Παρασκευή 25 Απρίλη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Τους δολοφονούν και με «Ντίσνεϊλαντ» ... στη Βαγδάτη!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δεν είναι «πλάκα» (ή τουλάχιστον δεν αναφέρεται ως τέτοια): Στον χτεσινό Τύπο υπάρχει η είδηση ότι Καλιφορνέζος επιχειρηματίας ετοιμάζεται να επενδύσει 500 εκατομμύρια δολάρια για να φτιάξει ...«Ντίσνεϊλαντ» στη Βαγδάτη! «Ντίσνεϊλαντ» με τα «όλα» της: Ζωολογικό κήπο, ξενοδοχεία, θέατρο, πίστες σκέιτ κλπ. Ολα αυτά δίπλα στην «περίφημη» «Πράσινη ζώνη»! Ο Ουέρνερ (ο επιχειρηματίας) εκτιμά μάλιστα ότι αυτή είναι «η κατάλληλη στιγμή» για μια τέτοια επένδυση» (σ.σ. με τι κριτήριο, άραγε, μετράει τους νεκρούς;) και ότι, φυσικά, «δε θα το έκανα αν δεν έβγαζα χρήματα, όλα αυτά γίνονται για το κέρδος».

Οσο κι αν φαίνεται, δεν είναι παράλογο. Οχι πάντως με τη λογική του ιμπεριαλισμού. Το κεφάλαιο γνωρίζει πολύ καλά τη δύναμη της ιδεολογικής χειραγώγησης. Κάθε συνείδηση Ιρακινού (ιδίως νέου) που μπαίνει στο «μαντρί» της «πολιτιστικής πρότασης» του ιμπεριαλισμού είναι αυτομάτως μείον μια εξεγερμένη συνείδηση. Μείον ένα (πραγματικό) όπλο αντίστασης. Το διαπιστώνουμε κάθε μέρα δίπλα μας. Γιατί όχι και εκεί που τους χρειάζεται ακόμη πιο άμεσα, δηλαδή σε ένα πραγματικά «καυτό» μέτωπο;

«Επιχειρηματικό ρίσκο» μπορεί να σκεφτεί κάποιος. Καταρχήν, δεν οφείλει κανένας εργαζόμενος να σκάει γι' αυτό. Δεύτερον, είναι πολύ παλιά γραμμένη η φράση πως ο καπιταλιστής θα σου πουλήσει στο τέλος και το σκοινί που θα τον κρεμάσεις. Τρίτον, υπάρχουν πολλοί «Ουέρνερ» στην ιμπεριαλιστική «πιάτσα» του εποικοδομήματος.

Τελικά, επιβεβαιώνεται και μέσω αυτής της είδησης ότι πρέπει να αρθεί στο ύψος της πραγματικότητας της απειλής η συνειδητοποίηση εκ μέρους του λαϊκού κινήματος για αντεπίθεση στον πολιτισμικό/ ιδεολογικό τομέα. Για το κεφάλαιο, πάντως, δεν τίθεται ζήτημα προτεραιοτήτων...

Τουριστικά...

Τις Κυκλάδες επέλεξε για τη μεγάλη βδομάδα ο υπουργός Τουριστικής Ανάπτυξης Α. Σπηλιωτόπουλος. Προχτές στη Σαντορίνη, χτες στη Μύκονο, έτρεξε να υποσχεθεί λιμενικά έργα για την προσέλκυση των «σκαφάτων» τουριστών και να τονώσει το ηθικό των επιχειρηματιών.

Κατά την περιοδεία στα δυο νησιά, ο υπουργός αναφέρθηκε στην κάμψη που παρατηρείται στις παραδοσιακές αγορές της Ελλάδας και το απέδωσε στην αύξηση του ευρώ, που δεν επιτρέπει την προσφορά ανταγωνιστικών τιμών.

Αλλά έχει λύση και γι' αυτό η κυβέρνηση και ο υπουργός. Είπε ότι στόχος της κυβερνητικής πολιτικής είναι να επανέλθει η Ελλάδα στο επίκεντρο του τουριστικού ενδιαφέροντος «ανεξαρτήτως των οικονομικών και κοινωνικών φαινομένων που, συγκυριακά, προκύπτουν στο διεθνές στερέωμα».

Μόνο που με αυτή τη διαπίστωση, για τα συγκυριακά φαινόμενα, εμμέσως παραδέχτηκε ότι η «βαριά βιομηχανία» του τουρισμού είναι μια «ευαίσθητη» και ευμετάβλητη οικονομική δραστηριότητα, στην οποία είναι επίφοβο να βασιστείς στο βαθμό που επιθυμεί η κυβέρνηση. «Ψιλά γράμματα» θα πει κανείς. Οι μεγάλοι επιχειρηματίες του τουρισμού που ευνοούνται συστηματικά από την κυβέρνηση θα μπορέσουν να διαφυλάξουν τα κέρδη τους ακόμη και σε δύσκολες εποχές. Οι υπόλοιποι είναι που θα την πληρώσουν, η «μικρή μαρίδα» του τουρισμού...

Καθυστερημένες «πράσινες» ... ευαισθησίες

«Το ΠΑΣΟΚ με μεγάλη ευαισθησία σε ζητήματα που αφορούν στην προστασία του περιβάλλοντος, και ιδιαίτερα στην Αττική, μετά και τις καταστροφικές πυρκαγιές του περσινού καλοκαιριού, πιστεύει στη δημιουργία ενιαίων χώρων υψηλού πρασίνου».

Αυτό δήλωσε ο πολιτικός εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ για το Περιβάλλον και τη Χωροταξία, Σπύρος Κουβέλης, με αφορμή την πρόσφατη συγκέντρωση που διοργάνωσε η Επιτροπή Αγώνα για το Μητροπολιτικό Πάρκο στο Γουδή.

Προφανώς, ο εκπρόσωπος του ΠΑΣΟΚ ή προτιμά ο ίδιος να ξεχνά ή νομίζει ότι ο λαός της Αττικής δεν έχει μνήμη. Ας του θυμίσουμε, λοιπόν, μερικά:

  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με την ευκαιρία της «Μεγάλης Ιδέας» της Ολυμπιάδας 2004 παρέδωσε στην εμπορευματοποίηση όλους σχεδόν τους μεγάλους ελεύθερους χώρους της Αθήνας (Φαληρικό όρμο, Ελληνικό, Γαλάτσι, Γουδή, πέριξ του Ολυμπιακού Σταδίου κ.ά.);
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ που προκήρυξε το διαγωνισμό «ιδεών» για την οικοπεδοποίηση του Ελληνικού;
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που άφησε τον πρόεδρο του Πανελληνίου Μ. Κυριακού να θεωρήσει τσιφλίκι του το Πεδίον του Αρεως;
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, που με νόμο παρέδωσε στην εμπορευματοποίηση αιγιαλό και παραλίες;
  • Δεν ήταν η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ, μαζί με το «γαλάζιο» Δήμο Αθήνας, που παρέδωσαν το Κτήμα Θων στους Βωβούς;

Δηλαδή, τι παραπάνω κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ, από το να συνεχίζει το ...«πράσινο» έργο του ΠΑΣΟΚ; Ας αφήσουν, λοιπόν, τα ...παραμύθια!

Με τους Παλαιστίνιους

«

Τρομακτική» χαρακτηρίζει την ανθρωπιστική κατάσταση στη Λωρίδα της Γάζας η Υπηρεσία του ΟΗΕ για τους Παλαιστίνιους πρόσφυγες, κατηγορώντας το Ισραήλ ότι δεν της προμηθεύει καύσιμα για να κινήσει τα φορτηγά από τα οποία εξαρτάται η επιβίωση 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων. Για «χειρότερο απαρτχάιντ από αυτό της Νότιας Αφρικής», κάνει λόγο ο επικεφαλής της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Οργανισμού, Τζον Ντούγκαρτ, που κατηγορεί το Ισραήλ για επιβολή συλλογικής τιμωρίας, «ναζιστικού τύπου», όπως συμπληρώνει ο επικείμενος διάδοχός του, Ρίτσαρντ Φαλκ, σε έναν ολόκληρο λαό.

Καμία από αυτές τις σκληρές καταγγελίες, όμως, δεν αλλάζει την πραγματικότητα. Την πραγματικότητα της πείνας, της εξαθλίωσης, της ταπείνωσης, της, επί δεκαετίες, στέρησης της ελευθερίας και της ανεξαρτησίας, της, κατ' επανάληψη, καταπάτησης κάθε έννοιας δικαίου, κάθε ικμάδας ανθρώπινης αξιοπρέπειας. Την πραγματικότητα του γενοκτόνου αυστηρού αποκλεισμού, των αιματηρών εισβολών, των δολοφονιών ακριβείας, της προσάρτησης γης, της καταστροφής καλλιεργειών, της κατεδάφισης σπιτιών, των εκατοντάδων εποικισμών και χιλιάδων εποίκων, του διαχωριστικού τείχους, της διάλυσης της καθημερινής ζωής, του καλλιεργούμενου εσωτερικού διχασμού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα του κράτους του Ισραήλ με την απροκάλυπτα κυνική εγκληματική του τακτική. Των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων, ΗΠΑ και ΕΕ, που χρησιμοποιούν το Παλαιστινιακό ως διαπραγματευτικό χαρτί στις σχέσεις τους με τον αραβικό κόσμο, προκειμένου να προωθήσουν τα σχέδιά τους για την «ευρεία Μέση Ανατολή», αλλά και της καπιταλιστικής Ρωσίας που παρεμβαίνει για τα δικά της συμφέροντα στην περιοχή. Είναι η πραγματικότητα και της κατ' ευφημισμόν «διεθνούς κοινότητας», συμπεριλαμβανομένου του ΟΗΕ, με τη συνένοχη σιωπή της. Αυτή είναι η πολυετής κατοχή και οι συνέπειές της. Και η λέξη αυτή δεν τίθεται καν στο τραπέζι των λεγόμενων «διαπραγματεύσεων», που έχει μετατραπεί σε άλλοθι «καλών προθέσεων» εκ μέρους των θυτών που απαιτούν και, έχοντάς τες εξασφαλίσει, εντείνουν τη δολοφονική τους δράση κατά των θυμάτων τους Παλαιστινίων, με τη γνωστή πλέον λογική, και από άλλες περιπτώσεις, ταύτιση της αντίστασης με την τρομοκρατία.

Για τους ιμπεριαλιστές δεν μπορεί παρά να είναι «τρομοκρατία» κάθε πράξη αντίστασης που εμποδίζει ή ανατρέπει τα σχέδιά τους, κάθε φωνή που σηκώνεται εναντίον τους. Δεν μπορεί παρά να πρέπει να παταχτεί κάθε αγώνας για ανεξαρτησία και ελευθερία που δεν εντάσσεται στο στενό πλαίσιο των «σχεδίων (του δικού τους τύπου) εκδημοκρατισμού». Σχεδίων που έχουν εκπονήσει για την περιοχή, με στόχο να εξυπηρετήσουν τα δικά τους συμφέροντα, ισοπεδώνοντας ολόκληρες χώρες και δολοφονώντας απροκάλυπτα λαούς.

Οι Παλαιστίνιοι, αγωνιζόμενοι για το αυτονόητο δικαίωμά τους σε μιαν ανεξάρτητη και βιώσιμη πατρίδα μετά από τόσες αιματοβαμμένες δεκαετίες, παλεύουν και ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια για την «ευρεία Μέση Ανατολή». Ο αγώνας αυτός δεν είναι μόνο δικός τους. Είναι και δικός μας. Είναι ο αγώνας του κάθε λαού ενάντια στα ιμπεριαλιστικά σχέδια που χαράσσουν με αίμα τα σύνορα και αναδιανέμουν τον πλανήτη για τα υπερκέρδη του κεφαλαίου.


Ελένη ΜΑΥΡΟΥΛΗ

Στο έλεος του ανταγωνισμού

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΕΛΕΓΧΟΙ καταγγέλλει το ΠΑΣΟΚ, γίνονται πολύ καλύτερα από το παρελθόν απαντά το υπουργείο Ανάπτυξης. Ολη η κόντρα, φυσικά, για την περίφημη πασχαλινή αγορά.

Μόνο που η αγορά την περίοδο του Πάσχα δεν αλλάζει, η ίδια είναι όπως τις υπόλοιπες μέρες: Ασύδοτη και ανεξέλεγκτη στο έλεος του ανταγωνισμού.

Οχι γιατί κάποιος την ελέγχει ή δεν την ελέγχει. Αλλά επειδή ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, και οι δυο τους, αποφάσισαν ότι έτσι τη θέλουν.

ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΗ η δήλωση του υπουργού Παιδείας: «Δε θα ανεχθούμε κανένα φαινόμενο διαφθοράς», είπε με αφορμή τα ΤΕΕ που έδιναν παράνομα πτυχία στην Ηπειρο.

Δεν ξέρει, μήπως, ο Ε. Στυλιανίδης ότι η διαφθορά «πάει πακέτο» με την ιδιωτικοποίηση της Παιδείας;

Οταν ένα δημόσιο και δωρεάν (υποτίθεται) αγαθό παραδίδεται στους επιχειρηματίες δεν είναι αυτονόητο ότι θα εμφανιστούν και θα πληθύνουν τέτοια φαινόμενα;

Αφού βασικός στόχος της εκπαίδευσης θα γίνει το κέρδος πώς είναι δυνατόν να συγκρατηθούν τα κάθε λογής συμφέροντα (μικρά σήμερα, μεγάλα αύριο) στην ...αξιοκρατία.

Τώρα, το αν θα τους ...ανεχθεί ή όχι ο εκάστοτε υπουργός, ελάχιστα διαφοροποιεί τα πράγματα.

Ας αφήσουν, λοιπόν, την υποκρισία εκεί στο υπουργείο Παιδείας και ας αναρωτηθούν τι πολιτική εφαρμόζουν.

ΕΝΙΑΙΟ ΕΙΣΙΤΗΡΙΟ σε όλα τα μέσα μαζικής μεταφοράς αποφάσισε - αν δεν το μάθατε - η κυβέρνηση και, φυσικά, το κόστος του αυξάνει στο 1 ευρώ!

Δηλαδή, αυτοί ομαδοποιούν και εμείς την πληρώνουμε. Σας θυμίζει, μήπως, κάτι αυτή η ιστορία;

Κάπως έτσι δεν έγινε και η ιστορία με το Ασφαλιστικό; Να έχουμε λίγα Ταμεία, μας είπανε είναι ο στόχος τους, αλλά τελικά αυξήθηκαν τα όρια ηλικίας και μειώθηκαν οι συντάξεις.

Φαίνεται ότι η γραμμή είναι ...διυπουργική και θα εφαρμοστεί σε όλους τους τομείς.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τα «Πάθη» του λαού και η ανατροπή

Γρηγοριάδης Κώστας

Κάθε χρόνο τέτοιες μέρες το ενδιαφέρον των ΜΜΕ, εκτός από τη Βαρβάκειο, επικεντρώνεται στα μέτρα της Τροχαίας ενόψει της εξόδου του Πάσχα. Πέρα από το γεγονός ότι τα μέτρα αυτά είναι συνήθως από «αόρατα» μέχρι ανύπαρκτα, το ζήτημα είναι ότι μένει στο απυρόβλητο η άθλια κατάσταση των αυτοκινητοδρόμων στο εθνικό και επαρχιακό δίκτυο, καθώς οι κυβερνήσεις είτε έχουν πάψει να δίνουν χρήματα για τη συντήρησή τους είτε έχουν αναθέσει στους μεγαλοεργολάβους την κατασκευή των ιδιωτικών αυτοκινητόδρομων. Η Τροχαία με τα φυλλάδια και τα τηλεοπτικά ρεπορτάζ εστιάζουν στις «145 παγίδες του εθνικού δικτύου», ακριβώς για να μη βλέπει ο κόσμος τη μεγάλη παγίδα, την κυρίαρχη πολιτική που αδιαφορεί για τις χιλιάδες ανθρώπινες ζωές που χάνονται ή σακατεύονται κάθε χρόνο. Η μεγάλη αυτή αλήθεια επιχειρείται να κρυφτεί με μύριους τρόπους, ενώ επιχειρείται να μετακυλιστούν οι ευθύνες σε «ατομικό επίπεδο», δηλαδή στην «απροσεξία των οδηγών», λες και θέλουν να αυτοκτονήσουν... Τα «πάθη» του λαού θα συνεχίζονται και η Ανάσταση θα αργεί, όσο περιμένει κάποιο Μεσσία και δεν αποφασίζει να πάρει την υπόθεση (της κοινωνικής ανατροπής) στα χέρια του...

Η ΚΑΠ «έφαγε» το στάρι...

Η εφαρμογή της νέας ΚΑΠ και η αποδέσμευση των ενισχύσεων, που ψήφισε το 2003 η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ και εφάρμοσε στη συνέχεια η κυβέρνηση της ΝΔ, είχε ως αποτέλεσμα τη δραστική μείωση της καλλιέργειας σκληρού σιταριού.

Το έτος 2007, καλλιεργήθηκαν μόλις 3.928.336 στρέμματα, όταν το πλαφόν είναι 6.170.000 στρέμματα. Καλλιεργήθηκαν, δηλαδή, 2.241.664 στρέμματα λιγότερα από το πλαφόν που θέτει ο σχετικός κανονισμός της νέας ΚΑΠ. Η μείωση σε σύγκριση με το υπάρχον πλαφόν είναι 36,3%! Να σημειωθεί ότι το 2006 είχαν καλλιεργηθεί 5.090.000 στρέμματα, το 2005 7.050.000 στρέμματα και το 2004 7.500.000 στρέμματα με σκληρό σιτάρι. Οπως φαίνεται, μετά το 2004, χρόνο με το χρόνο η καλλιέργεια σκληρού σιταριού όλο και μειώνεται. Αυτό είναι άλλο ένα τρανταχτό παράδειγμα για το τι έκανε μέχρι τώρα η νέα ΚΑΠ και η αποδέσμευση των επιδοτήσεων...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Εμπαίζουν τους καπνοπαραγωγούς

Θύματα ανελέητου εμπαιγμού θέλουν να καταστήσουν τους καπνοπαραγωγούς κυβέρνηση, ΠΑΣΟΚ και μαζί τους ο ΣΥΝ, κι από κοντά οι διοικούντες την ΠΑΣΕΓΕΣ και τη ΓΕΣΑΣΕ. Αφορμή το ζήτημα της περικοπής της επιδότησης του καπνού κατά 50% από το 2010. Οι βαστάζοι του ευρωμονόδρομου βρήκαν ευκαιρία και αφορμή να δημιουργήσουν εντυπώσεις και να καλλιεργήσουν ψεύτικες ελπίδες στους καπνοπαραγωγούς, οι οποίοι αφού εξαναγκάστηκαν από τη νέα ΚΑΠ να σταματήσουν μαζικά την καπνοκαλλιέργια, οδηγούνται πλέον στη φτώχεια και την απόγνωση, ενώ σε 2 μόλις χρόνια τους κόβεται το 50% της ενίσχυσης, ως αποτέλεσμα των αποφάσεων που έλαβαν από το 1998 και μετά, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ. Γιατί, ένας μικρομεσαίος καπνοπαραγωγός που ελάμβανε για παράδειγμα 10.000 ευρώ ενιαία ενίσχυση από τα δικαιώματα καπνού, που προβλέπει η νέα ΚΑΠ, πώς θα μπορέσει να σταθεί και να επιβιώσει ως αγρότης και ως παραγωγός, με 5.000 ευρώ ενιαία ενίσχυση από το 2010 και μετά;...

Η κυβέρνηση της ΝΔ, η αξιωματική αντιπολίτευση του ΠΑΣΟΚ, ο ΣΥΝ και οι διοικούντες των ΠΑΣΕΓΕΣ και ΓΕΣΑΣΕ εμπαίζουν ασύστολα τους καπνοπαραγωγούς, επειδή γνωρίζουν ότι η ΕΕ, επιχειρεί να κόψει κι άλλες επιδοτήσεις από την αγροτική παραγωγή ή όπως λέγεται Α' πυλώνας και να τις μεταφέρει στο λεγόμενο Β' πυλώνα ή αλλιώς σε εξωγεωργικές δραστηριότητες. Γνωρίζουν ότι αυτή είναι και η ουσία των προτάσεων της Κομισιόν για το λεγόμενο ελέγχο υγείας της νέας ΚΑΠ, που θα παρουσιαστούν επίσημα στις 20/5 στο Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ. Αλλωστε η επίτροπος Γεωργίας της ΕΕ σε κοινή συνέντευξη Τύπου που έδωσε στις 18/4 μαζί με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, δεν άφησε περιθώρια αισιοδοξίας, δηλώνοντας πως η απόφαση του 2004 για τα καπνά δεν μπορεί να αλλάξει.

Ομως κυβέρνηση, αξιωματική αντιπολίτευση και οι ΠΑΣΕΓΕΣ - ΓΕΣΑΣΕ συνεχίζουν το τροπάρι της κοροϊδίας. Η πραγματικότητα βέβαια λέει πως από την πρώτη χρονιά εφαρμογής της νέας ΚΑΠ η καπνοκαλλιέργεια εξαφανίστηκε. Από 120.000 τόνους που ήταν η παραγωγή το 2005, το 2006 έπεσε στους 23.000 τόνους. Για παράδειγμα στην Καρδίτσα κατά την περίοδο 2002, 2003 και 2004 καλλιεργούνταν κατά μέσο όρο 17.750 στρέμματα και το 2006 καλλιεργήθηκαν 97 στρέμματα και το 2007 μόνο 52 στρέμματα! Ποικιλίες όπως τα «μαύρα», τα «τσεμπέλια» και τα «Σ-79» εξαφανίστηκαν εντελώς.

Μπρος σ' αυτήν την κατάσταση, το ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες να απορρίψουν την καταστροφική πολιτική που χαράσσει η ΕΕ και υλοποιούν και στηρίζουν οι δυνάμεις του ευρωμονόδρομου. Αυτή η πολιτική θα φέρει το ξεκλήρισμα της αγροτιάς, ενώ τα μονοπώλια και τα καρτέλ θα κυριαρχήσουν με βαρύτατες συνέπειες για τους μικρομεσαίους αγρότες και για τους εργαζόμενους. Το ΚΚΕ καλεί τους καπνοπαραγωγούς και όλους τους μικρομεσαίους αγρότες, να αγωνιστούν μαζί με την εργατική τάξη, τους αυτοαπασχολούμενους για την ανατροπή αυτής της πολιτικής και των μονοπωλίων για τη Λαϊκή Εξουσία και Οικονομία. Προβάλλει ως διέξοδο, δίπλα στον κοινωνικοποιημένο τομέα οικονομίας, τον Παραγωγικό Αγροτικό Συνεταιρισμό ώστε αυτοί με την αμέριστη βοήθεια του κράτους να παράγουν και να διαθέτουν το μόχθο τους οι μικρομεσαίοι αγρότες σ' όλη την κοινωνία έχοντας εξασφαλίσει καλό και σταθερό εισόδημα για τις οικογένειές τους.

Προσοχή στις ποντικοπαγίδες

Οταν το «Ποντίκι» δεν προσέχει τι ξετρυπώνει ...τότε κινδυνεύει να το φάει η γάτα της παραπληροφόρησης. Ο λόγος γίνεται για τη γνωστή εβδομαδιαία σατυρική εφημερίδα, που στο τελευταίο φύλλο της φιλοξενεί ένα άκρως ανακριβές δημοσίευμα με τον τίτλο «Ευρω-προβοκάτορες "τούρκοι" και "μακεδόνες"» αναφορικά με την πραγματοποίηση στις 17 Απρίλη στο χώρο του Ευρωκοινοβουλίου εκδήλωσης με θέμα «Μειονότητες στην Ελλάδα: Τούρκοι Δυτικής Θράκης και Μακεδόνες». Η συγκεκριμένη εφημερίδα καταφέρεται κατά των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ γιατί δήθεν «τους άφησε ασυγκίνητους το αλυτρωτικό παιχνίδι που πήγε να στηθεί σε βάρος της Ελλάδας» και «σύσσωμοι οι έλληνες ευρωβουλευτές έκαναν το κορόιδο στη χοντρή προβοκάτσια που στηνόταν εναντίον της Ελλάδας». Τίποτα όμως ψευδέστερο από αυτό. Οι ευρωβουλευτές του ΚΚΕ (Διαμάντω Μανωλάκου, Θανάσης Παφίλης, Γιώργος Τούσσας) είναι οι πρώτοι που ανακίνησαν το θέμα με ανοιχτή επιστολή - καταγγελία στις 11 Απρίλη με τίτλο «Επικίνδυνη η ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή» που την απευθύνουν προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, τους προέδρους των Πολιτικών Ομάδων και όλους του ευρωβουλευτές. Την επόμενη μέρα ο «Ρ» έχει ως πρώτο θέμα την καταγγελία της Ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας του ΚΚΕ, με ολοσέλιδο τίτλο στην πρώτη σελίδα τη διαπίστωση «Επικίνδυνη εξέλιξη», ενώ στην τρίτη σελίδα δημοσιεύεται ολόκληρη η ανοιχτή επιστολή των κομμουνιστών ευρωβουλευτών. Επίσης ο «Ρ» με δημοσιεύματά του παρακολούθησε σε καθημερινή βάση το θέμα. Δε διαβάζουν «Ριζοσπάστη» εκεί στο «Ποντίκι», είναι απρόσεκτοι αν και άνθρωποι των μέσων ή έχουν μπει σε άλλον ντορό; Πάντως, θα τους είναι χρήσιμο να είναι πιο προσεχτικοί, αν θέλουν. Γιατί αν ήταν, θα διάβαζαν στον «Ρ» αυτό που λέει η καταγγελία των ευρωβουλευτών του ΚΚΕ ότι «πίσω από τη σκόπιμη επικίνδυνη ανακίνηση μειονοτικών ζητημάτων στα Βαλκάνια και στην ευρύτερη περιοχή, βρίσκονται οι ΗΠΑ και άλλες ιμπεριαλιστικές δυνάμεις, με στόχο την προώθηση της αλλαγής των συνόρων και γενικότερα των συμφερόντων τους σε βάρος των λαών». Εμείς πάντως να επισημάνουμε «προσοχή στις παγίδες των ιμπεριαλιστών».



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ