Τετάρτη 24 Απρίλη 2019
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στο σημερινό 4σέλιδο «Νεολαία» μπορούμε να βρούμε:
  • Ρεπορτάζ από Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ σε όλη τη χώρα.
  • Ματιές στην Παιδεία μπροστά στις εκλογές: Οι εξελίξεις στην Προσχολική Αγωγή.
  • Πρωτοβουλίες της ΚΝΕ στον Πολιτισμό.
ΜΑΘΗΤΙΚΑ ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΤΗΣ ΚΝΕ
Βήμα μαθητικής δημιουργίας και γόνιμης συζήτησης

Με επιτυχία έγιναν μια σειρά εκδηλώσεις σε γειτονιές της Αθήνας

ΙΛΙΟΝ
ΙΛΙΟΝ
Με σύνθημα «Κάψε τα σενάρια... και γράψε το δικό σου! Με δυνατό ΚΚΕ κάνε τη διαφορά!», με πρωτότυπο πολιτιστικό πρόγραμμα που περιλαμβάνει όλες τις μορφές τέχνης και με τις ανησυχίες και προσδοκίες των μαθητών σε πρώτο πλάνο, πραγματοποιήθηκαν το Σαββατοκύριακο μια σειρά Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην Αττική και στην υπόλοιπη Ελλάδα. Τα φεστιβάλ, που φέτος διεξάγονται σε μία έντονη προεκλογική περίοδο, συνεχίζονται με εκδηλώσεις έως και τα μέσα Μάη, αποτελώντας ένα βήμα για να ξεδιπλωθεί η μαθητική δημιουργικότητα, μία ευκαιρία συζήτησης και γνωριμίας με την ΚΝΕ.

Στο Θησείο

Με μαθητές που ονειρεύονται, που προβληματίζονται, που δεν το βάζουν κάτω, γέμισε το απόγευμα του Σαββάτου ο χώρος απέναντι από τον σταθμό ΗΣΑΠ στο Θησείο, στο Μαθητικό Φεστιβάλ της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα άνοιξε ομάδα χορού από μαθήτριες από τον Κολωνό, σε λάτιν ρυθμούς. Στη συνέχεια, στη σκηνή ανέβηκαν μαθητές για ένα hip - hop live, με στίχους βασισμένους πάνω στα καθημερινά προβλήματα που αντιμετωπίζουν στο σχολείο και το σπίτι, δίνοντας όμως και τόνο μαχητικότητας, αισιοδοξίας.

Το πρώτο μέρος του καλλιτεχνικού προγράμματος έκλεισε με συναυλία με γνωστά έντεχνα τραγούδια.

ΘΗΣΕΙΟ
ΘΗΣΕΙΟ
Την κεντρική ομιλία έκανε ο Δημήτρης Μπιργάλιας, μέλος του ΚΣ της ΚΝΕ, Γραμματέας της Τομεακής Οργάνωσης Α' Αθήνας, και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε η Δάφνη Παφίλη, μαθήτρια Β' Λυκείου στο Μαράσλειο Λύκειο. Το πρόγραμμα έκλεισε με μεγάλη συναυλία από τον Μύρωνα Στρατή.

Στον Πειραιά

Με πλούσιο πρόγραμμα και μεγάλη συμμετοχή μαθητών πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία Κοραή, στον Πειραιά. Στις εκδηλώσεις παραβρέθηκε η Διαμάντω Μανωλάκου, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, βουλευτής του ΚΚΕ και υποψήφια δήμαρχος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Πειραιά.

Το Φεστιβάλ ξεκίνησε με χαιρετισμό εκ μέρους των Μαθητικών ΟΒ Πειραιά της ΚΝΕ, από την Καλυάνθη Βαΐτση, μαθήτρια της Γ' Λυκείου και υποψήφια με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» στο δήμο Νίκαιας - Ρέντη.

Το πρόγραμμα συνεχίστηκε με τους νέους μουσικούς Δέσποινα Χερουβή και Νίκο Κουτσούρη, με παρουσίαση της συλλογικής εργασίας μαθητών από το ΓΕΛ Καλλίπολης, με θέμα: «9η Μάη. Μέρα της Ευρώπης ή μέρα της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών;» και προβολή της ταινίας μικρού μήκους της κινηματογραφικής ομάδας του 8ου Γυμνασίου Πειραιά με τίτλο: «Ξημερώνει στο Γεντί Κουλέ». Η ταινία διαγωνίστηκε στο Μαθητικό Κινηματογραφικό Φεστιβάλ Ολυμπίας και από εκεί πήρε έγκριση για να προβληθεί στο 6ο Μαθητικό Φεστιβάλ Ταινιών στην Ισπανία, όπου πήρε και το 1ο βραβείο στην κατηγορία ντοκιμαντέρ.

ΠΕΙΡΑΙΑΣ
ΠΕΙΡΑΙΑΣ
Ακολούθησε συζήτηση με νέους υποψήφιους της «Λαϊκής Συσπείρωσης», με θέμα: «Η πρώτη μας ψήφος θα είναι κόκκινη και αγωνιστική». Το άνοιγμα της συζήτησης έκανε η Ευτυχία Χατζηδάκη, Γραμματέας του ΤΣ Πειραιά της ΚΝΕ και υποψήφια στην Περιφέρεια Αττικής. Στη συνέχεια, το λόγο πήραν ο Αρης Παπαϊωαννίδης, υποψήφιος στο δήμο του Πειραιά, φοιτητής στο ΠΑΔΑ, ο Μιχάλης Φαναρτζής, υποψήφιος στο δήμο Κερατσινίου - Δραπετσώνας, φοιτητής στο Πανεπιστήμιο Πειραιά, και ο Χάρης Ευθύμερος, υποψήφιος στην Περιφέρεια Αττικής, πρόεδρος του 15μελούς στο ΕΠΑΛ Κορυδαλλού.

Μετά την ολοκλήρωση της συζήτησης προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους της κινηματογραφικής ομάδας του 1ου ΓΕΛ Κερατσινίου, με τίτλο «Αριστόμαγκες» και ακολούθησε μεγάλη συναυλία με κέφι και χορό από τους Bunda Planedo. Το πρόγραμμα έκλεισε με μουσικό συγκρότημα μαθητών από το Πέραμα.

Στο χώρο υπήρχαν μαθήματα ρομποτικής, παιχνίδι με τίτλο «ΕΕ the game #change the game», έκθεση ταμπλό με θέμα: «Οι μαθητές κάνουμε τη διαφορά με ισχυρό ΚΚΕ παντού!», έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», ενώ φιλοξενήθηκε το Εθνικό Συμβούλιο Κατά των Ναρκωτικών.

Στο Ηράκλειο

Με τη συμμετοχή δεκάδων μαθητών από τις περιοχές του Ηρακλείου, της Νέας Ιωνίας, της Νέας Φιλαδέλφειας, του Μαρουσιού πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο θεατράκι δίπλα στον ΗΣΑΠ.

Καταχειροκροτήθηκαν οι μικροί φίλοι της ΚΝΕ που παρουσίασαν δρώμενο με τίτλο «Για την πόλη που θέλουμε να ζούμε» και ακολούθησε βίντεο με συνεντεύξεις μαθητών για την ΕΕ, καθώς και συναυλία με το νεανικό συγκρότημα «Υπάρχει παλμός».

Την κεντρική ομιλία στο Φεστιβάλ έκανε ο Νίκος Ζαχαρόπουλος, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφιος περιφερειακός σύμβουλος στον Βόρειο Τομέα Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», ο οποίος κάλεσε τη νεολαία στις επερχόμενες ευρωεκλογές και δημοτικές - περιφερειακές εκλογές να ψηφίσει όπως αγωνίζεται, να ρίξει σε όλες τις κάλπες τα ψηφοδέλτια που στηρίζει το ΚΚΕ.

Το πρόγραμμα ολοκληρώθηκε με μεγάλη συναυλία από τον Ησαΐα Ματιάμπα.

Στο Μπραχάμι

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία Αρη Βελουχιώτη, στο Μπραχάμι. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με δραστηριότητες για τις μικρές ηλικίες και με κυνήγι κρυμμένου θησαυρού με θέμα «Μαθαίνω για το φασισμό - Το μυστικό της 9ης Μάη». Ακολούθησε βράβευση των νικητριών ομάδων του τουρνουά μπάσκετ και ποδοσφαίρου που διοργανώθηκαν στο πλαίσιο του Φεστιβάλ τις προηγούμενες μέρες, καθώς και επίδειξη σύγχρονου χορού.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν οι ομιλίες που ακολούθησαν από τον Στέφανο Σαβοριανάκη, μαθητή Γ' Λυκείου στο ΕΠΑΛ Αργυρούπολης, και τον Νάσο Μπούρδο, νέο οικοδόμο, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Αττικής με τη «Λαϊκή Συσπείρωση» και μέλος του ΔΣ του Παραρτήματος Ηλιούπολης του Συνδικάτου Οικοδόμων Αθήνας.

Το πρόγραμμα έκλεισε με συναυλίες από μαθητικό συγκρότημα της Γλυφάδας και τους Rhyme Riot. Στο χώρο του φεστιβάλ λειτουργούσαν έκθεση βιβλίων της «Σύγχρονης Εποχής», εκθέσεις και αφιερώματα για τους μαθητικούς αγώνες, τη δράση των μελών της ΚΝΕ στα σχολεία.

Στο Ιλιον

Στην πλατεία Ηρώων Πολυτεχνείου στο Ιλιον έστησαν το Μαθητικό τους Φεστιβάλ μέλη και φίλοι της ΚΝΕ από σχολεία του Ιλίου, της Πετρούπολης, του Καματερού και των Αγίων Αναργύρων.

Τις εκδηλώσεις παρακολούθησε ο δήμαρχος Πετρούπολης και εκ νέου υποψήφιος με τη «Λαϊκή Συσπείρωση», Βαγγέλης Σίμος.

Την κεντρική ομιλία έκανε η Κωνσταντίνα Τσιουπρά, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ και υποψήφια ευρωβουλευτής του ΚΚΕ, και στη συνέχεια στο βήμα ανέβηκε για έναν σύντομο χαιρετισμό ο Χρήστος Κούκος, στέλεχος της ΚΝΕ και υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος Ιλίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Το πρόγραμμα περιλάμβανε επίσης θεατρικό δρώμενο από τη μαθητική θεατρική ομάδα της ΤΟ Δυτικών Συνοικιών της ΚΝΕ, hip-hop live από τους Sad Weal και Fatty Beatz, μουσικό σχήμα του 3ου ΓΕΛ Πετρούπολης και συναυλία από τον Παντελή Κυραμαργιό.

Μαθητικές γιορτές σε όλη τη χώρα

Τα Μαθητικά Φεστιβάλ της ΚΝΕ απλώθηκαν σε πόλεις της Αττικής και όλης της χώρας

ΑΓΡΙΝΙΟ
ΑΓΡΙΝΙΟ
Με επιτυχία έγιναν το τριήμερο 19, 20 και 21 Απρίλη μια σειρά Μαθητικά Φεστιβάλ στην Αττική και σε διάφορες πόλεις της χώρας.

Στην Ελευσίνα

Με μαζική συμμετοχή μαθητών και νεολαίας πραγματοποιήθηκε το Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στην πλατεία Λαού στην Ελευσίνα.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν με απαγγελία ποιημάτων από μικρούς φίλους της ΚΝΕ. Την κεντρική ομιλία έκανε η Χρυσούλα Τσακιλτσίδη, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Ελευσίνας - Μαγούλας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε ο διαγωνισμός σκίτσου ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά, ενώ το κέφι άναψε όταν τη σκυτάλη πήραν τα μαθητικά συγκροτήματα Ιllumo και Neverdose.

Στο χώρο του Μαθητικού Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση με θέμα «ΕΕ vs Νεολαία», καθώς και έκθεση με βιβλία της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Καλαμαριά

Από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, στην πλατεία Δημαρχείου της Καλαμαριάς, ο μαθητόκοσμος της περιοχής ήρθε να συμμετάσχει στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Το παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού με ερωτήσεις και δραστηριότητες για την ΕΕ και το ΝΑΤΟ τράβηξε το ενδιαφέρον τους.

Ακολούθησε θεατρική παράσταση, όπου μαθητές μέσω των εργασιών τους παρουσίασαν την καθημερινότητά τους στο σχολείο. Παράλληλα πραγματοποιήθηκε μεγάλο τουρνουά σκακιού, ενώ το βίντεο για το Μπλόκο της Καλαμαριάς έφερε σε επαφή τους μαθητές με τους μεγάλους αγώνες του λαού της περιοχής. Ακολούθησαν ομιλίες από τον υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο, Παναγιώτη Ανδρεανίδη, και από μαθήτρια του 1ου ΓΕΛ Καλαμαριάς. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν με συναυλίες από μαθητικά μουσικά σχήματα.

Στην Κατερίνη

ΗΡΑΚΛΕΙΟ
ΗΡΑΚΛΕΙΟ
Το απόγευμα της Παρασκευής, οι μαθητές της Κατερίνης ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των μελών και φίλων της ΚΝΕ στο αγωνιστικό τους ραντεβού στην πλατεία Ελευθερίας, για να συμμετάσχουν στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ. Το πρόγραμμα άνοιξε με ομιλία από την υποψήφια δημοτική σύμβουλο, Αρχοντία Παπαγεωργίου.

Οι μαθητές απήγγειλαν αντιπολεμικά ποιήματα και ακολούθησαν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα. Στο χώρο πραγματοποιήθηκαν συζητήσεις για τον φασισμό, τον πόλεμο και την τριπλή εκλογική μάχη, ενώ οι εκθέσεις στην πλατεία, με θέμα «Η πρώτη ψήφος να είναι κόκκινη! Κάνουμε τη διαφορά! Ενισχύουμε το ΚΚΕ παντού!», τράβηξαν το ενδιαφέρον των μαθητών.

Σε Πολίχνη και Τούμπα

Δεκάδες μαθητές από τις περιοχές της Πολίχνης, της Νεάπολης και των Συκεών έστειλαν το δικό τους μήνυμα για τα σενάρια που θέλουν να κάψουν. Τα παιχνίδια ενάντια στην ΕΕ και τον φασισμό τράβηξαν το ενδιαφέρον των μαθητών και στη συνέχεια έγιναν συναυλίες από μαθητικά συγκροτήματα. Στο τέλος οι μαθητές έκαναν μια πολύ ενδιαφέρουσα συζήτηση με τον υποψήφιο δήμαρχο, Μ. Παλάντζα, για τις εκλογικές μάχες και την ενίσχυση του ΚΚΕ παντού.

Το ίδιο απόγευμα, στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας το πρόγραμμα του Φεστιβάλ άνοιξε με συναυλίες από μαθητικά μουσικά σχήματα, ενώ στη συνέχεια χαιρετισμό έκανε μαθήτρια από το 28ο ΓΕΛ. Μεγάλο ενδιαφέρον υπήρξε από τους μαθητές στο παιχνίδι «Πες - βρες», όπου οι θεματικές ενότητες είχαν σχέση με την ΕΕ, το σχολείο, το ΝΑΤΟ, τους πολέμους και τη ναζιστική - εγκληματική Χρυσή Αυγή.

ΕΛΕΥΣΙΝΑ
ΕΛΕΥΣΙΝΑ
Σε όλους τους χώρους των Μαθητικών Φεστιβάλ υπήρχε έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στην Ξάνθη

Στο πάρκο Μ. Αλεξάνδρου έγινε το Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ στην Ξάνθη. Ο χώρος ήταν στολισμένος από νωρίς με αντιφασιστικά ταμπλό και έκθεση φωτογραφίας για τον φασισμό, που δημιούργησαν μαθητές. Μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίου και Λυκείου συμπλήρωσαν ερωτηματολόγια για τον φασισμό, ενώ συζήτησαν με μέλη της ΚΝΕ για το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, καθώς και για την ανάγκη να δυναμώσει η πάλη του λαού και των μαθητών ενάντια στη δημιουργία ΝΑΤΟικών βάσεων στην περιοχή μας. Στην κεντρική σκηνή πραγματοποιήθηκε hip hop συναυλία με αντιφασιστικά τραγούδια, που συνεπήρε όλους τους παρευρισκόμενους.

Στο πλαίσιο του Φεστιβάλ πραγματοποιήθηκαν τουρνουά μπάσκετ με τίτλο «Μη μένεις θεατής - αγωνίσου...» και τουρνουά ποδοσφαίρου.

Στο Αγρίνιο

Από νωρίς το απόγευμα της Παρασκευής, μέλη και φίλοι της ΚΝΕ προετοίμαζαν το χώρο της πλατείας Δημάδη, όπου πραγματοποιήθηκε το Μαθητικό Φεστιβάλ στο Αγρίνιο. Το πρόγραμμα άρχισε με πινγκ πονγκ, ζωγραφική και σκίτσα. Στο χώρο υπήρχαν ταμπλό και έκθεση με θέμα «Ψηφίζω όπως αγωνίζομαι, η πρώτη ψήφος θα είναι κόκκινη!». Στη συνέχεια βραβεύτηκε η νικήτρια ομάδα του τουρνουά ποδοσφαίρου που έγινε τις προηγούμενες μέρες, από τον Βασίλη Νικάκη, πρώην διεθνή διαιτητή ποδοσφαίρου, υποψήφιο περιφερειακό σύμβουλο Δυτική Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

ΚΑΤΕΡΙΝΗ
ΚΑΤΕΡΙΝΗ
Στη συνέχεια απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση ο μαθητής Θωμάς Καραγιάννης, ενώ ομιλίες έκαναν η Ιφιγένεια Αθανασούλα, μέλος του Γραφείου του ΚΣ της ΚΝΕ, και η Μαριάνθη Παπαγαλάνη, στέλεχος της ΚΝΕ, υποψήφια δημοτική σύμβουλος Αγρινίου με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στη σκηνή του Φεστιβάλ ανέβηκαν τα συγκροτήματα Link και Almpis, και το πρόγραμμα έκλεισε με μουσική από τον djS.

Στο Ηράκλειο Κρήτης

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκε για άλλη μια χρονιά το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ στο Ηράκλειο. Οι δραστηριότητες ξεκίνησαν από νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου, με μαθητές και νέους να συμμετέχουν στο τουρνουά πινγκ πονγκ, ενώ το ενδιαφέρον τράβηξε και η επίδειξη σκακιού από τον Σκακιστικό Ομιλο Ηρακλείου. Ιδιαίτερη γωνιά ήταν η έκθεση σκίτσου και η δημιουργία γκράφιτι ενάντια στον πόλεμο.

Ακολούθησαν συζήτηση με θέμα «Το σχολείο των αναγκών μας vs σχολείο που εξοντώνει» και επίδειξη σύγχρονου χορού, ενώ τη σκυτάλη πήρε το hip hop ενάντια στον πόλεμο και τον φασισμό, που ξεσήκωσε μικρούς και μεγάλους. Ξεχωριστή στιγμή υπήρξαν τα τραγούδια που επιμελήθηκε και τραγούδησε μαθήτρια Γυμνασίου, οι στίχοι των οποίων ήταν εμπνευσμένοι από την καθημερινότητα στο σχολείο, τις δυσκολίες της ζωής, αλλά και την προοπτική του αγώνα. Η βραδιά έκλεισε με λαϊκό ρεμπέτικο γλέντι.

ΛΑΜΙΑ
ΛΑΜΙΑ
Στο χώρο λειτουργούσε στέκι ΕΠΑΛ, όπου προβλήθηκε βίντεο με θέμα «Μύθοι και αλήθειες για τα ΕΠΑΛ», με συνεντεύξεις από μαθητές των ΕΠΑΛ Ηρακλείου, καθώς και έκθεση βιβλίου της «Σύγχρονης Εποχής».

Στη Λαμία

Στην πλατεία «Καράβι» στη Λαμία έγινε το Σάββατο το Μαθητικό Φεστιβάλ που διοργάνωσε το Τομεακό Συμβούλιο Φθιώτιδας της ΚΝΕ.

Το πρόγραμμα ξεκίνησε με την ομιλία του μαθητή της Γ' Λυκείου και μέλος του ΤΣ Φθιώτιδας της ΚΝΕ, Νίκου Γιόφτσου, και συνεχίστηκε με ροκ συναυλία από το μαθητικό συγκρότημα «Τουρσί», αλλά και με έντεχνα κομμάτια από νέο καλλιτέχνη, που κέρδισε τις εντυπώσεις του κοινού.

ΜΑΤΙΕΣ ΣΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ ΜΠΡΟΣΤΑΣΤΙΣ ΕΚΛΟΓΕΣ
Οι όροι υλοποίησης της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής προοιωνίζονται παραπέρα υποβάθμισή της

Αυτός θα είναι ο κανόνας για τη στέγαση των νηπίων τα επόμενα χρόνια
Αυτός θα είναι ο κανόνας για τη στέγαση των νηπίων τα επόμενα χρόνια
Στο πρόσφατο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση, κατά την προσφιλή τακτική της με κλειστά τα σχολεία, προωθείται η μαζική στέγαση των νηπίων και προνηπίων σε αίθουσες προκάτ, ακόμα και σε αυλές Γυμνασίων και Λυκείων! Βέβαια, η εξέλιξη αυτή ήταν αναμενόμενη καθώς δεν προβλέφτηκε το παραμικρό κονδύλι, τόσο στον περσινό όσο και στο φετινό κρατικό προϋπολογισμό, για την υλοποίηση της δίχρονης υποχρεωτικής Προσχολικής Αγωγής.

Ετσι, η πείρα από τον πρώτο χρόνο εφαρμογής της έδειξε ότι την υλοποίησή της μάλλον την έλυσε η ζωή παρά το υπουργείο Παιδείας και η κυβέρνηση. Τα προνήπια φοίτησαν στα υπάρχοντα νηπιαγωγεία, με το υπάρχον προσωπικό και εξαντλήθηκε, όπου χρειαζόταν, η προβλεπόμενη αναλογία, μια νηπιαγωγός για 25 νήπια.

Στην ίδια κατεύθυνση κινείται το φετινό ΦΕΚ, που ορίζει την επέκτασή της σε 248 από τους 325, συνολικά, δήμους, όπου ευθύς εξαρχής ξεκαθαρίζεται ότι «δεν προκαλείται δαπάνη σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού» προαναγγέλλοντας τους δυσμενείς όρους υλοποίησής της και για τη φετινή χρονιά, δηλαδή, χωρίς χρήματα, χωρίς πρόσληψη του αναγκαίου μόνιμου προσωπικού, χωρίς δημιουργία νέων κτιρίων και αιθουσών, σε βάρος, πάντα, των παιδιών και των αναγκών τους.

Ετσι, κατά τη «μεταμνημονιακή» περίοδο, με τα ματωμένα πλεονάσματα από το υστέρημα του λαού, την αναιμική καπιταλιστική ανάπτυξη, δεν περισσεύει ψίχουλο για την Προσχολική Αγωγή. Αποκαλυπτικά ήταν τα όσα εκβιαστικά ειπώθηκαν από την κυβέρνηση με τα δύο σχέδια προϋπολογισμού που κατέθεσε, καλώντας το λαό να επιλέξει εάν θα δοθούν χρήματα για τη δημιουργία νηπιαγωγείων ή εάν θα ανασταλεί, προσωρινά, το πετσόκομμα των παλιών συνταξιούχων, γιατί για τους καινούργιους οι κουτσουρεμένες συντάξεις ισχύουν κανονικά και είναι μεταμνημονιακή πραγματικότητα.

Πόσες δεκαετίες πίσω γυρίζουμε;


Κι αφού η κυβέρνηση δεν εξασφαλίζει τα αυτονόητα για την ουσιαστική υλοποίηση του μέτρου καταφεύγει στην ευρηματικότητα για να διαχειριστεί τη μιζέρια, που είναι αποτέλεσμα της πολιτικής διαχείρισης τόσο αυτής όσο και των προηγούμενων κυβερνήσεων. Ετσι, σκοπεύει να καλύψει τις αυξημένες κτιριακές ανάγκες τοποθετώντας αίθουσες προκάτ, αρχικά 200, με την προοπτική να φτάσουν τις 400! Μάλιστα, ζήτησε από τους δήμους να υποδείξουν αυλές σε Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια για να τις εγκαταστήσουν!

Αναρωτιόμαστε, πόσες δεκαετίες γυρίζουμε πίσω; Πόσο παιδαγωγικό είναι να περάσουν τα πιο ευαίσθητα χρόνια της ζωής τους μέσα στα κοντέινερ; Πόσο ασφαλές είναι για τα ίδια να συναυλίζονται με μαθητές όλων των ηλικιών; Αλήθεια, με τα κοντέινερ διασφαλίζονται βασικές προϋποθέσεις ασφάλειας, όπως είναι η πυροπροστασία; Πόσο παιδαγωγικό είναι ο συνωστισμός όλων των μαθητών στους, έτσι κι αλλιώς, περιορισμένους ελεύθερους χώρους, εντός των σχολικών κτιρίων; Γιατί δεν είναι αναγκαίο, μόνο, για το παιδί προσχολικής ηλικίας να έχει την ελευθερία να αξιοποιήσει τον αύλειο χώρο για να καλύψει τις αυξημένες ανάγκες που προκύπτουν από τη σωματική, κινητική, νευρομυική ανάπτυξη μέσα στον κατάλληλα δομημένο χώρο και με τα κατάλληλα μέσα. Εξίσου αναγκαίο είναι, για τον έφηβο μαθητή, που ζει μέσα στα μεγάλα αστικά κέντρα τα οποία είναι εχθρικά απέναντι στις ανάγκες του για άθληση, να υπάρχει μια στοιχειώδης πρόβλεψη στο χώρο του σχολείου με γήπεδα, γυμναστήρια κ.τ.λ.

Εάν, τώρα, σε όλα αυτά συνυπολογίσουμε την παλαιότητα των σχολικών κτιρίων, αφού πάνω από το 50% των κτιρίων έχουν χτιστεί πριν από το 1985 αλλά ακόμα και αυτά που έχουν ανεγερθεί την τελευταία 25ετία χρειάζονται σημαντικές κτιριακές ενισχύσεις. Εάν προσθέσουμε τη χρόνια υποχρηματοδότηση των σχολικών επιτροπών, που αδυνατούν να ανταποκριθούν στα στοιχειώδη λειτουργικά έξοδα των σχολείων για μια υποτυπώδη συντήρηση ή τον αντισεισμικό έλεγχο, καθώς μόλις 5.500 σχολικά κτίρια έχουν ελεγχθεί μόνο οπτικά, σε μια χώρα, μάλιστα, που ανήκει στις πιο σεισμογόνους της Μεσογείου και είναι 6η στην παγκόσμια κατάταξη, κατανοούμε ότι η τοποθέτηση των κοντέινερ, πέρα από τη μη εξασφάλιση παιδαγωγικών όρων για την αγωγή των μικρών παιδιών, επιβαρύνει ακόμα παραπέρα τη λειτουργικότητα των σχολικών κτιρίων και την ασφάλεια των παιδιών.

Πλούσιο το νομοθετικό έργο υποβάθμισης της Προσχολικής Αγωγής

Παραπέρα, νομοθέτησε την προαιρετικότητα του ολοήμερου μετατρέποντάς το και λειτουργώντας το ως τμήμα «φύλαξης» για τα παιδιά του απογευματινού ωραρίου, δημιουργώντας μια τρίτη ομάδα που είναι διαφορετική από αυτές του πρωινού προγράμματος, με παιδαγωγικό πρόγραμμα που δεν έχει συνέχεια. Σύμφωνα με το υπουργείο Παιδείας, το τμήμα αυτό είναι προαιρετικό γιατί καλύπτει, πρωτίστως, τις ανάγκες των εργαζόμενων γονέων και όχι τις παιδαγωγικές των παιδιών, άρα κλείνει και ανοίγει με βάση τις ανάγκες της αγοράς και τις ώρες εργασίας τους. Παραπέρα, θεσμοθέτησε την αύξηση του απαιτούμενου αριθμού των παιδιών από 7 σε 14 για να δημιουργηθεί τμήμα νηπιαγωγείου.

Ενώ πρόσφατα απέστειλε εγκύκλιο που θέτει επιπλέον εμπόδια για τη δημιουργία τμήματος ένταξης εντός των νηπιαγωγείων, απαιτώντας τουλάχιστον τρεις διαγνώσεις για να είναι θετική η ίδρυση και λειτουργία του.

Ομως, με το νέο νόμο που ψηφίστηκε για τις νέες δομές μπαίνουν επιπλέον εμπόδια για να φτάσει, εντέλει, ένα νήπιο στο Κέντρο Εκπαιδευτικής και Συμβουλευτικής Υποστήριξης (ΚΕΣΥ) και να πάρει την αξιολογική έκθεση. Αρα, στα στενά χρονικά περιθώρια, της διετούς φοίτησης στο νηπιαγωγείο, πότε θα παραπέμπεται, πότε θα παίρνει την αξιολογική έκθεση και πότε θα ιδρύεται ένα τμήμα ένταξης;

Σίγουρα, θα συρρικνωθούν παραπέρα οι, ήδη λίγες, δομές Ειδικής Αγωγής στα νηπιαγωγεία, τη στιγμή που η προσχολική ηλικία, από την ηλικία του βρέφους ακόμα, είναι η κρισιμότερη περίοδος και τα αποτελέσματα είναι καλύτερα όσο πιο νωρίς ξεκινήσει η ειδική παιδαγωγική παρέμβαση σε όλο το φάσμα αναπηριών ή δυσκολιών.

Η εικόνα της Προσχολικής Αγωγής στις μικρότερες ηλικίες

Εάν εξετάσουμε όλο το φάσμα της προσχολικής ηλικίας, θα δούμε ότι δεν πάρθηκε κανένα ουσιαστικό μέτρο για τα μικρότερα παιδιά που στη συντριπτική πλειοψηφία τους δεν μπορούν να βρουν μια θέση σε δημόσια δωρεάν δομή και μένουν σπίτι τους, με την ευθύνη να βαραίνει αποκλειστικά την οικογένεια.

Χαρακτηριστικά να αναφέρουμε ότι για τα μικρά βρέφη μόλις το 10 - 15% πηγαίνει σε κάποια δομή, δημόσια ή ιδιωτική, ενώ το δικαίωμα στη φοίτηση παίζεται κάθε χρόνο σε λοταρία με τα γνωστά voucher, που έτσι κι αλλιώς είναι ελάχιστα σε σχέση με τις ανάγκες που υπάρχουν. Εάν, τώρα, δούμε την εικόνα των κτιριακών εγκαταστάσεων, τις εργασιακές σχέσεις του προσωπικού, την παντελή απουσία πρόβλεψης για ειδική παιδαγωγική παρέμβαση στις μικρές ηλικίες, η υπάρχουσα κατάσταση είναι πολύ μακριά από την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών των παιδιών.

Τώρα, για τον πρότυπο κανονισμό λειτουργίας των παιδικών σταθμών τον οποίο θεσμοθέτησε θριαμβολογώντας η κυβέρνηση, που συγχρονίζει τις προϋποθέσεις λειτουργίας τους με τα νέα δεδομένα και τις προδιαγραφές, είναι αδειανό πουκάμισο, καθώς δεν εξασφάλισε την έκτακτη χρηματοδότηση προκειμένου να γίνουν οι αναγκαίες τροποποιήσεις στους υπάρχοντες παιδικούς σταθμούς για να εναρμονιστούν με τον εν λόγω κανονισμό, φορτώνοντας για ακόμη μια φορά το βάρος της υλοποίησής του στους δήμους, με αποτέλεσμα να κλείσουν δεκάδες από αυτούς σε όλη τη χώρα. Ενώ οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για τη δημιουργία νέων παιδικών σταθμών αποδείχτηκαν επικοινωνιακή απάτη!

Αλλωστε, στην πενταετή θητεία της ΣΥΡΙΖΑίικης Περιφέρειας Αττικής το δικαίωμα των παιδιών στην Προσχολική Αγωγή δεν ήταν επιλέξιμο καθώς δεν αποφέρει τα προσδοκώμενα κέρδη και δεν συνιστά ανάπτυξη με τους όρους της καπιταλιστικής οικονομίας. Μόλις δύο παιδικοί σταθμοί ολοκληρώθηκαν, την ώρα που ο χορός των εκατομμυρίων για έργα που υπηρετούν τις ανάγκες των επιχειρηματιών καλά κρατεί.

Ανάλογη η εικόνα της Προσχολικής Αγωγής στην ΕΕ

Διαχρονικά, το ενδιαφέρον των καπιταλιστών για την Προσχολική Αγωγή υπηρετούσε την ανάγκη τους για μαζική ένταξη των γυναικών στην παραγωγή ως φτηνότερου εργατικού δυναμικού. Ετσι, ποτέ δεν ικανοποιήθηκαν οι ανάγκες των παιδιών αυτής της ηλικίας με καθολικό τρόπο. Ακόμα και σήμερα είναι αναντίστοιχες οι προσφερόμενες δομές με τις πραγματικές ανάγκες, ενώ όσο μικρότερο είναι το παιδί τόσο πιο δαπανηρή η ευθύνη της οικογένειας, με τον ιδιωτικό τομέα να είναι γιγαντωμένος και κυρίαρχος για τη βρεφική ηλικία.

Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία της ΕΕ το δικαίωμα στην Προσχολική Αγωγή αναγνωρίζεται σε 5 από τις 28 χώρες. Το ποσοστό συμμετοχής των βρεφών, κατά μέσο όρο, είναι στο 15%, μετά τα τρία έτη φτάνει το 70%, και μόλις κατά το τελευταίο έτος, πριν από την ένταξη στο σχολείο, προσεγγίζουν την καθολικότητα. Βέβαια, στα ποσοστά αυτά αθροίζεται τόσο ο ιδιωτικός όσο και ο δημόσιος φορέας.

Επιβεβαιώνεται, λοιπόν, ότι αυτή η απόσταση ανάμεσα στις ανάγκες και στην ικανοποίησή τους οφείλεται στο γεγονός ότι η ΕΕ αντιμετωπίζει τις υπηρεσίες κυρίως ως εμπόρευμα, δίνοντας έτσι διαφορετικές δυνατότητες πρόσβασης στην ικανοποίηση της ανάγκης αυτής.

Κόντρα στα δικά τους κριτήρια θέτουμε τις δικές μας προτεραιότητες, σταθμίζοντας τις σύγχρονες ανάγκες των παιδιών, δεν κάνουμε ούτε βήμα πίσω από αυτό που πραγματικά έχουν ανάγκη, δηλαδή, μια θέση σε δημόσια, δωρεάν προσχολική δομή, σε σύγχρονες, ασφαλείς κτιριακές εγκαταστάσεις, που να υπηρετούν την παιδαγωγική πράξη για να επιτυγχάνεται η ομαλή, ολόπλευρη ανάπτυξη των παιδιών. Την πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, όλων των αναγκαίων ειδικοτήτων (παιδαγωγών, ειδικών παιδαγωγών, βοηθητικού προσωπικού, καθαριστριών, τραπεζοκόμων) γιατί η παιδαγωγική είναι, πρώτα και πάνω απ' όλα, σχέση, που γι' αυτές τις ηλικίες είναι ανάγκη να είναι σταθερή από τα πρόσωπα που την απαρτίζουν.

Σύγχρονα παιδαγωγικά, επιστημονικά προγράμματα που να εναρμονίζουν τις μέγιστες δυνατότητες που δίνει η επιστημονική πρόοδος και γνώση με την παιδαγωγική πράξη για να ικανοποιηθούν οι ανάγκες αυτής της ηλικίας. Ανάγκες που δεν είναι στατικές αλλά εξελίσσονται κι αυτές διαρκώς, πλάι στη συνεχή κοινωνική και επιστημονική πρόοδο, που τους δίνει νέο περιεχόμενο.

Αυτά είναι τα ελάχιστα που πρέπει να διασφαλιστούν για τα παιδιά μας, έχοντας τα μάτια στραμμένα στο μέλλον τους, χωρίς να αποδεχόμαστε τη λογική του «μικρότερου κακού» που πάντα καταλήγει στο «χείριστο». Γιατί όταν ζυγίζεις το κακό σημαίνει ότι έχεις παραιτηθεί από το να ελπίζεις σε κάτι καλό. Η λογική του «μικρότερου κακού» είναι συνεχές πισωπάτημα, αμυντική στάση, που σίγουρα οδηγεί σε νέα δεινά το λαό μας, νέα μέτρα, διαχείριση της μίζερης πραγματικότητας για τα παιδιά μας, κόντρα στις σύγχρονες ανάγκες τους.

Μπορούμε να αντιστρέψουμε αυτήν την κίνηση, βηματίζοντας μπροστά, με όλους όσοι αρνούνται να συνεχίσουν τις εκπτώσεις. Για το πραγματικά σύγχρονο. Με ισχυρό ΚΚΕ, στην κάλπη και στο δρόμο, μπορούμε να διαμορφώσουμε τους όρους, να σηκώσουμε το ανάστημα, ώστε να απειλήσουμε με το μπόι μας, να οραματιστούμε το σύγχρονο και αυτό να διεκδικήσουμε.


Της
Αγγελικής ΓΚΟΥΣΚΟΥ*
*Η Αγγελική Γκούσκου είναι μέλος του Τμήματος Παιδείας και Ερευνας της ΚΕ του ΚΚΕ

ΚΟΙΝΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΔΟΕ ΚΑΙ ΑΣΓΜΕ ΣΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
Ζητούν μόνιμους υπαλλήλους γενικών καθηκόντων στα σχολεία

Τη θεσμοθέτηση θέσεων μόνιμων υπαλλήλων γενικών καθηκόντων στις σχολικές μονάδες της Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης ζητούν με κοινή επιστολή τους προς το υπουργείο Παιδείας η Διδασκαλική Ομοσπονδία Ελλάδας (ΔΟΕ) και η Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας (ΑΣΓΜΕ). Οπως εξηγούν, ο θεσμός των εργαζομένων γενικών καθηκόντων λειτούργησε για πρώτη χρονιά πέρσι και οι εργαζόμενοι αυτοί παρείχαν υποστήριξη σε πολλούς τομείς των σχολικών μονάδων (ασφάλεια, γραμματειακή υποστήριξη, εξωτερικές εργασίες, άνοιγμα και κλείσιμο χώρων του σχολείου, βοήθεια στην αποκατάσταση ζημιών, τήρηση ωραρίου λειτουργίας κεντρικής θέρμανσης και κουδουνιού κ.ά.).

«Οι συγκεκριμένοι εργαζόμενοι συνεισέφεραν σε μεγάλο βαθμό στο να αντιμετωπιστούν πλήθος προβλημάτων της σχολικής καθημερινότητας. Παρότι ατελές, λόγω του ευκαιριακού χαρακτήρα του, το μέτρο της στελέχωσης των σχολικών μονάδων με προσωπικό γενικών καθηκόντων σχολείων συμβάλλει στην εύρυθμη λειτουργία τους, κάτι που έγινε φανερό σε όλο το διάστημα που ίσχυε και καθιστά την ύπαρξη της ειδικότητας αναγκαία», σημειώνουν στην επιστολή τους η ΔΟΕ και η ΑΣΓΜΕ, υπογραμμίζοντας ότι «η προσφορά τους στην καθημερινή αντιμετώπιση πολλών προβλημάτων που προκύπτουν μέσα στη σχολική κοινότητα ήταν σημαντική, απόλυτα χρήσιμη και απαραίτητη».

ΔΟΕ και ΑΣΓΜΕ σημειώνουν ότι «η έλλειψη της συγκεκριμένης ειδικότητας αφήνει τεράστιο κενό στην ομαλή λειτουργία των σχολείων και τα πάντα φορτώνονται ξανά στις πλάτες των εκπαιδευτικών που μετατρέπονται οι ίδιοι σε "γενικών καθηκόντων" σε βάρος του κύριου έργου τους».

Το δικό του Στέκι Πολιτισμού θα έχει και το Μενίδι!

Το δημιουργεί το Τομεακό Συμβούλιο Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ

Το Τομεακό Συμβούλιο Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ ανακοινώνει στους φίλους της ΚΝΕ, στη νεολαία και τον λαό της περιοχής ότι προχωρά στη δημιουργία Στεκιού Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ στην κεντρική πλατεία του Μενιδίου.

Οι εργασίες για τη διαμόρφωση του χώρου έχουν ήδη ξεκινήσει και σύντομα θα ανακοινωθεί η ημερομηνία των εγκαινίων.

«Κόντρα στη ναρκωκουλτούρα και το συμβιβασμό, φτιάχνουμε Στέκι Πολιτισμού», αναφέρει στην ανακοίνωσή του το Τομεακό Συμβούλιο Βορειοδυτικών Συνοικιών Αττικής της ΚΝΕ, σημειώνοντας:

«Φιλοδοξούμε η πρωτοβουλία αυτή να αγκαλιαστεί από κάθε νέα και νέο που ψάχνει διέξοδο από τα σημερινά μεγάλα λαϊκά προβλήματα, που έχει την ανάγκη να δημιουργήσει, να εκφραστεί, να είναι μέλος μιας πολιτιστικής ομάδας. Κόντρα στη ναρκωκουλτούρα, στο συμβιβασμό, κόντρα στην πολιτική που εμπορευματοποιεί κάθε ανάγκη της νεολαίας σε τέχνη, πολιτισμό, αθλητισμό και τη μετατρέπει σε πανάκριβο εμπόρευμα.

Στοχεύουμε πολλοί νέοι να πάρουν μέρος σ' αυτή μας την πρωτοβουλία, να συμμετάσχουν ενεργά, να έρθουν σε επαφή με το θέατρο, τη μουσική, τον κινηματογράφο, την τέχνη και τον πολιτισμό συνολικά. Να γνωρίσουν έργα μεγάλων και πρωτοπόρων δημιουργών, να μάθουν, να δημιουργήσουν οι ίδιοι καινούργια μεγάλα πράγματα. Θέλουμε νέοι άνθρωποι που έχουν όρεξη και μεράκι, που κατέχουν μια τέχνη, να συμβάλουν με την εθελοντική τους συνεισφορά στη λειτουργία του Στεκιού.

Καλούμε τα μέλη της ΚΝΕ και του Κόμματος, κάθε νέο και νέα, τον λαό της περιοχής, με την οικονομική του προσφορά, με εθελοντική εργασία, να βάλει το λιθαράκι του για την πιο γρήγορη ολοκλήρωση των εργασιών του Στεκιού, προσφέροντας ακόμα και αντικείμενα, ό,τι μπορεί ο καθένας, για τον εξοπλισμό του δικού μας Στεκιού.

Οποιος επιθυμεί να προσφέρει για τη δημιουργία του Στεκιού, να επικοινωνήσει στο τηλέφωνο: 2102449788 απογευματινές ώρες και συγκεκριμένα 18.00 - 21.00 καθημερινά».

Τουρνουά μπάσκετ στη Ζαγορά

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για το Μαθητικό Φεστιβάλ της ΚΝΕ, το οποίο στον Βόλο θα γίνει στις 17/5 στην παραλία, οι Οργανώσεις Ζαγοράς του ΚΚΕ και της ΚΝΕ οργανώνουν μπάσκετ 3 on 3, με σύνθημα: «Βάζουμε καλάθι ενάντια σε όλα τα ναρκωτικά», σήμερα, Μ. Τετάρτη, στις 3 μ.μ., στο ανοιχτό γήπεδο Λάκκα Κωλέττη, στη Ζαγορά. Θα μιλήσουν ο Βασίλης Τσαπράζης, υποψήφιος δήμαρχος Ζαγοράς, και ο Αχιλλέας Σίμος, μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ (οι ομάδες μπορούν να δηλώσουν συμμετοχή στο τηλ. 6955.819.602).

Μια αξιόλογη θεατρική παράσταση στο Στέκι της ΚΝΕ

Η παράσταση «Το Παλτό» του Γκόγκολ ανέβηκε στο Στέκι Πολιτισμού και Νεανικής Δημιουργίας της ΚΝΕ από τη θεατρική ομάδα «Το θέατρο στην αγορά», στο πλαίσιο των πολύμορφων πολιτιστικών εκδηλώσεων που αναπτύσσονται στο Στέκι.

Το έργο αυτό είχε μεγάλη επίδραση στη ρωσική πεζογραφία και χαρακτηριστική είναι η φράση του Ντοστογιέφσκι «όλοι βγήκαν από "Το παλτό" του Γκόγκολ». Είναι ένα έργο το οποίο έχει έντονο το στοιχείο του ρεαλισμού και σκοπός του ήταν να αναδείξει την κατάσταση που επικρατούσε εκείνη την εποχή και τους χαρακτήρες των ανθρώπων. Σε αυτή την παράσταση, από ερασιτέχνες ηθοποιούς, οι θεατές και μέσα από τα σκηνικά, τις εικόνες και την ερμηνεία, τον χαρακτήρα του κάθε ρόλου, έρχονται σε επαφή με την κατάσταση της τότε Αγίας Πετρούπολης, με την εξαθλίωση, τη φτώχεια, αλλά και τις δειλές ακόμα αντιδράσεις του κόσμου. Ο πρωταγωνιστής αυτής της παράστασης, ο Ακάκιος, ήταν ακριβώς αυτό που λέει και το όνομά του, ένας άκακος, ευσυνείδητος και καλοσυνάτος άνθρωπος, ο οποίος ήταν αντικείμενο εκμετάλλευσης και κοροϊδίας των υπολοίπων και στο τέλος μέσα από την πλοκή καταλαβαίνουμε ότι τελικά αγανακτεί.

Μετά το τέλος της παράστασης η σκηνοθέτης της παράστασης, Γωγώ Μπεναρδή, μίλησε για την ομάδα τους, αλλά και για το τι σημαίνει γι' αυτούς αυτό το έργο:

«Είμαστε μία ομάδα με ερασιτέχνες ηθοποιούς οι οποίοι λειτουργούμε εδώ και 10 χρόνια. Είμαστε πολύ δεμένοι μεταξύ μας και μέσα σε αυτά τα χρόνια άλλοι φεύγουν, άλλοι έρχονται, αλλά υπάρχει συνεχώς μία εξέλιξη σε αυτό το εγχείρημα.

"Το Παλτό" είναι ένα αγαπημένο έργο, το οποίο είναι πάρα πολύ μικρό και το αγάπησα από την πρώτη στιγμή. Το πρώτο μου αντίτυπο του έργου το αγόρασα παλιά και το επόμενο το βρήκα να το πουλάνε σε ένα περίπτερο και γοητεύτηκα. Μέσα από αυτό το έργο δεν ήθελα τόσο πολύ να αναδείξω τα λόγια, όσο να παρουσιαστεί αυτή η κίνηση που έχει μέσα το κείμενο, αυτή η παντομίμα. Οι χαρακτήρες αυτού του έργου είναι τόσο ζωντανοί και βγάζουνε τόσο έντονα συναισθήματα!», αναφέρει η σκηνοθέτης της θεατρικής ομάδας.

Και ο πρωταγωνιστής της παράστασης Βασίλης Χαλικιάς, που υποδύεται τον Ακάκιο, πρόσθεσε: «Αυτό το έργο ήτανε καινοτόμο, εμπνέοντας μετέπειτα κι άλλους πεζογράφους. Δεν γελοιοποιεί ακόμα και τους πιο γελοίους τύπους, αλλά μέσα από τη δραματικότητα που έχει, αναδεικνύει όλα αυτά τα αντιφατικά πράγματα που η ίδια η κοινωνία φέρνει στην επιφάνεια».

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ ΠΕΙΡΑΙΑ ΚΑΙ ΑΛΙΜΟΥ
Εριξαν «πόρτα» στην μπάντα του αμερικανικού στρατού

Τα Μουσικά σχολεία Πειραιά και Αλίμου έκλεισαν την «πόρτα» στα σχέδια για συναυλία της μπάντας του αμερικανικού στρατού στο χώρο των σχολείων.

Θυμίζουμε ότι το Γενικό Επιτελείο Στρατού (ΓΕΣ), με έγγραφό του προς τα μουσικά σχολεία του Λεκανοπεδίου και τους εκπαιδευτικούς, ενημέρωνε ότι στο πλαίσιο κοινών δράσεων του ΓΕΣ και της USA Army Europe, υφίσταται η δυνατότητα διεξαγωγής συναυλιών μέσα στα σχολεία από την ορχήστρα του αμερικανικού στρατού, με στόχο την επικοινωνία και αλληλογνωριμία με τους Ελληνες μαθητές!

Με αφορμή αυτό έγιναν συζητήσεις σε σχολεία για τέτοιες συναυλίες, ξεσηκώθηκαν όμως και εύλογες, σοβαρές αντιδράσεις. Το θέμα είχαν καταγγείλει ο Πανελλήνιος Μουσικός Σύλλογος καθώς και η Πανελλήνια Ενωση Γονέων Μουσικών και Καλλιτεχνικών Σχολείων, που είχε σημειώσει μεταξύ άλλων: «Οι στρατιωτικοί παιάνες των ΗΠΑ - ΝΑΤΟ δεν έχουν καμία θέση στα σχολεία μας! Η μουσική και η καλλιτεχνική δημιουργία ενώνει τους λαούς. Ο στρατός των ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ χωρίζει λαούς, καταστρέφει χώρες, δολοφονεί παιδιά».

Αντίστοιχα, η ΕΛΜΕ Πειραιά, σχολιάζοντας την πρόταση του ΓΕΣ, σημειώνει: «Εντάσσεται στα πλαίσια της δηλωμένης προσπάθειας της ελληνικής κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και των ΗΠΑ να μειωθεί ο αντιαμερικανισμός στην Ελλάδα, να παρουσιάσουν στα μάτια των μαθητών μας τα γεράκια του πολέμου σαν "περιστέρια της ειρήνης και της δημοκρατίας". Σε μια περιοχή κρίσιμη, όπως ο Πειραιάς, για τα συμφέροντα του αμερικανικού ιμπεριαλισμού, όπου συγκρούονται και διαπλέκονται οι ανταγωνισμοί επιχειρηματικών κολοσσών και ιμπεριαλιστικών κρατών, των ΗΠΑ, της Κίνας, της Ρωσίας κ.ά. (...) Η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κυριολεκτικά δεν διστάζει πουθενά! Εχει αναδειχτεί σε σημαιοφόρο των ΗΠΑ στην περιοχή, αμερικανότερη των Αμερικανών, ξεπερνώντας και τους προκατόχους της. Αφού γέμισε την Ελλάδα ΝΑΤΟικές βάσεις, ψήφισε τη ΝΑΤΟικής έμπνευσης συμφωνία των Πρεσπών, ξέπλυνε τον αμερικανικό ιμπεριαλισμό, ακόμα και τον ίδιο τον Τραμπ, τώρα ανοίγει την πόρτα των σχολείων στα γεράκια του πολέμου, για να παραδώσουν "μαθήματα αμερικανικής ιστορίας" και αξίες».

Αναφορικά με την κίνηση των σχολείων Πειραιά και Αλίμου να μη δεχτούν αυτή την πρόταση, η ΕΛΜΕ χαιρετίζει τους δεκάδες εκπαιδευτικούς αυτών των σχολείων «που ακύρωσαν με τη στάση τους την είσοδο στο σχολείο τους των δολοφόνων των ΗΠΑ και του ΝΑΤΟ. Οσο για την μπάντα του αμερικανικού στρατού, τους αφιερώνουμε τη διάσημη φράση από τον κόσμο της όπερας. "It ain't over 'til the fat lady sings", ή επί το ελληνικότερον "εδώ είναι Βαλκάνια, δεν είναι παίξε γέλασε"...», σχολιάζει εύστοχα η ΕΛΜΕ Πειραιά.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ