Τετάρτη 30 Σεπτέμβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 9
ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΛΑΪΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ (ΤΕΤΡΑΣΕΛΙΔΟ)
Απεργούν σήμερα για τη Σύμβαση οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου

Από τις 10 μ.μ., με συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της «Iριδας» η μάχη της περιφρούρησης

Στην πύλη της «Ευρώπης», σε προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση
Στην πύλη της «Ευρώπης», σε προηγούμενη απεργιακή κινητοποίηση
Με 24ωρη προειδοποιητική απεργία που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στις 5 μ.μ. και ολοκληρώνεται αύριο την ίδια ώρα, οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου δίνουν συνέχεια στον αγώνα για την υπογραφή ικανοποιητικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας.

Η απεργία αποφασίστηκε στη μαζική Γενική Συνέλευση που έγινε την περασμένη Κυριακή, όπου οι εργαζόμενοι επικύρωσαν ομόφωνα την πρόταση του Διοικητικού Συμβουλίου της Ενωσης Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών. Η μάχη της περιφρούρησης θα δοθεί από τις 10 μ.μ. σήμερα, με συγκέντρωση στην κεντρική πύλη της «Ιριδας».

Η σημερινή απεργιακή κινητοποίηση είναι συνέχεια και κλιμάκωση των πετυχημένων 4ωρων στάσεων εργασίας και των συνελεύσεων που έγιναν τις προηγούμενες μέρες στους χώρους δουλειάς.

Οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία Τύπου διεκδικούν: Υπογραφή νέας ΣΣΕ που να προβλέπει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία. Ανθρώπινες συνθήκες εργασίας στην «Ιριδα». Αμεση επιστροφή των περικοπών επιδομάτων και μισθών στις οποίες έχει προχωρήσει η εργοδοσία στο πρακτορείο «Ευρώπη». Αμεση εκπλήρωση των οικονομικών υποχρεώσεων των εταιρειών «Αργος» και «Ευρώπη» απέναντι στο Ταμείο Αλληλοβοηθείας.

Παράλληλα, δηλώνουν πως βρίσκονται σε ετοιμότητα να δώσουν το «παρών» σε κινητοποιήσεις, από κοινού με άλλα εργατικά σωματεία και τις δυνάμεις του ΠΑΜΕ, μπροστά στη συζήτηση και ψήφιση των εφαρμοστικών νόμων του τρίτου μνημονίου που αναμένεται να δρομολογηθεί σύντομα. Στο πλευρό τους οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία έχουν την Ομοσπονδία Τύπου - Χάρτου και σωματεία του κλάδου.

Η εργοδοσία δε μένει με σταυρωμένα χέρια

Από τη Γενική Συνέλευση που επικύρωσε την απόφαση για τη σημερινή απεργία
Από τη Γενική Συνέλευση που επικύρωσε την απόφαση για τη σημερινή απεργία
Η μαζική συμμετοχή στη Γενική Συνέλευση, την περασμένη Κυριακή, η συζήτηση που αναπτύχθηκε και η ομόφωνη έγκριση της πρότασης του Διοικητικού Συμβουλίου για απεργιακή κινητοποίηση, επιβεβαίωσε τους δεσμούς του σωματείου με τα μέλη του, τα σταθερά βήματα που κάνει στην οργάνωση της πάλης στους χώρους δουλειάς.

Η εργοδοσία, όμως, δε μένει με σταυρωμένα τα χέρια απέναντι στις αγωνιστικές διαθέσεις των εργαζομένων. Τα παρακάτω παραδείγματα είναι ενδεικτικά: Μετά την τελευταία τετράωρη στάση εργασίας, η εργοδοσία στο πρακτορείο «Ευρώπη» επιχείρησε να απολύσει τρεις εργαζόμενους. Η αντίδραση του σωματείου και των συναδέλφων τους ανάγκασαν τελικά την εταιρεία να ανακαλέσει τις απολύσεις.

Αντίστοιχα, στο πρακτορείο «Αργος», διευθυντικά στελέχη προσπάθησαν να «πείσουν» εργαζόμενους πως δεν έχουν λόγο να κάνουν απεργία. Παράλληλα, στα αυτιά των εργαζομένων φτάνουν συκοφαντίες και ψέματα για το σωματείο, απειλές για μέλη της Διοίκησης, που ψιθυρίζουν - λιγότερο ή περισσότερο φανερά - στελέχη των εταιρειών.

Σε κάθε περίπτωση, οι κινητοποιήσεις ασκούν πίεση στην εργοδοσία. Απόδειξη γι' αυτό είναι και το γεγονός ότι την περασμένη βδομάδα καταβλήθηκε η μισθοδοσία, ενώ το προηγούμενο διάστημα υπήρχαν καθυστερήσεις στις πληρωμές. «Αν δεν είχαμε κάνει τις στάσεις εργασίας, είναι αμφίβολο αν θα είχαμε πληρωθεί», λένε οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που έχουν ακούσει πολλές φορές από τα χείλη της εργοδοσίας πως «δεν υπάρχουν λεφτά».

Οι ίδιοι λένε πως ο αγώνας τους δεν περιορίζεται στην εξόφληση των δεδουλευμένων, αλλά στοχεύει στην υπογραφή Συλλογικής Σύμβασης η οποία να διασφαλίζει τουλάχιστον ό,τι και η τελευταία για τους μισθούς και τα δικαιώματά τους.

Δίπλα στη Σύμβαση, το σωματείο προτάσσει τη διασφάλιση της υγείας και της ασφάλειας των εργαζομένων στο τυπογραφείο της «Ιριδας». Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι εκεί αντιμετωπίζουν συνθήκες δουλειάς που τους εκθέτουν σε κινδύνους και φθείρουν την υγεία τους.

Για το ζήτημα αυτό έχουν γίνει κινητοποιήσεις, αλλά και επανειλημμένοι έλεγχοι από την Επιθεώρηση Εργασίας, μετά από αίτημα και του σωματείου. Αποτέλεσμα αυτής της παρέμβασης ήταν να παρθούν κάποια στοιχειώδη μέτρα στην κατεύθυνση της βελτίωσης των χώρων. Ωστόσο, παραμένουν σοβαρά προβλήματα που έχουν σχέση με την καθαριότητα και την ασφάλεια, ιδιαίτερα κατά τις μέρες που υπάρχει μεγαλύτερος φόρτος εργασίας.

Μέτωπο στη λογική του «μικρότερου κακού»

Οι αγώνες που έδωσαν τα τελευταία χρόνια οι εργαζόμενοι στα Πρακτορεία, με οργανωτή το σωματείο, έχει βάλει εμπόδια στην προσπάθεια της εργοδοσίας να τα σαρώσει όλα, εφαρμόζοντας τους αντεργατικούς νόμους που ψηφίζουν με καταιγιστικούς ρυθμούς οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου. Στον ίδιο δρόμο συνεχίζουν και τώρα: Στις «παραινέσεις» των εργοδοτών να υπογράψουν Σύμβαση με μειώσεις, απαντούν πως δε διαπραγματεύονται πόσα από τα δικαιώματά τους θα χάσουν και διεκδικούν ικανοποιητική ΣΣΕ.

Στις παρεμβάσεις του, το σωματείο κρατάει ανοιχτό το μέτωπο και στη λογική του «μικρότερου κακού», η οποία έχει αποδειχτεί επιζήμια για τους εργαζόμενους. Σε μια σειρά περιπτώσεις που οι εργαζόμενοι αποδέχτηκαν μειώσεις στους μισθούς, δεν απέφυγαν τις απολύσεις, την εκ περιτροπής εργασία, το νέο γύρο μειώσεων και ατομικών συμβάσεων. Αντίθετα, βρέθηκαν απροετοίμαστοι και ανέτοιμοι να αντιμετωπίσουν το «μεγαλύτερο κακό», που σύντομα βρήκαν μπροστά τους.

Το σωματείο δίνει, επίσης, σταθερά τη μάχη ενάντια στην τακτική του «διαίρει και βασίλευε» που ακολουθούν οι εργοδότες. Για παράδειγμα, στελέχη της εργοδοσίας εκτοξεύουν κατηγορίες προς το σωματείο ότι στηρίζει τη μία εταιρεία και έχει στόχο να πλήξει την άλλη.

Με αυτόν τον τρόπο, επιδιώκουν να απομακρύνουν τους εργαζόμενους από την ταξική συνδικαλιστική τους οργάνωση και να τους κάνουν «ουρά» των δικών τους συμφερόντων, καθώς «Ευρώπη» και «Αργος» βαδίζουν χέρι - χέρι στην καταπάτηση των εργασιακών δικαιωμάτων, χτυπώντας εξίσου το προσωπικό στα Πρακτορεία, ανεξάρτητα από εργοδότη, σχέση εργασίας και εθνικότητα.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ