Πέμπτη 21 Οχτώβρη 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΠΑΙΔΕΙΑ
ΠΑΤΡΑ
Διαδήλωσαν για τη φοιτητική στέγη

Με μια νέα μαζική και δυναμική κινητοποίηση συνέχισαν χτες το βράδυ φοιτητές και σπουδαστές στην Πάτρα τις αγωνιστικές τους πρωτοβουλίες - αναμένεται να κλιμακωθούν το επόμενο διάστημα - για τη Φοιτητική Μέριμνα. Συγκεκριμένα, απαίτησαν, την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών, καθώς για 35.000 φοιτητές αντιστοιχούν μόνο 820 δωμάτια, δωρεάν σίτιση καθώς το φαγητό στην Εστία δεν καλύπτει ούτε το 1/4 των φοιτητών, δωρεάν μετακίνηση, καθώς το φοιτητικό εισιτήριο είναι στην εξωφρενική τιμή των 0,70 ευρώ.

Ανταποκρινόμενοι στο αγωνιστικό κάλεσμα των Συλλόγων Εστίας, Φυσικού, Μαθηματικού, και Βιολογικού του Πανεπιστημίου Πατρών αλλά και με τη συμμετοχή αντιπροσωπείας της Γραμματείας του ΠΑΜΕ πολλοί φοιτητές, σπουδαστές και εργαζόμενοι συγκεντρώθηκαν στην πλατεία Τριών Συμμάχων και στη συνέχεια ακολούθησε πορεία στους κεντρικούς δρόμους της πόλης με προμετωπίδα το πανό που έδινε και το στίγμα της κινητοποίησης: «Απειθαρχούμε στην πολιτική της ΕΕ - κυβέρνησης - κεφαλαίου. Ενιαία Ανώτατη Εκπαίδευση. Δωρεάν σίτιση - στέγαση - μετακινήσεις». Εξω από το κτίριο της Νομαρχίας, οι φοιτητές σταμάτησαν και έγραψαν συνθήματα υπέρ της δωρεάν εκπαίδευσης και η κινητοποίηση ολοκληρώθηκε λίγο αργότερα με πορεία προς την πλ. Τριών Συμμάχων.

ΜΟΥΣΙΚΑ ΣΧΟΛΕΙΑ
Υπολειτουργούν χωρίς προσωπικό

Μετά από ένα και πλέον μήνα υπολειτουργίας των μουσικών σχολείων, το υπουργείο Παιδείας ανακοίνωσε τελικά χτες τις προθεσμίες υποβολής αιτήσεων για κάλυψη κενών σε εκπαιδευτικούς με αναπληρωτές και ωρομίσθιους. Οι ελλείψεις εκπαιδευτικών, όχι μόνο μουσικής αλλά και γενικής παιδείας, έχουν δημιουργήσει οξύ πρόβλημα στα μουσικά σχολεία, ενώ ανάλογη ήταν η κατάσταση και την περσινή χρονιά όπου υπήρχαν περιπτώσεις ωρομισθίων που υποχρεώνονταν να διδάσκουν περισσότερες από 11 ώρες εβδομαδιαίως. Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση του Μουσικού Σχολείου Ιλίου όπου υπάρχουν 8 κενά σε μαθήματα γενικής παιδείας, 18 μουσικής και 15 σε ωρομισθίους μουσικής παιδείας. Οι γονείς των μαθητών επισημαίνουν ότι δημιουργεί πρόβλημα ο μικρός αριθμός σε οργανικές θέσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν τρεις κατηγορίες εκπαιδευτικών: τακτικοί, αναπληρωτές και ωρομίσθιοι.

Με αναπληρωτές και ωρομίσθιους θα καλύψει και φέτος τα κενά το υπουργείο, το οποίο καλεί τους ενδιαφερόμενους εκπαιδευτικούς να υποβάλουν μέσα σε ασφυκτικά περιθώρια - μέχρι αύριο 22 Οκτώβρη - και χωρίς αυτοί να έχουν ιδιαίτερη δυνατότητα πληροφόρησης, αίτηση προτίμησης για τα Μουσικά Σχολεία που ανήκουν σε μια μόνο Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης. Οπως διευκρινίζει το υπουργείο, κάθε ενδιαφερόμενος θα υποβάλει ιδιοχείρως αίτηση για όσα από τα Σχολεία της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης ενδιαφέρεται, σε μια μόνο Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης της ιδίας Περιφέρειας.

Παράσταση διαμαρτυρίας μαθητών

Σε παράσταση διαμαρτυρίας θα προχωρήσουν σήμερα, οι μαθητές με απόφαση του Συντονιστικού Αγώνα Σχολείων Αθήνας, έξω από το υπουργείο Παιδείας. Οι μαθητές διεκδικούν να γίνουν ενιαίες εκλογές σε όλα τα σχολεία στις 4 Νοέμβρη για τα πενταμελή και στις 11 Νοέμβρη για τα δεκαπενταμελή.

Η απόφαση πάρθηκε στο Συντονιστικό, που έγινε το προηγούμενο Σάββατο, με τη συμμετοχή 72 σχολείων της ΑΘήνας (ΕΛ, ΤΕΕ και Γυμνάσια), και οι μαθητές αναμένεται να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις το επόμενο διάστημα, απαιτώντας ένα σχολείο που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες τους, όπως ένα σχολείο δημόσιο και δωρεάν, 12χρονο, με ενιαίο πρόγραμμα μαθημάτων και βιβλία που θα είναι επιστημονικά επεξεργασμένα. Η επόμενη συνεδρίαση του Συντονιστικού έχει οριστεί για τις 14 Νοέμβρη.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Παμφοιτητική κινητοποίηση

Παρασκευή στις 12μ. στην πλατεία Χημείου

Στους δρόμους της Θεσσαλονίκης κατεβαίνουν για μια ακόμη φορά αύριο οι φοιτητές του ΑΠΘ, διαμαρτυρόμενοι για τα αντιεκπαιδευτικά μέτρα που προωθεί η κυβέρνηση στο χώρο της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, συνεχίζοντας στην πεπατημένη του ΠΑΣΟΚ και στην απαρέγκλιτη ρότα που χάραξαν οι υπουργοί Παιδείας της ΕΕ στις Συνόδους της Μπολόνια, της Πράγας και του Βερολίνου. Με πρωτοβουλία της ΠΚΣ και με αποφάσεις γενικών συνελεύσεων εφτά Φοιτητικών Συλλόγων (Φυσικού, Δασολογίας, Ψυχολογικού, Φιλολογίας, Ηλεκτρολόγων - Μηχανολόγων, Τοπογράφων και Πολιτικών Μηχανικών), οι φοιτητές θα συγκεντρωθούν την Παρασκευή στις 12 το μεσημέρι στην πλατεία Χημείου και θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της πόλης, απαιτώντας να αποσυρθεί το νομοσχέδιο για τη διά βίου μάθηση, να μην ιδρυθούν ιδιωτικά πανεπιστήμια και να μην εφαρμοστούν οι αποφάσεις του Βερολίνου.

Το αγωνιστικό πλαίσιο της παμφοιτητικής κινητοποίησης περιλαμβάνει ακόμα τα πάγια αιτήματα για Ενιαία Ανώτατη Δημόσια και Δωρεάν Εκπαίδευση, δωρεάν σίτιση και στέγαση για όλους τους φοιτητές, αύξηση της χρηματοδότησης της Παιδείας στο 15% του κρατικού προϋπολογισμού, κάλυψη των ελλείψεων σε υποδομή και προσωπικό και πτυχίο που θα εξασφαλίζει επαγγελματικά δικαιώματα για όλους στο αντικείμενο των σπουδών τους. Σε συμμετοχή στην κινητοποίηση καλεί και η ΦΕΑΠΘ, αναδεικνύοντας στο πλαίσιό της την αντίθεσή της στην ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων και στην υποβάθμιση των σπουδών.

ΣΧΟΛΕΙΑ ΗΡΑΚΛΕΙΟΥ ΚΡΗΤΗΣ
Σε «χορό» κινητοποιήσεων

Το χορό των κινητοποιήσεων έχουν ανοίξει μαθητές και γονείς των σχολείων του νομού Ηρακλείου, διαμαρτυρόμενοι τόσο για το πρόβλημα της σχολικής στέγης, όσο και για τις σοβαρές ελλείψεις σε εκπαιδευτικό προσωπικό.

Ετσι μετά το 1ο Δημοτικό Γαζίου και τις κινητοποιήσεις για σχολική στέγη, στο χορό των κινητοποιήσεων προστέθηκαν το Λύκειο Μαλίων καθώς και το Γυμνάσιο Λύκειο Βιάννου.

Στα Μάλια, γονείς και μαθητές διαμαρτύρονται για την έλλειψη από την αρχή της σχολικής χρονιάς, καθηγητή φυσικής, με αποτέλεσμα να έχουν χαθεί δυσαναπλήρωτες διδακτικές ώρες σε ένα μάθημα στο οποίο οι μαθητές της Γ' Λυκείου θα κληθούν να εξεταστούν στις πανελλαδικές εξετάσεις. Οι μαθητές με τη στήριξη των γονιών και των καθηγητών τους προχώρησαν σε επ' αόριστον κατάληψη του σχολικού συγκροτήματος, έως ότου, όπως υπογραμμίζουν, σταλεί καθηγητής φυσικής στο σχολείο. Επίσης, οι μαθητές έθεσαν και άλλα αιτήματα που αφορούν στην έλλειψη υλικοτεχνικών και κτιριακών υποδομών.

Αποχή από τα μαθήματά τους έχουν ξεκινήσει από την Τρίτη το πρωί και οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου Βιάννου. Οι μαθητές διαμαρτύρονται για τις ελλείψεις σε καθηγητές βασικών μαθημάτων πανελλαδικής εξέτασης όσο και μαθημάτων του Γυμνασίου. Ελλείψεις παρουσιάζονται στα μαθήματα των μαθηματικών, Τεχνολογίας Επικοινωνιών, Γαλλικά και Πληροφορικής. Οι μαθητές δηλώνουν αποφασισμένοι να συνεχίσουν την αποχή μέχρι να καλυφθούν οι θέσεις από καθηγητές.

ΑΛΟΝΝΗΣΟΣ
Πληρώνουν οι γονείς για εκπαιδευτικούς!

Στο έλεος της αντιεκπαιδευτικής πολιτικής της κυβέρνησης βρίσκονται γονείς και μαθητές του Γυμνασίου και του Λυκείου Αλοννήσου. Ενάμιση μήνα μετά την έναρξη της σχολικής χρονιάς πολλά μαθήματα, όπως τα φιλολογικά, δεν έχουν ξεκινήσει ακόμα στα δύο σχολεία λόγω έλλειψης καθηγητών. Βεβαίως, αυτό είναι κάτι που συναντά κανείς σε πολλά σχολεία της χώρας, όπου ακόμα δεν έχουν καλυφθεί τα κενά σε εκπαιδευτικούς. Το πρωτόγνωρο, όμως, στη συγκεκριμένη περίπτωση, είναι ότι το Δημοτικό Συμβούλιο Αλόννησου και οι γονείς αποφάσισαν ως έσχατη λύση για την κάλυψη των κενών στο σχολικό συγκρότημα του νησιού την πρόσληψη καθηγητών! Η απόφαση, που έχει το χαρακτήρα άσκησης πίεσης, παρόλο που άμεσα προωθεί τη λογική της εμπορευματοποίησης της Παιδείας, αφορά συγκεκριμένα στην πρόσληψη δύο καθηγητών του κλάδου των Οικονομικών και της Φιλολογίας, τους οποίους θα πληρώνουν οι γονείς.

Η ευθύνη για τις ελλείψεις που υπάρχουν και στα δύο σχολεία της Αλοννήσου βαρύνει την κυβέρνηση και ειδικότερα την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Παιδείας, που πρέπει να δώσει λύση με μόνιμους εκπαιδευτικούς. Ευθύνη φέρει, όμως, και το ΠΥΣΔΕ Μαγνησίας, το οποίο «αγκυλωμένο» στην τακτική της πελατειολογίας και της εξυπηρέτησης ημετέρων, σχετικά με τις αποσπάσεις των καθηγητών, δε λαμβάνει κανένα μέτρο για την επίλυση του προβλήματος, αφού είναι γεγονός ότι οι οργανικές θέσεις που υπάρχουν μένουν συνεχώς ακάλυπτες, γιατί οι καθηγητές φεύγουν. Με δήλωσή του στο «Ρ» ο Δημήτρης Βλαχάκης, εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ στην ΕΛΜΕ Μαγνησίας, σημειώνει: «Επανειλημμένα έχουμε καταγγείλει το γεγονός ότι συνέχεια γίνονται αποσπάσεις εκπαιδευτικών σε περιοχές που δεν υπάρχει και ιδιαίτερη ανάγκη, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται προβλήματα στην Αλόννησο. Δικαίως οι γονείς αγανακτούν, αλλά το να πληρώνουν οι ίδιοι εκπαιδευτικούς δεν είναι λύση. Αλλού πρέπει να στραφεί η διεκδίκησή τους κόντρα στην αντιλαϊκή πολιτική που υπονομεύει τη μόρφωση των παιδιών τους. Για ενιαίο δωδεκάχρονο σχολείο δημόσιο και δωρεάν για όλα τα παιδιά, με μόνιμο προσωπικό και όλες τις απαραίτητες υποδομές και φυσικά αναβαθμισμένο περιεχόμενο σπουδών που να δίνει ολόπλευρη γνώση και εφόδια για τη ζωή».
Διαβάστε στο «Ρ»

Ο καιρός
Weather data from openweathermap.org