Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
Κινητοποίηση στο ΚΕΑΟ Θεσσαλονίκης

Κινητοποίηση στο Κέντρο Είσπραξης Ασφαλιστικών Οφειλών (ΚΕΑΟ) οργανώνει η Γραμματεία Θεσσαλονίκης της ΠΑΣΕΒΕ την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 8.30 το πρωί. Καλεί όλους τους αυτοαπασχολούμενους, μικρούς εμπόρους, βιοτέχνες, αυτοκινητιστές, να πάρουν μαζικά μέρος στην κινητοποίηση. Απόφαση συμμετοχής πήρε ήδη ο Σύλλογος Μικρών Αυτοαπασχολούμενων Εμπόρων Θεσσαλονίκης (ΣΜΑΕΘ).

Πρωτοβουλίες - εκδηλώσεις με αιχμή το Ασφαλιστικό

Σε κινητοποίηση ενάντια στα αντιλαϊκά μέτρα στην Κοινωνική Ασφάλιση καλούν η Ομοσπονδία Μισθωτών Τύπου και Βιομηχανίας Χάρτου, η Πανελλαδική Ενωση Λιθογράφων, η Ενωση Προσωπικού Πρακτορείων Εφημερίδων Αθηνών και οι Σύνδεσμοι Συνταξιούχων Εφημεριδοπωλών και Υπαλλήλων Πρακτορείων Αθηνών και Πειραιά. Η κινητοποίηση θα γίνει την Τρίτη 3 Νοέμβρη, στις 10 π.μ., στην αίθουσα της Πανηπειρωτικής (Κλεισθένους 15) και θα ακολουθήσει πορεία διαμαρτυρίας στο υπουργείο Εργασίας.

Επίσης, σε συγκέντρωση με θέμα τις ανατροπές στο Ασφαλιστικό καλεί η Λαϊκή Επιτροπή Αιγάλεω, σήμερα, Παρασκευή 30 Οκτώβρη, στις 7 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο «Γιάννης Ρίτσος». Παρόμοια εκδήλωση οργανώνει η Λαϊκή Επιτροπή Ελευσίνας, την Τετάρτη 4 Νοέμβρη, στις 6.30 μ.μ., στο αμφιθέατρο του Εργατικού Κέντρου (Χαριλάου 30), ενώ σε σύσκεψη μπροστά στην απεργία καλεί ο Σύλλογος Γυναικών Καλλιθέας της ΟΓΕ, την Κυριακή 1 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στα γραφεία του (Αραπάκη 69, 2ος όροφος).

Τις εκδηλώσεις ενημέρωσης για τις εξελίξεις σε Ασφάλιση και Υγεία σε νοσοκομεία συνεχίζει η Γραμματεία Υγείας - Πρόνοιας Αττικής του ΠΑΜΕ, στο πλαίσιο της προετοιμασίας της απεργίας. Εκδηλώσεις θα γίνουν την Τετάρτη 4 Νοέμβρη στο Νοσοκομείο «Ερυθρός Σταυρός» και την Τρίτη 10 Νοέμβρη στο «Θριάσιο» Νοσοκομείο.

Εκδήλωση με θέμα τις εξελίξεις στο Ασφαλιστικό διοργανώνουν την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 11 π.μ., ο Σύλλογος Εμποροϋπαλλήλων Αθήνας, ο Σύνδεσμος Ιδιωτικών Υπαλλήλων Ανωνύμων Εταιρειών και Γραφείων και το Συνδικάτο Καθαριστριών - Καθαριστών Ν. Αττικής. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία του Συλλόγου Εμποροϋπαλλήλων (Αγίας Φιλοθέης 5Β, πλ. Μητροπόλεως). Τέλος, η Ομάδα Γυναικών Φιλαδέλφειας - Χαλκηδόνας της ΟΓΕ οργανώνει συζήτηση για τις νέες ανατροπές σε Ασφαλιστικό - Συνταξιοδοτικό, την Κυριακή 8 Νοέμβρη, στις 6 μ.μ., στο Πνευματικό Κέντρο Φιλαδέλφειας (Ν. Τρυπιά 45).

Ανέστειλαν οι φαρμακοποιοί

Προσωρινή αναστολή των κινητοποιήσεων, μέχρι αύριο Σάββατο, αποφάσισε το ΔΣ του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου (ΠΦΣ), μετά από πολύωρη τηλεδιάσκεψη την Τετάρτη. Στο μεταξύ, χτες, ο υπουργός Υγείας, Ανδρ. Ξανθός, γνωστοποίησε στον ΠΦΣ το Σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για το ιδιοκτησιακό των φαρμακείων. Ο ΠΦΣ ισχυρίζεται ότι το Σχέδιο παραδίδει τον κλάδο «σε καρτέλ και off-shore εταιρείες», ενώ προβλέπει 20% συμμετοχή του φαρμακοποιού στο μετοχικό κεφάλαιο. Δηλώνει, τέλος, ότι θα προσφύγει «στα ελληνικά και ευρωπαϊκά δικαστήρια, καθώς και σε όλα τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα».

ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αύξηση ορίων ηλικίας και σε όσους είχαν θεμελιωμένα δικαιώματα

Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές, πριν ακόμα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου η «νέα αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Το 67ο έτος ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μετά το 2021, μαζί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν την 18/8/2015, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας, «κλειδώνει» η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ετσι, στους 150.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2021 από μερικούς μήνες μέχρι και 17 χρόνια, ειδικοί εκτιμούν ότι προστίθενται ακόμα περίπου 50.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου, οι οποίοι, ενώ δικαιούνταν σύνταξη με την 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, τώρα τίθεται και η προϋπόθεση της συμπλήρωσης ορίου ηλικίας και συγκεκριμένα το 58ο και το 55ο έτος αντίστοιχα.

Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ με το καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς η εγκύκλιος δεν τους εξαιρεί ρητά, όπως γίνεται με την περίπτωση του ιδιωτικού τομέα και ενώ η κατάργησή τους είχε τεθεί στα προαπαιτούμενα.

Κατά συνέπεια, με βάση την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο που «γλυτώνουν» την αύξηση των νέων ορίων ηλικίας είναι μόνο αυτοί που πριν την 18η Αυγούστου είχαν θεμελιώσει δικαίωμα (είχαν δηλαδή τις απαραίτητες μέρες ασφάλισης) και ταυτόχρονα είχαν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας.

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, το υπουργείο Εργασίας έκανε αρχικά λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία αναφορικά με την ερμηνεία της εγκυκλίου. Στη συνέχεια και παρά τη σύγχυση που έχει προκύψει, προέβη χτες σε επεξηγητική ανακοίνωση για την εγκύκλιο, αλλά οι διευκρινήσεις που έδωσε αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και όχι ποιους συγκεκριμένα αφορά η αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4336, πέραν της σταδιακής αύξησης για δεκάδες χιλιάδες σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και τη μείωση των κατώτερων συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, είναι το γεγονός ότι και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικυρώνεται το ηλικιακό όριο των 67 ετών ως καθολικό όριο συνταξιοδότησης.

Και τούτο επειδή η «έξοδος» στη σύνταξη μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης πριν το 67ο έτος, δηλαδή στο ηλικιακό όριο μεταξύ 62 και 66 χρόνων που υπάρχει ως εναλλακτική για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, καθίσταται αδύνατη, με δεδομένο ότι σχεδόν κανείς δε θα μπορεί να συμπληρώσει τις αναγκαίες μέρες ασφάλισης με αδιάλειπτη εργασία και ταυτόχρονα να έχει σπουδάσει και να έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία, όπως απαιτείται.

Βέβαια, οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση δε σταματούν εδώ, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, βάση και της πρότασης που διατυπώθηκε στο πόρισμα της επιτροπής, την οποία ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε χτες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο μοντέλο αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο Γ. Κατρούγκαλος με τον επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, την επόμενη Τετάρτη.

Και όλα αυτά όταν η πορεία των οικονομικών δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης χειροτερεύει καθημερινά, εξαιτίας της πάγιας κρατικής υποχρηματοδότησης και της μόνιμης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων. Για μια ακόμη φορά, χτες η κυβέρνηση έβαλε χέρι στο λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις, έχοντας αφαιρέσει από τον «κουμπαρά» σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΕΡΓΟΔΟΣΙΑ
Στημένο το παιχνίδι με την εργοδοτική εισφορά

Κάθετα αντίθετες δηλώνουν οι εργοδοτικές Ενώσεις στο «πυροτέχνημα» που πέταξε η κυβέρνηση

Στα «κάγκελα» ανέβηκε η μεγαλοεργοδοσία για το ενδεχόμενο να αυξηθούν οι ασφαλιστικές εισφορές, μέτρο που ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε ως «ισοδύναμο» για να μη μειωθούν τάχα ξανά οι συντάξεις. Στην πραγματικότητα, η αντίδραση της εργοδοσίας φανερώνει ότι η πρόταση Κατρούγκαλου είναι ένα «πυροτέχνημα», με το οποίο η κυβέρνηση προσπαθεί μάταια να δείξει ότι διαθέτει εναλλακτικά μέτρα που τη φέρνουν τάχα σε αντιπαράθεση με το κεφάλαιο, στα μέτρα του οποίου όμως είναι κομμένη και ραμμένη όλη η αντιασφαλιστική μεταρρύθμιση.

Σε κοινή τους ανακοίνωση, οι εργοδοτικές ενώσεις ΣΕΒ, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Αττικής - Πειραιώς, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδος, Σύνδεσμος Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Κεντρικής Ελλάδος, Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών Πελοποννήσου και Δυτ. Ελλάδος και ΣΕΤΕ σημειώνουν ανάμεσα σε άλλα: «Το μη μισθολογικό κόστος στην Ελλάδα είναι σήμερα από τα υψηλότερα στην Ευρώπη, έχοντας μάλιστα τη χαμηλότερη δυνατή ανταποδοτικότητα. Το αποτέλεσμα είναι να επιδεινώνεται η ανταγωνιστικότητα της εργασίας στην Ελλάδα και ταυτόχρονα να διογκώνεται η αδήλωτη εργασία.

Το θύμα είναι, βεβαίως, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, καθώς μειώνονται οι ασφαλιστικές εισφορές λόγω διόγκωσης της ανεργίας και αυξάνονται οι ανασφάλιστοι συμπολίτες μας (...) Κατόπιν τούτων, προτάσεις για αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών κρίνονται στη σημερινή συγκυρία ανεδαφικές και εντέλει αναποτελεσματικές, καθώς θα επιτείνουν την ύφεση που είναι προ των πυλών, οδηγώντας σε περαιτέρω αύξηση της ανεργίας».

Αντ' αυτού, οι εργοδότες συστήνουν στην κυβέρνηση «να εντείνει τις προσπάθειές της για τη μείωση της διαφοράς μεταξύ του συνολικού μισθολογικού κόστους της επιχείρησης και του καθαρού εισοδήματος των εργαζομένων». Που σημαίνει να μειωθεί κι άλλο κάθε επιπλέον εισφορά της εργοδοσίας για την Ασφάλιση ή άλλες παροχές προς τους εργαζόμενους.

Θυμίζουμε ότι στη διάρκεια της κρίσης οι εργοδότες απαλλάχτηκαν από εισφορές προς το ΙΚΑ (4 μονάδων), που τους εξασφάλισαν πρόσθετα κέρδη ύψους 1 δισ. ευρώ το χρόνο. Μετά από αυτό, η πρόταση για αύξηση των εργοδοτικών εισφορών τέθηκε προπαγανδιστικά από την ίδια κυβέρνηση στην προηγούμενη θητεία της, χωρίς βέβαια να έχει κάποια τύχη. Τώρα, επανέρχεται σαν ξαναζεσταμένη «σούπα», με τον ίδιο στόχο: Να αποπροσανατολίσει τους εργαζόμενους από τις βαθιές ανατροπές που ετοιμάζονται στο Ασφαλιστικό.



Διακήρυξη της ΚΕ του ΚΚΕ για τη συμπλήρωση 80 χρόνων από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου και την Αντιφασιστική Νίκη των Λαών
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ