Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Χείρα βοηθείας... »

Χείρα βοηθείας στις ευαίσθητες κοινωνικά ομάδες δίνει η Νομαρχία Πειραιά, αναφέρει σε σχετικό Δελτίο Τύπου ο νομάρχης Γιάννης Μίχας συμπληρώνοντας ότι «συνάνθρωποί μας που για διαφορετικούς λόγους ο καθένας ανεβαίνουν το δικό τους Γολγοθά βρίσκουν φιλόξενο καταφύγιο στις υπηρεσίες πρόνοιας της Νομαρχίας...», και πως «από τη Διεύθυνση Κοινωνικής Αλληλεγγύης εδώ και τέσσερα χρόνια καταβάλλονται άμεσα και με συνέπεια τα επιδόματα ένδειας, τα προνοιακά επιδόματα, τα επιδόματα απροστάτευτων τέκνων και παράλληλα εκδίδονται τα βιβλιάρια απορίας».

Αντί, δηλαδή, να μας εξηγήσει πώς γίνεται στο πολιτικό σύστημα που οι ίδιοι στηρίζουν με κάθε τρόπο να υπάρχουν επιδόματα ένδειας και άνθρωποι που ανεβαίνουν Γολγοθά, αλλά που το επίσημο κράτος δεκάρα δε δίνει γι' αυτούς και δεν τους προστατεύει σε μόνιμη, διαρκή και αποτελεσματική βάση, έρχεται τώρα προεκλογικά ο νομάρχης να διαφημίσει τα επιδόματα που δίνει η Νομαρχία και που βέβαια βγαίνουν από τους ίδιους τους εργαζόμενους και να μας πει ότι ενδιαφέρεται για τους συνανθρώπους που έχουν ανάγκη...

Πιστός μάλιστα στις πολιτικές του κόμματός του, τις οποίες υπηρετεί, που έφεραν σε κατάσταση ένδειας χιλιάδες ανθρώπους, συμπληρώνει πως «αιχμή του κοινωνικού δόρατος είναι η ίδρυση και λειτουργία του Δικτύου Κοινωνικής Αλληλεγγύης, με στόχο και σκοπό την ανάπτυξη παροχής υπηρεσιών κοινωνικής πρόνοιας και φροντίδας σε συμπολίτες μας που πάσχουν, ο καθένας για διαφορετικούς λόγους». Με προγράμματα φιλανθρωπίας δηλαδή ή την ενεργοποίηση, με το αζημίωτο συνήθως, κάθε λογής φορέων, όπως οι περιβόητες ΜΚΟ θα πετάξει ψίχουλα σε όσους η πολιτική τους, τους πέταξε στο περιθώριο και μετά θα πει πάλι πως τους πρόσφερε και «χείρα βοηθείας».

Ειρήνη οι ιμπεριαλιστές;

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην «ειρηνευτική» δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο σε αντικατάσταση του ισραηλινού στρατού. Τετάρτη το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «...η Ελλάδα εξετάζει τις δυνατότητες συμβολής της στην υποστήριξη και ενίσχυση της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο». Πληροφορίες μιλούν για συμμετοχή με πλοία του πολεμικού ναυτικού, για τις μεταφορές της «ειρηνευτικής» δύναμης και για νηοψίες στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.

Από κοντά το ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Χρ. Παπουτσής, σχολιάζοντας το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, δεν εξέφρασε διαφωνία για την ανάπτυξη στρατού κατοχής. Μόνο να υπάρξει «η αποσαφήνιση των όρων, του ρόλου και της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ». Πρόθυμοι, λοιπόν, οι εταίροι του δικομματισμού να εμπλακούν στα εσωτερικά κυρίαρχου - υποτίθεται - κράτους, και μες στην πολλή τη «δημοκρατία» τους να εμποδίσουν το λαό του Λιβάνου στο αναφαίρετο δικαίωμά του μόνος του να αποφασίσει για την ύπαρξη ή διάλυση των οργανώσεών του και τη φύση τους.

Ο τρίτος της παρέας, ο ΣΥΝ, στη γνωστή γραμμή των ερμαφρόδιτων θέσεων: Την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος, αρνιόταν την αποστολή «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στο Λίβανο και τη συμμετοχή σ' αυτήν Ελλήνων στρατιωτών. Αμέσως μετά τις αποδεχόταν - και την αποστολή, και τη συμμετοχή - «υπό προϋποθέσεις». Αυτή τη βδομάδα ήρθε ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, να πει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική συμμετοχή, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να ψελλίσει έστω μια λέξη για τον ιμπεριαλισμό, και ως συνήθως αποπροσανατολίζοντας ότι «...ο ΟΗΕ θα μπορούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης...».

Και αυτοί, τάχα, δεν καταλαβαίνουν πως μια τέτοια δύναμη - με όποιες καλοδιατυπωμένες «προϋποθέσεις» θέσουν οι ιμπεριαλιστές και οι μηχανισμοί τους, όπως ΝΑΤΟ και ΕΕ - μόνο στρατός κατοχής θα είναι, κι ας φέρει το «καπέλο» του ΟΗΕ. Στρατός κατοχής που θα επιχειρεί ενάντια στις οργανώσεις του λαού του Λιβάνου για να τις αφοπλίσει. Κάνοντας, δηλαδή, τη βρωμοδουλιά για την οποία το επίσημο Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο.

Απέναντί τους, το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι έτσι δεν έρχεται ειρήνη. Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε νέες στρατιωτικές αποστολές, με κανέναν τρόπο και καμία μορφή. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τους ισχυρισμούς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για ανάγκη δήθεν «ενεργητικής συμβολής» της Ελλάδας στην ειρήνευση στο Λίβανο. Κίνητρό τους δεν είναι το δίκιο του λαού του Λιβάνου, αλλά η συμμετοχή της ελληνικής πλουτοκρατίας στα κέρδη που διαμοιράζουν στη Μέση Ανατολή οι ιμπεριαλιστές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλιμακώσει την πάλη του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς τους. Να σταθεί αλληλέγγυος σε όλους τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται για το δίκιο τους, να διεκδικήσει να ξεκουμπιστούν από εδώ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που οργάνωσαν με το Ισραήλ το σημερινό έγκλημα, ενώ προετοιμάζουν και το επόμενο.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ

Η «εκτροπή» του ΣΥΝ...

Γρηγοριάδης Κώστας

Στην προσφιλή του μέθοδο των πολιτικών συκοφαντιών σε βάρος του ΚΚΕ καταφεύγει ο ΣΥΝ, για να δικαιολογήσει την αντίθεσή του στο έργο της εκτροπής του Αχελώου, όπως εκφράστηκε, πρόσφατα και με δηλώσεις του υποψήφιου του κόμματος για τη Νομαρχία Λάρισας. Στην προσπάθειά της να συντηρήσει το γνωστό «παραμύθι» περί «συνεργασίας ΝΔ - ΚΚΕ», η ΝΕ Λάρισας του ΣΥΝ, ισχυρίζεται, σε ανακοίνωσή της, ότι η «τροπολογία Σουφλιά», προσφέρεται σαν «προεκλογικό χαρτί» για τη δημιουργία κλίματος συμμαχίας ανάμεσα στους υποψήφιους της ΝΔ και του ΚΚΕ, στο δεύτερο γύρο των επικείμενων νομαρχιακών και δημοτικών εκλογών, στο όνομα του κοινού αγώνα για τον Αχελώο!

Μ' αυτό το γελοίο «εφεύρημα» η τοπική οργάνωση του ΣΥΝ νομίζει ότι θα μπορέσει να διασκεδάσει τις αλγεινές εντυπώσεις και τις αντιδράσεις που προκαλεί στους Θεσσαλούς - κι ιδιαίτερα στον αγροτικό κόσμο - η θέση του ΣΥΝ κατά της εκτροπής του Αχελώου; Ματαιοπονεί και δύσκολα θα καταφέρει ν' αποφύγει τα ερωτήματα που του έχουν τεθεί:

  • Γιατί ο ΣΥΝ και οι υποψήφιοί του αντιμάχονται την εκτροπή του Αχελώου;
  • Σε τι στοχεύουν και ποιους εξυπηρετούν;

Γνωρίζουν πολύ καλά ότι με τα προβλήματα που δημιουργεί η λειψυδρία στη Θεσσαλία, η άρνηση να προχωρήσει η εκτροπή του Αχελώου οδηγεί πιο γρήγορα, στην καταστροφή της γεωργίας στην περιοχή και στο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς, που προωθείται μέσω της νέας ΚΑΠ, με την οποία ο ΣΥΝ, ουσιαστικά, συμφωνεί και τη στηρίζει.

Οσο για τα περί συνεργασίας με τη ΝΔ, είναι τόσο ξεφτισμένο παραμύθι, που το λένε ελλείψει επιχειρημάτων και πάντως αν το πιστεύουν μάλλον βρίσκονται σε άλλο πλανήτη...

Η «πολιτιστική» ρητορική

Οι «εκκλήσεις» του γενικού διευθυντή της «ΟΥΝΕΣΚΟ», Κοχίρο Ματσούρα, προς το Ισραήλ και το Λίβανο για την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς των δύο χωρών, καθώς και οι σχετικές ανακοινώσεις και άλλων διεθνών φορέων με το ίδιο περιεχόμενο, διέπονται από τη «λογική» των «ίσων αποστάσεων». Γι' αυτούς δεν υπάρχει επιτιθέμενος και αμυνόμενος αλλά «εμπόλεμοι». Πρόκειται για την τακτική που ακολουθούν κράτη και κόμματα τα οποία δεν καταγγέλλουν φυσικά τον ιμπεριαλισμό για τον πόλεμο, λόγω ιδεολογίας, αλλά επιχειρούν να ισορροπήσουν σε δύο βάρκες, λόγω προπαγάνδας.

Ισως να αναρωτηθεί κάποιος καλοπροαίρετος, τι σημασία έχουν τα παραπάνω για την πολιτιστική κληρονομιά; Δεν έχει δίκιο τελικά ο Ματσούρα για το ότι κινδυνεύουν τα μνημεία στο Λίβανο, έστω κι αν δεν καταγγέλλει το Ισραήλ; Οντως, τα μνημεία κινδυνεύουν έτσι κι αλλιώς. Οταν όμως δεν καταγγέλλεις αυτούς από τους οποίους κινδυνεύουν, όταν δεν τους ξεμπροστιάζεις στους λαούς ως υπεύθυνους και για εγκλήματα κατά του πολιτισμού, τότε πώς είναι δυνατόν να περιμένεις - αν υποθέσουμε ότι υπάρχουν οι καλύτερες των προθέσεων - ότι τα μνημεία δε θα ξανακινδυνεύσουν; Αλλά και σε επίπεδο προθέσεων, πώς μπορούν αυτοί οι οργανισμοί να πείσουν τους λαούς ότι ενδιαφέρονται πραγματικά για την πολιτιστική κληρονομιά, όταν η ρητορική τους ενισχύει την ιμπεριαλιστική επιχειρηματολογία;

Τα ποδοσφαιρικά

Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΠΟΛΙΤΕΙΑ έπραξε το καθήκον της και έφτιαξε νέο νομοθετικό πλαίσιο. Οπότε στους «ανθρώπους» του ποδοσφαίρου μένει τώρα η ευθύνη για να έχουμε ένα πρωτάθλημα με «αξιοπιστία» και «λιγότερη βία». Αυτά τα λέει ο υφυπουργός Αθλητισμού, Γ. Ορφανός. Αλλά μάλλον τα λέει απλώς για να τα λέει...

Φαίνεται πως έχει ξεχάσει ότι το ελληνικό πρωτάθλημα ποδοσφαίρου, δε βρίσκεται στα χέρια ανθρώπων, αλλά στα χέρια των ΠΑΕ, δηλαδή εταιρειών. Ακόμα κι αν πιστεύει ότι οι άνθρωποι μπορούν να αλλάξουν τη νοοτροπία τους, είναι βέβαιο ότι οι εταιρείες δεν μπορούν. Επιδιώκουν και θα επιδιώκουν πάνω από όλα το κέρδος.

Κι αν ο υφυπουργός Αθλητισμού πιστεύει ότι το επιχειρηματικό κέρδος δεν είναι το αίτιο για τα στημένα παιχνίδια, τα παραγοντικά σκάνδαλα και τους μηχανισμούς δημιουργίας φανατισμένων οπαδών, τότε μάλλον ζει σε άλλον πλανήτη.

Οσο για τις ευχές του υφυπουργού για «καλύτερο ποδοσφαιρικό θέαμα», αυτό είναι μάλλον σχετικό. Γιατί στα σίγουρα δεν είναι καθόλου καλό θέαμα το να βλέπει κανείς ερασιτεχνικές ομάδες να διαλύονται λόγω έλλειψης χρημάτων, ή μεγαλουπόλεις δίχως χώρους για να αθληθεί ο κόσμος.

Κι αυτό «θέαμα» είναι, μόνο που για να το δεις δεν είναι απαραίτητο να πας στο γήπεδο. Είναι το «θέαμα» της κατάντιας της έννοιας του αθλητισμού, έτσι όπως τον αντιλαμβάνονται η ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και φυσικά τα συμφέροντα τα οποία στηρίζουν.

«ΟΙ ΠΟΛΙΤΕΣ στηρίζουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης». Αυτό είναι το συμπέρασμα στο οποίο κατέληξε η Κοινοβουλευτική Ομάδα της Νέας Δημοκρατίας και το μετέφερε χτες στον πρωθυπουργό ο γραμματέας της, Απόστολος Σταύρου, σύμφωνα με τις δηλώσεις του τελευταίου.

Οι βουλευτές - είπε - πήγαν στις περιφέρειές τους και διαπίστωσαν ότι ο κόσμος στηρίζει το κυβερνητικό έργο και πιστεύει ασυζητητί στην επιτυχία του. Μιλάμε για μια πραγματικά ειδυλλιακή εικόνα...


Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα το πόσο πραγματική είναι, μόνον η... ψυχούλα των περιφερειακών βουλευτών της ΝΔ το ξέρει. Αυτών δηλαδή που γκρινιάζουν συνεχώς ζητώντας ρουσφέτια ημετέρων μήπως και «μπαλώσουν» καταστάσεις σε νομούς που μαστίζονται από την ανέχεια και την ανεργία.

Στους Δελφούς «μύρισαν» εκλογές

Εκλογές πλησιάζουν και ορισμένοι δε διστάζουν να χρησιμοποιούν και τα πλέον μικροκομματικά μέσα. Οπως καταγγέλλει το Εργατικό Κέντρο Φωκίδας, για θεατρική παράσταση που θα παρουσιαστεί στο θέατρο «ΦΡΥΝΙΧΟΣ» του Δήμου Δελφών, αγοράστηκαν από την Εργατική Εστία 800 εισιτήρια, τα οποία, αντί να μοιραστούν στους δικαιούχους εργαζόμενους της περιοχής από το Περιφερειακό Γραφείο της Εργατικής Εστίας στην Αμφισσα, δόθηκαν στο δήμαρχο Δελφών, κ. Καλτσή (και υποψήφιο για τις εκλογές του Οκτώβρη, υποστηριζόμενο από τη ΝΔ), να τα μοιράσει όπως αυτός έκρινε.

Και εδώ βέβαια δεν τίθεται μόνο το ζήτημα εκμετάλλευσης ενός δημόσιου φορέα που χρηματοδοτείται από τις εισφορές των εργαζομένων και ο οποίος μετατρέπεται σε εκλογικό μηχανισμό κάποιου δημάρχου, αλλά, όπως τονίζει το Εργατικό Κέντρο, η «μοιρασιά» των εισιτηρίων έγινε χωρίς να τηρηθούν οι νόμιμες διαδικασίες για τους δικαιούχους.

Είναι χαρακτηριστικό ότι για να δώσουν τα εισιτήρια (ο δήμαρχος και η αντιδήμαρχος Δελφών) ζητούσαν τον αριθμό του φορολογικού μητρώου και τον αριθμό της ταυτότητας, αντί των ασφαλιστικών βιβλιαρίων. Ομως, ευθύνες υπάρχουν και στη διοίκηση της Εργατικής Εστίας στην Αθήνα, που επέτρεψε μια τέτοια εκμετάλλευση.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Σημαντική διεθνής πρωτοβουλία

Με τις εικόνες της φρίκης από την ισραηλινή θηριωδία εναντίον του λαού του Λιβάνου να είναι ακόμα νωπές στις μνήμες των λαών ολόκληρου του πλανήτη, αλλά και τη νίκη της αντίστασης του λιβανέζικου λαού - με τη συμβολή και της αντιιμπεριαλιστικής αλληλεγγύης άλλων λαών, και του ελληνικού - ξεκινούν σήμερα, στην Αθήνα, και ολοκληρώνονται αύριο, οι εργασίες της έκτακτης Συνάντησης Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων των χωρών της Ανατολικής και Νότιας Μεσογείου, του Κόλπου και της Ερυθράς Θάλασσας. Στη Συνάντηση θα συμμετέχουν και κόμματα από την Ευρώπη, αλλά και από άλλες χώρες του κόσμου και θα εξεταστεί η κατάσταση που διαμορφώνεται στη Μέση Ανατολή.

Η σημαντική αυτή διεθνής πρωτοβουλία, που φιλοξενεί το ΚΚΕ, θα αποτελέσει ένα σημαντικό βήμα έκφρασης αλληλεγγύης στους λαούς της περιοχής και ιδιαίτερα στους λαούς του Λιβάνου και της Παλαιστίνης, που δοκιμάστηκαν και δοκιμάζονται από την ισραηλινή βαρβαρότητα. Αποτελεί συγχρόνως συνέχεια της προηγούμενης πρωτοβουλίας που ανέλαβαν από την πρώτη στιγμή της ισραηλινής επέμβασης 71 Κομμουνιστικά και Εργατικά Κόμματα από όλες τις ηπείρους, όπου σε κοινή ανακοίνωσή τους καταδίκαζαν την ισραηλινή επίθεση σε βάρος της Παλαιστίνης και του Λιβάνου και καλούσαν όλες τις φιλειρηνικές δυνάμεις να δυναμώσουν την αλληλεγγύη τους στους λαούς που δέχονται την επίθεση και στις φιλειρηνικές δυνάμεις του Ισραήλ.

Η Συνάντηση των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων στην Αθήνα γίνεται σε μια περίοδο που οι ιμπεριαλιστές, ΗΠΑ και ΕΕ, αφού όλο το προηγούμενο διάστημα στήριξαν και δικαίωσαν τα εγκλήματα του Ισραήλ, ετοιμάζονται, κάτω από τη «σημαία» του ΟΗΕ, να στείλουν στρατό κατοχής στην περιοχή, στην προσπάθειά τους να υποτάξουν τη λιβανική και παλαιστινιακή Αντίσταση και να θέσουν σε εφαρμογή τους σχεδιασμούς τους για την «ευρεία Μέση Ανατολή».

Μπροστά στην εξελισσόμενη ένταση των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων και πιέσεων τα λαϊκά κινήματα καλούνται να δυναμώσουν τη δική τους κοινή δράση και το συντονισμό πρωτοβουλιών. Απέναντι στη συντονισμένη επιχείρηση των ιμπεριαλιστικών δυνάμεων για την επιβολή των δικών τους δολοφονικών σχεδιασμών, η ανάπτυξη κοινών αντιιμπεριαλιστικών δράσεων και ο καλύτερος συντονισμός των κινημάτων αποτελούν μονόδρομο για τους λαούς. Αυτό το στόχο έρχεται σήμερα να ενισχύσει αυτή η έκτακτη διεθνής Συνάντηση της Αθήνας, με τις αντιπροσωπείες των Κομμουνιστικών και Εργατικών Κομμάτων να συζητούν ακριβώς πάνω σ' αυτό το πεδίο, για την ανάληψη νέων πρωτοβουλιών. Με το συντονισμό των λαϊκών κινημάτων σε διεθνές επίπεδο το επόμενο διάστημα, την κλιμάκωση των αντιπολεμικών κινητοποιήσεων, την ξεκάθαρη εναντίωση στους «ευρωατλαντικούς» σχεδιασμούς και την απαίτηση να μην αποσταλεί δύναμη κατοχής στο Λίβανο, να αποτελούν τους κεντρικούς στρατηγικούς στόχους.

Η διεθνιστική αλληλεγγύη και η ένταση της αντιιμπεριαλιστικής πάλης είναι τα «όπλα» των λαών απέναντι στη βαρβαρότητα της νέας ιμπεριαλιστικής τάξης πραγμάτων. Τα αποτελέσματα της αντίστασης του λαού του Λιβάνου, έδειξαν το δρόμο σ' όλα τα κινήματα που αντιπαλεύουν τον ιμπεριαλισμό. Η λαϊκή αντίσταση μπορεί να ανοίξει το δρόμο, να βάλει τις βάσεις για την ανατροπή του καπιταλιστικού συστήματος.

Η πραγματική ταλαιπωρία

Γρηγοριάδης Κώστας

Πριν μερικούς μήνες η κυβέρνηση επικαλέστηκε τα ευπαθή προϊόντα και την ταλαιπωρία των νησιωτών και επιστράτευσε τους ναυτεργάτες. Ανάλογες «ευαισθησίες» εξέφραζε και η προηγούμενη κυβέρνηση και επιχείρησε την απαγόρευση των διαδηλώσεων (χτύπησε και αυτή τους ναυτεργάτες και τους επιστράτευσε, ξυλοφόρτωσε τους συνταξιούχους, κατέστρεψε τα τρακτέρ των αγροτών...).

Την εύστοχη αυτή υπενθύμιση κάνει στην ανακοίνωσή της η Ομοσπονδία Οικοδόμων, για να συμπληρώσει ότι αυτό που πραγματικά ταλαιπωρεί το λαό δεν είναι οι διαδηλώσεις, αλλά οι αντεργατικές πολιτικές των κυβερνήσεων.

Εμείς θα προσθέταμε, ότι η ταλαιπωρία στους δρόμους ή η κίνηση στα καταστήματα, δεν είναι προβλήματα που ξαφνικά εμφανίζονται τις μέρες και ώρες που υπάρχει κάποια διαδήλωση. Είναι προβλήματα που ισχύουν 365 μέρες το χρόνο. Ομως η κυβέρνηση καθόλου δε δείχνει την ίδια ευαισθησία για την επίλυση του κυκλοφοριακού της Αθήνας, αλλά και άλλων πόλεων. Οσο για την ηγεσία του ΕΒΕΑ, που έσπευσε να στηρίξει την πρόταση Πολύδωρα, ας ψάξουν αλλού για τα προβλήματα των εμπόρων. Και πρώτα και κύρια στην αντεργατική πολιτική της κυβέρνησης, που περικόπτει τα εργατικά εισοδήματα. 'Η μήπως και σ' αυτό το ΕΒΕΑ συμπλέει με την κυβέρνηση και ψάχνει για προφάσεις;

Κρίση... υστερίας

«Τσατάλια» έχουν γίνει τα νεύρα όσων ταξιδεύουν ή διαβιούν σε ΗΠΑ - Βρετανία. Η καλλιεργούμενη, από τις κυρίαρχες σήμερα δυνάμεις τρομολαγνεία δε φέρνει μόνο περιορισμό των δημοκρατικών και λαϊκών δικαιωμάτων κι ελευθεριών. Η μεθοδευμένη εκστρατεία τους φτάνει στα άκρα και οδηγεί ανθρώπους ακόμη και στο φόβο και στην υστερία, προκειμένου να γίνουν αποδεκτά τα ασφυκτικότερα μέτρα της κρατικής καταστολής.

Ετσι, προχτές, η πτήση 923 της αμερικανικής «United Airlines» από Λονδίνο προς Ουάσιγκτον, προσγειώθηκε αναγκαστικά στο αεροδρόμιο της Βοστόνης, επειδή οι αρχές ασφάλειας εντόπισαν μία επιβάτη, «που δεν τηρούσε τον κανονισμό ασφάλειας». Μάλιστα γνωστά γι' αυτές τις «δημοσιογραφικές» τους «επιτυχίες» αμερικανικά ΜΜΕ έσπευσαν να αναμεταδώσουν «πληροφορίες» για γυναίκα - τρομοκράτη με κατσαβίδι και υγρά εκρηκτικά. Τελικά αποδείχτηκε ότι η δύστυχη γυναίκα είχε πάθει κρίση πανικού.

Στο Σιάτλ εκκενώθηκε ο μεγαλύτερος εμπορευτικός σταθμός στο λιμάνι, καθώς η Αστυνομία και πυροτεχνουργοί με εκπαιδευμένα σκυλιά ερεύνησαν «ύποπτο» εμπορευματοκιβώτιο (κοντέινερ). Μάλιστα, αρχικά εκπρόσωπος των αρχών της περιοχής δήλωνε στις κάμερες ανακουφισμένος ότι «δεν εντοπίστηκε διαρροή ραδιενέργειας από το φορτίο». Νωρίτερα οι αρμόδιοι οριοθέτησαν περιμετρικό φράχτη μήκους τουλάχιστον 600 μέτρων γύρω από τον τερματικό σταθμό που αποκλείστηκε και από τη θάλασσα με σκάφη της Ακτοφυλακής. Πανικόβαλαν τον κόσμο επειδή απλά στον έλεγχο που έγινε στο εμπορευματοκιβώτιο με τεχνολογία ακτίνων «γάμα» διαπιστώθηκε ότι το περιεχόμενο δεν ήταν ανάλογο με εκείνο που ανέφεραν τα συνοδευτικά έγγραφα του πλοίου που μετέφερε το φορτίο.

Στη Βρετανία μετά τις φοβερές και τρομερές πρόσφατες «αποκαλύψεις» του τελευταίου τρομοσενάριου, ήδη άφησαν ελεύθερο έναν ύποπτο χωρίς να του απαγγείλουν καμία κατηγορία. Να δούμε πόσοι ακόμα θα αφεθούν τις επόμενες μέρες. Πάντως, το τρομοσενάριο χρησιμοποιήθηκε ήδη για νέα τρομομέτρα. Εκανε δηλαδή τη δουλιά του.

Ας βγάλουν οι εργαζόμενοι τα συμπεράσματά τους...



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ