Κυριακή 30 Σεπτέμβρη 2012
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΕΙΔΗΣΕΙΣ
ΧΙΟΣ
Κινητοποίηση στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας

Στο πλαίσιο των πανελλαδικών κινητοποιήσεων των ΑμεΑ, στα τέλη της περασμένης βδομάδας, διαδήλωση έγινε και στη Χίο, στο Κέντρο Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ) που λειτουργεί «σφαγιαστικά» για τα ποσοστά αναπηρίας. Η Επιτροπή Αγώνα Ατόμων με Αναπηρία Χίου και δυνάμεις του ΠΑΜΕ έκαναν παρέμβαση την ώρα που συνεδρίαζε η επιτροπή για τα επιδόματα και στη συνέχεια μίλησαν με τους παρευρισκόμενους, ανάπηρους, χρονίως πάσχοντες και συγγενείς τους για την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει και για την επίθεση της συγκυβέρνησης στα πενιχρά επιδόματα και δικαιώματα των ΑμεΑ.

Οπως τονίζει η Επιτροπή Αγώνα σε ανακοίνωσή της, «το έργο ξεκίνησε με τις νέες δομές - καρμανιόλα, τα ΚΕΠΑ και ΚΕΒΑ, τη λάσπη για τους ανάπηρους - "μαϊμού", που οι ίδιοι δημιούργησαν. Αποδείχτηκε στην πράξη ότι οι νέοι θεσμοί δημιουργήθηκαν για τον αποκλεισμό χιλιάδων δικαιούχων ΑμεΑ από επιδόματα και δικαιώματα. Εχουν ήδη αποφασίσει τη μείωση κατά 33% των προνοιακών επιδομάτων. Εχουν βάλει στόχο και κοινωνικές δαπάνες για Υγεία, Πρόνοια, Ειδική Αγωγή. Θα πάρουν από εμάς για να τα δώσουν στο κεφάλαιο, για να δημιουργήσουν νέες ιδιωτικές επιχειρήσεις στον ευαίσθητο κοινωνικό τομέα της Υγείας».

ΔΗΜΟΣ ΔΕΛΤΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Πίνουν ακατάλληλο νερό

Μέτρα για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων, ζητά το ΚΚΕ

Συγκεκριμένα μέτρα για να σταματήσουν να πίνουν ακατάλληλο νερό οι κάτοικοι στις περιοχές του Δήμου Δέλτα Θεσσαλονίκης, ζητά από την κυβέρνηση το ΚΚΕ με Ερώτηση που κατέθεσαν στη Βουλή οι βουλευτές του Κόμματος Θεοδόσης Κωνσταντινίδης και Ελένη Γερασιμίδου και απευθύνεται στους υπουργούς Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Υγείας, Εσωτερικών και Μακεδονίας και Θράκης.

Το κείμενο της Ερώτησης έχει ως εξής:

«Εδώ και αρκετά χρόνια πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι των περιοχών του Δήμου Δέλτα, οι οποίες υδροδοτούνται από γεωτρήσεις με ακατάλληλο νερό.

Μάλιστα σε κάποιες απ' αυτές τις περιοχές, όπως στα ΔΔ Χαλάστρας και Ανατολικού, του Δήμου Δέλτα, οι κάτοικοι αναγκάζονται να κάνουν χρήση μόνο εμφιαλωμένου νερού, επιβαρύνοντας ακόμα περισσότερο το ήδη λεηλατημένο εισόδημά τους από τις ασκούμενες κυβερνητικές πολιτικές.

Να σημειώσουμε ότι σύμφωνα με τα αποτελέσματα των μικροβιολογικών ελέγχων που πραγματοποίησαν η Διεύθυνση Περιβαλλοντικής Υγιεινής της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και το εργαστήριο του ΑΠΘ, εντοπίστηκαν στις περιοχές αυτές κολοβακτηρίδια, εντεροϊοί, αρσενικό και νιτρώδη. Βασική αιτία της μόλυνσης του νερού αποτελεί η εκτεταμένη χρήση λιπασμάτων και φυτοφαρμάκων στις καλλιέργειες, τα οποία ευθύνονται σημαντικά για την επιβάρυνση του υπεδάφους με νιτρώδη και αρσενικό.

Παρόλο που το ζήτημα της υδροδότησης με πόσιμο νερό αποτελεί ζήτημα Δημόσιας Υγείας, δεν έχουν παρθεί όλα αυτά τα χρόνια τα αναγκαία μέτρα αντιμετώπισής του (όπως η επέκταση και σύνδεση του δικτύου της ΕΥΑΘ, που προσφέρει καλής ποιότητας νερό και γενικότερα ο επανασχεδιασμός του συστήματος τροφοδοσίας με νερό). Ενώ το εξάμηνο από 01.01.12 έως 30.06.12 δεν έχει πραγματοποιηθεί κανένας ποιοτικός έλεγχος του νερού στους πρώην Δήμους Χαλάστρας και Αξιού του Δήμου Δέλτα.

Επιπλέον, οι κάτοικοι του ΔΔ Ανατολικού, Δήμου Δέλτα, λαμβάνουν λογαριασμούς για το πρώτο εξάμηνο του 2012 προσαυξημένους με χαράτσι 80% επί της πραγματικής κατανάλωσης, για νερό που όχι μόνο δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν πουθενά, αλλά είναι και επικίνδυνο για την υγεία τους.

Η κατάσταση αυτή είναι αποτέλεσμα της εγκληματικής πολιτικής εμπορευματοποίησης των υδάτινων πόρων και της πλήρους ιδιωτικοποίησης του πόσιμου νερού σύμφωνα και με τις κατευθύνσεις της ΕΕ, που προωθούν συστηματικά όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις και η σημερινή ΝΔ - ΠΑΣΟK - ΔΗΜΑΡ, με γνώμονα τα συμφέροντα του κεφαλαίου και όχι την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών. Στο πλαίσιο αυτό η κυβέρνηση επισπεύδει την ολοκληρωτική παράδοση στα διεθνικά μονοπώλια και της ΕΥΑΘ στη Θεσσαλονίκη, ενώ μέσω του "Καλλικράτη" η ίδια μοίρα επιφυλάσσεται και για τις "Δημοτικές Επιχειρήσεις Υδρευσης - Αποχέτευσης".

Σύμφωνα όμως με τις λαϊκές ανάγκες, το νερό είναι φυσικός πόρος στρατηγικής σημασίας για την προστασία της δημόσιας υγείας, των οικοσυστημάτων, του περιβάλλοντος και για την εγχώρια παραγωγή και γι' αυτό πρέπει να αποτελεί κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

Ερωτώνται οι κύριοι υπουργοί τι μέτρα θα πάρει η κυβέρνηση για να δοθεί με κρατική ευθύνη η δυνατότητα υδροδότησης με πόσιμο νερό, χαμηλής τιμολόγησης, χωρίς χαράτσια σε βάρος των κατοίκων».

100 ΧΡΟΝΙΑ ΑΠΟ ΤΗ ΓΕΝΝΗΣΗ ΤΟΥ ΓΡ. ΛΑΜΠΡΑΚΗ
Σήμερα οι εκδηλώσεις σε Κερασίτσα και Τρίπολη

Στο πλαίσιό τους, διοργανώνεται και η 29η Πορεία Ειρήνης

Από προηγούμενη Πορεία Ειρήνης
Από προηγούμενη Πορεία Ειρήνης
H ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης Πελοποννήσου διοργανώνουν σήμερα Κυριακή την 29η Πορεία Ειρήνης. Η εκδήλωση θα ξεκινήσει στις 5 μ.μ. από την Κερασίτσα της Αρκαδίας, στο χώρο που βρίσκεται το μνημείο του Γρ. Λαμπράκη, όπου θα γίνουν καταθέσεις στεφάνων και χαιρετισμοί. Ακολούθως με οχήματα οι συγκεντρωμένοι θα μεταβούν στο ΙΚΑ της Τρίπολης, όπου στις 6.30 μ.μ. θα ξεκινήσει πορεία για την κεντρική πλατεία της Τρίπολης.

Εκεί, στις 7 μ.μ., θα ξεκινήσει εκδήλωση με ομιλία του προέδρου της ΕΕΔΥΕ, Σταύρου Τάσσου. Θα ακολουθήσουν απαγγελίες ποιημάτων και μουσικό πρόγραμμα από τον Γιώργο Σαρρή. Η εκδήλωση είναι αφιερωμένη στα 100 χρόνια από τη γέννηση του Γρηγόρη Λαμπράκη. Η ΕΕΔΥΕ και οι Επιτροπές Ειρήνης της Πελοποννήσου καλούν το λαό να διατρανώσει την αντίθεσή του στους ιμπεριαλιστικούς πολέμους και στην ελληνική εμπλοκή σε αυτούς, να απαιτήσει την αποδέσμευση της Ελλάδας από τα δεσμά του ΝΑΤΟ και της ΕΕ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Ψάχνει μέτρα για «ελκυστική» ελληνική σημαία

Μέτρα που θα λάβει η κυβέρνηση «για να καταστήσει ελκυστική την ελληνική σημαία» προανήγγειλε την περασμένη Παρασκευή ο υπουργός Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλης κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τους Ελληνες εφοπλιστές του Λονδίνου, δηλαδή το προεδρείο της Επιτροπής Ναυτιλιακής Συνεργασίας Λονδίνου (Committee).

Μετά τη συνάντηση ο υπουργός δήλωσε ότι από πλευράς υπουργείου μέσα στον Οκτώβρη θα γίνει η παρουσίαση του νέου πλαισίου για το ελληνικό νηολόγιο. «Πιστεύω, δήλωσε, ότι θα είμαστε σε θέση να εγγυηθούμε τη λειτουργία του στην αρχή του νέου έτους».

Την «ελκυστικότητα» και την «ανταγωνιστικότητα» της ελληνικής σημαίας ώστε να έρθουν πλοία στο ελληνικό νηολόγιο, οι ναυτεργάτες τις έχουν πληρώσει μέχρι τώρα με εφτά μειώσεις των οργανικών συνθέσεων, με το πέταγμα στη στεριά από το 1985 μέχρι σήμερα 60 χιλιάδων ναυτεργατών με συγκροτημένα δικαιώματα για να αντικατασταθούν από ανασφάλιστους, χαμηλόμισθους αλλοδαπούς για τους οποίους οι εφοπλιστές δεν πληρώνουν δεκάρα στο λεηλατημένο από αυτούς ΝΑΤ, ενώ συνολικά ο εργαζόμενος λαός την έχει πληρώσει καθώς βγαίνουν από την τσέπη του οι 54 φοροαπαλλαγές των εφοπλιστών, ακόμα και το αφορολόγητο πετρέλαιο που παίρνουν για να κινούν τα καράβια τους.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΑΘΗΝΑΣ
Ολοι στη σημερινή Γενική Συνέλευση

Στις 9.30 π.μ. στην αίθουσα του Συνδικάτου

Σε Γενική Συνέλευση προχωρά το Συνδικάτο Οικοδόμων Αθήνας, σήμερα, Κυριακή, 30 Σεπτέμβρη, στις 9.30 π.μ., στην αίθουσα του Συνδικάτου (πλ. Κάνιγγος, Βερανζέρου 1, 2ος όροφος).

Στην ανακοίνωση του Συνδικάτου επισημαίνεται: «Συζητάμε με ποιο τρόπο θα υπερασπιστούμε τη ζωή μας, τα δικαιώματά μας». Και τονίζεται: «Δεν είσαι μόνος. Δε φταις εσύ που δεν έχεις δουλειά. Δε φταίει ούτε ο μετανάστης συνάδελφός σου που είναι και αυτός άνεργος. Οι εργολάβοι, οι βιομήχανοι και οι τραπεζίτες θέλουν να μας βάλουν να φαγωθούμε μεταξύ μας. Αυτοί, κάθε φορά που Ελληνας οικοδόμος κυνηγά μετανάστη και μετανάστης βρίζει Ελληνα, τρίβουν τα χέρια τους από ικανοποίηση. Τρώνε, πίνουν και γλεντάνε μέσα σε απίστευτα πλούτη και χλιδή που βγήκαν από το δικό μας ιδρώτα. Ζουν σε βίλες - κάστρα με πισίνες και εκατοντάδες οικοδόμοι που έφτιαξαν όλα τα μεγάλα έργα και τους Ολυμπιακούς Αγώνες τρώνε στα συσσίτια, άλλους μας πετάνε από τα σπίτια με εξώσεις γιατί χρωστάμε έξι και παραπάνω νοίκια».
Διαβάστε στο «Ρ»
Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org