Πέμπτη 29 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΘΕΜΗΣ ΓΚΙΩΝΗΣ
Ελπιδοφόρο το μήνυμα του αγώνα

Από τη χτεσινή συγκέντρωση φοιτητών και εργαζομένων στο Λαγονήσι, ο γραμματέας του Κεντρικού Συμβουλίου της ΚΝΕ Θέμης Γκιώνης, δήλωσε:

«Οι φοιτητές, οι σπουδαστές και οι εργαζόμενοι της χώρας μας, όπως όλο το προηγούμενο διάστημα, θα συνεχίσουν ενωμένοι και συντεταγμένοι να παλεύουν ενάντια στις αλλαγές που προωθούνται στην εκπαίδευση, στην εργασία, συνολικά για τη ζωή τους, ενάντια στην πολιτική της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, ενάντια στην πολιτική της ΕΕ και των ιμπεριαλιστών. Σήμερα με την παρουσία τους εδώ στη Σύνοδο του ΟΟΣΑ, αύριο (σ.σ. σήμερα) με την περικύκλωση της Βουλής, όπου θα συζητιέται η αναθεώρηση του άρθρου 16 του Συντάγματος και κάθε μέρα. Είναι ελπιδοφόρο, είναι θετικό το στοιχείο ότι το σύνολο του φοιτητικού κινήματος, η νεολαία της χώρας μας μαζί με την εργατική τάξη και το λαό έχουν βάλει στο κέντρο της προσοχής τους τις ανάγκες τους και όχι τις ανάγκες των ιμπεριαλιστών, έτσι όπως καταγράφονται αυτές τις μέρες σε αυτήν εδώ τη Σύνοδο. Γι' αυτό, και θα συνεχίσουμε κάθε μέρα μέχρι να ικανοποιηθούν οι ανάγκες των φοιτητών, των σπουδαστών, γενικά του λαού».

Γιατί δεν ήρθαν στο «φρούριο του ΟΟΣΑ»;

Μάταια περίμεναν και χτες δεκάδες κάμερες των τηλεοπτικών συνεργείων, ένα αντιτορπιλικό του Πολεμικού Ναυτικού, μια πυραυλάκατος του Λιμενικού Σώματος, ένα ελικόπτερο της Αστυνομίας, εκατοντάδες άνδρες των ΜΑΤ, που είχαν μπει ως και στις αυλές των σπιτιών.

Οι διαδηλωτές του «Κοινωνικού Φόρουμ» και άλλων «ανεξάρτητων» σχημάτων δεν εμφανίστηκαν ούτε χτες στο Λαγονήσι, έξω από το χώρο όπου συνεδρίαζαν οι υπουργοί Παιδείας των χωρών του ΟΟΣΑ.

Πού να πήγαν άραγε αυτοί που δήλωναν ότι η διαδήλωσή τους θα έστελνε ένα ηχηρό μήνυμα στο «Φρούριο του ΟΟΣΑ στο Λαγονήσι»;

Για δεύτερη μέρα άφησαν και πάλι μόνους τους φοιτητές και σπουδαστές να διαδηλώνουν μαζί με το ΠΑΜΕ.

Αλλά, πού πήγαν;

Οι δημοσιογράφοι που έφτασαν χτες το πρωί στο Μουσείο, απ' όπου είχε ανακοινωθεί ότι θα αναχωρούσαν με 45 πούλμαν οι διαδηλωτές του Φόρουμ και οι «ανεξάρτητοι» για το Λαγονήσι, είδαν να μαζεύονται τελικά όλοι κι όλοι 250 κατά το μεσημέρι, οι οποίοι όμως τελικά δεν επιβιβάστηκαν στα 45 πούλμαν που σύμφωνα με τους διοργανωτές είχαν μισθωθεί για το Λαγονήσι. Από τους ίδιους τους διοργανωτές έμαθαν ότι η επιβίβαση δεν έγινε γιατί, λέει, η Αστυνομία, προέτρεψε, προφορικά, τους ιδιοκτήτες των πούλμαν να κάνουν ασφάλιση πυρός μίας ημέρας για τα οχήματά τους. Οι ιδιοκτήτες των πούλμαν ζήτησαν αυτά τα χρήματα από τους διοργανωτές, αυτοί δεν μπόρεσαν να τα συγκεντρώσουν από τους 250 που είχαν μαζευτεί κι έτσι ματαιώθηκε η διαδήλωση. Τι παθαίνει μια διαδήλωση όταν δεν έχει ασφάλεια πυρός...

Στο χώρο της διαδήλωσης, ήρθε, όμως, το στέλεχος του ΣΥΝ, ο Π. Φιλίππου, πρόεδρος της ΤΕΔΚΝΑ και δήμαρχος Καλυβίων, περιοχή όπου και γίνονταν δυο μέρες τώρα οι διαδηλώσεις. Αν και δεν έχει καλέσει καν το λαό της περιοχής να διαδηλώσει μαζί με τους φοιτητές και σπουδαστές, ήρθε στο σημείο της αντιπαράθεσης με τα ΜΑΤ όπου ήταν και οι κάμερες. Διαπίστωσε, όμως, λένε οι κακεντρεχείς πληροφορίες, ένα «εχθρικό κλίμα» ανάμεσα στους διαδηλωτές προς το πρόσωπό του. Τι να κάνει; Δεν είχε πάει και κανείς από το Φόρουμ να τον στηρίξει... Εβαλε την ουρά στα σκέλια και αποχώρησε.

Κι έτσι απόμειναν πάλι να διαδηλώνουν αυτοί οι φοιτητές και σπουδαστές, μαζί και το ΠΑΜΕ, που τάχα οργανώνουν «χωριστές» συγκεντρώσεις!

Επιμένουν οι διαόλοι να εφαρμόζουν τις αποφάσεις των συνελεύσεών τους και να διαδηλώνουν.

Δεν πάνε με τη γραμμή που λέει, ότι μαγκιές κάνουμε στις κάμερες, αλλά όχι και μπροστά στα μεγάλα αφεντικά. Οτι δεν πρέπει με τις διαδηλώσεις τους, να εκθέτουν τις ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ, οι οποίες κάθε φορά που προκύπτει ευθεία αντιπαράθεση με ιμπεριαλιστικό οργανισμό κάπου αλλού είναι...

Οτι έπαιξε κάποιο ρόλο η δήλωση της κυρίας Μιλένας Αποστολάκη περί αυτονόητης συμμετοχής του ΠΑΣΟΚ στο διάλογο, ελέγχεται, καθώς δεν είναι βέβαιον ακόμα ότι το Φόρουμ και οι λοιπές «ανεξάρτητες αριστερές κινήσεις» είναι κρυπτο-ΠΑΣΟΚ...


Θ. Λ.

ΦΟΙΤΗΤΕΣ - ΣΠΟΥΔΑΣΤΕΣ - ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ
Στην πυρά τα σχέδια των υπουργών του κεφαλαίου

Νέα συγκέντρωση χτες στο Λαγονήσι από φοιτητές, σπουδαστές και το ΠΑΜΕ. Στις 10 το πρωί, στην περικύκλωση της Βουλής, το σημερινό ραντεβού

Η αμερικάνικη σημαία παραδίδεται πρώτη στις φλόγες, κάτω από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων
Η αμερικάνικη σημαία παραδίδεται πρώτη στις φλόγες, κάτω από τα χειροκροτήματα και τα συνθήματα φοιτητών, σπουδαστών και εργαζομένων
«Είμαστε και σήμερα εδώ, σε πείσμα αυτών, που θέλουν να κάψουν το μέλλον μας στην πυρά των κερδών του κεφαλαίου. Το μήνυμα που στέλνουμε είναι ξεκάθαρο: Θα μας βρίσκουν διαρκώς μπροστά τους. Με τους αγώνες μας, θα τους χαλάσουμε τη σούπα»!

Λίγα λόγια από την ντουντούκα στην κεφαλή της πορείας, πριν φοιτητές, σπουδαστές και εργάτες παραδώσουν στις φλόγες τις σημαίες των ΗΠΑ και της ΕΕ, στη φωτιά που άναψαν χτες σε απόσταση αναπνοής από το μπλόκο των δυνάμεων καταστολής, πάνω στο δρόμο που οδηγεί στο ξενοδοχείο του Λαγονησίου, όπου συνεδρίαζαν για δεύτερη μέρα οι υπουργοί Παιδείας του ΟΟΣΑ.

Οι φοιτητές και τα ταξικά συνδικάτα ήταν και χτες συνεπείς στο νέο αγωνιστικό ραντεβού τους στο Λαγονήσι, δίνοντας συνέχεια στην κοινή δράση όλου του προηγούμενου διαστήματος, ενάντια στο νόμο - πλαίσιο για τα πανεπιστήμια, για μια Παιδεία των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών της εργατικής τάξης και των παιδιών της. Συγκροτημένα, με τα πανό και τα συνθήματά τους, πορεύτηκαν προς τη σιδερόφραχτη ζώνη, που είχε δημιουργήσει από στεριά, θάλασσα και αέρα η κυβέρνηση, με δυνάμεις των ΜΑΤ, του Λιμενικού και ελικόπτερα. Δυνάμεις καταστολής παντού, ακόμα και μέσα στα χωράφια και στις αυλές σπιτιών. Οπως και προχτές, για την προστασία των «υψηλών προσκεκλημένων» της κυβέρνησης, που μελετάνε σενάρια για την ακόμα μεγαλύτερη πρόσδεση της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης στο άρμα της κερδοφορίας των μονοπωλίων.


Τα αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα κυριάρχησαν και στη χθεσινή συγκέντρωση, κάτω από τη μύτη των ανεπιθύμητων υπουργών του ΟΟΣΑ, αναδεικνύοντας τον πραγματικό εχθρό, το σύστημα, που μπορεί και πρέπει να ξεπατωθεί από τη ρίζα του. Φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι ξεκαθάρισαν με μια φωνή πως, αν ο αρχιμακελάρης Μπους τολμήσει να πατήσει το πόδι του στην Ελλάδα, θα του ετοιμάσουν θερμή «υποδοχή». Το ίδιο σημείωσε, σε δήλωσή του, και ο βουλευτής του ΚΚΕ Τάκης Τσιόγκας, που συμμετείχε στην κινητοποίηση.

Η χτεσινή συγκέντρωση ολοκληρώθηκε με πορεία στους δρόμους του οικισμού των Καλυβίων και το ραντεβού εργαζομένων και φοιτητών ανανεώθηκε για σήμερα, στις 10 το πρωί, στην περικύκλωση της Βουλής, την ώρα που είναι προγραμματισμένη να συζητηθεί η συνταγματική αναθεώρηση.

Θύματα της ίδιας πολιτικής

Την επίθεση που δέχτηκαν προχτές από τις δυνάμεις καταστολής της κυβέρνησης δημοσιογράφοι και φωτορεπόρτερ, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Αγωνιστικό Μέτωπο Εργαζομένων στα ΜΜΕ, δηλώνοντας τη συμπαράστασή του στους συναδέλφους. «Η επίθεση στους συναδέλφους δημοσιογράφους και φωτορεπόρτερ βάλλει ευθέως κατά της ελευθερίας του Τύπου. Οι εργαζόμενοι στα ΜΜΕ, όπως και το σύνολο των εργαζομένων, βιώνουν από πρώτο χέρι στο πετσί τους τον αστυνομικό αυταρχισμό και την καταστολή που στόχο έχει να τρομοκρατήσει το λαϊκό κίνημα. Η θέση τους είναι μαζί με τους εργάτες και τους υπάλληλους, τους φοιτητές και τους σπουδαστές που αγωνίζονται ενάντια στην αντιλαϊκή πολιτική, η οποία καλλιεργεί και ενθαρρύνει την τρομοκρατία μέσα και έξω από τους χώρους δουλιάς» σημειώνει το ΑΜΕ ΜΜΕ.

Από τη μεριά της η αστυνομία ανακοίνωσε ότι θα κάνει άλλη μία Ενορκη Διοικητική Εξέταση για να εξετάσει τις καταγγελίες... Η Ενωση Τεχνικών Ιδιωτικής Τηλεόρασης Αττικής και η Ενωση Φωτορεπόρτερ Ελλάδας, καταγγέλλουν την επίθεση που δέχτηκαν μέλη τους.

Τους ενοχλεί η παρουσία εργατών στις διαδηλώσεις για την Παιδεία

Ακρως αποκαλυπτικός ήταν ο διάλογος που είχε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΚΚΕ, Ορ. Κολοζώφ, με τον βουλευτή της ΝΔ Ανδρέα Λυκουρέντζο κατά τη διάρκεια της συζήτησης του νομοσχεδίου για την τεχνική εκπαίδευση, του οποίου η συζήτηση ολοκληρώθηκε χτες στη Βουλή.

Οταν ο Ορ. Κολοζώφ έκανε αναφορά στη σύνοδο των υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ που γίνεται στο Λαγονήσ,ι σχολιάζοντας ότι «η παρουσία τους εδώ δεν εμπνέει τους φοιτητές και τους εργαζόμενους», δέχτηκε προκλητική επίθεση από τον βουλευτή της ΝΔ, ο οποίος δήλωσε ειρωνικά ότι η σύνοδος δεν ικανοποιεί «τους οικοδόμους», προσθέτοντας στη συνέχεια πως στις κινητοποιήσεις «όταν δεν υπάρχουν φοιτητές, επιστρατεύονται οι οικοδόμοι» και κατηγόρησε το ΚΚΕ για υποκρισία!

Φυσικά ο βουλευτής της ΝΔ έλαβε την κατάλληλη απάντηση: «Αυτή είναι η νοοτροπία που έχετε για τους εργαζόμενους; Οτι δεν πρέπει να ενδιαφέρονται για την Παιδεία στη χώρα μας;» είπε ο Ορ. Κολοζώφ, «γι' αυτό έρχεται ένα τέτοιο νομοσχέδιο σήμερα για να προετοιμάσει ανθρώπους που να μην έχουν τη δυνατότητα ούτε να σκεφθούν ούτε να κρίνουν αυτήν την κοινωνία;». Συνέχισε λέγοντας πως «όταν έναν εργαζόμενο, είτε είναι οικοδόμος είτε είναι οδοκαθαριστής, εσείς τον βάζετε σε αυτήν τη θέση, τότε πρέπει να περιμένουμε από την παράταξή σας ότι θα κάνει προτάσεις για την ανάπτυξη των νέων, για τη δημιουργία μιας καλύτερης κοινωνίας;». Αναφορικά με τη σύνοδο του ΟΟΣΑ, ο Ορ. Κολοζώφ σχολίασε ότι επειδή δεν μπορεί να κρυφτεί ο προσανατολισμός τους «οι συνεδριάσεις αυτές γίνονται σε περιοχές που να μη μπορεί να φθάσει ο κόσμος. Στήνονται οδοφράγματα τρία χιλιόμετρα μακριά και υποτίθεται ότι αυτοί είναι οι δάσκαλοι και οι παιδαγωγοί που φοβούνται την επαφή τους με το λαό. Αυτή είναι η υποκρισία!».

Τα έξι σημεία

Σε ένα κείμενο έξι σημείων - προτεραιοτήτων κατέληξε ολοκληρώνοντας τις εργασίες της η Σύνοδος υπουργών Παιδείας των χωρών - μελών του ΟΟΣΑ.

1. «Χρηματοδότηση», όπου σημειώνεται ότι «μερικές χώρες ειδικά στην Ευρώπη πρέπει να επενδύσουν περισσότερο στην Ανώτατη Εκπαίδευση. Για άλλες, το κεντρικό ζήτημα είναι η βέλτιστη χρήση των διαθέσιμων πόρων. Η μεταρρύθμιση θα συνεισφέρει προς την ανάπτυξη νέων πηγών χρηματοδότησης». Είναι φανερό ότι θα ανοίξουν περισσότερες πόρτες στα δημόσια ιδρύματα για χρηματοδότηση από ιδιώτες. Επίσης προστίθεται ότι η άποψη του ΟΟΣΑ (που δε συμμερίζονται όλες οι χώρες) είναι «μεταξύ άλλων, και η συνεισφορά των δικαιούχων στο κόστος σπουδών, υπό τον βασικό αντισταθμιστικό όρο της ύπαρξης μέτρων που θα αποσκοπούν στην ενίσχυση των αδύνατων οικονομικά κοινωνικών ομάδων».

2. «Ισοτιμία πρόσβασης», όπου αναφέρεται ο στόχος του ΟΟΣΑ να μεγαλώσει το ποσοστό του πληθυσμού που έχει πρόσβαση στην ανώτατη εκπαίδευση. Σημειώνουμε ωστόσο ότι όταν μιλούν για ανώτατη εκπαίδευση σ' αυτό το σημείο, εννοούν κυρίως την κατάρτιση και ο στόχος αυτός προκύπτει από την ανάγκη του κεφαλαίου για εργατικό δυναμικό με συγκεκριμένες δεξιότητες σε συγκεκριμένους τομείς.

3. «Εμφαση στη μάθηση», όπου και πάλι αναδεικνύεται η ανάγκη τους για τυποποιημένες δεξιότητες, αφού αναφέρεται το παράδειγμα του προγράμματος PISA, που μετράει την απόδοση των μαθητών στην κατανόηση της γλώσσας ή των μαθηματικών με ένα τεστ τύπου IQ, χωρίς να ενδιαφέρεται για τη συγκρότηση της σκέψης και της προσωπικότητάς τους.

4. «Κοινωνική λογοδοσία και διαφορετικότητα», όπου με προσεκτικές εκφράσεις λένε «σκοπεύουμε να ενθαρρύνουμε τα ιδρύματα να ανταποκριθούν σε ποικίλες αποστολές, καλύπτοντας τις ανάγκες τόσο των φοιτητών όσο και ευρύτερων κοινωνικών ομάδων»... Οπου οι «ανάγκες των φοιτητών» λογίζονται με βάση το τι θα αντιμετωπίσουν βγαίνοντας στην αγορά εργασίας και τις καλύπτουν με βάση τον τύπο εργαζομένου που απαιτούν οι επιχειρηματίες, ενώ οι «ευρύτερες κοινωνικές ομάδες» είναι και πάλι ο κόσμος της... αγοράς.

5. «Ερευνα και καινοτομία». Εδώ μπαίνει καθαρά το θέμα της αξιοποίησης της έρευνας για τα συμφέροντα του κεφαλαίου ή αλλιώς το «κοινωνικό και οικονομικό όφελος» της έρευνας...

6. «Μετανάστευση και διεθνοποίηση», όπου σημειώνεται ότι «φοιτητές, καθηγητές και ερευνητές όλο και περισσότερο σπουδάζουν και εργάζονται έξω από τις χώρες προέλευσής τους». Προτείνουν, λοιπόν, ενθάρρυνση της κινητικότητας μνημονεύοντας τις σχετικές αποφάσεις της Μπολόνια, ώστε να γίνει αυτό το ανθρώπινο δυναμικό ένας μοχλός διαφήμισης των αναδιαρθρώσεων και σύγκλισης των συστημάτων ανώτατης εκπαίδευσης.

ΣΥΝΟΔΟΣ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΟΟΣΑ
Είτε δημόσιο, είτε ιδιωτικό ... αρκεί να είναι καπιταλιστικό

Ως και στις αυλές των σπιτιών στρατοπέδευσαν τα ΜΑΤ, για να προστατέψουν τους υπουργούς του ΟΑΣΑ από τους διαδηλωτές...
Ως και στις αυλές των σπιτιών στρατοπέδευσαν τα ΜΑΤ, για να προστατέψουν τους υπουργούς του ΟΑΣΑ από τους διαδηλωτές...
Το δεδομένο στη διήμερη Σύνοδο Υπουργών Παιδείας του ΟΟΣΑ, που ολοκληρώθηκε χθες στο Λαγονήσι, ήταν η συμφωνία όλων, υπουργών και τεχνοκρατών, ότι πρέπει να προχωρήσουν οι αναδιαρθρώσεις στην ανώτατη εκπαίδευση, ώστε αυτή να προσαρμοστεί καλύτερα στις σύγχρονες ανάγκες του καπιταλισμού.

Σ' αυτό το πλαίσιο, οι έννοιες «δημόσιο» πανεπιστήμιο, «κοινωνική αποτελεσματικότητα» και «κοινωνική συνοχή» - στις οποίες κατά κόρον επέμεινε χθες η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου - αποκτούν τη σημασία τους, τοποθετούμενες αποκλειστικά στο καπιταλιστικό κράτος και την καπιταλιστική κοινωνία, όπου κυριαρχούν οι ανάγκες του κεφαλαίου και όχι του λαού.

Η Μ. Γιαννάκου επέμεινε χθες ότι τα κείμενα της Συνόδου δε θα είναι δεσμευτικά και ότι η Παιδεία παραμένει εθνική υπόθεση, προσπαθώντας να «στρογγυλέψει» την προχθεσινή δήλωση του γενικού γραμματέα του ΟΟΣΑ Ανχελ Γκουρία, ότι το σύστημα χρηματοδότησης της ανώτατης εκπαίδευσης αποκλειστικά (ή κυρίως) από το δημόσιο τομέα είναι αποτυχημένο και τα κράτη που το ακολουθούν πρέπει να αποδεσμευτούν από αυτό.

Το μοντέλο που φαίνεται να προωθεί ο ΟΟΣΑ είναι αυτό της μεικτής χρηματοδότησης, τόσο από το κράτος, όσο και από τον ιδιωτικό τομέα, είτε στα δημόσια, είτε στα ιδιωτικά ιδρύματα. Εξάλλου, ο Α. Γκουρία είπε ότι τα μεγάλα δημόσια πανεπιστήμια λειτουργούν με δωρεές, ότι υπάρχουν δημόσια ιδρύματα, όπου οι φοιτητές πληρώνουν δίδακτρα και ότι σε καμιά χώρα δεν υπάρχουν αποκλειστικά και μόνον ιδιωτικά πανεπιστήμια.

Στο πλαίσιο της συζήτησης και της «ζύμωσης» που έγινε, τέθηκε και το θέμα της κάλυψης ενός μέρους της χρηματοδότησης των Ιδρυμάτων από δίδακτρα που θα πληρώνουν οι φοιτητές. Η υπουργός Παιδείας είπε κατηγορηματικά ότι στα ελληνικά πανεπιστήμια δεν τίθεται θέμα διδάκτρων, ωστόσο φαίνεται να ξεχνάει ότι τα μεταπτυχιακά προγράμματα λειτουργούν ήδη με δίδακτρα! Και αν δεν τίθεται τέτοιο θέμα, τότε γιατί, άραγε, προτείνει στο νόμο - πλαίσιο δάνεια και ψευτο-υποτροφίες...;

Ανάμεσα στα τέσσερα σενάρια για την ανάπτυξη της ανώτατης εκπαίδευσης που είχαν κατατεθεί από προχθές στο τραπέζι των συζητήσεων της Συνόδου, η υπουργός Παιδείας απέφυγε να δεσμευτεί και να διαλέξει ένα από αυτά για τη χώρα μας, επιμένοντας να μιλάει για «καλή δημόσια εκπαίδευση». Με τον όρο «καλή» και «ποιοτική», πάντως, εννοούν να υπηρετεί καλύτερα τις απαιτήσεις του κεφαλαίου.

Με τον καλύτερο τρόπο, παρουσίασε τον προβληματισμό της Συνόδου ο γγ του ΟΟΣΑ, μέσα από το τρίπτυχο θέμα της Συνόδου: «Ποιότητα - Ισονομία - Αποδοτικότητα». Είπε ότι «ποιότητα» σημαίνει επικαιροποίηση και συνάφεια του περιεχομένου της εκπαίδευσης, σημαίνει, δηλαδή, να ελέγχεται και να ομογενοποιείται ό,τι διδάσκεται μέσα στα Ιδρύματα. Μιλώντας για την «ισονομία», αναφέρθηκε στη βελτίωση της αναλογίας πρόσβασης στην ανώτατη εκπαίδευση και στην ισότιμη χρηματοδότηση των Ιδρυμάτων, πράγμα που σημαίνει, π.χ., τα ιδιωτικά ΑΕΙ να χρηματοδοτούνται με τα ίδια ποσοστά από το κράτος, όσο και τα δημόσια... Τέλος, στην «αποδοτικότητα» έδωσε μεγάλη σημασία, γιατί, όπως είπε, η ανώτατη εκπαίδευση έχει απομακρυνθεί από την αγορά!

Στο πλαίσιο της αποτίμησης της «αποδοτικότητας», η Σύνοδος κατέληξε στο να δημιουργηθεί από τον ΟΟΣΑ ένα σύστημα μέτρησης δεξιοτήτων για τους αποφοίτους της ανώτατης εκπαίδευσης (ανάλογο του συστήματος PISA για τους δεκαπεντάχρονους μαθητές) και αυτό να είναι ένα από τα κριτήρια αποδοτικότητας.

Ο Α. Γκουρία είπε, ακόμα, ότι η Παιδεία έχει γίνει ένα διεθνές εμπορευματικό αγαθό (χωρίς αυτό να έρχεται σε αντίθεση με την αντίληψή τους περί δημοσίου αγαθού). Επίσης, ξεκαθάρισε ότι όταν μιλάμε σήμερα για ανώτατη εκπαίδευση δεν εννοούμε μόνο τα πανεπιστήμια, αλλά και τις δομές επαγγελματικής κατάρτισης και διά βίου μάθησης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ