Σάββατο 19 Αυγούστου 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σελίδα 4
ΑΠΟ ΜΕΡΑ ΣΕ ΜΕΡΑ

Ειρήνη οι ιμπεριαλιστές;

Σαν έτοιμη από καιρό, η κυβέρνηση της ΝΔ προσφέρει στρατιωτικές δυνάμεις στην «ειρηνευτική» δύναμη, η οποία θα αναπτυχθεί στο νότιο Λίβανο σε αντικατάσταση του ισραηλινού στρατού. Τετάρτη το ελληνικό ΥΠΕΞ με ανακοίνωσή του σημείωνε ότι «...η Ελλάδα εξετάζει τις δυνατότητες συμβολής της στην υποστήριξη και ενίσχυση της ειρηνευτικής αποστολής των Ηνωμένων Εθνών στο Λίβανο». Πληροφορίες μιλούν για συμμετοχή με πλοία του πολεμικού ναυτικού, για τις μεταφορές της «ειρηνευτικής» δύναμης και για νηοψίες στη θαλάσσια περιοχή του Λιβάνου.

Από κοντά το ΠΑΣΟΚ. Ο υπεύθυνος Εξωτερικής Πολιτικής, Ασφάλειας και Αμυνας του Πολιτικού Συμβουλίου του κόμματος, Χρ. Παπουτσής, σχολιάζοντας το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για τη Μέση Ανατολή, δεν εξέφρασε διαφωνία για την ανάπτυξη στρατού κατοχής. Μόνο να υπάρξει «η αποσαφήνιση των όρων, του ρόλου και της αποστολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ». Πρόθυμοι, λοιπόν, οι εταίροι του δικομματισμού να εμπλακούν στα εσωτερικά κυρίαρχου - υποτίθεται - κράτους, και μες στην πολλή τη «δημοκρατία» τους να εμποδίσουν το λαό του Λιβάνου στο αναφαίρετο δικαίωμά του μόνος του να αποφασίσει για την ύπαρξη ή διάλυση των οργανώσεών του και τη φύση τους.

Ο τρίτος της παρέας, ο ΣΥΝ, στη γνωστή γραμμή των ερμαφρόδιτων θέσεων: Την προηγούμενη βδομάδα ο πρόεδρος του κόμματος, Αλ. Αλαβάνος, αρνιόταν την αποστολή «πολυεθνικής ειρηνευτικής δύναμης» στο Λίβανο και τη συμμετοχή σ' αυτήν Ελλήνων στρατιωτών. Αμέσως μετά τις αποδεχόταν - και την αποστολή, και τη συμμετοχή - «υπό προϋποθέσεις». Αυτή τη βδομάδα ήρθε ο γραμματέας της ΚΠΕ, Ν. Χουντής, να πει ότι δεν πρέπει να υπάρξει ελληνική συμμετοχή, αποφεύγοντας όπως ο διάολος το λιβάνι να ψελλίσει έστω μια λέξη για τον ιμπεριαλισμό, και ως συνήθως αποπροσανατολίζοντας ότι «...ο ΟΗΕ θα μπορούσε με ειρηνευτικές δυνάμεις να συμβάλει στην εκτόνωση της κρίσης...».

Και αυτοί, τάχα, δεν καταλαβαίνουν πως μια τέτοια δύναμη - με όποιες καλοδιατυπωμένες «προϋποθέσεις» θέσουν οι ιμπεριαλιστές και οι μηχανισμοί τους, όπως ΝΑΤΟ και ΕΕ - μόνο στρατός κατοχής θα είναι, κι ας φέρει το «καπέλο» του ΟΗΕ. Στρατός κατοχής που θα επιχειρεί ενάντια στις οργανώσεις του λαού του Λιβάνου για να τις αφοπλίσει. Κάνοντας, δηλαδή, τη βρωμοδουλιά για την οποία το επίσημο Ισραήλ ξεκίνησε τον πόλεμο.

Απέναντί τους, το ΚΚΕ προειδοποιεί ότι έτσι δεν έρχεται ειρήνη. Ζητά από την ελληνική κυβέρνηση να μην εμπλακεί σε νέες στρατιωτικές αποστολές, με κανέναν τρόπο και καμία μορφή. Γιατί ο ελληνικός λαός δεν πρέπει να παραπλανηθεί από τους ισχυρισμούς ΝΔ - ΠΑΣΟΚ για ανάγκη δήθεν «ενεργητικής συμβολής» της Ελλάδας στην ειρήνευση στο Λίβανο. Κίνητρό τους δεν είναι το δίκιο του λαού του Λιβάνου, αλλά η συμμετοχή της ελληνικής πλουτοκρατίας στα κέρδη που διαμοιράζουν στη Μέση Ανατολή οι ιμπεριαλιστές. Ο ελληνικός λαός πρέπει να κλιμακώσει την πάλη του για την απεμπλοκή της Ελλάδας από τους σχεδιασμούς τους. Να σταθεί αλληλέγγυος σε όλους τους λαούς της περιοχής που αγωνίζονται για το δίκιο τους, να διεκδικήσει να ξεκουμπιστούν από εδώ ΝΑΤΟ - ΗΠΑ - ΕΕ, που οργάνωσαν με το Ισραήλ το σημερινό έγκλημα, ενώ προετοιμάζουν και το επόμενο.


Θανάσης ΜΠΑΛΟΔΗΜΑΣ



Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ