Πέμπτη 17 Μάρτη 2011
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Απεγκλωβισμός από τα κόμματα της πλουτοκρατίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ανιαρό και ιδιαίτερα απωθητικό έχει καταντήσει το θέατρο περί «σύμπλευσης», που για πολλοστή φορά έπαιξαν χτες στη Βουλή ο πρωθυπουργός και ο πρόεδρος της ΝΔ, προκειμένου να δείξουν ότι τάχα διαφέρουν επί της ουσίας. Ο μεν (Γ. Παπανδρέου) εμφανίστηκε να εκλιπαρεί για «σύμπλευση» και ο δε (Α. Σαμαράς) να προσποιείται το δύσκολο, αλλά να τρέχει πίσω από κάθε μνημόνιο και «Σύμφωνο Ανταγωνιστικότητας». Η αλήθεια είναι ότι η σύμπλευση είναι γεγονός και εκφράζεται διαρκώς στην πράξη καθώς δεν υπάρχει αντιλαϊκό μέτρο εντός και εκτός μνημονίου που να μη στηρίζεται και από τα δύο μεγάλα κόμματα του κεφαλαίου. Το ζητούμενο λοιπόν δεν είναι η σύμπλευση μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, αλλά η παραπλάνηση των λαϊκών στρωμάτων και υφαρπαγή της ανοχής τους στα βάρβαρα αντιλαϊκά μέτρα. Η συναίνεση υπέρ της στρατηγικής της πλουτοκρατίας είναι δεδομένη και επαληθεύεται καθημερινά στην πράξη. Θέλουν να «παρασύρουν» όμως σε αυτή και όσο γίνεται περισσότερα από τα λαϊκά στρώματα ή να εγκλωβίζουν τη διογκούμενη δυσαρέσκειά τους εντός της κυρίαρχης πολιτικής. Το τελευταίο επιδιώκει η ηγεσία της ΝΔ, με τον Α. Σαμαρά να παραδέχεται πολλές φορές ότι η υποκριτική και προσχηματική αντίθεσή του στο μνημόνιο αποσκοπεί να μην αφήσει τη λαϊκή δυσαρέσκεια στο «πεζοδρόμιο», όπως ονομάζει το οργανωμένο ταξικό - λαϊκό κίνημα... Ο λαός συνειδητοποιεί ότι δεν έχει καμία ευθύνη για το χρέος και δεν πρέπει να πληρώσει για την κρίση τους και ο μόνος τρόπος για να γίνει αυτό είναι να απαλλαγεί από τα κόμματα της πλουτοκρατίας και την εξουσία του κεφαλαίου.

Στόχος το σχολείο της αμάθειας

«Στόχος μας είναι να υπάρχουν σχολεία - Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια - με επαρκή αριθμό τμημάτων, ώστε να εφαρμόζονται τα νέα Προγράμματα Σπουδών» είπε, μεταξύ άλλων, η υπουργός Παιδείας σε συνέντευξή της σε τηλεοπτικό σταθμό. Η Α. Διαμαντοπούλου έχει απόλυτο δίκιο! Το υπουργείο Παιδείας προχωρά στις συγχωνεύσεις για φτιάξει το «νέο» σχολείο. Το ζήτημα για το γονιό, τον εκπαιδευτικό, τον μαθητή είναι να σκεφτεί αν αυτό το «νέο» σχολείο θα παρέχει στο παιδί του δικαίωμα στη μόρφωση.

Το «νέο» σχολείο, το σχολείο της «αγοράς» όχι μόνο δε θα μορφώνει, αλλά θα είναι μια μικρή επιχείρηση με έξοδα, έσοδα και χρηματοδότες, που θα δρα με όρους αγοράς για να επιβιώσει. Καταργούν και συγχωνεύουν σχολεία για να μπορούν να εφαρμόσουν τα νέα προγράμματα σπουδών, τα οποία, όμως, δε θα είναι ίδια σε όλα τα σχολεία. Οι μαθητές, ακόμα και στο ίδιο σχολείο, θα χωρίζονται σε τμήματα πολλών ταχυτήτων. Αυτά και άλλα πολλά θα έχει το «νέο» σχολείο. Εμείς θα επιμείνουμε, η υπουργός έχει δίκιο, κάνουν τις συγχωνεύσεις για το «νέο» σχολείο. Το θέμα είναι αν οι γονείς, οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές, όλος ο λαός, θα αφήσουν να περάσει το «νέο» σχολείο της «αγοράς», το σχολείο της ταξικής διαφοροποίησης, της αμορφωσιάς και των χορηγών. Αν θέλουν ένα σχολείο που θα χωρίζει τα παιδιά σε αυτά που «παίρνουν τα γράμματα» και εκείνα που «δεν μπορούν»!

Το ψέμα ως προσφάι

«Δεν υπάρχει περίπτωση νέου μνημονίου, ακόμη και αν το 2012 - που οι δανειακές ανάγκες θα είναι αυξημένες - η Ελλάδα απευθυνθεί στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό για να αγοράσει τα κρατικά της ομόλογα». Αυτή τη διαβεβαίωση έδωσε με κάθε σοβαρότητα ο Γ. Παπακωνσταντίνου μετά τη συνεδρίαση του ΕΚΟΦΙΝ στις Βρυξέλλες, επιβεβαιώνοντας περίτρανα για ακόμα μια φορά ότι οι κυβερνώντες έχουν το ψέμα ως προσφάι. Πρώτα απ' όλα δε χρειάζεται κανένα νέο μνημόνιο γιατί το υπάρχον φτάνει και περισσεύει, αφού επικαιροποιείται κάθε τρίμηνο και έχει επιμηκυνθεί μέχρι το 2023 και βλέπουμε... Δεύτερον, ο υπουργός γνωρίζει καλύτερα από κάθε άλλον πως σε κάθε περίπτωση η συμμετοχή στο λεγόμενο ευρωπαϊκό μηχανισμό χρηματοπιστωτικής σταθερότητας είναι αδιανόητη δίχως νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων. Το ξεκαθαρίζει με το παραπάνω η απόφαση που είχε ληφθεί για τη δημιουργία του μηχανισμού αυτού από τους ηγέτες της ευρωζώνης και η οποία περιλαμβάνεται πλέον στο «Σύμφωνο για το ευρώ». Σε αυτήν αναφέρεται ρητά ότι «η βοήθεια που παρέχεται σε κράτος - μέλος της ευρωζώνης θα βασίζεται σε αυστηρό πρόγραμμα οικονομικής και δημοσιονομικής προσαρμογής και σε λεπτομερή ανάλυση βιωσιμότητας του χρέους, η οποία θα πραγματοποιείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και το ΔΝΤ, σε σύνδεση με την ΕΚΤ». Σε κάθε περίπτωση, το (ευρω)μνημόνιο, δηλαδή ο πόλεμος των μονοπωλίων, είναι διαρκείας και το ζητούμενο δεν είναι η απαλλαγή από τις «δεσμεύσεις» του μνημονίου, αλλά από την εξουσία των μονοπωλίων και τον καπιταλισμό.

Το Μπαχρέιν και οι ιμπεριαλιστές

Στο Εμιράτο του Μπαχρέιν ένα άκρως αντιδραστικό καθεστώς, στενότατο σύμμαχο των ΗΠΑ και βάση του 5ου αμερικανικού στόλου, στρατηγικής σημασίας στον Περσικό Κόλπο, πραγματοποιούνται για πάνω από ένα μήνα διαδηλώσεις με αίτημα να υπάρξουν πολιτικές μεταρρυθμίσεις. Χθες η κρατική καταστολή στην κεντρική πλατεία οδήγησε στην δολοφονία 3 διαδηλωτών και σε εκατοντάδες τραυματισμένους. Η αντιπαράθεση βεβαίως εκφράζεται ως σύγκρουση της μειοψηφίας των σουνιτών της βασιλικής κλίκας που έχει την στήριξη ισχυρών ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, με την πλειοψηφία των σιιτών (ρευμάτων του ισλαμισμού σε μεγάλη αντιπαλότητα μεταξύ τους) ωστόσο κρύβει συμφέροντα ανάμεσα σε ιμπεριαλιστικές και περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής, όπως το Ιράν. Το γεγονός ότι από προχθές εισέβαλαν στην χώρα στρατεύματα της Σαουδικής Αραβίας και των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων για να συμβάλλουν στο μακελειό αυτών που διαμαρτύρονται και να φρουρήσουν τις πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, το αποδεικνύει.

Το αποδεικνύει ακόμα ότι σφυρίζουν αδιάφορα για την εισβολή αυτή όλες οι ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, που σε άλλες περιπτώσεις είναι λαλίστατες για τα ανθρώπινα δικαιώματα. Για άλλη μια φορά η υποκρισία όλων των ιμπεριαλιστικών κέντρων (ΗΠΑ, ΕΕ, ΝΑΤΟ και άλλων οργανισμών) σε όλο της το μεγαλείο. Η επίσημη κάλυψη είναι πίσω από την απόφαση του Συμβουλίου Συνεργασίας του Κόλπου, μια μορφή ολοκλήρωσης 6 χωρών του Περσικού, που μπορούν με βάση το καταστατικό να «αλληλοβοηθιούνται». Ωστόσο αυτό δεν αναιρεί το γεγονός ότι καταστέλλεται μια λαϊκή διαμαρτυρία.

Το παράδειγμα του Μπαχρέιν, είναι ένα τυπικό παράδειγμα όπως και άλλες χώρες της περιοχής, που δημιουργήθηκαν ως κράτη από τις ιμπεριαλιστικές δυνάμεις την περίοδο της αποικιοκρατίας, προκειμένου να εξασφαλιστεί η πρόσβαση στα τεράστια ενεργειακά αποθέματα της ευρύτερης περιοχής. Οι εμίρηδες όλα αυτά τα χρόνια συνεργάζονται άριστα με τους ιμπεριαλιστές και τα πολυεθνικά μονοπώλια και έχουν καταφέρει να κάμψουν τις όποιες λαϊκές διεκδικήσεις. Ο ξεσηκωμός σε άλλες χώρες του αραβικού κόσμου όπως η Τυνησία, η Αίγυπτος, έδωσε το έναυσμα σε δυνάμεις μέσα στο Μπαχρέιν να διεκδικήσουν κάποιες δημοκρατικές αλλαγές. Φυσικά δεν μιλάμε για κάποιο κίνημα που να αμφισβητεί την καπιταλιστική εκμετάλλευση αφού δεν υπάρχουν προϋποθέσεις για την δημιουργία ενός τέτοιου κινήματος, ενώ είναι φανερό ότι στις πλάτες του απλού λαού παίζονται παιχνίδια τόσο από δυνάμεις στο εσωτερικό όσο και από περιφερειακές δυνάμεις της περιοχής όπως το Ιράν, που θέλει επικράτηση των σιιτικών αστικών δυνάμεων ώστε να έχουν το πάνω χέρι στην διαχείριση του πλούτου που παράγουν οι εργαζόμενοι του Μπαχρέιν και οι μετανάστες.

Ανεξάρτητα από τις εκφραζόμενες οξύτατες αντιθέσεις στο Μπαχρέιν που πήραν και τη μορφή ξεσηκωμού, οι εξελίξεις με τις επεμβάσεις δείχνουν για άλλη μια φορά πως οι ενδομονοπωλιακοί ανταγωνισμοί κάνουν το κεφάλαιο αδίστακτο. Ομως είναι υπόθεση κάθε λαού να καθορίζει ο ίδιος τις τύχες του, το καθεστώς που θέλει να ζήσει, χωρίς έξωθεν επεμβάσεις. Είναι επίσης σίγουρο ότι για να μπορέσουν οι λαοί της περιοχής να γίνουν αφέντες της τύχης τους και του πλούτου που παράγουν χρειάζεται να απαλλαγούν από την εξουσία του κεφαλαίου (είτε την έχουν εμίρηδες και βασιλιάδες, είτε την έχουν αστικές κυβερνήσεις) μαζί με τους ιμπεριαλιστές «προστάτες» του, που θέλουν όλη την πλούσια σε ενεργειακά αποθέματα περιοχή, δικό τους τσιφλίκι με τους παραγωγούς του πλούτου στη γωνία.


Δημήτρης ΚΑΡΑΓΙΑΝΝΗΣ

«Δημιουργικές προτάσεις» για το κεφάλαιο...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΔΗΛΑΔΗ, ΠΩΣ ΤΙΣ ΕΝΝΟΕΙ αυτές τις ...«δημιουργικές προτάσεις», που ζήτησε χτες ο πρωθυπουργός, απαιτώντας από μας να μην γκρινιάζουμε όσο σώζει τη χώρα;

Να του προτείνουμε διαφορετικούς ρυθμούς μείωσης των μισθών; Να του πούμε ποιο επίδομα θα κόψει πρώτο και ποιο δεύτερο; Καμιά ιδέα για μια αυξημένη κλίμακα του ΦΠΑ; Ισως κάποιο τμήμα της δημόσιας περιουσίας που δεν πρόλαβε να βγάλει στο σφυρί;

Το ενδεχόμενο οι Ελληνες εργαζόμενοι να μην επιθυμούν να πληρώσουν μια κρίση που δημιουργήθηκε επειδή το κεφάλαιο έβγαλε υπερκέρδη και δεν είχε τι να τα κάνει, του φαίνεται τόσο ...απίθανο;

Προφανώς, αλλιώς δε θα απευθυνόταν στον κόσμο με τέτοια θρασύτητα. Ιδίως όταν έχει έτοιμο νέο πακέτο αντιλαϊκών μέτρων, το οποίο συμφώνησε στην ΕΕ και απλά δεν έχει ανακοινώσει.

Γιατί να είστε βέβαιοι πως ετοιμάζονται για τα χειρότερα. Και μετά θα ...έχουμε σιγά σιγά αποκαλύψεις για το τι είχε συμφωνηθεί, πότε και με ποιον. Μόνο που όταν αυτά θα βγαίνουν στη δημοσιότητα θα έχουν ήδη ετοιμάσει τα καινούρια.

ΤΟ ΑΚΟΥΣΑΜΕ ΚΙ ΑΥΤΟ. Υπάρχει - λέει ο Γ. Παπακωνσταντίνου - υστέρηση στα δημόσια έσοδα, διότι δεν είναι εκσυγχρονισμένες οι Εφορίες και η δομή τους δεν είναι αποτελεσματική.

Ας υποθέσουμε, δηλαδή, ότι είχαμε την ...Εφορία του 22ου αιώνα στη διάθεσή μας. Οτι χρησιμοποιούσε δορυφόρους, υπερσύγχρονες μηχανές και υπολογιστές τεράστιων δυνατοτήτων. Πόσα θα «έβγαζε» από τη φορολογία των εφοπλιστών;

Δε θα έβγαζε ...ούτε μισό ευρώ. Γιατί, απλούστατα, απαγορεύεται να φορολογηθεί το εφοπλιστικό κεφάλαιο, και, μάλιστα, διά νόμου (και, αν χρειαστεί, διά ροπάλου). Το ίδιο ισχύει και για τις τράπεζες, και για τα εργοστάσια ...

Ας αφήσουν τις ιστορίες με την «πάταξη της εισφοροδιαφυγής» λοιπόν, γιατί οι μεγαλύτεροι φοροφυγάδες δεν είναι αυτοί που κατά καιρούς μας διαφημίζουν. Είναι αυτοί, που ...νομίμως απαλλάσσονται και κυκλοφορούν στα σαλόνια ως υποψήφιοι επενδυτές που θα συμβάλουν στην ανάπτυξη.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Θα τους σαρώσει το λαϊκό «τσουνάμι»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Να αφοπλιστεί και να παραδοθεί στη μοίρα του, δηλαδή στη σφαγή των δικαιωμάτων του και την καταστροφή της ζωής του, ζήτησε ωμά από το λαό με το θράσος που τον χαρακτηρίζει ο πρωθυπουργός. Οχι απεργίες, όχι κλείσιμο των λιμανιών, καθίστε ήσυχα και αφήστε να υλοποιηθούν απρόσκοπτα οι «διαρθρωτικές αλλαγές», ήταν το μήνυμα της τριτολογίας του στη Βουλή. Με τα δικά του λόγια: «Δεν μπορούμε να δώσουμε μια εικόνα της χώρας που σπαράζεται, όπως πέρυσι, με το να κλείνουν λιμάνια, να γίνονται απεργίες, οι οποίες εμποδίζουν την ανάπτυξη και την καλή λειτουργία της οικονομίας, με τέτοιο τρόπο». Και σε άλλο σημείο κάλεσε «όλα τα κόμματα να κατανοήσουν τη σημασία μιας κοινωνικής ηρεμίας»... Ούτε λίγο ούτε πολύ ο πρωθυπουργός αξιώνει με ιταμό τρόπο από το λαό να παραδώσει τα όπλα του και να τσακιστεί από τον πόλεμο που του έχει κηρύξει η πλουτοκρατία με τους ξένους συμμάχους της. Φυσικά, δεν πρόκειται να του γίνει η χάρη, μόνο και μόνο επειδή η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ είναι εκλεκτός της πλουτοκρατίας. Μπορεί οι θεοί και δαίμονες να έχουν επιστρατευτεί για να διασφαλιστεί το κλίμα «κοινωνικής ηρεμίας» που επιζητά, με πρώτους και καλύτερους τους εργατοπατέρες της ΓΣΕΕ, ωστόσο οι εργαζόμενοι, ο λαός, δεν έχουν καμία διάθεση να αυτοκτονήσουν. Ο,τι και να λένε, ο ξεσηκωμός θα είναι παλλαϊκός και η λαϊκή οργή θα σαρώσει τους δυνάστες και την εξουσία του κεφαλαίου.

Μαθήματα υποταγής

Η βρώμικη προπαγάνδα της άρχουσας τάξης, των πολιτικών της εκπροσώπων και των παρατρεχάμενών της σε βάρος του εργατικού λαϊκού κινήματος και του ΚΚΕ έχει απλώσει τα πλοκάμια της σε κάθε γωνιά της χώρας, παντού όπου βρίσκει πρόθυμους να την αναπαράγουν. Ενας απ' αυτούς και η εφημερίδα «Βοιωτική Ωρα», η οποία στο φύλλο της Παρασκευής 11 Μάρτη αφιερώνει μισή σελίδα για να πείσει τους αναγνώστες της ότι οι κινητοποιήσεις του λαού δυσφημούν και κακοποιούν την εικόνα της χώρας. Για την εικονογράφηση του θέματος χρησιμοποιεί φωτογραφία από το πανό του ΚΚΕ στην Ακροπόλη με το σύνθημα «Λαοί της Ευρώπης Ξεσηκωθείτε», αλλά και από την περιφρούρηση απεργίας των ναυτεργατών σε καταπέλτη πλοίου.

Ισχυρίζεται η εφημερίδα ότι δεν μπορούν να λογαριαστούν οι απώλειες από την «κακοποίηση της Ελλάδας διεθνώς», καθώς μέσα στο 2010 «τουρίστες "γνωρίστηκαν" από κοντά με συνδικαλιστές του ΠΑΜΕ στα λιμάνια, αλλά και σε αποκλεισμούς κεντρικών ξενοδοχείων», και ότι «η χώρα επλήγη με την - δις - κατάληψη της Ακρόπολης πάλι από μέλη του ΠΑΜΕ και αργότερα από συμβασιούχους του ΥΠΠΟΤ που διεκδικούσαν τα δεδουλευμένα τους».

Συνεχίζει απαριθμώντας κι άλλες κινητοποιήσεις για να στηρίξει τον υπότιτλο του θέματος, που αναφέρει: «Μέσα στο 2011 το κέντρο της Αθήνας, σύμφωνα με την ΕΛ.ΑΣ., έκλεισε 496 φορές από τις πορείες και τις στάσεις των εργαζομένων». Και συμπεραίνει σε ένα βολικό τσουβάλιασμα: «Πέρα από το ιερό δικαίωμα στην απεργία που κατοχυρώνεται από το Σύνταγμα και ουδείς αμφισβητεί ως μέσο διαμαρτυρίας, παρακολουθήσαμε μέσα στον τελευταίο χρόνο απίστευτα φαινόμενα παρακώλυσης συγκοινωνιών, βεβήλωσης πολιτιστικών χώρων, τραμπουκισμού εναντίον πολιτικών, ποδοσφαιριστών και απλών πολιτών, με μια λέξη απουσία της τάξης και εφαρμογής των νόμων. Η κυβέρνηση άντεξε την πίεση των συντεχνιών, καταφεύγοντας στη λύση της επιστράτευσης (...) λογικά έπειτα από τόσες απεργίες και πορείες θα έπρεπε να έχει αναπτύξει τουλάχιστον έναν μηχανισμό διαχείρισης του κυκλοφοριακού χάους, ούτε και αυτό έχει συμβεί. Προφανώς οι αρμόδιες αρχές για να μάθουν, δεν φτάνει να πάθουν, άλλωστε από την τσέπη τους πληρώνουν τις ζημιές;»....

Η κατασυκοφάντηση του κινήματος χέρι χέρι με τις συμβουλές για λήψη μέτρων καταστολής του. Ο,τι για τη «Βοιωτική Ωρα» είναι προσβολή, για το λαό της χώρας είναι τιμή και περηφάνια. Οι εικόνες που για τη «Βοιωτική Ωρα» πλήττουν την εικόνα της Ελλάδας, είναι αυτές που διασώζουν την αξιοπρέπεια ενός λαού που δε σκύβει το κεφάλι και δεν αναφωνεί «σφάξε με πασά μου ν' αγιάσω»... Δεν έχουμε, βέβαια, την απαίτηση οι οσφυοκάμπτες να χειροκροτήσουν τους ορθοστατούντες και ορθοβαδίζοντες...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Αναπλάσεις για το κεφάλαιο

Τα σχέδια που παρουσίασε προχτές η κυβέρνηση για τις αναπλάσεις στο κέντρο της Αθήνας, αλλά και οι δηλώσεις του δημάρχου Αθήνας για το ίδιο θέμα, αντανακλούν ένα μοντέλο «αναβάθμισης» που εξυπηρετεί τα συμφέροντα του μεγάλου κεφαλαίου. Συγκεκριμένα, σχεδιάζουν: Αναπλάσεις και πολεοδομικές παρεμβάσεις, που θα γεμίσουν με νέο ζεστό χρήμα τα ταμεία των μεγάλων κατασκευαστικών εταιρειών και θα αυξήσουν ακόμη περισσότερο το κόστος των χρήσεων γης, της κατοικίας και των διαφόρων υπηρεσιών. Μετατροπή της σε τουριστική περιοχή, με ολοήμερη και 7ήμερη λειτουργία των καταστημάτων, δηλαδή ακόμη ένα χτύπημα στα εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων και στα μικρομάγαζα που θα αναγκαστούν να κλείσουν προς όφελος των μεγαλοκαταστημάτων. Περιορισμός των διαδηλώσεων και ένταση της καταστολής, για να επιβάλουν την υποταγή της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων στον πόλεμο που τους έχουν κηρύξει το κεφάλαιο και οι πολιτικές δυνάμεις που το υπηρετούν.

Ολο το προηγούμενο διάστημα, σε διάφορες περιοχές του κέντρου, έγινε μεγάλος αριθμός αγοραπωλησιών ακινήτων. Επιχειρηματικοί κολοσσοί αγόρασαν κοψοχρονιά φιλέτα γης, προκειμένου να θησαυρίζουν στο άμεσο μέλλον. Αγόρασαν γη απαξιωμένη, καθώς κυβερνήσεις και δημοτικές αρχές το μόνο που επιφύλαξαν εκεί για τις λαϊκές οικογένειες που την κατοικούσαν είναι έλλειψη υποδομών και συνολική υποβάθμιση. Και βασικό προωθητικό ρόλο σε αυτά τα επιχειρηματικά παιχνίδια παίζουν τα κατά καιρούς κυβερνητικά σχέδια, που παρουσιάζονται με την ταμπέλα της αναβάθμισης, αποκρύπτοντας, βέβαια, το ποιος θα ωφεληθεί, για ποιον θα δαπανηθεί άφθονο χρήμα από τον προϋπολογισμό που πληρώνει ο λαός. Στην ουσία, η αναβάθμιση, για την οποία μιλούν, εξυπηρετεί απόλυτα τα συμφέροντα των πολυεθνικών.

Δεν είναι τυχαίο ότι χρησιμοποιούν τη λέξη «αναβάθμιση του ιστορικού κέντρου», όταν μιλούν για απομάκρυνση των μεταναστών, για απομάκρυνση του ΟΚΑΝΑ, για αντιμετώπιση του «παρεμπορίου». Αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν σε φιλολαϊκή κατεύθυνση το πρόβλημα των μεταναστών, δε θα εφάρμοζαν τον Κανονισμό του Δουβλίνου ΙΙ, ούτε τις υπόλοιπες συμφωνίες και αποφάσεις της ΕΕ, που είναι η αιτία του εγκλωβισμού δεκάδων χιλιάδων μεταναστών στην Αθήνα, εκατοντάδων χιλιάδων σε όλη την Ελλάδα, ενώ θέλουν να πάνε σε άλλη χώρα της ΕΕ. Αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν το πρόβλημα των ναρκωτικών, θα έπαιρναν μέτρα για την πλήρη απεξάρτηση και επανένταξη των χρηστών και όχι για τη μεταφορά της εξάρτησης και του ΟΚΑΝΑ στα νοσοκομεία. Αν ήθελαν να αντιμετωπίσουν το «παρεμπόριο», θα έρχονταν σε σύγκρουση με τις μεγάλες εισαγωγικές και μεταφορικές εταιρείες, θα στήριζαν τους μικρέμπορους και μικροεπαγγελματίες και δε θα τους οδηγούσαν στον αφανισμό με χίλιους δυο τρόπους.

Οι εργαζόμενοι, οι αυτοαπασχολούμενοι, οι γυναίκες, η νεολαία των λαϊκών στρωμάτων της Αθήνας δεν πρέπει να παγιδευτούν στους σχεδιασμούς της κυβέρνησης και του δημάρχου της. Πρέπει να παλέψουν στην κατεύθυνση της συγκρότησης της δικής τους κοινωνικής, λαϊκής συμμαχίας. Να αγωνιστούν για την ανατροπή της αντιλαϊκής πολιτικής κεφαλαίου, κυβέρνησης και τρόικας, για μιαν άλλη ανάπτυξη της πόλης, στο πλαίσιο ενός συνολικού φιλολαϊκού σχεδιασμού της χώρας που θα έχει ως κριτήριο τις σύγχρονες ανάγκες τους και όχι την κερδοφορία των μεγάλων επιχειρηματικών ομίλων.



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ