Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Μετά τις εκλογές να μην πανηγυρίζουν οι μεγαλοξενοδόχοι...

Συνέντευξη με τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της παράταξης της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ) στο Νομό Ηρακλείου

Για τις επικείμενες εκλογές στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, το ρόλο και τις μεθοδεύσεις της πλειοψηφίας και την ανάγκη να ενισχυθούν σ' αυτές τις αρχαιρεσίες οι ταξικές δυνάμεις, ο «Ριζοσπάστης» συζήτησε με τον Βαγγέλη Σοφίου, μέλος της παράταξης της ΔΑΣ Ξενοδοχοϋπαλλήλων (στηρίζεται από το ΠΑΜΕ).

***

-- Οι μεγαλοξενοδόχοι πανηγυρίζουν ότι και φέτος ο τουρισμός «πήγε καλά». Ισχύει το ίδιο για τους ξενοδοχοϋπαλλήλους; Τι παραδείγματα έχετε από το Ηράκλειο;

-- Το 2014, οι ξενοδόχοι είχαν ρεκόρ εσόδων, φτάνοντας τα 13,5 δισ. ευρώ και ρεκόρ αφίξεων, με 22 εκατ. τουρίστες. Στον αντίποδα, η μισθοδοσία των εργαζομένων στα ξενοδοχεία και τον τουρισμό δεν ξεπέρασε το 6% του τζίρου τους, μόλις 800 εκατ. ευρώ. Το 2015 αναμένεται νέο ρεκόρ εσόδων με 14,5 δισ. ευρώ και αφίξεων με 26 εκατ. τουρίστες, την ίδια στιγμή που οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δουλεύουν σε ακόμα χειρότερες συνθήκες, με μισθούς κυριολεκτικά στον πάτο, ευέλικτα ωράρια, εντατικοποίηση κ.λπ.

Είναι χαρακτηριστικό ότι στο Νομό Ηρακλείου, σε μεγάλους ξενοδοχειακούς ομίλους με υψηλή κερδοφορία, κυριαρχούν ολοκληρωτικά οι ατομικές - και πολύ μειωμένες φυσικά - συμβάσεις, σε κάποιες περιπτώσεις με διάρκεια που δεν ξεπερνάει τον ένα μήνα, ενώ υπάρχουν καθυστερήσεις για μήνες στην καταβολή δεδουλευμένων. Κι όλα αυτά για να «στηριχτεί» η «ατμομηχανή της οικονομίας», όπως αποκαλούν τον τουρισμό οι εργοδότες και τα κόμματά τους.

Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου
Από κινητοποίηση των ταξικών δυνάμεων σε ξενοδοχείο του Ηρακλείου
-- Πώς στέκεται η συνδικαλιστική πλειοψηφία του κλάδου απέναντι σ' αυτή την κατάσταση;

-- Εχει σοβαρή ευθύνη η συμβιβασμένη συνδικαλιστική πλειοψηφία του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων Ν. Ηρακλείου, όχι μόνο για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στους χώρους δουλειάς, αλλά και για τα χειρότερα που μας ετοιμάζουν, αφού καλλιεργεί την αναμονή απέναντι στη νέα λαίλαπα που έρχεται.

Ολο το προηγούμενο διάστημα συνέβαλε καθοριστικά στο να βρεθούν οι εργαζόμενοι απροετοίμαστοι μπροστά στην επίθεση του κεφαλαίου. Καλλιεργούσε τη λογική της αναποτελεσματικότητας του αγώνα, εμπόδιζε την οργάνωση στους χώρους δουλειάς και στον κλάδο, την ταξική ενότητα.

Χύνει κροκοδείλια δάκρυα ότι οι κουτσουρεμένες - και υπογεγραμμένες από τους ίδιους - συμβάσεις δεν εφαρμόζονται από τους μεγαλοξενοδόχους, μπαίνει όμως εμπόδιο στην όποια διάθεση για κινητοποιήσεις, ενώ πέρυσι πανηγύριζε για την κοροϊδία της κυβέρνησης με την αύξηση των ενσήμων για το επίδομα ανεργίας. Είναι γνωστή η τακτική της πλειοψηφίας του ΔΣ του Συνδέσμου.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, οι εκλεγμένοι της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας (ΔΑΣ) θέσαμε επανειλημμένα στο ΔΣ πλαίσιο πάλης για τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου και σχέδιο για αγωνιστικές μορφές διεκδίκησης. Βρήκαμε απέναντί μας την προκλητική στάση της πλειοψηφίας, που πρωτοστάτησε στα συλλαλητήρια στήριξης της κυβέρνησης, ενώ ήταν από τους πρωτεργάτες στον προεκλογικό αγώνα του πρώην προέδρου του Εργατικού Κέντρου Ηρακλείου και νυν βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ στο νομό.

-- Τις επόμενες μέρες ξεκινάνε οι αρχαιρεσίες στο Σύνδεσμο Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Τι ακριβώς καταλογίζετε στην πλειοψηφία σε σχέση με τις εκλογές; Τι σκοπιμότητες υπηρετεί αυτή η στάση της;

-- Η πλειοψηφία στο ΔΣ του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων προσπαθεί να πραγματοποιήσει τις αρχαιρεσίες του σωματείου «εν κρυπτώ», έξω από τις «επικίνδυνες» γι' αυτούς συλλογικές διαδικασίες. Πραγματοποιήθηκε εκλογοαπολογιστική συνέλευση μόλις δυο μέρες μετά την απόφαση του ΔΣ, σε κλειστό κύκλο, για να μην προλάβει να ενημερωθεί η μεγάλη πλειοψηφία των συναδέλφων.

Εχουν λερωμένη τη φωλιά τους απέναντι στους εργαζόμενους, επειδή τόσα χρόνια το σωματείο παίζει το ρόλο του εργοδότη, του κολαούζου των κυβερνήσεων και στηρίζει με διάφορους τρόπους μέτρα που τσακίζουν τα δικαιώματά μας.

Αυτή η πλειοψηφία, για να θολώσει τα νερά, συκοφαντεί τις ταξικές δυνάμεις ως «διασπαστές», αλλά η «ενότητα» που επικαλούνται, μιας και οι παρατάξεις ΠΑΣΚΕ, δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και ΔΑΚΕ ενώθηκαν πλέον σε μία ενιαία, είναι ενότητα για να περάσει η γραμμή της εργοδοσίας, η γραμμή του συμβιβασμού και της υποταγής.

Προσπαθούν να καλύψουν το όργιο παρατυπίας που συμβαίνει χρόνια τώρα στις διαδικασίες του σωματείου. Είναι χαρακτηριστικό ότι αρνούνταν μέχρι πριν λίγες μέρες να δώσουν στη ΔΑΣ αντίγραφο του μητρώου, για να συνεχίζουν να νοθεύουν ανενόχλητοι τις εκλογές, αναγκάζοντάς μας να κινηθούμε δικαστικά, ενώ η εφορευτική επιτροπή, μέχρι την τελευταία στιγμή, αρνούνταν να ενημερώσει για τις ημερομηνίες και τα ξενοδοχεία που θα πραγματοποιηθούν οι εκλογές.

-- Με ποια επιχειρήματα απευθύνεστε στους εργαζόμενους και τους καλείτε να στηρίξουν τη ΔΑΣ;

-- Εχουμε την εμπειρία, γνωρίζουμε από πρώτο χέρι ότι δε συμβιβάζονται τα δικαιώματα των εργαζομένων με τα κέρδη των μεγαλοξενοδόχων. Οι απώλειες που είχαμε όλα αυτά τα χρόνια, τα χαμένα μεροκάματα, τα χαμένα δικαιώματα, έγιναν κέρδη και προνόμια για τους μεγάλους μονοπωλιακούς ομίλους και μέσα στην κρίση. Οι εργαζόμενοι να μη δώσουν άλλο χρόνο! Να μη δείξουν άλλη ανοχή στη φτώχεια, στην ανασφάλεια. Η αναμονή είναι χαμένος χρόνος, νέα βάρη για το λαό.

Οι δυνάμεις της ΔΑΣ, μέσα από την Επιτροπή Αγώνα Εργαζομένων στον Επισιτισμό - Τουρισμό, πρωτοστατήσαμε όλο το προηγούμενο διάστημα στις όποιες κινητοποιήσεις, μικρές και μεγάλες, πραγματοποιήθηκαν στον κλάδο, στα ξενοδοχεία της «Aldemar», της «Viva Group», στο «Aphrodite» και αλλού.

Δώσαμε όλες μας τις δυνάμεις για να ενημερωθούν οι εργαζόμενοι για την έκταση της επίθεσης του κεφαλαίου, για να μπουν εμπόδια στην αντιλαϊκή πολιτική. Αναδείξαμε ότι μόνο με οργανωμένο, συλλογικό αγώνα σε κάθε χώρο δουλειάς και ξενοδοχείο, οι ξενοδοχοϋπάλληλοι μπορούν να εμποδίσουν την ασυδοσία των μεγαλοξενοδόχων, να αποσπάσουν έστω και προσωρινά κατακτήσεις, όπως η καταβολή δεδουλευμένων, για το επίδομα ανεργίας, την εφαρμογή των συμβάσεων.

Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι να μη δεχτούν άλλη κοροϊδία. Να απομονώσουν τις δυνάμεις ΠΑΣΚΕ - ΔΑΚΕ - δυνάμεις του ΣΥΡΙΖΑ και την ενιαία παράταξή τους, δίνοντας μαζικό «παρών» στις εκλογές. Να ρίξουν στην κάλπη το ψηφοδέλτιο της Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας που στηρίζεται από το ΠΑΜΕ στις εκλογές του Συνδέσμου Ξενοδοχοϋπαλλήλων. Για να γίνει ένα βήμα στην αλλαγή των συσχετισμών δύναμης, για σωματείο πραγματικά μπροστάρη και στήριγμα των ξενοδοχοϋπαλλήλων, για την ισχυροποίηση του εργατικού - λαϊκού κινήματος.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org