Τετάρτη 15 Δεκέμβρη 2021
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ραβασάκηδες

Αγωνιώδεις προσπάθειες καταβάλλουν μια σειρά παράγοντες στον Εβρο για να πείσουν τον λαό της περιοχής ότι θα βγει κερδισμένος από τη μετατροπή του τόπου σε αμερικανοΝΑΤΟικό ορμητήριο. Για παράδειγμα, στον τοπικό Τύπο κυκλοφόρησε πρόσφατα ένα ρεπορτάζ για την αμερικανική «απόβαση», με τίτλο «Ζωντανεύει η αγορά της Αλεξανδρούπολης με τους Αμερικάνους». Οπως εξηγούσε ο συντάκτης, οι Αμερικανοί στρατιωτικοί που διαμένουν στην πόλη αποτελούν «ένεση» για την τοπική οικονομία, «είναι ευγενικοί και ξοδεύουν πολλά χρήματα». Από τη συνέχεια του ρεπορτάζ, όμως, καταλαβαίνει κανείς ότι ο συντάκτης του επινόησε «από κοιλιάς» τον τίτλο. «Ακόμα δεν τους είδαμε, ειδικά στον δικό μας κλάδο» εμφανίζεται να λέει ο ιδιοκτήτης κεντρικού καταστήματος ένδυσης - υπόδησης, ομολογώντας πως «μέχρι στιγμής, ένας μπήκε στο μαγαζί μας». Κάποιος άλλος, αυτοαπασχολούμενος στην Εστίαση, διαπιστώνει απλά μια «κινητικότητα», ενώ ο πρόεδρος των μεσιτών χαρακτηρίζει «ελάχιστο έως μηδαμινό το όφελος από τη παρουσία Αμερικανών στην Αλεξανδρούπολη». Και επειδή το ρεπορτάζ που θα ...καλωσόριζε το δολάριο δεν τους βγήκε, το 'ριξαν στα χωρατά, όπως ότι οι Αμερικανοί έχουν «ωραίο στιλ και χαρακτήρα» και ότι «βλέπουμε εκ μέρους τους μια καταναλωτική διάθεση»... Είναι φανερό ότι δεν νιώθουν καμία αναστολή στην προσπάθεια να στοιχίσουν τον λαό της περιοχής στις επικίνδυνες επιλογές της αστικής τάξης και των κομμάτων της. Τη θεσούλα τους πάντως, ως «ραβασάκηδες» της πρεσβείας και της κυβέρνησης, την έχουν εξασφαλισμένη...

Ξετσούμισαν

Με αφορμή τους λεγόμενους «θεματοφύλακες του Συντάγματος» και όσα βγαίνουν στη φόρα για τις σχέσεις τους με παλιά και νέα ακροδεξιά σχήματα, «ξετσούμισαν» πάλι οι «θεματοφύλακες» της θεωρίας των «δύο άκρων», που παπαγαλίζουν ότι η βία και η ανομία αφορά και την «άλλη πλευρά» και ότι ο πέλεκυς του νόμου θα πρέπει να πέφτει το ίδιο βαρύς και στην ακροδεξιά και στην «ακροαριστερή» «παραβατικότητα». Αξιοποιούν μάλιστα ως παράδειγμα τα προβοκατόρικα σκηνικά που στήνουν κάθε τρεις και λίγο στα πανεπιστήμια ομάδες άσχετες με το φοιτητικό κίνημα, για να συκοφαντήσουν τη δράση και τον αγώνα χιλιάδων φοιτητών για μόρφωση και δουλειά και δικαιώματα. Ξεκινώντας λοιπόν από τα φασισταριά, που περιφέρονται ως νέα τάγματα εφόδου και τρομοκρατούν τον κόσμο, καταλήγουν να ζητούν την επίσπευση της αστυνόμευσης στα πανεπιστήμια, από το ειδικό κατασταλτικό σώμα που συγκρότησε η κυβέρνηση και το οποίο έχει ως αποστολή να πατάξει κάθε φωνή αμφισβήτησης της αντιλαϊκής πολιτικής και στην Παιδεία. Με τέτοιες χυδαίες εξισώσεις και παραλληλισμούς, δεν βγάζουν μόνο λάδι τους ακροδεξιούς σερίφηδες, τους οποίους μάλιστα η κυβέρνηση αξιοποιεί ως βολικούς «αντιπάλους», αλλά ποτίζουν και τη γλάστρα της καταστολής σε βάρος του εργατικού - λαϊκού κινήματος και των αγώνων της νεολαίας, για να «τρέξουν» γρηγορότερα τα αντιδραστικά σχέδια του κεφαλαίου στην Εκπαίδευση. Πολυεργαλείο, δηλαδή, για κάθε χρήση.

Το εμβόλιο...

Η απόσταση ανάμεσα στο Λιβάδι Ολύμπου και την πόλη της Ελασσόνας είναι 40 περίπου χιλιόμετρα. Ο δρόμος είναι όλο στροφές και συχνά ολισθηρός τους μήνες του χειμώνα. Στο Λιβάδι οι υποδομές Υγείας είναι υποτυπώδεις και το κοντινότερο Κέντρο Υγείας είναι αυτό της Ελασσόνας. Εκεί καλούσε ο αντιδήμαρχος τους κατοίκους να απευθυνθούν για να εμβολιαστούν, όταν αποκαλύφθηκε ότι η κινητή μονάδα του ΕΟΔΥ που στάλθηκε στο χωριό δεν διέθετε επαρκή αριθμό εμβολίων, ούτε είχε τη δυνατότητα να επανέλθει την επόμενη μέρα για να ολοκληρώσει τους εμβολιασμούς. Ως αποτέλεσμα, περίπου οι μισοί από όσους είχαν δηλώσει έμειναν ανεμβολίαστοι και επιπλέον ταλαιπωρήθηκαν περιμένοντας για ώρες στο τσουχτερό κρύο.

... δεν λέει να φτάσει

Τον 21ο αιώνα, που η εξέλιξη της επιστήμης προσφέρει τεράστιες δυνατότητες για την προστασία της Υγείας, οι εικόνες από το Λιβάδι φανερώνουν με τον πιο σκληρό τρόπο τις συνέπειες από την αντιλαϊκή πολιτική εμπορευματοποίησης της Υγείας και την αντιμετώπιση ακόμα και των πιο στοιχειωδών λαϊκών αναγκών με τη λογική του κόστους - οφέλους. «Βγάζει μάτι» η έλλειψη ενός σύγχρονου και ολοκληρωμένου συστήματος ΠΦΥ, που θα μπορούσε να αποβεί σωτήριο στην αντιμετώπιση του κορονοϊού, αλλά και στην οργάνωση του εμβολιαστικού προγράμματος. Αντ' αυτού, το ξεχαρβαλωμένο σύστημα Υγείας δεν μπορεί να καταγράψει ούτε καν τις πραγματικές ανάγκες σε εμβόλια, αφήνοντας τους μισούς στα κρύα του λουτρού και χωρίς προοπτική, αφού οι κινητές μονάδες δεν περισσεύουν και πρέπει να μετακινούνται από προορισμό σε προορισμό. Να λοιπόν τι συμβαίνει πραγματικά πίσω από τις αστείες οιμωγές της κυβέρνησης ότι ο κόσμος δεν εμβολιάζεται. Και μη βιαστεί κανείς να πει ότι αυτή είναι μια μεμονωμένη περίπτωση. Γιατί, σύμφωνα με τα δικά τους στοιχεία, πάνω από 16.000 είναι όσοι περιμένουν εδώ και έναν χρόνο να εμβολιαστούν αλλά το εμβόλιο δεν λέει να φτάσει...

ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ

1832 Γεννιέται ο Γάλλος μηχανικός Γκιστάβ Αϊφελ, σχεδιαστής του περίφημου πύργου του Παρισιού.

1933 Γεννιέται ο λαϊκός συνθέτης Ακης Πάνου.

1944 Ο λόχος Κοκκινιάς και ο 3ος λόχος Αθήνας του ΕΛΑΣ καταλαμβάνουν το κτίριο της Γενικής Ασφάλειας, ενώ ισχυρές βρετανικές επιθέσεις στο συνοικισμό Κουντουριώτη και το κέντρο του Πειραιά ανατράπηκαν με βαριές απώλειες για τον εχθρό. Ωστόσο, ο συσχετισμός δυνάμεων μεταβαλλόταν με ραγδαίους ρυθμούς σε βάρος του ΕΛΑΣ. Νέα βρετανικά στρατεύματα αποβιβάζονταν και προωθούνταν συνεχώς προς το κέντρο, ενώ οι απαραίτητες και πολυαναμενόμενες ενισχύσεις του ΕΛΑΣ παρέμεναν ενταγμένες στις επιχειρήσεις σε Ηπειρο και Μακεδονία κατά του Ζέρβα και του Τσαούς Αντών.

Ανταποκρινόμενη στην έκκληση του ΕΑΜ για συγκέντρωση τροφίμων υπέρ του δοκιμαζόμενου μαχόμενου λαού της Αθήνας και του Πειραιά, η Μακεδονία μάζεψε σε ελάχιστο χρονικό διάστημα και έστειλε 300.000 οκάδες στάρι, ενώ από τη Ρούμελη κατέφθασαν ήδη 1.200 οκάδες διαφόρων ειδών με προορισμό τα νοσοκομεία της πρωτεύουσας. Την ίδια στιγμή, οι συνοικίες γύρω από την Καισαριανή συνέχισαν να υποδέχονται τους χιλιάδες κατοίκους της μαρτυρικής αυτής πόλης, που βομβαρδίζονταν ανελέητα από το βρετανικό πυροβολικό και την αεροπορία, προσφέροντάς τους απλόχερα στέγη και τη λιγοστή τροφή που τους ήταν διαθέσιμη. Ανθρωποι των τεχνών, της μουσικής και του θεάτρου επισκέπτονταν καθημερινά τα νοσοκομεία προσφέροντας ψυχαγωγία στους πληγωμένους.

1961 Καταδικάζεται σε θάνατο από το δικαστήριο του Ισραήλ ο πρώην συνταγματάρχης των «Ες-Ες» Αντολφ Αϊχμαν, ως ένας εκ των οργανωτών της γενοκτονίας των Εβραίων στα στρατόπεδα συγκέντρωσης, κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

1964 Το Πρωτοδικείο Αθηνών κηρύσσει έκπτωτη την ηγεσία της ΓΣΕΕ (ΝΔ 4331/1964), διορίζοντας στη θέση της νέα Προσωρινή Διοίκηση, με γγ τον κυβερνητικό (της Ενωσης Κέντρου) συνδικαλιστή Ν. Παπαγεωργίου και χρονικό ορίζοντα το 15ο Συνέδριο της Συνομοσπονδίας. Τις περισσότερες θέσεις κατέλαβαν εκπρόσωποι της Δημοκρατικής Συνδικαλιστικής Αλλαγής (παράταξη της Ενωσης Κέντρου), ενώ συμπεριελήφθησαν επίσης και αρκετοί «Θεοδωρικοί». Από τη νέα Διοίκηση αποκλείστηκαν εντελώς οι εκπρόσωποι του ταξικού συνδικαλιστικού κινήματος και οι «115» Συνεργαζόμενες Εργατοϋπαλληλικές Οργανώσεις.

1966 Πεθαίνει ο Αμερικανός σκιτσογράφος Γουόλτ Ντίσνεϊ.

1970 Προσεδαφίζεται στον πλανήτη Αφροδίτη το σοβιετικό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο «Βενέρα 7». Πρόκειται για το πρώτο αντικείμενο κατασκευασμένο από άνθρωπο που έφτασε σε άλλο πλανήτη.

1993 Εκπρόσωποι 117 χωρών εγκρίνουν τη Συνθήκη GATT για το εμπόριο, με σκοπό τη δημιουργία «ανοιχτών» διεθνών αγορών. Η απελευθέρωση του διεθνούς εμπορίου ευνόησε ιδιαίτερα τα ισχυρά ιμπεριαλιστικά κράτη.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ