Με την Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση, εργαζόμενοι και λαός της πόλης τίμησαν το Μάη του '36
MotionTeam |
Η πορεία στη λεωφόρο Νίκης |
Στη συγκέντρωση στο Αγαλμα του Βενιζέλου, χαιρέτισαν εκπρόσωποι των εργαζομένων που βρίσκονται για μέρες και μήνες στο μετερίζι του αγώνα απέναντι στην επίθεση της εργοδοσίας. Ο Γιώργος Ευθυμιάδης, γγ του Σωματείου Εργαζομένων της «Coca Cola» στη Θεσσαλονίκη, μετέφερε τον αγωνιστικό χαιρετισμό των απεργών της «Coca Cola», που εδώ και περίπου 1.000 μέρες δίνουν ένα μεγάλο αγώνα για την επαναλειτουργία του εργοστασίου, αλλά και ενάντια στην ολομέτωπη αντεργατική επίθεση που βρίσκεται σε εξέλιξη.
Η Νόπη Μουστακίδου, πρόεδρος του Πανελλαδικού Επιχειρησιακού Σωματείου Εργαζομένων στην επιχείρηση «Καρυπίδης» (πρώην «Αρβανιτίδης»), μιλώντας εκ μέρους των απεργών που εδώ και μέρες παλεύουν να πληρωθούν τα δεδουλευμένα τους και να διασφαλίσουν τις θέσεις εργασίας τους, τόνισε: «Δεν θα ανεχθούμε να συνεχίζουν να παίζουν στις πλάτες μας τα επιχειρηματικά τους παιχνίδια. Μπροστά στην εργοδοτική αυθαιρεσία, τις απειλές, την τρομοκρατία, κανείς δεν θα είναι μόνος. Θα παλέψουμε για τα δικά μας συμφέροντα, για μόνιμη και σταθερή δουλειά, για μισθό που να καλύπτει τις ανάγκες μας».
MotionTeam |
Στιγμιότυπο από την πορεία |
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της πόλης, η οποία κατέληξε στη συμβολή των οδών Εγνατία και Βενιζέλου, το χώρο θυσίας των εργατών το Μάη του '36. Εκεί πραγματοποιήθηκε κατάθεση στεφάνων από το ΠΑΜΕ, την ΠΟΕΕΠ, το Παγκαπνεργατικό Σωματείο και δεκάδες ακόμη σωματεία.
Δεκάδες ήταν τα μηνύματα αλληλεγγύης που έφτασαν στο ΠΑΜΕ, με αφορμή τον ταξικό γιορτασμό της Πρωτομαγιάς. Συνδικάτα από πολλές χώρες και κλαδικές Ομοσπονδίες της ΠΣΟ χαιρέτισαν τον τριήμερο απεργιακό αγώνα των εργαζομένων στην Ελλάδα και τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, με κορύφωση τη χτεσινή στο Σύνταγμα. Αντίστοιχα, από την απεργιακή συγκέντρωση το ΠΑΜΕ έστειλε αγωνιστικό χαιρετισμό στους εργάτες στην Τουρκία που, για μια ακόμα φορά, δέχτηκαν βίαια δολοφονικά χτυπήματα πριν από μια βδομάδα, στις Πρωτομαγιάτικες συγκεντρώσεις τους.
Η απεργιακή προσυγκέντρωση στην Ερμού |
Φορώντας μπλουζάκια με το σήμα του ΠΑΜΕ και με το σύνθημα «107 χρόνια: Συνεχίζουμε ενάντια στην κατάργηση της Κυριακάτικης αργίας» (σ.σ. το 1909 καθιερώθηκε από το κράτος η αργία της Κυριακής) οι δεκάδες εργαζόμενοι συντάχθηκαν πίσω από τα πανό των σωματείων, του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, του Σωματείου Εργαζομένων «Lidl» Αττικής, της Ενωσης Λογιστών Ελεγκτών Περιφέρειας Αττικής και του Συνδέσμου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και πορεύτηκαν από την πλατεία Καπνικαρέας μέχρι το Σύνταγμα, με συνθήματα όπως: «Κόκκινη Πρωτομαγιά, πρωτοπόρα εργατιά», «Μια επιλογή έχει ο λαός, ταξικός αγώνας κι όχι συμβιβασμός», «Δουλειά μέχρι τον τάφο και άθλια ζωή κανένας εργαζόμενος να μην αποδεχθεί».
«Σήμερα τιμάμε την Εργατική Πρωτομαγιά όπως της πρέπει», τόνισε η Ντίνα Γκογκάκη, πρόεδρος του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων, λίγο πριν ξεκινήσει η πορεία. Υπενθύμισε πως μια σειρά δικαιώματα, μεταξύ των οποίων το οκτάωρο και η αργία της Κυριακής, δεν χαρίστηκαν στους εργαζόμενους, αντίθετα, κατακτήθηκαν με σκληρούς αγώνες. «Σήμερα για το Εμπόριο είναι μέρα απεργίας ενάντια στην κατάργηση της κυριακάτικης αργίας», πρόσθεσε και κατέληξε: «Η Κυριακή είναι μέρα που ανήκει στους εργαζόμενους και όχι στους εργοδότες».
Στιγμιότυπο από τη συναυλία |
Νωρίτερα, ο Γ. Πέρρος είχε πει από το βήμα της συγκέντρωσης: «Δηλώνουμε για μια ακόμα φορά την αλληλεγγύη μας στους πρόσφυγες και τους μετανάστες που βρίσκονται εγκλωβισμένοι στη χώρα μας, που προσπαθούν με κάθε τρόπο να φτάσουν στις χώρες προορισμού τους. Αλληλεγγύη που δε μένει μόνο στην υλική βοήθεια των σωματείων και των Λαϊκών Επιτρόπων που καθημερινά δραστηριοποιούνται, αλλά στέκεται και στην ανάδειξη των πραγματικών υπευθύνων για το δράμα τους.
Δεν πρέπει να περάσει το ρατσιστικό δηλητήριο που προσπαθούν να χύσουν τα κατεξοχήν τσιράκια του κεφαλαίου, η εγκληματική οργάνωση της Χρυσής Αυγής, που "βγάζοντας λάδι" το καπιταλιστικό σύστημα, σπέρνει τη διχόνοια στην εργατική τάξη, στους λαούς.
Οι προσφυγικές - μεταναστευτικές ροές δε δημιουργούνται στον αέρα! Είναι αποτέλεσμα των λυκοσυμμαχιών του κεφαλαίου και των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων ανά τον κόσμο και ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Μεσογείου. Είναι τεράστιες οι ευθύνες της ελληνικής κυβέρνησης, η οποία συνυπογράφει τις αποφάσεις της ΕΕ που εντείνουν το πρόβλημα των προσφύγων και εμπλέκει βαθύτερα το λαό και τη χώρα στους επικίνδυνους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς των ΕΕ και ΝΑΤΟ, με αποκορύφωμα την παρουσία του τελευταίου στο Αιγαίο».
Ο Δ. Κουτσούμπας στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στο Σύνταγμα |
«Πριν από 130 χρόνια, οι εργάτες του Σικάγο και οι συνεχιστές τους στη συνέχεια έχυσαν το αίμα τους για τα δικαιώματα της τάξης τους. Σήμερα, το κεφάλαιο και οι κυβερνήσεις προσπαθούν να πάρουν πίσω όλες εκείνες τις κατακτήσεις, που πότισαν με το αίμα τους οι εργαζόμενοι της πατρίδας μας, του κόσμου ολάκερου. Δεν πρέπει να τους κάνουμε το χατίρι. Η εργατική τάξη, το εργατικό κίνημα και στη χώρα μας και στην Ευρώπη, διεθνώς, μπορεί, πρέπει να ανασυνταχθεί, να ανασυντάξει τις δυνάμεις του, να περάσει στη νέα αντεπίθεση. Η προσωρινή υποχώρηση που υπάρχει, οι μεγάλες δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε σήμερα, δεν πρέπει να μας οδηγήσουν σε απογοήτευση, στη μοιρολατρία. Οι εργαζόμενοι, οι λαοί έχουν τη δύναμη, αυτήν τη δύναμη πρέπει να αξιοποιήσουν. Σε αυτήν την κατεύθυνση παλεύει σταθερά το ΚΚΕ, το εργατικό ταξικό κίνημα, το υπόλοιπο λαϊκό κίνημα στην Ελλάδα, σε ολάκερο τον κόσμο».
Μαζικό βήμα καταδίκης του νόμου - λαιμητόμου που συζητιόταν εκείνη την ώρα στη Βουλή
Το ίδιο σύνθημα, γραμμένο στην αφίσα του ΠΑΜΕ, δέσποζε στο κέντρο της συγκέντρωσης, κρεμασμένο σε τρία μπαλόνια με ήλιον, που είχαν σηκωθεί ψηλά. Αριστερά της εξέδρας, που ήταν στολισμένη απ' άκρη σ' άκρη με κόκκινα γαρύφαλλα, μηνύματα αλληλεγγύης για τους πρόσφυγες και τους μετανάστες και δεξιά, ένα γιγαντοπανό με συνθήματα ενάντια στο νόμο - λαιμητόμο για την Κοινωνική Ασφάλιση.
Σε διάφορα σημεία περιμετρικά της πλατείας Συντάγματος, είχαν αναρτηθεί γιγαντοπανό, με συνθήματα για την 1η Μάη και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων, αλλά και τα ιδιαίτερα αιτήματα του κινήματος για τις γυναίκες. Ξεχώριζε, επίσης, ένα μεγάλο πανό πάνω σ' έναν στύλο: «Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε!».
Πρώτοι στο χώρο της συγκέντρωσης έφτασαν οι απεργοί εμποροϋπάλληλοι και ακολούθησαν τα πρώτα μπλοκ των προσυγκεντρώσεων, με τα πανό των σωματείων, των Λαϊκών Επιτροπών, των συλλόγων των ΕΒΕ και άλλων φορέων. Επικεφαλής μπήκαν οι οικοδόμοι, με τα γιλέκα της δουλειάς και τα λάβαρα του Συνδικάτου τους, όλοι με ένα κόκκινο γαρίφαλο στο χέρι.
«Τα μηνύματα της Πρωτομαγιάς να μπουν μέσα στους τόπους δουλειάς. Να περάσουν τις πύλες των εργοστασίων, να γίνουν μάθημα σε κάθε σχολείο και σχολή», ακουγόταν από τα μεγάφωνα όση ώρα οι προσυγκεντρώσεις έπαιρναν θέση πάνω στην Αμαλίας, μέχρι να συγκροτήσουν μια πυκνή, μαζική συγκέντρωση, απέναντι από το κτίριο της Βουλής, όπου βρισκόταν σε εξέλιξη η συζήτηση του αντιασφαλιστικού και φοροληστρικού νομοσχεδίου.
«Χωρίς εσένα γρανάζι δεν γυρνά, εργάτη μπορείς χωρίς αφεντικά», ήταν το σύνθημα που κυριάρχησε, λίγο πριν ο Λάζαρος Τσελεπής, γγ της ΠΟΕΕΠ ανέβει στο βήμα για ένα σύντομο χαιρετισμό και στη συνέχεια ο Γιώργος Πέρρος, για την κεντρική ομιλία εκ μέρους της Εκτελεστικής Γραμματεία του ΠΑΜΕ (βλέπε αποσπάσματα στη σελίδα 15). Αλλά και συνθήματα όπως «Οι πρόσφυγες δεν είναι τίτλοι στις ειδήσεις, δεν είναι για παζάρια και για επενδύσεις», με τα οποία η συγκέντρωση κατήγγειλε την πολιτική της κυβέρνησης και της ΕΕ στο Προσφυγικό.
Το καλλιτεχνικό πρόγραμμα που ακολούθησε ξεσήκωσε τον κόσμο, αποσπώντας δίκαια το χειροκρότημα της μεγάλης διαδήλωσης, η οποία ολοκληρώθηκε με χιλιάδες υψωμένες γροθιές στους ήχους της Διεθνούς.«Προλετάριοι όλων των χωρών ενωθείτε! Το φλογερό αυτό σύνθημα, που γεννήθηκε μέσα από εργατικές εξεγέρσεις και μεγάλες μάχες, εξακολουθεί να μας εμπνέει και να φωτίζει το δρόμο μας. Δυναμώνουμε την οργάνωσή μας, την ταξική ενότητά μας! Δυναμώνουμε την εργατική αλληλεγγύη. Είναι το δικό μας όπλο! Παλεύουμε για δουλειά για όλους με πλήρη δικαιώματα στη βάση των σύγχρονων αναγκών μας!» ακουγόταν από τα μεγάφωνα, παράλληλα με το κάλεσμα για την απογευματινή, νέα συγκέντρωση του ΠΑΜΕ.
Το μπλοκ των οικοδόμων μπαίνει στο χώρο της συγκέντρωσης |
Αποψη της Αμαλίας προς τον Εθνικό Κήπο |
Ο κόσμος στη Λ. Αμαλίας προς την Πανεπιστημίου |
Ο Ζήσης Λυμπερίδης καταθέτει στεφάνι στο χώρο θυσίας των καπνεργατών |
Στιγμιότυπα από τις χτεσινές μαζικές διαδηλώσεις
ΚΙΛΚΙΣ |
Σε άλλες πόλεις, από τις συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ τιμήθηκε και η επέτειος της Αντιφασιστικής Νίκης των Λαών, με καταθέσεις στεφανιών στα μνημεία των αγωνιστών της Εθνικής Αντίστασης (Σέρρες, Κιλκίς, Κομοτηνή, κ.α.).
Στη Χαλκίδα, ξεχωριστή ήταν η παρουσία προσφύγων από τον καταυλισμό της Ριτσώνας, που συμμετείχαν με δικό τους μπλοκ στην κινητοποίηση του ΠΑΜΕ, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των σωματείων. Στη συγκέντρωση διαβάστηκε ψήφισμα αλληλεγγύης στους πρόσφυγες που έχει υπογραφεί από συνδικάτα της περιοχής.
Κορύφωση του απεργιακού τριήμερου στάθηκε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση στη Λαμία. Χαιρετισμοί έγιναν από εκπροσώπους του Συλλόγου Σπουδαστών Λαμίας, του Μπλόκου της Ανθήλης και της Ομάδας Γυναικών της ΟΓΕ, ενώ την κεντρική ομιλία έκανε ο πρόεδρος του Σωματείου Εργαζομένων της «ΠΑΚΟ».
ΒΟΛΟΣ |
Εξω από τα καταστήματα μεγάλων εμπορικών αλυσίδων σταμάτησε η Πρωτομαγιάτικη διαδήλωση στα Γιάννενα, με συνθήματα ενάντια στην κατάργηση της Κυριακής αργίας. Το δικό τους παλμό στην Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου στην Αρτα έδωσαν οι φτωχοί αγρότες της περιοχής, συμμετέχοντας με τρακτέρ στην πορεία που ξεκίνησε μετά τη συγκέντρωση.
Συγκέντρωση και πορεία έγινε στην Πρέβεζα. Νωρίτερα το ΠΑΜΕ, σωματεία και φορείς προχώρησαν σε κατάθεση στεφάνων στον Αγιο Θωμά, στο Μνημείο του Σταύρου Κάππα, κομμουνιστή που εκτελέστηκε στο Σκοπευτήριο της Καισαριανής.
Στην κεντρική πλατεία συγκεντρώθηκαν οι εργαζόμενοι στο Αγρίνιο. Ο φετινός εορτασμός συνέπεσε με τη συμπλήρωση 90 χρόνων από τη δολοφονία απεργών καπνεργατών, στην αιματοβαμμένη απεργία των 8.000 εργατών της πόλης, το 1926. Ετσι, η κινητοποίηση έληξε με κατάθεση στεφάνων και ανάγνωση του ιστορικού της απεργίας του 1926, στο μνημείο της εργατικής τάξης της πόλης, απέναντι από το Εργατικό Κέντρο, ενώ τηρήθηκε ενός λεπτού σιγή.
ΛΑΡΙΣΑ |
Στο Βόλο, μαζική ήταν η απεργιακή συγκέντρωση, ενώ από νωρίς το πρωί δυνάμεις του ΠΑΜΕ για τρίτη μέρα έδωσαν τη μάχη της απεργιακής περιφρούρησης στο λιμάνι. Η πορεία σταμάτησε στη διασταύρωση των οδών Δημητριάδος και Αγ. Νικολάου όπου κατατέθηκε στεφάνι στο σημείο όπου στις 2 Ιούνη 1936 είχε χτυπηθεί η μεγάλη απεργιακή συγκέντρωση του λαού από τις δυνάμεις καταστολής, με θύμα έναν εργάτη.
Στα Τρίκαλα η συγκέντρωση πραγματοποιήθηκε στην πλατεία Ρήγα Φεραίου. Στην Καρδίτσα έγινε συγκέντρωση και πορεία στους δρόμους της πόλης. Απεργιακές συγκεντρώσεις έγιναν επίσης σε Φάρσαλα, Ελασσόνα, Αλμυρό, Σκόπελο, Σκιάθο.
Συγκέντρωση, παρά τη βροχή, έγινε στην κεντρική πλατεία της Καλαμάτας. Η πορεία που ξεκίνησε αμέσως μετά σταμάτησε έξω από το πολυκατάστημα «Jumbo», το οποίο κατέβασε ρολά μετά από παρέμβαση αντιπροσωπείας των διαδηλωτών. Η πορεία κατέληξε στο μνημείο των δολοφονημένων απεργών λιμενεργατών.
Στην πλατεία Σαπφούς στη Μυτιλήνη έγινε η Πρωτομαγιάτικη συγκέντρωση του Παλλεσβιακού Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου. Η κεντρική ομιλία έγινε από τον πρόεδρό του, ενώ το λόγο πήραν επίσης εκπρόσωποι της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων, της Ομοσπονδίας Επαγγελματιών Βιοτεχνών, του ΜΑΣ, του Συλλόγου της ΟΓΕ αλλά και του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ του νησιού. Η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε με πορεία.
ΗΡΑΚΛΕΙΟ |
ΑΓΡΙΝΙΟ |
ΜΥΤΙΛΗΝΗ |
ΑΡΤΑ |
ΠΑΤΡΑ |
Ο Λάζαρος Τσελεπής |
Το ΠΑΜΕ στηρίζει και υποστηρίζει σε όλη την Ελλάδα τον αγώνα των απεργών της "Coca Cola". Ο αγώνας των απεργών είναι αγώνας όλων των εργαζομένων, ενάντια στη φτώχεια και την ανεργία, τον εργασιακό μεσαίωνα που θέλουν να επιβάλουν οι πολυεθνικές στους χώρους εργασίας, είναι αγώνας τιμής και αξιοπρέπειας για όλη την εργατική τάξη. Με τους καθημερινούς μας αγώνες τιμούμε τους νεκρούς της κοινωνικής τάξης μας και ανοίγουμε δρόμους για το μέλλον των νεότερων γενιών. Ζήτω η εργατική τάξη. Ζήτω τα ταξικά εργατικά συνδικάτα».
Αποσπάσματα από την ομιλία του Γιώργου Πέρρου, μέλους της Εκτελεστικής Γραμματείας του ΠΑΜΕ
Ο Γ. Πέρρος στο βήμα |
Η 1η Μάη είναι για όλη την εργατική τάξη μέρα μνήμης αλλά, κυρίως, μέρα ευθύνης για το πώς κάθε εργάτης και εργάτρια θα πάρουν μέρος στην οργάνωση της ταξικής πάλης, στην οργάνωση σε κάθε επιχείρηση, με κάθε μορφή και τρόπο, για να χτιστεί η Συμμαχία όλων όσοι βασανίζονται από τον ίδιο αντίπαλο, τα μονοπώλια, την ΕΕ, των εργατών, των αγροτών, των αυτοαπασχολούμενων, της νεολαίας, των γυναικών, να ανοίξει ο δρόμος της δικής της προοπτικής.
Μέρα ευθύνης για το πώς η εργατική τάξη θα οπλίσει το δικό της όπλο: Την ταξική ενότητα, την ταξική αλληλεγγύη. Πώς θα βαδίσει το δικό της δρόμο χωρίς φτώχεια, ανεργία, μνημόνια. Πώς θα προετοιμαστεί για νέους σκληρούς αγώνες για ρήξη με τους εκμεταλλευτές της και το πολιτικό τους προσωπικό, μέχρι την ανατροπή της εξουσίας τους.
Η εργατική τάξη στην πορεία έφτασε, μέσα από θυσίες και αίμα, μέχρι και την κατάκτηση της εξουσίας. Αντεξε και προχώρησε δεκαετίες, προσφέροντας στην παγκόσμια εργατική τάξη. Εδειξε ότι η εργατική τάξη μπορεί να νικήσει όταν είναι οργανωμένη, όταν έχει το σχέδιό της, όταν είναι αποφασισμένη, όταν έχει επίγνωση ότι αυτό χρειάζεται υπομονή, επιμονή, αντοχή, πειθαρχία, σύγκρουση με τους επιχειρηματικούς ομίλους και τα κόμματά τους.
Ο φετινός γιορτασμός της Πρωτομαγιάς συμπίπτει με τους αγώνες αυτής της περιόδου ενάντια στα νέα βάρβαρα μέτρα στο Ασφαλιστικό, στη νέα φοροεπιδρομή. Οι μεθοδεύσεις της κυβέρνησης, η άθλια τακτική της όλο το προηγούμενο διάστημα, όχι μόνο στην υπογραφή νέων μνημονίων και στην υλοποίηση των βάρβαρων μέτρων αλλά και οι χειρισμοί της για να περάσει αυτή η πολιτική στα μουγκά, στα κλεφτά, χωρίς εργατικές και λαϊκές κινητοποιήσεις, αποδεικνύουν τον εχθρικό της ρόλο! Είναι επιλεγμένη από το μεγάλο κεφάλαιο για να περάσει όσα δεν μπόρεσαν να περάσουν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.
Απευθύνουμε σε όλους το ερώτημα: Θα συμβιβαστούμε με τις τσεκουρωμένες συντάξεις, τις συντάξεις των 400 ευρώ που χωρίς ντροπή ο πρωθυπουργός τις χαρακτήρισε αξιοπρεπείς; Είναι πρόκληση αυτές οι δηλώσεις! Θα συμβιβαστούμε με τη νέα αγριότητα στην Υγεία, στην Πρόνοια; Θα συμβιβαστούμε με τις αρνητικές εξελίξεις στην Παιδεία, με το κλείσιμο των σχολείων; Θα συμβιβαστούμε με το αίσχος των άθλιων μισθών στα 400 - 500 ευρώ; Θα αποδεχτούμε τα κακοπληρωμένα προγράμματα απασχόλησης ως εργασιακή σχέση; Τη δουλειά με το σταγονόμετρο; Το μοίρασμα της φτώχειας αναμεταξύ μας; Θα ανεχτούμε την απληρωσιά που βιώνουν χιλιάδες εργαζόμενοι;
Εμείς λέμε «όχι», συνάδελφοι! Τι συμφέρει σήμερα τους εργαζόμενους και τους συμμάχους τους; Να σκύψουμε το κεφάλι και να πειθαρχήσουμε στα μέτρα τους; Οχι! Το σύνθημα «Προλετάριοι όλων των χωρών, ενωθείτε!» αποκτά νέο περιεχόμενο.
Συμφέρον μας είναι να στείλουμε μήνυμα στην κυβέρνηση, στα κόμματα που στηρίζουν αυτό το σάπιο εκμεταλλευτικό σύστημα, στην ΕΕ, στο ΔΝΤ, στους μηχανισμούς τους και να τους πούμε: Ολοι εσείς στερείτε το δικαίωμα στην εργασία, στην ανθρώπινη, αξιοπρεπή ζωή! Τσακίζετε το δικαίωμα από τη νεολαία να ονειρεύεται το μέλλον της χωρίς φτώχεια, ανεργία και πολέμους. Εσείς είστε που διώχνετε τον αγρότη από το χωράφι του, βάζετε λουκέτα στα εμπορομάγαζα, προς όφελος των μονοπωλίων.
Ολοι εσείς βάζετε εμπόδια στους προοδευτικούς ανθρώπους της επιστήμης, της τέχνης, του πολιτισμού να δημιουργούν ελεύθερα. Εσείς και το σύστημα που υπηρετείτε είστε οι μοναδικοί ένοχοι για τις απολύσεις, το κλείσιμο των εργοστασίων, τις ιδιωτικοποιήσεις, για τη μαύρη ανασφάλιστη εργασία, τα θεόρατα ύψη της ανεργίας, για τα εργατικά «ατυχήματα». Εσείς είστε υπεύθυνοι που άνθρωποι πεθαίνουν γιατί τους λείπουν τα βασικά αγαθά. Για το ότι εμφανίζονται ξανά ασθένειες που είχαν εξαφανιστεί.
Δε δεχόμαστε αυτή τη ζωή! Δε συμβιβαζόμαστε με τα ψίχουλα, με τα ελάχιστα! Οσα έχουν κατακτηθεί σήμερα, όσα δικαιώματα αποσπάσαμε με τους αγώνες μας ή τα βρήκαμε από τις αναρίθμητες θυσίες προηγούμενων γενιών, δεν έχουμε δικαίωμα να τα παραχωρήσουμε! Τα πάντα κατακτήθηκαν όταν οι εργαζόμενοι και τα φτωχά λαϊκά στρώματα είχαν ξεκάθαρα τα ερωτήματα «ποιος παράγει τον πλούτο και ποιος πρέπει να τον καρπώνεται».
Το ταξικό εργατικό κίνημα, σε συμμαχία με τους αυτοαπασχολούμενους και τη φτωχή αγροτιά, έχει μόνο μια επιλογή: Τη γενικευμένη αναμέτρηση με το κεφάλαιο και το πολιτικό προσωπικό του, την ανυποχώρητη πάλη έως το τέλος για την ανατροπή των βάρβαρων αντιλαϊκών μέτρων. Την ανατροπή της εξουσίας των μονοπωλίων! Να πάρει στα χέρια του και τα μέσα παραγωγής και την εξουσία. Αυτή είναι η δικιά μας κόκκινη γραμμή.
Καπιταλιστική ανάπτυξη και λαϊκή ευημερία δε συμβαδίζουν. Το σύστημα αυτό δεν μπορεί να γίνει πιο ανθρώπινο. Αντιθέτως, θα γίνεται συνεχώς πιο βάρβαρο, θα δείχνει τα δόντια του στις λαϊκές ανάγκες! Μόνο όσοι έχουν συμφέρον υπερασπίζονται αυτό το σάπιο σύστημα. Ανάμεσά τους, θλιβεροί υπερασπιστές είναι οι εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ και της ΑΔΕΔΥ, όλο αυτό το τμήμα της συνδικαλιστικής ελίτ που έχει καθοριστική ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση του συνδικαλιστικού - εργατικού κινήματος, τη δυσκολία στην οργάνωσή του, στην απάντησή του!
Γι' αυτό, το ΠΑΜΕ σηκώνει ψηλά την ανάγκη της ανασύνταξης του εργατικού - λαϊκού κινήματος! Διότι για το ΠΑΜΕ αυτό δεν είναι σύνθημα αλλά ζήτημα ζωτικής ανάγκης, για το σήμερα, για το μέλλον! Εμείς θέλουμε κίνημα μαζικό, μαχητικό, με ποδάρια στους χώρους δουλειάς, με προσανατολισμό ενάντια στα μονοπώλια και τις κυβερνήσεις τους, στην Ευρωπαϊκή Ενωση.
Σήμερα, υπάρχουν όλες οι αναγκαίες και υλικές προϋποθέσεις για μόνιμη και σταθερή δουλειά, μειωμένο ωράριο, για αποκλειστικά δημόσιες και δωρεάν παροχές, όπως Υγεία, μόρφωση, λαϊκή στέγη, Πολιτισμός, Αθλητισμός, για περισσότερο ελεύθερο χρόνο, για μισθούς και συντάξεις που θα ανταποκρίνονται στο ύψος των σημερινών λαϊκών αναγκών.
Οι αγώνες της εργατικής τάξης σε κάθε περίοδο είναι οι μόνοι που έφεραν σε δύσκολη θέση τους εκμεταλλευτές και αμφισβήτησαν την κυριαρχία και την εξουσία τους. Διότι η εργατική τάξη όχι μόνο μπορεί να καταργήσει την καπιταλιστική σκλαβιά, αλλά και να χτίσει μια νέα κοινωνία χωρίς αυτούς και τον παρασιτισμό τους. Αυτό ακριβώς τρέμουν οι εκμεταλλευτές όλου του κόσμου!
Ο φόβος τους πρέπει να γίνει όπλο για την εργατική τάξη. Δεν είναι παντοδύναμοι, δεν είναι ανίκητοι μπροστά στην οργανωμένη δύναμη του λαού. Καμιά ανοχή και νομιμοποίηση της βάρβαρης πολιτικής τους. Νόμος είναι το δίκιο μας! Νόμος είναι το δίκιο του εργάτη! Γι' αυτό και η πάλη για να ξημερώσει η εποχή που ονειρεύτηκαν οι εργάτες του Σικάγου συνεχίζεται.
Η συγκέντρωση στο Αγαλμα Βενιζέλου |
Νωρίτερα, από το πρωί, δόθηκε για δεύτερη μέρα η μάχη της περιφρούρησης από τις ταξικές δυνάμεις σε βιομηχανικές περιοχές, εργοστάσια, γιαπιά, εμπορικά καταστήματα και αλλού. Το απεργιακό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου ξεκίνησε με συναυλία με τραγούδια του αγώνα. Ο Γιώργος Αετόπουλος, ο Κώστας Καρμπάς, ο Νίκος Ταλέας και ο Δημήτρης Αλιστρατινός ξεσήκωσαν τον κόσμο με τις ερμηνείες και τις μελωδίες τους.
Στη συγκέντρωση χαιρέτισε ο Γιάννης Νιβορλής, μέλος του ΔΣ της ΠΟΕΕΠ. Κεντρικός ομιλητής ήταν ο Κυριάκος Τσιαούσης, μέλος της Γραμματείας Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και πρόεδρος του Συνδικάτου Επισιτιστικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, ο οποίος μεταξύ άλλων τόνισε: «Αυτά τα μέτρα, όλα όσα ψήφισαν και αυτά που πιθανώς θα ψηφίσουν, ξέρουμε πού θα καταλήξουν. Εκεί ακριβώς που θα καταλήξουν τα κόμματά τους, οι φορείς τους και όλο τους το εποικοδόμημα. Στα σκουπίδια της Ιστορίας! Σας το ξαναλέμε, δεν θα σας περάσει! Κάτω τα χέρια σας από τα δικαιώματά μας, τις κατακτήσεις μας! Εμπρός λοιπόν συναγωνιστές έχουμε δρόμο!».
Η πορεία στους δρόμους |
Από την απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ στην Ομόνοια το Σάββατο 7 Μάη, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Εργατιά - αγροτιά, μια φωνή, μια γροθιά. Αυτό το σύνθημα υλοποιείται σήμερα, αυτές τις μέρες εδώ στην Αθήνα, που περνάνε τα αντιλαϊκά μέτρα - λαιμητόμοι. Η κοινωνική συμμαχία εργατών, αγροτών, αυτοαπασχολούμενων των πόλεων είναι η μόνη διέξοδος, με κατεύθυνση ενάντια στο καπιταλιστικό σύστημα, ενάντια σε αυτήν τη σαπίλα γύρω μας, ενάντια στα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα, ενάντια στις λυκοσυμμαχίες της ΕΕ και όλων αυτών που κάνουν τις ζωές των ανθρώπων να υποφέρουν, να μη μπορούν να ζουν τις οικογένειές τους εδώ στις πόλεις, στα χωριά, στην ύπαιθρο σε όλη την Ελλάδα. Αγώνας λοιπόν μέχρι τέλους, μέχρι την τελική νίκη».
Στην Πάτρα νέα συγκέντρωση έγινε το Σάββατο στην πλατεία Γεωργίου και ακολούθησε πορεία. Η δημοτική αρχή της πόλης βρέθηκε στο πλευρό των απεργών, στηρίζοντας την κινητοποίηση και αναρτώντας γιγαντοπανό ενάντια στον ασφαλιστικό νόμο - λαιμητόμο. Νέα κινητοποίηση οργανώθηκε και στο Αγρίνιο από το Εργατικό Κέντρο. Στην Κρήτη, απεργιακή συγκέντρωση έγινε το Σάββατο στο Ηράκλειο, ενώ το απόγευμα οργανώθηκαν συγκεντρώσεις σε γειτονιές στα Χανιά. Η πορεία στο Ηράκλειο κατέληξε μπροστά από το κατάστημα «Hondos Center», το οποίο από το πρωί παρέμενε κλειστό. Από το πρωί οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ βρέθηκαν στις απεργιακές φρουρές σε μεγάλα καταστήματα στον κλάδο του εμπορίου. Επειτα από παρέμβαση του Συνδικάτου Οικοδόμων σταμάτησαν οι εργασίες συνεργείου που κατέβηκε από την Αθήνα στο εργοτάξιο στο κατάστημα «H&M». Για δεύτερη συνεχόμενη μέρα παρέμεινε το Σάββατο κλειστό το εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης» με απόφαση της σωματειακής επιτροπής των εργαζομένων. Κινητοποίηση έγινε στη Χίο στην είσοδο της Απλωταριάς. Στη Ρόδο, το πρωί του Σαββάτου στελέχη του ΠΑΜΕ ανάρτησαν γιγαντοπανό έξω από την Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου. Συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ έγιναν και σε πολλές ακόμα πόλεις σε όλη τη χώρα.
Από τη διακίνηση του «Ριζοσπάστη» στην απεργιακή συγκέντρωση του Σαββάτου |
Στιγμιότυπο από την πορεία στα Γιάννενα |
Χαιρετισμούς στην κινητοποίηση απεύθυναν οι πρόεδροι των Εργατικών Κέντρων Αρτας, Θεσπρωτίας και Λευκάδας και ο πρόεδρος του Συλλόγου ΟΤΑ Πρέβεζας. Ακολούθησε η κεντρική ομιλία από την πρόεδρο του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Ιωαννίνων, εργαζόμενη στην επιχείρηση «Καρυπίδης», Χριστίνα Τουλκιαρίδου.
Η ομιλήτρια αναφέρθηκε στις απεργιακές φρουρές, που, από τα ξημερώματα της Παρασκευής, βρέθηκαν στα εργοτάξια και τα γιαπιά, στο σούπερ μάρκετ «Καρυπίδης», στο εργοστάσιο της «Ανακύκλωσης». Στην περιφρούρηση της απεργίας στις πύλες του εργοστασίου «Νιτσιάκος», που ξεκίνησε το βράδυ της Παρασκευής και συνεχίστηκε για τουλάχιστον 11 ώρες, στέλνοντας μήνυμα στην εργοδοτική τρομοκρατία, στα ατελείωτα ωράρια και την ελαστικοποίηση των σχέσεων εργασίας.
«Δεν μπορεί να υπάρχει φιλολαϊκή διέξοδος από την κρίση μέσα στην ΕΕ του κεφαλαίου και των άλλων ιμπεριαλιστικών οργανισμών που και η τωρινή κυβέρνηση δήθεν διαπραγματεύεται σκληρά. Τη διέξοδο από την κρίση θα την αντιμετωπίσει μια και καλή η οικονομία όταν θα σταματήσει να κινείται γύρω από τα κέρδη των λίγων. Οταν θα βάλει στο επίκεντρο τον άνθρωπο. Τις δικές μας ανάγκες», τόνισε, μεταξύ άλλων.
Μικρομεσαίοι αγρότες και κτηνοτρόφοι διαδήλωσαν στην Αθήνα με τους χιλιάδες απεργούς
Η πορεία ανεβαίνει τη Σταδίου |
Ειδικά την ώρα που η προσυγκέντρωση των αγροτών έφτανε στην Ομόνοια, τα συνθήματα σχεδόν δεν ακούγονταν από τα χειροκροτήματα των συγκεντρωμένων, μέχρι το μπλοκ των αγροτών να πάρουν τη θέση τους μπροστά στην εξέδρα. «Με τη λαϊκή συμμαχία αγροτών - εργατών ανατρέπουμε τις αντιλαϊκές πολιτικές ΕΕ - κυβερνήσεων» έγραφε το σύνθημα στο πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, που τέθηκε επικεφαλής της προσυγκέντρωσης, από το Μεταξουργείο μέχρι την Ομόνοια.
Από πίσω ακολουθούσαν τα πανό σωματείων, φορέων και Γραμματειών του ΠΑΜΕ από περιοχές της Θεσσαλίας, της Στερεάς, της Ευβοίας και της Πελοποννήσου, που συμμετείχαν επίσης στην απεργιακή συγκέντρωση της Αθήνας, έχοντας ξεκινήσει οι περισσότεροι από το πρωί με τα πούλμαν.
Το πανό της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, επικεφαλής του μπλοκ της μικρομεσαίας αγροτιάς |
«Γίνεται ολοένα και βαθύτερα πεποίθηση ότι η συμμαχία μικρομεσαίων αγροτών και του ταξικού εργατικού κινήματος είναι αυτή που και φρένο μπορεί να βάλει σε αυτή την επίθεση, αλλά και να ανατρέψει αυτές τις πολιτικές» σημείωσε και στη συνέχεια αναφέρθηκε στις υποσχέσεις που έδωσε η κυβέρνηση στους αγρότες, τον καιρό των κινητοποιήσεων, όπως για το αφορολόγητο.
Ομως, έρχεται «με το Ασφαλιστικό, αφού γλιτώνουμε από την αρκούδα - δηλαδή το Φορολογικό, έστω αυτά τα ενάμισι, δύο χιλιάρικα - και έρχεται ο λύκος από την άλλη μεριά και μας πνίγει κυριολεκτικά. Γιατί, στο τέλος το κέρδος θα είναι κάνα κατοστάρικο». Ο στόχος τους είναι, είπε, να ξεκληρίσουν τη μικρομεσαία αγροτιά και να συγκεντρωθεί η γη και η παραγωγή σε λίγα χέρια, δηλαδή στις μεγάλες αγροτικές επιχειρήσεις.
Υπογράμμισε, τέλος, ότι ο στόχος που παλεύει τώρα το συνεπές αγροτικό κίνημα, είναι να φτιαχτούν αγροτικοί σύλλογοι παντού, να ενεργοποιηθούν όσοι βρίσκονται στην αδράνεια και μαζί με τα εργατικά σωματεία, τοπικά και πανελλαδικά, «να μπορούμε ενιαία να δίνουμε τον αγώνα και ενιαία να τους πάρουμε παραμάζωμα, για να διεκδικήσουμε αυτό που παράγουμε».
«Ηρθαμε - συνέχισε - να ενώσουμε τη φωνή μας με τη δικιά σας και να απαιτήσουμε να μην περάσει το νομοσχέδιο - λαιμητόμος (...) Ανάμεσα στους διαχρονικά χαμένους είναι και οι συνάδελφοί μου των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας (...) εμάς και τις οικογένειές μας πλήττουν τα ίδια προβλήματα με τους άλλους εργαζόμενους και συνταξιούχους. Τα παιδιά και τα εγγόνια μας είναι θύματα της ίδιας βάρβαρης πολιτικής των μέχρι και σήμερα κυβερνήσεων και της ΕΕ!».
Αναφέρθηκε, επίσης, στις ευθύνες των κυβερνήσεων του κεφαλαίου, που «εμπλέκουν καθημερινά τη χώρα στους πολέμους» και επισήμανε ότι «τους κύριους υπαίτιους αυτών των πολέμων τις ΗΠΑ, το ΝΑΤΟ και την ΕΕ προσκάλεσε και η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, για να σταματήσουν δήθεν τις προσφυγικές ροές στο Αιγαίο». Κατέληξε λέγοντας ότι «λέμε ένα βροντερό ΟΧΙ στην πολεμική εμπλοκή της χώρας. Να κλείσουν οι βάσεις. Εξω το ΝΑΤΟ. Καμιά διευκόλυνση στα πολεμικά τους σχέδια. Ενώνουμε τη φωνή μας με όσους αγωνίζονται με συνέπεια για το δίκιο όλων μας».
Στιγμιότυπο από τη Φιλελλήνων |
Οπως είπε, «το παράδειγμα τρομοκράτησης και απαξίωσης της παραγωγής στη ΛΑΡΚΟ δεν είναι το μοναδικό. Σε όλους τους χώρους δουλειάς το ίδιο συμβαίνει. Τουλάχιστον εμείς που βρισκόμαστε εδώ σήμερα, γνωρίζουμε πολύ καλά πως υπάρχουν και συγκρούονται δύο κόσμοι (...) Δεν έχουμε άλλη επιλογή. Συνεχίζουμε τον αγώνα μέχρι η εργατική τάξη να καταλάβει πως μπορεί να γίνει κυρίαρχη του πλούτου που παράγει».
Αμέσως μετά τις ομιλίες και τους χαιρετισμούς, ξεκίνησε η πορεία προς το Σύνταγμα. Ηταν τόσος ο όγκος του κόσμου που συμμετείχε στη συγκέντρωση, ώστε σε πλήρη ανάπτυξη και με πυκνή διάταξη, η κεφαλή της πορείας βρισκόταν μπροστά από τη Βουλή και η ουρά της εκείνη την ώρα ξεκινούσε από την Ομόνοια, καλύπτοντας όλη τη Σταδίου, τη Φιλελλήνων και το τμήμα της λεωφόρου Αμαλίας μπροστά από τον Εθνικό Κήπο.
Η κεφαλή στην Αμαλίας, έξω από τον Εθνικό Κήπο |
Καρφίτσα δεν έπεφτε στην Ομόνοια |
Τα πρώτα μπλοκ μόλις έχουν διασχίσει το κάτω μέρος της πλατείας Συντάγματος και πορεύονται στη Φιλελλήνων |