Με κοινή επιστολή τους ζητούν την επιστροφή τους στα εργαστήρια διά ζώσης
Σχέδιο για να επιστρέψουν στις σχολές τους ζητούν με επιστολή, που συνυπογράφουν όλοι οι δευτεροετείς φοιτητές από τις Ιατρικές Σχολές της χώρας (Αθήνας, Θεσσαλονίκης, Ιωαννίνων, Αλεξανδρούπολης, Κρήτης, Πάτρας, Λάρισας).
Στο κοινό τους κείμενο σημειώνουν μεταξύ άλλων: «Κρίνουμε απαραίτητη τη διάθεση rapid test, self test και τη δρομολόγηση των εμβολιασμών των φοιτητών στις Σχολές Υγείας, με προτεραιότητα βέβαια στα κλινικά έτη. Σας προτρέπουμε σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς να μεριμνήσετε ώστε να πληθύνουν τα δρομολόγια των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς, στις πόλεις όπου κρίνεται απαραίτητο και είναι εφικτό.
Με στόχο την περαιτέρω μείωση του συνωστισμού, προτείνουμε την εφαρμογή του υβριδικού μοντέλου (διαδικτυακά και διά ζώσης ταυτόχρονα), το οποίο εφαρμόστηκε με επιτυχία σε προκλινικά έτη πολλών σχολών (π.χ. Ιατρική Αθηνών και Κρήτης) στην αρχή του χειμερινού εξαμήνου 2020 - 2021. Ιδιαίτερα αισιόδοξες είναι οι πιλοτικές δράσεις διά ζώσης διδασκαλίας που πραγματοποιούνται δοκιμαστικά και με ασφάλεια το τελευταίο διάστημα σε πολλά πανεπιστήμια πανελλαδικά (π.χ. ΕΚΠΑ, Πάντειος, ΑΠΘ). Τα παραπάνω αποδεικνύουν πως η ασφαλής επιστροφή στα εργαστήρια των σχολών μας είναι εφικτή. Στήριξη στον αγώνα διεκδίκησης της επιστροφής μας στις εργαστηριακές ασκήσεις συναντάμε και από τους καθηγητές μας, καθώς αναγνωρίζουν τη σημασία των εργαστηρίων στην πολυεπίπεδη εκπαίδευσή μας, όπως ανακοίνωσε και η Σύγκλητος του ΕΚΠΑ στην πρόσφατη συνεδρίασή της (30/3/2021)».
Οι φοιτητές προτείνουν με την επανέναρξή τους τα εργαστήρια να έχουν συμπτυγμένη και επαναληπτική μορφή για να καλυφθούν οι απώλειες που έχουν δημιουργηθεί, ζητούν ακόμα ταχύτερη παράδοση των συγγραμμάτων του τρέχοντος εξαμήνου και καταλήγουν ζητώντας «την κατάρτιση σχεδίου που θα αναγνωρίζει την αναγκαιότητα της διά ζώσης διδασκαλίας στα προκλινικά μαθήματα, ώστε να μην αναβάλλεται επ' αόριστον η εκπαίδευσή μας».
Η κοροϊδία όμως δεν έχει τέλος για εκείνους που θα προσπαθήσουν να μπουν στην πλατφόρμα. Εκεί θα δουν νέους «κόφτες», καθώς μόνο όσοι βρίσκονται στα όρια της ακραίας φτώχειας έχουν το δικαίωμα να κάνουν αίτηση! Για παράδειγμα, μια οικογένεια με δύο γονείς και δύο παιδιά πρέπει να έχει μεικτό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 12.000 ευρώ, μια οικογένεια με δύο γονείς και ένα παιδί πρέπει να έχει μεικτό οικογενειακό εισόδημα κάτω από 10.500 ευρώ, για μια οικογένεια με έναν γονιό και ένα παιδί το μεικτό οικογενειακό εισόδημα πρέπει να είναι κάτω από 9.000 ευρώ.
Και όλα αυτά για ένα κινητό ή για ένα τάμπλετ, γιατί βέβαια στην περίπτωση του laptop θα πρέπει να βάλουν και λεφτά από την τσέπη τους για να αγοράσουν! Ολοι οι υπόλοιποι - οι περισσότεροι τελικά - θα πρέπει να συνεχίσουν να σηκώνουν το βάρος λειτουργίας της τηλεκπαίδευσης, που αποτελεί κι αυτό ατομική ευθύνη, κατά την κυβέρνηση.
Την ώρα όμως που η τηλεκπαίδευση υψώνει νέους ταξικούς φραγμούς στη γνώση, αφού δεν έχουν όλοι οι μαθητές ισότιμη πρόσβαση και γονείς - εκπαιδευτικοί βάζουν συνέχεια το χέρι στην τσέπη, η κυβέρνηση εξακολουθεί να επαίρεται ότι «όλα βαίνουν καλώς»! Πιθανότατα έχει στο νου της τις μεγάλες εταιρείες που πριμοδοτεί προκλητικά για να διατηρήσουν τα κέρδη τους!
Απέναντι σε όλους αυτούς που θέλουν να μετατρέψουν τη γνώση σε ατομική υπόθεση, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας με τους μαθητές και τους γονείς τους. Διεκδικούμε με ευθύνη του κράτους κάλυψη όλων των μαθητών και των εκπαιδευτικών με τον αναγκαίο εξοπλισμό, με δωρεάν τάμπλετ και ηλεκτρονικό υπολογιστή, με δωρεάν ίντερνετ και αναβάθμιση του τεχνολογικού εξοπλισμού των σχολείων ώστε να ανταποκρίνεται στις σύγχρονες ανάγκες.
Περιοδεία δημοτικών συμβούλων της «Λαϊκής Συσπείρωσης» χτες στο συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως
Με τους συλλόγους διδασκόντων που συστεγάζονται στο σχολικό συγκρότημα της οδού Νικοπόλεως στην πλατεία Κολιάτσου (6η Δημοτική Κοινότητα) συζήτησαν χτες ο Νίκος Σοφιανός και ο Χάρης Βουρδουμπάς, δημοτικοί σύμβουλοι Αθήνας με τη «Λαϊκή Συσπείρωση».
Οι σύλλογοι διδασκόντων κατέθεσαν τη διαμαρτυρία τους για την επιλογή του δήμου να τοποθετήσει 4 κοντέινερ στο προαύλιο των σχολείων, προκειμένου να λειτουργήσουν δομές Προσχολικής Αγωγής. Σημειώνεται ότι στο συγκρότημα στεγάζονται ήδη πέντε σχολεία: 8ο Γυμνάσιο, 8ο ΓΕΛ, 1ο Εσπερινό Γυμνάσιο, 1ο Εσπερινό ΓΕΛ και 6ο Ειδικό Δημοτικό.
Ο Ν. Σοφιανός ενημέρωσε τους εκπαιδευτικούς για την αντίθεση του ΚΚΕ στο συνολικό σχέδιο της δημοτικής αρχής που πέρασε κατά πλειοψηφία από το Δημοτικό Συμβούλιο Αθήνας και περιλαμβάνει τη χρήση του αύλειου χώρου συνολικά 14 σχολικών μονάδων για την εγκατάσταση κοντέινερ, καθώς επίσης τη διάθεση αιθουσών από άλλες 23 σχολικές μονάδες.
Με τέσσερα χρόνια καθυστέρηση και χωρίς σχεδιασμό για ανέγερση ή χρήση κατάλληλων αιθουσών για την Προσχολική Αγωγή, κυβέρνηση και δήμος επιλέγουν για άλλη μια φορά να στοιβάζουν μαθητές και νήπια σε κοντέινερ και αίθουσες που αφαιρούνται από Δημοτικά και Νηπιαγωγεία για να γίνουν αίθουσες Προσχολικής Αγωγής. Σε συνθήκες πανδημίας επιλέγουν να συνεχιστεί το στοίβαγμα μαθητών και να περιοριστεί ο χώρος προαυλισμού χιλιάδων μαθητών.
Το σχέδιο συμπληρώνεται με την τοποθέτηση κοντέινερ σε 10 αδόμητα οικόπεδα, για να λειτουργήσουν σε συνθήκες «προσωρινής μονιμότητας», αφού δεν υπάρχουν σχέδια - μελέτες - κονδύλια για να φτιαχτούν νέα σχολεία την επόμενη τετραετία.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι του ΚΚΕ κάλεσαν τους εκπαιδευτικούς σε κοινό αγώνα με τις Ενώσεις και τους Συλλόγους Γονέων και τα 15μελή των μαθητών, για να αποτραπούν οι σχεδιασμοί του δήμου.
Για να αξιοποιηθούν δημοτικά κτίρια και κενά σχολικά κτίρια, να νοικιαστούν αίθουσες, να υλοποιηθούν γρήγορες διαδικασίες για την ανέγερση νέων κτιρίων σε δεκάδες χαρακτηρισμένα οικόπεδα. Εξάλλου, η κυβέρνηση και ο δήμος έδειξαν ότι μπορούν να υλοποιήσουν τέτοιες διαδικασίες με ταχύτητα, όπως έκαναν με τον «μεγάλο περίπατο» και με το γήπεδο της ΠΑΕ Παναθηναϊκός στον Βοτανικό. Για την Προσχολική Αγωγή, όμως, επιλέγουν κοντέινερ για τετράχρονα και πεντάχρονα, αξιοποιώντας το θεσμικό πλαίσιο της κυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ.
Οι δημοτικοί σύμβουλοι της «Λαϊκής Συσπείρωσης» δήλωσαν ότι θα θέσουν το θέμα στην επόμενη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου και ότι το ΚΚΕ θα καταθέσει σχετική Ερώτηση στη Βουλή, και κάλεσαν στη διαμαρτυρία που διοργανώνουν οι Ενώσεις Γονέων τη Δευτέρα 19 Απρίλη στο δημαρχείο.
Να σημειωθεί ότι με πρωτοβουλία του Συλλόγου Αποφοίτων του 8ου Γυμνασίου - Λυκείου συλλέγονται υπογραφές κατοίκων της περιοχής σε κείμενο διαμαρτυρίας για τα κοντέινερ, όπου σημειώνεται μεταξύ άλλων ότι η αυλή του 8ου είναι από τους ελάχιστους ελεύθερους χώρους στη γειτονιά και «με την εγκατάσταση των containers τα δικά μας νήπια καταδικάζετε να ξεκινήσουν τη μαθητική τους ζωή μέσα σε κλουβιά. Στερείτε από τη γειτονιά και τους κατοίκους της - τους εφήβους περισσότερο - ελεύθερο χώρο». Προσθέτουν δε ότι η κατάσταση είναι ασφυκτική και στο παρακείμενο 23ο Δημοτικό, που λειτουργεί με διπλή βάρδια εν έτει 2021 και σχεδιάζεται και εκεί να τοποθετηθεί κοντέινερ.
Για να ανοίξουν οι σχολές και να μην εφαρμοστεί ο απαράδεκτος νόμος Κεραμέως - Χρυσοχοΐδη
Από τη χτεσινή κινητοποίηση στο ΑΠΘ |
Σε αυτό το πλαίσιο, στην Αθήνα γίνεται σήμερα νέο μεγάλο φοιτητικό συλλαλητήριο, στη 1 μ.μ., στα Προπύλαια, στο οποίο καλούν 27 φοιτητικοί σύλλογοι, η Ομοσπονδία Διοικητικού Προσωπικού Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης κ.ά.
Στο πλαίσιο των πολύμορφων δράσεών τους οι φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί παρέμβαση στο ιστορικό κτίριο του Πολυτεχνείου στην Πατησίων, στέλνοντας μήνυμα υπεράσπισης του ασύλου από την αστυνομία, ανάρτησαν πανό και φώναξαν συνθήματα δηλώνοντας πως ο νόμος της καταστολής δεν θα εφαρμοστεί.
Ακόμα, διά ζώσης συμβολικές διαλέξεις, αναδεικνύοντας πως είναι δυνατή η λειτουργία των σχολών με ασφάλεια, οργάνωσαν προχτές οι εκλεγμένοι με την «Πανσπουδαστική ΚΣ» στο Φυσικό του ΕΚΠΑ και το Γεωπονικό Πανεπιστήμιο.
Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι του ΕΚΠΑ διοργανώνουν αγώνα δρόμου, την Κυριακή 18 Απρίλη, στη 1 μ.μ., με σύνθημα «Φτάνουμε στο τέρμα... τον αγώνα για να γίνουμε ξανά φοιτητές!». Ο αγώνας προβλέπει τον γύρο της Πανεπιστημιούπολης (4 χλμ.), με εκκίνηση στη στάση λεωφορείου «1η Πανεπιστημιούπολης».
Στη Θεσσαλονίκη οι φοιτητικοί σύλλογοι κλιμακώνουν τη δράση τους με αποκλεισμό του ΑΠΘ, που ξεκίνησε από χτες και συνεχίζεται σήμερα, ενώ σήμερα στη 1 μ.μ. προχωρούν, μαζί με μαθητές, εκπαιδευτικούς και γονείς, σε πανεκπαιδευτικό συλλαλητήριο στο Αγαλμα Βενιζέλου.
«Ανοίγουμε το πανεπιστήμιο στο λαό, στα εργατικά σωματεία και τη νεολαία, αποκλείοντάς το από τις δυνάμεις καταστολής και τα αντιδραστικά σχέδια της κυβέρνησης», τονίζουν οι φοιτητικοί σύλλογοι και προσθέτουν: «Το μήνυμα που στέλνεται είναι ηχηρό: Η καταστολή δεν θα περάσει. Στα όνειρα των φοιτητών και του λαού δεν χωράνε η βία και η καταστολή».
Επίσης, οι φοιτητικοί σύλλογοι διοργανώνουν διά ζώσης διαλέξεις και άλλα δρώμενα για το ζωντάνεμα των σχολών. Στο πλαίσιο αυτό, σήμερα, στις 5 μ.μ., θα προβληθεί στα γρασίδια της Θεολογικής Σχολής (και στον σύνδεσμο https://www.youtube.com/channel/UCFrJzkQVawgiLyI-QPCTZ-g) διαδικτυακή συναυλία με τους Σπύρο Γραμμένο, Στάθη Δρογώση, Παντελή Θαλασσινό, «Κοινούς Θνητούς», Σταμάτη Κραουνάκη, Νατάσσα Μποφίλιου, Δημήτρη Μυστακίδη, «Το Σφάλμα», «Υπεραστικούς», Μανώλη Φάμελλο, Μάρθα Φριντζήλα, Nalyssa Green, Sugahspank, Urban Pulse, ενώ συμμετέχουν επίσης και «οι φοιτητές του ΠΑΜΑΚ».
Κινητοποίηση πραγματοποιήθηκε επίσης χτες το απόγευμα στην Πτολεμαΐδα, από την Επιτροπή Φοιτητών, ενώ σε συλλαλητήρια καλούν σήμερα στην Καβάλα η Κίνηση Φοιτητών Καβάλας και το Σωματείο Οικοδόμων Καβάλας στις 6 μ.μ. στην πλατεία Καπνεργάτη και στην Ξάνθη, στη 1 μ.μ., ο Σύλλογος Φοιτητών Ξάνθης και ο Σύλλογος Οικότροφων, στην κεντρική πλατεία.
Στην Πάτρα, επίσης, οκτώ φοιτητικοί σύλλογοι έκαναν χτες το πρωί μαζική κινητοποίηση στο κέντρο της πόλης, ενώ σήμερα οργανώνουν αποκλεισμό της πρυτανείας του Πανεπιστημίου.
Στην Τρίπολη, φοιτήτριες του Τμήματος Νοσηλευτικής πραγματοποίησαν προχτές συγκέντρωση στο Παναρκαδικό Νοσοκομείο και πορεία στην πρυτανεία, ζητώντας το άνοιγμα της σχολής.
Συνάντηση με αντιπροσωπεία του ΔΣ της ΟΛΜΕ είχε χτες ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας ενημερώθηκε για τις θέσεις της Ομοσπονδίας για το ασφαλές άνοιγμα των σχολείων αλλά και για την αντίθεσή της στην εφαρμογή της Τράπεζας Θεμάτων, στο νέο σύστημα πρόσβασης και την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής, για τα οποία η ΟΛΜΕ ζητάει να μην εφαρμοστούν φέτος, όπως επίσης να μη γίνουν και οι προαγωγικές εξετάσεις, καθώς και για μια σειρά άλλων ζητημάτων που αφορούν τους εκπαιδευτικούς και το κίνημά τους.
Ο Δημήτρης Κουτσούμπας μετά τη συνάντηση έκανε την ακόλουθη δήλωση:
«Σήμερα, μέρα πανελλαδικής δράσης για την Παιδεία, εκφράζουμε την αλληλεγγύη μας στον αγώνα σε όλη την Ελλάδα των μαθητών, των γονιών τους, των εκπαιδευτικών, έτσι ώστε τα σχολεία να ανοίξουν με ασφάλεια και να γίνονται συχνά επαναλαμβανόμενα τεστ από τον ΕΟΔΥ, να υπάρξει άμεση αραίωση των τμημάτων, να αποκτήσουν προτεραιότητα οι εμβολιασμοί στους εκπαιδευτικούς των σχολείων.
Και βεβαίως να καταργηθεί εδώ και τώρα η Τράπεζα Θεμάτων. Να μη γίνουν φέτος οι προαγωγικές εξετάσεις στα Γυμνάσια και τα Λύκεια και οπωσδήποτε, για φέτος, να μην ισχύσει η Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής στα Πανεπιστήμια».
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της ΟΛΜΕ, Θεόδωρος Τσούχλος, δήλωσε ότι στόχος της Ομοσπονδίας είναι το ασφαλές άνοιγμα των σχολικών μονάδων, θύμισε ότι η ΟΛΜΕ είχε ζητήσει από τον περασμένο Αύγουστο αραίωση των τμημάτων στους 15 μαθητές, ενώ αναφορικά με τα τεστ είπε ότι η Ομοσπονδία ζητάει τεστ του ΕΟΔΥ κάθε βδομάδα σε κάθε σχολική μονάδα. Πρόσθεσε ότι «το θέμα των εμβολιασμών πρέπει να λήξει σύντομα. Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να έχει λήξει ως τις 10 Μαΐου το αργότερο, γιατί αλλιώς δε θα δημιουργηθεί το τείχος ανοσίας που το θέλουμε ιδιαίτερα στις πανελλαδικές εξετάσεις». Επανέλαβε την ανάγκη οι πανελλαδικές εξετάσεις να μη γίνουν με την Ελάχιστη Βάση Εισαγωγής γιατί «αυτό θα οδηγήσει εν μέσω πανδημίας, με μεγάλες εκπαιδευτικές ανισότητες οι οποίες δημιουργήθηκαν εξαιτίας της εξ αποστάσεως εκπαίδευσης και των κοινωνικών και οικονομικών ανισοτήτων που υπάρχουν, σε 25.000 - 30.000 να βρεθούν εκτός πανεπιστημίων, ενώ παράλληλα θα υπάρχουν χιλιάδες κενές θέσεις και θα κινδυνεύουν να κλείσουν και τα περιφερειακά τμήματα». Παράλληλα, ζήτησε να μη γίνουν οι ενδοσχολικές εξετάσεις και το διάστημα Μάη - Ιούνη να αξιοποιηθεί για μαθήματα και κάλυψη κενών, για προετοιμασία των μαθητών για το νέο σχολικό έτος.
Κλιμακώνουν τις κινητοποιήσεις τους οι σπουδαστές των Δημόσιων ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ ενάντια στην υποβάθμιση σπουδών και πτυχίων, για να ανοίξουν οι σχολές με ασφάλεια, να παρθούν μέτρα στήριξης των σπουδαστών.
Αύριο, Παρασκευή, στις 12 το μεσημέρι, ο Σύλλογος Σπουδαστών Δημόσιων ΙΕΚ Αττικής και η Επιτροπή Αγώνα Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ Αττικής προγραμματίζουν παράσταση διαμαρτυρίας στη Βουλή. Αντίστοιχα, στη Θεσσαλονίκη, η Επιτροπή Σπουδαστών ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ καλεί σε συγκέντρωση στις 11 π.μ. στο Αγαλμα Βενιζέλου και πορεία στο υπουργείο Μακεδονίας - Θράκης.
Σπουδαστές των ΙΕΚ και των ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ έκαναν χτες παράσταση διαμαρτυρίας στο υπουργείο Παιδείας, ζητώντας συνάντηση με την ηγεσία του. Καθώς αυτό δεν έγινε, επέδωσαν υπόμνημα του ΔΣ του ΣΥΣΔΙΕΚ, στο οποίο εκφράζει τη στήριξή του στα αιτήματα των μαθητών στις ΕΠΑΣ ΟΑΕΔ. Σημειώνουν πως μοιράζονται τις ίδιες αγωνίες για τις σπουδές τους, για προβλήματα που έχουν να κάνουν με την εξ αποστάσεως εκπαίδευση, την ανησυχία για το πότε θα ανοίξουν οι σχολές και θα πραγματοποιηθούν τουλάχιστον τα εργαστήρια, τα ζητήματα υποδομών, την πρακτική άσκηση, τις εξετάσεις πιστοποίησης.
Παράλληλα ζητούν κατάργηση του νόμου υποβάθμισης των σπουδών στην Επαγγελματική Εκπαίδευση και Κατάρτιση, άνοιγμα των σχολών με όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας της υγείας, πρακτική άσκηση ενταγμένη οργανικά στη μάθηση με ουσιαστική εποπτεία από το υπουργείο, πλήρη ασφαλιστική κάλυψη και ιατροφαρμακευτική περίθαλψη κ.ά.
Από το βήμα της συγκέντρωσης στα Προπύλαια, εκπρόσωποι πρωτοβάθμιων σωματείων εκπαιδευτικών της Αττικής κατήγγειλαν τις τεράστιες ευθύνες της κυβέρνησης, που άνοιξε τα Λύκεια με μόνο μέτρο τα self tests και κρατά κλειστές τις υπόλοιπες βαθμίδες, με στόχο να καλύψει τις ευθύνες της για τα μέτρα που δεν έχει πάρει. Μίλησαν για διαρκές μορφωτικό έγκλημα και ανέπτυξαν τα δίκαια, ρεαλιστικά αιτήματα για αραίωση των μαθητών στις τάξεις, με αναγκαίες προσλήψεις και χώρους, μαζικά επαναλαμβανόμενα τεστ με ευθύνη του ΕΟΔΥ, να προχωρήσουν οι εμβολιασμοί των εκπαιδευτικών, άμεσα ουσιαστικά μέτρα για την κάλυψη των μορφωτικών κενών των παιδιών. Απαίτησαν επίσης να μην προχωρήσουν οι αλλαγές στον τρόπο πρόσβασης στην Ανώτατη Εκπαίδευση και η «τράπεζα θεμάτων».
Στην έναρξη της συγκέντρωσης οι διαδηλωτές κατήγγειλαν ότι οι αστυνομικές δυνάμεις, παρατεταγμένες απέναντι από τα Προπύλαια, κατέγραφαν την κινητοποίηση με κάμερες, και απαίτησαν να σταματήσει η καταγραφή.
Στην κινητοποίηση παρευρέθηκε ο Γιάννης Δελής, βουλευτής του ΚΚΕ, εκφράζοντας τη στήριξη του Κόμματος στα αιτήματα των συγκεντρωμένων.
Αντίστοιχες κινητοποιήσεις για την ασφάλεια στα σχολεία έγιναν χτες το απόγευμα και στη Θεσσαλονίκη. Στη συγκέντρωση στην πλατεία Ελευθερίας, στη Σταυρούπολη, έδωσαν το «παρών» μαθητές από τη Δυτική Θεσσαλονίκη, σύλλογοι γονέων, σύλλογοι εκπαιδευτικών και εργατικά σωματεία. Βροντοφώναξαν «Δώστε λεφτά για Υγεία και Παιδεία, όχι στην καταστολή και την τρομοκρατία» και κατήγγειλαν ότι «Η πολιτική τους μες στην πανδημία άφησε ρημάδια όλα τα σχολεία». Μέσα από τα πανό τους καταδίκασαν το έγκλημα που συμπυκνώνεται στο σύνθημα «Τα κέρδη τους - οι νεκροί μας» και απαίτησαν «Οχι σε άλλη μια χαμένη σχολική χρονιά - μόρφωση, υγεία, ασφάλεια σε όλα τα σχολεία».
Στη συγκέντρωση μίλησαν ο Θανάσης Κοκονάς, πρόεδρος της Ομοσπονδίας Ενώσεων Γονέων Κεντρικής Μακεδονίας, η Ιουλία Βαφειάδου, μέλος του 15μελούς του 2ου ΕΠΑΛ Σταυρούπολης, και ο Κώστας Κατσιμένης από το Σωματείο Γάλακτος - Τροφίμων - Ποτών Κεντρικής Μακεδονίας. Ανέδειξαν ότι η πολιτική της ατομικής ευθύνης και τώρα της «αυτοδιάγνωσης» έχει φέρει δραματικά αποτελέσματα για τις εργατικές - λαϊκές οικογένειες και τα παιδιά τους, και στους χιλιάδες νεκρούς πανελλαδικά έφτασαν να μετράνε και δύο νεκρές εργαζόμενες μαθήτριες από τα εσπερινά σχολεία της περιοχής. Γονείς και μαθητές κατήγγειλαν ότι τα σχολεία άνοιξαν και είναι ...σαν να μην πέρασε μια μέρα, με 25άρια τμήματα, με κενά σε εκπαιδευτικούς, μάθημα σε αίθουσες υπόγειες, χωρίς καλό αερισμό, με λειψό προσωπικό καθαριότητας.
Ακολούθησε πορεία στους δρόμους της Σταυρούπολης, με συνθήματα όπως «Εργάτη κάνε υπόθεση δική σου το μέλλον και τη μόρφωση που θα έχει το παιδί σου», «Μαζικές προσλήψεις, μέτρα προστασίας».
Την ίδια ώρα πραγματοποιήθηκε συμβολική παρέμβαση - μαζική εξόρμηση στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, στην περιοχή του Λευκού Πύργου.
Παράλληλα οι μαθητές έχουν προχωρήσει σε πολύμορφες παρεμβάσεις στα σχολεία: Στο 2ο ΓΕΛ Πολίχνης συγκέντρωσαν εκατοντάδες υπογραφές στο πλαίσιο πάλης του 15μελούς, στο 2ο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης και στο 19ο ΓΕΛ Θεσσαλονίκης πήραν αγωνιστικές αποφάσεις. Τις επόμενες μέρες προχωράνε και σε συγκρότηση τοπικών συντονιστικών, με ανοιχτή συνέλευση σε Εύοσμο - Κορδελιό το Σάββατο 17 Απρίλη, στις 5 μ.μ. στο Θεατράκι Αγροτικού Αστέρα, και ιδρυτική συνέλευση Συντονιστικής Τούμπας αύριο Παρασκευή στο Πολιτιστικό Κέντρο Τούμπας.
Διαδηλώσεις στο πλαίσιο της μέρας πανελλαδικής δράσης έγιναν ακόμα σε Γιάννενα, Τρίκαλα, Καρδίτσα και σε πολλά νησιά.