Τετάρτη 2 Ιούνη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΣΕΒ - ΕΤΑΙΡΕΙΑ SAS
Νέα μπίζνα διασύνδεσης πανεπιστημίων - επιχειρήσεων

Με οδηγό το «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης»

O ΣΕΒ και η εταιρεία SAS που δραστηριοποιείται στον κλάδο των Analytics και της Τεχνητής Νοημοσύνης, ξεκινούν μια κοινή μπίζνα με την επωνυμία «AI Minds», που την βαφτίζουν «Ακαδημία για την Τεχνητή Νοημοσύνη και την Επιστήμη των Δεδομένων» με στόχο «τον ψηφιακό μετασχηματισμό των επιχειρήσεων και την αναβάθμιση των δεξιοτήτων του ανθρώπινου δυναμικού» και στο «πελατολόγιό» τους εντάσσουν τα ελληνικά πανεπιστήμια και τους φοιτητές τους.

Οπως εξηγούν για το πρόγραμμά τους, η «AI Minds» «μέσα στα επόμενα τουλάχιστον τρία έτη, θα διαθέτει στα ελληνικά πανεπιστήμια δωρεάν εκπαιδευτικό υλικό, ευφυείς εφαρμογές και ανοικτά δεδομένα για να ενθαρρύνει τον πειραματισμό των φοιτητών, ερευνητών και καθηγητών στις αναδυόμενες τεχνολογίες της Τεχνητής Νοημοσύνης και την έμπρακτη διασύνδεση των φοιτητών με επιχειρήσεις μέλη του ΣΕΒ και συνεργάτες της SAS για πρακτική άσκηση». Διαφημίζουν μάλιστα ότι ήδη έχουν δηλώσει συμμετοχή σε αυτό το project μέλη ΔΕΠ από το Οικονομικό Πανεπιστήμιο, το Πανεπιστήμιο Πατρών, το Πανεπιστήμιο Πειραιά, το Χαροκόπειο κ.ά.

Οπως χαρακτηριστικά δήλωσε ο Γιάννης Παπατσίρος, Regional Lead της SAS για Ελλάδα, Κύπρο, Βουλγαρία, «η Ακαδημία αποτελεί μία επένδυση για το επιχειρηματικό μέλλον της Ελλάδας, καθώς μέσα στην επόμενη τριετία οι φοιτητές που θα παρακολουθήσουν την ύλη της Ακαδημίας θα έχουν στελεχώσει τη ραχοκοκαλιά του επιχειρηματικού κλάδου», ομολογώντας δηλαδή ότι στόχος είναι η διάχυση των δεξιοτήτων που οι εργοδότες θέλουν για το αυριανό εργατικό δυναμικό κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους, στόχος που αντιστρατεύεται την ανάγκη για επιστημονική γνώση και έρευνα στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών.

Πρόκειται για μια μπίζνα που συνδέεται άμεσα προφανώς με το κυβερνητικό «Εθνικό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας», που μεταξύ άλλων προβλέπει επένδυση ύψους 364 εκατομμυρίων ευρώ για τον «ψηφιακό μετασχηματισμό της Εκπαίδευσης», με το βλέμμα στραμμένο στο «ψηφιακά καταρτισμένο» εργατικό δυναμικό που θέλει το κεφάλαιο. Παράλληλα, έρχεται να γίνει άλλος ένας μοχλός για την επιθετικότερη διασύνδεση των ΑΕΙ και των επιχειρήσεων, με την ομπρέλα του ΣΕΒ που μπαίνει μπροστά, προωθώντας στα ΑΕΙ το λογισμικό, το ηλεκτρονικό εκπαιδευτικό υλικό και τα προγράμματα πιστοποιήσεων της SAS. Διασύνδεση που και πάλι είναι στο πνεύμα του Σχεδίου Ανάκαμψης, το οποίο σε όλους τους άξονές του για τα ΑΕΙ ενθαρρύνει τους επιχειρηματικούς ομίλους να «επενδύσουν» σε αυτά.

ΕΥΡΩΚΟΙΝΟΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΚΚΕ
Μόνιμη και σταθερή εργασία για τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια

Το αίτημα για μόνιμη και σταθερή δουλειά των συμβασιούχων καθηγητών στα πανεπιστήμια, ενάντια στη στρατηγική της «κινητικότητας» της ΕΕ, αναδεικνύει η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσε προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης.

Η κυβέρνηση της ΝΔ, όπως και οι προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ - ΚΙΝΑΛ, εφάρμοσαν με προσήλωση την ευρωενωσιακή στρατηγική της εμπορευματοποίησης της Εκπαίδευσης. Αυτή η πολιτική έχει σαν αποτέλεσμα την ένταση των ταξικών φραγμών για τα παιδιά των εργατικών - λαϊκών οικογενειών σε όλες τις βαθμίδες της Εκπαίδευσης, όπως και στην πανεπιστημιακή, όπου μάλιστα λιγότερο από το 40% των νέων 30-34 ετών στα κράτη της ΕΕ έχουν ολοκληρώσει πανεπιστημιακές σπουδές.

Παράλληλα, οδήγησε στην ελαστικοποίηση των εργασιακών σχέσεων στα πανεπιστήμια στη λογική της «κινητικότητας» και της σύνδεσης με την «αγορά», με όχημα τα προγράμματα ΕΣΠΑ της ΕΕ για την «Απόκτηση ακαδημαϊκής διδακτικής εμπειρίας» στο πλαίσιο της «Εκπαίδευσης και Κατάρτισης το 2020» και του αντιδραστικού στόχου για τον «Ευρωπαϊκό Χώρο Εκπαίδευσης» μέχρι το 2025. Αυτή η κατεύθυνση ενισχύθηκε περαιτέρω με το απαράδεκτο νομοσχέδιο Γαβρόγλου της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, αλλά και με τα εξίσου αντιλαϊκά νομοσχέδια για την πανεπιστημιακή εκπαίδευση της κυβέρνησης της ΝΔ.

Σύμφωνα με τα παραπάνω, οι συμβασιούχοι καθηγητές που εμφανίζονται να εργάζονται σαν «αυτοαπασχολούμενοι» πληρώνονται 8.000 ευρώ ανά ακαδημαϊκό έτος, από τα οποία το 24% αντιστοιχεί στη φορολογία που πρέπει να καταβάλουν και ένα ακόμα μεγάλο ποσό καταβάλλεται στο ασφαλιστικό τους ταμείο. Το ύψος των καθαρών μηνιαίων αποδοχών δεν ξεπερνά τα 480 ευρώ τον μήνα, οι άδειές τους είναι άνευ αποδοχών, ενώ δεν τους καταβάλλονται τα ισχύοντα επιδόματα (τέκνων, γάμου, ασθενείας). Με τη λήξη της σύμβασης, περνούν στην ανεργία όμως αντιμετωπίζονται σαν αυτοαπασχολούμενοι και επομένως αποκλείονται από το επίδομα ανεργίας. Παράλληλα, η δουλειά με τέτοιους όρους δεν δημιουργεί καμία προϋπόθεση για μακροχρόνιο προγραμματισμό, δημιουργία οικογένειας, αφού τα πάντα εξαρτώνται από το πού και αν θα υπάρξουν διαθέσιμες ώρες διδασκαλίας.

Τα παραπάνω λαμβάνουν χώρα ενώ, όπως απέδειξε η πανδημία COVID-19 που ανάγκασε την κυβέρνηση να κρατά κλειστά τα πανεπιστήμια για πάνω από ένα χρόνο, υπάρχουν τεράστιες ελλείψεις σε διδακτικό επιστημονικό και εργαστηριακό προσωπικό, κι ενώ η κυβέρνηση της ΝΔ προγραμματίζει με τον τελευταίο νόμο της να διαθέσει 30 εκατ. ευρώ για καταστολή στα πανεπιστημιακά ιδρύματα. Αποδεικνύεται έτσι ότι θα μπορούσαν να λειτουργούν τα πανεπιστήμια με όλους τους αναγκαίους όρους και προϋποθέσεις, να προστατευτεί το προσωπικό και οι σπουδαστές από την πανδημία.

Με βάση τα παραπάνω ο ευρωβουλευτής του Κόμματος υπέβαλε τα εξής ερωτήματα:

«Πώς τοποθετείται η Επιτροπή:

-- στο αίτημα των συμβασιούχων καθηγητών των Πανεπιστημίων για μόνιμη και σταθερή εργασία, με κατοχυρωμένα εργασιακά δικαιώματα στο ύψος των σύγχρονων αναγκών;

-- στο γεγονός ότι η σύνδεση του προσωπικού των Πανεπιστημίων με την "αγορά" και τη λογική της "κινητικότητας" υποβαθμίζει περαιτέρω τόσο τους όρους εργασίας των πανεπιστημιακών δασκάλων όσο και το δικαίωμα των φοιτητών σε σύγχρονη, δημόσια και δωρεάν πανεπιστημιακή εκπαίδευση;».

Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:

  • Ρεπορτάζ από τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ που έγιναν τις προηγούμενες μέρες.
  • Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ερευνα: Σε ποιες ανάγκες δίνουν απάντηση;
  • Ερώτηση της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ για την ανάγκη μόνιμης και σταθερής εργασίας για τους διδάσκοντες στα πανεπιστήμια.
  • Νέα μπίζνα από τον ΣΕΒ για τη διασύνδεση πανεπιστημίων - επιχειρήσεων.
Ερχονται τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ!

Ιατρική ΕΚΠΑ
Ιατρική ΕΚΠΑ
Τα Φοιτητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ είναι γεγονός! Ηδη, οι φοιτητικές Οργανώσεις της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα προετοιμάζουν τις φεστιβαλικές εκδηλώσεις, πραγματοποιώντας ένα μεγάλο πολιτικό άνοιγμα στη σπουδάζουσα νεολαία και διοργανώνοντας ένα πλήθος συσκέψεων, πολιτικών εκδηλώσεων και πολύμορφων δραστηριοτήτων.

Οι γειτονιές, οι πανεπιστημιουπόλεις, τα φοιτητικά στέκια στολίζονται με την αφίσα των φεστιβάλ, εκατοντάδες φοιτητές προετοιμάζουν τη συμμετοχή τους με επιστημονικές - ερευνητικές εργασίες, project, με τη συμμετοχή τους στο πολιτιστικό, καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Τις προηγούμενες μέρες εκδηλώσεις σε αυτό το πλαίσιο έγιναν στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο, στις Σχολές Υγείας και το ΕΜΠ στην Αττική, ενώ πολλά ακόμα Φεστιβάλ θα γίνουν το επόμενο διάστημα:

Το Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Αθήνας και των ΤΟ του ΠΑΔΑ θα γίνει στις 18 - 19 Ιούνη στο γήπεδο της Πανεπιστημιούπολης (Ζωγράφου). Ακόμα εκδηλώσεις προγραμματίζονται από τις Οργανώσεις:

ΤΟ Φιλοσοφικής στις 4 Ιούνη στη Φιλοσοφική σχολή (Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου).

ΤΟ ΦΜΣ στις 5 Ιούνη στη σχολή Θετικών Επιστημών (Πανεπιστημιούπολη, Ζωγράφου).

ΤΟ ΠΑΔΑ στις 5 Ιούνη στο χώρο της Π2 (πρώην ΤΕΙ Πειραιά) και στις 6 Ιούνη στο Μπαρουτάδικο (Αιγάλεω).

ΤΟ ΑΣΟΕΕ στις 11 Ιούνη στην πλατεία Πρωτομαγιάς.

ΕΜΠ
ΕΜΠ
ΤΟ Παντείου στις 11 - 12 Ιούνη στο Πάντειο Πανεπιστήμιο.

ΤΟ ΝΟΠΕ στις 11 - 12 Ιούνη στη Νομική σχολή.

Το Φεστιβάλ της Σπουδάζουσας Θεσσαλονίκης της ΚΝΕ θα γίνει στις 11 - 12 Ιούνη στα γρασίδια της Φιλοσοφικής (ΑΠΘ). Επίσης εκδηλώσεις θα γίνουν σε:

Σέρρες στις 23 Ιούνη στο θεατράκι Σερρών.

Κατερίνη στις 25 Ιούνη στο πάρκο Κατερίνης.

Κοζάνη στις 27 Ιούνη στην κεντρική πλατεία.

Πτολεμαΐδα στις 25 Ιούνη στο Πάρκο μνήμης λιγνίτη.

Ξάνθη στις 18 Ιούνη στα Προκάτ.

Καβάλα στις 19 Ιούνη στο πάρκο Φαλήρου.

Κομοτηνή στις 19 Ιούνη στην παλιά Νομική.

Λάρισα στις 12 Ιούνη στη Γαιόπολις (πρώην ΤΕΙ).

Βόλος στις 11 Ιούνη στο Θόλο.

Γιάννενα στις 2 - 3 Ιούλη στο Παραλίμνιο.

Πάτρα στις 2 - 3 Ιούλη στην Πλαζ.

Ηράκλειο στις 20 Ιούνη στο πάρκο Κομμένο Μπεντένι.

Χανιά στις 19 Ιούνη στο Πάρκο Ειρήνης και Φιλίας των Λαών.

«Λευτεριά στην Παλαιστίνη»

Υπήρξε μία στιγμή σε όλα τα Μαθητικά Φεστιβάλ που ξεχώρισε, που ένωσε τις φωνές των μαθητών, οι οποίοι έδειξαν ότι δεν μένουν απαθείς απέναντι στην αδικία.

Ηταν η στιγμή που το σύνθημα «Λευτεριά στην Παλαιστίνη» ακουγόταν απ' άκρη σ' άκρη στη χώρα από τα μέλη και τους φίλους της ΚΝΕ, από τους μαθητές που τα πλαισίωσαν, που υψωνόταν η παλαιστινιακή σημαία σε ένδειξη αλληλεγγύης στον λαό που αγωνίζεται, ενώ παράλληλα ξεδιπλώθηκαν και άλλες δραστηριότητες με αυτό το περιεχόμενο. Τα Φεστιβάλ έδωσαν βήμα και «τρόπο» για να εκφραστεί, να γίνει σύνθημα η «οργή» απέναντι στις εικόνες των νεκρών παιδιών, κάποιων στην ηλικία των μαθητών, απέναντι στη σφαγή που γίνεται με τις πλάτες των ιμπεριαλιστών, δείχνοντας για μία ακόμα φορά πως δεν πιάνουν τόπο οι προσπάθειες να βάλουν στο χέρι τις συνειδήσεις της νεολαίας.




Εκδηλώσεις στο Στέκι Πολιτισμού της ΚΝΕ

Το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα ανοίγει την αυλή του και καλεί τους μαθητές του, τις ομάδες, τους δασκάλους αλλά και τη νεολαία της γύρω περιοχής να βρεθούν από κοντά, με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας, στις εκδηλώσεις που οργανώνει.

Στο πρόγραμμα ξεχωρίζουν οι «CineΤρίτες», όπου μέσα από επιλεγμένες ταινίες θα συζητηθούν οι εξελίξεις στα Εργασιακά, η κατάσταση στην Παλαιστίνη κ.ά., αλλά και οι βραδιές των μαθημάτων και των ομάδων του Στεκιού. Στις βραδιές αυτές θα μπορεί όποιος ενδιαφέρεται να γνωρίσει τους δασκάλους, να ενημερωθεί για τον τρόπο λειτουργίας των ομάδων και να δηλώσει συμμετοχή για τη νέα χρονιά.

Το πρόγραμμα του Στεκιού απλώνεται με τέτοιες εκδηλώσεις όλο τον Ιούνη και οι πρώτες από αυτές είναι:

-- Παρασκευή 4/6, 20.00: Βραδιά flamenco. Η ομάδα δίνει ραντεβού με τους παλιούς και τους νέους φίλους του flamenco, για μια fiesta γεμάτη ρυθμούς από την Ανδαλουσία και εξωτικά cocktails.

-- Τρίτη 8/6, 19.30: Εκδήλωση με θέμα «Δούλοι στον 21ο αιώνα δεν θα γίνουμε - εμπρός για της γενιάς μας τα "Σικάγο"!» και ομιλητή τον Γιώργο Λυκούδη, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ. Θα ακολουθήσει προβολή ταινίας με θέμα τις σημερινές εργασιακές συνθήκες στον καπιταλισμό.

Τον Ιούνη το Στέκι θα είναι ανοιχτό και διαθέσιμο επίσης για πρόβες και συναντήσεις, κατόπιν συνεννόησης. Ωράριο λειτουργίας: Δευτέρα - Παρασκευή 14.30 - 21.30, Σάββατο - Κυριακή 10.30 - 21.30.

Νέο τεύχος για το περιοδικό «το κόκκινο Αερόστατο»

Με αυτό το 20ό τεύχος «γιορτάζει» και τα 4 χρόνια κυκλοφορίας του

Το νέο τεύχος του αγαπημένου περιοδικού «το κόκκινο Αερόστατο», που επιμελείται η Διατμηματική Επιτροπή της ΚΕ του ΚΚΕ για τις μικρότερες ηλικίες της νεολαίας, κυκλοφορεί τις επόμενες μέρες και διατίθεται από τις Οργανώσεις του ΚΚΕ.

Στις σελίδες του οι νεαροί αναγνώστες θα βρουν ένα μεγάλο αφιέρωμα στο 30ό Αντιιμπεριαλιστικό Διήμερο της ΚΝΕ με:

  • Οδηγίες προς κατασκηνωτές.
  • Γνωριμία με τη Μυτιλήνη.
  • Ενότητα με θέμα «Από τις δύο μεριές του Αιγαίου», που φωτίζει ότι η αλληλεγγύη είναι το όπλο των λαών, που μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες, τα ίδια προβλήματα, τα ίδια όνειρα και μεταξύ άλλων περιλαμβάνει συνέντευξη με την Ναζλί Ιπεκτζάν, δασκάλα στην Κωνσταντινούπολη και μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής του Τμήματος Παιδείας του Κομμουνιστικού Κόμματος Τουρκίας.
  • Διήγημα: «Μονόλογοι σε καραντίνα», κείμενα προσφυγόπουλων για το πώς πέρασαν την περίοδο της πρώτης καραντίνας στα camp.

Ακόμα σε αυτό το τεύχος υπάρχουν μηνύματα από τις δραστηριότητες των φίλων του «κόκκινου Αερόστατου», τη συμμετοχή τους σε συγκεντρώσεις της Πρωτομαγιάς και πορείες ειρήνης, καθώς και από τις δικές τους γωνιές στα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Ο απορημένος φίλος μας στο ημερολόγιό του, στη στήλη του περιοδικού που έχουν λατρέψει μικροί και μεγάλοι, σχολιάζει και σε αυτό το τεύχος όσα έζησε τους τελευταίους δυο μήνες.

Παράλληλα, καθώς αυτό το τεύχος θα κρατήσει συντροφιά στους αναγνώστες του μέχρι το τέλος του καλοκαιριού, περιλαμβάνει προτάσεις βιβλίων και ταινιών για το καλοκαίρι.

Στις υπόλοιπες σελίδες οι αναγνώστες μπορούν να βρουν: Κόμικ, σκάκι, θέμα για το απολιθωμένο δάσος της Λέσβου, εξερεύνηση του ήχου στη στήλη της επιστήμης, παιχνίδια, το τελευταίο μέρος του αφιερώματος σε μεγάλες ανακαλύψεις και εφευρέσεις, οδηγίες να φτιάξουν τον δικό τους καταπέλτη!

Επίσης, το «κόκκινο Αερόστατο» γιορτάζει τα 20 τεύχη και τα 4 χρόνια κυκλοφορίας του κάνοντας δώρο σε όλους τους αναγνώστες του ένα θεματικό ευρετήριο των τευχών 1-20. Ξεχωριστή σημασία να το προμηθευτούν όλοι οι εκπαιδευτικοί και οι γονείς ώστε να μπορούν να ανατρέχουν και να βρίσκουν ιδέες, σκέψεις για διάφορα θέματα...

ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Δίνουν «ανάσα» στον αγώνα για να νικήσει η ζωή!

Με μεγάλη επιτυχία και πλούσιο περιεχόμενο συνεχίζονται οι εκδηλώσεις σε όλη την Ελλάδα

Στην Καβάλα
Στην Καβάλα
Πλούτος δραστηριοτήτων, δημιουργικότητα, κέφι και μηνύματα αισιοδοξίας και ελπίδας χαρακτηρίζουν τα δεκάδες Μαθητικά Φεστιβάλ που συνεχίζονται σε όλη την Ελλάδα. Μέλη και φίλοι της ΚΝΕ, με κέφι και μεράκι και με αφετηρία το κεντρικό σύνθημα των Φεστιβάλ «Δίνουμε "τρόπο" στην οργή - "Ανάσα" ο αγώνας για να νικήσει η ζωή», ξετύλιξαν και τις προηγούμενες μέρες πρωτότυπα προγράμματα τα οποία ενθουσίασαν τους μαθητές που αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις σε πόλεις, νησιά και συνοικίες της Αττικής και της Θεσσαλονίκης.

Στα τέλη μιας χρονιάς που χαρακτηρίστηκε από νέα εμπόδια και δυσκολίες αλλά και από τους αγώνες των μαθητών, από την Κομοτηνή μέχρι την Ιεράπετρα και από τη Λάρισα μέχρι τη Χίο, η συζήτηση ανοίγει παντού για το σχολείο των σύγχρονων αναγκών για το οποίο παλεύει η ΚΝΕ, αλλά και για τις σύγχρονες ανάγκες για αθλητισμό και πολιτισμό και ελεύθερους χώρους, για το εργασιακό νομοσχέδιο και το μαύρο μέλλον που προετοιμάζουν για τη νέα γενιά κυβέρνηση κι αφεντικά, την πάλη ενάντια στη ναρκω-κουλτούρα και την αγωνιστική πρόταση της ΚΝΕ. Ενώ οι μαθητές ενώνουν τις φωνές τους σε συνθήματα και δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό.

Εχοντας στο επίκεντρο τους προβληματισμούς και τα μηνύματα που ενώνουν τους μαθητές σε όλη τη χώρα, τα Μαθητικά Φεστιβάλ, χάρη στην ευρηματικότητα των μελών και φίλων της ΚΝΕ, αναδεικνύουν ταυτόχρονα ιδιαίτερα ζητήματα και δραστηριότητα κάθε περιοχής.

Στον Βόλο
Στον Βόλο
Φυσικά τον δικό της χώρο έχει και η μαθητική καλλιτεχνική δημιουργία, με μουσικά σχήματα να περνούν από τις σκηνές των Φεστιβάλ και να παρουσιάζονται όλες οι μορφές τέχνης, χορός, ζωγραφική κ.ά. Ενώ τη δική τους - αναβαθμισμένη - παρουσία έχουν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ, οι φίλοι του «κόκκινου Αερόστατου» που δίνουν το «παρών» μέσα από δραστηριότητες προσαρμοσμένες στην ηλικία τους.

Τα όνειρά μας είναι εδώ και θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας

Με ζωντάνια, αγωνιστική διάθεση και μαζική συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Νίκαιας και του Κορυδαλλού, πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία Ελευθερίας.

Οι ιδιαίτερες συνθήκες της φετινής σχολικής χρονιάς για τους μαθητές βρέθηκαν στο επίκεντρο, με τις εκδηλώσεις να στέλνουν το μήνυμα ότι «τα όνειρά μας για καλύτερη ζωή και ένα καλύτερο μέλλον δεν σταμάτησαν να υπάρχουν τόσο καιρό τώρα πίσω από μια οθόνη, αλλά είναι εδώ και θα τα κατακτήσουμε με τους αγώνες μας!».

Το Φεστιβάλ περιλάμβανε μεταξύ άλλων ανοιχτό μάθημα flamenco από την ομάδα του Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα και παιχνίδι με θέμα «webex... το thriller της τηλε-εκπαίδευσης».

Στην πλατεία Νερού πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Καλλιθέα. Το πλούσιο πρόγραμμα περιλάμβανε ανάμεσα σε άλλα επίδειξη και ανοιχτό μάθημα latin χορών με συμμετοχή νέων, περιγραφής με τίτλο «η βία τους vs η οργή μας!», αντιφασιστικό γκράφιτι κ.ά.

Στο Περιστέρι
Στο Περιστέρι
Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με hip hop συναυλία ενώ ιδιαίτερο ενθουσιασμό και διασκέδαση προσέφερε το αφιέρωμα στο πολιτικό - αντιφασιστικό τραγούδι.

Με επιτυχία έγιναν οι εκδηλώσεις στα Λιπάσματα της Δραπετσώνας. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το παιχνίδι «webex... το thriller της τηλε-εκπαίδευσης», ενώ ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με θέμα: «Δεν είναι ελευθερία να ψάχνεις τη φυγή. Σκέψου, ονειρέψου, πάλεψε για ολόκληρη ζωή», με ομιλήτρια την Σελήνη Καπερώνη, μέλος της Επιτροπής Κατά των Ναρκωτικών του ΚΣ της ΚΝΕ.

Με μαζική συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της περιοχής, πραγματοποιήθηκε Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον πεζόδρομο του Περιστερίου, μπροστά από το Μουσείο ΕΑΜικής Εθνικής Αντίστασης.

Πλήθος μαθητών συγκέντρωσε και η ενότητα της μαθητικής καλλιτεχνικής δημιουργίας που διοργάνωσαν οι μαθητικές Οργανώσεις Βάσης και περιλάμβανε stand up comedy και συναυλία από μαθητικό συγκρότημα. Πλούσια ήταν και η συζήτηση για τους μαθητικούς αγώνες, όπου μεταφέρθηκε πείρα από τις μαθητικές κινητοποιήσεις στο σχολικό συγκρότημα της Χωράφας, ενώ το ενδιαφέρον κέντρισε και η έκθεση που υπήρχε στο χώρο με το ίδιο θέμα.

Κατά τη διάρκεια του προγράμματος απηύθυνε χαιρετισμό εκπρόσωπος του ΚΕΘΕΑ - «Στροφή» που είχε τραπεζάκι ενημέρωσης για το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Στη Λάρισα
Στη Λάρισα
Ακόμα, κέντρισαν το ενδιαφέρον των μαθητών το εργαστήρι COMIC (meme challenge) με θέμα την καταστολή, με τους Ιάκωβο Βάη και Δημήτρη Σαλευρή.

Στην πλατεία Αγίου Δημητρίου στην Πετρούπολη βρέθηκαν μαθητές και νεολαία της περιοχής για να διασκεδάσουν, να συζητήσουν, να γνωρίσουν την ΚΝΕ. Το Μαθητικό Φεστιβάλ είχε πλούσιο πρόγραμμα: Συζήτηση για τον ελεύθερο χρόνο, σατιρικό - θεατρικό σκετς για τη σχολική χρονιά που πέρασε, στο οποίο πρωταγωνίστησαν μαθητές και μαθητικά μουσικά συγκροτήματα.

Με πλούσιο πρόγραμμα έγινε το Φεστιβάλ στην πλατεία Αγίου Βλάση στο Μενίδι. Στο πλαίσιό του παρουσιάστηκαν δραστηριότητες και από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ, όπως το παιχνίδι «Τσακ - Μπαμ», από την ομάδα «κόκκινο Αερόστατο», εικαστικό δρώμενο με τίτλο «Δεν φιμώνεται η Τέχνη» και θεατρικό δρώμενο με τίτλο «Σήμερα αυτοσχεδιάζουμε!» από τη θεατρική ομάδα του Στεκιού. Σε ανακοίνωσή τους οι Μαθητικές Οργανώσεις Μενιδίου της ΚΝΕ χαιρετίζουν τους δεκάδες συμμαθητές τους που συμμετείχαν στην εκδήλωση, καταγγέλλοντας την προσπάθεια ολιγομελών φασιστικών ομάδων που επιχείρησαν να επιτεθούν στην εκδήλωση και πήραν την αποφασιστική απάντηση από τους μαθητές που παρευρίσκονταν στο Μαθητικό Φεστιβάλ, αλλά και τον κόσμο που βρισκόταν στην πλατεία.

Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις!

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα
Στην πλατεία Πρωτομαγιάς, στο Πεδίον του Αρεως, πραγματοποιήθηκε με μαζική συμμετοχή μαθητών από τα σχολεία της Κυψέλης, των Αμπελοκήπων και των Εξαρχείων καθώς και νέων της περιοχής, το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με το project «Ζωή ολόκληρη, όχι με δόσεις. Κάτω τα χέρια από το ΚΕΘΕΑ» από μαθητές του 26ου ΓΕΛ Αθηνών. Μεγάλο ενδιαφέρον συγκέντρωσε η παρουσίαση των αποτελεσμάτων των ερωτηματολογίων για το ζήτημα των ναρκωτικών που διακίνησαν οι ΟΒ της ΚΝΕ στα σχολεία της περιοχής το προηγούμενο διάστημα.

Τα συμπεράσματα από τους μαθητικούς αγώνες αναδείχτηκαν μέσα από την κεντρική ομιλία και παιχνίδια. Ακολούθησε συναυλία με μαθητικά συγκροτήματα. Ξεχωριστή στιγμή στο Φεστιβάλ ήταν όταν το μικρόφωνο πήραν, τραγουδώντας hip-hop στη γλώσσα τους, μετανάστες της περιοχής, ξεσηκώνοντας Ελληνες και μετανάστες που βρίσκονταν στο χώρο του Φεστιβάλ.

«Να σε πνίγουν τόσα, να σου λένε σώπα»

Στο Σκοπευτήριο συναντήθηκαν μαθητές από τα σχολεία της Καισαριανής και του Βύρωνα. Το πρόγραμμα ξεκίνησε με χαιρετισμό από μαθήτρια και από τον Ηλία Σταμέλο, πρώην δήμαρχο Καισαριανής και επικεφαλής της «Λαϊκής Συσπείρωσης». Συνεχίστηκε με ένα ενδιαφέρον χοροθεατρικό δρώμενο με θέμα την αλληλεγγύη στον λαό της Παλαιστίνης και με τη συζήτηση από μαθητές των σχολείων της περιοχής με θέμα «Να σε πνίγουν τόσα γιατί και να σου λένε σώπα».

Στην Καλλιθέα
Στην Καλλιθέα
Οι εκδηλώσεις στην πλατεία Αγίου Θωμά ξεκίνησαν με χαιρετισμό από μαθητή και συνεχίστηκαν με επίδειξη μαχητικών αθλημάτων. Τη σκυτάλη πήρε ένα πολύ ζωντανό μάθημα - επίδειξη latin χορών από το Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην Αθήνα. Ακολούθησε συζήτηση με μαθητές με θέμα «Οι μαθητές είναι νικητές! Ο αγώνας μας συνεχίζεται».

Στο Νέο Κόσμο με παλμό πραγματοποιήθηκε το Φεστιβάλ στο πάρκο Χελντράιχ. Το πρόγραμμα άνοιξε με το παιχνίδι «Ακου τι είπαν... για το σχολείο» που ετοίμασαν οι ίδιοι οι μαθητές, με ερωτηματολόγιο που μοιράστηκε στα σχολεία τις προηγούμενες μέρες. Οι μαθητικοί αγώνες και το σχολείο των σύγχρονων αναγκών απασχόλησαν επίσης τη συζήτηση που διοργανώθηκε, ενώ παρουσιάστηκε και σχετική εργασία από μαθητές.

«Το δίκιο των μαθητών νίκησε! Ο αγώνας συνεχίζεται»

Σε σημείο δημιουργίας αλλά και προβληματισμού μετέτρεψαν οι μαθητικές ΟΒ Ν. Ηρακλείου και Ν. Ιωνίας μαζί με τους φίλους της Οργάνωσης την κεντρική πλατεία του Ν. Ηρακλείου.

Η κεντρική έκθεση με θέμα «Το δίκιο των μαθητών νίκησε! Ο αγώνας συνεχίζεται» δέσποζε, ενώ ξεχώρισαν και οι κατασκευές που με μεράκι είχαν ετοιμάσει οι ομάδες εργασίας μπροστά στο Φεστιβάλ, τόσο ο περιστρεφόμενος πύργος που παρουσίαζε τις θέσεις της ΚΝΕ Ενάντια σε Ολα τα Ναρκωτικά όσο και το μεγάλο ρολόι που αποκάλυπτε τα ασυμφιλίωτα συμφέροντα των εργοδοτών, από τη μία, και των εργατών, από την άλλη, σε σχέση με το 8ωρο και τα συνδικαλιστικά δικαιώματα.

Στο Μενίδι
Στο Μενίδι
Οι πρωταθλητές πυγμαχίας Θοδωρής Ριτζάκης και Στέφανος Φιλιμιάνοβ μύησαν τους ενδιαφερόμενους στις αρετές των μαχητικών αθλημάτων με την επίδειξη πυγμαχίας που οργάνωσαν. Με διάφορες μορφές αναδείχτηκαν τα ζητήματα της σχολικής χρονιάς και των μαθητικών αγώνων. Από το βήμα της εκδήλωσης διαβάστηκε καταγγελία των Οργανώσεων Βάσης Ηρακλείου του Κόμματος και της ΚΝΕ σε σχέση με τη θρασύδειλη πράξη φασιστών στο 3ο ΓΕΛ Ηρακλείου που έκαψαν πανό της ΚΝΕ στο χώρο του σχολείου. Την ανάγνωση της καταγγελίας διαδέχτηκαν πλατύ χειροκρότημα και αντιφασιστικά συνθήματα, που έδειξαν ότι στη γειτονιά της Ηλέκτρας Αποστόλου δεν υπάρχει χώρος για φασίστες.

«Ανάσες» δημιουργίας, αθλητισμού και διεκδίκησης σε όλη την Ελλάδα

Μαθητές από τις γειτονιές της Χαριλάου, της Τούμπας, του κέντρου συναντήθηκαν στο Μαθητικό Φεστιβάλ που πραγματοποιήθηκε στον Λευκό Πύργο. Συμμετείχαν στα workshops, στις αθλητικές δραστηριότητες, στα τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Στο χώρο πραγματοποιήθηκε επίδειξη skate και bmx, καθώς δεκάδες μαθητές από όλη τη Θεσσαλονίκη διεκδικούν ελεύθερους χώρους και skatepark. Ταυτόχρονα, πραγματοποιούνταν τουρνουά πινγκ πονγκ και σκακιού.

Μαθητές από τα σχολεία της Νεάπολης συμμετείχαν στις διήμερες εκδηλώσεις που περιλάμβαναν Escape Room ενάντια στα ναρκωτικά, τουρνουά σκακιού και τάβλι, διαγωνισμό skate και bmx, ενώ έστειλαν το δικό τους μήνυμα ενάντια στην ανισοτιμία των γυναικών, ζωγραφίζοντας όμορφα πλακάτ: «Παλεύουμε κάθε γυναίκα να έχει δικαίωμα στη ζωή και στη δουλειά».

Στο Ν. Ηράκλειο
Στο Ν. Ηράκλειο
Στην Πολίχνη οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με τουρνουά ποδοσφαίρου και βόλεϊ. Χαιρετισμό απηύθυνε ο Δημήτρης Νοτάκης, ποδοσφαιριστής σε ερασιτεχνικές κατηγορίες, ο οποίος τόνισε την αναγκαιότητα της φυσικής αγωγής, στήριξης του ερασιτεχνικού αθλητισμού και της πρόσβασης της νεολαίας στον αθλητισμό. Η επιλογή του στρατοπέδου «Καρατάσιου» για τη δεύτερη μέρα των εκδηλώσεων είχε και διεκδικητικό χαρακτήρα, με την ανάδειξή του ως χώρου ο οποίος θα μπορούσε να αξιοποιηθεί με τα κατάλληλα μέτρα ώστε να αποτελέσει ανάσα πρασίνου για τους κατοίκους της περιοχής.

Το δικό τους ραντεβού έδωσαν οι μαθητές του Χορτιάτη έξω από το Γυμνάσιό τους! Με μουσική, χορό και τραγούδια έστειλαν το δικό τους μήνυμα! Ταυτόχρονα στο χώρο πραγματοποιήθηκαν επίδειξη skate, τουρνουά σκακιού και παιχνίδι ρουκ ζουκ.

Στην Κομοτηνή το Μαθητικό Φεστιβάλ ξεκίνησε με δράσεις αλληλεγγύης στον Παλαιστινιακό λαό. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με συμμετοχή μαθητών στο Escape Room «Λέμε ΝΑΙ στη ζωή! ΟΧΙ σε όλα τα ναρκωτικά» που στήθηκε στο χώρο του Φεστιβάλ. Το ενδιαφέρον των μαθητών κέντρισαν οι γρίφοι που έλυσαν για να καταφέρουν με όπλο τη «συλλογικότητα» να νικήσουν τη μάχη ενάντια στα ναρκωτικά.

Τουρνουά 3x3 στο πάρκο Μ. Αλεξάνδρου πραγματοποιήθηκε στην Ξάνθη. Πριν από τον τελικό αγώνα πραγματοποιήθηκε συζήτηση πάνω στις θέσεις της ΚΝΕ για τον αγώνα ενάντια στα ναρκωτικά ενώ τον χώρο ζωντάνεψαν όμορφες ζωγραφιές μαθητών με το ίδιο θέμα.

Στον Κορυδαλλό
Στον Κορυδαλλό
Στο πάρκο Φαλήρου στην Καβάλα οι μαθητές έφτιαξαν graffiti και πανό στέλνοντας μήνυμα αλληλεγγύης στον ηρωικό λαό της Παλαιστίνης. Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με διαγωνισμό skate που ξεσήκωσε τους μαθητές και ολοκληρώθηκε με Mind Challenge Game.

Το «νήμα» από το χτες στο σήμερα

Με τη συμμετοχή εκατοντάδων μαθητών έγινε το Μαθητικό Φεστιβάλ στην πλατεία Λαμπρούλη στη Λάρισα.

Ξεχωριστή θέση είχε η έκθεση με γυναίκες αγωνίστριες, όπως η δολοφονημένη ΕΠΟΝίτισσα Δήμητρα Τσάτσου, αλλά και η Βαγγελίτσα Κουσιάντζα, η κομμουνίστρια δασκάλα, ηρωίδα του λαού, που εκτελέστηκε το 1947 στην Ξηριώτισσα Λαμίας.

Επίσης, παρουσιάστηκε ένα πρωτότυπο θεατρικό σκετς με θέμα «Ημερολόγιο καραντίνας». Σε αυτό οι μαθητές παρουσίασαν με έναν διαφορετικό τρόπο τον εγκλεισμό, τις δυσκολίες με την τηλεκπαίδευση, την αδιαφορία της κυβέρνησης για την υγεία των μαθητών, την επίκληση της «ατομικής ευθύνης» με όλα τα παράδοξα, όπως τις μάσκες - αλεξίπτωτο που είχαν δοθεί αρχικά στους μαθητές, την αγωνία που έζησαν οι μαθητές με τους σεισμούς και τα ακατάλληλα σχολεία, την καταστολή αλλά κυρίως τους μεγάλους αγώνες των μαθητών, την αξία της συλλογικής και οργανωμένης δράσης.

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στον Βόλο. Στο πρόγραμμά του περιλάμβανε επίδειξη χορού, συναυλίες, έκθεση για τους μαθητικούς αγώνες και παρέμβαση από εκπροσώπους του ΚΕΘΕΑ - «ΠΙΛΟΤΟΣ» που συζήτησαν με τους νέους για το φαινόμενο της τοξικοεξάρτησης.

Με τη συμμετοχή μαθητών που διασκέδασαν, συζήτησαν, γνώρισαν την ΚΝΕ έγιναν τα Φεστιβάλ σε Χαλκίδα και Λαμία. Το κεντρικό σύνθημα του Φεστιβάλ «ζωντάνεψε» μέσα από τις εκθέσεις των μαθητών, θεατρικά δρώμενα, ομαδικές φωτογραφίες αλληλεγγύης στον λαό της Παλαιστίνης, αθλητικές δραστηριότητες, επιδείξεις χορού και συναυλίες.

Στο επίκεντρο ο αγώνας για σχολικές υποδομές και χώρους άθλησης

Με δεκάδες μαθητές και νέους να γεμίζουν την κεντρική πλατεία της Ιεράπετρας ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις του Μαθητικού Φεστιβάλ στην πόλη της Κρήτης.

Στο Στέκι Αθλητισμού συνεχίστηκε η συλλογή υπογραφών για την αναβάθμιση των αθλητικών εγκαταστάσεων της Ιεράπετρας. Οι υπογραφές, φτάνοντας σε τριψήφιο αριθμό, και μάλιστα με τον εμπλουτισμό των αιτημάτων από μαθητές Γυμνασίου για τις υποδομές των σχολείων τους, πλέον μέσα στη βδομάδα παίρνουν τον δρόμο για να κατατεθούν στο γραφείο του δημάρχου.

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης επίδειξη με ποδήλατα και σκούτερ, προβολή βίντεο που επιμελήθηκαν μαθητές για την κατάσταση των σχολείων, και τι σχολείο θα ήθελαν να έχουν, ενώ ακολούθησε hip-hop live. Ακόμα στη σκηνή ανέβηκαν μαθητές της πόλης που παρουσίασαν τη μουσική τους σε σόλο κιθάρα και σε κρητική λύρα.

Οχι στα σχέδια για νησί - φυλακή προσφύγων και μεταναστών

Με τη συμμετοχή νέων της περιοχής πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στη Λαγκάδα Χίου.

Στην κεντρική ομιλία εκ μέρους της ΚΝΕ ειδική αναφορά έγινε στο ζήτημα του Προσφυγικού, αλλά και στην πάλη του χιώτικου λαού και της νεολαίας να απεγκλωβιστούν από τα νησιά μας χιλιάδες πρόσφυγες και μετανάστες για τις χώρες προορισμού τους, κόντρα στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης για την κατασκευή της νέας δομής στο νησί.

Ακόμα, στο χώρο κυκλοφόρησε και το ερωτηματολόγιο που έφτιαξαν οι Οργανώσεις Βάσης Χίου της ΚΝΕ με θέμα το Προσφυγικό - Μεταναστευτικό, απευθυνόμενο σε μαθητές.

Προτάσεις του ΣΥΡΙΖΑ για την Ερευνα: Σε ποιες ανάγκες δίνουν απάντηση;

Το τελευταίο διάστημα, ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται η επιστημονική Ερευνα. Στην προσπάθεια προώθησης μιας δήθεν «φιλολαϊκής διαχείρισης» υπόσχεται ένα «νέο παραγωγικό μοντέλο με κατεύθυνση στην οικονομία της γνώσης, ικανό να αφουγκράζεται την κοινωνία ξεπερνώντας τις ιδεοληψίες του νεοφιλελευθερισμού». Το ξεπέρασμα του νεοφιλελευθερισμού (sic) μάλιστα ταυτίζεται με τις προτάσεις του νέου Προέδρου των ΗΠΑ, Τζ. Μπάιντεν, με νέες μεταγραφές στον ΣΥΡΙΖΑ από αστούς πολιτικούς που προώθησαν μια σειρά από αντιδραστικές αλλαγές στην Εκπαίδευση ως μέλη μνημονιακών κυβερνήσεων (Σ. Κεδίκογλου).

Πρόσφατα ο πρόεδρός του, Αλ. Τσίπρας, και ο πρώην υπουργός Παιδείας Κ. Γαβρόγλου παρουσίασαν σε διαδικτυακή εκδήλωση του Ινστιτούτου «Νίκος Πουλαντζάς» τους άξονες της πολιτικής πρότασης του ΣΥΡΙΖΑ για την Ερευνα στα πλαίσια του «Σχεδίου Ελλάδα +» και την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης, ενώ σε επόμενη εκδήλωση παρουσιάστηκε η πολιτική αντιμετώπισης του λεγόμενου brain drain.

Ουσιαστικά οι θέσεις που ακούστηκαν αποτελούν μια «ξαναζεσταμένη» πολιτική πρόταση με επίκεντρο την κρατική παρέμβαση για προσέλκυση επενδύσεων, πλήρως εναρμονισμένη με τις κατευθύνσεις της ΕΕ για την Ερευνα, Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία. Στη γνωστή προσπάθεια να αθωώσει την πολιτική του ως κυβέρνηση και ταυτόχρονα να πείσει ως καλύτερος διαχειριστής, από τη μια, παρουσιάζει ως πρόοδο τις αναδιαρθρώσεις που έκανε στην Ερευνα και την Ανώτατη Εκπαίδευση και, από την άλλη, κατηγορεί τη ΝΔ ότι σήμερα δεν έχει σχέδιο ανάπτυξης της Ερευνας, ενώ πορεύεται σε ένα ευνοϊκό περιβάλλον, χωρίς τον «στενό κορσέ» των μνημονίων.

Ομως, άραγε, η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ απαντά στα άγχη και τις αγωνίες των νέων ερευνητών, στις «ελαστικές» εργασιακές σχέσεις και την ανασφάλεια που αποτελούν πικρή καθημερινότητα στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα της χώρας; Απαντά στον υπαρκτό προβληματισμό «για ποιον» αναπτύσσεται η επιστήμη, ώστε η γνώση να αξιοποιείται για την κάλυψη των σύγχρονων κοινωνικών αναγκών;

«Εργα και ημέρες» της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ

Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι δοκιμασμένη δύναμη, με τεράστιες ευθύνες για την κατάσταση στον χώρο της Ερευνας. Ως κυβέρνηση πραγματοποίησε μια σειρά από αλλαγές που εμβάθυναν τη σύνδεση της ερευνητικής διαδικασίας με τις ανάγκες των επιχειρήσεων, την εμπορευματοποίηση των αποτελεσμάτων της, την προσέλκυση ιδιωτικών επενδύσεων, ενώ σε καμία περίπτωση δεν αμφισβητήθηκε η πορεία που χάρασσαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις. Ας θυμηθούμε νομοθετικές παρεμβάσεις, όπως το νομοσχέδιο του 2016 «Ρυθμίσεις για την Ερευνα και άλλες διατάξεις» που επέκτεινε και υλοποίησε τον προηγούμενο νόμο, 4310/14, της κυβέρνησης ΝΔ - ΠΑΣΟΚ ή το νομοσχέδιο Γαβρόγλου για την Ανώτατη Εκπαίδευση.

Πιο συγκεκριμένα, ο ΣΥΡΙΖΑ άνοιξε ταμείο χρηματοδότησης για την Ερευνα, τα λεγόμενα uni.funds, διαμόρφωσε έναν ιστό οργάνωσης και ελέγχου πιο ικανό να προχωρήσει τη διασύνδεση με επιχειρηματικά συμφέροντα μέσω του Εθνικού (ΕΣΕΤΑΚ) και των Περιφερειακών Συμβουλίων Ερευνας και Καινοτομίας (ΠΣΕΚ), όπου πλέον προβλεπόταν η συνένωση δημόσιων ερευνητικών οργανισμών, τεχνολογικών φορέων και μάνατζερ επιχειρήσεων. Υπέταξε την αξιολόγηση και ίδρυση των Ερευνητικών Κέντρων στον εκάστοτε αναπτυξιακό σχεδιασμό. Μετέφερε σημαντικές αρμοδιότητες ως προς τη διαχείριση πόρων των Πανεπιστημίων στους ΕΛΚΕ (ή αλλιώς το «μαύρο κουτί» της επιχειρηματικής λειτουργίας των ΑΕΙ). Στήριξε νέες μορφές καπιταλιστικής επιχειρηματικότητας, όπως οι νεοφυείς επιχειρήσεις (start ups) και οι τεχνοβλαστοί (spin off).

Φυσικά δεν ξεχνάμε ότι, στα πλαίσια του στρατηγικού διαλόγου με τις ΗΠΑ για την αναβάθμιση της θέσης της ελληνικής αστικής τάξης στην περιοχή, με μεγαλύτερη ένταση αναπτύχθηκαν προγράμματα για ερευνητικούς σκοπούς της δολοφονικής μηχανής του ΝΑΤΟ, τα οποία σε πολλές περιπτώσεις ματαιώθηκαν κάτω από τις αγωνιστικές παρεμβάσεις των φοιτητικών συλλόγων και των σωματείων εργαζομένων (π.χ. ΙΤΕ, πρόγραμμα Rangers στο ΕΜΠ).

Οι νέοι ερευνητές, για τους οποίους κόπτεται ο ΣΥΡΙΖΑ, ιδιαίτερα οι υπ. διδάκτορες και μεταδιδάκτορες, γνωρίζουν πως επί κυβερνήσεώς του, δεν αντιμετωπίστηκαν στο ελάχιστο τα προβλήματα των εργασιακών σχέσεων. Αντιθέτως επεκτάθηκαν οι συμβάσεις ορισμένου χρόνου, τα «μπλοκάκια», οι συμβάσεις υποτροφίας, δηλαδή η καθιέρωση ανασφάλιστης εργασίας, το κυνήγι χρηματοδοτήσεων και προγραμμάτων σε ένα περιβάλλον ακόμα μεγαλύτερου ανταγωνισμού και επισφάλειας. Ταυτόχρονα, όσες νέες θέσεις προκηρύχθηκαν (και με καθυστέρηση ετών) σε καμία περίπτωση δεν αντιστοιχούσαν στις ανάγκες των υποστελεχωμένων ιδρυμάτων και την απαίτηση για μόνιμη και σταθερή δουλειά.

Αυτά έπραξε ως κυβέρνηση, ενώ πριν αναλάβει υποσχόταν ενίσχυση του δημόσιου χαρακτήρα των Ερευνητικών Κέντρων και κατάργηση των ελαστικών σχέσεων εργασίας. Μπορούμε εύκολα να φανταστούμε με βάση αυτά που λέει «σήμερα», τι θα πράξει «αύριο»...

Στρατευμένος στις επιταγές του κεφαλαίου

Αξίζει να δούμε πιο συγκεκριμένα τους άξονες που προβάλλει ο ΣΥΡΙΖΑ:

1ον: Ανάγκη αύξησης της χρηματοδότησης που κατευθύνεται σε Ερευνα και Καινοτομία και των επενδύσεων σε νέα γνώση. Η τοποθέτησή του γίνεται καθαρά από τη σκοπιά του κεφαλαίου. Ο ίδιος ο Αλ. Τσίπρας στην ομιλία του στην παραπάνω εκδήλωση τονίζει ότι η σημασία του χώρου έγκειται στο γεγονός πως οι επενδύσεις σε R&D χαρακτηρίζονται από «υψηλή προστιθέμενη αξία». Παράλληλα, στόχος της ΕΕ είναι οι δαπάνες για Ερευνα και Καινοτομία να αγγίζουν το 3% για τα κράτη - μέλη της, ενώ στοίχημα είναι η αύξηση των ροών ιδιωτικών κεφαλαίων τόσο από την ανάπτυξη καινοτόμων start up, όσο και από άμεσες επενδύσεις μεγάλων ομίλων. Ετσι, η αύξηση των δαπανών παράλληλα με τη μείωση της γραφειοκρατίας που ευαγγελίζεται ο ΣΥΡΙΖΑ είναι ενταγμένες σε αυτό το πλαίσιο που ουδέποτε αμφισβήτησε.

Οσο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης, παραλείπει ότι θα το αποπληρώσει ο λαός, με την εκταμίευση των δόσεων να συνοδεύεται από νέα αντεργατικά μέτρα, όπως το νομοσχέδιο για τα Εργασιακά. Για τους νέους ερευνητές αυτό σημαίνει ότι πλέον με τη «βούλα του νόμου» θα κατοχυρώνονται οι συνθήκες που επικρατούν στα ιδρύματα εδώ και χρόνια, δηλαδή η έλλειψη ΣΣΕ, τα ωράρια - λάστιχο, με το 8ωρο στους περισσότερους ερευνητές να ακούγεται ανέκδοτο, στη λογική ότι «η φύση της Ερευνας δεν έχει ωράριο».

2ον: Τη συμβολή των νέων επιστημόνων στη «δίκαιη» μετάβαση προς την πράσινη οικονομία και τον ψηφιακό μετασχηματισμό. Δεν είναι τυχαίο ότι το 25% των ευρωπαϊκών προγραμμάτων θα οδηγηθούν προς τις «πράσινες» επενδύσεις και προβλέπουν μεγάλα ποσά σε έρευνα και καινοτομία αιχμής. Αυτό το πρότυπο ακολουθεί ο ΣΥΡΙΖΑ ως επίδοξος διαχειριστής.

Ομως, έτσι η ανάπτυξη νέας γνώσης δεν γίνεται ούτε ισόμετρα ούτε προς όφελος των κοινωνικών αναγκών. Υποτάσσεται στις «πράσινες» μπίζνες για την έξοδο από την κρίση και τη διάθεση των υπερσυσσωρευμένων κεφαλαίων. Ως αποτέλεσμα, επιστημονικά αντικείμενα θα υποβαθμιστούν ή θα αναγκαστούν να προσαρμοστούν στο νέο ανταγωνιστικό περιβάλλον της «πράσινης» οικονομίας ανεξάρτητα από το αν είναι ωφέλιμα για την ευημερία του λαού.

3ov: Στη λογική της εξασφάλισης «κοινωνικής συνοχής» κατηγορεί τη ΝΔ για «ακύρωση ενός κοινωνικού συμβολαίου χρόνων», αναφερόμενος στη δυνατότητα του επιστημονικού δυναμικού να ελπίζει σε καλύτερους όρους ζωής λόγω της σύνθετης εργασίας του. Προτείνει την ανάπτυξη κινήτρων για δημιουργική εργασία και αποφυγή του brain drain, καλλιεργώντας προσδοκίες ότι από την καπιταλιστική ανάπτυξη και την προσαρμογή της Ερευνας στις ανάγκες του κεφαλαίου θα ωφεληθούμε όλοι. Μάλιστα, φιλοτεχνώντας το αγωνιστικό του προφίλ θέτει στόχο θεσμοθέτησης «ενιαίας εργασιακής σχέσης στα ιδρύματα και θέσπιση αντίστοιχων εργασιακών δικαιωμάτων».

Αθωώνει τον καπιταλιστικό δρόμο ανάπτυξης

Αλήθεια, πώς, στα πλαίσια της καπιταλιστικής αναρχίας, της ανισομετρίας ανάμεσα στους κλάδους της παραγωγής, του ανταγωνισμού και του σχεδιασμού στα πλαίσια κάθε ξεχωριστής επιχείρησης θα αντιμετωπιστεί η ύπαρξη «προσωπικού με υπερβολικά προσόντα για την αγορά εργασίας»;

Πώς θα καταργηθούν οι πολλαπλές σχέσεις εργασίας και θα καθιερωθεί συλλογική σύμβαση όταν οι όροι χρηματοδότησης βασίζονται στην προκήρυξη ερευνητικών προγραμμάτων από διαφορετικούς φορείς, επιχειρήσεις, ιμπεριαλιστικά κέντρα με τη μορφή της διεκδίκησης grand, που εκ των πραγμάτων προωθούν σχέσεις ορισμένου χρόνου, χωρίς να εξασφαλίζεται συνέχεια στο εκάστοτε αντικείμενο μελέτης;

Πώς θα βελτιωθεί η ποιότητα της παραγόμενης Ερευνας και θα προσανατολιστεί στην κοινωνία, όταν στην κούρσα για το πρόσθετο κέρδος ανάμεσα στους επιχειρηματικούς ομίλους τίθενται εμπόδια στην ίδια την ερευνητική διαδικασία; Ετσι βλέπουμε στο ίδιο αντικείμενο να εργάζονται διαφορετικές ομάδες, αλλά μεταξύ τους να κρατούν απόλυτη μυστικότητα και κάθε αξιόλογο αποτέλεσμα να καταλήγει σε πατέντα μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων, παρότι η εργασία κοινωνικοποιείται περισσότερο, στοιχείο που φυσιολογικά απαιτεί τη συνεργασία.

Πώς θα αποφευχθεί το brain drain όταν η πολιτική του ΣΥΡΙΖΑ δεν αμφισβητεί στο ελάχιστο την κινητικότητα ως ανάγκη του κεφαλαίου και της στρατηγικής της ΕΕ για να διατηρεί ένα εργατικό δυναμικό «ευέλικτο» και προσαρμοσμένο, ώστε να μετακινείται γρήγορα και αποτελεσματικά από κλάδο σε κλάδο και από χώρα σε χώρα;

Πώς θα σταματήσει η υποβάθμιση των κοινωνικών επιστημών έναντι των τεχνολογικών και φυσικών, γεγονός που ανακαλύπτει με θλίψη και έκπληξη ο ΣΥΡΙΖΑ στο «Horizon 2021 - 2027»; Φυσικά αυτό δεν αποτελεί προϊόν ιδεοληψίας, όπως θέλουν να πλασάρουν σε μια πολύ βολική αντιπαράθεση με τη ΝΔ. Στον καπιταλισμό, όπου κυριαρχεί το κυνήγι του μέγιστου ποσοστού κέρδους, δίνεται προτεραιότητα στις επιστήμες που προσφέρουν άμεσα καινοτομία στην παραγωγή. Αυτή είναι η αιτία των εμποδίων για τους ερευνητές στα πεδία των φιλοσοφικών, οικονομικών, ιστορικών ερευνών. Ομως, δεν πρέπει να παραγνωριστεί ότι οι κοινωνικές επιστήμες ωθούνται όλο και πιο ασφυκτικά στην κατεύθυνση της απολογητικής του καπιταλισμού, του ανορθολογισμού και του αντικομμουνισμού. Σε αυτές τις περιπτώσεις η χρηματοδότηση ρέει άφθονα, οπότε μήπως ο ΣΥΡΙΖΑ κλείνει το μάτι σε μια αποδοτικότερη αξιοποίηση των ανθρωπιστικών επιστημών στη θωράκιση της αστικής ιδεολογίας;

Σε αυτά τα κρίσιμα ερωτήματα δεν θέλει να δώσει απάντηση ο ΣΥΡΙΖΑ. Γιατί τελικά αποδέχεται και προωθεί το κύριο: Τη σύνδεση της Ερευνας με την καπιταλιστική οικονομία και εξουσία, άρα και τα προβλήματα που απορρέουν απ' αυτή και καθορίζουν τον προσανατολισμό και την οργάνωσή της. Δεν πρόκειται για θεωρητική αβλεψία. Συσκοτίζοντας το ουσιαστικό, επιδιώκει να στήσει ψεύτικα δίπολα για να ενσωματώσει νέους ερευνητές που πλήττονται αντικειμενικά από την κυβερνητική πολιτική της ΝΔ, σήμερα.

Πραγματική διέξοδος η πρόταση του ΚΚΕ

Οι ερευνητές/τριες, όσοι κάνουν τα πρώτα βήματα στην Ερευνα, πρέπει να αναλογιστούν πως το διακύβευμα σήμερα δεν είναι «αν η τεχνολογική επανάσταση θα γίνει με περισσότερες ανισότητες και νεοφιλελεύθερο πρόσημο ή με νέο κοινωνικό συμβόλαιο εργαζομένων και επιχειρήσεων με σοσιαλδημοκρατικό πρόσημο». Το πραγματικό ζήτημα είναι προς όφελος ποιας τάξης και με ποιο κριτήριο θα γίνεται η ανάπτυξη της επιστήμης. Σε αυτό το ερώτημα δίνει σύγχρονη και φιλολαϊκή απάντηση το ΚΚΕ. Είναι ο δρόμος ανάπτυξης που μπορεί να απελευθερώσει την εργασία και την επιστήμη από τα βαριά δεσμά των καπιταλιστικών σχέσεων, ώστε να συμβάλουν στην εξύψωση της λαϊκής ευημερίας, στην ικανοποίηση των σύγχρονων, διευρυμένων λαϊκών αναγκών.

Και με κριτήριο αυτό, το ΚΚΕ απευθύνει κάλεσμα στους εργαζόμενους ερευνητές να παλέψουν σε αυτήν την κατεύθυνση. Συνολικά να πάρουν την κατάσταση στα χέρια τους με ανάπτυξη αγωνιστικής δράσης μέσα από τους συλλογικούς φορείς που δραστηριοποιούνται στα Πανεπιστήμια και τα Ερευνητικά Κέντρα, με στόχο να γίνουν πράξη όλα αυτά που διαχρονικά τους αρνούνται οι κυβερνήσεις, τόσο της ΝΔ όσο και του ΣΥΡΙΖΑ. Δηλαδή:

Να διεκδικήσουν σύγχρονα εργασιακά δικαιώματα με ΣΣΕ, σταθερή δουλειά με πλήρη δικαιώματα για όλους τους ερευνητές σε κάθε βαθμίδα. Να παλέψουν για την κατάργηση των «ελαστικών» σχέσεων εργασίας, ιδιαίτερα των ανασφάλιστων μορφών απασχόλησης, όπως των συμβάσεων υποτροφίας. Να απαιτήσουν άμεση κάλυψη όλων των αναγκών σε επιστημονικό, τεχνικό και διοικητικό προσωπικό με προκήρυξη θέσεων πλήρους και σταθερής απασχόλησης. Να ταχθούν ενάντια στην επιχειρηματική λειτουργία και την εμπορευματοποίηση της ακαδημαϊκής Ερευνας διεκδικώντας αύξηση της κρατικής χρηματοδότησης, ώστε να σταματήσουν να εξαρτώνται οι ανάγκες των ερευνητών από το κατά πόσο θα ανοιγοκλείνουν οι κάνουλες των διαφόρων προγραμμάτων που προσανατολίζονται στις πρόσκαιρες προτεραιότητες που θέτει το κεφάλαιο. Να παρεμποδίσουν την υλοποίηση κάθε ερευνητικού προγράμματος που αναπτύσσεται στα πλαίσια του ΝΑΤΟ, να μην προσφέρουν την επιστήμη τους στην υπηρεσία των πολεμικών σχεδιασμών των ιμπεριαλιστών.


Πάρης ΖΑΜΠΑΣ
Ερευνητής, μέλος της Τομεακής Επιτροπής Πανεπιστημίων - Ερευνητικών Κέντρων της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ