Πέμπτη 29 Σεπτέμβρη 2016
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΥΠΟΥΡΓΟΣ ΠΑΙΔΕΙΑΣ
«Τριετές μεταρρυθμιστικό σχέδιο» με οδηγό τον ΟΟΣΑ

Στο γνωστό μοτίβο της «επιστροφής στην κανονικότητα» αλλά και της προώθησης μεταρρυθμίσεων κινήθηκε ο υπουργός Παιδείας, Ν. Φίλης, υπερασπιζόμενος τις αλλαγές στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση και κάνοντας λόγο για προσπάθεια στήριξης του δημόσιου πανεπιστημίου από την κυβέρνηση.

Ο Ν. Φίλης επιστράτευσε τα ονόματα μεγάλων παιδαγωγών για να δώσει προοδευτική και παιδαγωγική χροιά στην πολιτική που τσακίζει το δικαίωμα στη μόρφωση και περιέγραψε ένα «τριετές σχέδιο για την εκπαιδευτική μεταρρύθμιση», με άξονες τη δεκάχρονη υποχρεωτική εκπαίδευση, αλλαγές στο Γυμνάσιο, την κατάργηση των πανελληνίων εξετάσεων και την αντικατάστασή τους με σύστημα στο οποίο πρότεινε να καταλήξει αυτή η Βουλή. Τρίτος άξονας, η προώθηση του Ενιαίου Χώρου Ερευνας και Εκπαίδευσης, στον οποίο «σημαντικό ρόλο θα παίξει ένα αναμορφωμένο και αναβαθμισμένο όργανο αξιολόγησης των Πανεπιστημίων, των ΤΕΙ και των Ερευνητικών Κέντρων». Ο υπουργός δεν έκρυψε πως στην πολιτική στην Παιδεία - σύμφωνα και με τη μνημονιακή υποχρέωση - οδηγός θα είναι η νέα έκθεση του ΟΟΣΑ «που θα συμβάλλει στην υλοποίηση των νέων πολιτικών μας προτεραιοτήτων», όπως είπε ο υπουργός.

Μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στο ζήτημα της εκπαίδευσης των προσφυγόπουλων, εξαγγέλλοντας την έναρξη προγράμματος εκπαίδευσης 2.000 μαθητών από 7 κέντρα φιλοξενίας σε γειτονικά σχολεία σε Αττική, Μακεδονία και Ηπειρο στις 10 Οκτώβρη. Για το μάθημα των Θρησκευτικών επανέλαβε πως τα προγράμματα θα αξιολογηθούν στο τέλος της σχολικής χρονιάς από το ΙΕΠ και του χρόνου θα κυκλοφορήσουν τα νέα σχολικά βιβλία. Σχολίασε ιδιαίτερα τις επιθέσεις στο πρόσωπό του, ενώ επιχείρησε να ανασκευάσει σε ένα βαθμό τις δηλώσεις που έκανε το προηγούμενο διάστημα για το ρόλο της Εκκλησίας στην Κατοχή και τη χούντα.

Σε γραμμή αντιπαράθεσης με τη ΝΔ, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας, Σία Αναγνωστοπούλου, στάθηκε ιδιαίτερα μεταξύ άλλων στο νόμο - πλαίσιο του 2011 για την Ανώτατη Εκπαίδευση, εστιάζοντας κυρίως στην αναποτελεσματικότητά του, σημειώνοντας πως ήταν «μια ιδεολογική πλατφόρμα και δεν είχε κανονιστικό χαρακτήρα», οι κοινοβουλευτικές ομάδες που τον ψήφισαν άρχισαν να τον ξηλώνουν και έδειξε τα όριά του σε σχέση με τους εσωτερικούς κανονισμούς που προέβλεπε.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Δεν θα επιτρέψουμε να στήσετε νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές

Η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ στη συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

Κυρίες και κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα στήνεται σκόπιμα ένα αποπροσανατολιστικό δίπολο γύρω από τα ζητήματα και της Παιδείας. Σιγοντάρεται - είναι αλήθεια - και από την κυβέρνηση και από τη Νέα Δημοκρατία.

Ρίχνονται στο τραπέζι μια σειρά δίπολα όπως: Ισότητα ή ποιότητα, κρατισμός ή ιδιωτική πρωτοβουλία.

Κατηγορείται, μάλιστα, η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ για «σοβιετικό μοντέλο» στην Εκπαίδευση.

Η Νέα Δημοκρατία σάς κάνει πολύ μεγάλη τιμή, χωρίς ίσως να το συνειδητοποιεί και η ίδια ακριβώς, χωρίς αντίκρισμα μάλιστα, όταν σας κατηγορεί ότι πάτε να εφαρμόσετε σοβιετικό μοντέλο στην Παιδεία.

Φυσικά, η Νέα Δημοκρατία επιδιώκει έτσι να διαχωριστεί ιδεολογικά από την κυβέρνησή σας.

Βλέπετε, όταν προσπαθούν να αντιπαρατεθούν μεταξύ τους δυο διαφορετικές εκδοχές της ίδιας αστικής πολιτικής, έχουν αμοιβαίο συμφέρον να υποβαθμίζουν και να υπενθυμίζουν καλύτερα, ο ένας στον άλλο - και οι δυο μαζί στους ταγούς τους - ποιος είναι ο πραγματικός αντίπαλος.

Και πραγματικά, είναι να απορεί κανείς για το γεγονός ότι η κατηγορία για δήθεν σοβιετισμό ανέκυψε σε σχέση με ένα άρθρο που αφορούσε ρυθμίσεις για τους εργαζόμενους στην Ιδιωτική Εκπαίδευση.

Καταρχήν, να σας ενημερώσουμε, για όσους δεν το ξέρετε, γιατί αρκετοί εδώ μέσα κι άλλοι που λείπουν, που δε βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην αίθουσα και το ξέρουν και το παραξέρουν, αφού πολλοί σπούδασαν εκεί, είτε στη Σοβιετική Ενωση είτε σε άλλες τέτοιες χώρες, ότι εκεί δεν υπήρχε Ιδιωτική Εκπαίδευση. Ηταν όλα - και σωστά κατά τη γνώμη μας - αποκλειστικά δημόσια και σε μια πορεία δωρεάν για όλους.

Ομως, πέρα από αυτό. Αξίζει να σημειώσουμε ότι η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ ουσιαστικά πήρε ένα μέτρο ελέγχου ορισμένων τομέων της Ιδιωτικής Εκπαίδευσης και όχι όλων, ενώ εγκαλούσε μάλιστα τη ΝΔ γιατί απομακρυνόταν από τις αρχές του Γεώργιου Ράλλη! Το ακούσαμε και λίγο πριν.

Δεν μπορείτε να κρύψετε την ανωτερότητα του σοσιαλισμού

Και μιας που μας δίνεται η δυνατότητα, ας μιλήσουμε για ορισμένα μόνο απ' τα επιτεύγματα του σοβιετικού μοντέλου στην Εκπαίδευση. Μιας και έχουμε και δευτερολογία και δεν προλάβαμε να τα πούμε στην πρωτολογία.

Οσοι κυκλοφορούν στην Αθήνα με το μετρό, θα έχουν δει ίσως μια διαφήμιση ενός ιδιωτικού ΙΕΚ το οποίο επιχαίρει για το ότι, σύμφωνα με την έρευνά του, το 64% των αποφοίτων του εργάζεται στο αντικείμενο των σπουδών του.

Αυτοί που πουλάνε την ελπίδα της επαγγελματικής αποκατάστασης σε παιδιά που δεν τα κατάφεραν στις πανελλήνιες, βρίσκουν ως άξιο διαφήμισης αυτό το ποσοστό, προφανώς και σε αντιδιαστολή με ό,τι συμβαίνει με τους αποφοίτους πανεπιστημίων και ΤΕΙ.

Κύριοι του ΣΥΡΙΖΑ και της ΝΔ, αλλά και των υπόλοιπων κομμάτων, δεν μπορείτε να κρύψετε την πραγματικότητα που βίωνε η νεολαία τότε στη Σοβιετική Ενωση:

Οτι με το που τελείωναν δηλαδή τις σπουδές τους - γι' αυτό είπα το παράδειγμα το παραπάνω - ήξεραν τη θέση εργασίας στην οποία θα τοποθετούνταν, με βάση και τα ενδιαφέροντα και τις επιλογές τους, αλλά και τις ανάγκες που υπήρχαν στην οικονομία.

Πώς μπορείτε να απαντήσετε σε αυτό, όλοι εσείς, οι υπερασπιστές του καπιταλιστικού δρόμου και του ευρωμονόδρομου, που έχει στο DNA του και την ανεργία και την εκμετάλλευση;

Στην ΕΣΣΔ, για παράδειγμα, οι οικογένειες των φοιτητών που σπούδαζαν σε άλλες πόλεις δεν ήξεραν καν τι σημαίνει ψάχνω σπίτι για να μείνει το παιδί μου. Το πρόβλημα της φοιτητικής στέγης ο σοσιαλισμός το είχε λύσει. Οι φοιτητικές εστίες αποτελούσαν συστατικό μέρος κάθε ιδρύματος Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Δεν είναι, όμως, μόνο αυτά. Πάνω από το 80% των σπουδαστών έπαιρναν από το σοβιετικό κράτος κάθε μήνα και επίδομα, τέτοιο ώστε να μπορούν και να καλύπτουν τις ανάγκες τους, χωρίς να επιβαρύνουν τις οικογένειές τους.

Αυτό τους εξασφάλιζε και τη διατροφή και την καθημερινότητά τους συνολικά, τις μετακινήσεις τους, την ένδυσή τους, τον πολιτισμό τους, την υπόδησή τους κ.λπ. Θυμίζει τίποτα από όλα αυτά η ελληνική, σημερινή, στον 21ο αιώνα πλέον, πραγματικότητα;

Την ίδια στιγμή, ο σοσιαλισμός έδωσε απάντηση ότι και γενίκευση της εκπαίδευσης μπορούμε να έχουμε και ποιότητα στα αποτελέσματά της.

Το σοβιετικό εκπαιδευτικό σύστημα αναγνωριζόταν και από τους δυτικούς για τη σαφέστατη, συντριπτική υπεροχή του στη σφαιρικότητα των γνώσεων που έδινε στους νέους.

Ο προβληματισμός των Αμερικανών ειδικών, που εντάθηκε μετά το «Σπούτνικ σοκ» του 1957 - οι νεότεροι το 'χετε διαβάσει, οι παλιότεροι μπορεί να το θυμούνται - για «το τι διδάσκεται ο Ιβάν αλλά δεν διδάσκεται ο Τζόνι», εξέφραζε την κατανόηση της εκπαιδευτικής, μορφωτικής υστέρησης τότε των ΗΠΑ σε σύγκριση με τη Σοβιετική Ενωση.

Εφτασε το 1959 η Σοβιετική Ενωση να έχει νικήσει ολοκληρωτικά την αγραμματοσύνη. Το 1970 πάνω από τα 3/4 του απασχολούμενου πληθυσμού στις πόλεις και το 50% των εργαζομένων στην ύπαιθρο, στο χωριό να έχουν αποκτήσει τουλάχιστον μέση και ανώτερη μόρφωση.

Παλεύουμε για την ουσιαστική ανασυγκρότηση του φοιτητικού κινήματος

Κυρίες και κύριοι,

Το τελευταίο διάστημα ακούγονται πολλά και διάφορα περί καινοτομίας, επιχειρηματικότητας, όπως επίσης και περί κομματισμού στα πανεπιστήμια. Ακούστηκαν κι εδώ μέσα.

Για μας η ύπαρξη κομμάτων μέσα στα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ είναι αντικειμενική. Εκφράζει την ύπαρξη άλλωστε διαφορετικών, αντίθετων κοινωνικών και οικονομικών συμφερόντων.

Το ζήτημα του κομματισμού στα πανεπιστήμια, βέβαια, είναι λιγάκι αστείο να το σηκώνει η Νέα Δημοκρατία, καθώς η παράταξη που στηρίζει στα πανεπιστήμια και στα ΤΕΙ, σε αρκετά πανεπιστήμια και ΤΕΙ είναι κυριολεκτικά «κράτος ένα κράτει», με τη στήριξη ενός μέρους του ΔΕΠ. Γνωστό στο πανελλήνιο αυτό.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ παλεύουν ώστε το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα να ανασυγκροτηθεί ουσιαστικά, να αποκτήσει αγωνιστικό περιεχόμενο, να ξεπεράσει τον εκφυλισμό στον οποίο βρίσκεται σήμερα και που, κακά τα ψέματα, έχουν ευθύνες και δυνάμεις με τις οποίες ο ΣΥΡΙΖΑ, το σημερινό κυβερνητικό κόμμα, φλερτάρει.

Η ενίσχυση της κινητικότητας του επιστημονικού δυναμικού είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου

Κυρίες και κύριοι,

Θέλω όμως να βάλω και μια ακόμα πλευρά, γιατί πλέον πρέπει να σταματήσει όλη αυτή η φιλολογία ότι δήθεν η επιχειρηματικότητα είναι η κινητήριος δύναμη για την καινοτομία, μια θέση που πλέον κατακλύζει και τα αμφιθέατρα και τις διάφορες ημερίδες και συνέδρια που διοργανώνονται σωρηδόν.

Δεν είναι τυχαίο ότι αυτή η επιχειρηματολογία αναπτύσσεται τόσο από εσάς, κύριοι και κυρίες του ΣΥΡΙΖΑ, όσο και από τη Νέα Δημοκρατία και τα υπόλοιπα κόμματα, αλλά και από τον ΣΕΒ και άλλους βέβαια - φυσιολογικό αυτό - εκπροσώπους του κεφαλαίου.

Αλήθεια, αν είναι έτσι, τότε πώς εξηγείται ότι στο σοσιαλισμό που γνωρίσαμε τέλος πάντων, στην τότε ΕΣΣΔ, αναλογούσαν πάνω από το 20% των νέων εφευρέσεων - αυτό που στη σύγχρονη ορολογία λέτε πατενταρισμένες καινοτομίες - που καταχωρούνταν κάθε χρόνο σε ολόκληρο τον κόσμο;

Πώς μπορείτε να εξηγήσετε ότι στην ΕΣΣΔ το 1987 υπήρχε το 25% των επιστημόνων παγκοσμίως;

Κι αυτό έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον να το θυμόμαστε σήμερα, να το συζητήσουμε σήμερα, που όλα τα άλλα κόμματα και φυσικά και εσείς μαζί, κύριοι και κυρίες της κυβέρνησης, χύνετε κροκοδείλια δάκρυα για το λεγόμενο «brain-drain», τη μαζική φυγή επιστημονικού δυναμικού στο εξωτερικό.

Και είναι πραγματικά κροκοδείλια αυτά τα δάκρυα, γιατί η ενίσχυση της κινητικότητας του επιστημονικού δυναμικού είναι στρατηγική επιλογή του κεφαλαίου και της ΕΕ, που υπηρετείτε και με τη δική σας πολιτική, όπως ακριβώς άλλωστε και οι προηγούμενοι.

Στόχος είναι να συγκεντρώνονται οι απαραίτητες κρίσιμες μάζες επιστημονικού δυναμικού σε κέντρα και πρότζεκτ «αριστείας» κι αυτό γιατί το κεφάλαιο απαιτεί και πιέζει, ώστε τα παραγόμενα ερευνητικά αποτελέσματα να περνούν πιο γρήγορα και πιο αποτελεσματικά στη φάση της ενσωμάτωσης στην παραγωγή και στην αγορά.

Γιατί, λοιπόν, ενώ όλοι δήθεν αγωνιάτε για το μέλλον των νέων επιστημόνων, κρύβετε απ' το λαό μας ότι στόχος σας δεν είναι να περιορίσετε τη διαρροή σε απόλυτα μεγέθη, αλλά, όπως ομολογείται στα επίσημα κείμενα, να αντιστρέψετε το λόγο εισροής / διαρροής;

Δηλαδή, να το πούμε με απλά λόγια, δεν είναι για εσάς να φεύγουν λιγότεροι, αλλά να έρχονται περισσότεροι από όσους φεύγουν.

Κι αυτό είναι βασικός άξονας των σχεδιασμών σας, ώστε σε συγκεκριμένες θεματικές περιοχές να ενισχυθεί η παρουσία των εν Ελλάδι ερευνητικών δομών, χωρίς να νοιάζεστε για το τι θα συμβεί με τις υπόλοιπες και τους εργαζόμενους σε αυτές.

Δεν σας ενδιαφέρει ποιες είναι οι πραγματικές ανάγκες του ελληνικού λαού για να αξιοποιήσει τα αποτελέσματα της ερευνητικής δραστηριότητας για τη βελτίωση του βιοτικού του επιπέδου, της ποιότητας της ζωής του.

Γνωρίζετε πόσοι νέοι επιστήμονες έχουν φύγει από την Ερευνα αφότου έληξαν τα προγράμματα από τα οποία χρηματοδοτούνταν τα έργα στα οποία εργάζονταν;

Και μένοντας αυτοί άνεργοι, φυσικά, πάει στράφι και η τεχνογνωσία τους και η δυνατότητα συνέχειας του ερευνητικού έργου, ενώ και τα ινστιτούτα αποψιλώνονται από δυναμικό.

Οχι σε ανιστόρητες και απλουστευτικές τοποθετήσεις

Κι ένα τελευταίο: Ο κύριος Φίλης εξακολουθεί να ξύνεται στην γκλίτσα του τσοπάνη. Στην ομιλία μου καθαρά είπα ότι οι κύριοι της κυβέρνησης όταν τοποθετηθήκαμε εδώ μέσα και δημόσια, με ανακοινώσεις και προσωπικά με τοποθετήσεις, για όλα αυτά τα ζητήματα που έθεσε φαίνεται είτε έλειπαν είτε δεν άκουγαν ή δεν ξέρω με τι άλλο ασχολούνταν...

Πρέπει, είναι ευκαιρία, να επαναλάβουμε για ακόμα μία φορά, δε θα υπεκφύγω, όπως υπονοήσατε. Η αναγκαιότητα, λέμε εμείς, και η ωριμότητα να καταργηθούν οι αναχρονισμοί, όσοι υπάρχουν, αυτοί που επιβιώνουν όσον αφορά διάφορα θέματα και στο μάθημα των Θρησκευτικών είναι για μας ζήτημα εκ των ων ουκ άνευ. Αυτό είναι ξεκάθαρο και είναι πάγια τοποθέτηση του ΚΚΕ. Ομως, αυτό δεν μπορεί να δικαιολογήσει προσεγγίσεις και απλουστεύσεις τύπου Φίλη. Το ΚΚΕ ξεκάθαρα π.χ. θεωρεί ότι είναι ανάγκη και επίκαιρο ο χωρισμός της Εκκλησίας από το κράτος.

Ομως, αυτό δεν μπορεί να οδηγεί τον υπουργό Παιδείας και Θρησκευμάτων του ΣΥΡΙΖΑ να μιλά και ανιστόρητα και απλουστευτικά, ενοχοποιώντας, για παράδειγμα, το σύνολο της Εκκλησίας, το σύνολο του λαϊκού κλήρου. Π.χ. στην Κατοχή συνέβη με την Εκκλησία - για να γίνει κατανοητό περισσότερο αυτό που λέω - ό,τι συνέβη και με τον υπόλοιπο πολιτικό αστικό κόσμο κ.λπ. Δηλαδή, ένα κομμάτι συμβιβάστηκε, ένα κομμάτι συνεργάστηκε με τους κατακτητές και ένα κομμάτι μπήκε στην Αντίσταση ενεργά και μάλιστα και στην ένοπλη Εθνική Αντίσταση με το ΕΑΜ, τον ΕΛΑΣ, με την Εθνική Αλληλεγγύη κ.λπ. Και μαζικά εδώ κυρίως ήταν ο κατώτερος λαϊκός κλήρος και τμήματα της ιεραρχίας, ακόμα και μητροπολίτες.

Ο παππούς μου, για παράδειγμα, ο ιερέας, ο παπά Δημήτρης ο Κουτσούμπας, του οποίου έχω και τ' όνομα, ο πατέρας του πατέρα μου, εκτελέστηκε το 1944 απ' τους Γερμανούς κατακτητές για τη συμμετοχή του ως υπεύθυνος της Εθνικής Αλληλεγγύης στην Επαρχία Δομοκού στα χωριά που ήταν εκεί και ως μέλος του ΕΑΜ. Ας είμαστε, λοιπόν, πιο προσεκτικοί, κύριε υπουργέ της κυβέρνησης της «αριστεράς». Επίσης, δεν μπορεί η κατάργηση αυτών των αναχρονισμών να προτάσσεται και για προπαγάνδα και για στάχτη στα μάτια μπροστά σε όλους τους άλλους αναχρονισμούς, που εξακολουθούν να υπάρχουν και κυριαρχούν στην Εκπαίδευση.

Δε θα επιτρέψουμε, σας το λέμε, να στήσετε νέες κάλπικες διαχωριστικές γραμμές του στιλ είσαι με τον Φίλη εναντίον της Εκκλησίας ή είσαι με την Εκκλησία και με τον Ιερώνυμο. Είσαι με τους παλιούς καναλάρχες ή με τους καινούργιους και με την κυβέρνηση και με τον κύριο Παππά, που έδωσε ή δεν ξέρω τι έκανε το διαγωνισμό με τις άδειες, που το ΚΚΕ τον έχει καταψηφίσει εδώ μέσα ως νόμο.

Γι' αυτό δίνουμε βάρος στην ουσία. Γιατί για μας εξίσου και μεγαλύτερος αναχρονισμός είναι τα παιδιά μας να κάνουν μάθημα σε ακατάλληλες αίθουσες, ένας εκπαιδευτικός να κάνει δυο και τρία μαθήματα εκτός της ειδικότητάς του και όλα όσα είπαμε τα υπόλοιπα στην πρωτολογία μας για πάνω από μισή ώρα και κάνατε πως δεν τα ακούσατε.

ΠΡΟ ΗΜΕΡΗΣΙΑΣ ΔΙΑΤΑΞΗΣ ΣΥΖΗΤΗΣΗ ΣΤΗ ΒΟΥΛΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΙΔΕΙΑ

Προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, σε επίπεδο αρχηγών κομμάτων, πραγματοποιήθηκε χτες στη Βουλή. Στη συζήτηση, που έγινε μετά από σχετικό αίτημα της Νέας Δημοκρατίας, αποκαλύφθηκε για μια ακόμα φορά η στρατηγική σύμπλευση της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τα υπόλοιπα αστικά κόμματα, στο ζήτημα της Παιδείας και συνολικά. Σύμπλευση που επιχειρήθηκε, για μια ακόμα φορά, να κρυφτεί πίσω από ψεύτικες διαχωριστικές γραμμές και επιμέρους διαφορές για την ένταση και τους ρυθμούς των αντιδραστικών αλλαγών υπέρ του κεφαλαίου που προωθούνται και στην Παιδεία.

Στον αντίποδα, ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, μιλώντας στην προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση για την Παιδεία, ανέδειξε την ταξική πολιτική που ακολουθεί η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ, καθώς και την πρόταση του ΚΚΕ για την Παιδεία. Ακολουθούν η πρωτολογία και η δευτερολογία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ.

ΔΗΜΗΤΡΗΣ ΚΟΥΤΣΟΥΜΠΑΣ
Παλεύουμε για Παιδεία με βάση τις ανάγκες του λαού και όχι της καπιταλιστικής αγοράς

Η ομιλία του ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπα, στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία

Eurokinissi

Τελικά, το 'να χέρι νίβει τ' άλλο και τα δυο το πρόσωπο. Προσπαθήσατε, κύριε Μητσοτάκη, να δώσετε ξανά άλλοθι αριστεροσύνης στον κύριο Τσίπρα. Οσο περισσότερο εκείνος προσεγγίζει θέσεις της ΝΔ στα κεντρικά ζητήματα και στα ζητήματα της Παιδείας, κρατώντας βέβαια την ευελιξία, όπως πάντα, της κοροϊδίας, του αποπροσανατολισμού, της προπαγάνδας με κάποιες κορόνες.

Παρότι εσείς, κύριε Μητσοτάκη, προκαλέσατε τη συζήτηση αυτή για την Παιδεία και μιας και ψοφάτε γι' αυτήν την περιβόητη αξιολόγηση, σας λέμε ότι μάλλον μείνατε μετεξεταστέος. Αλλά τον ίδιο περίπου βαθμό παίρνει, με βάση τη σημερινή συνεδρίαση, και ο κύριος Τσίπρας. Για εμάς στην πολιτική γενικότερα δε θα πρέπει να ισχύει το «ανάμεσα στους τυφλούς βασιλεύει ο μονόφθαλμος». `Η καλύτερα, απ' τη στιγμή που χωρίς καμιά ντροπή ο πρωθυπουργός έδωσε «άριστα 20» στο υπουργείο Παιδείας για την επιτυχία, όπως υποστηρίζει, να ανοίξουν χωρίς προβλήματα τα δημόσια σχολεία.

Και η υποκρισία γίνεται ακόμα πιο εξοργιστική, όταν διά στόματος πρωθυπουργού διατυπώνεται η φράση ότι κριτής μας είναι η καθημερινότητα που ζουν οι γονείς και οι μαθητές, ενώ ο κ. υπουργός διατυμπάνισε την επιστροφή στην κανονικότητα στα σχολεία. Ελεος!

Αλήθεια; Δε ζούμε όλοι σε αυτήν εδώ τη χώρα;

Η καθημερινότητα για τη λαϊκή οικογένεια και τα παιδιά της είναι πολύ διαφορετική. Ας δούμε, λοιπόν, σε ποια κανονικότητα επιστρέφει το δημόσιο σχολείο:

Οταν ξεκινά το σχολείο, η ήδη ρημαγμένη από τον ΕΝΦΙΑ και από άλλους φόρους λαϊκή οικογένεια έχει μπροστά της την εξής εικόνα:

-- Εξοδα για φροντιστήρια, για ξένες γλώσσες, για μια κάποια δραστηριότητα, όποιος μπορεί, αθλητισμού, πολιτισμού.

-- Εχει φυσικά και τη σχολική τσάντα, που ανεξάρτητα αν είναι καινούργια, πρέπει να γεμίσει με μια σειρά υλικά, την περίφημη σχολική λίστα.

Λέει η κυβέρνηση: «Αυτή είναι μια δεδομένη κατάσταση που δύσκολα αλλάζει, εμείς φροντίσαμε να ανοίξουν τα σχολεία χωρίς κενά, χωρίς ελλείψεις. Αυτό είναι το στοίχημα που κερδίσαμε».

Υλοποιείτε κατά γράμμα το μνημόνιο στην Παιδεία

Εδώ που τα λέμε, το στοίχημα που βασικά κερδίσατε μέχρι τα τώρα έχει όνομα: Λέγεται 3ο μνημόνιο. Αυτό που ψηφίσατε από κοινού με τη ΝΔ, το ΠΑΣΟΚ και το Ποτάμι.

Μήπως δεν ήταν το 3ο μνημόνιο που έβαζε ρητά το θέμα του εξορθολογισμού των δαπανών για την Παιδεία;

Αυτό το στοίχημα κερδίσατε. Υλοποιείτε κατά γράμμα το μνημόνιο στην Παιδεία και για να το κάνετε αυτό ακόμα πιο αποτελεσματικά, χρησιμοποιείτε όλο το παλιωμένο, το αντιδραστικό ιδεολογικό οπλοστάσιο των κυβερνήσεων που έπαιρναν αντιλαϊκά μέτρα.

Δεν έχουν περάσει δεκαπέντε μέρες που ο υπουργός Παιδείας υποστήριξε προκλητικά σε συνάντησή του με τη ΔΟΕ, τη Διδασκαλική Ομοσπονδία, ότι «τα προηγούμενα χρόνια γίνονταν περισσότερες προσλήψεις αναπληρωτών από τις ανάγκες», ότι «είχαμε σπατάλη δυνάμεων και πιστώσεων»!!!

Το ακούσαμε κι αυτό!

Οτι οι δαπάνες για κάλυψη των κενών - που κενό σημαίνει ανικανοποίητη λαϊκή ανάγκη για μόρφωση - είναι σπατάλη!

Αυτός είναι ο εξορθολογισμός των δαπανών για την Παιδεία που συμφωνήσατε ψηφίζοντας το 3ο μνημόνιο.

Για σας σπατάλη είναι όταν τα παιδιά έχουν σταθερό δάσκαλο στο Ολοήμερο Δημοτικό.

Γι' αυτό μετατρέπετε το Ολοήμερο Νηπιαγωγείο αποκλειστικά σε χώρο φύλαξης.

Γι' αυτό στερείται ο μαθητής που έχει ειδικές ανάγκες τις δομές και τον εκπαιδευτικό που χρειάζεται.

Γι' αυτό μειώνονται οι ώρες διδασκαλίας σε βασικά μαθήματα του Γυμνασίου.

Γι' αυτό μπαίνουν περιορισμοί στη συγκρότηση και λειτουργία των ειδικοτήτων στα ΕΠΑΛ και οι μαθητές αναγκάζονται να εγκαταλείπουν την ειδικότητα που επιθυμούν ή να μεταφέρονται σε άλλο σχολείο.

Γι' αυτό βάζετε εμπόδια στη συγκρότηση ομάδων προσανατολισμού σε Λύκεια, στέλνετε μαθητές να αλλάξουν Λύκειο.

Γι' αυτό δεν έχετε υλοποιήσει έγκαιρα έως καθόλου την Ενισχυτική Διδασκαλία και την Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη σε Γυμνάσια και Λύκεια έως σήμερα.

Φτάσατε στο σημείο να λέτε ότι τα κενά και οι ελλείψεις που δίνουν τα σωματεία των δασκάλων και των καθηγητών είναι ψεύτικα. Οτι πρόκειται για παρασυνδικαλιστικές πρακτικές!!!

Τι θέλετε; Σιγή νεκροταφείου; Να σας χειροκροτούν κιόλας;

Αυτήν την κανονικότητα σας την χαρίζουμε!

Δηλαδή, τα κενά και οι ελλείψεις είναι απλοί αριθμοί;

Οχι, κυρίες και κύριοι της κυβέρνησης. Πίσω από κάθε κενό και έλλειψη σε εκπαιδευτικούς, υπάρχει ένας μαθητής που χάνει την επαφή με μια σειρά γνωστικά αντικείμενα, ένας μαθητής που δεν έχει μουσικό, γυμναστή και μια σειρά άλλες ειδικότητες που μπορούν να συμβάλουν στη διαπαιδαγώγηση του νέου ανθρώπου.

Κόπτεστε ότι καλύψατε τα κενά. Εχετε προχωρήσει σε μια σειρά χειρουργικού τύπου παρεμβάσεις ώστε να χρειάζονται λιγότεροι εκπαιδευτικοί.

Φτιάξατε ένα σχολείο που λειτουργεί κυριολεκτικά με ό,τι περισσεύει. Από το Νηπιαγωγείο μέχρι το Λύκειο.

Τα Ολοήμερα Νηπιαγωγεία είναι «στον αέρα».

Τα Δημοτικά σχολεία με 90 διδακτικές ώρες λιγότερες τη βδομάδα.

Τα Γυμνάσια με εκπαιδευτικούς που κάνουν μαθήματα άσχετα με το επιστημονικό τους αντικείμενο.

Αλλά ακόμα και με αυτό το πετσοκομμένο πρόγραμμα του σχολείου, τα κενά συνεχίζουν να υπάρχουν. Το «θα πάρετε τα παιδιά πιο νωρίς αύριο», που λένε οι διευθυντές των Δημοτικών σχολείων στους γονείς, δεν είναι τίποτα άλλο παρά τρανή απόδειξη ότι η αντιμετώπιση της δήθεν σπατάλης συνεχίζεται.

Γι' αυτήν την καθημερινότητα, γι' αυτήν την κανονικότητα μιλάτε;

Αυτήν την κανονικότητα σας την χαρίζουμε. Ούτε ανταποκρίνεται σε λαϊκές ανάγκες ούτε ανταποκρίνεται και στον πλούτο που παράγει σήμερα ο εργαζόμενος, στις δυνατότητες που υπάρχουν ώστε η Παιδεία να παρέχεται αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους και σε υψηλό επίπεδο.

Υποβαθμίζεται παραπέρα η Ειδική Εκπαίδευση

Κυρίες και κύριοι,

Υπάρχει και ένας ιδιαίτερος τομέας στην Παιδεία που κυριολεκτικά είναι πολύ ευαίσθητος. Πρόκειται για το χώρο της Ειδικής Αγωγής.

Εδώ δεν πρέπει καν να τολμάτε να μιλάτε!

Γιατί δυστυχώς ο πολύπαθος αυτός χώρος της Εκπαίδευσης ξεκίνησε ΚΑΙ ΦΕΤΟΣ με τη δική του, διαχρονική «κανονικότητα».

Και φέτος ΔΕΝ ΑΝΟΙΞΑΝ ΤΑ ΕΙΔΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ στις 12/9 καθώς λείπει το αναγκαίο ειδικό εκπαιδευτικό και ειδικό βοηθητικό προσωπικό.

Και φέτος ΔΕΝ άνοιξαν ΤΜΗΜΑΤΑ ΕΝΤΑΞΗΣ και ακόμα οι γονείς της Παράλληλης Στήριξης περιμένουν πιστώσεις και τους ειδικούς δασκάλους να πάνε στα σχολεία.

Κυριολεκτικά, το νομοθετικό έργο της κυβέρνησής σας έρχεται να αποτελειώσει τα ερείπια που άφησαν οι προηγούμενες κυβερνήσεις.

Γιατί είναι παραπέρα υποβάθμιση της Ειδικής Αγωγής η εγκύκλιός σας να κλείσει ένα από τα δύο Τμήματα Ενταξης σε συγχωνευμένα σχολεία, τη στιγμή που υπάρχει ανάγκη να ιδρυθούν παντού, σε όλα τα σχολεία. Την στιγμή που στις μεγάλες σχολικές μονάδες, που τα παιδιά ξεπερνούν τα 200, χρειάζεται και 2ο Τμήμα Ενταξης.

Γιατί είναι υποβάθμιση της Ειδικής Εκπαίδευσης να βάζετε ανειδίκευτους δασκάλους, με ένα μόνο επιμορφωτικό σεμινάριο, να ανταποκριθούν σε σύνθετες ανάγκες αυτής της Ειδικής Εκπαίδευσης.

Και αυτό την ίδια στιγμή που υπάρχουν χιλιάδες επιστημονικά καταρτισμένοι παιδαγωγοί που ενώ θα μπορούσαν να προσφέρουν, τους πετάτε, τους αφήνετε στην ανεργία.

Κοινές στρατηγικές στοχεύσεις της κυβέρνησης με τα άλλα κόμματα και στην Παιδεία

Κυρίες και κύριοι,

Συνολικά, οι αλλαγές στο σχολείο βρίσκονται στην ίδια ρότα με τις προηγούμενες κυβερνήσεις.

Οργανώσατε έναν διάλογο για την Παιδεία. Επιδιώξατε να αποσπάσετε τη συναίνεση του λαού. Και σ' αυτό άδικα σας κατηγορεί η Νέα Δημοκρατία ότι δήθεν δεν θέλετε συναίνεση. Δεν την πετύχατε όμως.

Ο λαός - πολύ σωστά - κρατάει και κράτησε μικρό καλάθι.

Φυσικά, ο διάλογος και η όλη συζήτηση που έγινε και ακόμα γίνεται, έδωσε τη δυνατότητα για μια φορά ακόμη να φανούν οι κοινές στρατηγικές στοχεύσεις που έχει η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ με τη Νέα Δημοκρατία και τα άλλα κόμματα.

Για να μην ξεχνιόμαστε, λοιπόν, σας θυμίζουμε:

  • Για αυτονομία του σχολείου μίλησε το πόρισμα του διαλόγου που οργανώσατε. Αυτονομία του σχολείου ζήτησε και η ΝΔ.
  • Για αξιολόγηση του σχολείου, προφανώς στα μέτρα και τα σταθμά της αγοράς και όχι των αναγκών της λαϊκής οικογένειας, έκανε λόγο το πόρισμά σας. Το ίδιο ακριβώς ζητά και η ΝΔ.
  • Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας προτείνει και ο ΣΥΡΙΖΑ. Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και η ΝΔ.
  • Μήπως το εκπαιδευτικό κουπόνι, που κυριολεκτικά τινάζει τη δημόσια και δωρεάν Παιδεία στον αέρα και όπου εφαρμόστηκε οδήγησε σε ακόμα μεγαλύτερες ανισότητες, είναι αποκλειστικά, για παράδειγμα, πρόταση του ΣΕΒ ή μόνο της ΝΔ; Οχι φυσικά. Το υλοποιεί η κυβέρνησή σας με την Προσχολική Αγωγή σήμερα.
Η κυβέρνηση θέλει τη λαϊκή οικογένεια με μειωμένες μορφωτικές απαιτήσεις

Κυρίες και κύριοι,

Θέλετε να πείσετε το λαό ότι έχετε προχωρήσει σε μια κοσμογονία προοδευτικών αλλαγών στην Παιδεία.

Κάνετε λόγο για επιστροφή του Γυμνασίου στη μορφωτική διαδικασία και απεγκλωβισμό του Λυκείου από τις πανελλαδικές εξετάσεις.

Το βασικό πρόβλημα, όμως, του Γυμνασίου είναι οι εξετάσεις; Το περιεχόμενό του, κατά τη γνώμη μας, είναι το κύριο πρόβλημα. Και αυτό το περιεχόμενο, που το κρατάτε ανέπαφο, καθορίστηκε από το 2006 επί ΠΑΣΟΚ, το κράτησε η ΝΔ, το συνεχίζετε και εσείς. Μη ρίχνετε λοιπόν κροκοδείλια δάκρυα για τη νεολαία που δεν έχει γνώσεις και άλλα τέτοια.

Πού το πάει λοιπόν η κυβέρνηση;

Απλά, κατά τη γνώμη μας, θέλει να δημιουργήσει στη λαϊκή οικογένεια μειωμένες μορφωτικές απαιτήσεις για τα παιδιά της, να οδηγήσει στη λογική «άντε να τελειώσουμε το Γυμνάσιο και μετά βλέπουμε».

Ομως, το μετά έχει να κάνει με τις περιβόητες αλλαγές στο Λύκειο. Εκεί «θα τρώει η μύγα σίδερο και το κουνούπι ατσάλι»!

Ενα Λύκειο - «εξεταστικό κέντρο». Αυτό θέλετε! Η πρότασή σας μοιάζει με εκείνον τον περιβόητο νόμο Αρσένη και γι' αυτό θα φάει τα μούτρα της από τους μαθητές, όπως και τότε.

Ενα Λύκειο - «εξεταστικό κέντρο». Σε αυτό το Λύκειο, λοιπόν, θα γενικευτεί ένας ατέλειωτος εξεταστικός μαραθώνιος που θα λειτουργεί αποτρεπτικά στην επιλογή του Γενικού Λυκείου, φέρνοντας έτσι το «όνειρο» της κυβέρνησης, και όλων των άλλων αστικών κομμάτων βεβαίως, για πιο μαζική στροφή στην πρόωρη κατάρτιση (στα υποβαθμισμένα και χωρίς υποδομές ΕΠΑΛ), πιο κοντά στην πραγματικότητα.

Η ελεύθερη πρόσβαση που διαφημίζετε είναι μια απάτη. Η επίκληση ότι δεν μπορεί μια στιγμή στις εξετάσεις να καθορίζει για πάντα το μέλλον του νέου είναι υποκριτική.

Αν η κυβέρνηση ενδιαφερόταν πραγματικά για τον πόνο και το άγχος των παιδιών των λαϊκών οικογενειών μπροστά στις πανελλαδικές εξετάσεις, τότε θα μπορούσε να ικανοποιήσει τα αιτήματα για δικαίωμα επανάληψης της διαδικασίας όσες φορές επιθυμούν οι υποψήφιοι, για τη δυνατότητα κατοχύρωσης βαθμολογίας.

Και μια που μιλάμε για τα ΕΠΑΛ. Μιλάτε, υποκριτικά πάλι, για «ισότητα ευκαιριών» ανάμεσα σε μαθητές των ΕΠΑΛ και των Γενικών Λυκείων στην πρόσβαση στα ΑΕΙ.

Ηδη καταργούνται ειδικότητες, μετακομίζετε παιδιά από το ένα άκρο της Αττικής στο άλλο, σήμερα πάλι είχαμε κινητοποιήσεις το πρωί των παιδιών, των μαθητών των ΕΠΑΛ. Τα παιδιά των ΕΠΑΛ τα θέλετε έρμαιο της αγοράς, από την πολύ μικρή ηλικία. Γι' αυτό και διατηρείτε την πρόβλεψη του νόμου της ΝΔ για καθορισμό ειδικοτήτων με βάση τις προτάσεις των κοινωνικών εταίρων.

Γι' αυτό και εμείς επιμένουμε ότι τα παιδιά των ΕΠΑΛ πρέπει να έχουν και θεωρητική και τεχνική εκπαίδευση, να μπορεί το πτυχίο που παίρνουν να εξασφαλίζει δουλειά στο αντικείμενο, χωρίς καμία πιστοποίηση, όπως γίνεται τώρα.

Ενίσχυση της εμπορευματοποίησης της Ερευνας

Κυρίες και κύριοι,

Αλλο πολύ σοβαρό ζήτημα: Λέτε και εσείς και η ΝΔ ότι δήθεν θέλετε να ανακόψετε τη φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό.

Πώς υποτίθεται ότι θα το επιδιώξετε αυτό;

-- Με τα προγράμματα για τους πανεπιστημιακούς υποτρόφους, που ανακυκλώνουν τα κενά στο διδακτικό προσωπικό των πανεπιστημίων;

-- Με τα όποια νέα προγράμματα που θα λειτουργούν με εργαζόμενους με «μπλοκάκι», που δεν τους έφταναν όσα συνεπάγεται αυτό το απαράδεκτο καθεστώς, αλλά επιβαρύνονται παραπάνω από τις προβλέψεις του νέου Ασφαλιστικού;

-- Που δεν δίνουν δικαίωμα ούτε σε άδεια εγκυμοσύνης και λοχείας στις νέες γυναίκες ερευνήτριες;

-- Με τις μόλις 31 θέσεις για μεταδιδακτορική έρευνα στις λεγόμενες «ανθρωπιστικές» επιστήμες σε όλη την Ελλάδα, για όσους πήραν το διδακτορικό τους την τελευταία 7ετία;

-- Με τους χιλιάδες διδάκτορες σε όλη την Ελλάδα που δεν μπορούν να ολοκληρώσουν τις διατριβές τους γιατί αναγκάζονται να δουλέψουν σε προγράμματα που δεν έχουν σχέση με το αντικείμενο της διατριβής τους και οι υπεύθυνοί τους συνειδητά τους καθυστερούν, για να τους βγάζουν τη δουλειά από την οποία οι ίδιοι εισπράττουν επιμίσθια και άλλα;

Ολα αυτά, λοιπόν, μόνο προσπάθειες ανάσχεσης της φυγής νέων επιστημόνων στο εξωτερικό δεν είναι. Προσπάθειες ενίσχυσης της εμπορευματοποίησης της Ερευνας είναι.

Και μια που μιλάμε για αριστεία, ειπώθηκε εδώ, να φέρουμε και το παράδειγμα της Μεγάλης Βρετανίας, όπου σύμφωνα με το νομοσχέδιο για την Ερευνα, η επίτευξη των στόχων της «Αριστείας στη Διδασκαλία» συνδέεται βάσει αξιολογήσεων με τη δυνατότητα αύξησης διδάκτρων κατ' αντιστοιχία με τον πληθωρισμό. Τα ιδρύματα που θα πιάνουν τους στόχους θα μπορούν να αυξάνουν για τους φοιτητές τους τα δίδακτρα, ενώ για εκείνα τα ιδρύματα που αποτυγχάνουν να πιάσουν τους στόχους, θεσπίζεται ανώτερο όριο διδάκτρων 9.000 λίρες το χρόνο. Οπως, άλλωστε, ρητά ομολογείται από τις επίσημες ανακοινώσεις, «το νομοσχέδιο προβλέπεται να αποφέρει καθαρά οικονομικά οφέλη στους παρόχους ανώτατης εκπαίδευσης της τάξης του 1,1 δισ. λιρών το χρόνο».

Η κυβέρνηση προωθεί το «πανεπιστήμιο - ΑΕ»

Κυρίες και κύριοι βουλευτές,

Αυτήν την πραγματικότητα δεν θέλει να την αλλάξει η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ συνολικά στο χώρο της Εκπαίδευσης.

Αλλωστε, τις κατευθύνσεις του ΟΟΣΑ πλασάρει και η σημερινή κυβέρνηση. Κατευθύνσεις που λένε ότι πρέπει να υπάρχει «περιορισμένη μη κρατική χρηματοδότηση και επιμερισμός κόστους για συμπλήρωση κρατικών επιχορηγήσεων».

Κατευθύνσεις που κάνουν ευθέως λόγο για διαφοροποίηση της χρηματοδότησης των προγραμμάτων σπουδών, με βάση την αποτίμησή τους, με το αν ανταποκρίνονται στις ανάγκες της αγοράς εργασίας.

Η εξέλιξη αυτή ανοίγει τους ασκούς του Αιόλου για κλείσιμο τμημάτων (ιδιαίτερα για τα ΤΕΙ), αλλά και απαξίωση τμημάτων που θα αφήνονται στη μοίρα τους επειδή δε θα καλύπτουν τις υπάρχουσες προϋποθέσεις.

Η κυβέρνηση, λοιπόν, συμφωνεί και προωθεί το «πανεπιστήμιο - ΑΕ», που προωθούσαν κατά γράμμα και οι προηγούμενες κυβερνήσεις και αποτελεί το κύριο χαρακτηριστικό, άλλωστε, του Πανεπιστημίου στον καπιταλισμό.

Είναι, λοιπόν, το Πανεπιστήμιο το άκρως διαφοροποιημένο, που υπάρχει δίπλα στα Τεχνολογικά Ιδρύματα, αλλά και δίπλα στα κάθε είδους κολέγια, που το ίδιο παρέχει διάφορα επίπεδα πτυχίων, κύκλους σπουδών, διπλώματα και απόφοιτους πρώτης, δεύτερης και τρίτης κατηγορίας.

Είναι το Πανεπιστήμιο που έχει παραδώσει στους εργολάβους κάθε πτυχή φοιτητικής μέριμνας, που κλείνει τη στρόφιγγα της κρατικής χρηματοδότησης, που «κουρεύει» τα αποθεματικά των Ιδρυμάτων, για να μπορεί να δίνει φοροαπαλλαγές και ζεστό χρήμα σε μεγάλες εταιρείες.

Είναι το Πανεπιστήμιο που έχει αποψιλωθεί κυριολεκτικά από προσωπικό, από υποδομές, από σύγχρονο εξοπλισμό και, αντ' αυτού, η συγκυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ - ΑΝΕΛ επιλέγει να έχει ένα ελάχιστο δυναμικό που περιφέρει από θέση σε θέση και από Ιδρυμα σε Ιδρυμα, για να μπαλώνει στην κυριολεξία τρύπες στη διδασκαλία, στα εργαστήρια, στην Ερευνα.

Είναι τα πανεπιστήμια και τα ΤΕΙ όπου οι εστίες δεν επαρκούν ούτε για το 10% των αιτήσεων, σε κάποιες περιοχές μάλιστα δεν υπάρχουν καθόλου.

Οι λέσχες ιδιωτικοποιούνται και ρίχνουν την ποιότητα στο φαγητό, την ίδια στιγμή που ανεβάζουν τις δήθεν συμβολικές τιμές και απορρίπτουν φοιτητές και σπουδαστές.

Τα βιβλία και τα αναλώσιμα είναι πολλές φορές πανάκριβα, ενώ η συγκυβέρνηση έχει ήδη ανακοινώσει ότι θα περικόψει και αυτό το ένα δωρεάν σύγγραμμα, χάριν δήθεν της δυνατότητας πρόσβασης σε περισσότερα βιβλία ανά μάθημα.

Καθηγητές δεν υπάρχουν για πολλά μαθήματα, ιδιαίτερα στα ΤΕΙ, και έτσι ολόκληρα μαθήματα, θεωρίες και εργαστήρια βγαίνουν χωρίς πολύ βασάνισμα από τα προγράμματα σπουδών, μιας και δεν υπάρχει και κανείς να τα διδάξει.

Εχουμε, με λίγα λόγια, αποστέωση των Τεχνολογικών Ιδρυμάτων από πλευράς επιστημονικής γνώσης, είτε σε κάποια τμήματα αφορά τη θεωρία (π.χ. Νοσηλευτική), είτε σε άλλα την εφαρμογή (π.χ. Γραφιστική).

Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι να μορφώνονται ολόπλευρα

Κυρίες και κύριοι,

Στην πρότασή μας εμείς ξεκινάμε από αυτό που πρώτα απ' όλα αρνούνται όλα τα άλλα κόμματα:

Οτι η Παιδεία δεν είναι εμπόρευμα. Οτι πρέπει να παρέχεται με ευθύνη του κράτους, να είναι αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν για όλους. Με κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας σε όλες τις δομές της Εκπαίδευσης και παροχής της σύμφωνα με τις ανάγκες των νέων.

Ξεκινάμε από τη θέση ότι κυριολεκτικά κανένα παιδί δεν μπορεί να θεωρείται ότι είναι ανήμπορο μπροστά στη γνώση. Οτι κανένας νέος και νέα δεν μπορεί να αφήνεται στα αζήτητα της ανεργίας, της ετεροαπασχόλησης, της απαξίωσης της ειδίκευσής του. Οτι κανένας εκπαιδευτικός δεν περισσεύει.

Εμείς το λέμε ξεκάθαρα. Πλούτος και γνώση υπάρχει για να μπορούν όλοι οι νέοι και οι νέες να μορφώνονται ολόπλευρα και να μπορούν να δουλεύουν σε αυτό που έχουν σπουδάσει.

Από αυτή τη θέση, παλεύουμε:

-- Ωστε όλα τα προνήπια και τα νήπια να βρίσκονται σε δομές Προσχολικής Αγωγής. Σε νηπιαγωγεία που θα έχουν όλο το αναγκαίο μόνιμο προσωπικό παιδαγωγικό, ειδικό παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό. Σε σύγχρονα κτίρια, τάξεις που δε θα στοιβάζονται 20 - 25 και 27 νήπια.

-- Ξεχωρίζουμε ιδιαίτερα το ζήτημα της Ειδικής Αγωγής. Γιατί εδώ απαιτείται «θετικά άνιση μεταχείριση», που πρέπει να αντιμετωπίσει το μόχθο που επιτείνεται από τις φυσικές αδυναμίες. «Θετικά άνιση μεταχείριση», βέβαια, σημαίνει ίδρυση και λειτουργία όλων των αναγκαίων δομών Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης. Από αυτή τη σκοπιά, διαχωρίζουμε τη θέση μας στην προπαγάνδα της συμπερίληψης, χωρίς όλες εκείνες τις ουσιαστικές προϋποθέσεις που πραγματικά μπορούν σε μια πορεία να λειτουργήσουν θετικά στην ένταξη των παιδιών στα κανονικά σχολεία.

Γι' αυτό, επίσης, παλεύουμε για μόνιμο επιστημονικό, παιδαγωγικό, βοηθητικό προσωπικό σε όλες τις δομές. Και είναι κρίσιμο το ζήτημα της πρώιμης διάγνωσης και παρέμβασης από τη γέννηση του παιδιού.

Παλεύουμε για ένα σχολείο που θα παρέχει την ίδια μόρφωση σε όλους τους μαθητές, χωρίς να χωρίζει τα παιδιά και τα σχολεία σε πολλές ταχύτητες, ανάλογα με την περιοχή και την τσέπη του καθενός.

Ενα σχολείο που θα είναι ασφαλές και με όλους τους βοηθητικούς χώρους που χρειάζονται οι μαθητές του (εργαστήρια, χώρους άθλησης - γυμναστήρια, βιβλιοθήκη, θέατρο, χώρους μουσικής κ.τ.λ.).

Ενα σχολείο που θα βοηθά όλα τα παιδιά με αναπηρίες και με μαθησιακές δυσκολίες.

Ενα πραγματικά ενιαίο, σύγχρονο σχολείο είναι αυτό που έχει διευρυμένη χρονική λειτουργία, για να ολοκληρώνουν όλα ανεξαίρετα τα παιδιά στο σχολείο το μορφωτικό τους πρόγραμμα (μελέτη, εργασίες, αθλητικές δραστηριότητες, ξένες γλώσσες, με παράλληλη δωρεάν σίτιση και ανάπαυση), ενώ θα μπορούν να αξιοποιούν τις δομές του και στον ελεύθερο χρόνο τους για δραστηριότητες που θα παρέχει δωρεάν.

Και στο ερώτημα που μπορεί κάποιος να θέσει - και πολλοί ήδη θα το έχετε θέσει μέσα σας χωρίς να το λέτε - «καλά είναι δυνατόν στη σημερινή Ελλάδα της κρίσης, να μιλάτε για σύγχρονες υποδομές, για δημόσιες και δωρεάν για όλα τα παιδιά, όταν δεν υπάρχει ευρώ για φωτοτυπικό χαρτί;», θα απαντήσουμε το εξής: Σύγχρονα σχολεία, με σύγχρονη υλικοτεχνική υποδομή, χώρους άθλησης, πολιτισμού, υπάρχουν και τώρα, αλλά τα χαίρονται λίγοι, είναι προνόμιο αυτών που τα έχουν. Κάντε μια βόλτα στα βόρεια προάστια και δείτε κάτι υπερσύγχρονα ιδιωτικά σχολεία, με γήπεδα, πισίνες, χώρους δημιουργίας, εργαστήρια κ.λπ. Κάτι σαν αυτά που τα περιέγραφε πριν ο κ. Μητσοτάκης.

Σκεφθείτε ότι όλα αυτά είναι ιδρώτας του εργαζόμενου, όμως, που καρπώνεται ο ιδιώτης καπιταλιστής και επενδύει στην Παιδεία για να βγάλει μόνο κέρδη.

Να, λοιπόν, ποια είναι η λύση. Να φύγουν όλοι αυτοί από τη μέση και έτσι να πάψει το κέρδος να είναι ο σκοπός της παραγωγής, της οικονομίας, άρα και της μορφωτικής διαδικασίας.

Οταν γίνει αυτό, τότε και σχολεία σύγχρονα θα φτιαχτούν και όλα τα παιδιά θα έχουν πρόσβαση σε αυτά.

Επαγγελματική Εκπαίδευση υψηλού επιπέδου μετά το ενιαίο σχολείο

Η Επαγγελματική Εκπαίδευση στην αντίληψη του ΚΚΕ ξεκινά μετά το ενιαίο δωδεκάχρονο, είτε ως Ανώτατη είτε μέσα από επαγγελματικές σχολές που θα είναι ενταγμένες στο εκπαιδευτικό σύστημα (όχι σαν τα σημερινά αδιαβάθμητα ΙΕΚ - ΚΕΚ κ.λπ.).

Θα δίνουν πτυχίο με επαγγελματική επάρκεια (ειδίκευση για ολοκληρωμένη άσκηση, δηλαδή, του επαγγέλματος). Δεν θα χρειάζεται ο απόφοιτός τους να περάσει από καμιά άλλη πιστοποίηση, που αμφισβητεί κι απαξιώνει το πτυχίο και τις σπουδές του.

Προφανώς, για μας η Ανώτατη Εκπαίδευση είναι επαγγελματική εκπαίδευση επιστημονικού επιπέδου. Από αυτή τη θέση μιλάμε για σύστημα Ενιαίας Ανώτατης Εκπαίδευσης.

Γιατί, για να εκπληρώσει την κοινωνική της αποστολή η Ανώτατη Εκπαίδευση, πρέπει να διαθέτει στο σύνολό της το υψηλότερο δυνατό επιστημονικό επίπεδο. Χρειάζεται, δηλαδή, να είναι και Ενιαία, με ισότιμα ιδρύματα που δεν ανταγωνίζονται προκειμένου να εξασφαλίσουν χρηματοδότηση και προνομιακές σχέσεις με τους μονοπωλιακούς ομίλους, αλλά συνεργάζονται για να κατανοήσουν, να αντιμετωπίσουν και να αξιοποιήσουν τους νόμους της φυσικής και κοινωνικής πραγματικότητας.

Στη βάση αυτή, οι προπτυχιακές σπουδές παρέχουν υψηλού επιπέδου πανεπιστημιακή μόρφωση για όλους τους φοιτητές, εξασφαλίζοντας πλήρη επιστημονική επάρκεια και επαγγελματική ικανότητα στα αντίστοιχα επιστημονικά αντικείμενα και διαμορφώνοντας βαθιά καλλιεργημένους επιστήμονες, ικανούς να σκέφτονται και να δρουν επιστημονικά σε όλα τα επίπεδα και όχι μονοδιάστατα στο αντικείμενό τους. Το δικαίωμα εξάσκησης του επαγγέλματος κατοχυρώνεται αυτόματα με την απόκτηση του πτυχίου.

Αντίστοιχα, οι μεταπτυχιακές σπουδές θα έχουν σκοπό την προώθηση της παραγωγής νέας γνώσης και θα ολοκληρώνονται με την απονομή του διδακτορικού διπλώματος.

Ο ΣΥΡΙΖΑ επιλέχτηκε για να κάνει τη βρώμικη δουλειά...

Και για να τελειώνω. Κύριε Τσίπρα, η Βουλή έκανε και άλλες Ολομέλειες μέσα στο Σεπτέμβρη, όπου μίλησαν κι άλλοι πολιτικοί αρχηγοί, σχεδόν όλοι. Εσείς λείπατε. Εδώ μέσα είπαμε και για τις τηλεοπτικές άδειες και για τον περίφημο διαγωνισμό, είπαμε και για τα Θρησκευτικά και ποια είναι η θέση του καθενός και για το ξεπούλημα που κάνατε στο Ελληνικό είπαμε την προηγούμενη βδομάδα και για τις ιδιωτικοποιήσεις και το ΤΑΙΠΕΔ και όλα τα υπόλοιπα είπαμε μόλις χτες... Και βεβαίως τα άκουσε ο ελληνικός λαός. Και βέβαια, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι τα περισσότερα από αυτά τα χρησιμοποιείτε για αποπροσανατολισμό, για να ρίξετε στάχτη στα μάτια του λαού με διάφορες αριστερόστροφες κορόνες. Τελικά, όλα αυτά επιβεβαιώνουν ότι όντως επιλεγήκατε, όπως επανειλημμένα έχει πει το ΚΚΕ, για να κάνετε τη βρώμικη δουλειά.

ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ - ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΑΣΤΙΚΑ ΚΟΜΜΑΤΑ
«Διαβάζουν» από τα ίδια βιβλία του κεφαλαίου...

...τσακώνονται για το ποιος είναι ο καλύτερος «μαθητής» του

Αποκαλυπτικές ήταν και οι τοποθετήσεις της κυβέρνησης και των υπόλοιπων αστικών κομμάτων στη χτεσινή προ ημερήσιας διάταξης συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, επιβεβαιώνοντας ότι και στο χώρο της Παιδείας, παρά τις επιμέρους διαφορές, «μιλάνε» από κοινού τη γλώσσα του κεφαλαίου και των στόχων του για στενότερη σύνδεση της Παιδείας με τις ανάγκες ανάκαμψης της καπιταλιστικής κερδοφορίας.

Δίνοντας το στίγμα των αντιεκπαιδευτικών ανατροπών που προωθεί η κυβέρνησή του, ο πρωθυπουργός, Αλ. Τσίπρας, μίλησε για «κομβικό ρόλο που έχει η αναβάθμιση της Παιδείας στην υπόθεση της ανάκαμψης της χώρας και της οριστικής εξόδου από την κρίση», της ανάκαμψης δηλαδή προς όφελος του κεφαλαίου που και οι ίδιοι, όπως και οι προηγούμενες κυβερνήσεις, υπηρετούν. Στόχος που εκ των πραγμάτων, ανάμεσα σε άλλα, καταδικάζει σε μόνιμη υποχρηματοδότηση και την Παιδεία, παρά την προσπάθεια του πρωθυπουργού να καλλιεργήσει τις μειωμένες απαιτήσεις στο λαό και να εμφανίσει ως «κανονικότητα» τα όσα ζουν οι λαϊκές οικογένειες στην Εκπαίδευση και τον κουτσουρεμένο προϋπολογισμό για την Παιδεία ως «συγκράτηση» - που θα μπορούσε να είναι και χειρότερη - στο πλαίσιο της «δημοσιονομικής προσαρμογής» του 3ου μνημονίου.

Μέσα σε αυτό το πνεύμα και παρά την προσπάθεια να τονίσει τις «ιδεολογικές διαφορές» με τη ΝΔ και τα άλλα αστικά κόμματα στη διαχείριση της κατάστασης στην Παιδεία, αξιοποιώντας και το είδος της αντιπολίτευσης που του ασκεί η ΝΔ σε επιμέρους πλευρές της πολιτικής που ακολουθείται, ο πρωθυπουργός δεν μπόρεσε να κρύψει ότι το νομοθετικό πλαίσιο που εφαρμόζει στην Παιδεία είναι αυτό που παρέλαβε από τις προηγούμενες κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Χαρακτηριστικά, κατηγόρησε τη ΝΔ ότι «εσείς δεν είστε μεταρρυθμιστές», ενώ δεν είναι τυχαίες και οι αναφορές του πρωθυπουργού και του υπουργού Παιδείας, Ν. Φίλη, στην Μαριέττα Γιαννάκου, της οποίας νόμους δήλωσαν ότι είναι έτοιμοι να εφαρμόσουν και ο πρωθυπουργός έφερε αυτό ως παράδειγμα, για να προσκαλέσει στο κλείσιμο της συζήτησης τον Κυρ. Μητσοτάκη να αποσύρει την τοποθέτησή του ότι τάχα η ΝΔ θα ξηλώσει όλα όσα έφερε ο ΣΥΡΙΖΑ στην Παιδεία.

Η «αγορά» τα λύνει όλα...

Με κεντρικό άξονα τις έννοιες της «αυτονομίας, αξιολόγησης και αριστείας», ο πρόεδρος της ΝΔ, Κυρ. Μητσοτάκης, επέμεινε στο πνεύμα των κατευθύνσεων της ΕΕ και του ΟΟΣΑ, που άλλωστε ασπάζεται και υλοποιεί και η κυβέρνηση, ζητώντας επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων για «πλήρη αυτονομία» των σχολικών μονάδων, ενώ μιλώντας την ίδια ακριβώς γλώσσα με τον πρωθυπουργό έκανε λόγο για «ευκαιρίες» στην Εκπαίδευση. Κατά τ' άλλα, αρκέστηκε σε οξείς τόνους να επαναφέρει την κριτική της ΝΔ για επιμέρους κινήσεις της κυβέρνησης, όπως για τον περιορισμό των πρότυπων σχολείων, για την κατάργηση του Ενιαίου Αναμορφωμένου Εκπαιδευτικού Προγράμματος (ΕΑΕΠ) στα Δημοτικά σχολεία, για τη μη διαγραφή των λεγόμενων «αιώνιων φοιτητών» κ.τ.λ. Επανέφερε τη θέση του κόμματός του για αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων, ενώ τοποθετούμενος κυνικά για το νέο νομοσχέδιο για τα μεταπτυχιακά που βρίσκεται σε διαβούλευση είπε ότι «την αξία ενός μεταπτυχιακού την κρίνει η ίδια η αγορά (...) Εάν ένα μεταπτυχιακό χρεώνει πάρα πολλά, απλά δεν θα βρει φοιτητές», υπεραμυνόμενος των διδάκτρων στα μεταπτυχιακά.

Την «πατρότητα» της πολιτικής που ήδη εφαρμόζεται στην Εκπαίδευση και των προτάσεων που κάνει η ΝΔ διεκδίκησε η πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ, Φώφη Γεννηματά, καθώς η κριτική του κόμματός της απέναντι στην κυβέρνηση είναι πανομοιότυπη και στα ίδια επιμέρους θέματα με αυτά που επιλέγει να «σηκώσει» η ΝΔ: «Ολες οι μεγάλες αλλαγές, τομές και μεταρρυθμίσεις στην Παιδεία, όλοι οι νέοι θεσμοί που δημιουργήθηκαν, είμαστε υπερήφανοι γιατί φέρουν ανεξίτηλα και διαχρονικά τη σφραγίδα της Δημοκρατικής Παράταξης», είπε χαρακτηριστικά.

Ο αρχηγός της ναζιστικής Χρυσής Αυγής, Νίκος Μιχαλολιάκος, επιδόθηκε για άλλη μια φορά σε ένα εθνικιστικό κήρυγμα μίσους, ζητώντας να διαχωρίζονται σε τμήματα οι Ελληνες από τους αλλοδαπούς μαθητές, να ξαναγραφτούν τα βιβλία της Ιστορίας, ενώ στήριξε ανοιχτά τις ρατσιστικές αντιδράσεις ενάντια στους πρόσφυγες, υιοθετώντας και διαβάζοντας μέσα στη Βουλή τη σχετική ανακοίνωση του ΔΣ του Συλλόγου Γονέων σχολείου της Φιλιππιάδας.

Στο «σύγχρονο αίτημα» των ιδιωτικών πανεπιστημίων στάθηκε ο επικεφαλής του Ποταμιού, Στ. Θεοδωράκης, στην ομιλία του, υποδεικνύοντας την πολιτική δράση στα πανεπιστήμια («την κομματοκρατία και τις κομματικές νεολαίες») ως υπεύθυνη για τα προβλήματά τους, ενώ αναφέρθηκε και εκείνος στην ανάγκη για μεγαλύτερη σύνδεση της Παιδείας με το στόχο της «εξόδου από την κρίση», που περιλαμβάνει την «αναβάθμιση» της επαγγελματικής εκπαίδευσης, την αξιολόγηση των εκπαιδευτικών κ.ο.κ.

Την ανάγκη για «συνέχεια» στην αντιλαϊκή πολιτική και στον τομέα της Παιδείας τόνισε ο πρόεδρος της Ενωσης Κεντρώων, Β. Λεβέντης, προτείνοντας να εισαχθεί στο Σύνταγμα, «στα ζητήματα της Παιδείας να χρειάζονται τα 4/5 της Βουλής για να γίνονται αλλαγές», ενώ υπεραμύνθηκε και των ιδιωτικών πανεπιστημίων, της «εξυγίανσης» των πανεπιστημίων από τον «κομματισμό» κ.ο.κ.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ