Πέμπτη 15 Ιούνη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Ιερές συμμαχίες»...

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκμεταλλευόμενες την ενέργεια της ΝΔ, που αγγίζει τα όρια της πολιτικής προβοκάτσιας, να στηρίζει τον κομμουνιστή δήμαρχο Καρδίτσας, Χρ. Τέγο, οι ηγεσίες του ΠΑΣΟΚ και του ΣΥΝ έφτιαξαν ένα «απατηλό παραμύθι» περί «ανίερης συμμαχίας» ΚΚΕ - ΝΔ στις τοπικές εκλογές, το οποίο και «πούλησαν» σε πανελλαδικό επίπεδο. Βεβαίως, το «παραμύθι» δεν «περπάτησε» όσο θα ήθελαν, καθώς αποδείχτηκε ότι το ΚΚΕ και στην Καρδίτσα, όπως σ' όλη τη χώρα, έκανε πράξη τη διακήρυξή του ότι δε συνεργάζεται πουθενά με τη ΝΔ, όπως ούτε με το ΠΑΣΟΚ, ούτε με το ΣΥΝ.

Θέλετε, τώρα, να δείτε ποιοι, πού και πώς συνεργάζονται, πραγματικά, στην Καρδίτσα; Ιδού μερικά στοιχεία:

* ΤΟ ΠΑΣΟΚ προσανατολίζεται σε τέσσερις - μέχρι στιγμής - δήμους του νομού να στηρίξει υποψήφιους δημάρχους που προέρχονται από το χώρο της ΝΔ, ενώ στο Δήμο Παλαμά υπήρξε συμφωνία με τον ΣΥΝ για κοινό υποψήφιο.

* Στις εκλογές για το Επιμελητήριο, που έγιναν πρόσφατα, ΠΑΣΟΚ, ΣΥΝ και ΝΔ «κατέβασαν» κοινό ψηφοδέλτιο, με επικεφαλής στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

* Στις εκλογές για τον Εμπορικό Σύλλογο υπήρξε, επίσης, κοινό ψηφοδέλτιο των τριών κομμάτων, με επικεφαλής, σ' αυτήν την περίπτωση, στέλεχος της ΝΔ.

* Στις εκλογές για την Ενωση Συνεταιρισμών, που έγιναν παλιότερα, εκλέχτηκαν 6 σύμβουλοι του ΠΑΣΟΚ και 5 της ΝΔ και πρόεδρος αναδείχτηκε στέλεχος της ΝΔ με την ψήφο και των συμβούλων του ΠΑΣΟΚ.

Να, λοιπόν, ποιοι προχωρούν σε «ιερές συμμαχίες» στην Καρδίτσα, με κοινό αντίπαλο τις ριζοσπαστικές δυνάμεις που στηρίζει το ΚΚΕ στους μαζικούς χώρους...

«Δεν ξέρω, δεν άκουσα, δεν είδα»...

Ο «Ρ» δημοσίευσε στο χτεσινό φύλλο ότι με εισήγηση της Διεύθυνσης Πολεοδομικού Σχεδιασμού του ΥΠΕΧΩΔΕ - κατόπιν ομόφωνης γνωμοδότησης του ΣΧΟΠ - προωθείται η κατασκευή ενός «αναψυκτηρίου» 326 τ.μ. και ύψους 6,5 μέτρων. Και όμως ο υπουργός ΠΕΧΩΔΕ Γ. Σουφλιάς, με χτεσινή γραπτή δήλωσή του, λέει ότι μόλις προχτές (!) ενημερώθηκε για αυτό το τερατούργημα. Δηλαδή, ο υπουργός ενημερώθηκε για τα τεκταινόμενα του υπουργείου, στο οποίο προΐσταται, με τη συζήτηση του θέματος στο Δημοτικό Συμβούλιο; ΄Η μήπως με αυτό τον τρόπο ακολουθεί την πάγια τακτική της μετακύλησης των ευθυνών; Διότι πώς γίνεται η αρμόδια διεύθυνση του ΥΠΕΧΩΔΕ όχι μόνο να ξέρει, αλλά και να εισηγείται και ο υπουργός να το μαθαίνει - πιθανότατα - από τον Τύπο;

Πρόσωπα και χημεία...

Ενθουσιασμένη εμφανίζεται η χτεσινή «Αυγή» για τη συνάντηση Γ. Παπανδρέου - Α. Αλαβάνου. Αφού περιγράφει αναλυτικά τι ώρα έφτασε ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ στο ραντεβού του, τι φορούσε ο πρόεδρος του ΣΥΝ, τι είπαν στο ασανσέρ ο Γ. Παπανδρέου και ένα στέλεχος του ΣΥΝ, πόσο διήρκεσε η συνάντηση των προέδρων, η οποία, όπως επισημαίνει, έγινε μεταξύ τους, τετ α τετ, αφού συνομίλησαν χωρίς τους συνεργάτες τους, κάτι το οποίο - όπως σημειώνει η «Αυγή» - δε συνέβη κατά τη συνάντηση με την Αλέκα Παπαρήγα, όπου η συνάντηση έγινε παρουσία των συνεργατών, καταλήγει γράφοντας: «Αλλα πρόσωπα, άλλη χημεία»..! Κι έχει απόλυτο δίκιο. Για πρώτη φορά συμφωνούμε απολύτως με την «Αυγή». Γιατί σε ό,τι αφορά το ΚΚΕ και τα στελέχη του, αυτό μας έλειπε... Να είμαστε σαν τα μούτρα τους...

Εξάλλου είναι πασίγνωστο ότι ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ μοιάζουν σαν πολιτικές φυσιογνωμίες και, βέβαια, έχουν ίδια χημεία... Αλλωστε, αποτελεί πλέον κάτι σαν παράδοση στον Συνασπισμό πρόεδροι και κεντρικά στελέχη του να καταλήγουν ή να βρίσκονται καθ' οδόν προς το ΠΑΣΟΚ. Αλίμονο, αν δεν τηρείται η παράδοση της ανανέωσης...

«Διαπιστευτήρια»...

«Διαπιστευτήρια» στην ΠΑΕ ΠΑΟ έδωσε προχτές και ο Κ. Σκανδαλίδης, υποψήφιος δήμαρχος Αθήνας με το ΠΑΣΟΚ, όταν με δηλώσεις του, αμέσως μετά τη χτεσινή συνάντηση που είχε με το δήμαρχο Αθήνας Θ. Μπεχράκη, υπογράμμισε ότι «θέλει να βοηθήσει» για να αποκτήσει ο ΠΑΟ όσο το δυνατό πιο γρήγορα γήπεδο. «Είναι απαράδεκτο - είπε - μια ιστορική ομάδα της πόλης, ο Παναθηναϊκός, να μην έχει γήπεδο. Περιμένω με μεγάλη προσοχή την πρόταση του κ. Σουφλιά, αν είναι στη σωστή κατεύθυνση, δηλώνω από τώρα ότι θα την ψηφίσω στη Βουλή, προκειμένου ο Παναθηναϊκός να αποκτήσει γρήγορα γήπεδο. Για το θέμα αυτό, τις επόμενες ημέρες θα έχω συνάντηση με τους αρμόδιους και τη διοίκηση του Παναθηναϊκού, προκειμένου να βοηθήσω κι εγώ στην κατεύθυνση αυτή».

Μετά λοιπόν την Ντ. Μπακογιάννη, τον Χρ. Παπουτσή, τον Νικ. Κακλαμάνη και ο Κ. Σκανδαλίδης προστίθεται στη «λίστα», όσων κόπτονται τόσο πολύ για τη δημιουργία του νέου γηπέδου της ΠΑΕ ΠΑΟ. Τι να γίνει, ο καθείς εφ' ω ετάχθη.

Πού γίνεται κριτική και πού βρίσκεται η ουσία

Οταν δεν έχεις στόχους, αναπόφευκτα βαδίζεις στα τυφλά, παρασύρεσαι από το ρεύμα και ψέγεις αυτούς που προχωρούν στον προορισμό τους, ακριβώς γιατί έχουν τα μάτια τους ανοιχτά, βαδίζουν μπροστά και σε αφήνουν πίσω. Ας μιλήσουμε πιο συγκεκριμένα: Αφορμή, το άρθρο στην «Κυριακάτικη Αυγή» (11/6) της καθηγήτριας Σίσσυς Βελισσαρίου, μέλος της ΚΠΕ του ΣΥΝ, που επιχειρεί κριτική στη στάση και τις θέσεις του ΚΚΕ για το πανεπιστήμιο. Ποια είναι τα βασικά σημεία της κριτικής του ΣΥΝ.

Πρώτο. Κατηγορούν το ΚΚΕ ότι αντιμετωπίζει τις επιχειρήσεις, «ως το Απόλυτο Κακό που με συνωμοτικό τρόπο καθυποτάσσει την πανεπιστημιακή έρευνα, το πανεπιστήμιο το ίδιο, στα συμφέροντά του» ενώ δήθεν «αυτή η δαιμονοποίηση πόρρω απέχει από τη μελέτη της πολυπλοκότητας και των αντιφάσεων της δεδομένης ιστορικής συγκυρίας». Το νερό μπαίνει στο κρασί τους από το σερβίρισμα ακόμα. Δεν μπορούν να πουν ένα ξεκάθαρο «όχι» στην άμεση εισβολή του κεφαλαίου στην εκπαίδευση, γιατί πολύ απλά έτσι δουλεύουν μέχρι τώρα, με δεδομένες τις επιχειρήσεις στις σχολές, αθωώνοντας την ιδιωτική χρηματοδότηση στο όνομα της κρατικής υποχρηματοδότησης, αθωώνοντας τα κηρύγματα του καπιταλισμού στις σχολές, στο όνομα του ότι δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Δεύτερο. Η Σ. Βελισσαρίου ισχυρίζεται ότι η Αλ. Παπαρήγα μιλώντας στη σχετική συζήτηση στη Βουλή για την Παιδεία, «δεν είπε κουβέντα για την ταμπακέρα», η οποία κατά τη γνώμη της είναι αυτές καθεαυτές οι κινητοποιήσεις στην ανώτατη εκπαίδευση. Δεν είναι «ταμπακέρα», δηλαδή το περιεχόμενο του νόμου, το περιεχόμενο της πολιτικής που ξεσηκώνει φοιτητές, σπουδαστές, εκπαιδευτικούς, δεν είναι «ταμπακέρα» καν οι ίδιες οι διεκδικήσεις του κινήματος, το τι ανώτατη εκπαίδευση διεκδικεί, αλλά μόνο το ότι ο κόσμος κινητοποιείται. «Ταμπακέρα» θεωρούν επίσης, το πότε θα κατατεθεί ο νόμος(!) αν θα 'χει ήλιο ή βροχή, αν θα 'ναι Σεπτέμβρης ή Γενάρης...

Τρίτο. Επαναφέρουν με βαρετό τρόπο την προπαγάνδα του τύπου «ό,τι δεν ελέγχει το ΚΚΕ το υπονομεύει με κάθε τρόπο» και ισχυρίζεται ότι «το ΚΚΕ στον πανεπιστημιακό χώρο όπως και παντού αλλού, δε δύναται να συμμαχήσει με κανέναν, ακριβώς επειδή κανένας δεν ξέρει ποια είναι η παιδεία προς όφελος του λαού, διότι αυτό το ξέρει αποκλειστικά το ΚΚΕ»! Φυσικά, κανέναν δεν μπορούν να πείσουν οι κλάψες για το ποιος θέλει να υπονομεύσει και ποιος να ηγεμονεύσει, γιατί είναι γνωστό ότι το ΚΚΕ ήταν, είναι και θα είναι στους αγώνες με τις αρχές του, τις θέσεις του και τους στόχους του. Το ΚΚΕ δεν έβαλε όρους σε κανέναν να συμφωνήσει με το σοσιαλισμό για να συμμαχήσει μαζί του, δεν έχει δικαίωμα όμως κανένας να αρνηθεί στο ΚΚΕ να παλεύει για Παιδεία προς όφελος του λαού σε μια λαϊκή οικονομία με λαϊκή εξουσία. Αν για κάποιους είναι άγνωστες λέξεις η «λαϊκή οικονομία» και η «λαϊκή εξουσία», δε φταίει το ΚΚΕ.


Γιάννα ΣΤΡΕΒΙΝΑ

Τα αγχωμένα...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΜΕΓΑΛΟ ΑΓΧΟΣ έχουν οι κυβερνώντες για τα ασφαλιστικά Ταμεία! Ο Σάββας Τσιτουρίδης εξέφρασε χτες την αγωνία της κυβέρνησης για την κινητή και ακίνητη περιουσία των τελευταίων, που μένει ...αναξιοποίητη.

Προφανώς, οι άνθρωποι «αρρωσταίνουν» όταν βλέπουν κεφάλαια να κάθονται έτσι άπρακτα την ώρα που μπορούν ωραιότατα να πάνε να ενισχύσουν κεφαλαιοκράτες και εταιρίες και φυσικά το χρηματιστήριο.

Γιατί βέβαια έτσι εννοούν τη λέξη αξιοποίηση τόσο ο υπουργός Εργασίας, όπως και ο υπουργός Οικονομίας. Αλλωστε έχουμε δει πώς «αξιοποίησαν» μια σειρά πρώην κρατικές επιχειρήσεις, τα Ολυμπιακά Ακίνητα, την περιουσία του ΕΟΤ και τόσα άλλα που έχει πληρώσει ο ελληνικός λαός από την τσέπη του.

Για τα ασφαλιστικά Ταμεία, λοιπόν, θέλουν να κάνουν έναν «φορέα» διαχείρισης των όσων έχουν στην ιδιοκτησία τους. Τι θα είναι αυτός ο φορέας δε μας είπαν, αλλά δικαίως το μυαλό μας πηγαίνει στις γνωστές εταιρίες «επενδυτικών συμβούλων» που έχουν χρησιμοποιηθεί κατά κόρον από τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ.

ΔΥΣΤΥΧΩΣ ...δεν είμαστε ανταγωνιστικοί κατά το αρμόδιο Εθνικό Συμβούλιο Ανταγωνιστικότητας, που δημοσιοποίησε χτες τη σχετική έκθεσή του. Προφανώς, εμείς θα φταίμε με τον τεμπέλικο χαρακτήρα και το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας που δεν πάει καλά η ανταγωνιστικότητα και κατ' επέκταση - όπως λένε - η οικονομία της χώρας.

Αρκεί να σκεφτείτε ότι υπάρχουν ακόμη αρκετοί ανάμεσά μας που θέλουν να δουλεύουν 8ωρο και να έχουν (άκουσον - άκουσον) κανονικό μισθό. Αφήστε που θέλουμε και κοινωνική ασφάλιση.

Με τέτοιες... κακές συνήθειες πώς να πάμε μπροστά και οι επιχειρήσεις της χώρας να ανταποκριθούν στις μεγάλες προκλήσεις του διεθνούς ανταγωνιστικού περιβάλλοντος.

Γι' αυτό και ο νέος πρόεδρος του ΣΕΒ, το είπε καθαρά ότι χρειάζονται συγκεκριμένα χρονοδιαγράμματα για να αλλάξει άρδην η απαράδεκτη αυτή κατάσταση. Και φυσικά συμφώνησε μαζί του ο αρμόδιος υπουργός Δ. Σιούφας...


Γρηγοριάδης Κώστας

ΓΣΕΕ και ανταγωνιστικότητα

Γρηγοριάδης Κώστας

«Μέγα και κρίσιμο πρόβλημα» θεωρεί την ανταγωνιστικότητα η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Ούτε την ανεργία και την υποαπασχόληση, ούτε τους χαμηλούς μισθούς και τη φτώχεια... Πού να ξεπέσει τόσο χαμηλά η ΓΣΕΕ και να ασχοληθεί με αυτά. Συμμετέχοντας μάλιστα ο πρόεδρός της Χ. Πολυζωγόπουλος στη χτεσινή συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας διατύπωσε και σειρά προτάσεων. Τώρα, αν αυτές είναι «δανεισμένες» από τη Στρατηγική της Λισαβόνας, κανένα πρόβλημα. Ως γνωστόν και αυτή τη στηρίζει η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ.

Ιδού λοιπόν οι προτάσεις της ΓΣΕΕ: Προώθηση ολοκληρωμένου προγράμματος για την κοινωνία της γνώσης, διεύρυνση της υποστήριξης των επενδυτικών δραστηριοτήτων στο σύνολο των άυλων επενδύσεων και των επενδύσεων σε ανθρώπινο δυναμικό, προώθηση του διαλόγου των ενδιαφερόμενων μερών για το μέλλον και την ανταγωνιστικότητα της ελληνόκτητης ναυτιλίας, προσανατολισμός του εκπαιδευτικού συστήματος στην κάλυψη των αναγκών σε ανθρώπινο δυναμικό της στρατηγικής για την ανταγωνιστικότητα κλπ. Ειδικά για το τελευταίο τι άραγε έχουν να πουν οι σπουδαστές και οι φοιτητές που αυτές τις μέρες βρίσκονται στο δρόμο;

Εμείς μόνο θα προσθέταμε: Ουσία και γλώσσα παρμένες κατευθείαν από τα ντοκουμέντα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, απόψεις και θέσεις που θα τις ζήλευε και ο πλέον ένθερμος θιασώτης της καπιταλιστικής ολοκλήρωσης και των στόχων του μεγάλου ευρωπαϊκού κεφαλαίου. Οχι τυχαία, λοιπόν, κάθε κυβέρνηση κόπτεται να έχει μια τέτοια ΓΣΕΕ «κοινωνικό εταίρο» και να της προσφέρει «καρέκλα» σε όλα τα φόρα του «κοινωνικού εταιρισμού».

Αβοήθητοι αιμοδότες

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Εθελοντή Αιμοδότη (14 Ιούνη) έγραφε χτες η στήλη ότι οι οργανώσεις των Εθελοντών αιμοδοτών - που μπορούν να εξασφαλίσουν μόνιμους αιμοδότες ούτως ώστε να αποφεύγονται τα παρατράγουδα με το μολυσμένο αίμα - δεν τυγχάνουν της αρωγής της Πολιτείας.

Και ιδού η επιβεβαίωση: Χτες, μετά την εκδήλωση που έγινε στο Ζάππειο απ' την Πανελλήνια Ομοσπονδία Εθελοντών Αιμοδοτών πλησίασε τον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο ο πρόεδρος ενός συλλόγου εθελοντών αιμοδοτών απ' το Περιστέρι και του ζήτησε να μην πληρώνει ο Σύλλογος τα ταχυδρομικά τέλη για τις επιστολές με τις οποίες υπενθυμίζει στους αιμοδότες ότι πρέπει να προσέλθουν στην τακτική αιμοδοσία. «Στείλαμε επιστολή και στα ΕΛΤΑ, έλεγε, αλλά απάντηση δεν πήραμε. Ετσι όταν ο σύλλογος δεν έχει λεφτά, πληρώνουν από την τσέπη τους για τα γραμματόσημα ο πρόεδρος και ο αντιπρόεδρος».

«Αυτό θα γίνει» του απάντησε ο Δ. Αβραμόπουλος. Ομως δεν ξέρουμε πόσο συμμερίζονται την υπόσχεσή του και τα ΕΛΤΑ που ήδη λειτουργούν με επιχειρηματικά κριτήρια και κινούνται ολοταχώς στη λεωφόρο των ιδιωτικοποιήσεων.

«Επιμόρφωση» στον αυταρχισμό

Αντιμέτωπος με προσπάθειες δίωξής του βρέθηκε εκπαιδευτικός, επειδή κατά τη διάρκεια ενός από τα σεμινάρια επιμόρφωσης πάνω στα νέα βιβλία, τα οποία γίνονται ούτε λίγο ούτε πολύ «στο πόδι», επιχείρησε να παρέμβει για να πει την άποψή του, κάτι που όπως φαίνεται δεν είναι αρεστό σε όσους θέλουν τους εκπαιδευτικούς απλούς εφαρμοστές των πολιτικών τους επιλογών. Ο λόγος για τον πρώην πρόεδρο του Συλλόγου Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης «Αθηνά» Σωτ. Σκαρτσίλα. Το περιστατικό δεν αποτελεί προσωπική δίωξη αλλά ενέχει πολιτική διάσταση και έρχεται να προστεθεί στο κλίμα αυταρχισμού και τρομοκρατίας που δημιουργείται στα σχολεία, δείγμα του οποίου είναι και η πρόσφατη εγκύκλιος απαγόρευσης εισόδου των υποψηφίων και των κομμάτων ενόψει τοπικών εκλογών. Και φέρνει για μια ακόμα φορά μπροστά στις ευθύνες τους όλους όσοι στηρίζουν αυτή την πολιτική.

Επιβραβεύτηκε...

Αλλος ένας εκλεκτός της εγχώριας κυρίαρχης πολιτικής νομενκλατούρας έγινε δεκτός στη διαβόητη λέσχη Μπίλντεμπεργκ, η οποία συνεδρίασε το προηγούμενο Σαββατοκύριακο στην Οτάβα του Καναδά. Ο νέος προσκεκλημένος ήταν ο υπουργός Οικονομίας και Οικονομικών Γ. Αλογοσκούφης, ενώ κατά το πρόσφατο παρελθόν είχαν γίνει δεκτοί ο νυν πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου, η Α. Διαμαντοπούλου, ο Γ. Παπαντωνίου κλπ. Η λέσχη της οποίας μέλη είναι κορυφαία ονόματα από το χώρο των πολυεθνικών επιχειρήσεων και του πολιτικού κατεστημένου του αστικού κόσμου, έχει αποκτήσει μια αχλή μυστηρίου, επειδή ποτέ δεν ανακοινώνει το περιεχόμενο των συναντήσεών της. Οσοι δηλαδή συμμετέχουν, δεσμεύονται με τη μη δημοσιοποίηση των συζητήσεων που λαμβάνουν χώρα στους κόλπους της. Και είναι τουλάχιστον αξιοπερίεργο, βέβαια, πρόσωπα με δημόσια αξιώματα, όπως, για παράδειγμα, ο νυν υπουργός Οικονομίας της ΝΔ και οι πρώην του ΠΑΣΟΚ, να κλείνονται μέσα σε μια αίθουσα και να συζητούν θέματα... μη δημοσιοποιήσημα στους «κοινούς θνητούς»...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Κανένας στο «διάλογο», όλοι στη μάχη

Ο ελιγμός της κυβέρνησης να μεταθέσει για το φθινόπωρο την κατάθεση του νέου νόμου - πλαισίου δεν πρέπει να ξεγελά κανέναν. Γιατί δεν είναι παρά μια κίνηση για να κερδίσει χρόνο και να προχωρήσει με καλύτερους όρους στην αντεπίθεσή της. Να κάμψει τη δυναμική του κινήματος και να πλασάρει το προκαθορισμένο αποτέλεσμα του «διαλόγου» ως προϊόν «κοινωνικής συναίνεσης».

Το γεγονός ότι, επί της ουσίας, τόσο από το ΠΑΣΟΚ, όσο και από τον ΣΥΝ, η κριτική περιορίζεται στα διαδικαστικά περί διαλόγου δίνει άλλοθι στην κυβέρνηση να βαφτίσει τον ελιγμό «ικανοποίηση των αιτημάτων». Οι ίδιες δυνάμεις μαζί με τα ΕΑΑΚ, στις γενικές συνελεύσεις της τελευταίας βδομάδας, προτάσσουν ως κεντρικό αίτημα την παραίτηση της υπουργού, αποπροσανατολίζοντας από την ανάγκη να καταδικαστεί η πολιτική της ΕΕ, της κυβέρνησης της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, όλων αυτών που ομονοούν στην κατεύθυνση για μια Παιδεία αγκαλιά με την αγορά. Γιατί είναι περισσότερο από ξεκάθαρο ότι ακόμα και αν το όνομα του υπουργού Παιδείας αλλάξει, ακόμα και αν στο τιμόνι της διακυβέρνησης τη ΝΔ διαδεχτεί το ΠΑΣΟΚ, η απόφαση για ανατροπές σε αντιδραστική κατεύθυνση παραμένει. Οι εξαγγελίες της κυβέρνησης για το περιεχόμενο του νόμου δεν έχουν αλλάξει στο ελάχιστο. Ο νέος νόμος - πλαίσιο είναι ώριμο φρούτο των επιδιώξεων του κεφαλαίου, που απαιτεί πλήρη πρόσδεση και προσαρμογή της ανώτατης εκπαίδευσης στα συμφέροντα των μονοπωλίων. Και ο όποιος παραπλανητικός διάλογος έρχεται απλά να δώσει «ψήφο εμπιστοσύνης» στην πολιτική του κεφαλαίου.

Από την πρώτη στιγμή, το ΚΚΕ και η ΚΝΕ καλούν τους φοιτητές και τους σπουδαστές, τους δασκάλους και όλους τους εργαζόμενους να μην παρασυρθούν από τις εξαγγελίες. Να συνεχίσουν με συνέπεια και αποφασιστικότητα στο δρόμο της μαζικοποίησης και της κλιμάκωσης του κοινού αγώνα, με κεντρικό αίτημα «ο νέος νόμος της παραπέρα ιδιωτικοποίησης και υποβάθμισης των ΑΕΙ δε διορθώνεται, μόνο ανατρέπεται».

Το ίδιο το κίνημα, με το δυνάμωμά του, πρέπει να απαντήσει και στους ελιγμούς της κυβέρνησης, και στις πρακτικές των δυνάμεων που στηρίζουν την ίδια πολιτική. Με την οργάνωση και την περιφρούρηση των κινητοποιήσεων και των αιτημάτων του από συκοφαντίες παντός είδους. Με επαγρύπνηση και ετοιμότητα να ορθώσει ανάστημα αγωνιστικό και αποφασιστικό απέναντι σε οποιαδήποτε προσπάθεια κάμψης της δυναμικής και της ενότητάς του.

Το ΚΚΕ και η ΚΝΕ, με ασίγαστη αποφασιστικότητα, εντείνουν τον αγώνα για να μην περάσει ο νόμος - πλαίσιο. Για να δυναμώσει η πάλη για ενιαία ανώτατη εκπαίδευση δημόσια και δωρεάν. Και δε σταματούν να καλούν στην πάλη όχι μόνο τους φοιτητές και σπουδαστές, όχι μόνο τους δασκάλους όλων των βαθμίδων, αλλά όλους τους ανθρώπους του μόχθου. Να κλιμακώσουν τον κοινό αγώνα για την Παιδεία που έχουν ανάγκη η νεολαία και οι εργαζόμενοι, για πανεπιστήμια στην υπηρεσία των λαϊκών αναγκών. Και από αυτήν τη σκοπιά, στα σημερινά συλλαλητήρια φοιτητές και σπουδαστές δεν πρέπει να είναι μόνοι τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ