Παρασκευή 26 Ιούνη 2020
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 13
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ - ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΙ
Κόντρα στην κυβερνητική κοροϊδία προετοιμάζουν τη βδομάδα δράσης

Διαμαρτυρίες πανελλαδικά στα καταστήματα του ΕΛΓΑ την Τετάρτη 1/7

Με συντονισμένες παραστάσεις διαμαρτυρίας έξω από τα καταστήματα του ΕΛΓΑ σε όλη τη χώρα την Τετάρτη 1η Ιούλη και άλλες πολύμορφες δραστηριότητες που οργανώνουν Ομοσπονδίες και Αγροτικοί Σύλλογοι σε όλη τη χώρα, στο πλαίσιο της βδομάδας αγωνιστικής δράσης από τις 28 Ιούνη μέχρι τις 5 Ιούλη, που αποφάσισε η Γραμματεία της Πανελλαδικής Επιτροπής των Μπλόκων, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι δίνουν την αγωνιστική τους απάντηση για τα μεγάλα προβλήματά τους, που οξύνει η αντιλαϊκή πολιτική των κυβερνήσεων του κεφαλαίου.

Αυτές τις μέρες ολοκληρώνονται οι συνεδριάσεις των Διοικητικών Συμβουλίων των Αγροτικών Συλλόγων και των Ομοσπονδιών, γίνονται περιοδείες και συσκέψεις σε δεκάδες χωριά σε όλη τη χώρα, για την ενημέρωση των αγροτών και την όσο το δυνατόν μαζικότερη συμμετοχή τους στις αγωνιστικές πρωτοβουλίες για τα δίκαια αιτήματα επιβίωσης των βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων.

Ενδεικτικά, μέχρι στιγμής, κινητοποιήσεις την Τετάρτη 1η Ιούλη προγραμματίζουν:

  • Οι Ενωτικές Ομοσπονδίες και οι Αγροτικοί Σύλλογοι της Θεσσαλίας στον ΕΛΓΑ στη Λάρισα, στις 11 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Αιτωλοακαρνανίας στον ΕΛΓΑ στο Αγρίνιο.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Περιφέρειας Πελοποννήσου και τοπικοί Αγροτικοί Σύλλογοι στον ΕΛΓΑ στην Τρίπολη, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι του νομού Αχαΐας και η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας καλούν στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας και στο υποκατάστημα του ΕΛΓΑ στην Πάτρα.
  • Το Παγκρήτιο Συντονιστικό Αγροτικών - Κτηνοτροφικών Συλλόγων και Επιτροπών Αγώνα καλεί στα γραφεία του ΕΛΓΑ στο Ηράκλειο, στις 11 π.μ.
  • Οι Αγροτικοί Σύλλογοι Πέλλας και Ημαθίας στον ΕΛΓΑ στη Βέροια, στις 10 π.μ.
  • Η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Κέρκυρας στην έδρα της Περιφέρειας Ιονίων Νήσων.

Για το οργανωμένο ριζοσπαστικό αγροτικό κίνημα, το θέμα των καταστροφών στην παραγωγή και των αποζημιώσεων είναι μέσα στα βασικά ζητήματα πάλης τα τελευταία χρόνια, καθώς το χαλάζι, η ξηρασία, οι παγετοί, οι βροχοπτώσεις, οι ανεμοθύελλες, αλλά και φυτικές και ζωικές αρρώστιες συνοδεύουν μόνιμα τους παραγωγούς.

Οι ζημιές αυτές επιβαρύνουν κι άλλο τους βιοπαλαιστές αγρότες, που έτσι κι αλλιώς αντιμετωπίζουν τεράστια προβλήματα.

Σε όλα τα παραπάνω έρχονται να προστεθούν τα τεράστια προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι αγροτοκτηνοτρόφοι με τις αποζημιώσεις: Ο κανονισμός του ΕΛΓΑ δεν αναγνωρίζει και δεν αποζημιώνει το σύνολο των καταστροφών, συχνά δίνει μερικά ψίχουλα και μετά από πολύ μεγάλη καθυστέρηση. Χαρακτηριστικό είναι το γεγονός ότι δεν έχει γίνει ακόμη η πληρωμή του υπόλοιπου 35% των αποζημιώσεων που αφορούν τις ζημιές του 2019!

Εμπαιγμός από τον πρόεδρο του ΕΛΓΑ στην περιοδεία του στη Β. Ελλάδα

Τις προηγούμενες μέρες, ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ, Ανδρέας Λυκουρέντζος, επισκέφτηκε περιοχές της Βόρειας Ελλάδας (Βέροια, Πέλλα, Κοζάνη, Πτολεμαΐδα), όπου για άλλη μια φορά έδωσε υποσχέσεις ότι μέχρι το τέλος του καλοκαιριού θα πληρωθούν για τις ζημιές του 2019, ενώ δεν παρέλειψε να μιλήσει για το «πρόβλημα ρευστότητας» που αντιμετωπίζει ο ΕΛΓΑ, συντηρώντας το κλίμα για να προχωρήσουν τα κυβερνητικά σχέδια για ανάμειξη ιδιωτικών ασφαλιστικών εταιρειών στη γεωργική ασφάλιση.

Ο Αγροτικός Σύλλογος Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» με ανακοίνωσή του επισημαίνει πως «η επίσκεψη του προέδρου του ΕΛΓΑ στην περιοχή μας και οι δηλώσεις του αποκαλύπτουν τις πραγματικές διαθέσεις της κυβέρνησης πάνω στα οξυμένα προβλήματα των αγροτών - παραγωγών. Η κυβέρνηση δεν έχει καμιά διάθεση να λύσει το ζήτημα στις αλλαγές του κανονισμού του ΕΛΓΑ, ώστε να καλύπτει από όλα τα φυσικά φαινόμενα, επικαλούμενη την έλλειψη πόρων και ζητώντας νέες θυσίες από τους αγρότες, εννοώντας προφανώς αύξηση στις εισφορές. Φάνηκε ακόμη η προσπάθεια που καταβάλλεται από την κυβέρνηση στην κατεύθυνση ιδιωτικοποίησης του ΕΛΓΑ. Οπως ανέφερε ο κ. Λυκουρέντζος, γίνονται συναντήσεις με ιδιωτικές ασφαλιστικές που εκδήλωσαν ενδιαφέρον να ασφαλίσουν αγροτικά προϊόντα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για αγρότες και κτηνοτρόφους (αύξηση ασφάλιστρων, μειωμένες αποζημιώσεις, σπάσιμο του ενιαίου χαρακτήρα της ασφάλισης). Επιπλέον ανησυχία προκαλεί η δήλωσή του για την εξόφληση του υπόλοιπου 35% για τις ζημιές του 2019, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι βρίσκεται στη διαδικασία εξεύρεσης πόρων».

Αντίστοιχα, ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος Πέλλας «Η Ενότητα» υπογραμμίζει πως «έχουν το θράσος να εμφανίζονται καλοκαίρι του 2020 και να μας δηλώνουν ότι θα πληρωθούμε το 35% από τις αποζημιώσεις του 2019 στο τέλος του φετινού καλοκαιριού. Και μιλάμε για θράσος, διότι δεν έχουν στοιχειώδη αυτοσεβασμό έτσι ώστε τουλάχιστον να σέβονται τα ίδια τα λεγόμενά τους. Μόνο να ρίξουμε μια ματιά στους τρεις προηγούμενους μήνες, θα δούμε τρεις διαφορετικές εκδοχές για τον χρόνο και τρόπο αποπληρωμής των αποζημιώσεων. (...) Σας καλούμε να σταματήσετε να παίζετε με τη νοημοσύνη μας. Τέρμα, έως εδώ η κοροϊδία».


Κορυφή σελίδας

Τετρασέλιδα του «Ρ»
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org