Πέμπτη 2 Μάρτη 2006
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Περί «κοινωνικής συναίνεσης»

Γρηγοριάδης Κώστας

Τελικά, όπως θα καταλάβατε, μετά και την πρόσφατη συζήτηση στη Βουλή, η ανεργία και κατ' επέκταση και τα υπόλοιπα μεγάλα ή μικρά λαϊκά προβλήματα δεν οφείλονται στο καπιταλιστικό σύστημα, ούτε καν στο αντιλαϊκό περιεχόμενο των «πράσινων» και «γαλάζιων» κυβερνήσεων. Οχι, πρώτα και κύρια, οφείλονται στην ύπαρξη ή όχι της απαιτούμενης «κοινωνικής συναίνεσης». Αυτό, τουλάχιστον, υποστήριξαν οι Κ. Καραμανλής και Γ. Παπανδρέου. Για παράδειγμα, όλη η κριτική του πρώτου προς τον δεύτερο εστιάστηκε στη μη υπεύθυνη στάση του ΠΑΣΟΚ, ενώ, την ίδια στιγμή, δεν προτείνει καμιά διαφορετική πολιτική. Ο Κ. Καραμανλής κατηγόρησε τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ για ανεύθυνη στάση, λαϊκισμό και μικροκομματικά παιγνίδια στις πλάτες των εργαζομένων. Από την πλευρά του, ο Γ. Παπανδρέου υποσχέθηκε σε όλους τους τόνους ασφάλεια και σιγουριά στους εργαζόμενους, όταν το ΠΑΣΟΚ ξαναγίνει κυβέρνηση, όχι επειδή αυτό θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική, αλλά γιατί ό,τι κάνει θα γίνεται κατόπιν συνεννόησης κράτους, εργοδοτών κι εργαζομένων και όχι με επιστράτευση. Αλλωστε, ήταν χαρακτηριστική η απάντησή του στην πρωθυπουργική αναφορά περί Ιρλανδίας, σημειώνοντας ότι «το ιρλανδικό μοντέλο στηρίχτηκε στη συναίνεση μεταξύ κυβέρνησης - εργοδοτών - εργαζομένων».

Με άλλα λόγια, τόσο ο ένας όσο και ο άλλος χρησιμοποίησαν το βήμα της Βουλής ως... πασαρέλα επίδειξης και ανταγωνισμού ποιος εκ των δύο είναι ικανότερος στο ξεγέλασμα και στρούγκιασμα των εργαζομένων και του λαού.

Επιβεβαίωση

«Παλεύουμε να βρουν τη δύναμη οι εργαζόμενοι να κουρελιάσουν την αντεργατική νομιμότητα» είπε τις προάλλες η Αλέκα Παπαρήγα, στη συζήτηση της Βουλής για την ανεργία και δυο μέρες τώρα, αρθρογράφοι διαφόρων εφημερίδων - προσκείμενων τόσο στη ΝΔ όσο και στο ΠΑΣΟΚ - καταφέρονται με μανία ενάντια στην αμφισβήτηση της αντιλαϊκής νομιμότητας του καπιταλιστικού κράτους.

Απλά, επιβεβαιώνουν - παρά τα όσα αντίθετα λένε - ότι είναι ταγμένοι με τα συμφέροντα και το «δίκιο» των αφεντικών και όχι με τα συμφέροντα και το δίκιο των εργαζομένων και του λαού. Κι από κοντά, επιβεβαιώνουν πόσο δίκιο είχε η ΓΓ του ΚΚΕ, όταν έλεγε, στην ίδια συζήτηση της Βουλής: «Και αυτό πείραξε την κυβέρνηση, πείραξε και το ΠΑΣΟΚ, τους ιδιοκτήτες των ραδιοτηλεοπτικών μέσων, που όλως τυχαίως ένα μέρος τους είναι και εφοπλιστές. Δεν τους πείραξε η απεργία, τους πείραξε μια φράση που ειπώθηκε, ότι εμείς θα κάνουμε κουρελόχαρτα τα χαρτιά της επιστράτευσης».

Ολα τα υπόλοιπα λέγονται αποκλειστικά και μόνο για να ρίχνουν στάχτη στα μάτια των αναγνωστών τους...

Με βασιλικό διάταγμα του 1920...

Περίσσεψαν τις τελευταίες μέρες τα δημαγωγικά λόγια... αγάπης εκπροσώπων της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ για τα δίκαια αιτήματα των ναυτεργατών, την ώρα που και οι μεν και οι δε, έκαναν ό,τι περνούσε από το χέρι τους για να χτυπηθεί ο μεγαλειώδης αγώνας των εργατών της θάλασσας, να συκοφαντηθεί και να ποινικοποιηθεί η απεργία τους.

Την προκλητικότητα και την υποκρισία τους φανερώνει, εκτός των άλλων και το απαράδεκτο νομικό καθεστώς, στο οποίο κρατούν το συνδικαλιστικό κίνημα των ναυτεργατών. Ολες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, κατ' απαίτηση των εφοπλιστών, κρατούν τους ναυτεργάτες σε εργασιακή και πολιτική ομηρία. Ενώ από τη μία δεν εφαρμόζονται διατάξεις της εθνικής νομοθεσίας και των διεθνών συμβάσεων για τους όρους δουλιάς και αμοιβής των ναυτεργατών, από την άλλη οι ναυτεργατικές συνδικαλιστικές οργανώσεις έχουν εξαιρεθεί από το νόμο 1264/82 και είναι οι μόνες, όπου εφαρμόζεται το Βασιλικό Διάταγμα 15/20-5-1920, ο αντιδραστικός νόμος 330/76 κ.ά. Ετσι, για παράδειγμα, δεν ισχύει η απλή αναλογική, όπως σε όλα τα εργατικά σωματεία, αλλά το πλειοψηφικό σύστημα, για να παραχαράσσεται η βούληση των ναυτεργατών.

... ο ναυτεργατικός συνδικαλισμός

Από το 1981 οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, παρά τις σχετικές και αλλεπάλληλες διαβεβαιώσεις τους, αρνούνται να συμμορφωθούν ακόμη και με τις συστάσεις του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας για εναρμόνιση της ναυτεργατικής νομοθεσίας με τη γενικότερη εργατική νομοθεσία για τις συνδικαλιστικές οργανώσεις. Μόνο τα ταξικά ναυτεργατικά σωματεία ΠΕΜΕΝ και ΣΤΕΦΕΝΣΩΝ και γενικότερα οι δυνάμεις του ΠΑΜΕ προώθησαν σ' ένα βαθμό τον εκδημοκρατισμό του ναυτεργατικού συνδικαλιστικού κινήματος, γεγονός που έχει κι αυτό συντελέσει στην αύξηση του κύρους τους και στη μετατροπή τους σε σημείο αναφοράς, πόλο συσπείρωσης και αγώνα για τα συμφέροντα των ναυτεργατών.

Οι επιδοτήσεις στους αγροτοκαπιταλιστές

Από τότε που η χώρα μας μπήκε στην ΕΟΚ και μέχρι σήμερα, οι εκπρόσωποι των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ και οι κάθε πολιτικής απόχρωσης προπαγανδιστές του «ευρωμονόδρομου», «γανώνουν», συνεχώς, το μυαλό του ελληνικού λαού, ισχυριζόμενοι ότι οι αγρότες «τρώνε τον αγλέουρα» από τον «πακτωλό» των κοινοτικών επιδοτήσεων. Επιπλέον, οι «κακαουνάκηδες» και «πρετεντέρηδες» επιτίθενται στους μικροπαραγωγούς, χαρακτηρίζοντάς τους «ακάματες», «αχόρταγους» και «αχάριστους», επειδή - όπως υποστηρίζουν - κάθονται και εισπράττουν, ζητούν κι άλλες επιδοτήσεις και, «δαγκώνοντας το χέρι που τους ταΐζει», αντιμάχονται την Κοινή Αγροτική Πολιτική της ΕΕ. Και τους κατηγορούν ότι δεν αξιοποιούν τις επιδοτήσεις για παραγωγικές επενδύσεις και αναδιαρθρώσεις, αλλά τις ξοδεύουν αλόγιστα, αγοράζοντας «μερσεντές» και διασκεδάζοντας στα μπουζούκια.

Το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα έλεγαν πάντα ότι οι επιδοτήσεις της ΕΕ δε δίνονται για τη στήριξη και την ενίσχυση της φτωχής αγροτιάς. Το συντριπτικά μεγαλύτερο ποσοστό τους καρπώνονται οι ιδιοκτήτες των μεγάλων αγροτικών εκμεταλλεύσεων και μόνο κάτι ψίχουλα φτάνουν στις τσέπες των μικρών και μεσαίων παραγωγών. Ωφελημένοι είναι οι εμποροβιομήχανοι, οι οποίοι αγοράζουν την αγροτική παραγωγή στην εμπορική τιμή, που είναι πολύ χαμηλή και πουλούν πανάκριβα τα αγροτικά προϊόντα και τα παράγωγά τους. Τα ψίχουλα επιδότησης που παίρνουν οι μικρομεσαίοι αγρότες είναι το «τυρί στη φάκα», για να παγιδευτούν και να μη διεκδικούν καλύτερες εμπορικές τιμές κι όταν χρειαστεί να προχωρήσει πιο γρήγορα το ξεκλήρισμά τους, θα κοπούν κι αυτά.

Και να που τώρα αποδεικνύεται, και επισήμως, ότι το ΚΚΕ και το συνεπές αγροτικό κίνημα έχουν δίκιο. Σύμφωνα, λοιπόν, με τα στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα, με την οριστικοποίηση των «δικαιωμάτων της ενιαίας ενίσχυσης», το 85% των αγροτών παίρνει επιδοτήσεις κάτω από τα 5.000 ευρώ το χρόνο. Κι έτσι γίνεται φανερό ότι ο «πακτωλός» των κοινοτικών κονδυλίων καταλήγει σε μια «δράκα» αγροτοκαπιταλιστών, οι οποίοι έχουν συγκεντρώσει τα χωράφια και «λυμαίνονται» την κτηνοτροφία. Ενώ, το νέο κόψιμο, κατά 20%, των ισχνών επιδοτήσεων που λαμβάνουν οι μικροί και μεσαίοι γεωργοκτηνοτρόφοι, δείχνει την αποφασιστικότητα της ΕΕ και της κυβέρνησης να προχωρήσει, πιο γρήγορα και βίαια, το ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς και να ολοκληρωθεί η καπιταλιστικοποίηση της αγροτικής οικονομίας.

Οι μικρομεσαίοι αγρότες που, για να εισπράξουν κι αυτά ακόμα τα ψίχουλα της «ενιαίας ενίσχυσης», καλούνται να πληρώσουν «γερό χαράτσι» στην ΠΑΣΕΓΕΣ και στις Ενώσεις Συνεταιρισμών, πρέπει ν' αντιληφθούν πως, με την εφαρμογή της νέας ΚΑΠ, ξεκινάει μια νέα επίθεση για το ολοκληρωτικό ξεκλήρισμά τους. Και χρειάζεται να συνειδητοποιήσουν την ανάγκη οργάνωσης της πάλης τους, σε συμπαράταξη με την εργατική τάξη και τα άλλα λαϊκά στρώματα, με στόχο την ανατροπή της αντιαγροτικής - αντιλαϊκής πολιτικής που απαιτεί την αλλαγή των πολιτικών συσχετισμών, με την εγκατάλειψη των κομμάτων του ευρωμονόδρομου, για να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις ανάδειξης της Λαϊκής Εξουσίας, η οποία θα εφαρμόσει μια άλλη πολιτική υπέρ των συμφερόντων της μικρομεσαίας αγροτιάς, προς όφελος του λαού. Στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές μπορούν να κάνουν ένα βήμα σ' αυτή την κατεύθυνση, ενισχύοντας τους συνδυασμούς που θα στηρίξει το ΚΚΕ με τις άλλες συνεργαζόμενες ριζοσπαστικές δυνάμεις.


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Τα... εξισωτικά

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΩΣΤΕ ΣΤΗΡΙΖΕΙ τις συλλογικές συμβάσεις η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον καινούριο υπουργό Εργασίας, Σάββα Τσιτουρίδη! Φανταστείτε, δηλαδή, τι θα γίνονταν αν δεν τις στήριζε...

Αλήθεια, πώς ακριβώς τις στηρίζει; Με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας και την κατάργηση του 8ωρου που ψήφισε το καλοκαίρι; Μήπως, με την επιχειρούμενη αναβίωση και διεύρυνση των Τοπικών Συμφώνων Απασχόλησης που είχε ψηφίσει το ΠΑΣΟΚ ή μήπως με την απελευθέρωση του ωραρίου των καταστημάτων και τις πολύμορφα ενισχυόμενες ελαστικές εργασιακές σχέσεις;

Εκτός πια και θεωρεί, ότι δίνει στίγμα για την υπογραφή Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας, μέσω της εισοδηματικής πολιτικής της. Αυτή με την οποία οι εργαζόμενοι στο Δημόσιο βλέπουν το μισθό τους να μειώνεται...

ΑΝΤΕ ΠΑΛΙ ΜΕ ΤΗΝ ΚΟΜΙΣΙΟΝ να μας λέει ότι τα όρια συνταξιοδότησης των γυναικών πρέπει να αυξηθούν, γιατί υφίσταται θέμα ισότητας των δυο φύλων. Δεν μπορεί δηλαδή η ισότητα να επιτευχθεί με τη μείωση των ορίων ηλικίας των ανδρών; Κι αυτό ισότητα είναι.

Βέβαια, όπως όλοι ξέρουμε, η γενική αντίληψη της ΕΕ και των κυβερνώντων (χτεσινών και σημερινών) λέει, ότι πρέπει να εξισωθούμε όλοι προς το χειρότερο και μάλιστα με ταχύτατους ρυθμούς, αφού η «οικονομία» πρέπει να γίνει «ανταγωνιστική». «Ολοι κάτω», αυτό είναι το σύνθημά τους!

Οχι μόνον άνδρες και γυναίκες, αλλά δημόσιοι και ιδιωτικοί υπάλληλοι, «παλιοί» και «καινούριοι» εργαζόμενοι, εργαζόμενοι διοίκησης και παραγωγής, οι πάντες να εξισωθούν στο χειρότερο.

Βέβαια, στο όλοι δε συμπεριλαμβάνονται οι κεφαλαιοκράτες και τα κέρδη τους. Αλλωστε, όταν κάποιοι χάνουν, κάποιοι πρέπει να κερδίζουν. Ε, αν αυτοί είναι οι επιχειρηματίες, είναι αφ' ενός... τυχαίο και αφ' ετέρου ωφέλιμο, αφού ενισχύεται η ανταγωνιστικότητα των εγχώριων επιχειρήσεων.


Γρηγοριάδης Κώστας

Μέσα σ' ολ' αυτά «κολλάνε» και όσα ακούμε από πολλούς (και κυρίως από διάφορους «προοδευτικούς») περί «κοινωνικής ευθύνης» και «κοινωνικής αλληλεγγύης».

Και σε ό,τι αφορά στην αλληλεγγύη είναι βέβαιο, ότι χρειάζεται στους εργαζόμενους, πλην όμως, για να ανατρέψουν λογικές όπως οι παραπάνω και πολιτικές που εκπορεύονται από αυτές.

Δεν επιδέχεται ούτε ... μπαλώματα!

Παπαγεωργίου Βασίλης

Το Ε' Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας (ΣτΕ) επέστρεψε πίσω στο υπουργείο Υγείας το Σχέδιο του Προεδρικού Διατάγματος (ΠΔ) για τη «χορήγηση αδειών ίδρυσης και λειτουργίας θεραπευτικών κέντρων και συμβουλευτικών σταθμών για τα ναρκωτικά», με την παρατήρηση ότι «δεν μπορεί να τύχει περαιτέρω επεξεργασίας».

Το σχέδιο του ΠΔ είχε ξεσηκώσει τις έντονες αντιδράσεις των θεραπευτικών κοινοτήτων και φορέων, γιατί ιδιωτικοποιεί την απεξάρτηση και ψυχιατρικοποιεί την αντιμετώπιση ενός πρωτίστως κοινωνικού προβλήματος, όπως είναι τα ναρκωτικά. Η κυβέρνηση όμως επέμενε και χωρίς να λάβει ουσιαστικά υπόψη τις έντονες αντιδράσεις έστειλε το σχέδιο του ΠΔ στο ΣτΕ για «έλεγχο και αλλαγές ή μη αλλαγές», όπως απαντούσε ο τέως υπουργός Υγείας Νικήτας Κακλαμάνης σε ερώτηση του «Ρ» στις 28/11/2005. Κι όταν, τότε, ρωτήθηκε αν θα επιμείνει σε εκείνες τις διατάξεις που ψυχιατρικοποιούν το πρόβλημα, ο Ν. Κακλαμάνης υποστήριξε ότι ο «όρος ψυχιατρικοποίηση είναι δικός σας, δεν ούτε είναι σωστός, ούτε είναι στις δικές μας απόψεις και αντιλήψεις» και όταν «θα γίνει το τελικό κείμενο, που θα δοθεί στη δημοσιότητα, τότε θα δούμε πού είναι η αλήθεια και πού είναι το ψέμα».

Νάτη, λοιπόν, η αλήθεια. Το σχέδιο του ΠΔ όχι μόνο δεν αντιμετωπίζει το πρόβλημα των ναρκωτικών, αλλά δεν παίρνει ούτε από βελτιώσεις. Γι' αυτό και η νέα ηγεσία του υπουργείου Υγείας πρέπει να σκεφτεί πολύ καλά ποια συνέχεια θα δώσει στο θέμα!

Κολεγιές ΠΑΣΟΚο-ΣΥΝεταίρων

Οσο κοντεύουν οι δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές, τόσο πληθαίνουν οι συνεργασίες και τα αλισβερίσια ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ σε δήμους και νομαρχίες. Πάντα, βεβαίως, με ...τοπικο-αυτοδιοικητικά κριτήρια, όπως, άλλωστε, έγινε και στις προηγούμενες εκλογές. Πέρα απ' όσα έχουν δημοσιευτεί, μέχρι τώρα, για κολεγιές και κοινούς υποψηφίους ΠΑΣΟΚ - ΣΥΝ σε διάφορους δήμους και νομαρχίες, το περασμένο Σάββατο οι νομαρχιακές ΠΑΣΟΚ και ΣΥΝ στη Ζάκυνθο συναντήθηκαν και στη βάση των κοινών διαπιστώσεων, όπως αναφέρεται σε σχετική κοινή ανακοίνωσή τους, προανάγγειλαν, ουσιαστικά, κοινή κάθοδο στη νομαρχία και τους δήμους του νησιού, για «μια Τοπική Αυτοδιοίκηση που θα επανακτήσει το χαμένο της κύρος και την αξιοπιστία της απέναντι στους πολίτες της Ζακύνθου, αλλά και πανελλαδικά».

Κι αν αναρωτιέστε - πέρα από την ολοφάνερη αντίφαση με τις διακηρύξεις της ηγεσίας του ΣΥΝ, περί μη συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ - πώς θα επανακτηθεί το χαμένο κύρος, η απάντηση είναι μία και μοναδική: Με την εφαρμογή της ίδιας πολιτικής που έχουν εφαρμόσει τα δύο αυτά κόμματα και μέχρι σήμερα, αφού στο παραμικρό δεν την έχουν αλλάξει. Δηλαδή, την πολιτική, που -εκτός των άλλων - έχει μετατρέψει την Τοπική Αυτοδιοίκηση σε μοχλό εφαρμογής των αντιλαϊκών μέτρων της εκάστοτε κυβέρνησης και έχει συμβάλει τα μέγιστα στην απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας της...

Βουλγαράκης... ο «ιστορικός»!

«Ο Χίτλερ ηττήθηκε στη Ρωσία για δέκα χιλιάδες λόγους, με τον πρώτο επειδή δεν είχε πυρομαχικά»! Αυτό το... «παράδειγμα» έφερε ο υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης, για να «εξηγήσει» ότι χρειάζονται πολιτιστικές υποδομές...

Η διερεύνηση της «σχέσης» του εν λόγω «παραδείγματος», με το προς «εξήγηση» θέμα αφήνεται στην ευχέρεια και τη φαντασία των αναγνωστών. Βέβαια θα είχε ενδιαφέρον, αν ο κ. υπουργός με τις οικονομικές του σπουδές, μπορούσε να μας «διαφωτίσει» πάνω στο πώς οι ναζί «κατάφεραν» να σκοτώσουν πάνω από 20 εκατομμύρια Σοβιετικούς «χωρίς πυρομαχικά».

Πάντως, η στήλη προτείνει στον υπουργό να προμηθευτεί και να δει τη σειρά DVD «Επιχείρηση Μπαρμπαρόσα» (επαναδιανέμεται από τον Κυριακάτικο «Ρ») μπας και «θυμηθεί» και κανέναν από τους εναπομείναντες... 9.999 λόγους που ο φασισμός τσακίστηκε από τον Κόκκινο Στρατό και το λαό της ΕΣΣΔ. Αν και αποκλείεται αυτοί οι λόγοι να του χρησιμεύσουν για να «εξηγήσει» την πολιτική του...

Και «συντρώγων»...

Με τον πρώην υπουργό Πολιτισμού και νυν βουλευτή του ΠΑΣΟΚ Ε. Βενιζέλο συνέφαγε ο νέος υπουργός Πολιτισμού, Γ. Βουλγαράκης. Ο πρώτος έδωσε τα «φώτα» του στον δεύτερο για την άσκηση της πολιτιστικής πολιτικής και ο δεύτερος «έσταζε μέλι» για τον πρώτο κατά τη χτεσινή συνάντησή του με τους δημοσιογράφους που καλύπτουν το ρεπορτάζ του ΥΠΠΟ.

Οχι πως χρειάζονται τέτοιου είδους «εξομολογήσεις» για να εξαχθεί το συμπέρασμα ότι ο δικομματισμός είναι οι δύο πλευρές του ίδιου νομίσματος. Αλλωστε, για όσους δεν έχουν πειστεί ακόμη από την άσκηση της πολιτικής αμφοτέρων, πολλά στελέχη των δύο κομμάτων - σχετικά πρόσφατα και ο Κ. Μητσοτάκης - ομολογούν χωρίς «κόμπλεξ» την ταύτισή τους. Απλά, πάντα είναι χρήσιμο να επιβεβαιώνονται και να ενισχύονται τα απολύτως λογικά και βάσιμα αυτά συμπεράσματα...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η νομιμότητα των αγώνων

H επίκληση της νομιμότητας από τα αστικά κόμματα και τις κυβερνήσεις τους είναι, συνήθως, το άλλοθι για την επιβολή κάθε αντιλαϊκού μέτρου. Το ίδιο συνέβη και με την απεργία των ναυτεργατών, αφού στο όνομα της «νομιμότητας» η κυβέρνηση κατέφυγε στο άκρως αντιδραστικό μέτρο της πολιτικής επιστράτευσης των απεργών για να πετύχει την εφαρμογή της «νόμιμης» πολιτικής της.

Ανέκαθεν, στις ταξικές κοινωνίες, νομιμότητα ήταν το δικαίωμα της άρχουσας τάξης να καταπιέζει τις υπόλοιπες. Αυτό δεν αποτελεί «ανακάλυψη» των κομμουνιστών, το αναφέρουν όλα τα εγχειρίδια για την ιστορία του δικαίου. Βεβαίως, σε κάθε ιστορική φάση, στη διαμόρφωση της νομιμότητας έπαιζε το ρόλο του ο συσχετισμός των κοινωνικών δυνάμεων και η μεταξύ τους σύγκρουση, η ταξική πάλη.

Πριν το 1789 τη νομιμότητα όριζαν τα συμφέροντα των φεουδαρχών. Μετά την «παράνομη» Γαλλική Επανάσταση η νομιμότητα οριζόταν από τα συμφέροντα της τάξης που ανέλαβε τα ηνία, της αστικής. Και αυτό ίσχυε μέχρι το 1917, όταν η «παράνομη» Οκτωβριανή Επανάσταση επέβαλε τη νομιμότητα που οριζόταν από τα συμφέροντα της εργατικής τάξης και των συμμάχων της.

Εντρομοι, περιδεείς, ορισμένοι αρθρογράφοι κραυγάζουν τις τελευταίες μέρες με αφορμή μια αποστροφή στην ομιλία της Αλέκας Παπαρήγα στη Βουλή, όταν μιλώντας για την απεργία των ναυτεργατών είπε, «αυτό που χρειάζεται σήμερα ο εργάτης, είναι ακριβώς να τον στηρίξεις για να παρανομήσει έναντι του άδικου νόμου».

Οταν ως νομιμότητα ορίζεται το δικαίωμα του εργοδότη και του κράτους να καταδικάζουν σε ανεργία χιλιάδες εργαζόμενους, τότε ο άνεργος που διεκδικεί το δικαίωμα στην εργασία παρανομεί. Οταν είναι νόμιμη η εφ' όρου ζωής εργασία, τότε ο εργαζόμενος που διεκδικεί το δικαίωμα στη συνταξιοδότηση είναι παράνομος. Οταν η νομιμότητα ορίζεται από τους ταξικούς φραγμούς στη μόρφωση, τότε οι αγώνες της νεολαίας για δημόσια, δωρεάν Παιδεία είναι παράνομοι. Οταν ο νόμος ορίζει την παρακολούθηση κάθε κίνησης, κάθε επικοινωνίας και το γενικό φακέλωμα, τότε εκτός νομιμότητας βρίσκεται η υπεράσπιση των λαϊκών ελευθεριών και των δημοκρατικών δικαιωμάτων, ατομικών και συλλογικών. Οταν στη νομιμότητα περιλαμβάνεται η πολιτική επιστράτευση, τότε ο αγώνας των εργαζομένων για την υπεράσπιση του δικαιώματος στην απεργία είναι παράνομος.

Ο αγώνας της εργατικής τάξης και των λαϊκών στρωμάτων για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων τους, για τη διεκδίκηση να μπορούν να ζουν ικανοποιώντας όλες τις ανάγκες τους, δηλαδή να ζουν σαν άνθρωποι, επομένως και να αγωνίζονται για να επιβάλλουν τους όρους που αυτό θα γίνει πράξη - και αυτό μπορεί να γίνει με την ανατροπή του σημερινού εκμεταλλευτικού συστήματος - βρίσκεται μοιραία εκτός της «νομιμότητας» του αστικού κράτους. Σ' αυτόν τον αγώνα, όπου «νόμος είναι το δίκιο του εργάτη», οι εργαζόμενοι οφείλουν να ανατρέψουν τους σημερινούς συσχετισμούς δυνάμεων στο συνδικαλιστικό και το πολιτικό επίπεδο για τη δημιουργία των προϋποθέσεων της λαϊκής εξουσίας που θα βάλει τα θεμέλια για μια νομιμότητα που θα ορίζεται από τα συμφέροντα της συντριπτικής πλειοψηφίας του λαού και θα στείλει οριστικά στην Ιστορία την «παρανομία» της εκμετάλλευσης.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ