Συλλαλητήρια χτες σε όλη τη χώρα για αυξήσεις στις συντάξεις, απόδοση της 13ης και 14ης σύνταξης και επιστροφή όσων τους έχουν αφαιρεθεί
ΑΘΗΝΑ |
«Κανένας συμβιβασμός με αυτήν την πολιτική - Διεκδικούμε ό,τι μας έχουν αφαιρέσει»: Με το σύνθημα αυτό να δίνει το στίγμα διαδήλωσαν στην Αθήνα, μετά τη συγκέντρωση που πραγματοποίησαν στην πλατεία Κλαυθμώνος και την πορεία στο Μέγαρο Μαξίμου, όπου για μια ακόμα φορά ο πρωθυπουργός ήταν άφαντος, παρότι είχαν ζητήσει συνάντηση μαζί του οι συνταξιούχοι.
«Οι αγώνες μας θα συνεχιστούν κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες. Θα διεκδικούμε όσα μας ανήκουν αλλά και όσα μας αφαίρεσαν άδικα όλα τα χρόνια, και ιδιαίτερα την τελευταία δεκαετία. Θα συνεχίσουμε με όλα τα μέτρα προφύλαξης και την περίοδο των μεταλλάξεων του κορονοϊού. Για μας η πανδημία δεν σημαίνει αμνησία...», υπογράμμισε στην κεντρική ομιλία στη συγκέντρωση στην Κλαυθμώνος ο Παντελής Τάτσης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΟΑΕΕ.
Χαιρετισμό στους συγκεντρωμένους απηύθυναν οι Χρήστος Μπουρδούκης, πρόεδρος Συνταξιούχων Πολιτικών Υπαλλήλων Δημοσίου,Αριστοτέλης Κάντας, πρόεδρος Συνταξιούχων Επικουρικής Ασφάλισης, Γιώργος Πεπόνης, πρόεδρος του Πανελλήνιου Συλλόγου Συνταξιούχων ΕΛΤΑ, Γιώργος Βρανάς, πρόεδρος της ΠΕΣ ΝΑΤ, Κώστας Τζατζάνης, πρόεδρος των Συνταξιούχων Μηχανικών, και Γεωργία Παπαδάκου, πρόεδρος της ΠΟΣΕ - ΟΑΕΕ. Στις παρεμβάσεις τους χαρακτήρισαν απαράδεκτο το «αντίδωρο» των 250 ευρώ που τους πετάει η κυβέρνηση, απαίτησαν τη στήριξη του δημόσιου συστήματος Υγείας, την απόδοση σε όλους τους συνταξιούχους της 13ης και 14ης σύνταξης και αυξήσεις σε όλες τις συντάξεις. Να τους αποδοθεί το 0,5% του τακτικού προϋπολογισμού που είναι νομοθετημένο για τα έτη 2020 - 2021, ενώ έκαναν λόγο για λεηλασία των αναδρομικών με την υπερφορολόγηση που τους επέβαλε η κυβέρνηση.
ΠΑΤΡΑ |
Στη συνέχεια ακολούθησε μαχητική πορεία προς το Μέγαρο Μαξίμου με το σύνθημα «Φέρτε πίσω όλα τα κλεμμένα, με αίμα ο λαός τα έχει πληρωμένα», καθώς η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα είχε εκ νέου ζητήσει συνάντηση με τον πρωθυπουργό. Ομως, η κυβέρνηση επέλεξε να παρατάξει απέναντί τους στη λεωφ. Β. Σοφίας φραγμό με κλούβες των ΜΑΤ και αστυνομικές δυνάμεις, κόβοντας αναίτια την πορεία των συνταξιούχων προς το Μαξίμου. Μάλιστα, στο ύψος της Ακαδημίας είχε τοποθετηθεί και «αύρα», στήνοντας σκηνικό καταστολής και τρομοκρατίας σε βάρος των απόμαχων της δουλειάς που αγωνίζονται για το ψωμί τους.
«Αίσχος, ντροπή!», ήταν η αντίδραση των διαδηλωτών, μπροστά στο φράγμα των αστυνομικών δυνάμεων. Για απαράδεκτη και τρομοκρατική στάση της κυβέρνησης έκανε λόγο ο Δήμος Κουμπούρης, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνταξιούχων ΙΚΑ, και απαίτησε την άμεση απόσυρση της αστυνομίας.
Τελικά, κάτω από την αποφασιστική στάση των διαδηλωτών, η αστυνομία αποχώρησε αφήνοντας ελεύθερο τον δρόμο και η πορεία συνεχίστηκε κανονικά, μέχρι την Ηρώδου Αττικού, όπως είχαν αποφασίσει οι διοργανωτές. Ολοκληρώνοντας την κινητοποίηση, ο Δ. Κουμπούρης υπογράμμισε ότι «η δύναμη των συνταξιούχων είναι οι αγώνες τους» και σημείωσε: «Ξέρουμε ότι με μια συγκέντρωση δεν θα λύσουμε τα προβλήματά μας. Ξέρουμε όμως ότι χωρίς αγώνες τίποτα δεν μπορεί να γίνει». Και κάλεσε τους συγκεντρωμένους στην αυριανή συγκέντρωση των συνδικάτων ενάντια στον κρατικό προϋπολογισμό του 2022.
ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ |
Αντίστοιχες μαζικές κινητοποιήσεις πραγματοποιήθηκαν σε Κοζάνη και Καβάλα, παρά τις έντονες βροχοπτώσεις, ενώ μαζική εξόρμηση συνταξιουχικών οργανώσεων έγινε και στην Αλεξανδρούπολη.
«Καταγγέλλουμε τη σημερινή κυβέρνηση της ΝΔ και τις προηγούμενες του ΣΥΡΙΖΑ και του ΠΑΣΟΚ για την απαξίωση του δημόσιου συστήματος Υγείας», σημείωσαν μεταξύ άλλων σε ψήφισμά τους που ενέκριναν στη συγκέντρωση έξω από το Εργατικό Κέντρο, συνταξιούχοι που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα των συνεργαζόμενων συνταξιουχικών σωματίων, στις χτεσινές κινητοποιήσεις στην Πάτρα. Μετά τη συγκέντρωσή τους, ακολούθησαν μαχητική πορεία στους δρόμους της πόλης και παράσταση διαμαρτυρίας στον ΕΦΚΑ. «Διεκδικούμε να μπορούμε να βάλουμε πετρέλαιο στα σπίτια μας, να κάνουμε γιορτές με τα παιδιά μας, να έχουμε τη δυνατότητα να πάρουμε μια σοκολάτα στα εγγόνια μας», σημείωσε ανάμεσα σε άλλα στην κεντρική ομιλία ο Γιώργος Τσαπάρας, πρόεδρος του Σωματείου Συνταξιούχων ΙΚΑ, ενώ νωρίτερα χαιρετισμό απηύθυνε ο πρόεδρος των συνταξιούχων του Ταμείου εμπόρων, Νίκος Στριφτούλιας. Εκ μέρους του Σωματείου των συνταξιούχων του ΟΑΕΕ, το ψήφισμα στους συγκεντρωμένους διάβασε ο πρόεδρος, Κώστας Γεροπαναγιώτης, που μετέφερε τις διεκδικήσεις για ουσιαστική θωράκιση του δημόσιου συστήματος Υγείας, για επαναλειτουργία του Νοσοκομείου Νοσημάτων Θώρακος, για δημιουργία σύγχρονου ογκολογικού νοσοκομείου στο κτίριο του πρώην 409, για να γίνει το «Καραμανδάνειο» σύγχρονο Νοσοκομείο Παίδων, για επίταξη των ιδιωτικών μονάδων Υγείας, όπως το ίδρυμα «Ολύμπιον».
Στους δρόμους βρέθηκαν χτες και οι συνταξιούχοι της Θεσσαλίας, διεκδικώντας όλα όσα τους έχουν αφαιρεθεί τα τελευταία χρόνια. Στη Λάρισα, πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας έξω από το Κέντρο Υγείας (ΕΟΠΥΥ), απαιτώντας την ενίσχυσή του. Στην Καρδίτσα, η κινητοποίηση έγινε έξω από το κτίριο του ΕΦΚΑ. Στον Βόλο έγινε συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας και στη συνέχεια πορεία στους δρόμους της πόλης.
Δυναμική κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα, ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».
Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανακοίνωσαν συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας και στο συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Νάουσα τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη.
Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» Δημήτρης Τσιουλάκος, οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα, από τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τους κόφτες του κανονισμού του. Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, απειλούνται με διακοπή ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.
Διεκδικούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (μείωση τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο), επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Επίσης κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά.
Η σκυτάλη του αγώνα περνάει σήμερα στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση που καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος στις 10 το πρωί έξω από την Εφορία Λαγκαδά.
Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, «κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συνεχίζοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που κάνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι εδώ και μήνες, προχωρά σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 μ. στην Περιφερειακή Ενότητα στον Πύργο.
Η Ομοσπονδία απαιτεί μεταξύ άλλων κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης ανά κιλό, για την κορινθιακή σταφίδα 2 ευρώ, για το πρόβειο γάλα 1,50 ευρώ, για το πορτοκάλι 0,40 ευρώ, για το μανταρίνι 0,50 ευρώ και για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.
Με την ανάδειξη της ΔΕΣΚ (ψηφοδέλτιο των συνδικαλιστών που συσπειρώνονται στο ΠΑΜΕ) και πάλι σε 1η δύναμη στη διοίκηση ολοκληρώθηκαν χτες το βράδυ οι αρχαιρεσίες στο Εργατικό Κέντρο Πειραιά.
Συγκεκριμένα η ΔΕΣΚ πήρε 82 ψήφους και 9 έδρες (από 84 ψήφους και 9 έδρες στο προηγούμενο συνέδριο), η ΔΑΚΕ 10 ψήφους και 1 έδρα (από 7 ψήφους), η ΕΡΣ (ΣΥΡΙΖΑ) 32 ψήφους και 4 έδρες (από 35 και 4), η ΕΠΑΚ (ΠΑΣΚΕ) 28 ψήφους και 4 έδρες (από 25 και 4) και η ΤΕΣ 20 ψήφους και 2 έδρες (από 25 και 3).
Οσον αφορά τους αντιπροσώπους για τη ΓΣΕΕ η ΔΕΣΚ εξέλεξε 6, η ΕΡΣ εξέλεξε 1 και η ΤΕΣ εξέλεξε 2. Οι άλλες παρατάξεις δεν εξέλεξαν αντιπροσώπους.
Εκδήλωση οργανώνει η Συντονιστική Επιτροπή Μεταναστών Εργατών Γης Μανωλάδας και ευρύτερης περιοχής το Σάββατο 18 Δεκέμβρη, Παγκόσμια Μέρα Μεταναστών, στέλνοντας μήνυμα οργάνωσης και κοινού αγώνα των εργαζομένων, μαζί με τις συνδικαλιστικές οργανώσεις που στηρίζουν τον αγώνα τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στην πλατεία Μανωλάδας, στις 2.30 μ.μ.
«Μας ενώνουν οι κοινές ελπίδες και όνειρα, μας ενώνει ο κοινός αγώνας για επιβίωση, για δουλειά, μισθό, δικαιώματα, ο αγώνας όλων μας για καλύτερη ζωή. Συναντιόμαστε, τραγουδάμε και αγωνιζόμαστε όλοι μαζί ΕΡΓΑΤΕΣ ΕΝΩΜΕΝΟΙ», σημειώνουν η Συντονιστική Επιτροπή των Μεταναστών Εργατών Γης, το Πανεργατικό Αγωνιστικό Μέτωπο (ΠΑΜΕ), τα Εργατικά Κέντρα Αμαλιάδας και Πατρών, η Ομοσπονδία Εργαζομένων σε Τρόφιμα - Ποτά, που καλούν στην εκδήλωση.
Ξεκίνησαν τη Δευτέρα και θα ολοκληρωθούν την Κυριακή 19 Δεκέμβρη οι εκλογές για την ανάδειξη νέας Διοίκησης στο Σωματείο Ιδιωτικών Υπαλλήλων Αγρινίου και περιχώρων στην Αιτωλοακαρνανία. Οι αρχαιρεσίες είχαν προγραμματιστεί να ξεκινήσουν το περασμένο Σαββατοκύριακο, αλλά αναβλήθηκαν λόγω των έντονων καιρικών φαινομένων.
Το πρόγραμμα των εκλογών τις επόμενες μέρες έχει ως εξής: Παρασκευή, Σάββατο, Κυριακή, από τις 12 μ. έως τις 8 μ.μ. στο Εργατικό Κέντρο Αγρινίου. Επίσης, την Κυριακή, κάλπη θα στηθεί στο Καινούργιο στο δημαρχείο από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ. και στην Αμφιλοχία στο Επιμελητήριο από τις 11 π.μ. έως τις 7 μ.μ.
Πιο αναλυτικά, τη συγκεκριμένη μέρα, ενώ είχε ρεπό, η εργοδοσία «τον ήθελε διαθέσιμο για συνομιλία σε σχετική ηλεκτρονική εφαρμογή, ώστε να προγραμματίσει συνάντηση για την επόμενη μέρα και μάλιστα σε χρόνο εκτός του ωραρίου του». Ετσι, η εταιρεία επικαλέστηκε την «καθυστερημένη» ανταπόκριση του εργαζόμενου ως αιτία της απόλυσής του. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, ο εργαζόμενος βρέθηκε στο στόχαστρο επειδή ως μέλος του Σωματείου του ύψωσε ανάστημα στις αντεργατικές πρακτικές της εταιρείας. Οπως καταγγέλλει, οι εργαζόμενοι της εταιρείας «αναγκάζονταν καθημερινά σε φωτογραφική απεικόνιση κατά την προσέλευσή τους στον χώρο εργασίας αντί χρήσης κάρτας», ενώ «ανασφάλιστος εργαζόμενος που τραυματίστηκε εν ώρα εργασίας έμεινε εκτός εργασίας απλήρωτος για αρκετές μέρες, χωρίς να μπορεί να λάβει αναρρωτική άδεια». «Σε όλες αυτές τις αντεργατικές πρακτικές και την αυταρχική συμπεριφορά ο συνάδελφος ύψωσε ανάστημα, ενώ όταν ανέφερε ότι θα απευθυνθεί στο ΣΜΤ ως μέλος του, η εργοδοσία επικαλέστηκε την ιδιότητα αυτή ως επιπλέον λόγο απόλυσής του!», υπογραμμίζει το Σωματείο.
Αποκαλυπτικές οι μεθοδεύσεις τις προηγούμενες μέρες αλλά και κατά τη χτεσινή πρώτη μέρα των εκλογών
Συγκεκριμένα, το ΔΣ της ΕΕΕΣΑ, χτες το πρωί και ενώ τις προηγούμενες μέρες με μήνυμα σε μέλη του Συλλόγου καλούσε σε Γενική Συνέλευση από τις 10 π.μ. μέχρι τις 6 μ.μ., ισχυρίστηκαν ότι η ΓΣ πραγματοποιήθηκε ήδη στις 8 π.μ.!
Ο τραγέλαφος της πρώτης μέρας των αρχαιρεσιών συνεχίστηκε με τη λήξη της διαδικασίας στις 4.20 μ.μ., αντί για τις 6 μ.μ., που είχε γνωστοποιηθεί από τον πρόεδρο και τα μέλη του ΔΣ, με τον δικαστικό αντιπρόσωπο να επικαλείται κώλυμα, τη στιγμή που παρέμενε στο εστιατόριο όπου διεξάγονται οι εκλογές και έτρωγε μαζί με άλλα μέλη της Διοίκησης.
Στις διαδικασίες της ΕΕΕΣΑ παραβρέθηκαν μέλη της Ενωσης, που επώνυμα έχουν καταγγείλει ότι με μεθοδεύσεις του Διοικητικού Συμβουλίου δεν τους δόθηκε η δυνατότητα να θέσουν υποψηφιότητα, ενώ έξω από τον χώρο συγκεντρώθηκαν επαγγελματίες της εστίασης και μέλη της Διοίκησης της ΓΣΕΒΕΕ, καταγγέλλοντας τις αυθαιρεσίες του ΔΣ της ΕΕΕΣΑ.
Οι εκλογές θα συνεχιστούν σήμερα και αύριο, ενώ γρίφο αποτελούν για μέλη της Ενωσης η τοποθεσία και το ωράριο διεξαγωγής τους.
Τέλος, χαρακτηριστικό είναι πώς το άλλοτε λαλίστατο site της ΕΕΕΣΑ, που είχε καθημερινές σχεδόν αναρτήσεις, σίγησε λίγες μέρες πριν τις αρχαιρεσίες. Καμία ανάρτηση, καμία ενημέρωση από τις 18 Νοέμβρη. Και όλα αυτά για να εξασφαλίσει το ΔΣ ότι θα προχωρήσει σε αρχαιρεσίες στα μουλωχτά καταπατώντας κάθε δημοκρατικό δικαίωμα των μελών της Ενωσης για ισότιμη συμμετοχή στις διαδικασίες της.
Συνεχίζονται οι θυσίες στον βωμό της κερδοφορίας
Φωτ. αρχείου |
«Το νέο εργατικό δυστύχημα αποδεικνύει ότι η προστασία της ζωής αντιμετωπίζεται ως κόστος», αναφέρει σε ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Λάρισας, με αφορμή τον θανάσιμο τραυματισμό του 40χρονου εργαζόμενου στη ΒΙΠΕ της Λάρισας. Καλεί τους εργάτες του νομού σε συσπείρωση στα σωματεία τους για τη διεκδίκηση μέτρων ασφαλείας, τη δημιουργία Επιτροπών Υγείας και Ασφάλειας σε κάθε χώρο δουλειάς και το σταμάτημα της εντατικοποίησης της εργασίας.
Αναδεικνύοντας τις βαθύτερες αιτίες για τα εργατικά «ατυχήματα» που συμβαίνουν σε μια σειρά από χώρους δουλειάς, επισημαίνει πως «το έδαφος για την πρόκληση ατυχημάτων στρώνεται από την εντατικοποίηση της δουλειάς, την εργασία μέχρι εξάντλησης. Γιατί πόσο ασφαλής είναι ένας εργαζόμενος που δουλεύει μέχρις τελικής πτώσεως; Οταν η υπερωριακή απασχόληση είναι μόνιμο φαινόμενο επειδή η έλλειψη του αναγκαίου προσωπικού είναι βασικό γνώρισμα στους περισσότερους εργασιακούς χώρους; Οταν μάλιστα με τον νόμο Χατζηδάκη διαλύεται το 8ωρο, δηλαδή ο σταθερός ημερήσιος χρόνος εργασίας; Σε αυτές τις συνθήκες είναι καθημερινό φαινόμενο τα εργατικά "ατυχήματα" σε χώρους εργασίας, πολλά από τα οποία δεν καταγράφονται καν καθώς είναι μεγάλη η πίεση που ασκεί η εργοδοσία στους συναδέλφους για να μη διεκδικούν κανένα μέτρο ασφαλείας γιατί αυτό είναι "επιζήμιο"».
Το Εργατικό Κέντρο αναδεικνύει ακόμα πως «για τους περισσότερους χώρους δουλειάς (κάτω από 20 άτομα) δεν προβλέπονται τεχνικός Ασφαλείας, γιατρός Εργασίας ενώ στην πλειοψηφία (και των μεγάλων) δεν υπάρχουν Επιτροπές Υγιεινής και Ασφάλειας ή και να υπάρχουν είναι μόνο στα χαρτιά. Οι ελεγκτικοί μηχανισμοί του κράτους έχουν απαξιωθεί, είναι υποστελεχωμένοι και υπολειτουργούν, αδυνατώντας να κάνουν τακτικούς ελέγχους στο σύνολο των εργασιακών χώρων».
Στο μεταξύ, παρέμβαση στο Σώμα Επιθεώρησης Εργασίας πραγματοποίησε χτες το Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ν. Κοζάνης για το νέο δυστύχημα, αυτήν τη φορά σε φωτοβολταϊκό σταθμό στα Πετρανά Κοζάνης, όπου έχασε τη ζωή του από ηλεκτροπληξία ο εργαζόμενος.
Το περιστατικό δηλώθηκε ως εργατικό «ατύχημα», ενώ τα αίτια και οι συνθήκες κάτω από τις οποίες συνέβη διερευνώνται.
Σε ανακοίνωσή του το Σωματείο Οικοδόμων εκφράζει τη θλίψη του και τα συλλυπητήριά του στην οικογένεια του εργαζόμενου και παράλληλα απαιτεί από κάθε αρμόδιο φορέα να διαλευκάνει άμεσα τις αιτίες του τραγικού περιστατικού και να αποδοθούν ευθύνες. Επίσης, απαιτεί την ουσιαστική ενίσχυση του ΣΕΠΕ και την εντατικοποίηση των ελέγχων στους χώρους εργασίας, στα εργοτάξια και τα γιαπιά.
«Ο κατάλογος με τους νεκρούς συναδέλφους δυστυχώς αυξάνεται. Η κατάσταση στους χώρους δουλειάς είναι εκρηκτική λόγω των αντεργατικών νόμων που έχουν ψηφιστεί όλα αυτά τα χρόνια, που αποτελούν τις αιτίες για την αύξηση των θανατηφόρων "ατυχημάτων"», καταλήγει η ανακοίνωση.
Εργατικό «ατύχημα» σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας και στα Φάρσαλα, κατά τη διάρκεια αποκομιδής απορριμμάτων, με αποτέλεσμα να τραυματιστεί μια υπάλληλος του δήμου, η οποία εργάζεται στην καθαριότητα ως συνοδός απορριμματοφόρου.
«Την τελευταία βδομάδα έχουν γίνει αντιληπτά νέα κρούσματα στο εργοστάσιο παρά το γεγονός ότι η εταιρεία για μια ακόμα φορά τηρεί σιγήν ιχθύος»: Την παραπάνω καταγγελία κάνει το Συνδικάτο Εργαζομένων Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Αττικής, αναφερόμενο σε μεγάλο εργοστάσιο μπισκότων στην Αθήνα. Απαιτεί να ληφθούν άμεσα μέτρα «ώστε να αποφύγουμε να γίνει το εργοστάσιο εστία υπερμετάδοσης».
Το Συνδικάτο, αναδεικνύοντας τους υπαίτιους για το ότι «οι εργαζόμενοι και οι οικογένειές τους παραμένουν εκτεθειμένοι, απροστάτευτοι από τον κορονοϊό», επισημαίνει: «Φταίει το κράτος γιατί για άλλη μια φορά αποδεικνύεται ότι όπου ζει και συχνάζει ο λαός μας, σε νοσοκομεία, σχολεία, Μέσα Μαζικής Μεταφοράς και σε χώρους δουλειάς, δεν υπάρχουν καθόλου μέτρα παρά μόνο η ατομική ευθύνη (...) Φταίει η εργοδοσία γιατί οι επιχειρήσεις συνεχίζουν να αποτελούν εστίες υπερμετάδοσης χωρίς κανένα πρακτικό μέτρο για τους εργαζόμενους».
«Δεν φτάνουν μόνο οι μάσκες, τα αντισηπτικά και το plexiglass. Είναι πρόβλημα όταν δουλεύουμε στην παραγωγή ο ένας πάνω στον άλλον, χωρίς εξαερισμό, σε χώρους χωρίς παράθυρα για 10 ώρες συνεχόμενα. Είναι στα όρια του γελοίου την ίδια στιγμή να μας κάνουν παρατηρήσεις (και μάλιστα με ειρωνεία τις περισσότερες φορές) στο δεκαπεντάλεπτο διάλειμμα γιατί δεν κρατάμε τις αποστάσεις μεταξύ μας», σημειώνει το Συνδικάτο, αποτυπώνοντας τις αιτίες της έξαρσης της πανδημίας στους χώρους δουλειάς.
Παράλληλα, υψηλά ποσοστά επιβάρυνσης της ψυχικής υγείας των εργαζομένων μέσα στην πανδημία καταγράφονται σε έρευνα που παρουσιάστηκε χτες στον Τύπο και η οποία πραγματοποιήθηκε από την EY Ελλάδας και το Εργαστήριο Πειραματικής Ψυχολογίας του ΕΚΠΑ. Σύμφωνα με την έρευνα, που πραγματοποιήθηκε Μάη - Ιούνη, πάνω από το 1/3 των συμμετεχόντων αισθανόταν μελαγχολία και απαισιοδοξία για το μέλλον και το 17% δήλωναν απομονωμένοι. Επίσης ένας στους τρεις εργαζόμενους δήλωνε ότι εμφάνιζε αδυναμία και ζαλάδα, ένα 15% ναυτία ή στομαχικές διαταραχές και 1 στους 10 δυσκολία στην αναπνοή και πόνους στην καρδιά ή στο στήθος.