Η πρωτολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, στη Βουλή
Eurokinissi |
Η Αλέκα Παπαρήγα, στο βήμα της χτεσινής συζήτησης στη Βουλή |
«Η κυβέρνηση, διά στόματος πρωθυπουργού, λέει ψέματα, όσον αφορά το αν θα παρθούν μέτρα από εδώ και μπρος. Θα παρθούν καινούργια και πιο βάρβαρα και αυτά αναγράφονται επισήμως στα κείμενα της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Λέει τη μισή αλήθεια ότι η διαπραγμάτευση στα πλαίσια της τελευταίας Συνόδου ήταν πάρα πολύ σκληρή, σύνθετη και δύσκολη.
Δεν ήταν καθόλου δύσκολη η διαπραγμάτευση, όσο τα μέτρα που θα πάρετε σε βάρος του λαού. Δύσκολη, σκληρή και σύνθετη βεβαίως, όπως πάντα, είναι η διαπραγμάτευση για το πώς θα μοιράσετε τη χασούρα. Διότι, αυτό που συζητιέται στην ουσία στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ανεξάρτητα από τις επίσημες εκφράσεις που δίνετε, είναι η απαξίωση, η υποτίμηση ενός μέρους του κεφαλαίου και πώς θα κατανεμηθεί αυτή η χασούρα.
Μάλιστα, η συζήτηση που γίνεται, γίνεται και με ποσοστά, όπως 30%. Γιατί θυμώνετε, όταν λέμε για προγραμματισμένη χρεοκοπία; Μην την πείτε χρεοκοπία. Και αυτή αφορά όχι μόνο την Ελλάδα, αλλά αφορά συνολικά την Ευρώπη. Κρίση σημαίνει απαξίωση της αξίας της τιμής της εργατικής δύναμης. Αυτή προχωράει ακάθεκτα, χωρίς διαφωνίες.
Από την άλλη μεριά, για να ξεκολλήσει το σύστημά σας και να αποκτήσει ξανά την κερδοφορία, πρέπει να προχωρήσετε σε μια απαξίωση κεφαλαίου. Εδώ είναι το πρόβλημα. Γιατί εάν, παραδείγματος χάρη, γίνει 30% απαξίωση στο χρέος της Ελλάδας, σημαίνει ότι θα χάσουν εκείνες οι τράπεζες - όχι μόνο οι ελληνικές, αλλά και οι ξένες - που έχουν ελληνικά ομόλογα. Και εδώ γίνεται η κατανομή αυτής της ζημιάς.
Πήγατε με σοβαρά ατού για τα μέτρα και τα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ενωσης. Με ποια ατού πήγατε; Οχι μόνο τα άγρια μέτρα που έχετε πάρει σε βάρος των εργαζομένων, αλλά 75 δισεκατομμύρια έχετε κόψει "κοστούμι" για τα επόμενα χρόνια σε βάρος του λαού με διάφορες μορφές. Οχι μόνο με υποτίμηση των μισθών, των μεροκάματων κ.λπ., αλλά και μέσα από όλες τις άλλες παροχές. Καρατόμηση, κυριολεκτικά, δαπανών και φορολογία στο λαό.
Πήγατε και με ένα άλλο ατού στην Ευρωπαϊκή Ενωση, γι' αυτό και σας το αναγνώρισαν: Τα 110 δισεκατομμύρια συνολικά, τον πακτωλό που ξεκίνησε η Νέα Δημοκρατία και συνεχίσατε κι εσείς να δίνετε στις τράπεζες. Και τα δίνετε στις τράπεζες, όχι γιατί υπάρχει γενικά το τραπεζικό κεφάλαιο και οι τραπεζίτες - όπως λέγεται μέσα στη Βουλή από όλα σχεδόν τα κόμματα εκτός από εμάς - αλλά γιατί το τραπεζικό κεφάλαιο είναι συνυφασμένο με το βιομηχανικό, είναι συνυφασμένο με όλα τα τμήματα του κεφαλαίου και μέσω των τραπεζών γίνεται η δανειοδότηση στις επιχειρήσεις, για να αποκτήσουν ακόμα μεγαλύτερη κερδοφορία από αυτήν που είχαν.
Ενα μέρος του κεφαλαίου θα καταστραφεί, άλλο θα απαξιωθεί και τσακώνεστε μεταξύ σας για το πώς θα μοιραστεί αυτή η χασούρα. Βεβαίως, εδώ υπάρχει ένας συσχετισμός δύναμης, που αντικειμενικά είναι σε βάρος της Ελλάδας και αυτό το ξέρετε. Διεκδικείτε μέχρι εκεί που δεν απειλείται η γενική πορεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης.
Γίνεται συζήτηση για το χρέος. Ο βρικόλακας για μας είναι το κεφάλαιο. Αυτό προκαλεί το χρέος. Και δυστυχώς, η όλη συζήτηση από τα κόμματα στην Ελλάδα είναι για το χρέος. Βεβαίως, στο όνομα του χρέους παίρνονται αντιλαϊκά μέτρα. Αλλά, αν θέλουμε να αντιμετωπίσουμε το ζήτημα, πρέπει να μιλήσουμε για το κεφάλαιο, που δημιουργεί το χρέος. Αυτό είναι ο πραγματικός βρικόλακας.
Αυτός είναι ο εφιάλτης του λαού. Αλλωστε, το χρέος όλοι θέλουν να το διευθετήσουν με διάφορους τρόπους. Γίνεται λόγος για το μάζεμα εσόδων. Κατ' αρχήν, σε συνθήκες απελευθέρωσης της αγοράς στην Ευρώπη και παγκόσμια, και οι φοροαπαλλαγές είναι νόμιμες σε ένα μεγάλο μέρος και η φοροδιαφυγή, και το χρέος.
Πήγατε με το εξής ατού στην Ευρωπαϊκή Ενωση: Φοροαπαλλαγές - τα τελευταία θα πω - νέα μείωση των φορολογικών συντελεστών για τα νομικά πρόσωπα από το 24% στο 20%. Αυτό μειώνει ή δε μειώνει τα κρατικά έσοδα; Αλλο τώρα πού πάνε τα κρατικά έσοδα, έτσι κι αλλιώς δε θα πήγαιναν στο λαό. Ενώ η κυβέρνηση, σε αντίθεση με τη Νέα Δημοκρατία, σήκωνε τη σημαία του 40% για τα διανεμόμενα κέρδη στους μετόχους, στη φορολογία, τώρα το 40% το πήγε στο 21% και έχει δώσει μια αόριστη υπόσχεση ότι θα το πάει - δεν ξέρω πότε - στο 25%.
Φοροαπαλλάσσετε τα χρήματα που έρχονται από την Ευρωπαϊκή Ενωση και την επάνοδο των καταθέσεων, και εδώ υπάρχει και ξέπλυμα βρώμικου χρήματος - για να δούμε την εξυγίανση και τη διαφάνεια! - με το συμβολικό φόρο του 8%. Είναι απώλεια κρατικών εσόδων; Για τέσσερα ακόμα χρόνια δίνετε έκπτωση 50% στις επιχειρήσεις που κάνουν επενδύσεις στην έρευνα και στην τεχνολογία.
Δώσατε νέα φορολογικά προνόμια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο. Απαλλάσσετε από τη φορολογία αυτούς που έχουν σχέση με off shore εταιρείες, ακίνητα, αρκεί αυτά τα ακίνητα να είναι ακίνητα ναυτιλιακών εταιρειών. Επεκτείνατε τις δυνατότητες φοροαπαλλαγών στα εισαγόμενα κεφάλαια - σε αυτή τη φάση είναι κυρίως αραβικά - που θα έρθουν να αξιοποιήσουν ή να αγοράσουν την ακίνητη περιουσία. Η ακίνητη περιουσία δεν είναι μόνο οι ακτές, δεν είναι κάποια οικόπεδα. Θα έρθουν να αγοράσουν λιμάνια, αεροδρόμια, επιχειρήσεις, τη ΛΑΡΚΟ, την ΕΑΒ, την ΠΕΣΙΝΕ, τα Ναυπηγεία.
Επομένως, τι μας μιλάτε τώρα για έσοδα, έξοδα και για φοροδιαφυγή κ.λπ.; Φοροδιαφυγή και φοροαπαλλαγή είναι «νύχι - κρέας». Το κυριότερο, πέρα από τα προνόμια που δίνετε, είναι οι φοροαπαλλαγές, επειδή γίνεται πολλή συζήτηση για το χρέος.
Απ' αυτήν την άποψη, εμείς το χρέος δεν το διαχωρίζουμε σε χρέος που αναγνωρίζουμε και σε χρέος που δεν αναγνωρίζουμε. Θα κάνουμε τώρα ιεροεξεταστικές επιτροπές στη Βουλή; Τι να εξετάσουμε; Για εμάς όλο το χρέος το γέννησε το κεφάλαιο, το γέννησε ο ανταγωνισμός, το γέννησαν οι αντιπαραγωγικές δαπάνες, το γέννησαν τα επιθετικά εξοπλιστικά προγράμματα, το γέννησαν οι Ολυμπιακοί Αγώνες, το γέννησαν οι φοροαπαλλαγές κ.λπ.
Για εμάς είναι όλο παράνομο και ως τέτοιο πρέπει να θεωρηθεί στη συνείδηση του ελληνικού λαού και πρέπει να διαγράψει την ευθύνη του να συμβάλει στο χρέος τουλάχιστον στη συνείδησή του. Δεν αναγνωρίζουμε ούτε ένα ευρώ από αυτό που λέγεται χρέος. Ομως, η πάλη κατά του χρέους είναι δεμένη για εμάς με την πάλη κατά του κεφαλαίου».
Αυτός είναι ο οπορτουνισμός. Και σαν τέτοιος προσανατολίζεται στις συμμαχίες του, για να τσακίσει το λαό και να διαιωνίσει την εξουσία των μονοπωλίων.
Σαν κήρυκας της συναίνεσης, για να προχωρήσουν οι ανατροπές που έχει ανάγκη το κεφάλαιο για να ξεκολλήσει από την κρίση, και με προτάσεις για επίσπευση της παράδοσης στους ιδιώτες της δημόσιας περιουσίας, εμφανίστηκε στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΛΑ.Ο.Σ. Γ. Καρατζαφέρης, στηρίζοντας για μια ακόμα φορά, στην ουσία της, την πολιτική της κυβέρνησης.
Ισχυρίστηκε ότι οι πρόσφατες αποφάσεις της άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης, στην οποία αποφασίστηκε ο περαιτέρω σφαγιασμός των εργαζομένων ήταν μια επιτυχία της Ελλάδας και επιτέθηκε σε όσους αντιδρούν κάνοντας λόγο για «μεμψιμοιρία». Κατά τον Γ. Καρατζαφέρη, οι αποφάσεις της ΕΕ αποτελούν ένα «νέο εφαλτήριο» και η μόνη του ένσταση είναι το «ποιος θα διαχειριστεί αυτήν την ευκαιρία».
Σε ρόλο συμβούλου της κυβέρνησης για την εκποίηση της δημόσιας περιουσίας, σε συνέχεια των όσων έχουν ήδη γίνει προς αυτήν την κατεύθυνση από τις προηγούμενες κυβερνήσεις του δικομματισμού, πρότεινε να μαζευτούν όλα τα ακίνητα του Δημοσίου σε ένα αμοιβαίο κεφάλαιο, στο οποίο θα επενδύσουν «εγχώριοι και ξένοι επενδυτές», ενώ για «τα λιμάνια, τις μαρίνες, τα αεροδρόμια και τις πωλήσεις της συμμετοχής του Δημοσίου σε εισηγμένες και μη εταιρείες», πρότεινε να ομαδοποιηθούν σε χαρτοφυλάκια που θα τα διαχειριστούν «ειδικοί».
Απευθυνόμενος στον πρόεδρο της ΝΔ, είπε ότι συνεργάτης του «με ένα αναίσχυντο άρθρο τον έβρισε» κάτι που απέδωσε στην άνοδο, που - όπως ισχυρίστηκε - εμφανίζει το κόμμα του στις δημοσκοπήσεις, ενώ έφτασε στο σημείο να πει ότι «ο λαός έχει πια καταλάβει ότι το μόνο κόμμα που μπορεί να βγάλει τη χώρα από την κρίση είναι ο ΛΑ.Ο.Σ. και θα του δώσει τη δύναμη που χρειάζεται για να κυβερνήσει αυτόνομα τη χώρα».
Ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας, στην ομιλία του, πέρα από τις προτάσεις που κατέθεσε για μια ακόμη φορά ενισχυτικά στα όσα επιδιώκουν ισχυρές μερίδες του κεφαλαίου και τα κόμματά τους σε ό,τι αφορά τη διαχείριση του χρέους, εμφανίστηκε να αγωνιά για το μέλλον της ΕΕ, αφού - όπως ανέφερε - στην πρόσφατη Σύνοδο «οι ηγέτες των χωρών - μελών της ΕΕ για άλλη μια φορά αποδείχθηκαν κατώτεροι των περιστάσεων, να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά και να δώσουν μια ουσιαστική και ριζική λύση στην κρίση χρέους που δεν αντιμετωπίζει μονάχα η Ελλάδα, αλλά συνολικά η Ευρωζώνη».
Συγκαλύπτοντας συνειδητά το γεγονός ότι στη Σύνοδο αποφασίστηκαν βάρβαρα μέτρα κατά των εργαζομένων, τα οποία μάλιστα δεν έχουν χρονικό ορίζοντα, ο πρόεδρος της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε ότι «αποφάσισαν στην πραγματικότητα να μην αποφασίσουν. Είναι σαν να έχουμε έναν εκρηκτικό μηχανισμό συνδεδεμένο με χρονοδιακόπτη και αυτοί αντί να τον απασφαλίζουν, ανανεώνουν το χρόνο και ταυτόχρονα αυξάνουν και την εκρηκτική ύλη».
Φανερώνοντας για μια ακόμα φορά την ευρωλαγνεία του κόμματός του, ζήτησε «δομικές αλλαγές στην αρχιτεκτονική της Ευρωζώνης», αφού, χωρίς αυτές, «καμία επιμήκυνση, κανένας δανεισμός, καμία μικροαλλαγή των όρων του υπάρχοντος δανεισμού δεν πρόκειται να σταματήσει την κρίση». Ο Α. Τσίπρας εκτίμησε ότι η κυβέρνηση στήνει μια ελεγχόμενη πόλωση με τη ΝΔ, προκειμένου να οδηγήσει τη χώρα σε πρόωρες εκλογές.
Ζήτησε, τέλος, να γίνει δημοψήφισμα για την έγκριση ή μη των όσων θα αποφασιστούν στην ΕΕ στις 25 Μάρτη, σαν να πρόκειται μια τέτοια εξέλιξη να απαλλάξει το λαό από τη βάρβαρη στρατηγική που επιβάλλει ενιαία τα αντιλαϊκά μέτρα σε όλες τις χώρες της ΕΕ, ανεξάρτητα από το ύψος των χρεών και των ελλειμμάτων τους.
Επίδειξη αποφασιστικότητας να υπηρετήσει μέχρι τέλους το συμφέρον της πλουτοκρατίας
Καμιά συναίνεση, καμιά υποταγή στη στρατηγική της κυβέρνησης και των συμμάχων της |
Σε μια περίοδο που αποκαλύπτονται τα αδιέξοδα της καπιταλιστικής ανάπτυξης, με την ανεργία να έχει χτυπήσει κόκκινο, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε να απελευθερώσει τις επόμενες γενιές από τα βάρη του παρελθόντος και να οδηγήσει την Ελλάδα «σε μια περίοδο ανάπτυξης, δημιουργώντας νέες θέσεις εργασίας»!
Αναφερόμενος στην πρόσφατη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης, ισχυρίστηκε ότι έγινε μια «δύσκολη διαπραγμάτευση» και είπε ότι αυτά που διεκδικούσε η Ελλάδα τα πέτυχε, αφού το όπλο μας - όπως είπε - ήταν «οι ειλικρινείς και επώδυνες προσπάθειες που κάναμε ως κοινωνία όλο το προηγούμενο διάστημα». Με άλλα λόγια, ο Γ. Παπανδρέου παραδέχεται ότι το «όπλο» της κυβέρνησης ήταν το άγριο πετσόκομμα μισθών, συντάξεων και εργατικών δικαιωμάτων.
Διαστρέφοντας πλήρως την πραγματικότητα και σβήνοντας από το χάρτη τις μεγάλες λαϊκές κινητοποιήσεις, ισχυρίστηκε προκλητικά ότι «είχαμε ως πλεονέκτημα την αποδεδειγμένη πια βούληση του ελληνικού λαού για αλλαγές». Σχολιάζοντας το «Σύμφωνο για το Ευρώ» και τα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα που το συνοδεύουν, ομολόγησε ότι πρόκειται για πολιτικές «που στο σύνολό τους εμείς ήδη εφαρμόζουμε στη χώρα μας».
Eurokinissi |
Από τη χτεσινή συζήτηση στη Βουλή |
Ο πρωθυπουργός, διαβάζοντας προφανώς τις θέσεις της ΝΔ, του ΛΑ.Ο.Σ. και του ΣΥΡΙΖΑ, που με τον ένα ή τον άλλο τρόπο κινούνται σε διαχειριστική τροχιά, είπε ότι «και από την αντιπολίτευση, από όλους σας, περιμένω δημιουργικές προτάσεις. Αλλο η κριτική και άλλο ένα πολιτικό σύστημα που τρώγεται με τα ρούχα του, για τις εντυπώσεις, όταν διακυβεύεται το μέλλον της χώρας και ξέρω ότι όλοι μπορείτε, αν το θελήσετε, να συμβάλετε με τις δικές σας προτάσεις, με τη δική σας καθημερινή στάση, σε αυτή τη μεγάλη αλλαγή που επιχειρούμε». Στη συνέχεια έγινε πιο συγκεκριμένος, καλώντας τη ΝΔ να προσέλθει στο διάλογο «για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα δημοσιονομικής στρατηγικής».
Διαβλέποντας ότι οι λαϊκές αντιδράσεις θα κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα και εκφράζοντας την ανησυχία της πλουτοκρατίας, είπε ότι «θέλω να θεωρήσω ότι όλα τα κόμματα θα κατανοήσουν τη σημασία της κοινωνικής ηρεμίας, αλλά και κάποιας ελπίδας που πρέπει να δώσουμε στον ελληνικό λαό».
Ειδική αναφορά έκανε στις κινητοποιήσεις στο χώρο του τουρισμού και προαναγγέλλοντας ένα νέο κύμα αυταρχισμού και καταστολής, είπε ότι δεν «μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια και να γίνονται απεργίες οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας με τέτοιο τρόπο. Και βεβαίως εμείς είμαστε υπέρ κάθε δημοκρατικού δικαιώματος. Να ασκείται, αλλά να ασκείται με γνώση των ευθυνών και των καταστάσεων μέσα στις οποίες βρίσκεται σήμερα η Ελλάδα».
Ο Γ. Παπανδρέου ανάλωσε σχεδόν όλη τη δευτερολογία και την τριτολογία του σε μια ανούσια αντιπαράθεση με την ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι ευθύνεται για την αύξηση του δημόσιου χρέους και ότι τηρεί αρνητική στάση. Είπε μεταξύ άλλων ότι ο αρχηγός της ΝΔ για το θέμα της «αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας» άλλα λέει στο εσωτερικό και άλλα στο εξωτερικό και ανέφερε ότι ο Α. Σαμαράς υπέγραψε μαζί με τους ομοϊδεάτες του στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα ανακοίνωση που καλεί στη «συνέχιση του πετυχημένου προγράμματος της Ελλάδας».
Εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι η κυβέρνηση υιοθετεί προτάσεις που το κόμμα του έκανε πριν από μήνες
Tην εκτίμηση ότι οι αποφάσεις της πρόσφατης άτυπης Συνόδου Κορυφής της Ευρωζώνης σχετικά με το δάνειο της Ελλάδας από την τρόικα ήταν «μια διόρθωση λάθους» και «μια μορφή ανακούφισης», έκανε στην ομιλία του ο πρόεδρος της ΝΔ Αντ. Σαμαράς, προβάλλοντας, ταυτόχρονα, τη θέση ότι το κόμμα του διαθέτει προτάσεις για την έξοδο από την κρίση, τις οποίες έχει αναπτύξει στο παρελθόν και εκ των υστέρων τις αποδέχεται η κυβέρνηση.
Χαρακτηριστικά, είπε ότι ήταν «μόνιμη επωδός» της ΝΔ η πρόταση για επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου που πήρε η Ελλάδα και η μείωση του επιτοκίου. Για το λεγόμενο Μηχανισμό Στήριξης, που θα παρεμβαίνει για τη δανειοδότηση κρατών που έχουν σοβαρά δημοσιονομικά προβλήματα, ανέφερε υποκριτικά ότι η σύστασή του συνοδεύεται από νέες αυστηρές προϋποθέσεις και αλληλουχία Μνημονίων, θέλοντας να κρύψει τη συνευθύνη του στην προώθηση της στρατηγικής υπέρ του κεφαλαίου, κομμάτι της οποίας είναι και τα μνημόνια διαρκείας που συναποφασίζονται στην ΕΕ.
Ενδεικτική της ταύτισης επί της ουσίας - πέρα από τις φραστικές αντιπαραθέσεις - της ΝΔ με το βασικό πυρήνα της κυβερνητικής πολιτικής, είναι και η γνωστή υπόθεση με την εκποίηση δημόσιας περιουσίας, ύψους 50 δισ. ευρώ, για την οποία ο Αντ. Σαμαράς ανέφερε: «Εμείς προτείναμε αξιοποίηση ακίνητης περιουσίας του Δημοσίου πέρυσι και τότε χλευάζατε την πρότασή μας. Τώρα σας την επιβάλλουν, για να πάρετε την επιμήκυνση του δανείου».
Θέλοντας να δείξει ότι η πρόταση της ΝΔ είναι τάχα διαφορετική, ισχυρίστηκε ότι «εμείς σας είχαμε προειδοποιήσει ότι η αξιοποίηση δεν σημαίνει απώλεια κυριότητας και δεν σημαίνει εκποίηση και τώρα σας επιβάλλουν ουσιαστικά εκποίηση, βιαστικά και όσο όσο».
Με άλλα λόγια, η ΝΔ εμφανίζεται να διαφωνεί με τους όρους της εκποίησης και όχι βέβαια με αυτή καθαυτή την ουσία, που δεν είναι άλλη από το γεγονός ότι η δημόσια περιουσία και οι στρατηγικοί τομείς της παραγωγής περνούν καθολικά πλέον στα χέρια της πλουτοκρατίας, γεγονός που θα έχει νέες επώδυνες συνέπειες για το λαό, στο κόστος και την ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών.
Γι' αυτό ο Αντ. Σαμαράς θεώρησε σκόπιμο να απαριθμήσει τους τρόπους παράδοσης της δημόσιας περιουσίας στο κεφάλαιο, προτείνοντας «συμβάσεις παραχώρησης, Συμπράξεις Δημόσιου και Ιδιωτικού Τομέα, λίζινγκ», μέτρα από τα οποία «μερικά τα ανακαλύπτετε και εσείς, αλλά το κάνετε αποσπασματικά». Για τη μείωση του ελλείμματος, ανέφερε ότι «μέχρι πριν από λίγους μήνες, ειρωνευόσασταν την πρότασή μας να μηδενίσουμε το έλλειμμα μέσα σε δύο χρόνια και τώρα δεσμεύεστε να βγάλετε πλεονάσματα σε δύο χρόνια και όχι απλώς να μηδενίσετε το έλλειμμα».
Αυτό που είχε να προσάψει στην κυβέρνηση ο πρόεδρος της ΝΔ, ήταν ότι η κυβέρνηση δεν διαπραγματεύθηκε - σε αντίθεση με την Ιρλανδία - η οποία - όπως είπε - διαπραγματεύθηκε στο αρχικό της μνημόνιο και διατήρησε μέχρι στιγμής τους χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές για τις επιχειρήσεις. Στο διά ταύτα, έκανε λόγο για «επαναδιαπραγμάτευση των όρων του μνημονίου», με στόχο να υπάρξει «ανάπτυξη».
Ζήτησε, με άλλα λόγια, νέα μέτρα και προνόμια για το κεφάλαιο, αντίστοιχα με αυτά που περιλαμβάνονται στο Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας και προωθεί η κυβέρνηση, με στόχο να πάρει τα πάνω της η καπιταλιστική ανάπτυξη και να κυλήσει ο λαός βαθύτερα στο βούρκο.
Τέλος, σε μια επίδειξη κομματικού ανταγωνισμού με τον ΛΑ.Ο.Σ., είπε ότι το κόμμα του Γ. Καρατζαφέρη λειτουργεί ως «λαγός» της κυβέρνησης, αφού το Μάρτη του 2010 πριν την υπογραφή του μνημονίου δήλωνε ότι «υπάρχουν χρήματα που μας περιμένουν στο ΔΝΤ και κάθε μέρα που περνά και καθυστερούσε είναι ένα διάστημα απογοητευτικό».
Η δευτερολογία της ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Στη δευτερολογία της, η ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Αλέκα Παπαρήγα τόνισε:
«Στοιχείο υπευθυνότητας είναι να έχεις αντικειμενική πρόγνωση πού θα πάνε τα πράγματα, όχι με βάση τις επιθυμίες, αλλά με βάση τις πραγματικές εξελίξεις και με αφετηρία το πεδίο της οικονομίας. Εμείς δεν θα μιλήσουμε ούτε για εθνικές τραγωδίες, ούτε για καταστροφικές πορείες, πάνω απ' όλα γιατί έχουμε εμπιστοσύνη στο λαό και στην ικανότητά του να κατακτήσει μέσα σ' αυτόν τον κυκεώνα της παραπληροφόρησης, του αποπροσανατολισμού και του ψεύδους, ένα ορισμένο επίπεδο πολιτικής συνείδησης.
Ποια είναι η πρόγνωσή μας; Τι λέμε τώρα, για να μπορείτε να μας ελέγξετε εάν έχουμε πέσει μέσα ή έξω: Αυτή η συμφωνία που έγινε και θα ολοκληρωθεί έτσι ή αλλιώς στις 24 ή 25 Μαρτίου, είναι μία συμφωνία η οποία δεν θα κρατήσει για πολύ. Είναι εύθραυστη, διότι οι ανταγωνισμοί και οι αντιθέσεις ανάμεσα στα κράτη και τις κυρίαρχες τάξεις - δεν μιλάμε για τους λαούς - είναι οξύτατες. Αυτό είναι το ένα.
Δεύτερον, γιατί αυτή η συμφωνία που έγινε, σε μεγάλο μέρος είναι συμφωνία πολιτική, δεν πατάει πάνω στις πραγματικές αντιφάσεις, αντιθέσεις, αντινομίες που έχει το ίδιο το καπιταλιστικό σύστημα σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο. Δεν πρόκειται να καταργήσει ούτε τους ανταγωνισμούς, ούτε την αναρχία, ούτε τίποτα. Ηταν περισσότερο μία πολιτική απόφαση. Δεν πατάει στην οικονομική καπιταλιστική πραγματικότητα - δεν μιλάμε για σοσιαλισμό τώρα - ούτε πρόκειται να εξασφαλίσει ενιαία δημοσιονομική πολιτική, ενιαίους όρους δανεισμού, ενιαία επίπεδα χρέους, ενιαίους ρυθμούς ανάπτυξης, ενιαίους μισθούς. Αυτά είναι ασυμβίβαστα πράγματα με το χαρακτήρα της καπιταλιστικής οικονομίας, με την αναρχία που κυριαρχεί κλπ.
Επομένως, αυτήν την πλευρά πρέπει να τη λάβει υπόψη ο λαός, όχι για να διορθώσει αυτά που δεν διορθώνονται στο καπιταλιστικό σύστημα, αλλά για να καταλάβει ότι τα ιστορικά όρια - δεν λέω τα πολιτικά - του καπιταλιστικού συστήματος είναι συγκεκριμένα. Οι παραχωρήσεις που κάποτε αποσπούσαν οι λαοί, και στην Ελλάδα και αλλού, με τη δύναμη της πάλης, ή οι ελιγμοί που γίνονταν απέναντι στους λαούς, σήμερα δεν έχουν περιθώρια. Δεν είμαστε ούτε στην περίοδο του 1929-1931, ούτε στη δεκαετία του '70.
Στο έδαφος της πάλης για να αποτραπούν τα χειρότερα, δεν είναι μάταιος αυτός ο αγώνας. Αυτός ο αγώνας, όμως, θα γίνει μάταιος, αν οι λαοί της Ευρώπης - γιατί εδώ πια δεν είναι μόνο ελληνικό ζήτημα - μπουν ανάμεσα στις αντιθέσεις της Ελλάδας με τη Γερμανία, της Γερμανίας με τη Γαλλία. Πολύ περισσότερο, δεν είναι πατριωτικό καθήκον να σταθείς στο πλευρό της εκάστοτε ελληνικής κυβέρνησης που διαπραγματεύεται τα συμφέροντα του κεφαλαίου.
Εμείς δεν πρόκειται να δώσουμε καμία συναίνεση. Δεν πρόκειται για εθνική τραγωδία, πρόκειται για τραγωδία των λαών και, από αυτή την άποψη, καμία συστράτευση ούτε με την αστική τάξη της χώρας μας εναντίον της αστικής τάξης της κυρίας Μέρκελ, ούτε με τη συστράτευση στην ελληνική κυβέρνηση εναντίον της κυρίας Μέρκελ. Ο αγώνας και σε εθνικό επίπεδο και σε ευρωπαϊκό αποκτά βαρύνουσα σημασία, αλλά οριοθετείται σε μία πολύ βαθιά αντιπαράθεση με ταξικά κριτήρια».