Παρασκευή 30 Οχτώβρη 2015
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 17
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΕΓΚΥΚΛΙΟΣ ΓΙΑ ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΣΗ ΣΤΟ ΔΗΜΟΣΙΟ
Αύξηση ορίων ηλικίας και σε όσους είχαν θεμελιωμένα δικαιώματα

Δεν έχουν τέλος οι ανατροπές, πριν ακόμα πάρει τη μορφή νομοσχεδίου η «νέα αρχιτεκτονική» του Ασφαλιστικού

Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Από παλιότερη κινητοποίηση στο Δημόσιο για το Ασφαλιστικό
Το 67ο έτος ως όριο ηλικίας συνταξιοδότησης και για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο μετά το 2021, μαζί με την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης ακόμα και για όσους είχαν θεμελιώσει δικαίωμα πριν την 18/8/2015, αλλά δεν είχαν το όριο ηλικίας, «κλειδώνει» η εγκύκλιος που εκδόθηκε από το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης.

Ετσι, στους 150.000 ασφαλισμένους του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα που θα δουν τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης να αυξάνονται σταδιακά μέχρι το 2021 από μερικούς μήνες μέχρι και 17 χρόνια, ειδικοί εκτιμούν ότι προστίθενται ακόμα περίπου 50.000 εργαζόμενοι του Δημοσίου, οι οποίοι, ενώ δικαιούνταν σύνταξη με την 35ετία ή 37ετία χωρίς όριο ηλικίας, τώρα τίθεται και η προϋπόθεση της συμπλήρωσης ορίου ηλικίας και συγκεκριμένα το 58ο και το 55ο έτος αντίστοιχα.

Παράλληλα, εντείνεται η ανησυχία στους εργαζόμενους στην καθαριότητα των ΟΤΑ με το καθεστώς των ΒΑΕ, καθώς η εγκύκλιος δεν τους εξαιρεί ρητά, όπως γίνεται με την περίπτωση του ιδιωτικού τομέα και ενώ η κατάργησή τους είχε τεθεί στα προαπαιτούμενα.

Κατά συνέπεια, με βάση την εγκύκλιο, οι ασφαλισμένοι στο Δημόσιο που «γλυτώνουν» την αύξηση των νέων ορίων ηλικίας είναι μόνο αυτοί που πριν την 18η Αυγούστου είχαν θεμελιώσει δικαίωμα (είχαν δηλαδή τις απαραίτητες μέρες ασφάλισης) και ταυτόχρονα είχαν συμπληρώσει και το όριο ηλικίας.

Σε μια προσπάθεια αντιπερισπασμού, το υπουργείο Εργασίας έκανε αρχικά λόγο για παραπληροφόρηση και κινδυνολογία αναφορικά με την ερμηνεία της εγκυκλίου. Στη συνέχεια και παρά τη σύγχυση που έχει προκύψει, προέβη χτες σε επεξηγητική ανακοίνωση για την εγκύκλιο, αλλά οι διευκρινήσεις που έδωσε αφορούν τον τρόπο υπολογισμού των συντάξεων και όχι ποιους συγκεκριμένα αφορά η αύξηση των ορίων ηλικίας.

Σε κάθε περίπτωση, το κύριο με τον αντιασφαλιστικό νόμο 4336, πέραν της σταδιακής αύξησης για δεκάδες χιλιάδες σημερινούς ασφαλισμένους, αλλά και τη μείωση των κατώτερων συντάξεων στους νέους συνταξιούχους, είναι το γεγονός ότι και με τη βούλα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επικυρώνεται το ηλικιακό όριο των 67 ετών ως καθολικό όριο συνταξιοδότησης.

Και τούτο επειδή η «έξοδος» στη σύνταξη μετά τα 40 χρόνια ασφάλισης πριν το 67ο έτος, δηλαδή στο ηλικιακό όριο μεταξύ 62 και 66 χρόνων που υπάρχει ως εναλλακτική για τους εργαζόμενους στο Δημόσιο, αλλά και σε μεγάλο μέρος του ιδιωτικού τομέα, καθίσταται αδύνατη, με δεδομένο ότι σχεδόν κανείς δε θα μπορεί να συμπληρώσει τις αναγκαίες μέρες ασφάλισης με αδιάλειπτη εργασία και ταυτόχρονα να έχει σπουδάσει και να έχει κάνει τη στρατιωτική του θητεία, όπως απαιτείται.

Βέβαια, οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση δε σταματούν εδώ, καθώς μέσα στον επόμενο μήνα αναμένεται το νέο ασφαλιστικό μοντέλο, βάση και της πρότασης που διατυπώθηκε στο πόρισμα της επιτροπής, την οποία ο υπουργός Εργασίας παρουσίασε χτες στην ΠΓ του ΣΥΡΙΖΑ. Το νέο μοντέλο αναμένεται να τεθεί και στη συνάντηση που θα έχει ο Γ. Κατρούγκαλος με τον επίτροπο της ΕΕ, Π. Μοσκοβισί, την επόμενη Τετάρτη.

Και όλα αυτά όταν η πορεία των οικονομικών δεδομένων της Κοινωνικής Ασφάλισης χειροτερεύει καθημερινά, εξαιτίας της πάγιας κρατικής υποχρηματοδότησης και της μόνιμης εισφοροδιαφυγής των επιχειρήσεων. Για μια ακόμη φορά, χτες η κυβέρνηση έβαλε χέρι στο λογαριασμό του ΑΚΑΓΕ για να πληρώσει τις επικουρικές συντάξεις, έχοντας αφαιρέσει από τον «κουμπαρά» σχεδόν 400 εκατομμύρια ευρώ μέσα στο 2015.

ΠΑΡΟΜΟΙΑ ΘΕΜΑΤΑ
Αυξήσεις ορίων ηλικίας και στους ΕΒΕ(2016-01-27 00:00:00.0)
Ενα βήμα πιο κοντά στην ισοπέδωση της Κοινωνικής Ασφάλισης(2015-10-13 00:00:00.0)
Νέα προσκόμματα στην απονομή των συντάξεων(2015-08-21 00:00:00.0)
Αντιασφαλιστικό «κοστούμι» και για το Δημόσιο(2015-08-14 00:00:00.0)
Αυξάνουν στα μουλωχτά τα όρια ηλικίας συνταξιοδότησης(2013-12-07 00:00:00.0)

Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ