«Στόχος να στραφεί το ερευνητικό έργο των πανεπιστημίων και των ερευνητικών κέντρων σε πεδία ευρύτερης συνεργασίας με ελληνικές και ξένες επιχειρήσεις. Η νέα διακυβέρνηση θεωρεί μονόδρομο τη συνεργασία ΑΕΙ και επιχειρήσεων, προκειμένου και να αξιοποιηθούν οι κοινοτικοί πόροι και κυρίως να ενισχυθεί η παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής προστιθέμενης αξίας»...
Η ομολογία για το βασικό στόχο των αναδιαρθρώσεων στην εκπαίδευση είναι τόσο κυνική, που περιττεύει να προσθέσουμε οποιοδήποτε σχόλιο.
Ενα ακόμα δεκανίκι στην κυβέρνηση πρόσφερε χτες ο ΣΥΝ, ο πρόεδρος του οποίου, Αλ. Αλαβάνος, με Ερώτησή του στη Βουλή ζήτησε από την υπουργό Παιδείας να υπερασπιστεί το άκρως αντιεπιστημονικό βιβλίο Ιστορίας της ΣΤ' Δημοτικού. Απέσπασε δε από την υπουργό την ικανοποίηση του αιτήματός του και τη διαβεβαίωση ότι «δεν πρόκειται να αποσυρθεί το βιβλίο», παρ' όλο που και αυτό όπως και όλα τα νέα σχολικά βιβλία ταιριάζουν καλύτερα στο καλάθι των αχρήστων.
Στην ουσία, όμως, με πρόσχημα την κριτική που γίνεται στο βιβλίο από εθνικιστικά και ακροδεξιά στοιχεία, ο Αλ. Αλαβάνος έδωσε πάτημα στην υπουργό Παιδείας να του απαντήσει ότι «δεν πρόκειται η σημερινή κυβέρνηση και η παρούσα ηγεσία να επιτρέψουν διάφορες πολιτικοϊδεολογικές αντιλήψεις οποιουδήποτε, να γίνουν αντικείμενο σε σχέση με το τι θα λέει ή δε θα λέει το βιβλίο» και ότι «το υπουργείο δεν πρόκειται να υποχωρήσει ούτε καταλαβαίνει τίποτα από πιέσεις». Δηλαδή, έδωσε πάτημα για την άκαμπτη υπεράσπιση του βιβλίου, που προφανώς είναι απόλυτα σύμφωνο με την ιδεολογική τοποθέτηση της κυβέρνησης, έναντι οποιασδήποτε άλλης ιδεολογικής τοποθέτησης.
Η ίδρυση και η λειτουργία Παρατηρητηρίου του Ευρωπαϊκού Γραφείου του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ) στην Αθήνα -αντίστοιχου με εκείνου των Βρυξελλών - συμφωνήθηκε στη χτεσινή συνάντηση του υπουργού Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλου με τον γενικό διευθυντή του Περιφερειακού Γραφείου του ΠΟΥ Marc Danzone.
«Το γραφείο αυτό, θα έχει διεθνές καθεστώς και θα καλύπτει σημαντικά ζητήματα και ειδικότερα θέματα που αφορούν στις μη μεταδόσιμες νόσους (καρδιακές παθήσεις, αρτηριακή πίεση, κάπνισμα, αλκοόλ, παχυσαρκία) αλλά και σε θέματα που αφορούν στον ιατρικό τουρισμό» είπε ο υπουργός Υγείας. Ανάλογα γραφεία με αυτό που θα λειτουργήσει στην Αθήνα, πέραν των Βρυξελλών, υπάρχουν σήμερα στη Ρώμη και τη Βόννη, με εξειδίκευση στο περιβάλλον και στη Βαρκελώνη, επίσης με εξειδίκευση στα συστήματα Υγείας.
Καλή η παρακολούθηση του Παρατηρητηρίου σ' αυτά, αλλά το όφελος για τους εργαζόμενους είναι μηδέν αφού η πολιτική εμπορευματοποίησης εντείνει τις ανατροπές στο σύστημα Υγείας, καθώς στην Αθήνα γίνεται πλέον των Βρυξελλών λόγω των μεγάλων κοινωνικών περικοπών γεγονός που κάνει απαγορευτικές τις υπηρεσίες του για τα λαϊκά στρώματα.
Οι «χάρτες υποχρεώσεων των δημόσιων επιχειρήσεων προς τον καταναλωτή» περιλαμβάνονται συγκεντρωμένοι σε ένα έντυπο που διένειμε χτες το υπουργείο Ανάπτυξης, στη διάρκεια μιας φιέστας που διοργάνωσε με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Καταναλωτή. Εχοντας αφήσει την κερδοσκοπία να οργιάζει σε όλους τους τομείς, η κυβέρνηση μοιράζει απλόχερα... χάρτες υποχρεώσεων και κάνει φιέστες δηλώνοντας ανέξοδα την... αφοσίωσή της στους καταναλωτές που εξαιτίας της πολιτικής της γίνονται καθημερινά θύματα των κάθε λογής κερδοσκόπων. Και μόνο που, όπως επανέλαβε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης Γ. Παπαθανασίου, αυτό στο οποίο στοχεύει η κυβέρνηση είναι ένα σύστημα που να ανταποκρίνεται «στα δεδομένα και τις ανάγκες της σημερινής πραγματικότητας» και εξηγεί μεταξύ άλλων: «της παγκοσμιοποιημένης αγοράς, του ελεύθερου ανταγωνισμού» κλπ. ο καθένας αντιλαμβάνεται πόσο μπορεί να βρει το δίκιο του ο καταναλωτής μέσα σ' ένα τέτοιο σύστημα.
Αραγε, τόσο καιρό στην περιοχή αυτό που έφταιγε ήταν το ότι δεν είχαμε ...αγωγό και δε συνέπλεαν τα εμπορικά και οικονομικά συμφέροντα των γύρω χωρών; Ετσι τώρα θα στήσουμε όλοι χορό ευδαιμονίας γύρω από τον ...μεγάλο σωλήνα...;
Αυτά μάλλον μοιάζουν με παραμύθια για μικρά παιδάκια παρά με ανάλυση της διεθνούς και τοπικής πραγματικότητας. Κι έχουν φυσικά τους λόγους τους να τα προβάλλουν όσοι τα προβάλλουν.
Μόνο που η ιστορία της ευρύτερης περιοχής μας είναι εντελώς διαφορετική. Και τα συμφέροντα πότε συμπλέουν και πότε όχι, οι ανταγωνισμοί υφίστανται και ενίοτε εντείνονται ή υποχωρούν.
Η ουσία όμως παραμένει: Μέσα στο πλαίσιο που φτιάχνουν η ΕΕ και οι ΗΠΑ, με τη Ρωσία να μπλέκεται σε ορισμένες περιπτώσεις, οι τοπικές κυβερνήσεις άγονται και φέρονται με τους λαούς να ...πληρώνουν τελικά τη νύφη... Μερικές φορές πολύ ακριβά.
Οσο για το χορό που προαναφέραμε, είναι σίγουρο πως θα στηθεί. Μόνο που θα είναι ένας χορός δισεκατομμυρίων και θα διασκεδάσουν μόνο τα μονοπώλια που θα κερδοσκοπήσουν (και) από αυτή την ιστορία.
ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, το υπουργείο Εργασίας συνεχίζει να κάνει ...θαύματα. Αυτή τη φορά έριξε - όπως ανακοίνωσαν - το ποσοστό ανεργίας κάτω από το 9%. Σε λίγο θα βγάζουν και λαγούς από καπέλα, όπως φαίνεται.
Ποια μεθόδευση χρησιμοποίησαν αυτή τη φορά δε γνωρίζουμε και ούτε έχει μεγάλη αξία να ψάξει κανείς να τη βρει. Αλλωστε, με τις επιδοτούμενες ασφαλιστικές εισφορές και τη μεταφορά των κονδυλίων του ΟΑΕΔ στους εργοδότες έχουν τεράστια περιθώρια για «μαγειρέματα».
Η εμπάθεια της «Αυγής» απέναντι στην ΚΝΕ είναι γνωστή. Το να δικαιολογεί όμως, τραμπούκικες επιθέσεις απέναντι στο ίδιο το φοιτητικό κίνημα και να τις χρεώνει μάλιστα στην πολιτική οργάνωση που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των αγώνων και επιμένει και με τη δράση της στην περιφρούρηση του κινήματος, ... παραπάει.
«Αυτήν την στιγμή υπάρχουν ανατροπές στην Ευρώπη. Αυτή η επιτροπή, λοιπόν, καλείται πράγματι να προσδιορίσει ποια δικαιώματα εργασίας πρέπει να παραμείνουν, πώς πρέπει να αναμορφωθούν, προκειμένου η εργασία στην Ευρώπη να παραμείνει ως ισοδύναμος φορέας. Είναι ένα δύσκολο έργο διότι η πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη είναι τέτοια που δεν επιτρέπει σήμερα εύκολα μια πολιτική όπως της δεκαετίας του '70 και του '80. Καλούμεθα, λοιπόν, ως επιστήμονες Εργατικού Δικαίου, να διαφυλάξουμε το κύρος, τη δύναμη και τη σημασία του Εργατικού Δικαίου για το ευρωπαϊκό γίγνεσθαι».
Τάδε έφη Ιωάννης Κουκιάδης, καθηγητής Εργατικού Δικαίου στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και εδώ και λίγες μέρες πρόεδρος της ειδικής Επιστημονικής Επιτροπής, που συνέστησε το υπουργείο Εργασίας «για τη μελέτη των ζητημάτων που προκύπτουν από τις νέες προκλήσεις στην εργατική νομοθεσία και την απασχόληση» στα πλαίσια της «Πράσινης Βίβλου» της ΕΕ. Είναι προφανές το τι λέει ο διορισμένος καθηγητής, και μάλιστα στην πρώτη του δήλωση, μετά τη χτεσινή συνεδρίαση της επιτροπής υπό τον υπουργό Εργασίας: Ο,τι δικαιώματα ξέρατε μέχρι σήμερα ξεχάστε τα. Ο,τι κατακτήσεις είχε η εργατική τάξη τις προηγούμενες δεκαετίες, πάνε περίπατο. Η καπιταλιστική κερδοφορία, την οποία εύσχημα ονομάζει «πολιτική κατάσταση στην Ευρώπη», απαιτεί αναμόρφωση του Εργατικού Δικαίου, πετσόκομμα δηλαδή δικαιωμάτων.
Σαφέστατος ο καθηγητής, δεν άφησε λεπτό να πάει χαμένο για να διευκρινίσει όσα αντιδραστικά περιγράφονται με δυσνόητα πολλές φορές λόγια στα κιτάπια της ΕΕ και στους λόγους των στελεχών της κυβέρνησης. Διάνα στην επιλογή της και η κυβέρνηση, που βρήκε έναν ακόμα πρόθυμο ακαδημαϊκό να δώσει «επιστημονικό» περιτύλιγμα στις ανατροπές που ετοιμάζει...
Να απαντήσει σε μια προβοκατόρικη ερώτηση κλήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Αλ. Αλαβάνος. Ρωτήθηκε λοιπόν για την «κατηγορία που το ΚΚΕ απευθύνει στον ΣΥΝ ότι δεν περιφρουρεί τις συγκεντρώσεις στο βαθμό που μπορεί, είτε από απειρία είτε όπως κάποια στελέχη του ΚΚΕ υποστηρίζουν, ηθελημένα». Τι κι αν από το ΚΚΕ δε διατυπώθηκε τίποτα σχετικό. Αυτό ελάχιστη σημασία είχε. Ο Αλ. Αλαβάνος «τσίμπησε το δόλωμα» και έσπευσε να απαντήσει στην κατηγορία, όπως τη δημιούργησε ο ερωτών, λέγοντας, «εμείς δεν απολογούμαστε στο ΚΚΕ, εμείς δεν κατεβαίνουμε με μπλοκ οργανωμένα κομματικά, συμμετέχουν οι φοιτητές μας, οι νεολαίοι μας και προσπαθούν τη γνώση και την εμπειρία τους σχετικά με την περιφρούρηση, να τη μεταφέρουν σε χιλιάδες που συμμετέχουν στο φοιτητικό κίνημα». Εμείς τι να πούμε; Στην περίπτωση μάλλον ταιριάζει το «όποιος βιάζεται σκοντάφτει»...
Για το ΚΚΕ τα πράγματα είναι ξεκάθαρα. Παραθέτουμε απόσπασμα από συνέντευξη που παραχώρησε χτες η ΓΓ της ΚΕ Αλέκα Παπαρήγα στο ραδιοφωνικό σταθμό «Σκάι»: «Να κάνω κι ένα σχόλιο αν θέλετε, σε μια τοποθέτηση που έκανε ο πρόεδρος του Συνασπισμού. Εμείς βάζουμε θέμα ότι πρέπει να υπάρχει περιφρούρηση όχι μόνο των φοιτητικών, όλων των κινητοποιήσεων και απάντησε ο κ. Αλαβάνος ότι δεν κάνουμε κομματικά μπλοκ, επομένως υποδήλωσε ότι εμείς μιλάμε για κομματική περιφρούρηση. Οχι. Η περιφρούρηση πώς θα γίνει; Οι συνελεύσεις των φοιτητών θα αποφασίζουν επιτροπές περιφρούρησης, όχι δε θα είναι κομματική η περιφρούρηση, μέσα από τους φοιτητές, θα φοράνε τα περιβραχιόνια, για να φαίνεται ότι είναι περιφρούρηση. Κατεβαίνουν οι φοιτητές στο δρόμο, γιατί πρέπει να χτυπηθούν ενταγμένοι απεριφρούρητα μέσα σε μία προβοκάτσια; Είναι άλλο αν ένα κίνημα συγκρουστεί με την κρατική καταστολή την επίσημη, εκεί αν προκληθεί πρέπει να απαντήσει, αλλά δεν μπορεί να χρησιμοποιείται και να εντάσσεται το κίνημα σε σχέδια προβοκάτσιας, ούτε μια τρίχα φοιτητή να μην πειραχτεί από μια προβοκατόρικη προσπάθεια. Και φυσικά περιφρούρηση χρειάζεται ώστε να μην πέσει ούτε στην παγίδα της σχεδιασμένης κρατικής καταστολής από τα επίσημα όργανα ασφάλειας. Είσαι υποχρεωμένος όταν έχεις χιλιάδες ανθρώπους στο δρόμο να υπάρχει περιφρούρηση και δεν είμαστε και σε τόσο αθώα εποχή».