Ενταση των ρυθμών ένταξης της εκπαίδευσης - όλων των βαθμίδων, τυπικής ή άτυπης - στις ανάγκες της αγοράς σηματοδοτεί το αποτέλεσμα του Συμβουλίου Υπουργών Παιδείας της ΕΕ που έγινε χτες στις Βρυξέλλες. Το Συμβούλιο υιοθέτησε ψήφισμα για την ενίσχυση των πολιτικών, των προγραμμάτων και των πρακτικών στον τομέα του διά βίου επαγγελματικού προσανατολισμού στην Ευρώπη. Συζήτησε επίσης τα ζητήματα διασφάλισης της «ποιότητας» στον τομέα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης και για την επικύρωση των λεγόμενων άτυπων μορφών μάθησης.
Το συμβούλιο κατέληξε σε πρόταση απόφασης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και του Συμβουλίου της Ευρώπης για τη σύσταση ενιαίου πλαισίου για τη «διαφάνεια των επαγγελματικών προσόντων και δεξιοτήτων», την προώθηση του ευρωδιαβατηρίου κατάρτισης στο οποίο καταγράφονται οι «δεξιότητες» προκειμένου ο Ευρωπαίος «απασχολήσιμος» να τις ανταλλάξει με μία πρόσκαιρη απασχόληση.
Η υπουργός Παιδείας Μ. Γιαννάκου χαρακτήρισε τις παραπάνω αποφάσεις ως «χρήσιμο οδηγό για την Ελλάδα, ώστε να προωθήσει και να εμβαθύνει πολιτικές όπως η ποιότητα στην επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση και η πιστοποίηση των διαφόρων μορφών μάθησης», σηματοδοτώντας εξελίξεις στους παραπάνω τομείς. Το υπουργείο δηλώνει ότι «με την υιοθέτηση σαφών κανόνων και στη βάση συνολικά της στρατηγικής της Λισαβόνας και της διαδικασίας της Μπολώνιας για την τριτοβάθμια εκπαίδευση και της Κοπεγχάγης για την επαγγελματική εκπαίδευση, θα δοθεί μια νέα ώθηση στην κινητικότητα και στην αποτελεσματικότερη ένταξη στην αγορά εργασίας». Αποδεικνύοντας για μια ακόμα φορά τις προθέσεις για απαρέγκλιτη εφαρμογή των αποφάσεων της ΕΕ για διάλυση ουσιαστικά της ανώτατης εκπαίδευσης, προώθηση της φτηνής κατάρτισης σε βάρος της ολόπλευρης μόρφωσης και υπηρέτηση των αναγκών της αγοράς.
Χτες, η υπουργός Παιδείας αναφέρθηκε από τις Βρυξέλλες στο θέμα της αναγνώρισης των πτυχίων Κέντρων Ελευθέρων Σπουδών που συνεργάζονται με πανεπιστήμια του εξωτερικού, εκτιμώντας ότι το θέμα θα αντιμετωπιστεί αποτελεσματικά αν υιοθετηθεί η πρότασή της να αναλάβουν το χειρισμό οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ. Βέβαια, οι υπουργοί Παιδείας έχουν δείξει ήδη δείγμα γραφής προωθώντας στενό έλεγχο και των δημόσιων πανεπιστημίων από τις επιχειρήσεις, αλλά και μέσα από την προώθηση των αποφάσεων για τον «Ενιαίο Ευρωπαϊκό Χώρο Ανώτατης Εκπαίδευσης».
Αποψη από την εκδήλωση στη Ζαγορά |
Την εκδήλωση διοργάνωσαν η Κομματική Οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ, η Δημόσια Βιβλιοθήκη Ζαγοράς, ο πολιτιστικός σύλλογος «Γιάννης Κορδάτος», ο Δήμος Ζαγοράς, οι εκπαιδευτικοί του ΠΑΜΕ του Ν. Μαγνησίας. Επίσης παρευρέθηκαν ο βουλευτής του ΚΚΕ του Ν. Μαγνησίας Ν. Γκατζής, εκπρόσωπος της Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Μαγνησίας και πολλοί φορείς.
Η φιλόλογος Ζωή Βεργελή παρουσίασε ιστορικά στοιχεία από την παιδική και εφηβική ηλικία του, αλλά και αργότερα από τα χρόνια της ωριμότητάς του. Ο Γ. Χουρμουζιάδης, βουλευτής του ΚΚΕ, αρχαιολόγος και ιστορικός, αναφέρθηκε στον Γ. Κορδάτο ως τον άνθρωπο που έκανε τομές στη θεώρηση της ιστορίας και δούλεψε με βάση τον ιστορικό υλισμό. Η πλούσια βιβλιογραφία του, η επαναστατική του δράση, η μαρξιστική του τοποθέτηση κάνουν επίκαιρο το έργο του όσο ποτέ.
Οπως τόνισε ο Γ. Χουρμουζιάδης, «όλοι οι ιστορικοί μετά τον Γ. Κορδάτο έχουν τον Κορδάτο μέσα τους» και συμπλήρωσε: «Με την απαγόρευση της διδασκαλίας του Γ. Κορδάτου, δεν έκαναν κακό στον ίδιο, αλλά έκαναν κακό σε όλους εμάς, κυρίως στις νέες γενιές που δε διδάχθηκαν Γ. Κορδάτο».
Σε άλλο σημείο ο ομιλητής υπογράμμισε: «Ο Γ. Κορδάτος που έφυγε τόσο ξαφνικά στάθηκε σε όλη του τη ζωή κορυφαίος αγωνιστής, δάσκαλος του έθνους, με ήθος και εργατικότητα. Ζήτημα είναι αν άλλος της ίδιας ολκής συγγραφέας του καιρού μας, άφησε τόσο πολύτιμο έργο όσο ο Κορδάτος και φάνηκε σ' όλη την ένταση της πνευματικής και κοινωνικής του δράσης, πρωτοπόρος στο γλωσσικό, στον επιστημονικό και τον πολιτικό αγώνα. Θα μπορούσα να ξεχωρίσω τρία επίπεδα όπου ο Κορδάτος δραστηριοποιήθηκε και παρήγαγε έργο: ο πολιτικός και μάλιστα θεωρητικός της πολιτικής, ο ιστορικός και μάλιστα ιστορικός με μια συγκεκριμένη μεθοδολογία, τη μεθοδολογία του ιστορικού υλισμού και ο κοινωνιολόγος. Θα μπορούσε να πει κανείς πολλά για τις θέσεις του Γ. Κορδάτου, οι οποίες πολλές φορές ήταν προφητικές. Ο Κορδάτος είναι ένας επίκαιρος ερευνητής, γιατί αν έχουμε κάτι σήμερα ανάγκη είναι να γνωρίσουμε την ελληνική κοινωνία πώς λειτουργεί, πώς συμπεριφέρεται, πώς συμπεραίνει και τελικά εκφράζεται κοινωνικά ή και πολιτικά».
Από τους συμμετέχοντες, ο γραμματέας Αχτίδας Υπαίθρου του Ν. Μαγνησίας, Δημ. Μητρόπουλος, έκανε πρόταση να καθιερωθεί ετήσιο αφιέρωμα στον Γ. Κορδάτο, για να έρθει σε επαφή ο κόσμος με το πλούσιο κι ανεξάντλητο έργο του. Η Κομματική Οργάνωση Ζαγοράς του ΚΚΕ οφείλει ένα μεγάλο «ευχαριστώ» σε όλους όσοι συμμετείχαν και παρευρέθηκαν και στον ζωγράφο Κ. Κομνηνό που φιλοτέχνησε τα πορτρέτα του Γ. Κορδάτου.
Μαχητική η χτεσινή πορεία στην Αθήνα
Ξεκινώντας από τα Προπύλαια του Πανεπιστημίου Αθήνας φοιτητές και σπουδαστές με αποφάσεις των συλλόγων τους προχώρησαν σε μια μαχητική πορεία διαμαρτυρίας, που στηλίτευε κάθε μορφή ιδιωτικοποίησης της εκπαίδευσης. «Ακούστε καλά τι λένε οι φοιτητές: έξω οι εταιρίες απ' τις σχολές», «Εργάτες, αγρότες, φοιτητές με μέτωπο απαντάμε στις πολυεθνικές», ήταν μερικά από τα εύγλωττα συνθήματά τους. Αποφάσεις για τη χτεσινή κινητοποίηση είχαν πάρει οι σύλλογοι: Παντείου, Νηπιαγωγών, ΜΙΘΕ (Μεθοδολογίας της Ιστορίας και Θεωρίας της Επιστήμης), Μαθηματικού, Γεωλογικού, ΣΓΤΚΣ (Γραφικών Τεχνών και Καλλιτεχνικών Σπουδών) του ΤΕΙ Αθήνας, ΣΔΟ (Διοίκησης Οικονομίας) του ΤΕΙ Πειραιά, ΣΕΜΦΕ (Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών) Πολυτεχνείου, Ηλεκτρολόγων και Φιλοσοφικής.
Δεν ήταν, λοιπόν, λίγοι οι φοιτητές που ανταποκρίθηκαν στο κάλεσμα αυτών των συλλόγων και πορεύτηκαν αγωνιστικά. Πρώτος σταθμός τους το υπουργείο Παιδείας ή μάλλον όπως το χαρακτήριζαν με τα συνθήματά τους, το υπουργείο «της ΟΝΕ και της Ολιγαρχίας». Ενα τμήμα των φοιτητών μπήκε στην οδό Μητροπόλεως, αλλά ο κύριος όγκος τους προχώρησε. Πέρασαν μπροστά από το γραφείου του Ευρωκοινοβουλίου επί της λεωφόρου Αμαλίας και τη Βουλή, για να δώσουν το μήνυμά τους: «Μέχρι τις Βρυξέλλες να ακουστεί καλά: μόρφωση, ειδίκευση για όλους μας δουλιά»! Οι φοιτητές συνέχισαν και ολοκλήρωσαν της πορεία τους στα Προπύλαια απ' όπου είχαν ξεκινήσει.