Ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου της ΚΕ για τη στήριξη του αγώνα εργαζομένων, σωματείων και των αγωνιστικών δημοτικών αρχών
Eurokinissi |
Φωτ. αρχείου |
Στο πλαίσιο αυτό, π.χ. στο «Πρόγραμμα 55+» της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) οι εργαζόμενοι διεκδικούν το δικαίωμα στη μόνιμη και σταθερή δουλειά με τους αγώνες τους αλλά και με προσφυγές στα δικαστήρια. Εκεί, μάλιστα, σε πάμπολλες περιπτώσεις βρίσκονται αντιμέτωποι με εφέσεις από δημοτικές αρχές που στηρίζουν την αντιλαϊκή πολιτική και σπεύδουν να εφαρμόσουν την αντιδραστική «διάταξη Βορίδη» για να γίνει πράξη η απόλυση των εργαζομένων.
Με αφορμή αυτές τις εξελίξεις που «τρέχουν» σε όλη τη χώρα, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ τονίζει σε ανακοίνωσή του:
«Η κυβέρνηση της ΝΔ, που έχει την κύρια ευθύνη για την υποχρηματοδότηση και υποστελέχωση της Τοπικής Διοίκησης, είναι υπόλογη συνολικά για την εκρηκτική κατάσταση που επικρατεί στους δήμους και στις Περιφέρειες: Τεράστιες ελλείψεις αναγκαίου προσωπικού, μωσαϊκό απαράδεκτων εργασιακών σχέσεων, συνθήκες εργασιακής ομηρίας. Μάλιστα την τραγική κατάσταση στα οικονομικά των ΟΤΑ Α' και Β' βαθμού επιβαρύνουν ακόμα περισσότερο και οι οικονομικές συνέπειες του ιμπεριαλιστικού πολέμου, στον οποίο συμμετέχει η χώρα μας.
Επιπρόσθετα, η κυβέρνηση με την περίφημη "διάταξη Βορίδη" καθιστά υποχρεωτική την άσκηση έφεσης κατά των θετικών πρωτόδικων αποφάσεων, σύμφωνα με τις οποίες παραμένουν στους δήμους εργαζόμενοι οι οποίοι είναι απαραίτητοι για τη στοιχειώδη λειτουργία τους.
Το ΚΚΕ καλεί σε μαζική στήριξη του αγώνα των σωματείων των εργαζομένων και των αγωνιστικών δημοτικών αρχών της "Λαϊκής Συσπείρωσης", για να μη διακοπούν προγράμματα απασχόλησης και να μη γίνουν απολύσεις εργαζομένων.
Αυτό που απαιτείται σήμερα είναι προσλήψεις μόνιμου προσωπικού σύμφωνα με τις ανάγκες των δήμων, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα, και μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων. Να παραταθεί το "Πρόγραμμα 55+" της ΔΥΠΑ (πρώην ΟΑΕΔ) μέχρι τη συνταξιοδότηση όλων των ωφελουμένων. Να καταργηθεί η "διάταξη Βορίδη" και να παύσουν οι διώξεις αιρετών που συγκρούονται με αυτήν.
Ο λαός έχει τη δύναμη με τους αγώνες και την πάλη του να καταργήσει στην πράξη τους αντιλαϊκούς νόμους και να επιβάλει το δίκιο της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας».
Συνέδριο με τις γνωστές fast track διαδικασίες αποφάσισε να πραγματοποιήσει η πλειοψηφία της διοίκησης στο Εργατικό Κέντρο Ηρακλείου (ΠΑΣΚΕ), ενώ έχει περάσει ενάμισης χρόνος από το τελευταίο συνέδριο και η διοίκηση έχει να συνεδριάσει 5 ολόκληρους μήνες (!), όπως αναδεικνύει και καταγγέλλει η ΔΑΣ.
«Θα περίμενε κανείς να γίνει συζήτηση για την κατάσταση που διαμορφώνεται με την κλιμάκωση του πολέμου στη Μέση Ανατολή, τις επιπτώσεις για τον λαό και τους εργαζόμενους του Ηρακλείου, την επίθεση της κυβέρνησης στα εργασιακά, ασφαλιστικά και συνδικαλιστικά δικαιώματα», σχολιάζει η ΔΑΣ και συνεχίζει: «Θα περίμενε κανείς να γίνει συζήτηση για τη δράση των σωματείων απέναντι στα αντεργατικά νομοσχέδια της κυβέρνησης για το 13ωρο, τις Συλλογικές Συμβάσεις Εργασίας, τις μεγαλειώδεις κινητοποιήσεις για το έγκλημα των Τεμπών και τις απεργίες που προηγήθηκαν. Αντί για αυτά, είδαμε για άλλη μια φορά ένα συνέδριο - παρωδία με ευθύνη της πλειοψηφίας της διοίκησης, της παράταξης ΔΗΣΥ (ΠΑΣΚΕ)».
Χαρακτηριστική του ρόλου του εργοδοτικού - κυβερνητικού συνδικαλισμού ήταν η θλιβερή εικόνα με τον πρόεδρο του ΕΚ να κάνει «δευτερολογία» σε ...άδεια αίθουσα. «Μην ξεχνάμε ότι είναι οι ίδιοι που υπερασπίζονται με νύχια και με δόντια τον ελεγχόμενο για υπεξαίρεση πρόεδρο της ΓΣΕΕ Παναγόπουλο, που πρόσφατα έβαλε ταφόπλακα στις Συλλογικές Συμβάσεις με τη λεγόμενη "κοινωνική συμφωνία"», τονίζει η ΔΑΣ. «Κερασάκι στην τούρτα» ήταν «η στάση τους απέναντι στον πόλεμο στο Ιράν και στη Μέση Ανατολή, αφού δεν είπαν κουβέντα για την ενεργή εμπλοκή της χώρας μας στον πόλεμο, τις ευθύνες της κυβέρνησης της ΝΔ και όλων των κομμάτων που προσκυνάνε το ΝΑΤΟ και την ΕΕ, δεν έκαναν καμία αναφορά στις επιπτώσεις του στους εργαζόμενους».
Θετικό στοιχείο είναι το γεγονός ότι στην ψηφοφορία για τον διοικητικό και οικονομικό απολογισμό που ακολούθησε καταγράφηκε ένας σημαντικός αριθμός αντιπροσώπων που καταψήφισε τόσο τον διοικητικό (35%) όσο και τον οικονομικό απολογισμό (38%), δηλώνοντας έτσι ότι δεν συμβιβάζονται με τη σημερινή κατάσταση, προβληματίζονται, απορρίπτουν την αντιλαϊκή πολιτική, τη λογική των «σωτήρων», τον εργοδοτικό - κυβερνητικό συνδικαλισμό. «Καταλαβαίνουν την αναγκαιότητα το Εργατικό Κέντρο να γίνει πραγματικό Εργατικό Κέντρο, που θα ακουμπάει στις ανάγκες των εργαζομένων, θα βάζει διεκδικήσεις και εμπόδια στους αντεργατικούς νόμους και δεν θα κάνει την πάπια μπροστά σε εμβληματικά νομοσχέδια όπως το τελευταίο που έβαλε ταφόπλακα στις ΣΣΕ!», σημειώνει η ΔΑΣ, απευθύνοντας το εξής κάλεσμα:
«Τώρα χρειάζεται να απομονωθούν οι δυνάμεις του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού. Να δυναμώσουν τα ζωντανά σωματεία, με μαζικές συλλογικές διαδικασίες, με ουσιαστική συμμετοχή των εργαζομένων. Να οργανωθεί σε κάθε κλάδο, σε κάθε χώρο δουλειάς ο αγώνας για καλύτερες συνθήκες εργασίας, για να αντιμετωπιστούν οι επερχόμενες επιπτώσεις του πολέμου».
Πρώτη και αυτοδύναμη αναδείχθηκε ξανά η «Αγωνιστική Συσπείρωση Υγειονομικών» ΨΝΑ στις εκλογές του Ενιαίου Συλλόγου Εργαζομένων ΨΝΑ, του μεγαλύτερου ψυχιατρικού νοσοκομείου της χώρας.
Οι εκλογές πραγματοποιήθηκαν στις 18 και 19 Μάρτη και με την ολοκλήρωση της καταμέτρησης η ΑΣΥ έλαβε 5 από τις 9 έδρες, με αύξηση ψήφων και ποσοστού, ενώ πτώση καταγράφουν τα ψηφοδέλτια της ΔΑΚΕ και του ΣΕΚ/ΑΝΤΑΡΣΥΑ. Οι ταξικές αγωνιστικές δυνάμεις, με τη στήριξη της πλειοψηφίας των εργαζομένων του νοσοκομείου, παρά τη μείωση προσωπικού από τις προηγούμενες εκλογές, λόγω και της ολοκλήρωσης της αντιδραστικής «ψυχιατρικής μεταρρύθμισης», αποκτούν για δεύτερη συνεχόμενη φορά την αυτοδυναμία.
Συγκεκριμένα: Ψήφισαν 748 (από 810 το 2024).
Η ΑΣΥ πήρε 428 ψήφους και 5 έδρες (από 405 ψήφους και 5 έδρες το 2024).
Η ΔΑΚΕ πήρε 191 ψήφους και 3 έδρες (από 238 ψήφους και 3 έδρες), ενώ το «Ανατρεπτικό Κίνημα στην Υγεία» (πρώην «Ενωτικό Κίνημα» - ΑΡΣΥ) πήρε 106 ψήφους και 1 έδρα (από 148 ψήφους και 1 έδρα).
Κινητοποίηση ενάντια στη δίωξη του προέδρου του ΕΚΠ και συνδικαλιστών της ΕΛΜΕ
«Η τρομοκρατία δεν θα περάσει», ήταν το μήνυμα που στάλθηκε μέσα από τη μαζική παρουσία σωματείων έξω από τα δικαστήρια και την πορεία που ακολούθησε, καταδικάζοντας συνολικά τις πειθαρχικές και δικαστικές διώξεις ενάντια στη συνδικαλιστική δράση, στους δίκαιους αγώνες των εργαζομένων. Οπως δήλωσε ο Ηλ. Πατίδης, η προσπάθεια καταστολής έρχεται σε μια περίοδο που οι κίνδυνοι για τον λαό μεγαλώνουν, που τα σχολεία του Πειραιά έχουν 213 κενά, που πέφτουν σοβάδες λόγω της υποσυντήρησης και της υποχρηματοδότησης, που «μας καλούν σε θυσίες για να υπηρετήσουν τα επικίνδυνα σχέδιά τους. Η πραγματικότητα είναι ότι δυναμώνουν τον αυταρχισμό για να μας κλείσουν το στόμα, για να πάψουν τα σωματεία να αγωνίζονται και να αναδεικνύουν τις αιτίες αυτής της πολιτικής», τόνισε, δηλώνοντας πως ο αγώνας αυτός θα συνεχιστεί μέχρι να αθωωθούν όλοι οι διωκόμενοι.
Η δίκη των συνδικαλιστών αναβλήθηκε για τις 7 Οκτώβρη 2026.