Πέμπτη 3 Νοέμβρη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«ΒΑΣΙΚΟΣ ΜΕΤΟΧΟΣ»
Δικομματική συναίνεση στις απαιτήσεις των Βρυξελλών

Βάζουν «ταφόπλακα» στο άρθρο 14 του Συντάγματος, κατήγγειλαν οι βουλευτές του ΚΚΕ

Eurokinissi

Τη συναίνεση, κάτω από την «ομπρέλα» της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Νέας Δημοκρατίας και ΠΑΣΟΚ προκειμένου να μην μπουν έστω κάποιοι φραγμοί στην επιχειρηματική ασυδοσία των ιδιοκτητών ΜΜΕ, κατήγγειλαν χτες στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ.

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του Κόμματος, Αντώνης Σκυλλάκος, επανέλαβε την πάγια θέση του ΚΚΕ για το θέμα της διαπλοκής και της διαφθοράς, λέγοντας πως «πιστεύουμε ότι το σύστημα το κοινωνικο-οικονομικό αναπαράγει το φαινόμενο», οπότε μπορούν να ληφθούν «μόνο μέτρα περιορισμού, με πρόσκαιρο αποτέλεσμα». Οπως τόνισε, τα όποια μέτρα «σταματούν εκεί που αρχίζει η ανταγωνιστικότητα και η ελεύθερη αγορά». Στόχος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, είναι «να μην υπάρχει κανένα εμπόδιο στον επιχειρηματία, να έχει επιχειρήσεις, καράβια, τράπεζες, να είναι και αγρότης και βεβαίως να έχει και μέσα μαζικής ενημέρωσης, αρκεί να μη διαπράττεται αδίκημα του κοινού ποινικού δικαίου, δηλαδή δωροδοκία ή ενεργητική διαφθορά». Πρόσθεσε μάλιστα πως πιστεύουμε ότι «μπορούσε σε επιμέρους ζητήματα να υπάρξει ένα φρένο», γι' αυτό συμφωνήσαμε στο άρθρο 14 και «συμβάλλαμε στο να υπάρξει κάποια νομοθεσία». «Τώρα - συνέχισε - βλέπουμε να σβήνονται τα πάντα. Να συντάσσεται και η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με τη λογική ότι δεν υπάρχει διαπλοκή, παρά μόνο όταν υπάρχει καταδικαστική απόφαση για δωροδοκία» και να «καταργείται το γενικό ασυμβίβαστο», άρα και να «μπαίνει ταφόπλακα στο άρθρο του Συντάγματος».

Σχολιάζοντας την αποχώρηση του ΠΑΣΟΚ ο Αντ. Σκυλλάκος τόνισε ότι «δεν ξεκαθαρίζει επί του νομοσχεδίου ποια είναι η θέση του και για το δικό του νόμο όπως είχε ψηφιστεί», επισημαίνοντας ότι εξέφρασε την πολιτική του θέση σύμφωνα με την οποία «πρέπει να αναθεωρηθεί επί το χειρότερο το άρθρο 14 του Συντάγματος», συμπληρώνοντας ότι «θέλω μια δήλωση και από την κυβέρνηση για το θέμα», αφού, όπως είπε, δεν έχει ξεκαθαριστεί με σαφήνεια στη συζήτηση του νομοσχεδίου στην αρμόδια διαρκή επιτροπή ποια είναι η άποψή της. Εύστοχα μάλιστα σημείωσε για τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ ότι «είναι "βασικός μέτοχος" ο κ. Παπανδρέου στο θέμα του πώς αντιμετωπίζεται η όλη υπόθεση του βασικού μετόχου. Δεν ξεφεύγει το ΠΑΣΟΚ με το να λέει γενικές διακηρύξεις».

Επίσης, αναφερόμενος στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο ο Αντ. Σκυλλάκος σημείωσε ότι «θα συνεχιστεί η διαπάλη των δυο μεγαλύτερων κομμάτων για την πίτα της ενημέρωσης», αλλά «θα μετατεθεί στα προσεχή νομοσχέδια για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση». Αναρωτήθηκε ρητορικά «τι γίνεται όμως για τη δημοκρατία και τον πλουραλισμό;» αναφερόμενος στον περιορισμό της παρουσίας του ΚΚΕ στα ιδιωτικά αλλά και τα κρατικά μέσα ενημέρωσης, την ίδια ώρα που «μόνο υποδείξεις κάνει το Ραδιοτηλεοπτικό Συμβούλιο»...

Τέλος, αναφερόμενος στα επί μέρους άρθρα του νομοσχεδίου τόνισε ότι «περιορίζεται η έννοια των παρένθετων προσώπων» παράλληλα «περιορίζονται δραστικά τα πρόστιμα», ενώ «αυξάνει ο κύκλος των επιχειρήσεων που δε θα ονομαστικοποιούνται οι μετοχές. Το ίδιο ισχύει και για τις επιχειρήσεις που θα παίρνουν άδεια για ΜΜΕ με δυνατότητα να έχουν μετοχές και σε άλλα ΜΜΕ».

«Ανταγωνίζεστε, τα δυο μεγαλύτερα κόμματα, αν το άρθρο 14 παράγραφος 9, ο ένας θα το σβήσει με "μπλάνκο" και ο άλλος θα το σβήσει με μαύρο μελάνι», τόνισε στην ομιλία της η εισηγήτρια του ΚΚΕ, Λιάνα Κανέλλη. Οπως είπε, «για εμάς και στις δύο περιπτώσεις το άρθρο πάει περίπατο...». Αναφερόμενη στην κυβέρνηση είπε ότι «διαλύσατε το Σύνταγμα με εντολή κατώτερων κοινοτικών εκπροσώπων και την επίσπευση της διαδικασίας στην ΕΕ» σημειώνοντας συνολικά ότι αυτή η εξέλιξη είναι επικίνδυνη, αφού «αποδεικνύει ότι Σύνταγμα στην Ελλάδα δεν υπάρχει, εκτός κι αν πάρει σφραγίδα από το γραφείο τροχοδρόμησης και τροχονόμησης των ευρωπαϊκών γιγάντιων καπιταλιστικών συμφερόντων». Οσον αφορά την επικείμενη ρύθμιση για τη συγκέντρωση των μέσων ενημέρωσης σχολίασε ότι, όπως όλα δείχνουν, «θα τη φέρετε στο επίπεδο του ελέγχου των συγκεντρωμένων»!

«Στα πλαίσια αυτής της ΕΕ με τα καπιταλιστικά χαρακτηριστικά δεν μπορεί να υπάρξουν θεσμοί υπέρ των λαϊκών συμφερόντων» τόνισε στην ομιλία του ο βουλευτής του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης τονίζοντας ότι στο πλαίσιο αυτό αντιμετωπίζεται το προτεινόμενο νομοθέτημα. Ειδικά για τις ονομαστικοποιήσεις των μετοχών τόνισε πως «ενώ υπήρχαν κάποιες εξαιρέσεις τώρα διευρύνονται». Επίσης, αναφερόμενος σε επιμέρους άρθρα του νόμου σημείωσε ότι υλοποιείται η κατεύθυνση της ΕΕ, που «θέλει να ενοποιήσει τη χρηματιστηριακή αγορά για να επιτύχει την ελεύθερη διακίνηση του κεφαλαίου». Κατέληξε λέγοντας ότι «όσο οι επιχειρηματίες θα έχουν υπό την κατοχή τους συχνότητες του Δημόσιου δε θα μπορέσει ποτέ να χτυπηθεί στη ρίζα της η διαπλοκή».

ΓΙΩΡΓΟΣ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ
Να αλλάξει το άρθρο του Συντάγματος!

Αποχώρησε από τη συζήτηση το ΠΑΣΟΚ

Ως υπερασπιστής των απαιτήσεων της ΕΕ εμφανίστηκε χτες στη Βουλή ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Γιώργος Παπανδρέου, ζητώντας έως και αλλαγή του επίμαχου άρθρου 14 του Συντάγματος, παράλληλα για προφανείς επικοινωνιακούς λόγους, ανακοίνωσε την αποχώρηση της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Στην ομιλία του υποστήριξε ότι ο προηγούμενος νόμος για τον βασικό μέτοχο «ήταν ένας νόμος ανεφάρμοστος, που δημιουργούσε προβλήματα στις σχέσεις μας με την Ευρωπαϊκή Ενωση», δηλώνοντας παράλληλα ότι «όταν σηκώνεις την ελληνική σημαία πρέπει να είσαι σίγουρος για το αποτέλεσμα, αλλιώς χάνει η χώρα». Μάλιστα ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ αποκάλυψε και την πολιτική πρόθεση του κόμματός του για το Σύνταγμα, αναφορικά με το άρθρο 14 που ορίζει το ασυμβίβαστο ιδιοκτήτη μέσου ενημέρωσης με την ιδιότητα του εργολήπτη του δημοσίου, λέγοντας πως «ψηφίστηκε με καλή πρόθεση» αλλά πρέπει «να ξαναδούμε το Σύνταγμα με τα νέα δεδομένα»!

Παράλληλα όσον αφορά τη διαδικασία του κατεπείγοντος που επέλεξε η κυβέρνηση, ο Γ.Παπανδρέου μίλησε για «απολύτως αδιαφανείς διαδικασίες» προσθέτοντας ότι «διαπραγματευόσασταν επί μήνες χωρίς καμία ενημέρωση» στις Βρυξέλλες με χαμηλόβαθμους αξιωματούχους. Επίσης έριξε εκ νέου «νερό στο μύλο» της σκανδαλολογίας αναφερόμενος στις πρόσφατες παραιτήσεις κυβερνητικών στελεχών. Τέλος ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ επισήμανε πως πρέπει «να επανακαθορίσουμε τη σχέση της οικονομίας και της πολιτικής, τη σχέση του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα» κάτι που θα επιτευχθεί με τη «διασφάλιση του υγιούς ανταγωνισμού».

Να σημειώσουμε πως το νομοσχέδιο ψηφίστηκε, τελικά, με τις ψήφους των βουλευτών της ΝΔ.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Απέλπιδα προσπάθεια να ... χρυσωθεί το χάπι

Να αποκρύψουν την πολιτική επιλογή της «παραγραφής» των δεδομένων του Συντάγματος προκειμένου να εξυπηρετηθούν οι απαιτήσεις των Βρυξελλών και των μεγαλοκαναλαρχών, επιχείρησε μάταια χτες στη Βουλή η κυβέρνηση με τις παρεμβάσεις των αρμόδιων υπουργών Εσωτερικών και Επικρατείας.

Σε ευθεία παραδοχή της άκριτης συμφωνίας της κυβέρνησης στα όσα επιτάσσει η Ευρωπαϊκή Ενωση προχώρησε χτες ο Προκόπης Παυλόπουλος, σημειώνοντας πως «ζούμε στην ΕΕ και πρέπει να ακούμε και τις απόψεις που υπάρχουν εκεί» και «άσχετα τι πιστεύουμε εμείς, πρέπει να έχουμε διατάξεις συμβατές με το κοινοτικό δίκαιο». Πρόσθεσε ότι «δώσαμε μάχη για να βρούμε τον κοινό τόπο», όμως «η συμμετοχή μας στην ΕΕ ήταν και είναι κορυφαία επιλογή. Είναι πολύ περισσότερα τα οφέλη που θα αποκομίσουμε από τις διαφορές τις οποίες υπάρχουν». Επιχείρησε δε να ...χρυσώσει το χάπι, λέγοντας ότι η κυβέρνηση εμμένει στην καταπολέμηση της διαπλοκής και ότι «αυτή η προσπάθεια θα κορυφωθεί με το νόμο για τη συγκέντρωση και την αδειοδότηση». Επίσης υποστήριξε ότι «οι βασικές μας επιλογές στον 3310 παραμένουν».

Από την πλευρά του ο Θ. Ρουσόπουλος υποστήριξε πως με τον τροποποιημένο νόμο που κατέθεσε η κυβέρνηση «και το πνεύμα του Συντάγματος τηρείται στο ακέραιο και είναι συμβατή με την ευρωπαϊκή έννομη τάξη». Παράλληλα κατηγόρησε το ΠΑΣΟΚ πως «εκλώσησε μια χρυσοτόκο χήνα της διαπλοκής και τώρα "ποιεί την νήσσαν"». Επίσης σχολίασε ότι «δε μας είπε ο κ. Παπανδρέου σε ποια κατεύθυνση πρέπει να αλλάξει το άρθρο 14 του Συντάγματος», υποστηρίζοντας στη συνέχεια ότι «το άρθρο 14 δεν αναφέρει ότι το ασυμβίβαστο πρέπει να ισχύει απόλυτα» καθώς και για τον προτεινόμενο νόμο ότι «οι διατάξεις του δεν μπορούν να μείνουν ανεφάρμοστες».

Κύριε Πρόεδρε της Ρουμανίας, σκεφθείτε για δύο ζητήματα

Ολοκληρώνοντας τη χτεσινή τοποθέτησή της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, απευθυνόμενη στον Πρόεδρο της Ρουμανίας, σημείωσε:

«Κύριε Πρόεδρε της Ρουμανίας, να μου επιτρέψετε να πω το εξής. Επειδή ακριβώς γίνεται λόγος ότι η ένταξη μιας χώρας στην ΕΕ σημαίνει και, εν πάση περιπτώσει, εφαρμογή και κάποιων νέων, θετικών αρχών. Για μας δεν υπάρχουν θετικές αρχές, αλλά αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν, θα ήθελα, κύριε Πρόεδρε της Ρουμανίας, να σκεφθείτε για δύο ζητήματα: Για το γεγονός ότι υπάρχει νομοθετική απαγόρευση στη δράση του Κομμουνιστικού Κόμματος στη Ρουμανία και για το γεγονός ότι από το 1999 είναι στη φυλακή ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Συνδικάτων Ανθρακωρύχων, ο Μιρόν Γκόζμα, ο οποίος υπερασπίστηκε τους χιλιάδες απολυμένους ανθρακωρύχους. Δε σημαίνει ότι στην Ελλάδα έχουμε "παράδεισο" δημοκρατίας και ότι δεν έχουμε προβλήματα. Πολύ περισσότερα λέμε για την Ελλάδα. Αλλά με την ευκαιρία της παρουσίας σας θα ήθελα να σκεφθείτε και γι' αυτά τα ζητήματα».

ΑΛΕΚΑ ΠΑΠΑΡΗΓΑ
Συνεργασία υπέρ των λαών και όχι των κεφαλαιοκρατών

Καταψήφισε το ΚΚΕ τη συνθήκη ένταξης της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην Ευρωπαϊκή Ενωση

Eurokinissi

Με την παρουσία των Προέδρων της Βουλγαρίας Γκεόργκ Παρβάλοφ και της Ρουμανίας Τράιαν Βασέσκου, η Βουλή, χτες, σε πανηγυρική συνεδρίαση και με τη σύμφωνη γνώμη της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ επικύρωσε τη συνθήκη προσχώρησης των δύο χωρών στην ΕΕ από την 1η Γενάρη του 2007.

Τη διαφωνία του ΚΚΕ με τη συνθήκη προσχώρησης στην ΕΕ των δύο χωρών εξέφρασε η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλ. Παπαρήγα, η οποία στην ομιλία της αναφέρθηκε στις εξελίξεις στην περιοχή και τόνισε:

«Το ΚΚΕ καταψηφίζει το σχέδιο νόμου για την προσχώρηση της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ για τον ίδιο ακριβώς λόγο που ψηφίσαμε "όχι" στην ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ, για τον ίδιο ακριβώς λόγο που παλεύουμε για μια Ευρώπη ενωμένη έξω από την πόρτα της ΕΕ, για μια Ευρώπη ενωμένη με βάση τα συμφέροντα των εργαζομένων, τα συμφέροντα των λαών.

Το ΚΚΕ, και πριν το 1989 και σήμερα, ανεξάρτητα από τις αλλαγές που έγιναν, είναι ένθερμος υποστηρικτής της διαβαλκανικής περιφερειακής συνεργασίας ανάμεσα στους λαούς και τα κράτη, είναι υπέρ της συνεργασίας - οικονομικής, πολιτιστικής, εμπορικής - και με τη Ρουμανία και με τη Βουλγαρία, με κριτήριο τα αμοιβαία συμφέροντα των λαών, τα πολιτικά τους και δημοκρατικά δικαιώματα, την πολιτιστική τους συνεργασία.

Είμαστε γειτονικές χώρες και, ανεξάρτητα από το πώς βλέπουμε το κοινωνικό σύστημα, θεωρούμε ότι η βαλκανική συνεργασία πρέπει να αναπτύσσεται και εμείς προς αυτήν την κατεύθυνση, όσο εξαρτάται από εμάς, θέλουμε να συμβάλουμε.

Απορρίπτουμε, μάλιστα, κάθε σύνθημα, άποψη, αντίληψη, εκτίμηση, όρο περί διείσδυσης της Ελλάδας στα Βαλκάνια, περί διείσδυσης της Ελλάδας στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία ή και τοποθετήσεις που καμιά φορά γίνονται περί της Ελλάδας ή της Θεσσαλονίκης ως μητροπολιτικού κέντρου των Βαλκανίων.

Εμείς σεβόμαστε κάθε γειτονική χώρα και τη δική της πρωτεύουσα. Ο καθένας έχει τη δική του οντότητα. Υποστηρίζουμε τα ίσα δικαιώματα των οικονομικών μεταναστών από όλες τις χώρες της Βαλκανικής και εννοείται και από τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία και παλεύουμε όσο εξαρτάται και από το δικό μας χέρι για τη βελτίωση της ζωής των οικογενειών τους.

Μια εφημερίδα σήμερα, η οποία από όσο καταλαβαίνω είναι υπέρ της διεύρυνσης της ΕΕ και της ένταξης των δύο χωρών, χρησιμοποίησε έναν τίτλο στο δημοσίευμά της: "Πάρτι επενδύσεων στη Βουλγαρία και τη Ρουμανία".

Αυτό ακριβώς θα γίνει. Είμαστε βέβαιοι ότι θα υπάρξουν τοποθετήσεις κεφαλαίων όχι μόνο από την Ελλάδα, αλλά από αρκετές χώρες. Ηδη υπάρχει μια τέτοια προσέλκυση κεφαλαίων στις χώρες αυτές από τη Γερμανία, την Ολλανδία, την Ιταλία κλπ. Επίσης, θα υπάρχει αυτό που ζούμε και στην Ελλάδα, δηλαδή και προσέλκυση κεφαλαίων και εξαγωγή κεφαλαίων.

Εμείς προβληματιζόμαστε ή μάλλον έχουμε μια συγκεκριμένη γνώμη. Προσελκύονται τα κεφάλαια γιατί η σκέψη τους είναι ότι εκεί υπάρχει φθηνό εργατικό δυναμικό, υπάρχει ένας πολύ χαμηλότερος φορολογικός συντελεστής και μάλιστα με βάση την οδηγία του Λιχτενστάιν και σε αυτές τις χώρες, όπως σε άλλες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης, θα υπάρξει εγκατάσταση πολλών εταιριών - μαϊμού. Δε νομίζω ότι κανείς μπορεί να πει όχι σε αυτό το ζήτημα, μια και αυτή η κοινοτική οδηγία προβλέπει κάτι τέτοιο.

Υπάρχει μεγάλη όρεξη να τοποθετηθούν κεφάλαια σε αυτές τις χώρες, καθώς μια σειρά βιομηχανικά και αγροτικά συγκροτήματα έχουν κλείσει επιχειρηματικά, καθώς υπάρχει πολύ μικρή ιδιοκτησία γης ύστερα από την αποκοινωνικοποίηση, καθώς αρκετές καλλιέργειες έχουν συρρικνωθεί ή έχουν εξαφανιστεί.

Ποιες θα είναι οι συνέπειες; Σε αυτές τις χώρες, κατά τη γνώμη μας, δε θα ανέβουν τα μεροκάματα των εργαζομένων. Βεβαίως, μπορεί να ανέβουν κάτω από την επίδραση της πάλης και θα υπάρξει ακόμα μεγαλύτερη πίεση για φθηνά μεροκάματα και στην Ελλάδα και στις χώρες από όπου προέρχονται τα κεφάλαια.

Μας ανησυχεί, επίσης, το γεγονός ότι σε αυτές τις χώρες αυξάνονται, τοποθετούνται αμερικανικές βάσεις. Βεβαίως, αυτές οι χώρες κάνουν αυτό που κάνει εδώ και πάρα πολλά χρόνια η Ελλάδα.

Επισημαίνουμε ότι η διαδικασία ένταξης των δύο χωρών γίνεται με χειρότερους όρους από τους όρους με τους οποίους έγινε η ένταξη της Ελλάδας στην ΕΕ. Γίνεται, μάλιστα, σε μια περίοδο όπου όσο διευρύνεται η ΕΕ τόσο διαμορφώνονται και οξύνονται πολλαπλές αντιθέσεις και διαμορφώνονται ντε φάκτο και στην πορεία και ντε γιούρε με τη μορφή της ειδικής συνεργασίας και πάρα πολλές ταχύτητες.

Παρ' όλα αυτά εμείς ως κόμμα ενδιαφερόμαστε να υπάρχει ειρηνική συμβίωση των χωρών και συνεργασία - ξαναλέμε - προς όφελος των λαών και όχι των επιχειρηματιών. Θα προσπαθήσουμε μάλιστα να βοηθήσουμε στην ακόμα μεγαλύτερη προσέγγιση των λαών μεταξύ τους.

Μας απασχολούν και εμάς οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο και όχι μόνο. Θεωρούμε ότι η καλύτερη συνεισφορά για την ειρήνη στα Βαλκάνια είναι να μην υπάρξει περαιτέρω αλλαγή συνόρων, διότι προς τα εκεί προχωρούν οι εξελίξεις στο Κοσσυφοπέδιο. Δεν υπάρχουν συμφωνίες και δεσμεύσεις που μπορεί να τηρηθούν, όταν στα Βαλκάνια προστίθενται νέα προτεκτοράτα».

Τους καλωσόρισαν στο «μαντρί»

Ο πρωθυπουργός Κ. Καραμανλής είπε ότι με την ένταξη της Βουλγαρίας και της Ρουμανίας στην ΕΕ γίνεται πιο ισχυρή η φωνή της περιοχής μας στην Ευρώπη και ενδυναμώνεται «η ευρωπαϊκή φωνή της». Αναφερόμενος δε στο Κοσσυφοπέδιο απέφυγε για μια ακόμα φορά να ταχθεί κατά της αλλαγής συνόρων στην περιοχή και άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο ανεξαρτητοποίησής του. Συγκεκριμένα, είπε ότι η λύση που θα δοθεί πρέπει να προέλθει από ουσιαστικές διαπραγματεύσεις με πλήρη συμμετοχή όλων, να μην είναι προϊόν επιβολής, να λαμβάνει υπόψη τις σχετικές αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας, να είναι συμβατή με τις αρχές και τις αξίες της ΕΕ και να ενισχύει τη σταθερότητα και την ειρήνη στην «ευαίσθητη περιοχή μας». Κουβέντα δεν ακούστηκε από τον πρωθυπουργό για λύση που να εγγυάται ότι δεν πρόκειται να αλλάξουν τα σύνορα στα Βαλκάνια.

Καλωσορίζοντας τις δύο χώρες στην ΕΕ, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ ισχυρίστηκε ότι η διεύρυνση της Ενωσης αποτελεί καθοριστική συμβολή στην εμπέδωση της ειρήνης και της σταθερότητας και όλα αυτά τα λίγα χρόνια μετά το ματοκύλισμα της Γιουγκοσλαβίας από τους «ανθρωπιστικούς βομβαρδισμούς» του ΝΑΤΟ και της ΕΕ. Μάλιστα, ο Γ. Παπανδρέου ισχυρίστηκε ότι για την πτώση των δικτατοριών στην Ελλάδα, την Ισπανία και την Πορτογαλία σημαντικό ρόλο έπαιξε η ΕΕ και, κάνοντας ανιστόρητους συνειρμούς, είπε ότι πρόσφατα ήταν η σειρά των χωρών της Ανατολικής Ευρώπης να περάσουν από αυταρχικά καθεστώτα σε δημοκρατίες με το σημαντικό ρόλο της ΕΕ.

Ομονοώντας στο καλωσόρισμα, ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος είπε ότι το κόμμα του υποστηρίζει την ένταξη των δύο χωρών στην ΕΕ, ισχυριζόμενος ότι το κόμμα του δε θέλει «μια Ευρώπη με αποκλεισμούς» και δεν πιστεύει ότι στον 21ο αιώνα «αλλιώς θα πηγαίνει η Ελλάδα, αλλιώς θα πηγαίνει η Βουλγαρία, αλλιώς η Ρουμανία αλλά αργότερα και η Σερβία και η Αλβανία».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ