Τετάρτη 15 Σεπτέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
47ο ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΝΕ - «ΟΔΗΓΗΤΗ»
Με μαζικές εκδηλώσεις οδεύει προς την κορύφωσή του

Με το στοιχείο της μαζικότητας να ξεχωρίζει, τη νεολαία να δίνει τον παλμό και όλα τα προβλεπόμενα μέτρα προστασίας να τηρούνται, οι εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» γίνονται σημείο αναφοράς σε κάθε μεγάλη πόλη απ' όπου περνούν αυτό το διάστημα, μεταφέροντας το κεντρικό του μήνυμα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς - Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!».

Στις 23, 24 και 25 Σεπτέμβρη το 47ο Φεστιβάλ κορυφώνεται στην Αθήνα, στο Πάρκο Περιβαλλοντικής Ευαισθητοποίησης «Αντώνης Τρίτσης».

Το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη θα απευθύνει χαιρετισμό ο Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ, Νίκος Αμπατιέλος, και στη συνέχεια θα μιλήσει ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας.

Ολόκληρη η τρίτη μέρα του Φεστιβάλ, το Σάββατο 25 Σεπτέμβρη, θα είναι αφιερωμένη στον Μίκη Θεοδωράκη, τον μεγάλο δημιουργό που «έφυγε» πρόσφατα από κοντά μας.

Παράλληλα, από το πλούσιο πρόγραμμά του δεν λείπουν αγαπημένοι καλλιτέχνες, ποικίλες ενδιαφέρουσες συζητήσεις, νεολαιίστικα στέκια με πλούσιες δραστηριότητες και ξεχωριστές εκθέσεις.

Από πλούτο και πολυμορφία εξάλλου χαρακτηρίστηκαν και οι εκδηλώσεις που έγιναν τις προηγούμενες μέρες σε μεγάλες πόλεις. Ο «Ριζοσπάστης» παρουσίασε χτες και συνεχίζει σήμερα με ρεπορτάζ από τέτοιες μεγάλες εκδηλώσεις. Πέρα από όσα έχουμε αναφέρει ήδη, ξεχωριστό ήταν επίσης το πέρασμα του Φεστιβάλ από την Κέρκυρα, την Καρδίτσα, τη Ρόδο, τον Αγιο Νικόλαο, τη Σάμο, τη Λαμία, το Αίγιο, την Καστοριά και το Κιλκίς.

Σε πολλές μεγάλες πόλεις αυτές τις μέρες

Με την ίδια ορμή συνεχίζει και αυτή και την επόμενη βδομάδα το 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» για την κορύφωσή του.

Πέρα από τις μεγάλες εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε Θεσσαλονίκη και Πάτρα τις επόμενες μέρες, η ΚΝΕ κορυφώνει τη φεστιβαλική της δραστηριότητα και σε μια σειρά ακόμα μεγάλες πόλεις. Συγκεκριμένα:

Χαλκίδα, στις 17/9, στο «Κόκκινο Σπίτι». Θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με τους «Κοινούς Θνητούς».

Γιάννενα, στις 17 - 18/9, στο Πάρκο Λιθαρίτσια. Στις 17 Σεπτέμβρη θα μιλήσει ο Νίκος Αμπατιέλος, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας του ΚΣ της ΚΝΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων οι συναυλίες με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου την πρώτη μέρα και με την Γλυκερία τη δεύτερη.

Βόλος, στις 17 - 18/9, στο Δημοτικό Θέατρο Νέας Ιωνίας. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Δημήτρης Αρβανιτάκης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Από το καλλιτεχνικό πρόγραμμα ξεχωρίζει την πρώτη μέρα η παράσταση stand up comedy με τον Κώστα Μαλιάτση και τη δεύτερη η συναυλία με τους Λάκη Παπαδόπουλο, Γιάννη Γιοκαρίνη, Νίκο Ζιώγαλα και Μανώλη Φάμελλο.

Ηράκλειο, στις 17 - 18/9, στο Παγκρήτιο Στάδιο (parking). Στις 18/9 θα μιλήσει η Λουίζα Ράζου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι συναυλίες με την Ματούλα Ζαμάνη την πρώτη μέρα και τον Δημήτρη Μπάση τη δεύτερη.

Χανιά, στις 17 - 18/9, στο Θέατρο Ανατολικής Τάφρου. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Γιώργος Μαρίνος. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν μεταξύ άλλων η συναυλία του Φοίβου Δεληβοριά την πρώτη μέρα και της Ματούλας Ζαμάνη τη δεύτερη.

Μυτιλήνη, στις 17 - 18/9, στην πλατεία Σαπφούς. Στις 18/9 θα μιλήσει ο Γιάννης Πρωτούλης, μέλος του ΠΓ της ΚΕ.

Κομοτηνή, στις 18/9, στην παλιά Νομική. Θα μιλήσει η Βιβή Δάγκα, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συναυλία με την Ιουλία Καραπατάκη.

Λιβαδειά, στις 18/9, στο Διοικητήριο. Θα μιλήσει ο Νίκος Μαυροκέφαλος, μέλος της ΚΕ. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει μεταξύ άλλων η συναυλία με τον Χρήστο Θηβαίο.

Ρέθυμνο, στις 19/9, στο Θέατρο «Ερωφίλη» στη Φορτέτζα. Θα μιλήσει ο Σάββας Βασιλειάδης, μέλος της ΚΕ και Γραμματέας της ΕΠ Κρήτης. Στο πρόγραμμα ξεχωρίζει ακόμα η συναυλία με την Φωτεινή Βελεσιώτου.

Σαντορίνη, στις 17/9, στο γήπεδο Καμαρίου. Θα μιλήσει ο Θοδωρής Λιάππης, μέλος της Κομματικής Επιτροπής Αιγαίου του ΚΚΕ και υπεύθυνος του Τμήματος Αθλητισμού της ΚΕ του ΚΚΕ.

Ορεστιάδα, στις 17/9, στο Ανατολικό Αλσος Ανδριανουπόλεως (παλιά γήπεδα τένις). Θα μιλήσει η Αρτεμις Ανδρονικίδου, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ.

Λαϊκή κινητοποίηση ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς

Ο Κώστας Παρασκευάς, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, μίλησε στην κεντρική πολιτική συγκέντρωση στην Καβάλα

Το Πάρκο Φαλήρου, στην πόλη της Καβάλας, «κοκκίνισε» κατά το διήμερο 10 - 11 Σεπτέμβρη στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή». Εργαζόμενοι και νέοι της περιοχής έδωσαν μαζικό «παρών» σ' αυτό το πέρασμα του Φεστιβάλ από την πόλη, ενώ με μεγάλη συμμετοχή έγινε η πολιτική συγκέντρωση το βράδυ της Παρασκευής με ομιλητή τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της Κεντρικής Επιτροπής του ΚΚΕ.

Μεταξύ άλλων, από το πρόγραμμα ξεχώρισε και η εκδήλωση με νέους εργαζόμενους, με τίτλο: «10ωρο και απολύσεις η ανάπτυξή τους. Αγώνας για δουλειά και ζωή με δικαιώματα ο δρόμος μας!», αλλά και η Κεντρική Εκθεση με τίτλο: «Σοσιαλισμός - Κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της ελευθερίας!», όπως και η έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής», τα στέκια μαθητών, φοιτητών και νέων εργαζομένων, με εκθέσεις και συζητήσεις. Κατά το διήμερο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν συναυλίες με την Φωτεινή Βελεσιώτου και τον Χρήστο Θηβαίο, που ευχαρίστησαν την ΚΝΕ και με το ειδικά προσαρμοσμένο πρόγραμμά τους, με τραγούδια του Μίκη Θεοδωράκη και του Θάνου Μικρούτσικου τίμησαν τους δύο μεγάλους δημιουργούς που ύμνησαν τους αγώνες του λαού με το καλλιτεχνικό έργο τους και στήριξαν για πολλές δεκαετίες τα Φεστιβάλ της ΚΝΕ. Ξεχωριστή ήταν επίσης η αναφορά - μουσικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από την Τετραφωνική Ρίζα, ενώ δυνατές στιγμές έδωσε και το hip hop live με τον ΚΑΠΑ ΧΙ ΘΗΤΑ.

***


Στην ομιλία του το βράδυ της Παρασκευής, ο Κ. Παρασκευάς τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καλούμε τον λαό να δει καθαρά, με βάση την πείρα του.

Το παράδειγμα της καπιταλιστικής ανάπτυξης εδώ στην Καβάλα με τις βιομηχανίες των φωσφορικών λιπασμάτων και τα πετρέλαια.

Δυο βιομηχανίες που είχαν πολλά να δώσουν βάσει των δυνατοτήτων, σε μια ανάπτυξη με επίκεντρο τις σύγχρονες ανάγκες, στην ενεργειακή επάρκεια, στην επιστημονική υποβοήθηση της αγροτικής παραγωγής.

Θα μπορούσαν να αξιοποιήσουν το έμπειρο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό τους σ' αυτή την κατεύθυνση.

Αντί αυτών, με εξελίξεις που έτρεξαν καλοκαιριάτικα, έχουν επιδοθεί ομαδικές απολύσεις στους εργαζόμενους της βιομηχανίας φωσφορικών λιπασμάτων.

Αντίστοιχα η "Ενεργειακή" στα πετρέλαια εκβιάζει με εθελούσιες απολύσεις.

Την ίδια ώρα που η "Ενεργειακή" εξασφάλισε δάνειο 100.000.000 με εγγύηση του ελληνικού Δημοσίου.

Πέρα από τις άμεσες επιπτώσεις στη ζωή, στο βιοτικό επίπεδο εκατοντάδων οικογενειών, οι εξελίξεις αυτές είναι ιδιαίτερα χαρακτηριστικές για το πώς στον καπιταλισμό οι εργαζόμενοι είναι ένα αναλώσιμο υλικό, που όταν δεν το χρειάζονται το πετάνε σαν άχρηστο, στα σκουπίδια».

Το ιμπεριαλιστικό έγκλημα συνεχίζεται

«Δεν μπορούμε να μην εκφράσουμε την ανησυχία μας για τις εξελίξεις στο Αφγανιστάν», τόνισε ο ομιλητής σε άλλο σημείο, τονίζοντας πως «το ιμπεριαλιστικό έγκλημα συνεχίζεται.

Διεργασίες που εξελίσσονταν στο έδαφος των οξυμένων ανταγωνισμών επιταχύνονται.

Ενα ακόμα σκοτεινό κεφάλαιο ανοίγεται για τους λαούς της περιοχής, πρώτα απ' όλα για τον πολύπαθο αφγανικό λαό.

Είναι χυδαία και επικίνδυνη η προσπάθεια που κάνουν η κυβέρνηση, ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα κόμματα να ξεπλύνουν την ιμπεριαλιστική επέμβαση πριν από 20 χρόνια.

Μιλάνε για "αποτυχία της Δύσης να αποκαταστήσει τη δημοκρατία", δηλαδή, σωστά πήγαν στο Αφγανιστάν οι Αμερικανοί και οι πρόθυμοι σύμμαχοί τους, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, αλλά δεν τέλειωσαν το έργο όπως θα έπρεπε. Σωστά έγινε η ιμπεριαλιστική επέμβαση που αιματοκυλάει δυο δεκαετίες τώρα τον αφγανικό λαό, αλλά δυστυχώς η επιχείρηση "εξαγωγής της δημοκρατίας" δεν στέφτηκε με επιτυχία.

Ετσι νομιμοποιούν τα ιμπεριαλιστικά εγκλήματα και στρώνουν το έδαφος για τα επόμενα, με άλλοθι την καταπολέμηση της τρομοκρατίας.

Οι παλιοί εχθροί, οι σκοταδιστές Ταλιμπάν γίνονται τώρα συνομιλητές και σύμμαχοι.

Οπως έγινε αντίστροφα με τους τζιχαντιστές του "Ισλαμικού Κράτους", που τους χρηματοδότησαν οι ΗΠΑ, η Τουρκία και οι πετρελαιομοναρχίες του κόλπου.

Αυτός είναι ο κόσμος τους, ο αγγελικά πλασμένος.

Προετοιμάζουν τις επόμενες επεμβάσεις στα "ανοιχτά μέτωπα" των ανταγωνισμών.

Ο ρόλος των ΝΑΤΟικών περιφερειακών "συνεργασιών" αναβαθμίζεται σε εμπροσθοφυλακή του ευρωατλαντικού σχεδιασμού.

Η συμμετοχή της Ελλάδας στα βρώμικα ιμπεριαλιστικά σχέδια γίνεται ολοένα και μεγαλύτερη, ολοένα και πιο επικίνδυνη.

Βάζουν πλάτη σ' έναν νέο γύρο εξοπλισμών και πολέμων, με τη συμμετοχή της Ελλάδας, που ευθύνονται και για την έξαρση του Προσφυγικού.

Λένε με θράσος ότι η ενεργότερη εμπλοκή στα ευρωατλαντικά σχέδια εγγυάται την "ασφάλεια" και τη "σταθερότητα".

Δεν μας λένε, όμως, ποια "ασφάλεια" και "σταθερότητα" κέρδισαν οι λαοί σε Αφγανιστάν, Συρία, Λιβύη, Ιράκ, από τον ιμπεριαλιστικό πόλεμο και την ειρήνη με το πιστόλι στον κρόταφο;

Μας καθησυχάζουν για "ήρεμα νερά" στις ελληνοτουρκικές σχέσεις στο παρασκήνιο, όμως το παζάρι συνεχίζεται, με ΝΑΤΟικό καπέλο προωθούνται διευθετήσεις στα Ελληνοτουρκικά και στο Κυπριακό, που γίνονται ακόμα πιο σύνθετες και επικίνδυνες για τους λαούς κάτω από το φως των ραγδαίων εξελίξεων.

Το Αφγανιστάν δεν "κείται μακράν".

Οι σκηνές με χιλιάδες κόσμου να συνωστίζονται στο αεροδρόμιο, με μανάδες να αποχωρίζονται τα παιδιά τους για να τα σώσουν, με Αφγανούς να κρέμονται σαν τα τσαμπιά από τα φτερά των μεταγωγικών αεροπλάνων αναζητώντας δρόμο διαφυγής, είναι η άλλη όψη της ιμπεριαλιστικής βαρβαρότητας που ζει ο λαός της πολύπαθης χώρας από το 2001, τότε που έγινε στόχος της "αντιτρομοκρατικής" επέμβασης των ΗΠΑ και των "πρόθυμων" συμμάχων τους».

Η περιοχή μετατρέπεται σε μαγνήτη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων

«Από εδώ, από την Καβάλα, καλούμε τον λαό σε αγωνιστική επαγρύπνηση και σε ετοιμότητα.

Η Ανατολική Μακεδονία και η Θράκη, η Αλεξανδρούπολη και η Καβάλα έχουν μετατραπεί και μετατρέπονται συνεχώς σε όλο και πιο ισχυρά ορμητήρια των ιμπεριαλιστών των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ.

Η περιοχή μετατρέπεται "σε ένα πεδίο βολής σκληρό", σε μαγνήτη αντιπαραθέσεων και συγκρούσεων.

Οι εξελίξεις αυτές είναι επικίνδυνες για τον λαό της περιοχής, ολόκληρης της Ελλάδας και τους γειτονικούς λαούς.

Απαιτείται να υπάρξει λαϊκή κινητοποίηση και πολιτική απάντηση απέναντι σ' αυτές τις εξελίξεις.

Η κυβέρνηση της ΝΔ όμως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ έχουν βουτήξει μέχρι τα μπούνια στους ΝΑΤΟικούς σχεδιασμούς και τυχοδιωκτισμούς.

Εχουν τεράστιες και εγκληματικές ευθύνες.

Το επόμενο Σαββατοκύριακο συνεδριάζει στην Αθήνα η Στρατιωτική Επιτροπή του ΝΑΤΟ.

Θα συζητήσουν και θα σχεδιάσουν τα επόμενα επιθετικά βήματα και πρωτοβουλίες της λυκοσυμμαχίας τουλάχιστον μέχρι το 2030.

Στην πράξη αυτό σημαίνει πως μια σειρά υποδομές, δρόμοι, λιμάνια, σιδηροδρομικά δίκτυα θα υπηρετούν τη λεγόμενη στρατιωτική κινητικότητα, δηλαδή της απρόσκοπτης και ταχείας μεταφοράς στρατευμάτων.

Η Ανατολική Μακεδονία και Θράκη βρίσκεται στο επίκεντρο αυτών των σχεδιασμών.

Επομένως, κανένας εφησυχασμός, ούτε επανάπαυση. Λαϊκή κινητοποίηση.

Ενάντια στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς και τη συμμετοχή της χώρας μας σε αυτούς.

Ενάντια στο ίδιο το σύστημα που γεννά πολέμους, φτώχεια, προσφυγιά».

Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος

Στις εκδηλώσεις στο Αγρίνιο μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

Μια μεγάλη πολιτική συγκέντρωση ήταν το Φεστιβάλ που έγινε το περασμένο Σάββατο στο Αγρίνιο, στον χώρο του Παπαστράτειου Δημοτικού Σχολείου, όπου μίλησε η Ελένη Μπέλλου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Τις εκδηλώσεις άνοιξε με χαιρετισμό ο Μιχάλης Νταβλούρος, μέλος του Γραφείου Περιοχής Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ και Γραμματέας του ΤΣ Αιτωλοακαρνανίας, ενώ πολλοί περιηγήθηκαν στην έκθεση με τίτλο «Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό» και την έκθεση βιβλίου. Στο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, η Ρίτα Αντωνοπούλου μάγεψε το κοινό με την ερμηνεία της και το γνήσιο λαϊκό γλέντι που ακολούθησε είχε την υπογραφή του Βαγγέλη Κορακάκη.

Στην ομιλία της η Ελένη Μπέλλου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Η αλήθεια του ΚΚΕ είναι η αλήθεια του εργατικού - λαϊκού συμφέροντος, της εργατικής - λαϊκής ανάγκης, γι' αυτό πολεμιέται από την καπιταλιστική εξουσία, όχι μόνο με τη φωνή της κάθε κυβέρνησης, αλλά και με τη φωνή της δήθεν αντιπολίτευσης, που έχει και διαφορετικά χρώματα, πιο δεξιά - πιο ακραία εθνικιστικά ή και φασιστικά, αλλά και πιο συγκαλυμμένα ως προς τη στήριξη του συστήματος, με "αριστερά", "δημοκρατικά", δήθεν "εναλλακτικά φιλολαϊκά" συνθήματα, "πράσινα", ακόμα κι ως νέα κομμουνιστικά.


Δεν το λέμε αυτό γιατί διαπνεόμαστε από κομματικό εγωισμό, που μας κάνει τυφλούς ν' αναγνωρίσουμε την ύπαρξη τίμιων αγωνιστών που δεν είναι ενταγμένοι ή δεν αγωνίζονται ακόμα μαζί με το ΚΚΕ.

Το λέμε γιατί το ΚΚΕ συλλογικά είχε την τόλμη και τη δύναμη να μελετήσει την Ιστορία του, την ιστορία της ταξικής πάλης στην Ελλάδα, αλλά και την Ιστορία της πάλης ανάμεσα στο διεθνές καπιταλιστικό σύστημα και στο σοσιαλιστικό κατά τον 20ό αιώνα, και με βάση τα συμπεράσματα να χαράξει νέα επαναστατική γραμμή πάλης ενάντια στον καπιταλισμό. Το ΚΚΕ πάλεψε και παλεύει για να ανασυγκροτηθεί ο καθημερινός αγώνας, βελτιώνοντας και αλλάζοντας τον συσχετισμό σε διοικήσεις εργατικών σωματείων, αγροτικών συλλόγων, φορέων των αυτοαπασχολουμένων της πόλης, αποσπώντας μαζικές οργανώσεις από την αγκαλιά των καπιταλιστών, των ενώσεών τους, από τον κρατικό μηχανισμό».

Μόνο όταν οι λαοί διδάσκονται και από τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές τους μπορούν να έχουν νέους αποτελεσματικούς αγώνες

«Καλούμε κάθε προβληματιζόμενο νέο και νέα, καθένα και καθεμιά που νιώθει ριζοσπάστης, αριστερός, πολύ περισσότερο κομμουνιστής, να μην παρασύρεται από τα πλάνα συνθήματα της σοσιαλδημοκρατίας, να μην ξεχνά τα έργα, τις πράξεις όλων αυτών των δήθεν αριστερών - δημοκρατών.

Βγαίνει η σοσιαλδημοκρατία - και εννοούμε τον ΣΥΡΙΖΑ και το ΚΙΝΑΛ - και κάνει κριτική στην κυβέρνηση για το απαξιωμένο δημόσιο ΕΣΥ, για την έλλειψη κρατικών υπηρεσιών δασικής προστασίας και πυρασφάλειας, για την έλλειψη κρατικών παιδικών σταθμών, ακόμα και για σημεία του πρόσφατου εργατικού νόμου - κακουργήματος, παρόλο που βασικά άρθρα του τα ψήφισαν ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ.

Κάνουν πολλή φασαρία ΣΥΡΙΖΑ και ΚΙΝΑΛ για τους νόμους περιστολής εργατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, αλλά πατάνε στη λήθη, αφού ως κυβερνήσεις τον ίδιο δρόμο ακολούθησαν, όπως όλες οι γαλαζοπράσινες και πρασινο-ροζ κυβερνήσεις σε όλα τα κράτη - μέλη της ΕΕ, στην Ισπανία, στην Πορτογαλία.

Ηταν η ενιαία πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της λογικής του "κόστους - οφέλους" με καπιταλιστικό κριτήριο και όχι με κριτήριο την ωφελιμότητα έργων και δαπανών για την ικανοποίηση της γενικής, κοινωνικής ανάγκης σε πρόληψη - αποκατάσταση υγείας, σε Πρόνοια, σε Εκπαίδευση, σε αντιπυρική, αντιπλημμυρική, αντισεισμική προστασία και τόσα άλλα.

Ποιος θα λύσει αυτές τις αντιφάσεις; Ενα κόμμα, παλιό ή καινούργιο, που συμφωνεί με την ΕΕ, το ΝΑΤΟ, που θεωρεί τις ΗΠΑ ως προνομιακούς συμμάχους;

Κι όμως, σ' αυτήν την απάτη και ψευδαίσθηση έπεσαν αγωνιστές, αριστεροί, που προηγούμενα συμπορεύτηκαν με το ΚΚΕ, παρασύρθηκαν στις υποσχέσεις της "αριστερής κυβερνητικής αλλαγής" το 2012, το 2015. Κι έτσι, άθελά τους εμπόδισαν τη ριζοσπαστικοποίηση, περιόρισαν τη δύναμη αντεπίθεσης με πρωτοπορία το ΚΚΕ, κι αυτό είχε την αρνητική του αντανάκλαση στο κίνημα.

Το λάθος δεν πρέπει να επαναληφθεί.

Μόνο όταν οι λαοί διδάσκονται και από τις λαθεμένες πολιτικές επιλογές τους, από τους αγώνες τους, μπορούν να έχουν νέους αποτελεσματικούς αγώνες.

Η Ιστορία διδάσκει: Ο παρισινός λαός τόλμησε τη δική του εξέγερση απέναντι στην αστική τάξη, έκανε την πρώτη εργατική επανάσταση και έφερε για 72 μέρες τη δική του εξουσία, την Παρισινή Κομμούνα πριν από 150 χρόνια.

Το ότι αυτή η εξέγερση πνίγηκε στην τρομοκρατία και στο αίμα για να επανέλθει η αστική εκμεταλλευτική εξουσία στο Παρίσι, ήταν μια ήττα, αλλά δεν ήταν ένα πισωγύρισμα στη γενική εξέλιξη της επαναστατικής ταξικής πάλης. Δεν ήρθαν οι κατακτήσεις της εργατικής τάξης στη Γαλλία γιατί οι καπιταλιστές εκεί ήταν πιο φιλεύσπλαχνοι.

Τα διδάγματα της Κομμούνας με πρωτεργάτη τον Λένιν ισχυροποίησαν το κομμουνιστικό κίνημα στη Ρωσία, που πήρε στη συνέχεια τη σκυτάλη.

Δυστυχώς δεν μπόρεσαν έγκαιρα να αφομοιωθούν στο κομμουνιστικό κίνημα της Γερμανίας, παρά την παρακαταθήκη που άφησαν οι Μαρξ και Ενγκελς για τα διδάγματα της Κομμούνας.

(...) Οι ταλαντεύσεις για την "αριστερή, σοσιαλδημοκρατική ενότητα" στοίχισαν την έγκαιρη, καθολική οργάνωση της επανάστασης στη Γερμανία, ενώ ο λαός έβγαινε εξοπλισμένος από τον πόλεμο και ήταν εξεγερμένος. Ομως η ήττα του δεν δικαιώνει τον καπιταλισμό. Δικαιώνει την ανάγκη διαρκούς πάλης με τον οπορτουνισμό, με τη σοσιαλδημοκρατία.

Το μέλλον ανήκει στον σοσιαλισμό, δηλαδή το μέλλον για τους νέους, για τους πολλούς, όλους όσοι εργάζονται για να ζήσουν, μπορεί να είναι εργασία χωρίς εκμετάλλευση, μπορεί η εργασία να γίνεται με συλλογικότητα αλλά και με ευχαρίστηση, με δικαιώματα, με την ικανοποίηση της ατομικής προσφοράς, της ευθύνης στη δημιουργία όλων όσα χρειάζεται ο σύγχρονος άνθρωπος για να μαθαίνει συνεχώς, να προστατεύεται από τα φυσικά φαινόμενα, να έχει γεράματα με αξιοπρέπεια και κοινωνική φροντίδα, να ζει πολιτισμένα με όλη τη σημασία της λέξης».

Παράλληλα σε άλλο σημείο τόνισε: «Εχει πολύ μεγάλη σημασία να ζεις, να τολμάς με γνώση - με συνειδητή δράση, ώστε να επιταχύνεται η κοινωνική κίνηση για το σοσιαλιστικό μέλλον.

Σήμερα βρισκόμαστε σε μια κρίσιμη ιστορική φάση, καμπή που η προς τα πάνω στροφή της απαιτεί γνώση - συνείδηση για τις αιτίες της αντεπαναστατικής νίκης στο πρώτο μεγάλο εγχείρημα της σοσιαλιστικής οικοδόμησης στη Σοβιετική Ενωση, σε χώρες της Ευρώπης, της Ασίας, ακόμα και μόλις έξω από το στόμα του αμερικάνικου ιμπεριαλισμού, στην Κούβα.

Το Κόμμα μας, στηριγμένο στη θεωρητική βάση και τη μεθοδολογία του επιστημονικού σοσιαλισμού - κομμουνισμού, εξήγησε τις αιτίες της αντεπανάστασης και διαμόρφωσε το σχετικό Ντοκουμέντο του 18ου Συνεδρίου, το Δοκίμιο Ιστορίας του ΚΚΕ. Τα συμπεράσματα μπορούν εκ νέου να γονιμοποιήσουν και να αναζωογονήσουν την επαναστατική ταξική πάλη της εργατικής τάξης.

Καλούμε τους νέους και τις νέες, φυσικά όλους ανεξαρτήτως ηλικίας, αναφέρομαι όμως στους νέους γιατί είναι Φεστιβάλ της ΚΝΕ, γιατί η αναπλήρωση, η ανανέωση και διεύρυνση των γραμμών του Κόμματος στηρίζεται στους νέους και στις νέες. Να προμηθευτείτε το ιστορικό, ιδεολογικό - πολιτικό, λογοτεχνικό μας βιβλίο που θα σας δώσει γνώση της κοινωνικής εξέλιξης, κριτήρια για να κατανοείτε σε βάθος και στην αλληλοσύνδεσή τους τα καθημερινά γεγονότα, τα κοινωνικά, οικονομικά, πολιτικά φαινόμενα, να παίρνετε θέση από ταξική σκοπιά, δηλαδή ν' αποκτήσετε την πνευματική δύναμη και ικανότητα για να υπερβείτε την ιδεολογική και πολιτική χειραγώγηση που ασκεί η αστική εξουσία».

Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό

«Ούτε για τον καπιταλισμό ήταν μια ευθύγραμμα ανοδική πορεία η πάλη της αστικής τάξης για γενικευμένη οικονομική της κυριαρχία και πολιτική εξουσία έναντι της φεουδαρχίας. Είχε πισωγυρίσματα, νίκες και ήττες, διαδικασία που κράτησε πολύ περισσότερο από έναν αιώνα, παρόλο που δεν στόχευε στην οριστική κατάργηση της εκμετάλλευσης του ανθρώπου, παρά μόνο να διαμορφώσει το δίκαιο, το κράτος συνολικά, σύμφωνα με τις δυνατότητες τότε της καπιταλιστικής βιομηχανικής παραγωγής.

Ο καπιταλισμός που διεύρυνε τον συνεργατισμό, έθρεψε και τον νεκροθάφτη του. Δεν μπορεί να εξυπηρετήσει τη μεγάλη κοινωνική παραγωγή, τις πιο νέες πλέον επιστημονικές και τεχνολογικές επαναστάσεις προς όφελος της κοινωνικής ευημερίας, γιατί βάθρο του έχει τον ανταγωνισμό, το ατομικό κέρδος.

Δείτε τον πόλεμο των 5G, των εμβολίων και των φαρμάκων, τον πόλεμο των ρύπων, τον πόλεμο των μετοχών, των χρηματιστηριακών παραγώγων, των κρατικών ομολόγων και δανείων, ακόμα και τον πόλεμο μεταξύ κρατών για τα νερά ποταμών και λιμνών, για τον υποθαλάσσιο πλούτο.

Ολα αυτά είναι εκδηλώσεις ενός σάπιου και από πολύ καιρό αντιδραστικού κοινωνικού - οικονομικού συστήματος.

Είναι ψέμα ότι υπήρχε στενότητα πόρων για να υπάρξουν τεχνικά μέσα και κρατικές υπηρεσίες, με κατάλληλο επιστημονικό και τεχνικό δυναμικό για την προφύλαξη, την πρόβλεψη από εκτεταμένες πυρκαγιές, πλημμύρες, σεισμούς και άλλα φυσικά φαινόμενα.

Ολες αυτές οι καταστροφές δεν θα στοιχίσουν μόνο το εισόδημα του αγρότη, αλλά και τη λαϊκή κατανάλωση. Αγρότες, εργατοϋπάλληλοι και μικροί επαγγελματίες ζούμε ένα νέο κύμα ακρίβειας που ροκανίζει το εισόδημά μας, το επίπεδο ζωής μας, προκειμένου να βγει η χασούρα στα κέρδη των μονοπωλίων από την κρίση που τα ίδια προκαλούν.

Ποιος ευθύνεται για την άθλια κατάσταση των δημόσιων νοσοκομείων, την υποστελέχωση σε ανθρώπινο δυναμικό, σε κλίνες, μέσα κ.λπ.; Εσείς στο Αγρίνιο έχετε τη δική σας τραγική εμπειρία απαξίωσης της νοσοκομειακής μονάδας που και πρόσφατα επισκέφτηκε αντιπροσωπεία του Κόμματος.

Τα κόμματα, πράσινα, γαλάζια ή ροζ, που είναι με την ΕΕ, έχουν ευθύνη γι' αυτή την πολιτική, όχι μόνο περικοπών από τους κρατικούς προϋπολογισμούς, αλλά και ενίσχυσης του κεφαλαίου στον ιδιωτικό τομέα της Υγείας, που εκφράζει τις ανάγκες των μονοπωλίων σ' όλη την επικράτεια της ΕΕ (...)

Είναι καιρός να θυμηθούμε ότι έγιναν πολλοί, σκληροί, αιματηροί αγώνες για το 10ωρο, 8ωρο, την υπερωρία, την κυριακάτικη αργία, την Ασφάλιση κ.ά. Δεν χαρίστηκαν, κατακτήθηκαν, αλλά και καμιά κατάκτηση στον καπιταλισμό δεν είναι μόνιμη.

Γι' αυτό και κανένας αγώνας στον καπιταλισμό, καμιά διεκδίκηση δεν μπορεί να έχει αποτέλεσμα αν δεν μπαίνει στην κοίτη του αγώνα για την ανατροπή του», επισήμανε και κατέληξε:

«Είναι καιρός να συνειδητοποιήσουμε πιο βαθιά ότι καμιά εργατική - λαϊκή κατάκτηση, κανένα δικαίωμα της νεολαίας δεν έρχεται γιατί από μόνο του απορρέει ως φυσικό επακόλουθο από ένα νομικό πλαίσιο περισσότερο ή λιγότερο ευνοϊκό για τους εργάτες - τις λαϊκές δυνάμεις, τους μαθητές και σπουδαστές, τις γυναίκες.

Γι' αυτό και καμιά εργατική - λαϊκή ελευθερία ή δικαίωμα δεν έχει σταθερότητα στον καπιταλισμό. Αν ψάξετε την ιστορία του εργατικού κινήματος, θα δείτε πόσες φορές κατακτήθηκε και ανατράπηκε το 10ωρο ή το 8ωρο, ένα συγκεκριμένο επίπεδο μισθών, συνδικαλιστικά δικαιώματα, κυρίως σε περιόδους βαθιών κρίσεων, πολέμων κ.λπ.

Καμιά ελευθερία, κανένα δικαίωμα δεν έχει πραγματικό περιεχόμενο, αν δεν πατά πάνω σε οικονομικές - κοινωνικές - πολιτικές προϋποθέσεις.

Κι αυτό είναι που συμπυκνώνει το σύνθημα του φετινού Φεστιβάλ. Οχι μόνο "να ζεις, να τολμάς, να προχωράς", αλλά για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό.

Γι' αυτή την κοινωνία αξίζει όχι μόνο να οραματιστείτε, αλλά και να αγωνιστείτε».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΒΕΛΙΣΣΑΡΗΣ
«Η ΚΝΕ τιμά τον τόπο και τις ρίζες μας»

Στη συμμετοχή του για πρώτη φορά στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» αναφέρθηκε και ο παραδοσιακός - λαϊκός τραγουδιστής Γιώργος Βελισσάρης:

«Ευχαριστώ την ΚΝΕ για την πρόσκληση. Μου είχε γίνει άλλες δύο φορές πρόταση να συμμετάσχω στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ σε Αθήνα και Αγρίνιο, αλλά λόγω επαγγελματικών υποχρεώσεων δεν τα κατάφερα. Μου αρέσει όμως ότι ξεκινάω να συμμετάσχω από τον τόπο μου, την Πάτρα. Θέλω να συγχαρώ την ΚΝΕ που τιμά τον τόπο και τις ρίζες μας. Δεν υπάρχει καμιά άλλη πολιτική δύναμη που να κάνει ό,τι κάνει η ΚΝΕ, να δίνει βήμα στην ελληνική παραδοσιακή μουσική. Είναι άξια γι' αυτό και εύχομαι συνολικά οι εκδηλώσεις να στεφθούν με επιτυχία».

Το πρόγραμμα των εκδηλώσεων
Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Χαιρετισμός από τον Στάθη Κεντρή, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ και Γραμματέα του ΣΠ Δυτικής Ελλάδας της ΚΝΕ

Αφιέρωμα στον Νίκο Καββαδία από τους Replica.

Αφιέρωμα στο παραδοσιακό δημοτικό τραγούδι από τον Γιώργο Βελισσάρη.

  • Νεανική Σκηνή:

Επίδειξη του χορευτικού τμήματος χιπ χοπ του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων.

Hip hop συναυλία με τους Σφάλμα, Rhyme Riot, Raibo.

Συναυλία με τους Γκιντίκι.

  • Φοιτητικό Στέκι:

Panel event: «Τη νέα χρονιά ξεκινάμε με αγώνα».

  • Μαθητικό Spot:

Συζήτηση: «Οσο αυτοί μας λένε μια από τα ίδια, τόσο εμείς θα τους χαλάμε τα σχέδια».

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη
  • Κεντρική Σκηνή:

Αφιέρωμα στον μεγάλο μουσικοσυνθέτη Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της ΚΝΕ.

Πολιτική συγκέντρωση με τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Μεγάλη συναυλία με τον Βασίλη Παπακωνσταντίνου.

  • Νεανική Σκηνή:

Παράσταση από τη θεατρική ομάδα του Παμμικρασιατικού Συνδέσμου Πατρών και Περιχώρων «Γερμανικό εγχειρίδιο πολέμου», του Μπ. Μπρεχτ.

Συναυλία με τον Μιθριδάτη.

Αφιέρωμα στο ρεμπέτικο τραγούδι με τους: Μπαλάφα Πάνο, Στούγιο Θοδωρή, Τσίφτη Βασιλική και Τσίφτη Πάνο.

  • Μαθητικό Spot:

Skate - event vol. 3.

Προπόνηση - σεμινάριο Κραβ μαγκά.

Διαγωνισμός graffiti ενάντια στον φασισμό, με αφορμή την επέτειο της δολοφονίας του Π. Φύσσα.

Με ξεχωριστά καλλιτεχνικά αφιερώματα οι εκδηλώσεις της Πάτρας

Την Παρασκευή και το Σάββατο 17 - 18 Σεπτέμβρη

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση των εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» και στην Πάτρα, την Παρασκευή και το Σάββατο 17 - 18 Σεπτέμβρη, με κεντρικό σύνθημα: «Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς. Για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό!».

Τη δεύτερη μέρα, οι εκδηλώσεις κορυφώνονται με την πραγματοποίηση μεγάλης πολιτικής συγκέντρωσης, με ομιλητή τον Θοδωρή Χιώνη, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Φέτος, το Φεστιβάλ της Πάτρας επιστρέφει στον γνωστό χώρο του Νότιου Πάρκου της πόλης, μετά από έναν χρόνο απουσίας λόγω των μέτρων για την πανδημία (πέρσι ήταν στο Παμπελοποννησιακό Στάδιο) και με όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της υγείας.

Ηδη οι Οργανώσεις του Κόμματος και της ΚΝΕ έχουν απευθύνει πλατύ κάλεσμα συμμετοχής στη νεολαία και τον λαό συνολικά, ενώ πλούσιο θα είναι το καλλιτεχνικό πρόγραμμα και τις δύο μέρες, στην κεντρική και τη νεανική σκηνή.

Αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα της ΚΝΕ

«Τη φυλακή, τη σκοτεινή, την κάνω ξαστεριά». Αυτός ο στίχος από το ποίημα του αξέχαστου Μίκη Θεοδωράκη, «Αλυσίδα», είναι ο τίτλος του αφιερώματος που θα παρουσιάσει το συγκρότημα της ΚΝΕ και οι μουσικοί που συμμετέχουν σ' αυτό.

Στον γνώριμο χώρο στο Νότιο Πάρκο επιστρέφει το Φεστιβάλ στην Πάτρα
Στον γνώριμο χώρο στο Νότιο Πάρκο επιστρέφει το Φεστιβάλ στην Πάτρα
Το συγκρότημα συμπληρώνει φέτος σχεδόν 14 χρόνια ύπαρξης, με συμμετοχή σε Φεστιβάλ, Αντιιμπεριαλιστικά Διήμερα (τελευταία το 2018 στον Αλισσό με παρουσίαση πρωτότυπου έργου), αλλά και πλήθους εκδηλώσεων.

Φέτος και ειδικά για το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, το σχήμα «ενισχύθηκε» με τη συμμετοχή στις φωνές, της σοπράνο Μαριάννας Μεσσαλά και τους μουσικούς Χρήστο Τσαρούχη (κιθάρα) και Κωνσταντίνα Ανδρουτσοπούλου (πιάνο). Το συγκρότημα αποτελούν οι: Χρήστος Καποδίστριας (τύμπανα), Γιώργος Γεωργαντής (κιθάρα), Θοδωρής Πάνας (βιολί), Δανάη Κασσάρα (κλαρινέτο), Βασίλης Πετρούλης (τρίχορδο μπουζούκι), Θανάσης Μελάς (μπουζούκι) και Φώτης Αραβαντινός, Σπύρος Αυγεράκης (φωνές). Συνολικά στα χρόνια ύπαρξης του συγκροτήματος, πάνω από 40 μουσικοί έχουν συμμετάσχει στις δράσεις του.

Ορισμένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων είναι: «Της αγάπης αίματα», «Ασμα Ασμάτων», «Μέρα Μαγιού», «Ρωμιοσύνη», «Λεβέντης» κ.ά.

«Με μεγάλη χαρά και συγκίνηση θα βρεθώ ξανά μετά από πέντε χρόνια στη σκηνή του Φεστιβάλ ΚΝΕ - "Οδηγητή" της πόλης μου, σε μία συναυλία αφιερωμένη στο έργο του Μίκη Θεοδωράκη», τόνισε στον «Ριζοσπάστη» η Μαριάννα Μεσσαλά, που υπήρξε μέλος της Λυρικής Σκηνής του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας και του Opera Studio. Ειδικά για την παρουσία της στο φετινό Φεστιβάλ και το αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη, σημείωσε:

«Ως νέα καλλιτέχνης διδάσκομαι από τη σπουδαία κληρονομιά που μας άφησε και εμπνέομαι από τη διαχρονικότητα των έργων του. Για εμένα, ο Μίκης Θεοδωράκης κατάφερε τον σημαντικότερο σκοπό κάθε καλλιτέχνη, να μπει στα σπίτια του λαού και να ντύσει με το έργο του τις πιο μεγάλες στιγμές του. Η μουσική του δεν θα σταματήσει ποτέ να μιλά στις καρδιές όσων παλεύουν με τ' άδικο, αγωνίζονται, αγαπούν βαθιά τον κόσμο και τον άνθρωπο».

Στον Καββαδία αφιερωμένο το πρόγραμμα των «Replica»

Την πρώτη του παρουσία σε κεντρικό Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στην πόλη θα κάνει το πατρινό νεανικό συγκρότημα «Replica», με αφιέρωμα στο έργο του Νίκου Καββαδία. Οπως λέει και το όνομά τους («πιστό αντίγραφο» στα Ιταλικά), η απόδοση θα γίνει με τον καλύτερο δυνατό τρόπο από τις τρεις φωνές και τα πολλά μουσικά όργανα, αλλά και το δικό τους στιλ.

Ορισμένα από τα τραγούδια που θα ακουστούν την πρώτη μέρα των εκδηλώσεων είναι: «Κουροσίβο», «Σταυρός του Νότου», «Εφτά Νάνοι», «Φεντερίκο Γκαρθία Λόρκα» κ.ά.

«Είναι μεγάλη μας τιμή η συμμετοχή στις εκδηλώσεις του 47ου Φεστιβάλ και ευχαριστούμε για την ευκαιρία που μας δίνεται να παρουσιάσουμε τη δουλειά μας», υπογράμμισε ο Σταύρος Ξιούρας, μέλος του συγκροτήματος (πιάνο και σαξόφωνο), που ειδικά για το πρόγραμμα της Παρασκευής είπε:

«Το αφιέρωμα στον Καββαδία αφορά κατ' επέκταση και τον Θάνο Μικρούτσικο, που ήταν μέρος των Φεστιβάλ της ΚΝΕ, έδωσε και πήρε από αυτά. Εμείς θέλουμε να παρουσιάσουμε μια συνέχεια, με τον δικό μας τρόπο. Για εμάς το Φεστιβάλ αποτελεί φάρο πολιτισμού και ξεχωριστής πολιτικής και πολιτιστικής έκφρασης».

Στο συγκρότημα συμμετέχουν επίσης οι: Διονυσία Ντρουβάρη (τραγούδι), Ανδρέας Γκολφινόπουλος (τραγούδι, μπουζούκι, μπάσο), Ακης Μποτζολής (τραγούδι, κιθάρα) και Γιώργος Μπαράκος (κρουστά).

«Αντεπίθεση για μια κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό!»

Ξεχωριστή θέση έχει και η κεντρική έκθεση, με θέμα: «Αντεπίθεση για μία κοινωνία χωρίς εκμετάλλευση, τον σοσιαλισμό». Σε έναν νέο αναβαθμισμένο χώρο και με τη χρήση καινούργιων τεχνικών μέσων, θα παρουσιαστεί το αποτέλεσμα μιας συλλογικής δουλειάς, με σκοπό περισσότεροι νέοι και νέες να γνωρίσουν την κοσμοθεωρία, την πρόταση διεξόδου του ΚΚΕ.

Η έκθεση αποτελείται από τέσσερις ενότητες. Η πρώτη αφορά την όξυνση της βασικής αντίθεσης του καπιταλισμού, περιλαμβάνοντας και την καπιταλιστική κρίση και ανάπτυξη. Η δεύτερη αποτυπώνει την προγραμματική αντίληψη του ΚΚΕ... «για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον σοσιαλισμό». Η τρίτη, είναι αφιερωμένη στο ερώτημα «Μεταρρύθμιση ή Επανάσταση;» αλλά και στη δράση των κομμουνιστών στο κίνημα, μέσα και από την προσπάθεια οργάνωσης των αγώνων του λαού και της νεολαίας στην Πάτρα. Η τέταρτη είναι αφιερωμένη στην ΚΝΕ, ως νεολαία του ΚΚΕ. Στη συμβολή της στη διαμόρφωση των νέων επαναστατών του σήμερα, στην ανάγκη ισχυροποίησής της ώστε να δυναμώσει ο όμορφος αγώνας για την κατάργηση της εκμετάλλευσης! Στο τέλος της έκθεσης, κάθε ξεναγούμενος θα προμηθεύεται «μπροσούρα» με βιβλιοπροτάσεις.

Στο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργήσουν επίσης βιβλιοπωλείο της «Σύγχρονης Εποχής», φοιτητικό στέκι, στέκι αλληλεγγύης για τους πυρόπληκτους σε Αχαΐα και Ηλεία, μαθητικό hot spot, καθώς και χώρος για τους μικρούς φίλους και τα παιδιά, με παράσταση «Καραγκιόζη» και άλλα δρώμενα.

Λαϊκός Αγώνας Δρόμου με νέα διαδρομή στην Αθήνα

Με τον Λαϊκό Αγώνα Δρόμου 5 χλμ. συνεχίζεται την Κυριακή 19 Σεπτέμβρη, στις 10 π.μ., το 9ο Αθλητικό Camp της ΚΝΕ, στον χώρο του Πάρκου «Αντ. Τρίτσης», στο Ιλιον. Παράλληλα, την ίδια ώρα θα διεξαχθεί και παιδικός αγώνας δρόμου 1 χλμ.

Μέσα από τις διαδρομές επιχειρείται να αναδειχθούν ο αισθητικός πλούτος του πάρκου και η ανάγκη για διεκδίκηση ουσιαστικών μέτρων στήριξής του. Πρόκειται για ένα πάρκο - στολίδι για την περιοχή και τους κατοίκους της Δυτικής Αθήνας. Ενα πάρκο που πρέπει να μείνει ανοιχτό στον λαό μακριά από κάθε επιχειρηματική δραστηριότητα.

Στο φετινό Αθλητικό Camp της ΚΝΕ στο πλαίσιο του Φεστιβάλ, οι διοργανωτές ετοίμασαν μία νέα διαδρομή για τους φίλους του τρεξίματος. Η διαδρομή καλύπτει ένα μήκος περίπου 5.000 μέτρων και κινείται περιμετρικά του χώρου που θα διεξαχθεί το 47ο Φεστιβάλ. Κινείται πάνω σε χωματόδρομο και μονοπάτι χωρίς ιδιαίτερες δυσκολίες ακόμη και για τους αρχάριους δρομείς.

Η εκκίνηση του λαϊκού αγώνα των 5.000 μέτρων θα γίνει πλησίον της εισόδου στο πάρκο απ' τις εργατικές κατοικίες, θα ανέβει στον λόφο πάνω από το θεατράκι και θα περάσει απέναντι στον λόφο που βρίσκεται το εκκλησάκι του Αποστόλου Παύλου. Στη συνέχεια θα κατέβει για να ακολουθήσει περιμετρικά τις γραμμές του τρένου, για να φτάσει στην είσοδο από την πλευρά της Χασιάς. Τέλος, θα επιστρέψει για να βγει στη μεγάλη ευθεία που κινείται παράλληλα στο ποταμάκι του πάρκου και να τερματίσει στο ίδιο σημείο που δόθηκε η εκκίνηση.

Στη διαδρομή που θα είναι σηματοδοτημένη με ερυθρόλευκη ταινία εργασιών, θα βρίσκονται μέλη και φίλοι της ΚΝΕ για την καλύτερη διεξαγωγή του αγώνα. Στο τέλος του αγώνα θα προσφέρεται νερό και μπανάνα σε όλους τους δρομείς, ενώ θα υπάρχει και γιατρός.

Δηλώσεις συμμετοχών μπορούν να γίνονται στο email: kne@kne.gr και στο τηλέφωνο 6951165574.

Οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου»

Μπροστά στην κορύφωση των εκδηλώσεων του Φεστιβάλ την επόμενη βδομάδα, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» δίνουν ραντεβού στο Πάρκο Τρίτση την προσεχή Κυριακή, 19 Σεπτέμβρη, στις 5.30 μ.μ., για μια σειρά δράσεις με σύνθημα «Προστατεύουμε το περιβάλλον - σώζουμε τα δάση μας από πυρκαγιές».

Νέος χώρος, ανανεωμένο και πλούσιο περιεχόμενο στις κεντρικές εκδηλώσεις στη Θεσσαλονίκη

Ολο το πρόγραμμα του Φεστιβάλ που ξεκινάει αύριο

«Να ζεις, να τολμάς, να προχωράς, για την κοινωνία της πραγματικής ελευθερίας, τον Σοσιαλισμό!». Με το σύνθημα αυτό, το μεγαλύτερο πολιτιστικό - πολιτικό γεγονός επιστρέφει στη Θεσσαλονίκη, ανανεωμένο, σε νέο χώρο, στο πρώην στρατόπεδο «Καρατάσιου» στις 16, 17 και 18 Σεπτέμβρη.

Την Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη την κεντρική πολιτική ομιλία θα πραγματοποιήσει ο Κύριλλος Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Με πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα, ενδιαφέρουσες εκθέσεις, στέκια και γωνιές τόσο γνωστά στο κοινό του Φεστιβάλ, αλλά και με νέες προσθήκες, οι πύλες του πρώην στρατοπέδου «Καρατάσιου» θα ανοίξουν για τους επισκέπτες αύριο Πέμπτη, εναρκτήρια μέρα των κεντρικών εκδηλώσεων του 47ου Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη.

Το φετινό σύνθημα αποτελεί «απάντηση» σε κάθε νέο και νέα, που προβληματίζεται για το «τι πρέπει να γίνει για να αλλάξουν τα πράγματα», αλλά και «οδηγό» για δράση, πάλη για τις σύγχρονες ανάγκες, για το πραγματικά νέο και καινοτόμο που βρίσκεται στην πολιτική πρόταση του ΚΚΕ, η οποία θα αναδειχθεί σε κάθε γωνιά της «κόκκινης πολιτείας» που με μεράκι και εθελοντική δουλειά μετέτρεψαν τον χώρο του στρατοπέδου «Καρατάσιου» τα μέλη και οι φίλοι του ΚΚΕ και της ΚΝΕ.

Αναλυτικά το πρόγραμμα του Φεστιβάλ:

Πέμπτη 16 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Γιώργος Αετόπουλος και Κώστας Καρμπάς

- Βασίλης Παπακωνσταντίνου

Λαϊκή Σκηνή:

- Δημήτρης Μυστακίδης, «15 χρόνια ρεμπέτικο με κιθάρα»

- Βασίλης Κασούρας

Νεανική Σκηνή:

- Rast Maqam

- ΚΧΘ

- Urban Pulse, Retro (Rebellion Connexion), Dason, Drugitiz και Banshee

- Σπύρος Γραμμένος

Φοιτητικό Στέκι: Στις 8 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Τίποτα πιο ωραίο από τη ζωή δεν είναι - Διεκδικούμε ζωή στο ύψος των αναγκών μας. Δυναμώνουμε τον οργανωμένο αγώνα, δυναμώνουμε την ΚΝΕ!». Θα μιλήσουν ο Αλέξης Παπαδόπουλος, μέλος της ΤΕ Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων, και η Αννα - Μαρία Ηλιού, Γραμματέας της ΠΟ Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης.

Μαθητικό Στέκι: Στις 7 μ.μ., συζήτηση με θέμα: «Κάθε χρόνο νέοι νόμοι - χειρότερο σχολείο; Αλλαξέ το! Στον αγώνα για άλλη κοινωνία και το σχολείο που μας αξίζει».

Στέκι Πολιτισμού: Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα «Η Τέχνη όπλο για τη χειραφέτηση», με ομιλητή τον Νάσο Χαλκίδη, εικαστικό, μέλος της Επιτροπής Πολιτισμού της ΚΟ Κεντρικής Μακεδονίας του ΚΚΕ.

Παιδότοπος: Δραστηριότητα με θέμα «Κατασκευάζουμε τα μεταφορικά μέσα που μας ταξιδεύουν», κουίζ «Πόσο καλά ξέρεις τα περίεργα του κόσμου;» και μουσικοκινητικές δραστηριότητες.

Παρασκευή 17 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Μουσικο-αφηγηματικό αφιέρωμα στον Μίκη Θεοδωράκη από το συγκρότημα και τη θεατρική ομάδα της ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας: «Αυτές οι καρδιές δε βολεύονται παρά μόνο στο δίκιο!»

- Κεντρική πολιτική ομιλία από τον Κύριλλο Παπασταύρου, μέλος του ΠΓ της ΚΕ του ΚΚΕ

- Νατάσσα Μποφίλιου

Λαϊκή Σκηνή:

- Ποντιακό γλέντι με τον Σεραφείμ Μαρμαρίδη

- Γλυκερία

Νεανική Σκηνή:

- «Blue Sicks Tease»

- Stand up Comedy με τους Αλέξανδρο Μαλιάτση - Σάλα και Σπήλιο Φλώρο

- Ιουλία Καραπατάκη

Παιδότοπος:

- Καραγκιόζης

- Παιδικό Πάρτι

Σάββατο 18 Σεπτέμβρη

Κεντρική Σκηνή:

- Συναυλία με το μουσικοχορευτικό συγκρότημα των πολιτικών προσφύγων Τασκένδης «Μπουζούκι»

- Μίλτος Πασχαλίδης

Λαϊκή Σκηνή:

- «Στη μεγάλη οθόνη...», αφιέρωμα στα κινηματογραφικά έργα μεγάλων Ελλήνων συνθετών. Τραγουδούν: Μαρία Φραγκούλη, Βασίλης Πρατσινάκης και Νίκος Ταλέας

- Λαϊκό γλέντι με τον Γιώργο Μαργαρίτη

Νεανική Σκηνή:

- Στις 7.30 μ.μ., θα γίνει παρουσίαση της έκδοσης του Τμήματος Παιδείας της ΚΕ του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών, από τον Κυριάκο Ιωαννίδη, επικεφαλής του Τμήματος.

- «Odd Waves»

- «Unmute Us»

- Φοίβος Δεληβοριάς

Στέκι Εργαζομένων και Σπουδαστών Κατάρτισης: Στις 8 μ.μ., εκδήλωση με θέμα: «Σε μια κοινωνία που συνεχώς εξελίσσεται ...οι νέες εργασιακές σχέσεις αποτελούν το πραγματικά παλιό». Ομιλητές: Αλέξης Γουσόπουλος, στέλεχος του ΚΚΕ, Στέλλα Καινουργιάκη, στέλεχος του ΚΚΕ, και Αλκης Πλίτσης, στέλεχος της ΚΝΕ.

Παιδότοπος: Φτιάχνουμε τα δικά μας διαβατήρια. Κουκλοθέατρο «Ολου του κόσμου οι λαοί» από τη θεατρική ομάδα της ΚΝΕ «Τα Κόκκινα Αλεξίπτωτα». «Χορεύοντας ξέφρενα στους ρυθμούς όλου του κόσμου». Zumba Party.

Οι εκθέσεις, τα στέκια και οι γωνιές του Φεστιβάλ

Η κεντρική έκθεση του Φεστιβάλ, που αποτελεί ένα από τα κύρια σημεία επίσκεψής του κάθε χρόνο, έχει τίτλο «Σοσιαλισμός - κομμουνισμός: Από το βασίλειο της ανάγκης στο βασίλειο της πραγματικής ελευθερίας». Την έκθεση προετοίμασε η ΟΠ Κεντρικής Μακεδονίας της ΚΝΕ και θα αποτελείται από τρεις μεγάλες ενότητες, απαντώντας σε αντιλήψεις και ιδεολογήματα με τα οποία έχουν έρθει αντιμέτωπες όλο το προηγούμενο διάστημα οι Οργανώσεις της ΚΝΕ, προβάλλοντας παράλληλα την πρόταση του ΚΚΕ για την κοινωνία για την οποία παλεύουν οι κομμουνιστές.

Στο νέο χώρο του Φεστιβάλ θα λειτουργούν και φέτος όλα τα γνώριμα στους επισκέπτες του στέκια και γωνιές, όπου θα λειτουργούν όλες τις μέρες εκθέσεις, θα φιλοξενηθούν ενδιαφέρουσες εκδηλώσεις και άλλες δραστηριότητες, αποτελώντας για ακόμη μια χρονιά σημεία συζήτησης, προβληματισμού και γνωριμίας με την ΚΝΕ.

Για πρώτη φορά, φέτος, στο 47ο Φεστιβάλ ΚΝΕ - «Οδηγητή» στη Θεσσαλονίκη θα λειτουργήσει καθ' όλη τη διάρκεια των τριήμερων εκδηλώσεων Στέκι Πολιτισμού.

Σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο θα φιλοξενηθούν έργα τέχνης εικαστικών της Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, θα εκτεθούν 8 έργα από την έκθεση με τίτλο «Πάνδημες συνARTήσεις» της καλλιτεχνικής ομάδας «FireArt» που οργανώθηκε σε συνεργασία με τα Σωματεία Εργαζομένων των Νοσοκομείων ΑΧΕΠΑ και «Γ. Παπαγεωργίου» στους κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων το περασμένο εξάμηνο. Τα έργα έχουν ως αφορμή την πανδημία του κορονοϊού και τον τιτάνιο αγώνα του προσωπικού των νοσοκομείων να αντεπεξέλθει στις ανάγκες της περίθαλψης των ασθενών μέσα σε συνθήκες υποστελέχωσης και υποχρηματοδότησης του δημόσιου συστήματος Υγείας.

Στον ίδιο χώρο θα εκτεθούν τα έργα φοιτητών και νέων αποφοίτων του Τμήματος Εικαστικών και Εφαρμοσμένων Τεχνών της Σχολής Καλών Τεχνών του ΑΠΘ που συμμετείχαν στο κάλεσμα της ΚΝΕ και δημιούργησαν πίνακες ζωγραφικής με περιεχόμενο το σύνθημα του 47ου Φεστιβάλ.

Επίσης, στον χώρο του Φεστιβάλ φιλοτεχνήθηκε έργο από τους εικαστικούς Shekine Naidi και Rafael Ilioniu που απεικονίζει το πέρασμα από το ένα κοινωνικοοικονομικό σύστημα στο άλλο μέσω των εργαλείων που χρησιμοποιούνταν κάθε εποχή, ενώ στο χώρο του Στεκιού θα πραγματοποιείται προβολή video art.

Στο Στέκι Εργαζομένων και Σπουδαστών Κατάρτισης θα λειτουργεί έκθεση με τίτλο «Η μείωση του εργάσιμου χρόνου στο προσκήνιο... Μια πάλη επίκαιρη όσο ποτέ».

Στο Φοιτητικό Στέκι θα λειτουργούν εκθέσεις με θέματα το πανεπιστήμιο των σύγχρονων αναγκών και δυνατοτήτων της εποχής μας και για την ιστορία του φοιτητικού κινήματος και τη συμβολή των κομμουνιστών, όπως και γωνιά γνωριμίας με πρωτοετείς και δευτεροετείς φοιτητές.

Η έκθεση του Μαθητικού Στεκιού έχει τίτλο «Η γνώση είναι δύναμη! Παλεύουμε για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών μας!». Επίσης στον χώρο θα λειτουργούν γωνιές με συζητήσεις, παιχνίδια, κουίζ και άλλες δραστηριότητες. Τέτοιες θα είναι οι γωνιές για τους μαθητές Γυμνασίων, για τους μαθητές των ΕΠΑΛ όπως και η πολυθεματική γωνιά.

Μαζί με τα παραπάνω, θα λειτουργούν επίσης και Στέκια Αθλητισμού, Νέων Στρατευμένων, Νέων Γυναικών και Γωνιά ενάντια στα ναρκωτικά.

Στον Παιδότοπο, πέρα από το πρόγραμμα δραστηριοτήτων, παιχνιδιών και πάρτι για την κάθε μέρα, θα λειτουργούν συνεχώς γωνιά lego, τραμπολίνο, γωνιά face painting και τοίχος αναρρίχησης.

Στον χώρο του «κόκκινου Αερόστατου» θα λειτουργούν Γωνιά πειραμάτων και Αθλητικό Στέκι, καθώς και οι γωνιές δραστηριοτήτων:

-- Το «κόκκινο Αερόστατο» ζητάει τη γνώμη σου! Δημιούργησε το δικό σου περιοδικό.

-- Το ημερολόγιο ενός απορημένου: «Γιατί υπάρχει τόση αδικία γύρω μας; Ο Απορημένος φίλος σου θα είναι εκεί για να μοιραστείτε σκέψεις, φόβους και ελπίδες για τη σχολική χρονιά που ξεκινά!».

-- «Κι όμως, κινείται...». Με το βιβλίο μας ταξιδεύουμε σε άλλες εποχές, κοντινές και μακρινές! Ταξιδεύουμε στο παρελθόν, στο παρόν και στο μέλλον.

-- Εργαζόμενος άνθρωπος: Σ' αυτόν ανήκει ο κόσμος! «Πώς φτιάχνονται όλα όσα βλέπουμε γύρω μας και χρησιμοποιούμε καθημερινά; Ο εργαζόμενος τι παίρνει από τη δουλειά του; Τελικά σε ποιον ανήκει το αποτέλεσμα της εργασίας του;»



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ