Σάββατο 4 Αυγούστου 2007
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Πίσω από την τουριστική βιτρίνα

Παπαγεωργίου Βασίλης

Δε βρίσκουν άνθρωπο να οδηγήσει τα ασθενοφόρα και «δανείζονται» οδηγό από τον τομέα καθαριότητας! Το παραπάνω συμβαίνει στην Πάρο, ένα πολυσύχναστο νησί κατά την καλοκαιρινή περίοδο, που σημαίνει ότι εκτός από τους κατοίκους συγκεντρώνει και πολλούς τουρίστες, παρουσιάζοντας συνεπώς αυξημένες ανάγκες στην περιφρούρηση της δημόσιας υγιεινής και την προστασία της υγείας τόσων ανθρώπων. Στη χτεσινή ανακοίνωση του Δήμου Πάρου επισημαίνεται παρ' όλ' αυτά ότι η παραπάνω μεταφορά θα προκαλέσει «σοβαρά προβλήματα» στον τομέα της καθαριότητας του νησιού.

Η κατάσταση την οποία βιώνουν οι κάτοικοι της νησιωτικής (και όχι μόνο) επαρχίας, ακόμα και μέσα στο καλοκαίρι, περίοδο κατά την οποία η κυβέρνηση καλλωπίζει την τουριστική βιτρίνα της χώρας, είναι πλούσια σε συμπεράσματα: Μόλις χτες, η ζωή ενός 7χρονου παιδιού από τη Λέρο, που τραυματίστηκε σε τροχαίο, κινδύνευσε, όταν η διακομιδή του σε νοσοκομείο με το απαραίτητο προσωπικό και εξοπλισμό (δηλαδή στην Αθήνα) διήρκεσε... 6 ώρες! Την προηγούμενη εβδομάδα, οι Φούρνοι έμειναν δύο μέρες χωρίς ρεύμα, με αποτέλεσμα οι μικρομαγαζάτορες της περιοχής να υποστούν μεγάλη οικονομική ζημιά!

Το πρόβλημα είναι ότι οι γαλάζιες και πράσινες κυβερνήσεις, στα πλαίσια της αντιλαϊκής τους πολιτικής, παραδίδουν τα πάντα, από την Υγεία μέχρι την Ενέργεια, στις κερδοσκοπικές διαθέσεις του κεφαλαίου, αδυνατώντας να εξασφαλίσουν με επάρκεια και ασφάλεια ακόμα και στοιχειώδεις υπηρεσίες για τους εργαζόμενους. Ας τα 'χουν υπόψη τους όλα αυτά οι κάτοικοι των νησιών - και όχι μόνο - όταν βρεθούν πάνω από την κάλπη...

«Ανεξάρτητο» κουκούλωμα

Θυμόσαστε εκείνο τον νεαρό Βραζιλιάνο που στις 22 Ιούλη του 2005 οι Βρετανοί αστυνομικοί τον σκότωσαν σαν το σκυλί στ' αμπέλι στο σταθμό του μετρό στο Στόκγουελ, επειδή είχε μια εκδρομική τσάντα και άρα θεωρήθηκε ύποπτος για τρομοκρατία; Θυμόσαστε το πόσα ψέματα είχαν ακουστεί τότε για την εν ψυχρώ δολοφονία; Λοιπόν, όπως συνηθίζεται σε όλες τις ανάλογες περιπτώσεις σε όλες τις χώρες του αναπτυγμένου καπιταλισμού, διορίστηκε μια «ανεξάρτητη επιτροπή» για να ψάξει την υπόθεση. Οπως επίσης συνηθίζεται σε όλες τις αναπτυγμένες καπιταλιστικές χώρες, η «ανεξάρτητη επιτροπή» ανέλαβε να ξεπλύνει την υπόθεση. Ετσι, ενώ χαρακτηρίζει «τρομερό λάθος» το έγκλημα των Βρετανών αστυνομικών, πάει και βρίσκει εξιλαστήριο θύμα στον τομέα... της επικοινωνίας. Δηλαδή καταγγέλλει «σοβαρές αδυναμίες» στο χειρισμό από την αστυνομία των πληροφοριών μετά τον πυροβολισμό. Συγκεκριμένα κατηγορεί ανώτατο αξιωματικό της βρετανικής αντιτρομοκρατικής υπηρεσίας για... απόκρυψη της πληροφορίας ότι σκοτώθηκε ένας αθώος. Κατά τ' άλλα ούτε γάτα ούτε ζημιά. Μάλιστα ακόμα και σ' αυτή την επικοινωνιακή πλευρά της υπόθεσης βγάζουν εντελώς «λάδι» τον αρχηγό της Σκότλαντ Γιαρντ. Οτι δηλαδή δεν παραπλάνησε το κοινό, αλλά κρατήθηκε στο σκοτάδι από τους ανώτερους αξιωματικούς του, μολονότι πολλοί από αυτούς... άρχιζαν να αντιλαμβάνονται την αλήθεια. Τώρα, εμείς άμα «υποθέσουμε» πως αφού έγινε εν ψυχρώ το έγκλημα, δοκίμασαν όπως όπως να το κουκουλώσουν και αφού δε γινόταν έτσι στα γρήγορα, βρήκαν τρόπο να το σκεπάσουν μέσω «ανεξάρτητης επιτροπής», είμαστε καχύποπτοι άνθρωποι;;;

Ερωτήματα «αριστερών»

Στο Ηράκλειο Κρήτης μίλησε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος θέτοντας τα ψευδεπίγραφα ερωτήματα: «Ποιος κυβερνάει αυτό τον τόπο;» και «υπάρχει πρωθυπουργός;»! Επιχειρώντας να τα απαντήσει έθεσε μια σειρά από ερωτήματα του τύπου «μήπως κυβερνάει το λόμπι των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων; Μήπως κυβερνάει το διεθνές χρηματοπιστωτικό σύστημα και το εγχώριο καρτέλ των τραπεζών;». Η τεχνητή διάσπαση της αδιάρρηκτης σχέσης μεταξύ πολιτικής και οικονομίας αποτελεί συνειδητή επιλογή για την ηγεσία του ΣΥΝ, αφού πάνω της οικοδομεί προτάσεις όπως αυτή για «προοδευτική ανασυγκρότηση της χώρας» εφικτή κατά την αντίληψή της εντός του υπάρχοντος κοινωνικοοικονομικού πλαισίου.

Σ' αυτή βάση άλλωστε πατάνε και εκτιμήσεις, όπως αυτή από την ομιλία του, με βάση την οποία η κυβέρνηση εγκαλείται για λάθος επιλογές κι όχι για συγκεκριμένη στρατηγική που αποτελεί μονόδρομο για τους πολιτικούς εκπροσώπους του μεγάλου κεφαλαίου. Οπως ανέφερε ο Αλ. Αλαβάνος, η κυβέρνηση «αντί για δεσμεύσεις για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους, αντί για πολιτικές που θα στηρίζουν το δημόσιο χώρο και το δημόσιο τομέα της οικονομίας, αντί για άμεσες πολιτικές ανακούφισης των αδυνάτων» επιλέγει, όχι την εφαρμογή μιας βαθιά αντιλαϊκής πολιτικής, αλλά απλώς «τη διαμόρφωση μιας επικοινωνιακής επίθεσης»!

Η επανασύσταση της αγροφυλακής

Και να που μας ξαναπροέκυψε ο αγροφύλαξ. Ως προς το εκσυγχρονιστικότερο, βεβαίως, καθότι ο παλιός δραγάτης μετονομάζεται «αστυνομικός της οικολογίας». Η κυβέρνηση υποστηρίζει ότι η επανασύσταση της «εν πολλαίς αμαρτίαις περιπεσούσης» αγροφυλακής σκοπόν έχει την αξιοποίησή της για την προστασία των δασών και, γενικότερα, του φυσικού περιβάλλοντος. Η αλήθεια, όμως, είναι ότι στοχεύει στη δημιουργία ενός ακόμα κρατικού κατασταλτικού μηχανισμού, που θα χρησιμοποιείται για την εμπέδωση πιο ασφυκτικού «κλίματος» αστυνομοκρατίας στην ύπαιθρο και για την υπεράσπιση και προστασία των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων που τη λυμαίνονται.

Ας θυμηθούμε ποιος ήταν ο ρόλος του αγροφύλακα. Εμφανιζόταν ως προστάτης της περιουσίας των χωρικών, με καθήκον να προστατεύει τα κτήματα και τα ζώα από τους κλέφτες. Λίγο, όμως, νοιαζόταν για τους μικρονοικοκύρηδες του χωριού και περισσότερο για τους μεγαλονοικοκυραίους, μετατρεπόμενος, στην ουσία, σε άμισθο «μπιστικό» τους. Οι κάτοχοι μεγάλων γεωργικών και δασικών εκτάσεων βρίσκονταν υπό τη συνεχή προστασία του κι αν κάποιος «τολμούσε» να πάρει ένα καρπούζι από το μποστάνι τους ή λίγα ξύλα για το χειμώνα από το δάσος τους κι έπεφτε στην αντίληψή του, «φίδι που τον έφαγε». Αν δε στελνόταν «πεσκέσι» στον εισαγγελέα, θα ξυλοφορτωνόταν ανηλεώς, «προς γνώσιν και συμμόρφωσιν».

Στα καθήκοντα του αγροφύλακα ήταν και η προστασία του περιβάλλοντος. Ομως, κανένα ενδιαφέρον δεν έδειχνε για την περιβαλλοντική καταστροφή που προκαλούσαν τα μεγάλα οικονομικά συμφέροντα, εκμεταλλευόμενα ασύδοτα και με κερδοσκοπική μανία τη Φύση και το μόνο που τον απασχολούσε ήταν ...οι κοπριές στα κοτέτσια, στους στάβλους και στα μαντριά. Και, βεβαίως, «μέσα στο κλίμα της εποχής», εκείνοι που βρίσκονταν συνεχώς στο στόχαστρό του και την «πλήρωναν πολύ ακριβά» ήταν οι κομμουνιστές και, γενικότερα, οι αριστεροί. Ετσι ο αγροφύλακας, όπως και ο χωροφύλακας, ήταν ο «μπαμπούλας του χωριού», ως εκπρόσωπος μιας εξουσίας που διώκει τους φτωχούς και τους αδυνάτους και στρέφεται κατά των αντιπάλων των κυρίαρχων πολιτικών δυνάμεων του συστήματος.

Η πολιτική των κυβερνήσεων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ προωθεί, σήμερα, τη συγκέντρωση της γης σε λίγα χέρια αγροτοβιομηχάνων και την παράδοση του δασικού πλούτου της χώρας στην κερδοσκοπία του κεφαλαίου. Επειδή, δε, αυτή η εξέλιξη είναι σίγουρο ότι θα προκαλέσει λαϊκές αντιδράσεις στην ύπαιθρο, το «γκουβέρνο» φροντίζει να πάρει μέτρα για τη σκληρή αντιμετώπισή τους. Και η επανασύσταση της αγροφυλακής σ' αυτή την κατεύθυνση κινείται και εκεί στοχεύει. Τα άλλα, περί «οικολογικής αστυνομίας», λέγονται προς παραπλάνηση του λαού και «για τα μάτια του κόσμου». Διότι, αν η κυβέρνηση ήθελε, πράγματι, την ενίσχυση της προστασίας των δασών, θα προχωρούσε στις αναγκαίες προσλήψεις δασικών και πυροσβεστών. Δεν το κάνει, γιατί άλλος είναι ο σκοπός της...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Ετοιμότητα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΔΕΝ ΤΟΥΣ ΑΡΕΣΟΥΝ τα εκλογικά σενάρια εκεί στη Νέα Δημοκρατία, αλλά τελικά τα τροφοδοτούν με τον τρόπο τους. Χτες ο γραμματέας της ΝΔ Λευτέρης Ζαγορίτης δήλωσε ότι «είμαστε έτοιμοι» για εκλογές, αν και προσπάθησε να τα μπουρδουκλώσει σε σχέση με το χρόνο διεξαγωγής τους.

Εδώ που τα λέμε, γιατί να μην ...είναι έτοιμοι; Νομοθεσία που αλλοιώνει τη λαϊκή θέληση μέσω των «πλειοψηφικών» συστημάτων και εξοβελισμό της απλής αναλογικής διαθέτουν και, μάλιστα, με τη στήριξη του ΠΑΣΟΚ.

Τον κρατικό μηχανισμό στα χέρια τους επίσης τον έχουν, όπως και ένα σωρό κοινοτικά προγράμματα τα οποία μπορούν ωραιότατα να αξιοποιήσουν, προκειμένου να ανταλλάξουν ψήφους με θέσεις ορισμένου χρόνου και μερικής απασχόλησης.

Ετοιμάστηκε και το παραπλανητικό νομοθετικό τους έργο με αυξήσεις ψίχουλα για τους συνταξιούχους, καθώς και άλλες ρυθμίσεις κοροϊδίας προς τους φορολογούμενους και τους δημόσιους υπαλλήλους.

Ετοιμο είναι και το πλαίσιο των «διαπραγματεύσεών» τους με τους μεγαλοκαναλάρχες, αφού φρόντισαν οι ουσιαστικές λεπτομέρειες για τις παροχές των ραδιοτηλεοπτικών αδειών να οριστούν με υπουργικές αποφάσεις.

Σε πλήρη ετοιμότητα και οι εταιρείες των «γκάλοπ» προκειμένου να χειραγωγούν με τον τρόπο τους την κοινή γνώμη και να αντισταθμίζουν τις «γκαλοποεπιθέσεις» του αντιπάλου. Το έλυσαν κι αυτό νομοθετικά.

Πάνω από όλα όμως διαθέτουν ...εξαιρετικά χρήσιμη αξιωματική αντιπολίτευση. Ξέρουν εκ των προτέρων πως όσο έντονος κι αν είναι ο προεκλογικός αγώνας με το ΠΑΣΟΚ, όσα σκάνδαλα κι αν εμφανιστούν από εδώ κι από εκεί, ποτέ δε θα αμφισβητηθεί η ουσία της πολιτικής τους.

ΔΕΚΑ ΟΙ ΕΚΛΕΚΤΟΙ της Χαριλάου Τρικούπη που θα αποτελέσουν τη Γραμματεία της Επιτροπής Εκλογικού Αγώνα, με τον πρόεδρο μαζί (φανταζόμαστε ότι τον θεωρούν χρήσιμο στην όλη διαδικασία) μιλάμε για ....ενδεκάδα κατά τα ποδοσφαιρικά πρότυπα.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Ανάμεσά τους και ο Κώστας Λαλιώτης. Δείγμα ότι ο προεκλογικός αγώνας θα είναι βεβαίως στα «νέα» και «καινοτόμα» πρότυπα που υποτίθεται ότι πρεσβεύει ο Γιώργος Παπανδρέου, πλην όμως στην ανάγκη θα αξιοποιηθούν τα παλιά και δοκιμασμένα ΠΑΣΟΚικά κόλπα.

Αυτά που ποτέ στην πραγματικότητα δεν εγκατέλειψαν...

Η κοροϊδία των αποζημιώσεων...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Προεκλογικά «ομήρους» θέλει να κρατήσει η κυβέρνηση της ΝΔ τους πυρόπληκτους αγροτοκτηνοτρόφους, τάζοντας «γρήγορη καταβολή» των αποζημιώσεων, ίσως και στις γιορτές των Χριστουγέννων, την ίδια στιγμή που ο πρόεδρος του ΕΛΓΑ Ν. Κατσαρός, σε δημόσιες δηλώσεις του, κάνει λόγο για πολύ μεγαλύτερο διάστημα. Βεβαίως, η ουσία είναι ότι οι οικονομικές ενισχύσεις όποτε και να δοθούν, ελάχιστα θα καλύψουν από το πραγματικό κόστος του πλήγματος που δέχτηκαν οι αγροτοκτηνοτρόφοι, ιδιαίτερα οι μικροί και φτωχοί. Ωστόσο, είναι ενδεικτικό για τη λειτουργία συνολικά του πολιτικού συστήματος, το πώς «πετιέται το μπαλάκι» των ευθυνών από το ένα κυβερνητικό στέλεχος στο άλλο, ιδιαίτερα όταν όλοι γνωρίζουν ότι οι δεσμεύσεις τους απέναντι στην ΕΕ ελάχιστα περιθώρια κινήσεων επιτρέπουν... Πάντως, τις τελευταίες μέρες η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, «παίζει» άσχημο παιχνίδι στο θέμα των αποζημιώσεων, είτε αυτές αφορούν τις πρόσφατες πυρκαγιές, είτε αυτές που αφήνει να εννοηθεί ότι θα δοθούν για τη λειψυδρία. Ιδιαίτερα για τη δεύτερη περίπτωση, η κοροϊδία δεν έχει προηγούμενο, αφού ενώ γνωρίζει ότι ο εν ισχύι κανονισμός κρατικών οικονομικών ενισχύσεων δεν προβλέπει αποζημίωση για περιπτώσεις καύσωνα - πέραν κάποιων «παραθύρων» που ...«ανοιγοκλείνουν», αναλόγως της ...εκλογικής περιφέρειας - υπόσχεται ότι αυτές θα δοθούν, παραπέμποντας τους αγρότες στον ΕΛΓΑ. Λες και οι υπάλληλοι του ΕΛΓΑ έχουν δικά τους κονδύλια που τα καταβάλλουν κατά το δοκούν, χωρίς να δεσμεύονται από τον κανονισμό, που η εκάστοτε πολιτική ηγεσία του υπουργείου συντάσσει και εγκρίνει...

Χωρίς απόφαση

Χωρίς απόφαση έληξε η προχτεσινή συνεδρίαση του ΔΣ της Διδασκαλικής Ομοσπονδίας Ελλάδας (ΔΟΕ), θέμα της οποίας ήταν η απόφαση του υπουργείου Παιδείας για έκτακτη επιχορήγηση προς τους Δήμους και τις Νομαρχίες ύψους 4.575.000 ευρώ για την απόκτηση «ελαφρών αιθουσών», προκειμένου να καλυφθούν ανάγκες σε νηπιαγωγεία.

Και τη στιγμή που κοινή διαπίστωση είναι πως θα δημιουργηθεί χάος στα νηπιαγωγεία της χώρας με την έναρξη της νέας χρονιάς, η ΔΑΚΕ κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της, υποστηρίζοντας ότι «όλα πάνε καλά. Η κυβέρνηση κάνει ό,τι μπορεί»... Οσο για την «κριτική» της ΠΑΣΚ, αναλώθηκε σε επουσιώδη ζητήματα, καθώς σε κεντρικά θέματα ταυτίζεται πλήρως με την πολιτική της ΕΕ.

«Ακέραια την ευθύνη, όπως επισήμανε ο εκπρόσωπος της ΕΣΑΚ - ΔΕΕ, έχει η κυβέρνηση της ΝΔ και η πολιτική ηγεσία του υπουργείου, που προχώρησε ακάθεκτη στη "διά βίου μάθηση". Κανένα τμήμα της εκπαίδευσης δεν πρέπει να υπαχθεί στην Τοπική Αυτοδιοίκηση. Απώτερος στόχος είναι η μείωση του συνολικού χρόνου σπουδών, η πιο πρόωρη ταξική επιλογή και η μαζική στροφή των παιδιών της εργατικής τάξης και των φτωχών λαϊκών στρωμάτων στις δεξιότητες και την ψευτοκατάρτιση, η επιτάχυνση της αποκέντρωσης της εκπαίδευσης και των καπιταλιστικών αναδιαρθρώσεων». Μπροστά σε αυτή τη βίαιη και απαράδεκτη ψυχολογικά και κοινωνικά κατάσταση, αναρωτιέται κανείς για ποια προσχολική αγωγή μιλάμε;

Περί δικτύων

«Το Υπουργείο εντάσσει το Ινστιτούτο Υγείας του Παιδιού (ΙΥΠ) σε ένα εθνικό δίκτυο κρατικών εργαστηρίων δημόσιας υγείας για το οποίο σύντομα θα κληθεί η επιστημονική κοινότητα σε διαβούλευση», ανακοίνωσε προχτές ο υφυπουργός Υγείας Θανάσης Γιαννόπουλος με αφορμή σχόλια, επειδή το ΙΥΠ δεν περιλαμβάνεται στο υπό συζήτηση νομοσχέδιο για την Ερευνα και την Τεχνολογία. Το ΙΥΠ εποπτεύεται από το υπουργείο Υγείας και, σύμφωνα με τον Θανάση Γιαννόπουλο, με το υπό σύσταση «δίκτυο σχεδιάζεται ότι θα καλύπτει ολόκληρη τη χώρα και θα περιλαμβάνει όλα τα ανάλογου προσανατολισμού κέντρα».

Οι ανακοινώσεις αυτές κάθε άλλο παρά καθησυχάζουν για την τύχη του ΙΥΠ. Αντιθέτως εντείνουν τις ανησυχίες καθώς όπου ακούγονται δίκτυα συνοδεύονται με φόρτωμα περισσότερων ευθυνών για την κάλυψη αναγκών που χρειάζονται νέες δομές - για τις οποίες δεν ακούγεται τίποτε. Οσο για την «πλήρη στήριξη του ΙΥΠ από το υπουργείο Υγείας στο έργο και την αποστολή από πλευράς υλικοτεχνικής υποδομής και εξοπλισμού όσο και από της πλευράς της στελέχωσης σε ανθρώπινο δυναμικό» - όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση - καλύτερα να μην περηφανεύονται ούτε η σημερινή ούτε οι προηγούμενες κυβερνήσεις...

«Μέτρο ενίσχυσης»

Μετά τις πρόσφατες πυρκαγιές στην Κεφαλονιά, η κυβέρνηση για μια ακόμα φορά βάφτισε «μέτρα ενίσχυσης» το ξεπούλημα που προωθεί. Ετσι, κάπου ανάμεσα στη «στοχευμένη προβολή του νησιού» στις διεθνείς εκθέσεις και στην καταβολή επιπλέον 40.000 ευρώ για τη διαφημιστική προβολή, που έτσι κι αλλιώς θα έπρεπε να είναι ένα το κρατούμενο και χωρίς πυρκαγιές, η γενική γραμματέας του υπουργείου Τουριστικής Ανάπτυξης ανακοίνωσε ότι μέχρι το τέλος του μήνα θα είναι έτοιμη και η προκήρυξη για τη μαρίνα του νησιού. Η προκήρυξη, δηλαδή, για το ξεπούλημα της μαρίνας, που απεργάζονται οι γαλαζοπράσινες κυβερνήσεις χρόνια τώρα στο πλαίσιο της πολιτικής της παράδοσης της δημόσιας περιουσίας σε επιχειρηματικά συμφέροντα, στο όνομα της «ανταγωνιστικής» τουριστικής ανάπτυξης. Βάφτισαν πάλι το κρέας ...ψάρι.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ταξίματα μακριά από τις ανάγκες

Μοιράζουν «ψίχουλα» και... δυνατότητες προς άγραν ψήφων. Αυτές και μόνο οι λέξεις φθάνουν να περιγράψουν την πάγια τακτική των κυβερνήσεων του δικομματισμού κάθε φορά που πλησιάζουν οι εκλογές. Και φυσικά οι επικείμενες εκλογές δεν αποτελούν εξαίρεση. Μόλις προχτές, η κυβέρνηση της ΝΔ κατέθεσε δύο νομοσχέδια στη Βουλή. Το ένα για τους συμβασιούχους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση και το άλλο για το συνταξιοδοτικό καθεστώς των εργαζομένων στο Δημόσιο.

Στο νομοσχέδιο για την Τοπική Αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση της ΝΔ παρατείνει μέχρι το 2010 τη μοριοδότηση των συμβασιούχων για τη συμμετοχή τους σε διαδικασίες προσλήψεων. Κατά ένα χρόνο, μέχρι τα τέλη 2008, παρέτεινε και το χρονικό όριο κλεισίματος των Δημοτικών Επιχειρήσεων που δε θα πληρούν τα κριτήρια ιδιωτικοοικονομικής λειτουργίας του νέου Κώδικα Δήμων και Κοινοτήτων. Κώδικα που, μαζί με την κυβέρνηση της ΝΔ, στηρίζουν οι δήμαρχοι του δικομματισμού και του ΣΥΝ, οι συνδικαλιστικές τους δυνάμεις.

Το κλείσιμο των Δημοτικών Επιχειρήσεων οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στις απολύσεις χιλιάδων εργαζομένων. Και αυτό η κυβέρνηση της ΝΔ δε θέλει να συμβεί μέσα στην προεκλογική περίοδο. Η κοροϊδία μεγαλώνει καθώς στο ίδιο νομοσχέδιο προβλέπεται ότι οι συμβασιούχοι αορίστου χρόνου σ' αυτές τις επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να μεταφερθούν στους δήμους, αν το θελήσει η δημοτική αρχή. Αλλιώς, να μεταταχθούν σε περιφέρειες, νομαρχίες και σε Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου ή Ιδιωτικού Δικαίου του δημόσιου τομέα, αν γίνει αποδεχτό το αίτημά τους.

Επίσης, εργαζόμενοι ΔΕΚΟ εκτός Χρηματιστηρίου, Νομικών Προσώπων Ιδιωτικού ή Δημόσιου Δικαίου του δημόσιου τομέα, μπορούν να μεταταχθούν στο στενό Δημόσιο, επίσης αν γίνει δεκτό το αίτημά τους. Ανάλογα ισχύουν και για εργαζόμενους σε ΚΕΠ. Αυτό που κάνει η κυβέρνηση της ΝΔ είναι να εμπορεύεται την ανάγκη των συμβασιούχων για μεροκάματο. Πουλά ψεύτικες ελπίδες, μοιράζει δυνατότητες για δουλιά αλλά όχι θέσεις μόνιμης και σταθερής εργασίας, ούτε καν δουλιά, ζητώντας για αντάλλαγμα την ψήφο τους.

Στο άλλο νομοσχέδιο δίνει αύξηση 4% για το 2007 στους συνταξιούχους του Δημοσίου. Την ίδια στιγμή προχωρά σε ρυθμίσεις όπως: τη χορήγηση στη χήρα σύζυγο-συνταξιούχο του δημοσίου να παίρνει μόλις το 25% της σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου-συνταξιούχου, τη στιγμή που στο ΙΚΑ το ποσοστό αυτό ανέρχεται στο 70% της οργανικής σύνταξης του αποβιώσαντος συζύγου. Τον υπολογισμό της εκπαιδευτικής άδειας μέχρι μία πενταετία ως συντάξιμο χρόνο και άλλα. Το σύνολο των μέτρων βρίσκεται μακριά από τις πραγματικές ανάγκες, είναι αποσπασματικά και παρουσιάζουν ως «γενναιοδωρία» της κυβέρνησης δικαιώματα αυτονόητα και στοιχειώδη. Σ' αυτά τα μέτρα-κοροϊδία, το μόνο που βρήκε να πει το ΠΑΣΟΚ είναι ότι ανακοινώνονται την τελευταία ώρα.

Ο χρόνος των εκλογών πλησιάζει και η ανούσια αντιπαράθεση ΝΔ και ΠΑΣΟΚ θα εντείνεται. Μαζί με τη σκανδαλολογία και τις ηθικολογίες, θα ξιφουλκήσουν και για το ποιος θα δώσει περισσότερα ψίχουλα. Στο χέρι των εργαζομένων και των συνταξιούχων είναι να τους δώσουν την απάντηση που πρέπει. Να στείλουν μήνυμα πως δεν πέφτουν στο λάκκο της παροχολογίας του πτωχοκομείου. Η αποδυνάμωση της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ στις ερχόμενες εκλογές, η αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, μπορεί και πρέπει να αποτελέσει ουσιαστικό βήμα διεκδίκησης των σύγχρονων και πραγματικών αναγκών εργαζομένων και συνταξιούχων.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ