Τρίτη 4 Δεκέμβρη 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Ο Σαρκοζί και η «κοινωνική ειρήνη»

Γρηγοριάδης Κώστας

«Χούλιγκανς» χαρακτήρισε τους νέους που συμμετείχαν στα επεισόδια την περασμένη βδομάδα στο προάστιο Βιλιέ ντε Μπελ ο Γάλλος Πρόεδρος. Υπενθυμίζεται ότι τα επεισόδια ξέσπασαν μετά το θάνατο δύο εφήβων, σε αυτοκινητικό δυστύχημα, όταν η μοτοσικλέτα τους συγκρούστηκε με περιπολικό.

Η ταχύτητα με την οποία τα επεισόδια ξέσπασαν και επεκτάθηκαν στο συγκεκριμένο προάστιο, αλλά και σε γειτονικά, είναι απλώς άλλη μια έκφραση της εκρηκτικής κατάστασης που επικρατεί στις υποβαθμισμένες συνοικίες της περιφέρειας των γαλλικών αστικών κέντρων. Κατάσταση που καταγράφηκε ανάγλυφα στην εξέγερση του Νοέμβρη του 2005, μην αφήνοντας περιθώρια αυταπατών ως προς τα ταξικά κοινωνικο - οικονομικά αίτιά της. Ο τότε υπουργός Εσωτερικών Σαρκοζί είχε αποκαλέσει «αποβράσματα» τους νεαρούς των γκέτο.

Σήμερα, ως Πρόεδρος εμφανίζεται προσεκτικότερος στις διατυπώσεις. Σε αυτό, όμως, που ο Σαρκοζί παραμένει συνεπής και δε θα μπορούσε να κάνει αλλιώς είναι στην επισταμένη προσπάθειά του να κρύψει τα πραγματικά αίτια της τεταμένης ατμόσφαιρας. Η αγωνία του, μάλιστα, τώρα ήταν τόσο μεγάλη που έσπευσε να τονίσει ότι «οι χουλιγκανισμοί δε σηματοδοτούν κοινωνική κρίση». Και μόνο η σπουδή του αυτή ...δείχνει πολλά!

Λαϊκισμός ... και ξερό ψωμί

Η πλειοδοσία στο λαϊκισμό είναι η γνωστή μέθοδος του ΛΑ.Ο.Σ. Τη μέθοδο αυτή έβγαλε από το μανίκι στη σύνοδο της ΚΕ του κόμματός του ο Γ. Καρατζαφέρης μιλώντας και για το ζήτημα του Ασφαλιστικού. Ετσι δεν είχε κανένα πρόβλημα να πλειοδοτήσει στην αύξηση των συντάξεων. Για 650 ευρώ εθνική σύνταξη μιλάει η ΝΔ; Σε 750 ανεβάζει το «χτύπημα» ο Καρατζαφέρης, λες και είμαστε στο καζίνο. Εδώ όμως υπάρχει μια «λεπτομέρεια». Και η λεπτομέρεια είναι πως ο ΛΑ.Ο.Σ. υιοθετεί την ίδια αντίληψη περί «εθνικής σύνταξης» της ΝΔ και περί «εγγυημένου εισοδήματος» του ΠΑΣΟΚ. Στηρίζει δηλαδή τη λογική των «κατώτερων», των ελάχιστων απαιτήσεων. Ανέξοδα ο ΛΑ.Ο.Σ. υπόσχεται ελεημοσύνη. Μόνο που στο διά ταύτα, μπροστά στην αντιασφαλιστική επίθεση της ΝΔ, ο ΛΑ.Ο.Σ. προσέτρεξε και της έδωσε στήριξη στη Βουλή συμμετέχοντας στο «διάλογο - μαϊμού». Γιατί είπαμε μπορεί κάλλιστα να λαϊκίζουμε και την ίδια στιγμή να δίνουμε χέρι βοήθειας στην αντιασφαλιστική επίθεση. Γιατί η «δουλιά» πρέπει να γίνει...

Ατυχής... η «προσπάθεια»

Για σοβαρή προσπάθεια που καταβάλλει η κυβέρνηση, σε πανελλήνιο επίπεδο, με στόχο την προάσπιση της υγιεινής και ασφάλειας των εργαζομένων, έκανε λόγο η υφυπουργός Απασχόλησης, Σοφία Καλαντζάκου, μιλώντας στα εγκαίνια του τοπικού παραρτήματος του Ελληνικού Ινστιτούτου για την Υγιεινή και Ασφάλεια των Εργαζομένων, (ΕΛΙΝΥΑΕ), στο Βόλο.

Οι εκπρόσωποι της κυβέρνησης δε φείδονται μεγάλων λόγων, ακόμα κι όταν είναι προφανές πως λένε ψέματα. Διότι, είναι πασίγνωστο ότι στη χώρα μας, με ευθύνη των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ και ελέω της εργοδοτικής αυθαιρεσίας, δεν υπάρχει καμιά φροντίδα για την προστασία των εργαζομένων στους χώρους δουλιάς, όπως, άλλωστε αποδεικνύεται και από τα εκατοντάδες εργατικά «ατυχήματα» που γίνονται κάθε χρόνο.

Αλλά, ότι οι εκάστοτε κυβερνώντες δε νοιάζονται για το τι συμβαίνει στους χώρους δουλιάς, αποδεικνύεται κι από επιστημονικές έρευνες. Οπως, π.χ., αυτή που διεξήγαγε η Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας - δημοσιεύτηκε στον «Ρ» του περασμένου Σαββάτου - που καταλήγει στο συμπέρασμα ότι στη χώρα μας δεν υπάρχει ενεργοποιημένο σύστημα αναγγελίας και καταγραφής επαγγελματικών νόσων από τους υγειονομικούς φορείς. Τα στοιχεία σχετικής μελέτης που έγινε στο πανεπιστημιακό νοσοκομείο Λάρισας έδειξαν ότι το 16% των ασθενών που εξετάστηκαν, επί ένα εξάμηνο, έπασχαν από επαγγελματική ασθένεια, ενώ το 55% δήλωσαν ότι στο χώρο της εργασίας τους είναι εκτεθειμένοι σε βλαπτικούς για την υγεία τους παράγοντες...

Φοβούνται ακόμα και να ακουστεί κουβέντα

Τα «συνεταιράκια» ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ στον ΗΛΠΑΠ φοβούνται ακόμα και να ακουστεί κουβέντα για τα σημαντικά προβλήματα που απασχολούν τους εργαζόμενους, όπως είναι το Ασφαλιστικό, η Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, οι συνθήκες εργασίας και η εντατικοποίηση της δουλιάς, οι αυθαιρεσίες στο Ταμείο Ασφάλισης (ΤΑΠ ΗΛΠΑΠ) κλπ. Τα θέματα αυτά τα έχουν θέσει εγγράφως από καιρό στο ΔΣ του Συλλόγου Εργαζομένων ΗΛΠΑΠ οι εκπρόσωποι της «Δημοκρατικής Αγωνιστικής Συνεργασίας» - ΑΕΚ, αλλά η πλειοψηφία ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ «αγρόν ηγόραζε». Κατά την πρόσφατη γενική συνέλευση των εργαζομένων ΗΛΠΑΠ, τα στελέχη της ΔΑΣ - ΑΕΚ ζήτησαν να τεθεί σε ψηφοφορία η συζήτηση των παραπάνω ζητημάτων. Αντί άλλης απάντησης τα «συνεταιράκια» ΔΑΚΕ - ΠΑΣΚΕ εξαπέλυσαν αποπροσανατολιστική επίθεση με ύβρεις, απειλές και λασπολογία, ακριβώς για να μην πάρουν θέση πάνω στα «καυτά» προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι εργαζόμενοι! Ετσι πορεύεται ο εργοδοτικός - κυβερνητικός συνδικαλισμός προς την απεργία στις 12 Δεκέμβρη. Ετσι υπονομεύει τους αγώνες των εργαζόμενων, υπηρετώντας ακριβώς τα συμφέροντα όσων επιβουλεύονται τα ασφαλιστικά και εργασιακά δικαιώματα των εργαζομένων.

Αγώνας για καθαρό νερό

Η Ελλάδα πάντα φημιζόταν για το καθαρό πόσιμο νερό της, με κάποιες μόνον εξαιρέσεις που επιβεβαίωναν μάλλον τον κανόνα. Τα περισσότερα προβλήματα αφορούσαν, κυρίως, το ζήτημα της διαχείρισης των υδάτινων πόρων. Και, βέβαια, το γεγονός αυτό αναδείκνυε και τις τεράστιες διαχρονικές ευθύνες των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, αφού η αδιαφορία τους αυτή είχε ως αποτέλεσμα πολλές περιοχές να υποφέρουν από λειψυδρία, είτε ως προς την ύδρευση, είτε ως προς την άρδευση. Οπως αποδεικνύεται, όμως, τα φαινόμενα της μόλυνσης του υδροφόρου ορίζοντα όλο και πληθαίνουν και στη χώρα μας.

Είναι χαρακτηριστική η πρόσφατη έρευνα - φωτιά του Ινστιτούτου Γεωλογικών και Μεταλλευτικών Ερευνών (ΙΓΜΕ), που αποκάλυψε προχτές ο «Ρ», σύμφωνα με την οποία τα υπόγεια νερά της Ανατολικής Αττικής έχουν μολυνθεί από βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες. Με λίγα λόγια, οι επιστήμονες του ΙΓΜΕ κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, επισημαίνοντας ότι τα νερά αυτά συνιστούν μια βραδυφλεγή «βόμβα», που απειλεί όχι μόνο την αναπτυσσόμενη πληθυσμιακά Ανατολική Αττική, αλλά όλους τους κατοίκους του Λεκανοπεδίου, είτε άμεσα (σε περίπτωση βλάβης σε κάποιον κεντρικό αγωγό της ΕΥΔΑΠ), είτε έμμεσα (μέσω της διατροφικής αλυσίδας). Η έρευνα κατέδειξε ότι πίσω από τη μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα βρίσκονται βιομηχανικές εστίες ρύπανσης, που προέρχονται από τυχόν διαρροές ή και από απευθείας ανεξέλεγκτη διάθεση των επικίνδυνων αποβλήτων τους. Υπάρχουν, βέβαια, και άλλες πηγές ρύπανσης, όπως οι παράνομες χωματερές.

Ολα, βέβαια, αυτά φανερώνουν τις τεράστιες ευθύνες των κυβερνήσεων ΝΔ και ΠΑΣΟΚ και της πολιτικής τους, καθώς το μοντέλο «ανάπτυξης» που επιφύλαξαν για τη χώρα μας, όλες αυτές τις δεκαετίες, πριμοδοτούσε την ασύδοτη δράση των βιομηχάνων. Οπως η εμπορευματοποίηση της γης και η προσπάθεια ιδιωτικοποίησης μπαίνει εμπόδιο στη διαχείριση των απορριμμάτων και πριμοδοτεί την αθλιότητα των ανεξέλεγκτων χωματερών. Κάπως έτσι φτάσαμε στο σημείο το μολυσμένο από τη βιομηχανική ασυδοσία νερό του Ασωπού να απειλεί την υγεία εργαζομένων και κατοίκων της Βοιωτίας, της Εύβοιας και της Ανατολικής Αττικής. Και ενώ οι κάτοικοι εξακολουθούν να πίνουν μολυσμένο νερό, η κυβέρνηση αρκείται στην ανακοίνωση κάποιων προστίμων - κοροϊδία! Η ιδιωτικοποιημένη - και κερδοφόρα - ΕΥΔΑΠ τσιγκουνεύεται μερικές δεκάδες χιλιάδες ευρώ για να τους τροφοδοτήσει με καθαρό νερό, το υπουργείο Υγείας αρνείται να κάνει καν επιδημιολογικές μελέτες, η κυβέρνηση γενικά αρνείται να αποχαρακτηρίσει τον Ασωπό από «αγωγό λυμάτων», να επιβάλει την απορρύπανση της περιοχής...

Ο «κόμπος έχει φτάσει πια στο χτένι». Σήμερα στη χώρα μας οι κυβερνήσεις του δικομματισμού υποχρεώνουν το λαό είτε να πληρώνει πανάκριβο νερό, λόγω ιδιωτικοποίησης των φορέων διαχείρισης αυτού του φυσικού αγαθού, είτε να πίνει μολυσμένο νερό, λόγω της ασύδοτης βιομηχανικής δράσης. Δεν πάει, όμως, άλλο αυτή η κατάσταση. Γι' αυτό το ΚΚΕ καλεί το σύνολο του λαού να πάρει την υπόθεση στα χέρια του. Να αγωνιστεί για έναν ενιαίο δημόσιο φορέα διαχείρισης των υδάτων, που στην ευθύνη του θα έχει τα υπόγεια ύδατα, την αποχέτευση, το καθαρό, υγιεινό πόσιμο νερό, το θέμα της αντιπλημμυρικής προστασίας.


Νίκος ΠΕΡΠΕΡΑΣ

Ευαισθησία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΤΟΥ Κώστα Καραμανλή το γνωρίζει ότι ο ίδιος είναι ευαίσθητος απέναντι στο θέμα των ατόμων με αναπηρία; Γνωρίζει ότι είναι θέμα προτεραιότητας και όλα τα σχετικά που είπε χτες ο πρωθυπουργός;

Γιατί ο Γιώργος Αλογοσκούφης φαίνεται να μην το έχει καταλάβει. Αλλιώς, τα κονδύλια του προϋπολογισμού για τις απαραίτητες υποδομές δε θα ήταν μειωμένα το 2008, αλλά αυξημένα.

Οπότε εδώ δύο πράγματα μπορεί να συμβαίνουν: ΄Η ο πρωθυπουργός έχει κακή συνεννόηση με τους υπουργούς του ή η κυβέρνηση μας δουλεύει και για μια ακόμη φορά προσπαθεί να παρουσιάσει με παχιά λόγια ως «φιλολαϊκή» την πολιτική της.

Κι επειδή Καραμανλής και Αλογοσκούφης έχουν αποδείξει πως μπορούν να συνεννοηθούν πολύ καλά όταν το θέλουν, καταλήγουμε χωρίς συζήτηση στη δεύτερη εκδοχή.

ΩΣΤΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ τις κινητοποιήσεις των εργαζομένων για το Ασφαλιστικό το ΠΑΣΟΚ και ο Γιώργος Παπανδρέου! Εντυπωσιακό. Στηρίζει μήπως και το αίτημα για κατάργηση του νόμου Ρέππα; Του νόμου δηλαδή που η κυβέρνηση θέλει πρώτο - πρώτο να εφαρμόσει;

Φυσικά, δεν μπήκαν στον κόπο να μας διευκρινίσουν το συγκεκριμένο θέμα, όπως και το τι γνώμη έχουν για το νόμο Σιούφα που ψηφίστηκε επί κυβέρνησης Μητσοτάκη και διατηρήθηκε σε όλα τα χρόνια της «πράσινης» διακυβέρνησης.

Μόνο που οι εργαζόμενοι κινητοποιούνται για να διασφαλίσουν και να διευρύνουν τα ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Δεν κινητοποιούνται προκειμένου να επιλέξουν ...τους τρόπους που θα τους τα περικόψουν. Είναι κατά των αντιασφαλιστικών πολιτικών είτε είναι «μπλε» είτε «πράσινοι» ...είτε «γαλαζοπράσινοι».

ΔΕ ΘΑ ΑΝΤΙΚΑΤΑΣΤΑΘΕΙ ο Βασίλης Μαγγίνας δήλωσε χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, αφού - όπως είπε - «επιτελεί άριστα το έργο του». Προφανώς, για κάποιους αυτό αποτελεί ...σημαντική είδηση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Οχι, πάντως, για εμάς. Γιατί όσοι υπουργοί κι αν αντικατασταθούν, δε σημαίνει ότι αντίστοιχα θα αντικατασταθούν και οι πολιτικές κατευθύνσεις των υπουργείων τους. Αλλαξε τίποτε - για παράδειγμα - με την αντικατάσταση της Μ. Γιαννάκου από τον Ε. Στυλιανίδη στο υπουργείο Παιδείας;

«Παραμύθια» κατά της ακρίβειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Ακαταμάχητη η συνταγή που έχει επιλέξει η κυβέρνηση για την καταπολέμηση της ακρίβειας: να μη μιλάει για την ακρίβεια, να μη γίνεται λόγος γι' αυτήν, και έτσι όλα θα πηγαίνουν καλύτερα. Αλλεπάλληλες αυξήσεις - φωτιά έχουν γίνει από την αρχή της χρονιάς σε είδη λαϊκής κατανάλωσης που φτάνουν κατά μέσο όρο το 15-20%, αλλά η κυβέρνηση «έκανε την πάπια», επιχειρώντας να μεταθέσει τις ευθύνες στην αύξηση των διεθνών τιμών πετρελαίου... Σε δεύτερη φάση, όταν τα πράγματα αγριεύουν, η κυβέρνηση προσπαθεί να ρίξει στάχτη στα μάτια των λαϊκών νοικοκυριών πουλώντας φύκια για μεταξωτές κορδέλες, όπως ότι τάχα υπάρχουν ελεγκτικοί μηχανισμοί που κάνουν καθημερινά ελέγχους στην αγορά και άλλα τέτοια παραμύθια, που πούλαγε και χτες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Εκείνο όμως που δεν πουλάει πια με τίποτα είναι το παραμύθι που λάνσαρε με ένταση ο ίδιος ο πρωθυπουργός, ότι τάχα ο ανταγωνισμός ρίχνει τις τιμές. «Ο ανταγωνισμός λειτουργεί θεωρητικά - και πολλές φορές στην πράξη - υπέρ του καταναλωτή», παραδέχτηκε ο Θ. Ρουσόπουλος επιχειρώντας να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα. Σε κάθε περίπτωση όμως, η ελευθερία των μονοπωλίων να καθορίζουν τις τιμές των προϊόντων δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμοζόμενης φιλομονοπωλιακής πολιτικής...

Θέλουν και συναίνεση στα ψίχουλα!

Είναι γεγονός ότι οι κρατικές δαπάνες για την Παιδεία στη χώρα μας βρίσκονται πολύ πίσω από τις πραγματικές λαϊκές ανάγκες. Η ελλιπής χρηματοδότηση της Παιδείας επιβεβαιώνεται ακόμα και από τους δείκτες με τους οποίους μετρούν οι ιμπεριαλιστικοί οργανισμοί, όπως ο ΟΟΣΑ που κατατάσσει την Ελλάδα στις τελευταίες θέσεις.

Η κυβερνητική απάντηση σ' αυτά, διά στόματος υφυπουργού Παιδείας Α. Λυκουρέντζου, είναι: «Η Ελλάδα αντιμετωπίζει το βάρος του δημόσιου χρέους. Καταβάλλουμε τεράστιους πόρους για την εξόφληση δανείων και τόκων προηγούμενων χρήσεων και συνεπώς οι δυνατότητες είναι περιορισμένες. Φιλοδοξούμε να μεγιστοποιήσουμε την ωφέλεια από τις δαπάνες, οι οποίες διατίθενται προς όφελος της νέας γενιάς της πατρίδας μας και διεκδικούμε να ενισχύσουμε το ανταγωνιστικό πλεονέκτημα της χώρας, με έμφαση στην Παιδεία. Στο πλαίσιο αυτό, χρειαζόμαστε τη συμμαχία και τη σύμπραξη όλων των κοινωνικών και πολιτικών εταίρων για να κάνουμε ακόμα περισσότερα και τολμηρότερα βήματα μπροστά».

Με άλλα λόγια, μπορεί να είναι λίγα τα χρήματα αλλά η έμφαση δίνεται στις αναδιαρθρώσεις, προκειμένου η Παιδεία να ανταποκρίνεται καλύτερα στις απαιτήσεις του κεφαλαίου (αυτά σημαίνουν τα περί ανταγωνιστικότητας) και η κυβέρνηση απαιτεί πλήρη συναίνεση σ' αυτή την πολιτική. Αμ δε! Οι εργαζόμενοι θα τους γυρίσουν την πλάτη.

Σοκοφρέτες αντί για μάθημα;

Ο «Ρ» έχει καταγγείλει επανειλημμένα την εισβολή διαφόρων επιχειρήσεων στα σχολεία που το λιγότερο που κάνουν είναι να διαφημίζουν τα προϊόντα τους, ενώ φτάνουν έως και να εκπονούν εκπαιδευτικά προγράμματα και να κάνουν μαθήματα επεμβαίνοντας στις ευαίσθητες νεανικές συνειδήσεις.

Ενα ακόμα τέτοιο περιστατικό μάς καταγγέλλει με αγανάκτηση ένας γονιός από το Γέρακα. Σύμφωνα με την καταγγελία του, την Παρασκευή 30 Νοέμβρη πήγε στο 1ο Δημοτικό Γέρακα ένας κλόουν από την «ΙΟΝ», και αφού έκαμε διάφορα σκετς, μοίρασε σ' όλα τα παιδιά σοκοφρέτες και από αυτή τη φιέστα οι μαθητές έχασαν μία τουλάχιστον διδακτική ώρα!

Εύλογα διαμαρτυρόμενος ο γονιός απευθύνεται στο υπουργείο Παιδείας και μεταξύ άλλων θέτει ερωτήματα: Με ποιο δικαίωμα σταμάτησαν το παιδί μου από το κανονικό του μάθημα, για να δει τη διαφήμιση μιας εταιρείας; Ποιος υποχρέωσε το παιδί μου να γίνει δέκτης πλύσεως εγκεφάλου, χωρίς να ρωτηθεί το ίδιο και χωρίς να ερωτηθώ εγώ ο γονιός του; Εχει το δικαίωμα ο κάθε επιχειρηματίας να εισβάλει στο χώρο του σχολείου και να διαφημίζει τα προϊόντα του στο παιδί μου;

Ας απαντήσει, λοιπόν, το υπουργείο, που σύμφωνα με τον υφυπουργό Α. Λυκουρέντζο έχει ...άγνοια για την εισβολή επιχειρήσεων στα σχολεία...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Μας ανήκουν τα πάντα!

Τα τελευταία νέα για την αστική τάξη της χώρας δεν είναι απλώς ελπιδοφόρα. Είναι υπέρ το δέον ευχάριστα. Χτες δημοσιοποιήθηκαν τα στοιχεία των ισολογισμών και των οικονομικών αποτελεσμάτων του 2006 για 25.972 μεγάλες εταιρείες. Συνολικά παρουσίασαν αύξηση ενεργητικού 9,5%, πωλήσεων 13,2% και κερδών προ φόρων 59,9%!!! Σε ό,τι αφορά στον όγκο των κερδών αυτά εκτοξεύτηκαν στα 9,9 δισ. ευρώ.

Υπάρχει όμως και συνέχεια... Φέτος, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία, αυτή η αύξηση της κερδοφορίας συνεχίζεται με εντεινόμενους ρυθμούς. Στο εννιάμηνο, οι εισηγμένες εταιρείες στο Χρηματιστήριο εμφάνισαν κέρδη 8,8 δισ. ευρώ (αύξηση 29,1%) με προοπτική, σύμφωνα με τους αναλυτές, στο τέλος του έτους να αναρριχηθούν στα 11 δισ. ευρώ.

Την ίδια στιγμή, έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής με θέμα την πρόοδο της επίτευξης των στόχων της στρατηγικής της Λισαβόνας διαπιστώνει ότι την περίοδο 2000 - 2006 η παραγωγικότητα της εργασίας στην Ελλάδα αυξήθηκε κατά 11,1 μονάδες και με την επίδοση αυτή η χώρα μας καταλαμβάνει την πρώτη θέση στο σύνολο των 27 χωρών - μελών της ΕΕ! Στην Ιρλανδία - τη χώρα των ακραίων νεοφιλελεύθερων επιλογών και βάση των πολυεθνικών - η παραγωγικότητα της εργασίας την ίδια περίοδο αυξήθηκε κατά 5,6 μονάδες, ενώ σε χώρες, όπως η Γαλλία, η Ιταλία, η Γερμανία, η Ισπανία, σημείωσε υποχώρηση...

Τα παραπάνω στοιχεία επιβεβαιώνουν πλήρως τις θέσεις των κομμάτων του δικομματισμού και της πολιτικής που εναλλάξ εφαρμόζουν στον τομέα της οικονομίας. Το άνοιγμα των αγορών, οι πολιτικές ενίσχυσης της ανταγωνιστικότητας και βελτίωσης της παραγωγικότητας, η στροφή προς την επιχειρηματικότητα, αποδίδουν. Μάλιστα, η λέξη ...«αποδίδουν» φαίνεται να είναι αρκετά μετριοπαθής. Πιο συνεπές με τις περιστάσεις είναι να πούμε ότι η κεφαλαιοκρατική κερδοφορία ανθοφορεί, κυριολεκτικά ξεχειλίζει.

Τι όμως είναι το κέρδος; Είναι αφαίρεση από το προϊόν που δημιουργεί ο παραγωγικός εργάτης. Είναι το μέρος του κοινωνικού προϊόντος - προϊόν που δημιουργεί η ανθρωπινή εργασία - το οποίο απαλλοτριώνει η τάξη των εκμεταλλευτών. Ως εκ τούτου το καπιταλιστικό κέρδος, ως προϊόν των κοινωνικών εκμεταλλευτικών σχέσεων, στηρίζεται στην καταλήστευση της εργασίας των άμεσων παραγωγών, δηλαδή των εργαζομένων. Οσο αυξάνεται η συμμετοχή των κερδών στο κοινωνικά παραγόμενο προϊόν, τόσο αυξάνεται ο βαθμός εκμετάλλευσης της εργασίας, τόσο περισσότερο καταληστεύονται από τους εργοδότες - καπιταλιστές οι εργαζόμενοι παραγωγοί του κοινωνικού πλούτου. Ακόμα χειρότερα, η αύξηση του πλούτου στον ένα πόλο (των κεφαλαιοκρατών) αυξάνει την εξαθλίωση - σχετική και απόλυτη - στον πόλο των εργαζομένων.

Είναι ολοφάνερο ότι στο γιγάντεμα της κεφαλαιοκρατικής κερδοφορίας συνέβαλαν ο «εκσυγχρονισμός» επί ΠΑΣΟΚ, οι «μεταρρυθμίσεις» επί ΝΔ, η επίθεση σε βάρος των εργασιακών σχέσεων και από τους δύο, οι βάρβαρες πολιτικές λιτότητας, οι αθρόες ιδιωτικοποιήσεις, οι ανατροπές στην Κοινωνική Ασφάλιση. Οπως, επίσης, ολοφάνερο είναι ότι για να ανατραπεί αυτή η κατάσταση, για να σταματήσουν πια όλο και λιγότεροι να καρπώνονται τον συνεχώς αυξανόμενο πλούτο που παράγουν οι πολλοί, απαιτείται λαϊκός ξεσηκωμός, συνολική αντεπίθεση και ρήξεις για να διεκδικήσουν οι εργαζόμενοι ό,τι τους ανήκει. Δηλαδή, τα πάντα!



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ