Προχτές, μια μέρα πριν από την πρώτη συνεδρίαση του «Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης» ο υφυπουργός Παιδείας, Ι. Πανάρετος, ανακοίνωσε ότι θα ξεκινήσει η «διαβούλευση» για τα Προεδρικά Διατάγματα για τα «επαγγελματικά δικαιώματα» σε Πολυτεχνεία και Πανεπιστήμια. Πρόκειται, κυριολεκτικά, για κοροϊδία για τους φοιτητές. Με το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση έχει θεσμοθετηθεί το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων, το οποίο είναι μια κλίμακα προσόντων όπου θα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι πτυχία, πιστοποιητικά και κάθε είδους βεβαίωση. Για ποια «επαγγελματικά» δικαιώματα μιλούν; Διαλύουν ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια Ανώτατη Εκπαίδευση, ετοιμάζουν «μενού» (λέξη που έχει χρησιμοποιήσει η υπουργός) αντί για προγράμματα σπουδών σε πανεπιστήμια και ΤΕΙ και μιλούν για «επαγγελματικά δικαιώματα»! Δεν μιλάμε, απλά, για αυταπάτες, αλλά για εμπαιγμό!
Επίκαιρη Ερώτηση του ΚΚΕ στη Βουλή
Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα έχουν μείνει πέντε ειδικότητες των ΕΠΑΣ, όπως καταγγέλλει σε Επίκαιρη Ερώτησή του στη Βουλή προς την υπουργό Παιδείας, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Γιάννης Πρωτούλης. Συγκεκριμένα, εξηγεί: «Χωρίς επαγγελματικά δικαιώματα παραμένουν οι απόφοιτοι των ΕΠΑΣ στις ειδικότητες: "Τεχνιτών Ηλεκτρολογικών Εργασιών" των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), "Τεχνιτών Αερίων Καυσίμων" των Επαγγελματικών Σχολών (ΕΠΑΣ), "Θερμοϋδραυλικών Εγκαταστάσεων και Συντηρητών Κεντρικής Θέρμανσης" (ΕΠΑΣ), "Αμαξωμάτων" (ΕΠΑΣ).
Για τις παραπάνω ειδικότητες δεν έγινε σύνδεση με τις αντίστοιχες ειδικότητες των ΤΕΕ όπως έχει γίνει σε άλλες ειδικότητες.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, τα παιδιά της λαϊκής οικογένειας που σπρώχνονται να επιλέξουν την επαγγελματική εκπαίδευση βρίσκονται σε πολλαπλάσια αδιέξοδα. Συν τοις άλλοις με την προώθηση του πλαισίου επαγγελματικών προσόντων, η ίδια η έννοια του πτυχίου ως επαγγελματικού αντικρίσματος επί της ουσίας αναιρείται», επισημαίνει ο Γ. Πρωτούλης.
Ο βουλευτής του ΚΚΕ ρωτά την υπουργό Παιδείας:
Ο πρωθυπουργός, η υπουργός Παιδείας και η υπουργός Εργασίας, χτες, στο πρώτο «Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση» (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ κ.ά.) περιέγραψαν - και τυπικά - τη μετατροπή της μόρφωσης και της εκπαίδευσης σε ένα διαρκές κυνήγι «πιστοποιητικών» που θα υποδεικνύουν οι εργοδότες
«Χρειαζόμαστε ένα εκπαιδευτικό σύστημα που συνδέεται με την παραγωγή και με πολύ διαφορετικό τρόπο απ' ό,τι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα» υποστήριξε, χτες, ο πρωθυπουργός Γ. Παπανδρέου, στην πρώτη συνεδρίαση του λεγόμενου «Συμβουλίου Διά Βίου Μάθησης και Σύνδεσης με την Απασχόληση» στο υπουργείο Παιδείας. Η θέση αυτή του πρωθυπουργού ανταποκρίνεται πλήρως στις επιδιώξεις της κυβέρνησης μέσω της πολιτικής της Διά Βίου Μάθησης. Το νέο «όραμα» για την Παιδεία, η νέα σύνδεσή της με την παραγωγή, θα ταυτιστεί με τη διάλυση σε ό,τι έχει απομείνει απ' τη δημόσια εκπαίδευση και την αντικατάστασή του με έναν ολόκληρο μηχανισμό καταρτίσεων μιας χρήσης.
Τι είπε, χτες, η κυβέρνηση και συμφώνησαν οι συμμετέχοντες στο «Συμβούλιο Διά Βίου Μάθησης» (ΣΕΒ, ΓΣΕΕ, ΑΔΕΔΥ, ΓΣΕΒΕΕ, ΕΣΕΕ, ΚΕΔΚΕ, Ενωση Περιφερειών κ.ά.); Η μόρφωση υποβαθμίζεται σε ένα μάτσο χρηστικές δεξιότητες, γρήγορα αναλώσιμες, για νέους εργαζόμενους πιο ευέλικτους, πιο φθηνούς, που σύμφωνα με τη φιλοδοξία του σχεδίου θα υποτάσσονται πιο εύκολα στην πιο άγρια εκμετάλλευση. Και το κόστος αυτού θα βαραίνει τους ίδιους τους ...διά βίου καταρτιζόμενους.
Υπενθυμίζουμε ότι η κυβέρνηση, με το νόμο για τη Διά Βίου Μάθηση (ν.3879), νομιμοποίησε κάθε έμπορο της γνώσης και θεσμοθέτησε το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων. Αυτό είναι το «εργαλείο» που θα χρησιμοποιήσει η κυβέρνηση για εξυπηρετήσει, με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, τα συμφέροντα των εργοδοτών στο «νέο» εκπαιδευτικό σύστημα. Με το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων η γνώση «σπάει» σε τρεις μορφές: Την τυπική, τη μη τυπική και την άτυπη. Τυπική είναι το δομημένο δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα (Σχολεία, Πανεπιστήμιο), αλλά και οποιοδήποτε πτυχίο έχει τη σφραγίδα του κράτους και έχει οργανωμένο πρόγραμμα (κολέγια, ΙΕΚ κ.ά.). Μη τυπική είναι οτιδήποτε δεν υπάγεται στα παραπάνω, αλλά έχει οργανωμένη μορφή (μαθήματα ξένων γλωσσών, σεμινάρια κ.ά.). Ατυπη είναι οτιδήποτε κάνουμε στον ελεύθερο χρόνο μας και μπορεί να αποδειχθεί με ένα χαρτί. Ολα τα παραπάνω (πτυχία, πιστοποιητικά, βεβαιώσεις) θα αποτελούν ένα σύνολο το οποίο οι εργοδότες θα «συνεκτιμούν» αξιοποιώντας το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων.
Αυτό είναι το «μελλοντικό» «εκπαιδευτικό» σύστημα που ετοιμάζουν: Δεκάδες «δομές» διαφόρων φορέων θα μπαίνουν στο ίδιο τσουβάλι με το Σχολείο και το Πανεπιστήμιο, που εντάσσονται και αυτά στη Διά Βίου Μάθηση. Ο ίδιος ο πρωθυπουργός κάλεσε τον καθένα να φτιάξει δομές Διά Βίου Μάθησης: «Εγώ, λοιπόν, προτείνω να σκεφτεί ο κάθε φορέας πώς θα οργανώσει μαθήματα και δομές διά βίου εκπαίδευσης, για τους ενδιαφερόμενους εντός ή και εκτός του φορέα του». Το σχέδιο αυτό παρουσιάζεται ως πολύ μεγάλη ευκαιρία για τους εργαζόμενους, οι οποίοι - υποτίθεται θα έχουν τη δυνατότητα να αξιοποιούν κάθε προσόν που έχουν και «πιστοποιείται». Ο εφιάλτης που ετοιμάζουν - και ήδη σε μεγάλο βαθμό τον ζουν οι εργαζόμενοι στην αγορά εργασίας - παρουσιάζεται ως μεγάλο βήμα «προόδου».
Ο πρωθυπουργός είπε ότι η κυβέρνηση θέλει εκπαιδευτικό σύστημα «που δεν βγάζει ανθρώπους - "καλούπια", αλλά ανθρώπους δημιουργικούς, πολυμήχανους, με δυνατότητες συνεχούς εξέλιξης, που ξεφεύγουν από τα όρια της συγκεκριμένης τους εξειδίκευσης». Η υπουργός Παιδείας υποστήριξε: «Ολη η χώρα ένα απέραντο σχολείο για όλους, κάθε πολίτης με γνώσεις και κάθε επαγγελματίας με υψηλά προσόντα». Την ουσία, πάντως, τη διατύπωσε, σε μια αποστροφή του λόγου της, η υπουργός Εργασίας Λ. Κατσέλη: «Εχει υπολογιστεί ότι ένας νέος που τελειώνει το Πανεπιστήμιο ή το ΤΕΙ θα χρειαστεί στη ζωή του να αλλάξει ίσως επάγγελμα κάτω απ' τις σημερινές συνθήκες τέσσερις και πέντε, αν όχι περισσότερες, φορές. Επομένως, το βασικό ζήτημα που τίθεται για όλους εμάς είναι πώς προετοιμάζουμε τον νέο άνθρωπο, τον εργαζόμενο να προσαρμοστεί σε αυτές τις αλλαγές που γίνονται. Η μόνη απάντηση είναι η διά βίου μάθηση, η διά βίου εκπαίδευση, η διά βίου κατάρτιση, η συνεχιζόμενη κατάρτιση».
Εδώ βασίζεται όλο το οικοδόμημα της «νέας» Παιδείας, που σε αυτή τη φάση επιδιώκει να κατασκευάσει το καπιταλιστικό σύστημα. Χρειάζεται πολλούς, φθηνούς εργαζόμενους, που με διάφορες καταρτίσεις θα αλλάζουν επαγγέλματα και ο εργοδότης θα τους εκμεταλλεύεται στο έπακρο. Αυτό το ονομάζουν «ελευθερία» γνώσης. Αυτό όμως μεταφράζεται ως εξής: Αύριο θα πουλήσεις την εργατική σου δύναμη για να ζήσεις, συνεπώς σπούδασε, δούλεψε και ζήσε σύμφωνα με τις απαιτήσεις που έχουν κάθε στιγμή οι εργοδότες.
Στη χτεσινή «τελετή» προώθησης της Διά Βίου Μάθησης η κυβέρνηση επανέλαβε ότι θα δώσει πάνω από 2 δισ. ευρώ (από κοινοτικούς και εθνικούς πόρους) για να την ενισχύσει. Με αυτά τα χρήματα επιδιώκουν στην ουσία να συγκαλύψουν την ανεργία με διαφόρων ειδών προγράμματα κατάρτισης. Από το σύνολο του ποσού, τα 1,07 δισ. ευρώ θα πάνε σε «δράσεις συνεχιζόμενης επαγγελματικής κατάρτισης» (κατάρτιση και επανακατάρτιση ανέργων κ.ά.), τα 76 εκατ. ευρώ θα πάνε στην αρχική επαγγελματική κατάρτιση (πρακτική άσκηση σε ΙΕΚ, υποτροφίες κατάρτισης), 448 εκατ. ευρώ θα πάνε σε εκπαίδευση στελεχών Δημοσίου, αυτοδιοίκησης «κοινωνικών εταίρων», 339,8 εκατ. ευρώ θα πάνε σε «γενική εκπαίδευση ενηλίκων» και 166 εκατ. ευρώ σε δράσεις για «επαγγελματικό προσανατολισμό» και «ενίσχυσης της νεανικής επιχειρηματικότητας».
Ορισμένα απ' τα προγράμματα που ανακοινώθηκαν, χτες, είναι χαρακτηριστικά της κατεύθυνσης της κυβέρνησης:
Τέλος, στο «δίκτυο» της Διά Βίου Μάθησης σημαντικό ρόλο θα έχουν οι περιφέρειες και οι δήμοι. Μάλιστα, οι δήμοι καλούνται να ιδρύσουν Κέντρα Διά Βίου Μάθησης, τα οποία μπορεί να στεγάζονται και σε σχολεία, τις απογευματινές ώρες!
Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου της Ιδεολογικής Επιτροπής της ΚΕ του ΚΚΕ «Ο αντικομμουνισμός χθες και σήμερα», διοργανώνει η ΝΟ Ημαθίας της ΚΝΕ, την Παρασκευή 18 Φλεβάρη στις 6.30 το απόγευμα. Η εκδήλωση θα γίνει στα γραφεία της ΝΕ Ημαθίας του ΚΚΕ στη Βέροια (Μ. Αλεξάνδρου 17). Στο χώρο θα λειτουργεί έκθεση βιβλίου.
Σχετική Ερώτηση κατέθεσε το ΚΚΕ στη Βουλή
Με νέα Ερώτηση στη Βουλή, προς την υπουργό Παιδείας, επανέρχεται το ΚΚΕ για το θέμα των αποσπασμένων εκπαιδευτικών στο εξωτερικό, που έχουν παντρευτεί εκεί και επιθυμούν να παραμείνουν μέχρι τη συνταξιοδότησή τους, παραιτούμενοι από το ειδικό επιμίσθιο που παίρνουν οι εκπαιδευτικοί του εξωτερικού.
Σύμφωνα με την υπάρχουσα νομοθεσία, η δυνατότητα να παραμείνουν στη χώρα του εξωτερικού όπου έχουν παντρευτεί και έκαναν οικογένεια (χωρίς το ειδικό επιμίσθιο), δίνεται μόνο στους εκπαιδευτικούς που... πρόλαβαν και παντρεύτηκαν μέχρι το 1996, ενώ τους υπόλοιπους, ο νόμος 3848/10 τους υποχρεώνει να επιστρέψουν στην Ελλάδα μετά από μια επιπλέον πενταετία (επίσης χωρίς το ειδικό επιμίσθιο).
Σε σχετική Ερώτηση, που κατέθεσαν, λοιπόν, στη Βουλή οι βουλευτές του ΚΚΕ Αγγελος Τζέκης, Γιάννης Ζιώγας, Γιάννης Γκιόκας και Σοφία Καλαντίδου τονίζουν:
«Αυτό είναι παράλογο και οδηγεί οικογένειες σε διάλυση μόνο και μόνο επειδή "άργησαν" να παντρευτούν. Πρόκειται για μία νομοθετική ρύθμιση κοινωνικά άδικη, και αντισυνταγματική, αφού κατηγοριοποιεί τους εκπαιδευτικούς με βάση την ημερομηνία γάμου, αγνοώντας πιο σημαντικές παραμέτρους όπως η ύπαρξη οικογένειας και ανήλικων παιδιών.
Η ρύθμιση αυτή είναι ανορθολογική και οικονομικά επιζήμια για την ελληνική κοινωνία, αφού εναντιώνεται στην παράταση αποσπάσεων εκπαιδευτικών χωρίς τη χορήγηση επιμισθίου.
Επιπλέον, η παραμονή εκπαιδευτικών αυτής της κατηγορίας θα είναι προς το συμφέρον της ελληνικής εκπαίδευσης του εξωτερικού, αφού θα διατηρηθούν στις τάξεις της εκπαιδευτικοί με εμπειρία και γνώση των σχολείων αυτών, που μιλούν άριστα τη γλώσσα της χώρας απόσπασης, που γνωρίζουν καλά την ψυχολογία των ελληνοπαίδων του εξωτερικού, τις παιδαγωγικές μεθόδους και τους κατάλληλους τρόπους διδασκαλίας».
Οι βουλευτές του ΚΚΕ ζητούν από την υπουργό Παιδείας να κάνει ό,τι είναι δυνατό, ώστε να εγκριθούν άμεσα για την τρέχουσα σχολική χρονιά οι παρατάσεις των εκπαιδευτικών αυτών αλλά και να γίνει τροποποίηση του Ν. 3848/2010, έτσι ώστε να εξισωθούν με τους συναδέλφους που έχουν παντρευτεί πριν το 1996.
Από πρόσφατη πανελλαδική κινητοποίηση των έκτακτων εκπαιδευτικών ΤΕΙ στο υπουργείο Παιδείας |
Αποφάσισαν, επίσης, να καλέσουν όλους τους Συλλόγους και τα Τμήματα του ΤΕΙ Θεσσαλονίκης να πάρουν αποφάσεις ενάντια στη μείωση του έκτακτου εκπαιδευτικού προσωπικού εις βάρος της ίδιας της λειτουργίας των ΤΕΙ, ενάντια στη λειτουργία του ΤΕΙ με απλήρωτους τους εκπαιδευτικούς.
Τη συμπαράστασή του στον αγώνα των εκτάκτων εκφράζει, με απόφασή του, ο Ενιαίος Σύλλογος Εκπαιδευτικού Προσωπικού ΤΕΙ Θεσσαλονίκης. Ζητά από το υπουργείο Παιδείας να διασφαλίσει τη σωστή εκπαιδευτική διαδικασία, με την καταβολή των δεδουλευμένων στο έκτακτο εκπαιδευτικό προσωπικό. Επίσης, δηλώνει την αντίθεσή του σε ενδεχόμενη μείωση του εκπαιδευτικού προσωπικού, γιατί, όπως σημειώνει, «κινδυνεύει η υπόσταση της εκπαιδευτικής διαδικασίας».
Δε θα διεξαχθούν φέτος εξετάσεις για την εισαγωγή νέων δασκάλων και νηπιαγωγών στα Διδασκαλεία της χώρας, σύμφωνα με έγγραφο του υπουργείου Παιδείας προς το ΔΣ της ΔΟΕ. Στο έγγραφο αναφέρεται ότι «τις σύγχρονες ανάγκες των εκπαιδευτικών δεν μπορεί να καλύψει ο ισχύων θεσμός των Διδασκαλείων». Διευκρινίζεται ότι θα ολοκληρωθεί η διετής εκπαίδευση όσων δασκάλων φοιτούν σήμερα σε αυτά.
Η συγκεκριμένη εξέλιξη έχει άμεση σχέση με τις προθέσεις της κυβέρνησης για αλλαγή χαρακτήρα των Διδασκαλείων, κατάργησή τους ή ένταξή τους σε άλλες διαδικασίες. Η κατεύθυνση είναι η μετατροπή της επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών σε φτηνή κατάρτιση που πραγματοποιούν ιδιωτικοί φορείς.
Το ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών, σε τοποθετήσεις του για το θέμα, έχει σημειώσει ότι τα Διδασκαλεία είναι οι μόνοι φορείς που προσφέρουν τη δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να επιμορφώνονται αποσπασμένοι από την εργασία τους, είναι δημόσια, δωρεάν και με ευθύνη των ΑΕΙ και του υπουργείου Παιδείας. Εχει σημειώσει ότι τα Διδασκαλεία δεν πρέπει να καταργηθούν, αλλά να συνεχίσουν να λειτουργούν με τις αναγκαίες προσαρμογές (κατάργηση των εξετάσεων, να περνούν όλοι οι εκπαιδευτικοί απ' τα Διδασκαλεία κ.ά.). Παράλληλα, έχει ολοκληρωμένη πρόταση για το θέμα, που εντάσσεται στη συνολική θέση για μόρφωση και επιμόρφωση των εκπαιδευτικών του ενιαίου 12χρονου σχολείου και της δίχρονης προσχολικής αγωγής.
Η πρόταση του ΠΑΜΕ Εκπαιδευτικών είναι η εξής:
Για το θέμα παρενέβη και η σύνοδος προέδρων παιδαγωγικών τμημάτων των πανεπιστημίων προτείνοντας «μέσα από την αναβάθμιση των προγραμμάτων σπουδών, να διευρυνθεί ο ρόλος των Διδασκαλείων, έτσι ώστε τα Διδασκαλεία να καλύψουν και άλλες εκπαιδευτικές ανάγκες». Καλεί, δε, το υπουργείο να προσέλθει σε «πραγματικό διάλογο με τους φορείς» για το θέμα. Επίσης, η Γενική Συνέλευση Ειδικής Σύνθεσης του Διδασκαλείου «Δ. Γληνός» του Τμήματος Δασκάλων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου, σε ψήφισμά της, εκφράζει δυσαρέσκειά «για το ότι η πολιτική ηγεσία του υπουργείου προχωρά χωρίς επαρκή αιτιολόγηση στην κατάργηση ενός θεσμού που έχει καταξιωθεί στη συνείδηση των εκπαιδευτικών».
Σε περικύκλωση του υπουργείου Παιδείας την Τρίτη 22 Φλεβάρη στις 10 το πρωί και σε συμμετοχή στην απεργιακή συγκέντρωση του ΠΑΜΕ την Τετάρτη 23 Φλεβάρη, στις 11 το πρωί στην Ομόνοια, καλεί η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Θυμίζουμε ότι 22 και 23 Φλεβάρη πραγματοποιείται 48ωρη απεργία για τους εκπαιδευτικούς.
Η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ απευθύνει κάλεσμα να πάρουν αποφάσεις συμμετοχής στις δυο αυτές κινητοποιήσεις προς τις: Ανώτατη Συνομοσπονδία Γονέων Μαθητών Ελλάδας, Ομοσπονδίες Γονέων Αθήνας, Αττικής, Πειραιά, Μέτωπο Αγώνα Σπουδαστών και Συντονιστικό Αγώνα Σχολείων Αθήνας.
Σε σχετική ανακοίνωσή της η Πανελλαδική Γραμματεία Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ επισημαίνει μεταξύ άλλων: «Το σχολείο της αγοράς, το "Πανεπιστήμιο ΑΕ" ξεδιπλώνεται από κυβέρνηση - ΕΕ - πλουτοκρατία. Με εργαλείο την "Αναδιοργάνωση της διοικητικής δομής του Εκπαιδευτικού Συστήματος", σχολείο και παιδεία δένουν με την αντιδραστική μεταρρύθμιση του "Καλλικράτη", εμπορευματοποιούνται. Το ακόμα πιο ταξικό και διαφοροποιημένο σχολείο είναι εδώ. Η κρίση και το μνημόνιο το φέρνει με τη βία για τη λαϊκή οικογένεια, τα παιδιά, τους εκπαιδευτικούς.
Οχι άλλη αναμονή - καμιά ώρα χαμένη. Το ολοήμερο σχολείο με το διαφοροποιημένο πρόγραμμα, το πτυχίο κουρελόχαρτο του "Πανεπιστημίου ΑΕ", οι νέοι συνάδελφοι συμβασιούχοι, οι συγχωνεύσεις των σχολικών μονάδων, οι απλήρωτες και χωρίς σύμβαση καθαρίστριες, οι στεγνές από χρηματοδότηση σχολικές επιτροπές, δεν αφήνουν περιθώρια για αυταπάτες για κανέναν και καμιά.
Τα μνημόνια και τα αντιλαϊκά μέτρα δε θα έχουν τέλος, όσο το κεφάλαιο παραμένει απείραχτο και όσο η αντίσταση του λαού δε δυναμώνει. Οι θυσίες ούτε τέλος, ούτε αποτέλεσμα έχουν για το λαό. Οι θυσίες που πιάνουν τόπο είναι αυτές του αγώνα.
Με τους μαθητές μας, τους γονείς, τα ταξικά συνδικάτα και τους φορείς σε κάθε πόλη και σχολείο οργανώνουμε τη γραμμή της λαϊκής ανυπακοής στην αντιλαϊκή επιδρομή κυβέρνησης - ΝΔ - ΛΑ.Ο.Σ.
Γενικός παλλαϊκός ξεσηκωμός! Να μην πληρώσει την κρίση ο λαός»!
Δεκάδες συγχωνεύσεις και καταργήσεις προβλέπονται για τους τέσσερις νομούς
Eurokinissi |
Από την πρόσφατη κινητοποίηση στα Τρίκαλα των σχολείων Βαλτινού και Μεγαλοχωρίου |
Σύμφωνα με πληροφορίες, στην πόλη της Λάρισας πάνε για κλείσιμο ή για συγχώνευση πάνω από 20 σχολεία και δεκάδες άλλα στις επαρχίες Ελασσόνας, Φαρσάλων, Τυρνάβου και Αγιάς.
Δεκάδες σχολεία απειλούνται και στο Νομό Μαγνησίας τόσο στην πόλη του Βόλου όσο και στις επαρχίες. Ανάμεσά τους, το ΕΠΑΛ Βελεστίνου, το Λύκειο Ευξεινούπολης και άλλα σχολειά στα χωριά Πλάτανος, Μούρεσι, Μακρυράχη, Πορφύρι, Κάπουρνα, Τρίκερι, Αερινό, Περίβλεπτο, Μηλιές, Πουρί κ.ά.
Στα Τρίκαλα πληροφορίες αναφέρουν ότι υπό συγχώνευση είναι σχολειά σε πολλά χωριά του κάμπου, όπως Βαλτινό, Μεγάλα Καλύβια, Μεγαλοχώρι, Ζάρκο, Μεγάρχη, Φήκη, Ρίζωμα, Κεραμίδι, καθώς και ορεινά χωριά.
Ανάλογη κατάσταση επικρατεί και στο Νομό Καρδίτσας.
Να σταματήσει άμεσα η δίωξη ζητά η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ
Τη διενέργεια Ενορκης Διοικητικής Εξέτασης (ΕΔΕ) εναντίον της γυμνασιάρχη Σκιάθου επειδή, ως όφειλε, αρνήθηκε να συμπτύξει τμήματα της Α' Γυμνασίου, διέταξε η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Μαγνησίας. Η γυμνασιάρχης, με βάση παιδαγωγικά και εκπαιδευτικά κριτήρια και λαμβάνοντας υπόψη τις ιδιαίτερες συνθήκες που υπάρχουν στις σχολικές μονάδες των νησιών, αρνήθηκε να προχωρήσει στη σύμπτυξη των τμημάτων για να γίνουν τρία με 26-27 μαθητές το καθένα, από τέσσερα που είναι σήμερα. Η απαίτηση για συγχώνευση τμημάτων προβλήθηκε από τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ως «λύση» στο πρόβλημα της έλλειψης φιλολόγου, αντί να προωθηθεί η πραγματική λύση της κάλυψης της κενής θέσης με νέο εκπαιδευτικό.
Σε ανακοίνωσή της η Επιτροπή Εκπαιδευτικών Μαγνησίας του ΠΑΜΕ καταγγέλλει τη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για την απαράδεκτη και αδικαιολόγητη διενέργεια ΕΔΕ εναντίον της γυμνασιάρχη Σκιάθου, διότι, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «δε «συνεμορφώθη προς τας υποδείξεις». Επίσης η Επιτροπή καταγγέλλει ότι «η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης ξεκίνησε μια ολόκληρη επιχείρηση τρομοκράτησης, στέλνοντας απεσταλμένους στο νησί, που, κατά παράβαση και των κανονισμών, ερευνούσαν το αρχείο για πιστοποιητικά γέννησης και για βεβαιώσεις κηδεμονίας, έγγραφα που αφορούν προσωπικά δεδομένα των μαθητών και που δεν είναι υποχρεωμένη η διεύθυνση του γυμνασίου να έχει ή να επιδεικνύει, εφόσον οι μαθητές εγγράφονται υπηρεσιακά από το δημοτικό στο γυμνάσιο με πιστοποιητικά σπουδών».
Η Επιτροπή Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ εκτιμά ότι η στάση της Διεύθυνσης Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης «αποτελεί "προθέρμανση" των κρατικών κατασταλτικών μηχανισμών απέναντι σ' αυτούς που θα "σηκώσουν το κεφάλι" απέναντι στην αντιλαϊκή - αντιεκπαιδευτική πολιτική της κυβέρνησης, ιδιαίτερα αυτό το χρονικό διάστημα που εφαρμόζεται ο "Καλλικράτης" στην εκπαίδευση, με συγχωνεύσεις - συνενώσεις - καταργήσεις σχολικών μονάδων και τμημάτων».
Καταλήγοντας η Επιτροπή Εκπαιδευτικών καλεί τους εκπαιδευτικούς, τους γονείς, τους μαθητές «να ξεσηκωθούν και να εμποδίσουν την εφαρμογή αυτής της πολιτικής. Να απειθαρχήσουν και να διεκδικήσουν ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν 12χρονο σχολείο, την κατάργηση της επιχειρηματικής δραστηριότητας στην εκπαίδευση και της παραπαιδείας, ένα σχολείο που θα μορφώνει, χωρίς ταξικούς φραγμούς. Καλούμε τη Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση Μαγνησίας να σταματήσει τη δίωξη κατά της γυμνασιάρχη Σκιάθου, η οποία αγωνίζεται να προστατέψει τα μορφωτικά δικαιώματα των μαθητών της».
Προγραμματίζουν σύσκεψη σήμερα το απόγευμα και συλλαλητήριο στις 2 Μάρτη
Σε συντονισμό και κλιμάκωση του αγώνα ενάντια στις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, ενάντια στην επιχειρούμενη αναδιοργάνωση της εκπαιδευτικής δομής που αποτελεί προμήνυμα των επόμενων εγκλημάτων στη μόρφωση των παιδιών των εργατικών λαϊκών οικογενειών, καλούν η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ και η Γραμματεία Θεσσαλονίκης Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ. Σήμερα στις 7 το απόγευμα, διοργανώνουν σύσκεψη στην ΕΔΟΘ, με στόχο το συντονισμό των αντιδράσεων καθηγητών, γονιών, μαθητών και προγραμματίζουν πανεκπαιδευτικό - πανεργατικό συλλαλητήριο στις 2 του Μάρτη.
Στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που έδωσε χθες η Γραμματεία Θεσσαλονίκης Εκπαιδευτικών του ΠΑΜΕ παρουσίασε συνοπτικά τις επιπτώσεις που θα προκύψουν από τα σχέδια της κυβέρνησης και τις προτάσεις των Διευθύνσεων Εκπαίδευσης. Στο Νομό Θεσσαλονίκης προτείνεται η συγχώνευση και κατάργηση 51 σχολείων (31 στη Δευτεροβάθμια και 20 στην Πρωτοβάθμια). Αυτό θα οδηγήσει σε κατάργηση θέσεων εργασίας, σε υπεράριθμα τμήματα με 30 και πλέον μαθητές, σε επιβάρυνση χρόνου, καθώς οι μαθητές από τις απομακρυσμένες περιοχές θα πρέπει να ξοδεύουν καθημερινά 1 και 1,5 ώρα για τις μετακινήσεις τους, αλλά και σε αποδέσμευση οικοπέδων που ήταν χαρακτηρισμένα για σχολική στέγη και παράδοσή τους στους ιδιώτες για εκμετάλλευση.
Στη συνέντευξη, από τη Γραμματεία Εκπαιδευτικών μίλησαν οι Ν. Αγαθαγγέλου, Γ. Νοτάκης, Γ. Δελής, Ν. Διαμαντή και ο Σ. Ζαριανόπουλος από την Εκτελεστική Γραμματεία του ΠΑΜΕ.
Οπως είπαν, η επικείμενη νέα επιχείρηση συγχώνευσης - κατάργησης σχολικών μονάδων έχει γενικευμένο χαρακτήρα σε όλη τη χώρα και συνδέεται άμεσα με την υλοποίηση του Καλλικρατικού σχολείου της «αγοράς». Η διαδικασία ξεκίνησε μέσα από τη διαβούλευση (4 ημερών), όπου βασικός συνομιλητής της κυβέρνησης είναι οι δήμοι, καθώς η γνώμη τους θα συντελέσει στη διαμόρφωση της τελικής πρότασης, αφού το σχολείο της αγοράς προοπτικά θα «ανήκει» στους δήμους και τις επιχειρήσεις.
Η κυβέρνηση, την ίδια ώρα που προωθεί τις συγχωνεύσεις - καταργήσεις σχολείων, δεν παίρνει κανένα μέτρο, πολύ περισσότερο δε δεσμεύεται για τις μετακινήσεις των μαθητών σε μεγάλες αποστάσεις και ρίχνει την ευθύνη στους δήμους και στους γονείς. Οπως έκανε, δηλαδή, και με τα τμήματα αθλητικής διευκόλυνσης τα οποία τελικά έκλεισαν.
Πρόσθεσε πως οι συγχωνεύσεις λειτουργούν ισοπεδωτικά και σαρώνουν προηγούμενα σχολεία που έπαιζαν έναν ιδιαίτερο ρόλο και βοηθούσαν στην κοινωνική ένταξη τμημάτων κοινωνικών ομάδων, μεταναστών, ΡΟΜ, κ.λπ.
Σημειώθηκε πως η λειτουργία της «αυτόνομης» σχολικής μονάδας που οραματίζεται η κυβέρνηση θα συνδέεται ακόμη περισσότερο με την τοπική διοίκηση, γεγονός που θα αποτελεί έναν ακόμα παράγοντα διαφοροποίησης μεταξύ των σχολείων. Θα υπάρχουν σχολεία των πλούσιων και των φτωχών δήμων, και τα δύο όμως θα κυνηγούν χορηγούς για την οικονομική τους επιβίωση, ενώ οι γονείς θα κληθούν να πληρώνουν ακόμα περισσότερα για το «καλό του σχολείου».
Αυτό που χαρακτηρίζει τις συγχωνεύσεις είναι η λογική του σχολείου - επιχείρησης, η λογική της ανταγωνιστικότητας.
Το ολοήμερο σχολείο το οποίο θα μπορεί να υλοποιηθεί καλύτερα σε μεγάλα σχολεία δεν είναι θέμα «κοινωνικής πολιτικής», είναι η γενική δοκιμή για τη γενίκευση του σχολείου των δεξιοτήτων, της διαφοροποίησης, της αγοράς.
Σε ένα τέτοιο σχολείο μπορούν να επεκταθούν οι ελαστικές σχέσεις εργασίας και κυρίως να παρέμβουν πιο αποτελεσματικά οι εταιρείες, οι οποίες θα εκμεταλλευθούν και τη συγκεντρωμένη μαθητική μάζα που αποτελεί καλή πελατεία.
Το σχολείο θα αναδειχθεί σε βασικό παράγοντα οικονομικής ανάπτυξης για την τοπική κοινωνία, σε φορέα παροχής διά βίου μάθησης στην οποία εμπλέκονται οι επιχειρήσεις.
Ξεκαθάρισαν ότι το σχολείο για το οποίο παλεύει το ΠΑΜΕ δεν μπορεί να είναι αχανές και απρόσωπο. Είναι ενταγμένο σε έναν κεντρικό σχεδιασμό με επίκεντρο την ικανοποίηση των λαϊκών αναγκών, έχει παιδαγωγική λογική και κριτήρια, σε αντίθεση με αυτά της Αστικής Παιδαγωγικής.