Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΟΒΣΑ
Καλεί σε πανελλαδική σύσκεψη την Κυριακή

Κάλεσμα σε πανελλαδική σύσκεψη Ομοσπονδιών και Σωματείων απευθύνει η Ομοσπονδία Βιοτεχνικών Σωματείων Αθήνας, την Κυριακή 28/6, στο δημαρχείο Χαϊδαρίου (Λεωφόρος Αθηνών, πρ. Καβάλας) στις 10.30 π.μ., με σκοπό τον συντονισμό της αγωνιστικής δράσης των αυτοαπασχολούμενων και μικρών ΕΒΕ, στη βάση των προβλημάτων που οξύνονται σήμερα από την αντιλαϊκή πολιτική και ενόψει της πολύ δύσκολης συνέχειας.

Η ΟΒΣΑ επισημαίνει ότι μπροστά στη νέα δύσκολη κατάσταση με τη νέα ύφεση, χιλιάδες αυτοαπασχολούμενοι έχουν οδηγηθεί «μπροστά σε νέα αδιέξοδα, χωρίς να γνωρίζουν πότε και αν θα δουν "φως στο τούνελ"». Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση επιμένει στην απαρέγκλιτη εφαρμογή όλων των αντιλαϊκών μέτρων, αρνούμενη να πάρει πίσω έστω κι ένα από αυτά, όπως το τέλος επιτηδεύματος, την κατάργηση του αφορολόγητου, τον ΕΝΦΙΑ κ.ά.

Η ΟΒΣΑ τονίζει πως «ανεξάρτητα από τις διαφορετικές γνώμες ή και τα ιδιαίτερα προβλήματα κάθε κλάδου, υπάρχουν δεκάδες Ενώσεις, Σύλλογοι, Σωματεία, που έχουν τη διάθεση να παλέψουν, που πιστεύουν στη δύναμη της συλλογικής δράσης και θέλουν να οργανώσουν την πάλη των μελών τους που πασχίζουν καθημερινά για την επιβίωση».

13 νέα κρούσματα του κορονοϊού

Αλλα 13 εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα του νέου κορονοϊού ανακοινώθηκαν χτες από τον ΕΟΔΥ. Σύμφωνα με πληροφορίες, τα κρούσματα έχουν μεγάλη διασπορά, καθώς επιβεβαιώθηκε 1 κρούσμα στη Θεσπρωτία, 1 στη Σύρο, 1 στην Καστοριά, 1 στην Πέλλα, 1 στη Ροδόπη, 3 στην Ξάνθη, ενώ 5 κρούσματα αφορούν σε ταξιδιώτες από το εξωτερικό (3 από πτήσεις και 2 από τον Προμαχώνα).

Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 3.321, ενώ συνολικά έχουν ελεγχθεί 291.840 κλινικά δείγματα.

Αλλος ένας άνθρωπος έχασε τη ζωή του, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 191 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 9.

Στο μεταξύ, κατόπιν αξιολόγησης των επιδημιολογικών δεδομένων, παρατείνονται για άλλες πέντε μέρες τα μέτρα αυστηρής καραντίνας και περιορισμού κατ' οίκον στον Εχίνο.

ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΠΑΙΔΩΝ «ΑΓ. ΣΟΦΙΑ»
Ξηλώθηκε το ταβάνι και τραυματίστηκε εργαζόμενη!

Τμήμα του σαθρού ταβανιού αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι της εργαζόμενης
Τμήμα του σαθρού ταβανιού αποκολλήθηκε και έπεσε στο κεφάλι της εργαζόμενης
Τους πολλαπλούς και πολύπλευρους κινδύνους για τους εργαζόμενους και τους ασθενείς στα δημόσια νοσοκομεία από τη χρόνια αντιλαϊκή πολιτική στην Υγεία ήρθε να επιβεβαιώσει το περιστατικό που σημειώθηκε την περασμένη Δευτέρα στο Νοσοκομείο Παίδων «Αγ. Σοφία», όταν συμβασιούχος εργαζόμενη - μία από τους 90 των οποίων λήγει η σύμβαση στις 30 Ιούνη - μπήκε στην αποθήκη του νοσοκομείου που βρίσκεται δίπλα στο ξυλουργείο για να πάρει υλικό και... της ήρθε το ταβάνι στο κεφάλι!

Συνάδελφοί της τής έδωσαν τις πρώτες βοήθειες και κάλεσαν το ΕΚΑΒ που τη μετέφερε στον «Ερυθρό Σταυρό», όπου και διαγνώστηκε με κάκωση αυχένα.

Σε ανακοίνωσή της για το γεγονός, η ΔΑΣ Εργαζομένων στο Νοσοκομείο καταγγέλλει ότι η διοίκηση του νοσοκομείου «αδιαφορεί επανειλημμένα για την εργασιακή ασφάλεια των εργαζομένων του νοσοκομείου».

Οι εργαζόμενοι έχουν καταθέσει πολλαπλά έγγραφα σχετικά με την ακαταλληλότητα των δύο συγκεκριμένων κτιρίων, από τα παλιότερα στο νοσοκομείο, τα οποία λειτουργούν σαν αποθήκη και ξυλουργείο αντίστοιχα.

Οπως επισημαίνει η ΔΑΣ, «ακόμα και με μια απλή ματιά φαίνεται πόσο σαθρό είναι το ταβάνι κι ότι τμήμα του έχει υποχωρήσει. Η διοίκηση αντί να ακούσει την αγωνία των συναδέλφων και να σφραγίσει ή να επισκευάσει τα δύο αυτά κτίρια, αδιαφορεί και επιτρέπει εδώ και χρόνια να παίζουν οι εργαζόμενοι κορόνα - γράμματα τη ζωή τους καθημερινά! Ακόμα και μετά το εργατικό ατύχημα δεν έβαλε κόκκινη κορδέλα όπως όφειλε, δεν σφράγισε τα δύο κτίρια, ώστε να μην συμβεί νέο τραγικό γεγονός!».

Η ΔΑΣ απαιτεί: Να σφραγιστούν έστω και τώρα τα δύο κτίρια. Να δοθεί άμεσα λύση για την αποθήκευση του υλικού σε άλλο κτίριο καθώς και τη μετεγκατάσταση του ξυλουργείου. Να αναλάβει πλήρως την ευθύνη της η διοίκηση για το εργατικό ατύχημα, να το δηλώσει ως τέτοιο και να αναλάβει όλα τα έξοδα που χρειάζονται για την αποκατάσταση της υγείας της εργαζόμενης. Να διερευνηθεί αν όλα τα κτίρια κρίνονται κατάλληλα να χρησιμοποιούνται από τους εργαζόμενους και να κοινοποιηθεί το αποτέλεσμα στους εργαζόμενους κάθε κτιρίου. Να εφαρμοστούν όλα τα προβλεπόμενα στο θεσμικό πλαίσιο για την Υγεία και Ασφάλεια των εργαζομένων του νοσοκομείου. Να προσληφθεί μόνιμος ιατρός Εργασίας. Να μην απολυθεί κανένας συνάδελφος. Να μονιμοποιηθούν όλοι οι εργαζόμενοι με ελαστικές εργασιακές σχέσεις.

ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης

Διαμαρτυρίες πανελλαδικά στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1/7

Με συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 1η Ιούλη και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν την αγωνιστική τους απάντηση για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, γίνονται περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των αγροτών και την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις την Τετάρτη 1η Ιούλη προγραμματίζουν:

  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.
  • Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, στις 10 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Για το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019!

Εμπαιγμός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην περιοδεία του στη Β. Ελλάδα

Τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισκέφτηκε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Βέροια, Πέλλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), όπου για άλλη μια φορά έδωσε υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πληρωθούν για τις ζημιές του 2019, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το «πρόβλημα ρευστότητας» που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, συντηρώντας το κλίμα για να προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για ανάμειξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη γεωργική ασφάλιση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας και οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης πάνω στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών - παραγωγών. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να λύσει το ζήτημα στις αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει από όλα τα φυσικά φαινόμενα, επικαλούμενη την έλλειψη πόρων και ζητώντας νέες θυσίες από τους αγρότες, εννοώντας προφανώς αύξηση στις εισφορές. Φάνηκε ακόμη η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ. Οπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, γίνονται συναντήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ασφαλίσουν αγροτικά προϊόντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγρότες και κτηνοτρόφους (αύξηση ασφάλιστρων, μειωμένες αποζημιώσεις, σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της ασφάλισης). Επιπλέον ανησυχία προκαλεί η δήλωσή του για την εξόφληση του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων».

Αντίστοιχα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» υπογραμμίζει πως «έχουν το θράσος να εμφανίζονται καλοκαίρι του 2020 και να μας δηλώνουν ότι θα πληρωθούμε το 35% από τις αποζημιώσεις του 2019 στο τέλος του φετινού καλοκαιριού. Και μιλάμε για θράσος, διότι δεν έχουν στοιχειώδη αυτοσεβασμό έτσι ώστε τουλάχιστον να σέβονται τα ίδια τα λεγόμενά τους. Μόνο να ρίξουμε μια ματιά στους τρεις προηγούμενους μήνες, θα δούμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον χρόνο και τρόπο αποπληρωμής των αποζημιώσεων. (...) Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε με τη νοημοσύνη μας. Τέρμα, έως εδώ η κοροϊδία».
Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org