Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 10
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Νέα παρέμβαση για τα «πεντάμηνα» στον ΟΑΕΔ

Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας, χτες, από το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής

Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Από τη χτεσινή κινητοποίηση
Μαζική παράσταση διαμαρτυρίας στη διοίκηση του ΟΑΕΔ στον Αλιμο έκανε χτες, Τρίτη, το Συνδικάτο ΟΤΑ Αττικής μαζί με τους εργαζόμενους στα «πεντάμηνα» της «κοινωφελούς εργασίας». Οι «πενταμηνίτες» συνεχίζουν σε πολλές περιπτώσεις να δουλεύουν χωρίς στοιχειώδη δικαιώματα, παρά το γεγονός ότι μετά από κινητοποιήσεις και παρεμβάσεις του Συνδικάτου, το υπουργείο Εργασίας απέστειλε στις αρχές Σεπτέμβρη σχετικό έγγραφο στον ΟΑΕΔ.

Για παράδειγμα, δεν τους χορηγούνται μέρες άδειας, κανονικής ή και αναρρωτικής, ενώ ιδιαίτερα σοβαρό είναι το πρόβλημα για τους εργαζόμενους που έχουν αναγκαστεί να απουσιάσουν λόγω εργατικού ατυχήματος. Ετσι, οι εργαζόμενοι εκτός από την έλλειψη μέτρων προστασίας της ασφάλειας και της υγείας τους, «τιμωρούνται» μετά το εργατικό ατύχημα, μένοντας απλήρωτοι για τις μέρες που απουσιάζουν!

Υπενθυμίζουμε πως το έγγραφο του υπουργείου ανέφερε πως όσον αφορά τους εργαζόμενους στο πρόγραμμα «δεν αναστέλλονται οι ευθύνες και οι υποχρεώσεις των επιβλεπόντων φορέων, καθώς και οι θεμελιώδεις έννοιες της εργατικής νομοθεσίας και της προστασίας των εργαζομένων». Επιπλέον, όριζε πως «οι ωφελούμενοι, οι οποίοι υπέστησαν εργατικό ατύχημα, συνεχίζουν να αμείβονται χωρίς καμία διακοπή και χωρίς υποχρέωση να αναπληρώσουν τις ημέρες κατά τις οποίες απουσιάζουν λόγω του εργατικού ατυχήματος από την θέση που έχουν τοποθετηθεί».

Στη συνάντηση που είχαν με αντιπροσωπεία του Συνδικάτου, παράγοντες του Οργανισμού επικαλέστηκαν την Κοινή Υπουργική Απόφαση στην οποία οι άνεργοι που συμμετέχουν στο πρόγραμμα χαρακτηρίζονται «ωφελούμενοι», στους οποίους δεν έχουν ισχύ οι διατάξεις της εργατικής νομοθεσίας.

Απορρίπτοντας τα επιχειρήματα αυτά, οι εκπρόσωποι του Συνδικάτου επέμειναν και τελικά συναντήθηκαν με την διοικήτρια του ΟΑΕΔ, Μ. Καραμεσίνη. Ακολούθησε επικοινωνία μεταξύ ΟΑΕΔ και υπουργείου Εργασίας, στην οποία το τελευταίο δεσμεύτηκε να αποστείλει σήμερα ακόμα ένα έγγραφο προς τον Οργανισμό, στο οποίο θα αποτυπώνονται τα δικαιώματα των εργαζομένων στα «πεντάμηνα», ώστε με διευκρινιστική εγκύκλιο προς τους δήμους να λυθούν τα προβλήματα που συνεχίζουν να υπάρχουν.


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org