Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 6
ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
ΒΙΟΠΑΛΑΙΣΤΕΣ ΑΓΡΟΤΕΣ
Αγωνίζονται για το εισόδημα και την επιβίωσή τους

Δυναμική κινητοποίηση στο υποκατάστημα της ΔΕΗ στη Νάουσα, ενάντια στις υπέρογκες αυξήσεις στο ρεύμα, πραγματοποίησαν χτες το πρωί οι αγρότες, μετά από κάλεσμα του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας».

Στο πλαίσιο της κινητοποίησης ανακοίνωσαν συμμετοχή στην πανελλαδική σύσκεψη Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών, που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 19 Δεκέμβρη στη Νίκαια της Λάρισας και στο συλλαλητήριο ενάντια στην ακρίβεια και στον αντιλαϊκό προϋπολογισμό που θα πραγματοποιηθεί στη Νάουσα τη Δευτέρα 20 Δεκέμβρη.

Οπως τόνισε ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Νάουσας «Μαρίνος Αντύπας» Δημήτρης Τσιουλάκος, οι αυξήσεις στα αγροτικά τιμολόγια προκαλούν «ηλεκτροσόκ» στους βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφους, εκτοξεύουν το κόστος παραγωγής σε μια περίοδο που το αγροτικό εισόδημα συνεχώς μειώνεται, ιδιαίτερα από τις χαμηλές τιμές των προϊόντων, τις καταστροφές που προκάλεσαν τα φυσικά φαινόμενα, από τις πετσοκομμένες αποζημιώσεις του ΕΛΓΑ, από τους κόφτες του κανονισμού του. Οι αγρότες δεν μπορούν να ανταποκριθούν στους αυξημένους λογαριασμούς, απειλούνται με διακοπή ρεύματος και σε πολλές περιπτώσεις δεν μπορούν να συνεχίσουν την παραγωγική διαδικασία.

Διεκδικούν μέτρα μείωσης του κόστους παραγωγής (μείωση τιμής του αγροτικού ρεύματος, κατάργηση της ρήτρας αναπροσαρμογής, αφορολόγητο πετρέλαιο), επιδότηση των ζωοτροφών και του κόστους στα μέσα και εφόδια, κατάργηση του ΦΠΑ σε μέσα και εφόδια και σε βασικά είδη των αναγκών της λαϊκής οικογένειας. Επίσης κατώτερες εγγυημένες τιμές που θα καλύπτουν το κόστος παραγωγής και θα εξασφαλίζουν εισόδημα επιβίωσης στον αγρότη και προσιτές τιμές των προϊόντων μας στη λαϊκή κατανάλωση κ.ά.

Σήμερα στον Λαγκαδά, αύριο στην Ηλεία

Η σκυτάλη του αγώνα περνάει σήμερα στους γεωργούς, στους κτηνοτρόφους και τους μελισσοκόμους του Λαγκαδά στη Θεσσαλονίκη, που ετοιμάζονται να δώσουν μαχητικό «παρών» στη συγκέντρωση που καλεί ο Αγροτοκτηνοτροφικός Σύλλογος στις 10 το πρωί έξω από την Εφορία Λαγκαδά.

Απαιτώντας, μεταξύ άλλων, «κατώτερες εγγυημένες τιμές στα αγροτικά προϊόντα για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε να καλλιεργούμε», η Ομοσπονδία Αγροτικών Συλλόγων Ηλείας, συνεχίζοντας τις πολύμορφες αγωνιστικές δράσεις που κάνουν οι βιοπαλαιστές αγροτοκτηνοτρόφοι εδώ και μήνες, προχωρά σε κινητοποίηση - παράσταση διαμαρτυρίας αύριο, στις 12 μ. στην Περιφερειακή Ενότητα στον Πύργο.

Η Ομοσπονδία απαιτεί μεταξύ άλλων κατώτερες εγγυημένες τιμές πώλησης ανά κιλό, για την κορινθιακή σταφίδα 2 ευρώ, για το πρόβειο γάλα 1,50 ευρώ, για το πορτοκάλι 0,40 ευρώ, για το μανταρίνι 0,50 ευρώ και για τα κηπευτικά 50% αύξηση σε σχέση με πέρσι.


Κορυφή σελίδας
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ