Κινητοποίηση που ξεκίνησε από την πλατεία Ελευθερίας στην Πάτρα και κατέληξε με πορεία στο χώρο του ΤΕΙ έκαναν χτες το απόγευμα σπουδαστές, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα των Επιτροπών Αγώνα του ΤΕΙ Πάτρας που συσπειρώνονται στο Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών. Στο επίκεντρο της κινητοποίησης βρέθηκαν τα οξυμένα προβλήματα των σπουδαστών του ΤΕΙ: Πολυπληθή εργαστήρια, μεγάλες ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό αφού οι ωρομίσθιοι μειώθηκαν από 600 σε 107, απλήρωτοι ωρομίσθιοι, πληρωμή των αναλώσιμων από τους σπουδαστές, ελλείψεις στη στέγαση, συνολική υποβάθμιση των σπουδών που συνδέεται με τα σχέδια για παραγωγή φτηνών εργαζόμενων.
Περιοδεία στη Σχολή Τουριστικών Επαγγελμάτων Κέρκυρας πραγματοποίησε προχτές, κλιμάκιο του ΚΚΕ με επικεφαλής τον βουλευτή Μπάμπη Χαραλάμπους, παρουσία και μελών του ταξικού σωματείου Ξενοδοχοϋπάλληλων. Ο βουλευτής του ΚΚΕ ενημέρωσε τους σπουδαστές για την Επίκαιρη Επερώτηση που κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή ζητώντας να μην κλείσει η σχολή και τη συζήτηση που έγινε όπου αποκαλύφθηκε ότι στους στόχους της κυβέρνησης είναι το κλείσιμο των οικοτροφείων των τουριστικών σχολών. Οι σπουδαστές, το διδακτικό προσωπικό και οι άλλοι εργαζόμενοι, εξέφρασαν την ανησυχία τους για το μέλλον της σχολής. Η αντιπροσωπεία του ΚΚΕ επισήμανε ότι μόνο η συμπόρευση στον ταξικό αγώνα μπορεί να βάλει εμπόδια και να αποτρέψει τα σχέδια αυτά κυβέρνησης και πλουτοκρατίας.
Ο Σύλλογος Γυναικών Παλλήνης - Γέρακα - Ανθούσας πραγματοποιεί εκδήλωση, με αφορμή την κυβερνητική προσπάθεια νομιμοποίησης των ναρκωτικών, την Κυριακή 11 Μάρτη, στις 6 μ.μ. στο Οινοποιείο Πέτρου (Λεωφ. Μαραθώνος 170). Ομιλητής ο Παναγιώτης Κατηφές, μέλος του ΕΣΥΝ.
Την εξασφάλιση εκπαίδευσης για όλα τα μεταναστόπουλα διεκδίκησαν χτες εκπαιδευτικοί με κινητοποίηση στο υπουργείο Παιδείας, καθώς τα διαπολιτισμικά σχολεία απειλούνται στο πλαίσιο της πολιτικής των συγχωνεύσεων. Αντιπροσωπεία της ΟΛΜΕ συναντήθηκε με τον γενικό γραμματέα του υπουργείου, Β. Κουλαϊδή, ο οποίος είπε ότι δεν υπάρχει πρόθεση για κλείσιμο συνολικά των διαπολιτισμικών σχολείων, χωρίς να αποκλείει το να κλείσουν κάποια από αυτά και δήλωσε ότι το θέμα εξετάζεται.
Να μη μείνει κανένα μεταναστόπουλο εκτός εκπαιδευτικής διαδικασίας ζητά η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ με αφορμή τη συζήτηση για κλείσιμο διαπολιτισμικών σχολείων.
Οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ ζητούν: «Να ανοίξει ο δρόμος της ένταξης των μεταναστών για όσους το επιθυμούν και το μπορέσουν να συνεχίσουν στις δημόσιες δωρεάν εκπαιδευτικές δομές. Να δημιουργηθούν τα πολύγλωσσα δημοσία κέντρα εκμάθησης της ελληνικής γλώσσας, για τη γνωριμία με τις ιστορικές παραδόσεις και αγώνες του ελληνικού λαού, να σπάει το εμπόδιο της επικοινωνίας, να μπορέσουν στη συνέχεια να στηρίξουν την ομαλή κοινωνικοποίηση των παιδιών τους. Αυτή η ευθύνη δε μπορεί και δεν πρέπει να αφεθεί σε καμία περίπτωση στις διάφορες μη κυβερνητικές οργανώσεις και στη δήθεν φιλανθρωπία των αστών, αυτών δηλαδή που ξεζουμίζουν καθημερινά Ελληνες και ξένους εργάτες. Τα ταξικά συνδικάτα πρέπει να μπούνε μπροστά σε αυτό το μέτωπο πιο αποφασιστικά. Η ένταξη των μεταναστόπουλων στα γενικά σχολεία της χώρας μας πρέπει να γίνεται αφού παρθούν μέτρα στήριξης και προσαρμογής τους (νομιμοποίηση, εκμάθηση γλώσσας, εξασφάλιση δουλειάς στους γονείς και ανθρώπινων συνθηκών ζωής)», σημειώνει μεταξύ άλλων η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ.
Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή και ανακοίνωση της ΔΗΠΑΚ ΑΕΙ για να σταματήσουν άμεσα οι συνδικαλιστικές διώξεις
Motion Team |
Από τις κινητοποιήσεις που είχαν γίνει στο ΑΠΘ ενάντια στις εκλογές για τα συμβούλια διοίκησης |
Να σταματήσει η προσπάθεια ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ), ζητούν με Ερώτησή τους στη Βουλή, προς τους υπουργούς Παιδείας και Δικαιοσύνης, οι βουλευτές του ΚΚΕ Γιάννης Ζιώγας, Θεόδωρος Ιγνατιάδης και Σοφία Καλαντίδου.
«Αποδεικνύεται για ακόμη μια φορά ότι η εφαρμογή της αντιλαϊκής πολιτικής συμβαδίζει με την καταστολή και την ποινικοποίηση της πολιτικής και συνδικαλιστικής δράσης. Αυτή είναι και η ουσία στην κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, που περιλαμβάνει ο νέος νόμος - πλαίσιο για το πανεπιστήμιο της αγοράς, δηλαδή το χτύπημα του φοιτητικού, εργατικού και λαϊκού κινήματος», σχολιάζουν οι βουλευτές και ρωτούν τους υπουργούς τι μέτρα θα λάβουν ώστε να σταματήσει κάθε διαδικασία δικαστικών διώξεων όσων συμμετείχαν στην εν λόγω κινητοποίηση.
Για το ίδιο θέμα, ανακοίνωση έβγαλε και η Δημοκρατική Πανεπιστημονική Κίνηση (ΔΗΠΑΚ) ΑΕΙ, που χαιρετίζει τις κινητοποιήσεις ενάντια στο νόμο - πλαίσιο τονίζοντας ότι «αποτελούν σημαντικές επιτυχίες και αγωνιστικές παρακαταθήκες στην ιστορία του πανεπιστημιακού κινήματος».
Η ΔΗΠΑΚ καταγγέλλει την ωμή πολιτική και συνδικαλιστική δίωξη των εκλεγμένων πανεπιστημιακών και εργαζομένων στο ίδρυμα, τονίζοντας ότι «η προσπάθειά τους να τρομοκρατήσουν και να καταστείλουν το πανεπιστημιακό, φοιτητικό και εργατικό κίνημα που παλεύει και αντιστέκεται, που υπερασπίζεται δικαιώματα και κατακτήσεις, θα πέσει στο κενό. Το κίνημα αλληλεγγύης που θα αναπτυχθεί από τους συναδέλφους του ΑΠΘ και των άλλων ΑΕΙ, από τους εργαζόμενους της πόλης μας, τη νεολαία δεν θα επιτρέψει τη συνεχιζόμενη προσπάθεια τρομοκράτησης», λέει η ΔΗΠΑΚ και καλεί τους πανεπιστημιακούς να συμπαραταχθούν σ' αυτή την κατεύθυνση.
«Ο αγώνας ενάντια στο νόμο πλαίσιο και την πολιτική που καταδικάζει το επιστημονικό και κοινωνικό μας μέλλον και μαζί και το μέλλον του τόπου μας, η απαίτησή μας για ένα καλύτερο αύριο, θα δυναμώσει. Ο αγώνας για τη διαμόρφωση Ανώτατης Εκπαίδευσης σύγχρονης, υψηλού επιπέδου, αποκλειστικά δημόσιας και δωρεάν με δημοκρατική λειτουργία, στην υπηρεσία του ελληνικού λαού και όχι των επιδιώξεων των επιχειρηματικών ομίλων θα συνεχιστεί με νέα δύναμη», καταλήγει η ΔΗΠΑΚ.