Πέμπτη 1 Φλεβάρη 2024
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΑΓΡΟΤΙΚΑ
Ξεσηκώνονται σε όλη τη χώρα για να επιβιώσουν και να μείνουν στα χωράφια τους

Μεγάλη συγκέντρωση χτες στην Πάτρα, μπλόκα και κινητοποιήσεις σε όλη τη χώρα

ΠΑΤΡΑ
ΠΑΤΡΑ
Σε θέσεις μάχης παραμένουν οι βιοπαλαιστές αγρότες, στα μπλόκα που έχουν στήσει στη Μακεδονία, ετοιμάζοντας παράλληλα τη συμμετοχή τους στο μεγάλο συλλαλητήριο το ερχόμενο Σάββατο στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη.

Χτες, με τα τρακτέρ και τα άλλα αγροτικά μηχανήματα, για μια μέρα ακόμα, παρέμεναν στη διασταύρωση της Νάουσας, στα Παλατίτσια, στο Μακρυχώρι, στον κόμβο της Κουλούρας, στην είσοδο της Αλεξάνδρειας, στην κεντρική λεωφόρο της πόλης των Σερρών, στην είσοδο των Γιαννιτσών, στα Γρεβενά, στον κόμβο της Μυρσίνας στην Εγνατία Οδό, στον κόμβο Φιλώτα στη Φλώρινα, στην είσοδο της Καστοριάς, στη Νεάπολη Κοζάνης, στο Γυψοχώρι και στους Γαλατάδες Πέλλας.

Στη Θεσσαλονίκη, με τα τρακτέρ τους, βρίσκονται στα Κουφάλια, στο Δερβένι και στην πλατεία της Επανομής, ενώ προετοιμάζονται για κάθοδο στο κέντρο της πόλης, σήμερα, Πέμπτη.

Από το μπλόκο στη διασταύρωση της Νάουσας, σήμερα, Πέμπτη, θα κινηθούν με τα τρακτέρ τους και θα ενισχύσουν το μπλόκο της Κουλούρας, ενώ σχεδιάζουν να προχωρήσουν και σε συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

Καθημερινά ενισχύεται και το μπλόκο του Φιλώτα στη Φλώρινα, ενώ σήμερα οργανώνουν κινητοποίηση στις 6 μ.μ., στην Περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας, όπου θα γίνει Περιφερειακό Συμβούλιο με αποκλειστικά αγροτικά θέματα.

Πάτρα: Δεκάδες τα τρακτέρ στο μηχανοκίνητο συλλαλητήριο

Βγήκαν στην Εθνική στην Αταλάντη
Βγήκαν στην Εθνική στην Αταλάντη
Σείστηκε όλη η Πάτρα χτες από τη δυναμική κινητοποίηση, με τους αγρότες να κατακλύζουν την πόλη με το μαζικό και μαχητικό μηχανοκίνητο συλλαλητήριο, κινώντας δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα και φτάνοντας έξω από την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, ενώ απέκλεισαν παράλληλα τη Νέα Εθνική Οδό στην έξοδο της πόλης.

Το κάλεσμα είχαν απευθύνει οι Αγροτικοί Σύλλογοι Αιγίου «Μπακόπουλος - Ντρίνιας», Ερυμάνθου, Ωλενίας αλλά και των παραγωγών λαϊκών αγορών.

Η αποφασιστική και αταλάντευτη στάση τους, μάλιστα, ήταν αυτή που έσπασε και την προσπάθεια από την αστυνομία να τους εμποδίσει να κινηθούν στους κεντρικούς δρόμους, κάτι που τελικά έγινε, με απλό κόσμο να εκδηλώνει ταυτόχρονα με χειροκροτήματα και συνθήματα την αλληλεγγύη του στον αγώνα των αγροτοκτηνοτρόφων.

Μπροστά στην Περιφέρεια άλλωστε και κατά τη συνάντηση των εκπροσώπων τους με τον αναπληρωτή περιφερειάρχη, έκδηλη ήταν η αγανάκτηση για την αντιμετώπισή τους, τόσο από τις κυβερνήσεις διαχρονικά, όσο και από την περιφερειακή αρχή Δυτικής Ελλάδας (ΝΔ κ.ά.), η οποία από τη μία δήλωνε αναρμόδια για τα προβλήματα και, από την άλλη, υποκριτικά, ανέφερε ότι θα ενισχύσει τη φωνή τους.

«Τα προβλήματά μας είναι γνωστά, τα γνωρίζει η περιφερειακή αρχή, αλλά αρνείται να τα στηρίξει», σημείωναν αγρότες, επισημαίνοντας ότι τα έχουν θέσει επανειλημμένως και με παραστάσεις διαμαρτυρίας κι άλλες κινητοποιήσεις. Στάθηκαν ιδιαίτερα στην κατάσταση που έχει δημιουργηθεί σε μια σειρά από προϊόντα, όπως η σταφίδα, η ελιά και το ελαιόλαδο, το γάλα, στην έλλειψη έργων υποδομής στην ύπαιθρο και κατήγγειλαν ότι την ώρα που «διαφημίζονται» τα νέα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας, λαμβάνουν απαντήσεις ότι δεν υπάρχουν χρήματα ή πως δίνεται ό,τι «είναι στα πλαίσια του εφικτού».

Σε ένδειξη μάλιστα διαμαρτυρίας, έριξαν συμβολικά μπροστά από την πόρτα της Περιφέρειας αγροτικά προϊόντα, ενώ κάλεσαν σε κλιμάκωση, με ενίσχυση της παρουσίας των συγκεντρωμένων τρακτέρ στους κόμβους Κουρλαμπά και Σταυροδρομίου, αλλά και νέα συγκέντρωση στη γέφυρα Σελινούντα στο Αίγιο, αύριο Παρασκευή, στις 5 μ.μ., για την Αιγιάλεια. Επισήμαναν δε ότι ο αγώνας και ο συντονισμός τους θα έχουν συνέχεια.

Στο πλευρό των αγροτοκτηνοτρόφων βρέθηκαν το Εργατικό Κέντρο Πάτρας, με τον πρόεδρό του, Δημήτρη Μαρμούτα, πολυμελής αντιπροσωπεία της δημοτικής αρχής Πάτρας και αντιπροσωπεία της «Λαϊκής Συσπείρωσης» Δυτικής Ελλάδας, με επικεφαλής την περιφερειακή σύμβουλο Χριστίνα Παναγογιαννοπούλου.

Στην υπόλοιπη Δυτική Ελλάδα, μπλόκα έχουν στηθεί στην Αιτωλοακαρνανία, στον κόμβο με τη Λευκάδα, στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, επί της Εθνικής Οδού Πατρών - Πύργου, που χτες πραγματοποίησε και μηχανοκίνητο συλλαλητήριο στην Αμαλιάδα κ.α. Παράλληλα, νέα συγκέντρωση θα πραγματοποιηθεί αύριο, Παρασκευή, στις 12 μ., στον κόμβο Αγίου Γεωργίου, για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου στον Πύργο.

Στη Μεσσηνία, προχωρούν οι προετοιμασίες για την πραγματοποίηση μηχανοκίνητου συλλαλητηρίου με τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα, τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη, στις 12 μ., στην Καλαμάτα, με αφετηρία διάφορα σημεία του νομού.

Στην Αρκαδία, δυναμική συγκέντρωση αγροτών (ανάμεσά τους και καστανοπαραγωγοί) πραγματοποιήθηκε χτες το πρωί στο Αστρος Κυνουρίας, μετά από κάλεσμα της Επιτροπής Αγώνα που έχουν συστήσει, στήνοντας και μπλόκο.

Στη Λακωνία, παραμένει το μπλόκο στην οδό Δαφνίου - Κροκεών, με κάλεσμα των Συλλόγων Σπάρτης, Ευρώτα και Ανατολικής Μάνης, που για σήμερα το απόγευμα προγραμματίζουν συμβολικό αποκλεισμό του δρόμου.

«Πάτησαν» Εθνική Οδό τα τρακτέρ στην Αταλάντη

Τον αγώνα τους κλιμακώνουν στη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες, στήνοντας μαζικά και δυναμικά μπλόκα στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης.

Μέχρι στιγμής κατά μήκος της Εθνικής Οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης και στο τμήμα που διέρχεται από τη Στερεά Ελλάδα οι αγρότες έχουν στήσει μπλόκα στο Κάστρο, στη Σκάλα Αταλάντης και στην Ανθήλη Λαμίας, ενώ στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λάρισας, στο ύψος του χωριού Νέο Μοναστήρι παραμένουν με το μπλόκο τους οι αγρότες της Θεσσαλιώτιδας Δομοκού.

Είναι χαρακτηριστικό μάλιστα ότι ένας μεγάλος αριθμός αγροτών και κτηνοτρόφων στα μπλόκα της Στερεάς είναι νέοι σε ηλικία, δίνοντας νέα δυναμική στις κινητοποιήσεις.

Χτες, οι αγρότες της Αταλάντης, με μία αιφνιδιαστική κίνηση μέσα από τα χωράφια, «έσπασαν» το μπλόκο της αστυνομίας και με τα τρακτέρ τους έφτασαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης στο ύψος της Σκάλας. Ενας μικρός αριθμός τρακτέρ έχει μπει στην Εθνική Οδό και παραμένουν παρατεταγμένα στην άκρη του οδοστρώματος, ενώ τα υπόλοιπα βρίσκονται πάνω στην αερογέφυρα. Μάλιστα, οι αγρότες μπήκαν με τα πόδια στην Εθνική Οδό και διέκοψαν την κυκλοφορία, κάτι που σύμφωνα με απόφαση της συνέλευσής τους θα επαναλάβουν και σήμερα Πέμπτη, στις 2 μ.μ., για δύο ώρες.

Επίσης, χτες, στον κόμβο του Κάστρου έφτασαν και έστησαν το μπλόκο τους με δεκάδες τρακτέρ και αγροτικά οχήματα αγρότες και κτηνοτρόφοι από τα χωριά της Λιβαδειάς, οι οποίοι τις προηγούμενες μέρες είχαν στήσει μπλόκο στην παλιά Εθνική Οδό Αθηνών - Λαμίας, στον κόμβο του Αϊ - Γιάννη. Μάλιστα, οι αγρότες της Λιβαδειάς μπήκαν στην Εθνική Οδό Αθηνών - Θεσσαλονίκης με τα πόδια, προχωρώντας σε συμβολικό αποκλεισμό της κυκλοφορίας, ενώ περιμένουν ενίσχυση του μπλόκου με νέα τρακτέρ και αγροτικά οχήματα.

Στις κινητοποιήσεις μπαίνουν οι αγρότες της Εύβοιας, με τον Αγροτικό Σύλλογο νότιας Καρυστίας και τον Μελισσοκομικό Σύλλογο Καρύστου «Δημήτρης Ρήγας» να καλούν σε συγκέντρωση διαμαρτυρίας σήμερα, Πέμπτη, στις 11.30 π.μ., μπροστά στον Οινοποιητικό Συνεταιρισμό Καρύστου - Μαρμαρίου.

Στο πλευρό των βιοπαλαιστών αγροτών και κτηνοτρόφων στο μπλόκο της Αταλάντης και στην κινητοποίησή τους βρέθηκε κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Κώστα Παρασκευά, μέλος του ΠΓ της ΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη στον αγώνα επιβίωσης που δίνουν. Στο κλιμάκιο συμμετείχε επίσης ο Κώστας Μπασδέκης, μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ και περιφερειακός σύμβουλος Στερεάς Ελλάδας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

Στην Κρήτη

Με μεγάλη συμμετοχή βιοπαλαιστών αγροτοκτηνοτρόφων και αγροτικών αυτοκινήτων πραγματοποιήθηκε η χτεσινή κινητοποίηση της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Χανίων. Δεκάδες αγροτικά αυτοκίνητα συγκεντρώθηκαν στον κόμβο των Μουρνιών, από όπου κατευθύνθηκαν στο κτίριο της Αντιπεριφέρειας Κρήτης. Εκεί οι αγρότες πραγματοποίησαν αποκλεισμό του κτιρίου. Ενώ παράλληλα αποφάσισαν κλιμάκωση των κινητοποιήσεων με στήσιμο μπλόκου τη Δευτέρα 5 Φλεβάρη στις 11 π.μ. στα Μεγάλα Χωράφια.

ΑΓΡΟΤΙΚΕΣ ΚΙΝΗΤΟΠΟΙΗΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΕΥΡΩΠΗ
Συγκέντρωση σήμερα στις Βρυξέλλες, συνεχίζουν σε Γαλλία και άλλες χώρες

Copyright 2024 The Associated

Σε όλη την περιφέρεια των Βρυξελλών και στο κέντρο της βελγικής πρωτεύουσας παρατάσσονται από χτες εκατοντάδες τρακτέρ, ενώ σήμερα θα πραγματοποιηθεί μεγάλη διαδήλωση αγροτών ταυτόχρονα με τη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ.

Από χτες κομβόι με τρακτέρ κατέφθαναν στις Βρυξέλλες από διάφορες περιοχές του Βελγίου μέσω εθνικών οδών, τα οποία παρατάχθηκαν στο κέντρο της πόλης και έξω από γραφεία της ΕΕ, ενώ από τη Δευτέρα δεκάδες τρακτέρ έχουν μπλοκάρει την Place De Meeus, στην περιοχή Leopold των Βρυξελλών.

Για χτες το General Farming Syndicate (ABS) είχε προγραμματίσει δράσεις σε όλους τους αυτοκινητόδρομους στις επαρχίες της Ανατολικής και της Δυτικής Φλάνδρας τουλάχιστον μέχρι το βράδυ της Πέμπτης.

Διαδηλώσεις αναμένονται και στο λιμάνι της Αμβέρσας (το δεύτερο μεγαλύτερο λιμάνι της Ευρώπης), με σχέδια να μπλοκάρουν περάσματα εμποδίζοντας τη φόρτωση και αναχώρηση των πλοίων. Για δεύτερη μέρα συνεχιζόταν χτες και ο αποκλεισμός δρόμων προς το λιμάνι Ζεεμπρούγκε (στην περιφέρεια της Μπριζ).

Στη Γαλλία, οι αγρότες χτες κατηύθυναν τα οχήματά τους προς τη μεγάλη αγορά Ρουνζίς, στα περίχωρα του Παρισιού, η οποία έχει κρίσιμο ρόλο για την τροφοδοσία της διεθνούς αγοράς φρέσκων τροφίμων. Παρά την προσπάθεια της κυβέρνησης Μακρόν - Ατάλ να τους τρομοκρατήσει (χτες η αστυνομία έκανε 18 συλλήψεις και τεθωρακισμένα οχήματα είχαν παραταχθεί στην περιοχή από προχτές), οι αγρότες διαμήνυαν την αποφασιστικότητά τους να συνεχίσουν. Το γαλλικό δίκτυο BFM TV μετέδιδε πλάνα από περιοχές κοντά στον ποταμό Λίγηρα, που έδειχναν τρακτέρ να παρακάμπτουν τις αστυνομικές δυνάμεις που συναντούσαν σε κεντρικούς οδικούς άξονες και να συνεχίζουν τη διαδρομή τους προς το Παρίσι μέσα από χωράφια. Την ίδια στιγμή, τόνιζαν σε δηλώσεις τους ότι χρειάζονται ουσιαστικές αποζημιώσεις για καταστροφές που πλήττουν τις σοδειές τους, ότι «πνίγονται» από τους αυξανόμενους φόρους και τους κανονισμούς που προωθούνται στο όνομα της «πράσινης ανάπτυξης».

Στην Ιταλία, αγρότες απέκλεισαν την κυκλοφορία με εκατοντάδες τρακτέρ σε εισόδους και εξόδους αυτοκινητόδρομων κοντά σε μεγαλουπόλεις όπως το Μιλάνο, η Τοσκάνη και άλλες περιοχές, ενώ και σε άλλες χώρες όπως στην Ισπανία αγροτικές ενώσεις καταρτίζουν σχέδιο κινητοποιήσεων, καταγγέλλοντας τις συνέπειες του «ανταγωνισμού» που υπηρετεί η ΕΕ.

Από τη μεριά των κυβερνήσεων, σήμερα αναμένεται νέος γύρος παζαριών για την προσαρμογή της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής, με τη γαλλική κυβέρνηση να ζητά εδώ και μέρες «εξαιρέσεις» για (τουλάχιστον ορισμένες) αγροτικές καλλιέργειες και να δηλώνει έτοιμη να παζαρέψει ακόμα πιο σκληρά τους όρους της συνεργασίας με νέες αγορές όπως αυτή της Λατινικής Αμερικής. Σε αυτό το φόντο, χτες η πρόεδρος της Κομισιόν έκανε γνωστές τις προθέσεις της Επιτροπής να προχωρήσει σε κάποιες προσαρμογές.

ΣΤΟΥΣ ΔΡΟΜΟΥΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗ ΘΕΣΣΑΛΙΑ
Εκατοντάδες τρακτέρ στα μπλόκα, κλιμακώνονται οι κινητοποιήσεις, δυναμώνει η αλληλεγγύη

Το Σάββατο 3 Φλεβάρη το μεγάλο συλλαλητήριο στην «Agrotica» | Συντονισμένα κλεισίματα Εθνικών Οδών χτες | Σείστηκε η Καρδίτσα από τα τρακτέρ στο κέντρο της πόλης

Στον Ε-65

RIZOSPASTIS

Στον Ε-65
Με δεκάδες μπλόκα να έχουν στηθεί σε όλη τη χώρα, με συντονισμένες και πολύμορφες δράσεις, όπως αποκλεισμούς κεντρικών Εθνικών Οδών, μαζικές μηχανοκίνητες κινητοποιήσεις μέσα σε πόλεις, άλλες αγωνιστικές παρεμβάσεις, οι βιοπαλαιστές αγρότες και κτηνοτρόφοι συνεχίζουν και δυναμώνουν μέρα με τη μέρα τη σκληρή μάχη για την ικανοποίηση των δίκαιων αιτημάτων επιβίωσής τους.

Ολοι οι δρόμοι οδηγούν στην «Agrotica» το Σάββατο

Σημαντικός σταθμός του αγώνα τους θα αποτελέσει το μεγάλο συλλαλητήριο το Σάββατο 3 Φλεβάρη στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη, στις 12 μ., στην Ανω Πύλη της ΔΕΘ (Εγνατία).

Κάλεσμα μαζικής συμμετοχής απευθύνει η Πανελλαδική Επιτροπή των Μπλόκων (ΠΕΜ). Καλεί γεωργούς, κτηνοτρόφους, μελισσοκόμους, αλιείς να δυναμώσουν ακόμα περισσότερο «την αγωνιστική τους πίεση, αφού είναι η μόνη που μπορεί να αναγκάσει την κυβέρνηση να σταματήσει τα ψέματα και τις μπαγαποντιές και να δώσει συγκεκριμένες απαντήσεις και χρονοδιαγράμματα πάνω στα αιτήματά μας». Αλλωστε, με πρωτοβουλίες Αγροτικών Συλλόγων και Ομοσπονδιών έχουν ναυλωθεί λεωφορεία για το συλλαλητήριο, από τους νομούς της Μακεδονίας, αλλά και από Θράκη, Θεσσαλία, Στερεά Ελλάδα.

Πλατύκαμπος Λάρισας

Eurokinissi

Πλατύκαμπος Λάρισας
Στο μεταξύ, τα νέα μπλόκα που στήνονται καθημερινά από την Κρήτη μέχρι τον Εβρο, η ενίσχυση των ήδη στημένων μπλόκων δείχνουν ότι πέφτουν στο κενό οι προσπάθειες της κυβέρνησης να υπονομεύσει τους αγώνες. Η πίεση προς την κυβέρνηση, που ήδη είναι στριμωγμένη, αναμένεται να δυναμώσει, όπως και ο πανελλαδικός συντονισμός του αγώνα.

Πάνω από 1.200 τρακτέρ στους δρόμους της Θεσσαλίας!

Ηδη οι Θεσσαλοί αγρότες που έχουν βγάλει στα μπλόκα πάνω από 1.200 τρακτέρ, συντονίζουν από προχτές τον αγώνα τους, υιοθετώντας κοινό πλαίσιο αιτημάτων και προχωρώντας σε κοινές δράσεις.

Δύναμη στον αγώνα τους δίνει και η συνεχιζόμενη λαϊκή συμπαράσταση από σωματεία εργαζομένων και άλλους μαζικούς φορείς με ψηφίσματα, ανακοινώσεις και επισκέψεις στα μπλόκα.

Χτες, μάλιστα, «επιστρατεύοντας» και νέες μορφές στις δράσεις τους, σε ταυτόχρονο και συντονισμένο αποκλεισμό της ΠΑΘΕ (Εθνική Οδός) και άλλων δρόμων της Θεσσαλίας προχώρησαν ταυτόχρονα, στις 4 μ.μ., οι αγρότες από τα μπλόκα της περιοχής. Ηταν μια κίνηση που αποφασίστηκε στην πανθεσσαλική σύσκεψη της περασμένης Τρίτης, ενώ στον συμβολικό αποκλεισμό που οργάνωσε το μπλόκο της Καρδίτσας συμμετείχε και ο Σύλλογος Μελισσοκόμων Ν. Καρδίτσας. Στο σημείο βρέθηκε και ο δήμαρχος Σοφάδων, που επέδωσε ψήφισμα στήριξης του αγώνα των αγροτών από το Δημοτικό Συμβούλιο Σοφάδων.

Με τρακτέρ γέμισε η πόλη της Καρδίτσας

Δεκάδες τρακτέρ ξεσήκωσαν την Καρδίτσα
Δεκάδες τρακτέρ ξεσήκωσαν την Καρδίτσα
Στο ίδιο πλαίσιο, με τρακτέρ γέμισε χτες το απόγευμα η πόλη της Καρδίτσας, όπου κατέφτασαν τα πάνω από 100 τρακτέρ που νωρίτερα ξεκίνησαν με μηχανοκίνητη πορεία από το μπλόκο Ε-65 για να καταλήξουν στην κεντρική πλατεία.

Η πόλη σείστηκε από τις κόρνες και τις σειρήνες των τρακτέρ, ενώ τους αγρότες υποδέχτηκαν σωματεία και φορείς της πόλης, φωνάζοντας συνθήματα όπως «Εργατιά, αγροτιά, μια φωνή και μια γροθιά» και «Αγρότη πολέμα, δε θα σου μείνει στρέμμα». «Ο κόμπος έφτασε στο χτένι. Τώρα ολοκληρωμένη αντιπλημμυρική προστασία με ευθύνη του κράτους», έγραφε χαρακτηριστικά το πανό των σωματείων.

Τον λαό της πόλης για τη συμπαράστασή του ευχαρίστησε ο Κώστας Τζέλλας, πρόεδρος της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Ν. Καρδίτσας, ενώ κάλεσε τα σωματεία και τους φορείς να συμμετάσχουν στους καθημερινούς αποκλεισμούς δρόμων αλλά και στο συλλαλητήριο του Σαββάτου στην «Agrotica».

«Ξεκινήσαμε έναν αγώνα γιατί θέλουμε τη ζωή μας πίσω, τα χωριά μας να είναι ζωντανά, να έχουν αγρότες, κτηνοτρόφους και μελισσοκόμους», ανέφερε ο πρόεδρος της ΕΟΑΣΚ. Μιλώντας για όσα έγιναν τις τελευταίες μέρες τόνισε: «Μας συκοφάντησαν, μας κορόιδεψαν, χρησιμοποίησαν βία και καταστολή. Τραυμάτισαν έναν συνάδελφό μας στην Ε-65. Δεν μας πτοούν. Τα προβλήματα είναι τόσο μεγάλα που δεν υπάρχει άλλος δρόμος εκτός από αυτόν του αγώνα. Θα κερδίσουμε τη ζωή μας πίσω και θα τα καταφέρουμε!».

«Οι αγρότες δίνουν έναν δίκαιο αγώνα, μας έχουν όλους με το μέρος τους», δήλωσε ο Εκτορας Γάζος, πρόεδρος της Ενωσης Ιατρών Νοσοκομείων και Κέντρων Υγείας Ν. Καρδίτσας και δημοτικός σύμβουλος Καρδίτσας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».

«Οι εργαζόμενοι παλεύουμε μαζί με τους αγρότες για την υπεράσπιση του λαϊκού εισοδήματος», τόνισε ο Στράτος Ροδίτης, πρόεδρος του Συλλόγου Εργαζομένων Συνεταιριστικής Τράπεζας Καρδίτσας.

Στη Λάρισα

{Καρδιτσα}
{Καρδιτσα}
Στη Λάρισα, λίγο μετά τις 4 χτες το απόγευμα, εκατοντάδες αγρότες ανέβηκαν πεζή στη νέα Εθνική Οδό στο ύψος του κόμβου του Πλατυκάμπου. Στο πλευρό τους βρέθηκαν εκπρόσωποι της διοίκησης του Εργατικού Κέντρου, με επικεφαλής τον πρόεδρο, Γιάννη Σκόκα, του ΝΤ ΑΔΕΔΥ και φοιτητικών συλλόγων.

«Βγαίνουν διαρκώς μπλόκα και εκτός Θεσσαλίας και είναι η φάση που πιέζεται η κυβέρνηση», σημείωσε εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου ο Ρίζος Μαρούφας, και μετέφερε την αισιοδοξία ότι «αυτός ο αγώνας επιβίωσης, ιδιαίτερα για τη Θεσσαλία που έχει χτυπηθεί από τις πλημμύρες, θα δικαιωθεί και θα μπορέσουμε με τη δύναμη των τρακτέρ, τη μαζικότητα, την ενότητα και την αποφασιστικότητά μας να επιβάλουμε λύσεις προς όφελός μας. Εμείς θα συνεχίσουμε». Στο πλαίσιο αυτό κάλεσε σε μαζική συμμετοχή στο μεγάλο συλλαλητήριο στον χώρο της «Agrotica» το Σάββατο στη Θεσσαλονίκη.

«Εχει περάσει τόσος καιρός και ουσιαστικά μέτρα εδώ πέρα η Θεσσαλία δεν έχει δει. Εκατοντάδες συνάδελφοί μας κοιτάζουν το μέλλον τους με αβεβαιότητα, δεν μπορούν να ζήσουν, δεν μπορούν να συνεχίσουν να καλλιεργούν, δεν μπορούν να θρέψουν την οικογένειά τους. Γι' αυτόν τον λόγο καθημερινά τα μπλόκα ενισχύονται με όλο και περισσότερους συναδέλφους ώστε να διεκδικήσουμε άμεσες λύσεις, γι' αυτό διεκδικούμε από την κυβέρνηση να υπάρχουν άμεσα μέτρα ουσιαστικής ανακούφισης και αποζημίωση των πληγέντων», δήλωσε από την πλευρά του ο Στέλιος Τσικριτσής, δήμαρχος Τυρνάβου και γραμματέας της Ενωτικής Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Λάρισας.

«Αυτήν τη στιγμή η Θεσσαλία και ο υπόλοιπος αγροτικός κόσμος αιμορραγεί. Τα 10.000 ευρώ που προανήγγειλε ο πρωθυπουργός δεν φτάνουν», ανέφερε ο Γιώργος Μαχάς, μέλος της Συντονιστικής Επιτροπής του Μπλόκου Πλατυκάμπου.

Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνέλευση στον χώρο του μπλόκου, όπου αποφασίστηκε η μαζική συμμετοχή στην κινητοποίηση στην «Agrotica» στη Θεσσαλονίκη το Σάββατο, ενώ τονίστηκε και η ανάγκη να μαζικοποιηθεί κι άλλο το μπλόκο.

Στο μεταξύ, χτες, τρακτέρ βγήκαν και στην Εθνική Οδό Λάρισας - Κοζάνης στο ύψος της διασταύρωσης Δένδρων από τους αγρότες από την ευρύτερη περιοχή Δένδρων - Πλατανουλίων - Αγίας Σοφίας.

Στα Τρίκαλα

Με βάση την απόφαση της πανθεσσαλικής σύσκεψης, οι αγρότες από το μπλόκο της Καλαμπάκας προχώρησαν σε αποκλεισμό της ΕΟ Τρικάλων - Καλαμπάκας, έχοντας στο πλευρό τους και φορείς της περιοχής, ενώ και από εκεί ετοιμάζονται για το συλλαλητήριο του Σαββάτου στη Θεσσαλονίκη.

Στη συγκέντρωση παραβρέθηκαν και απηύθυναν χαιρετισμό οι Γιώργος Χατζάρας, πρόεδρος του Συνδέσμου ΕΒΕ Καλαμπάκας, Δημήτρης Κόττης, πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Καλαμπάκας, Λάμπρος Τσέκας, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων Τρικάλων «Η Ανοιξη». Εκ μέρους της Συντονιστικής Επιτροπής του μπλόκου χαιρετισμό απηύθυνε ο Κωνσταντίνος Τσαβέας, αγρότης από τη Βασιλική.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ