Από τις 10 μ.μ., με συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της «Iριδας» η μάχη της περιφρούρησης
Στην πύλη της «Ευρώπης», σε προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση |
Η απεργία αποφασίστηκε στη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή, όπου οι εργαζόμενοι επικύρωσαν ομόφωνα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η μάχη της περιφρούρησης θα δοθεί από τις 10 μ.μ. σήμερα, με συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της «Ιριδας».
Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι συνέχεια και κλιμάκωση των πετυχημένων 4ωρων στάσεων εργασίας και των συνελεύσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στους χώρους δουλειάς.
Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου διεκδικούν: Υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ιριδα». Αμεση επιστροφή των περικοπών επιδομάτων και μισθών στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία στο πρακτορείο «Ευρώπη». Αμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών «Αργος» και «Ευρώπη» απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.
Παράλληλα, δηλώνουν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να δώσουν το «παρών» σε κινητοποιήσεις, από κοινού με άλλα εργατικά σωματεία και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπροστά στη συζήτηση και ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου που αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα. Στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία έχουν την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και σωματεία του κλάδου.
Από τη Γενική Συνέλευση που επικύρωσε την απόφαση για τη σημερινή απεργία |
Η εργοδοσία, όμως, δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Μετά την τελευταία τετράωρη στάση εργασίας, η εργοδοσία στο πρακτορείο «Ευρώπη» επιχείρησε να απολύσει τρεις εργαζόμενους. Η αντίδραση του σωματείου και των συναδέλφων τους ανάγκασαν τελικά την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.
Αντίστοιχα, στο πρακτορείο «Αργος», διευθυντικά στελέχη προσπάθησαν να «πείσουν» εργαζόμενους πως δεν έχουν λόγο να κάνουν απεργία. Παράλληλα, στα αυτιά των εργαζομένων φτάνουν συκοφαντίες και ψέματα για το σωματείο, απειλές για μέλη της Διοίκησης, που ψιθυρίζουν - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - στελέχη των εταιρειών.
Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις ασκούν πίεση στην εργοδοσία. Απόδειξη γι' αυτό είναι και το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα καταβλήθηκε η μισθοδοσία, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Αν δεν είχαμε κάνει τις στάσεις εργασίας, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε πληρωθεί», λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν ακούσει πολλές φορές από τα χείλη της εργοδοσίας πως «δεν υπάρχουν λεφτά».
Οι ίδιοι λένε πως ο αγώνας τους δεν περιορίζεται στην εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά στοχεύει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία να διασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.
Δίπλα στη Σύμβαση, το σωματείο προτάσσει τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο τυπογραφείο της «Ιριδας». Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι εκεί αντιμετωπίζουν συνθήκες δουλειάς που τους εκθέτουν σε κινδύνους και φθείρουν την υγεία τους.
Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει κινητοποιήσεις, αλλά και επανειλημμένοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα και του σωματείου. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να παρθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των χώρων. Ωστόσο, παραμένουν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τις μέρες που υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας.
Οι αγώνες που έδωσαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία, με οργανωτή το σωματείο, έχει βάλει εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τα σαρώσει όλα, εφαρμόζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουν και τώρα: Στις «παραινέσεις» των εργοδοτών να υπογράψουν Σύμβαση με μειώσεις, απαντούν πως δε διαπραγματεύονται πόσα από τα δικαιώματά τους θα χάσουν και διεκδικούν ικανοποιητική ΣΣΕ.
Στις παρεμβάσεις του, το σωματείο κρατάει ανοιχτό το μέτωπο και στη λογική του «μικρότερου κακού», η οποία έχει αποδειχτεί επιζήμια για τους εργαζόμενους. Σε μια σειρά περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς, δεν απέφυγαν τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το νέο γύρο μειώσεων και ατομικών συμβάσεων. Αντίθετα, βρέθηκαν απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν το «μεγαλύτερο κακό», που σύντομα βρήκαν μπροστά τους.
Το σωματείο δίνει, επίσης, σταθερά τη μάχη ενάντια στην τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθούν οι εργοδότες. Για παράδειγμα, στελέχη της εργοδοσίας εκτοξεύουν κατηγορίες προς το σωματείο ότι στηρίζει τη μία εταιρεία και έχει στόχο να πλήξει την άλλη.
Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από την ταξική συνδικαλιστική τους οργάνωση και να τους κάνουν «ουρά» των δικών τους συμφερόντων, καθώς «Ευρώπη» και «Αργος» βαδίζουν χέρι - χέρι στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, χτυπώντας εξίσου το προσωπικό στα Πρακτορεία, ανεξάρτητα από εργοδότη, σχέση εργασίας και εθνικότητα.
Εκφράζοντας έμπρακτα την αλληλεγγύη στους εργαζόμενους στα Πρακτορεία Τύπου και στον απεργιακό τους αγώνα, ο «Ριζοσπάστης» δε θα κυκλοφορήσει αύριο Πέμπτη, όπως έχει κάνει και στο παρελθόν σε αντίστοιχες κινητοποιήσεις του κλάδου. Το επόμενο φύλλο του «Ριζοσπάστη» θα κυκλοφορήσει κανονικά την Παρασκευή, με ρεπορτάζ και από την απεργία των εργαζομένων στα Πρακτορεία Τύπου.
Στο 4σέλιδο «Εργαζόμενοι και Λαϊκή Συμμαχία», που περιέχεται εκτάκτως στο σημερινό «Ριζοσπάστη», αντί του φύλλου της Πέμπτης, μπορείτε να βρείτε:
-- Ρεπορτάζ για τη Γενική Συνέλευση και τη σημερινή απεργία των εργαζομένων στα πρακτορεία Τύπου.
-- Αποκαλυπτικά στοιχεία για τις αρχαιρεσίες σε σωματεία του Εμπορίου και τον τρόπο που η εργοδοσία παρεμβαίνει για να διαμορφώνσει τους συσχετισμούς.
-- Συνέντευξη για τις εκλογές στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ηρακλείου Κρήτης.
-- Ιστορικό: Τα «λιμενεργατικά» της Καλαμάτας το 1934 (β' μέρος).
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής
Από τη χτεσινή κινητοποίηση |
Για παράδειγμα, δεν τους χορηγούνται μέρες άδειας, κανονικής ή και αναρρωτικής, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους που έχουν αναγκαστεί να απουσιάσουν λόγω εργατικού ατυχήματος. Ετσι, οι εργαζόμενοι εκτός από την έλλειψη μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους, «τιμωρούνται» μετά το εργατικό ατύχημα, μένοντας απλήρωτοι για τις μέρες που απουσιάζουν!
Υπενθυμίζουμε πως το έγγραφο του υπουργείου ανέφερε πως όσον αφορά τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «δεν αναστέλλονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των επιβλεπόντων φορέων, καθώς και οι θεμελιώδεις έννοιες της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων». Επιπλέον, όριζε πως «οι ωφελούμενοι, οι οποίοι υπέστησαν εργατικό ατύχημα, συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος από την θέση που έχουν τοποθετηθεί».
Στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, παράγοντες του Οργανισμού επικαλέστηκαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία οι άνεργοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται «ωφελούμενοι», στους οποίους δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.
Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα αυτά, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου επέμειναν και τελικά συναντήθηκαν με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη. Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ ΟΑΕΔ και υπουργείου Εργασίας, στην οποία το τελευταίο δεσμεύτηκε να αποστείλει σήμερα ακόμα ένα έγγραφο προς τον Οργανισμό, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», ώστε με διευκρινιστική εγκύκλιο προς τους δήμους να λυθούν τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.
Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της παράταξης της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο Νομό Ηρακλείου
-- Οι μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν ότι και φέτος ο τουρισμός «πήγε καλά». Ισχύει το ίδιο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους; Τι παραδείγματα έχετε από το Ηράκλειο;
-- Το 2014, οι ξενοδόχοι είχαν ρεκόρ εσόδων, φτάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ και ρεκόρ αφίξεων, με 22 εκατ. τουρίστες. Στον αντίποδα, η μισθοδοσία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό δεν ξεπέρασε το 6% του τζίρου τους, μόλις 800 εκατ. ευρώ. Το 2015 αναμένεται νέο ρεκόρ εσόδων με 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες, την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, με μισθούς κυριολεκτικά στον πάτο, ευέλικτα ωράρια, εντατικοποίηση κ.λπ.
Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Ηρακλείου, σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με υψηλή κερδοφορία, κυριαρχούν ολοκληρωτικά οι ατομικές - και πολύ μειωμένες φυσικά - συμβάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις με διάρκεια που δεν ξεπερνάει τον ένα μήνα, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις για μήνες στην καταβολή δεδουλευμένων. Κι όλα αυτά για να «στηριχτεί» η «ατμομηχανή της οικονομίας», όπως αποκαλούν τον τουρισμό οι εργοδότες και τα κόμματά τους.
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου |
-- Εχει σοβαρή ευθύνη η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν, αφού καλλιεργεί την αναμονή απέναντι στη νέα λαίλαπα που έρχεται.
Ολο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε καθοριστικά στο να βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Καλλιεργούσε τη λογική της αναποτελεσματικότητας του αγώνα, εμπόδιζε την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, την ταξική ενότητα.
Χύνει κροκοδείλια δάκρυα ότι οι κουτσουρεμένες - και υπογεγραμμένες από τους ίδιους - συμβάσεις δεν εφαρμόζονται από τους μεγαλοξενοδόχους, μπαίνει όμως εμπόδιο στην όποια διάθεση για κινητοποιήσεις, ενώ πέρυσι πανηγύριζε για την κοροϊδία της κυβέρνησης με την αύξηση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας. Είναι γνωστή η τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδέσμου.
Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι εκλεγμένοι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) θέσαμε επανειλημμένα στο ΔΣ πλαίσιο πάλης για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και σχέδιο για αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης. Βρήκαμε απέναντί μας την προκλητική στάση της πλειοψηφίας, που πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες στον προεκλογικό αγώνα του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.
-- Τις επόμενες μέρες ξεκινάνε οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τι ακριβώς καταλογίζετε στην πλειοψηφία σε σχέση με τις εκλογές; Τι σκοπιμότητες υπηρετεί αυτή η στάση της;
-- Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις αρχαιρεσίες του σωματείου «εν κρυπτώ», έξω από τις «επικίνδυνες» γι' αυτούς συλλογικές διαδικασίες. Πραγματοποιήθηκε εκλογοαπολογιστική συνέλευση μόλις δυο μέρες μετά την απόφαση του ΔΣ, σε κλειστό κύκλο, για να μην προλάβει να ενημερωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.
Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους απέναντι στους εργαζόμενους, επειδή τόσα χρόνια το σωματείο παίζει το ρόλο του εργοδότη, του κολαούζου των κυβερνήσεων και στηρίζει με διάφορους τρόπους μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματά μας.
Αυτή η πλειοψηφία, για να θολώσει τα νερά, συκοφαντεί τις ταξικές δυνάμεις ως «διασπαστές», αλλά η «ενότητα» που επικαλούνται, μιας και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ ενώθηκαν πλέον σε μία ενιαία, είναι ενότητα για να περάσει η γραμμή της εργοδοσίας, η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής.
Προσπαθούν να καλύψουν το όργιο παρατυπίας που συμβαίνει χρόνια τώρα στις διαδικασίες του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνούνταν μέχρι πριν λίγες μέρες να δώσουν στη ΔΑΣ αντίγραφο του μητρώου, για να συνεχίζουν να νοθεύουν ανενόχλητοι τις εκλογές, αναγκάζοντάς μας να κινηθούμε δικαστικά, ενώ η εφορευτική επιτροπή, μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνούνταν να ενημερώσει για τις ημερομηνίες και τα ξενοδοχεία που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.
-- Με ποια επιχειρήματα απευθύνεστε στους εργαζόμενους και τους καλείτε να στηρίξουν τη ΔΑΣ;
-- Εχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δε συμβιβάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Οι απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα χαμένα μεροκάματα, τα χαμένα δικαιώματα, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και μέσα στην κρίση. Οι εργαζόμενοι να μη δώσουν άλλο χρόνο! Να μη δείξουν άλλη ανοχή στη φτώχεια, στην ανασφάλεια. Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος, νέα βάρη για το λαό.
Οι δυνάμεις της ΔΑΣ, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, πρωτοστατήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις όποιες κινητοποιήσεις, μικρές και μεγάλες, πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο, στα ξενοδοχεία της «Aldemar», της «Viva Group», στο «Aphrodite» και αλλού.
Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την έκταση της επίθεσης του κεφαλαίου, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αναδείξαμε ότι μόνο με οργανωμένο, συλλογικό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και ξενοδοχείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούν να εμποδίσουν την ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, να αποσπάσουν έστω και προσωρινά κατακτήσεις, όπως η καταβολή δεδουλευμένων, για το επίδομα ανεργίας, την εφαρμογή των συμβάσεων.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μη δεχτούν άλλη κοροϊδία. Να απομονώσουν τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ενιαία παράταξή τους, δίνοντας μαζικό «παρών» στις εκλογές. Να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στις εκλογές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για να γίνει ένα βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για σωματείο πραγματικά μπροστάρη και στήριγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για την ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.
Κάλεσμα στο συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων να είναι σε αγωνιστική επιφυλακή και να οργανώσει την αντίδρασή τους στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς απευθύνει η Πανελλαδική Αντιμονοπωλιακή Συσπείρωση των ΕΒΕ. Η ΠΑΣΕΒΕ έδωσε αγωνιστικό «παρών» στην κινητοποίηση που πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα στο υπουργείο Εργασίας για την Κοινωνική Ασφάλιση, ύστερα από κάλεσμα του ΠΑΜΕ. Οπως σημειώνει σε ανακοίνωσή της «με την παρουσία μας και την παρέμβασή μας δώσαμε το μήνυμα ότι το συνδικαλιστικό κίνημα δεν πρόκειται να αποδεχτεί τα νέα αντιασφαλιστικά μέτρα που ετοιμάζουν. Συνεχίζουμε τον αγώνα πιο αποφασιστικά. Θα μας βρουν μπροστά τους σε κάθε προσπάθεια για την κατάργηση και την ανατροπή των μέτρων που τσακίζουν τα κατακτημένα δικαιώματά μας στην Κοινωνική Ασφάλιση. Καλούμε το συνδικαλιστικό κίνημα των αυτοαπασχολούμενων σε αγωνιστική επιφυλακή και οργάνωση της αντίδρασης στους αντιλαϊκούς σχεδιασμούς. Η επίθεση που ετοιμάζουν, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, η ΕΕ και το μεγάλο κεφάλαιο πρέπει να βρουν απέναντί τους τον ενιαίο μαζικό αγώνα εργαζομένων, αυτοαπασχολούμενων, συνταξιούχων».
Οπως σημειώνουμε στο θέμα για τις αρχαιρεσίες στον «Σκλαβενίτη», το επιχειρησιακό σωματείο έχει συμβολή στον τρόπο που διαμορφώνεται ο αρνητικός συσχετισμός στις δευτεροβάθμιες συνδικαλιστικές οργανώσεις και κυρίως στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων, όπου κεντρικό ρόλο παίζουν οι δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ.
Ωστόσο, το επιχειρησιακό του «Σκλαβενίτη» δεν είναι το μόνο σωματείο που αξιοποιείται από την εργοδοσία και τους συνδικαλιστές της γι' αυτό το σκοπό. Αποκαλυπτικό είναι, επίσης, το παράδειγμα της Ενωσης Υπαλλήλων Εμπορίου - Τροφίμων Σούπερ Μάρκετ Αθηνών και Προαστίων, που έκανε εκλογές «στα μουλωχτά» το Νοέμβρη του 2014.
Πρόκειται για το μεγαλύτερο σωματείο της Ομοσπονδίας Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ) και ταυτόχρονα την πιο πολυπληθή οργάνωση του Εργατικού Κέντρου Αθήνας (ΕΚΑ). Ο «Ριζοσπάστης» επαναφέρει τα βασικά σημεία του αποκαλυπτικού ρεπορτάζ που είχε κάνει το Δεκέμβρη του 2014, αξιοποιώντας τότε και τις καταγγελίες της Πανελλαδικής Γραμματείας Εμπορίου - Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ. Σύμφωνα με όσα είχαμε γράψει τότε (24/12/2014):
Διάτρητες διαδικασίες και απαράδεκτοι αποκλεισμοί για να διατηρείται η εργοδοτική πλειοψηφία στο σωματείο και στις δευτεροβάθμιες οργανώσεις
Από κινητοποίηση της Γραμματείας Υπηρεσιών του ΠΑΜΕ, ενάντια στις εργασιακές σχέσεις που διαλύονται στον κλάδο με ευθύνη και του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού |
Με την ένσταση που υπογράφουν εργαζόμενοι στην επιχείρηση «Σκλαβενίτης», υποψήφιοι της ΔΑΣ, αλλά και εκλεγμένοι συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στην Ομοσπονδία Ιδιωτικών Υπαλλήλων (ΟΙΥΕ), στο Εργατικό Κέντρο Αθήνας και στη ΓΣΕΕ, ζητούν να γίνει δεκτό το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ, που στην ουσία αποκλείστηκε από τις αρχαιρεσίες μέσα από μια σειρά παράτυπες διαδικασίες που παραβιάζουν το καταστατικό του σωματείου.
Στην ουσία, η διοίκηση του σωματείου και η εργοδοσία επιδιώκουν να γίνουν εκλογές αποκλείοντας τη φωνή του ΠΑΜΕ, τη μόνη φωνή που στέκεται εμπόδιο στο ρόλο και τα σχέδια του εργοδοτικού συνδικαλισμού.
Ταυτόχρονα, εργοδοσία, παλιός και νέος κυβερνητικός - εργοδοτικός συνδικαλισμός επιχειρούν ενόψει του συνεδρίου της ΟΙΥΕ, το 2016, να διαμορφώσουν πιο ευνοϊκούς συσχετισμούς, για να συνεχίσουν το πετσόκομμα των δικαιωμάτων των εργαζομένων στο Εμπόριο, εξυπηρετώντας από καλύτερες θέσεις τους σχεδιασμούς των μεγάλων μονοπωλιακών ομίλων στον κλάδο.
Οπως αναφέρει στην ανακοίνωσή της η ΔΑΣ, «το εργοδοτικό σωματείο όχι μόνο έχει συναινέσει (σ.σ. σε εργασιακές ανατροπές στην επιχείρηση), αλλά παράλληλα αποκλείει τους συναδέλφους από κάθε μορφή οργάνωσης και συζήτησης, κάνοντας κρυφές συνελεύσεις, υποχρεώνει τους εργαζόμενους να ψηφίσουν διευθυντικά στελέχη επιχειρήσεων που παρουσιάζονται ως εκπρόσωποί μας».
Η διαδικασία μέσα από την οποία το σωματείο έφτασε στις αρχαιρεσίες βρίθει, σύμφωνα με τις καταγγελίες της ΔΑΣ, από παρατυπίες: Η εκλογοαπολογιστική Συνέλευση έγινε, σύμφωνα με την απερχόμενη διοίκηση, στις 15 Σεπτέμβρη, χωρίς όμως το σωματείο να έχει βγάλει ανακοίνωση ή να έχει αναρτήσει κάλεσμα προκειμένου οι εργαζόμενοι να πάρουν μέρος.
Η μοναδική ενημέρωση που ακολούθησε, ήταν η ανάρτηση ενός εκτυπωμένου ηλεκτρονικού μηνύματος στον πίνακα ανακοινώσεων ενός καταστήματος, το οποίο απλά γνωστοποιούσε τις ημερομηνίες των εκλογών. Κι αυτό έγινε μόλις την Παρασκευή 25 Σεπτέμβρη, στις 17.50!
Αμέσως, οι δυνάμεις της ΔΑΣ επικοινώνησαν με στελέχη της απερχόμενης διοίκησης προκειμένου να καταθέσουν το ψηφοδέλτιό τους. Ομως, αυτοί τους ενημέρωσαν πως οι ημερομηνίες κατάθεσης υποψηφιοτήτων είχαν παρέλθει, προκαλώντας την εύλογη διαμαρτυρία τους, αφού ουδέποτε είχαν ανακοινωθεί οι ημερομηνίες, ο τόπος και ο τρόπος υποβολής των υποψηφιοτήτων.
Μάλιστα, αρχικά αρνήθηκαν να τους δώσουν τα στοιχεία μελών της Εφορευτικής Επιτροπής προκειμένου να επικοινωνήσουν και να καταθέσουν το ψηφοδέλτιο της ΔΑΣ για να συμμετάσχουν στις εκλογές.
Ακόμα και το Σάββατο, οι υποψήφιοι της ΔΑΣ έκαναν κάθε προσπάθεια να έρθουν σε επικοινωνία με τα μέλη της Εφορευτικής Επιτροπής στα καταστήματα που εργάζονται, στα τηλέφωνά τους, ακόμα και στα σπίτια τους, αυτά παρέμειναν όμως άφαντα. Παράλληλα, χρησιμοποίησαν κάθε νομικό μέσο που διέθεταν, στέλνοντας εξώδικα στην Εφορευτική Επιτροπή.
Αξίζει να σημειωθεί πως η ΔΑΣ είχε ζητήσει τον περασμένο Μάη με εξώδικο προς τη διοίκηση του σωματείου να ενημερώνεται για τη σύγκληση Γενικών Συνελεύσεων, την καταβολή συνδρομών, τις συνεδριάσεις του ΔΣ, γενικά για τη λειτουργία του σωματείου.
Η απάντηση της διοίκησης, που ήρθε επίσης με εξώδικο, χαρακτήριζε ανακρίβειες και ψέματα τις διαμαρτυρίες των συνδικαλιστών για την έλλειψη ενημέρωσης και τη λειτουργία της διοίκησης εν κρυπτώ, ενώ απειλούσε ακόμα και με καταστατικές ποινές, δηλαδή λίγο - πολύ με τη διαγραφή των συνδικαλιστών της ΔΑΣ από το σωματείο.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις εκλογές του 2012 το συγκεκριμένο «σωματείο» είχε «εγγεγραμμένα μέλη» 2.775 εργαζόμενους από τους οποίους «ψήφισαν» 2.208 εργαζόμενοι και εξέλεξαν για τα συνέδρια της ΟΙΥΕ (έγινε το 2013) 22 αντιπροσώπους και 30 αντιπροσώπους για το Εργατικό Κέντρο Αθήνας. Είναι εμφανής δηλαδή ο τρόπος που αξιοποιείται το συγκεκριμένο σωματείο και στη διαμόρφωση των συσχετισμών στο επίπεδο των δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων.
Η ΔΑΣ καλεί κάθε εργαζόμενο να βγάλει συμπεράσματα για το ρόλο που παίζει για χρόνια ολόκληρα το συγκεκριμένο σωματείο, στηρίζοντας τις επιλογές κυβέρνησης και εργοδοσίας και εκλέγοντας διευθυντικά στελέχη των εργοδοτών στη διοίκηση του σωματείου, της ΟΙΥΕ, της ΓΣΕΕ.
«Μόνο με αγώνα, οργάνωση και συλλογική δράση θα αποτρέψουμε τους σχεδιασμούς τους. Στα καταστήματα, στις αποθήκες να ξεπεράσουμε τους φόβους μας, να αναμετρηθούμε με την εργοδοσία, να βάλουμε εμπόδια σε όλα αυτά που σχεδιάζουν κυβέρνηση, εργοδοσία, παλιός και νέος κυβερνητικός και εργοδοτικός συνδικαλισμός, για να μη γίνουμε εμείς και τα παιδιά μας δούλοι τον 21ο αιώνα», σημειώνουν οι δυνάμεις της ΔΑΣ.
Ο λόγος που ξεσηκώθηκαν οι εργάτες ήταν γιατί οι αλευροβιομήχανοι εγκατέστησαν ένα σιλό στο λιμάνι, που θα ξεφόρτωνε απευθείας στους αλευρόμυλους. Η χρησιμοποίησή του σήμαινε ότι οι μισοί περίπου λιμενεργάτες θα έχαναν τη δουλειά τους, ενώ από την πλευρά του κράτους και της εργοδοσίας δεν υπήρχε καμιά μέριμνα για την προστασία όσων θα έμεναν χωρίς μεροκάματο.
Σήμερα παρουσιάζουμε το β' μέρος της σύντομης αναφοράς μας στα γεγονότα αυτά. Υπενθυμίζεται ότι αρνητικό ρόλο στην εξέλιξη του αγώνα έπαιξαν οι τότε δυνάμεις του κυβερνητικού και εργοδοτικού συνδικαλισμού, τμήμα των οποίων ήταν και οι αποκαλούμενοι «σοσιαλφασίστες».
Οι δολοφονίες των εργατών από τις δυνάμεις καταστολής προκάλεσαν κύμα οργής και αγανάκτησης. Η απεργία των λιμενεργατών και μυλεργατών της Καλαμάτας μετατράπηκε, ουσιαστικά, σε γενική απεργία στην περιοχή.
Καθώς τα γεγονότα φουντώνουν, ο ανταποκριτής του «Ριζοσπάστη» μεταδίδει στην εφημερίδα: «Στο μεταξύ έχουν απεργήσει οι τσαγκαράδες, οι αρτεργάτες, οι ιδιωτικοί υπάλληλοι και όλοι οι εργάτες των εργοστασίων και γενικά όλοι οι εργάτες της Καλαμάτας. Οι εργάτες αυτοί σχηματίζουν διαδήλωση και βάζουν πάνω σε μια σκάλα τα δύο πτώματα των εργατών που πέθαναν τη στιγμή που τους μετέφεραν στην κλινική, διαδηλώνουν στους δρόμους φωνάζοντας: "Κάτω οι δολοφόνοι, Κάτω οι κλέφτες."
(...) Ενώ η μάζα κατεβαίνει στην πόλη (...) οι σοσιαλφασίστες βγαίνουν στη μέση και φωνάζουν "Αυτά είναι άσκοπα...". Οι εργάτες χίμηξαν να τους λιντσάρουν με φωνές: "Κάτω οι πουλημένοι! Κάτω οι προδότες και τα τομάρια!"». Κατά τη διάρκεια της δολοφονικής επίθεσης «δύο φαντάροι έτοιμοι να πετάξουν τα τουφέκια, συλλαμβάνονται». Σε άλλη στιγμή «ένας λοχίας πετάει το όπλο του και περνάει με το μέρος των διαδηλωτών.
Πρωτοσέλιδα του «Ριζοσπάστη» με αναφορές στα γεγονότα της απεργίας |
(...) Αλλες ομάδες απεργών λιμενεργατών και μυλεργατών πολιορκούν το σπίτι του Πάστρα και του Τραβασάρου (σ.σ. αλευροβιομήχανοι) και σπάζουν τις πόρτες. Στου Πάστρα είναι έτοιμοι να ανέβουν απάνω, όταν καταφθάνει έφιππη χωροφυλακή κι αρχίζει τους πυροβολισμούς. Ταυτόχρονα, άλλοι εργάτες καταλαμβάνουν τα καμπαναριά των εκκλησιών. Ολες οι καμπάνες της πόλης χτυπάνε πένθιμα. Η αγανάκτηση έχει φτάσει στο κατακόρυφο. Στις συνοικίες σχηματίζονται μικροδιαδηλώσεις που τραβούν κάτω με το σύνθημα: "Κάτω ο ματοβαμμένος ελληνικός φασισμός"!
Στις 12 η ώρα ύστερα από απόφαση του νομάρχη και των αρχών η Καλαμάτα κηρύσσεται σε κατάσταση πολιορκίας (...) Οι αρχές για να καταστείλουν την εξέγερση των απεργών και του εργαζόμενου λαού της Καλαμάτας τηλεγράφησαν στο υπουργείο Στρατιωτικών που διέταξε να πάει στρατός στην Καλαμάτα από το Ναύπλιο και την Τρίπολη. Επίσης κήρυξαν το στρατιωτικό νόμο και η πόλη βρίσκεται σε κατάσταση πολιορκίας».
Στις 10 Μάη η γενική απεργία στην Καλαμάτα συνεχίστηκε.
Η δολοφονική επίθεση προκαλεί πλήθος αντιδράσεων. Η Ενωτική ΓΣΕΕ κατήγγειλε την ομαδική σφαγή και απαίτησε από την κυβέρνηση την αποδοχή των αιτημάτων των εργατών, την απομάκρυνση των ενόπλων δυνάμεων, την τιμωρία των δολοφόνων, την αποζημίωση των οικογενειών των θυμάτων, την κατάπαυση των φασιστικών μέτρων.
«Ταξικά αδέρφια,
η κυβέρνηση των τραπεζών, των αλευροβιομηχάνων και τσιφλικάδων, στην απαίτησή σας να περιφρουρήσετε το ψωμί των παιδιών σας σας δολοφόνησε ομαδικά όπως και τους εργάτες του Αλιβερίου και τους αγρότες Σάμου τον περασμένο χρόνο.
Αγωνιστείτε αλύγιστα. Στον αγώνα σας αυτόν η Ενωτική και τα τμήματά της βρίσκονται στο πλευρό σας.
Αποκηρύξτε την προδοτική Διοίκηση της Γενικής Συνομοσπονδίας που ο Γεν. Γραμματέας της Καλομοίρης προχτές στο υπουργείο Εθνικής Οικονομίας, ενώ σας τηλεφωνούσε έδινε το χέρι του στον υφυπουργό Στεφανόπουλο και τον διαβεβαίωνε πως θα τα καταφέρει να τορπιλίσει τον αγώνα σας. Στιγματίστε τους προδότες! Περιφρουρήστε την απεργία σας! Κι η νίκη θα είναι δική σας!»
Ταυτόχρονα, απευθύνει κάλεσμα στα συνδικάτα να εκφράσουν εμπράκτως την αλληλεγγύη και να προχωρήσουν σε απεργία. Στην αντίπερα όχθη, η ΓΣΕΕ και τα Ανεξάρτητα Συνδικάτα ενώ δημαγωγούν για 24ωρη γενική απεργία, δεν παίρνουν κανένα μέτρο για την προετοιμασία της, πνίγουν κάθε προσπάθεια κήρυξης των απεργιών στους διαφόρους κλάδους.
Στο πρωτοσέλιδο του «Ριζοσπάστη» στις 11 Μάη δεσπόζει ο τίτλος: «Κάθε σταγόνα αίμα εργατικό πρέπει να πληρωθεί ακριβά από τους δολοφόνους! Εργάτες! Εργαζόμενοι! διαμαρτυρηθείτε για το σφαγιασμό των αδερφών σας στην Καλαμάτα! Κατεβείτε κεραυνοβόλα σε απεργίες και διαδηλώσεις διαμαρτυρίας!»
Οι εργάτες στον Πύργο, στο Γύθειο και σε άλλα μέρη κατέβηκαν σε γενική απεργία διαμαρτυρίας. Στο ίδιο πρωτοσέλιδο υπάρχει άρθρο με τον τίτλο «Η ΜΑΤΩΜΕΝΗ ΤΕΤΑΡΤΗ». Σε αυτό σημειώνεται:
«Μιας μέρας ματοκύλισμα βοήθησε περισσότερο από 100 χρονών "ειρηνική" ζωή στο χτύπημα των μωραΐτικων παραδόσεων της "συντηρητικότητας" και της ταξικής "συμφιλίωσης" που καλλιεργούσαν η κεφαλαιοκρατία, τα "τζάκια" και οι πράκτορές τους στα μυαλά των εργατών και εργαζομένων της Πελοποννήσου. Οι εργάτες της Καλαμάτας αντίκρισαν με τα μάτια τους τον αληθινό εχθρό τους: τους αιμοβόρους βιομηχάνους το κράτος και τα λογής-λογής όργανά τους».
Στην Αθήνα μαζεύονται υπογραφές καταδίκης στις πανεπιστημιακές σχολές, ενώ γίνονται συγκεντρώσεις εργατών στη Νέα Ιωνία, στον Πειραιά και αλλού.
Στις 12 το μεσημέρι της 11ης Μάη γίνεται μεγάλη μαζική συγκέντρωση δυόμισι χιλιάδων εργατών μπροστά στο υπουργείο Εσωτερικών. Και σε αυτή η αστυνομία επιτέθηκε άγρια. Συνελήφθησαν 20 εργάτες ενώ η εργάτρια Ευγενία Γιαννοπούλου χτυπιέται σοβαρά.
Την ίδια μέρα, στην Καλαμάτα, 250 εργάτες ζήτησαν να αφεθούν ελεύθεροι οι συνάδελφοί τους Νιάρχος και Σταθάκος. Ο διοικητής της χωροφυλακής Αγγελέτος, δήλωσε ότι «δεν έχει όρεξη να παίξει με τους κομμουνιστές γιατί αυτοί καθοδηγούν την απεργία». Ακόμα, ότι θα «συλλαμβάνεται κάθε κομμουνίζων», ενώ ο ανώτατος διοικητής δήλωσε ότι σε περίπτωση που θα συγκροτηθεί συλλαλητήριο διαμαρτυρίας «θα πέσουν κι άλλα κορμιά».
Η εφημερίδα «Εστία» καλεί το κράτος να χτυπήσει «τους παράγοντας εκείνους, οι οποίοι δημιουργούν τον κομμουνισμόν, οι οποίοι διαιρούν τον Ελληνικό Λαό, οι οποίοι ευρύνουν τα μεταξύ των κοινωνικών τάξεων χάσματα, οι οποίοι δηλητηριάζουν τας ψυχάς των εργατών, των στρατιωτών, των νέων, οι οποίοι εκμεταλλεύονται διά τους αισχρούς των σκοπούς την υφισταμένην βεβαίως δυστυχία».
Η Ενωτική ΓΣΕΕ επέμενε στην πρότασή της να γίνει γενική πανεργατική απεργία, ωστόσο ΓΣΕΕ και Ανεξάρτητα Συνδικάτα συνέχισαν να κωλυσιεργούν. Ετσι η Ενωτική ΓΣΕΕ προχωρά μόνη της κήρυξη απεργίας στις 14 Μάη. Αμέσως μετά, ΓΣΕΕ και Ανεξάρτητα Συνδικάτα καταφεύγουν σε ελιγμό, ζητώντας να συμμετέχουν στην απεργία και γι' αυτό ζητούν να μετατεθεί κατά δύο μέρες, προκειμένου να προετοιμαστούν. Τελικά, ακυρώνουν την απόφασή τους τελευταία στιγμή σαμποτάροντας την απεργία.
Παρά τους προδοτικούς ελιγμούς της ΓΣΕΕ και των Ανεξάρτητων Συνδικάτων, υπολογίζεται ότι απήργησαν 25-35 χιλιάδες εργάτες! Τελικά, η απεργία έληξε με την ηγεσία του σωματείου των λιμενεργατών να προχωρά σε συμφωνία με την κυβέρνηση και τους αλευροβιομήχανους, πολύ πίσω από τα αιτήματα και τις ανάγκες τους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι το Γενάρη του 1935 εργάτες που πρωτοστάτησαν στην απεργία δικάστηκαν. Σύμφωνα με δημοσιεύματα στον Τύπο, το δικαστήριο καταδίκασε τον λιμενεργάτη Χρ. Νιάρχο σε φυλάκιση 18 μηνών και 2 χρόνια εξορία στον Αγιο Ευστράτιο, τον Στάθη Σταθάκο σε φυλάκιση 10 μηνών, τον λιμενεργάτη Π. Αντώνακα και τον τσαγκάρη Γ. Ξενάκη σε φυλάκιση 7 μηνών. Οι κατηγορίες για μεν τον Χρ. Νιάρχο ήταν ότι «επωφελούμενος της απεργίας των μυλεργατών και λιμενεργατών προκάλεσε ταραχάς και συγκρούσεις», για δε τους υπόλοιπους ότι «προεκάλεσαν και διήγειρον κατά των νόμων και των νόμιμων διαταγών της αρχής»...