Πέμπτη 21 Ιούλη 2005
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Λάστιχο» η ... αντοχή της οικονομίας

Γρηγοριάδης Κώστας

Με την προχτεσινή απόφαση του ΚΥΣΕΑ, για τη «νέα αγορά του αιώνα» που απαρτίζεται από 60 αμερικανικά πολεμικά αεροπλάνα και 333 γερμανικά άρματα μάχης, η κυβέρνηση της ΝΔ αναίρεσε στην πράξη τα περί «αντοχής της οικονομίας» που επικαλούνταν το τελευταίο 16μηνο, κάθε φορά που απέρριπτε την ικανοποίηση δίκαιων αιτημάτων των εργαζομένων και εν γένει των οικονομικά ασθενέστερων.

Οπως γινόταν επί κυβερνήσεων ΠΑΣΟΚ, έτσι και με τη συγκεκριμένη απόφαση του ΚΥΣΕΑ, η κυβέρνηση της ΝΔ επιβεβαίωσε πως η «αντοχή της οικονομίας» είναι ...λάστιχο, που μεταβάλλεται (μακραίνει ή κονταίνει ή μένει αμετάβλητο) ανάλογα με τις σκοπιμότητες των εκάστοτε κυβερνώντων. Ετσι, ενώ επί 16 μήνες οι νεοδημοκράτες απέρριπταν τα αιτήματα για ουσιαστικές αυξήσεις στους μισθούς και συντάξεις και άλλα δίκαια αιτήματα των εργαζομένων, επικαλούμενοι τη δημοσιονομική απογραφή και τα υπέρογκα κρατικά ελλείμματα που κληρονόμησαν από το ΠΑΣΟΚ, με τη χτεσινή απόφαση της κυβέρνησης να διαθέσουν τουλάχιστον 1,1 δισ. ευρώ για την αγορά νέων πολεμικών αεροσκαφών αυτοδιαψεύστηκε.

Με τη νέα «αγορά του αιώνα» - που εντάσσεται στα πλαίσια των γενικότερων αμερικανοΝΑΤΟικών σχεδίων αναδιάρθρωσης και εκσυγχρονισμού των οπλικών συστημάτων - η κυβέρνηση απέδειξε ότι η οικονομία αντέχει για τα πάντα (και για παροχές στο μεγάλο κεφάλαιο και για μεγαλύτερες στρατιωτικές δαπάνες και μείωση της φορολογίας στα επιχειρηματικά κέρδη κλπ.) εκτός από την ενίσχυση των λαϊκών εισοδημάτων.

Η «αμνησία» της «Αυγής»...

Το πάει από δω το πάει από κει η «Αυγή» και αντλώντας στοιχεία απ' τη φαντασία της βρίσκει τον τρόπο να χύσει το δηλητήριό της σε βάρος του ΚΚΕ.

Ετσι, χτες με την αναγγελία της λειτουργίας του οικοτροφείου αποασυλοποίησης από μη κυβερνητική οργάνωση στην Αίγινα, αφού απονέμει τα εύσημα στον υπουργό Υγείας Ν. Κακλαμάνη σημειώνει: «Το οικοτροφείο αποασυλοποίησης ψυχικώς πασχόντων στην Αίγινα έχει ήδη αρχίσει τη λειτουργία του, μετά από μια μακρόχρονη μάχη με τοπικούς παράγοντες της ΝΔ, του ΠΑΣΟΚ και του ΚΚΕ και ολίγους "αγανακτισμένους" παραθεριστές, οι οποίοι ζητούσαν την απομάκρυνσή του».

Οι αντιδράσεις των κατοίκων σημειώθηκαν το 2003 και οι θέσεις των κομμουνιστών εκφράστηκαν κατά βάση μέσα από μια ανακοίνωση της «Δημοτικής Αγωνιστικής Κίνησης Αίγινας» στην οποία, μεταξύ των άλλων, (βλέπε «Ρ» της 24/9/2003), σημείωνε: «Εμείς πιστεύουμε ότι το πρόγραμμα αποασυλοποίησης πρέπει να το αναλάβει το κράτος σε συνεργασία με τους τοπικούς φορείς και πρώτα και κύρια με το Δήμο της Αίγινας στο προκείμενο, ώστε να βρεθεί η καταλληλότερη δυνατή λύση, να εξασφαλιστεί ο καλύτερος τρόπος λειτουργίας, αλλά και να διασφαλιστούν οι θέσεις εργασίας που προβλέπονται. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει τα άτομα που χρειάζονται υποστήριξη να περιθωριοποιούνται και να αντιμετωπίζονται σαν "παρίες", αλλά ούτε αυτοί, ούτε και οι εργαζόμενοι σ' αυτόν τον τομέα να γίνονται θύματα επιτήδειων κερδοσκόπων που αποβλέπουν μόνο στο ξεκοκάλισμα επιδοτήσεων»...

... και ο οπορτουνιστικός χαβάς

Σήμερα με στοιχεία των ίδιων των ιδιωτών που ανέλαβαν την αποασυλοποίηση αποδεικνύεται τόσο το νταλαβέρι με τα κοινοτικά κονδύλια όσο και οι συνθήκες γαλέρας για τους εργαζόμενους, όπως ας πούμε η εργασία επιστημόνων με τέσσερις ώρες ημερησίως και αμοιβή με 350 ευρώ το μήνα ή οχτάωρα και νυχτερινά με 700 και 800 ευρώ το μήνα, ενώ μόλις σηκώσουν κεφάλι οι εργαζόμενοι γίνονται και τρομοκρατικές απολύσεις.

Ωστόσο, όμως, η «Αυγή» επιμένει να στρέφεται κατά του ΚΚΕ και να μη βρίσκει κουβέντα για την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών ψυχικής υγείας μέσω του προγράμματος «Ψυχαργώς» - ένα πρόγραμμα που προώθησαν οι κυβερνήσεις του ΠΑΣΟΚ και συνεχίζει η κυβέρνηση της ΝΔ. Σκίζεται τάχα μου η «Αυγή» για την υπεράσπιση των αποασυλοποιημένων, αλλά κάνει γαργάρα την εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών τόσο ευαίσθητων τομέων, αρκεί να χτυπηθεί το ΚΚΕ...

Αλλάξτε τους συσχετισμούς!

Μόνο κεραυνός εν αιθρία δεν ήταν ο εκλογικός εκβιασμός που επιχείρησε το κυβερνών κόμμα διά στόματος του γραμματέα της της ΚΕ της ΝΔ. Ο Β. Μεϊμαράκης είπε για πρόωρη προσφυγή στις κάλπες το φθινόπωρο «εάν οι συντεχνίες επιχειρήσουν να ακυρώσουν το μεταρρυθμιστικό έργο της κυβέρνησης».

Το γεγονός και μόνο ότι η κυβέρνηση επιλέγει να ανασύρει το χαρτί των πρόωρων εκλογών, σε μια στιγμή που έχει φουλάρει τις μηχανές της αντιλαϊκής επίθεσης και της κατεδάφισης των εργασιακών δικαιωμάτων, αρκεί για να καταδείξει ότι στόχος της είναι η παραπλάνηση και ο αποπροσανατολισμός των λαϊκών στρωμάτων. Ταυτόχρονα, όμως, ο εκβιασμός της κυβέρνησης ότι θα «σύρει» τη χώρα σε πρόωρες εκλογές δείχνει ότι επειδή η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι κάθε νομοσχέδιό της διογκώνει απότομα τη λαϊκή οργή και αγανάκτηση, επιχειρεί, με διάφορα εκλογικίστικα και άλλα κολπάκια να μην ξεφύγει «η κατάσταση από τον έλεγχο». Αυτός είναι, εξάλλου, και ο βασικός λόγος που «κάνει παιχνίδι» και με το ΠΑΣΟΚ, ώστε συνολικά ο δικομματισμός να εξαντλήσει τις δυνατότητές του στην επιβολή των (καπιταλιστικών) «διαρθρωτικών αλλαγών». Θέλουν να περιορίσουν το παιχνίδι μεταξύ των «δύο μονομάχων» ακριβώς γιατί είναι από χέρι στημένο και αντιλαϊκό. Οι «απρόκλητες» επιθέσεις που εξαπέλυσαν «αιφνιδιαστικά» ηγετικά στελέχη της κυβέρνησης (Σιούφας) κατά του «αντιδραστικού» ΠΑΣΟΚ που τάχα «στήνει οδοφράγματα» στους νέους δρόμους που ανοίγει η κυβέρνηση, αυτό το στόχο υπηρετούν. Και αυτό, τη στιγμή που η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ κάνει ό,τι μπορεί για να μην ορθώσει κανένα εμπόδιο, αλλά και να βάλει πλάτες στις καπιταλιστικές αναδιαρθρώσεις.

Κανείς, για παράδειγμα, δεν άκουσε το τελευταίο διάστημα τον Γ. Παπανδρέου να λέει «όχι» στην κατάργηση του 8ωρου και του 7ωρου, των συλλογικών συμβάσεων, «όχι» στην ανατροπή των ασφαλιστικών δικαιωμάτων... Αντίθετα, επιχειρεί να «καθαρίσει» με γενικόλογες και εξ ορισμού αναξιόπιστες και ανυπόληπτες «δεσμεύσεις» ότι «το ΠΑΣΟΚ θα καταργήσει τα προϊόντα του αυταρχισμού της Δεξιάς», αποφεύγοντας συνειδητά και επίμονα οποιαδήποτε συγκεκριμένη αναφορά στα εργασιακά δικαιώματα που ξεθεμελιώνονται. Μάλιστα, ξεκαθάρισε χτες μετά τη συνάντησή του με τη ΓΣΕΕ ότι, μέχρι τις εκλογές, το ΠΑΣΟΚ θα «εργάζεται για την επίτευξη κοινωνικής συμφωνίας που θα πάει τη χώρα μπροστά αναπτυξιακά και ανταγωνιστικά με όλους συμμέτοχους». Πόσο παραπάνω μπορεί να στηρίξει τα αντιλαϊκά μέτρα, χωρίς ταυτόχρονα να θέσει σε κίνδυνο τη «σταθερότητα» του συστήματος;

Το πράγμα μιλάει από μόνο του. Αν οι εργαζόμενοι δεν «καθαρίσουν τους λογαριασμούς τους» με ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, αν δεν εγκαταλείψουν μαζικά τα κόμματα της πλουτοκρατίας τότε και στις επόμενες εκλογές, όποτε και αν γίνουν, στο αιώνιο (ψευτο)δίλημμα θα ψάχνουν τη «διέξοδο»: ΝΔ ή ΠΑΣΟΚ; Και ο εφιάλτης θα συνεχίζεται. Γι' αυτό πρέπει να ορθώσουν το δικό τους κοινωνικοπολιτικό μέτωπο απέναντί τους, να αλλάξουν τους συσχετισμούς υπέρ των συμφερόντων τους, ενισχύοντας αποφασιστικά το ΚΚΕ, να βαδίσουν το δρόμο της δικής τους διεξόδου, ανατρέποντας την πολιτική της πλουτοκρατίας.


Παναγιώτης ΚΑΚΑΛΗΣ

Ανισορροπία...

Γρηγοριάδης Κώστας

ΟΠ, ΝΕΟΣ ΟΡΟΣ μας προέκυψε με αφορμή την αντεργατική νομοθεσία, που προωθείται για την κατάργηση του 8ωρου, διά στόματος του υπουργού Εργασίας, Πάνου Παναγιωτόπουλου: Η «κοινωνική ισορροπία» μεταξύ εργοδοτών και εργαζομένων!

Μάλλον αυτή η φράση θα αντικαταστήσει το «διάλογο των κοινωνικών εταίρων», στον οποίο είχαμε συνηθίσει μέχρι τώρα, χωρίς, φυσικά, να διαφοροποιείται σε τίποτε ως προς την ουσία της.

Προφανώς - όπως προκύπτει από όσα προτείνει - η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται μάλλον περίεργα την έννοια της «ισορροπίας». Προτιμά τους εργαζόμενους να ισορροπούν σε τεντωμένο σκοινί και τους κεφαλαιούχους να «ισορροπούν» σε αιώρα, για να παρακολουθούν με άνεση τα κέρδη τους να αυξάνονται.

Να τους θυμίσουμε, πάντως, ότι οι ισορροπίες τέτοιου είδους είναι ...εύθραυστο πράγμα και έχουν την τάση να ανατρέπονται, ιδίως όταν οι εργαζόμενοι έρχονται στο προσκήνιο και δεν ανέχονται τέτοιες μεθοδεύσεις.

ΣΤΟ ΜΕΤΑΞΥ, ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ «ΑΠΟΛΑΥΣΗ» αποτελούν αυτές τις μέρες στη Βουλή οι εισηγητές και οι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ, όπου προωθούνται τα δύο νομοσχέδια (ωράριο καταστημάτων και Εργασιακό), που θέλουν να κάνουν τη ζωή και τα δικαιώματα του κόσμου λάστιχο.

Δηλώνουν όπου σταθούν κι όπου βρεθούν ...«υπερασπιστές των εργαζομένων». Μέχρι και ...λεξιλόγιο άλλαξαν, καταγγέλλοντας την κυβέρνηση για «ταξικές επιλογές», για «προάσπιση των συμφερόντων των πολυεθνικών»!

Φράσεις, που ούτε θα διανοούνταν να προφέρουν πριν από λίγο καιρό, όταν ως κυβέρνηση προεβαλλαν το ...ευρωπαϊκό εκσυγχρονιστικό προφίλ τους.

Τώρα πώς συμβαδίζουν όλα αυτά με το νόμο Γιαννίτση, που βρίσκεται ακόμη σε ισχύ και πάνω σε αυτόν στηρίζεται η ΝΔ για να προωθεί το εργασιακό νομοσχέδιο - έκτρωμα, δεν έχουν μπει στον κόπο να μας το εξηγήσουν. Ούτε πώς ένα κόμμα τόσο ...φιλεργατικό έχει νομοθετήσει την υπονόμευση των συλλογικών συμβάσεων και τη μερική απασχόληση.


Γρηγοριάδης Κώστας

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με το ΠΑΜΕ στην απεργία

Στις 26 Ιούλη, όλοι στην απεργία. Η απεργία είναι υπόθεση του κάθε εργάτη και εργάτριας, του νέου εργαζόμενου, της εργαζόμενης γυναίκας.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, θα καταδικάσουν τα κυβερνητικά μέτρα, τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας, που οδηγεί σε γενικευμένη ανατροπή του ημερήσιου - σταθερού εργάσιμου, στην κατάργηση του 8ωρου ή του 7ωρου, των Συλλογικών Συμβάσεων.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, θα πουν ΟΧΙ στη 10ωρη και 12ωρη εργασία, στην απλήρωτη δουλιά, στην εκμετάλλευση, που αποφέρει κέρδη στο κεφάλαιο, στην πλουτοκρατία.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, θα πουν ΟΧΙ στην εντατικοποίηση της δουλιάς, που φθείρει σωματικά και ψυχικά τους εργαζόμενους, προκαλεί βλάβες στην υγεία τους, οδηγεί σε έξαρση των εργατικών ατυχημάτων.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, θα πουν ΟΧΙ στο δραματικό περιορισμό του ελεύθερου χρόνου, στο ξέκομμα από τις κοινωνικές δραστηριότητες, στο μαρτύριο δουλιά - σπίτι, στο σμπαράλιασμα της οικογενειακής και προσωπικής ζωής.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, θα πουν ΟΧΙ στη μείωση της υπερωριακής αμοιβής.

Με τη συμμετοχή στην απεργία, οι εργάτες και οι εργάτριες, οι νέοι εργαζόμενοι θα συγκεντρώσουν τις δυνάμεις τους και θα καταδικάσουν την αντεργατική πολιτική της ΝΔ, την πολιτική του ΠΑΣΟΚ, το οποίο δημαγωγεί, αλλά στηρίζει τη διευθέτηση του εργάσιμου χρόνου. Θα καταδικάσουν τις αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που, για λογαριασμό της πλουτοκρατίας, προωθεί βδομάδα πάνω από 65 ώρες δουλιάς και χωρίζει το χρόνο εργασίας σε «ενεργό» και «ανενεργό», για να προσφέρει στο κεφάλαιο περισσότερη απλήρωτη εργασία.

Συμμετοχή στην απεργία και αγωνιστικό «παρών» σύσσωμης της εργατικής οικογένειας στις απεργιακές συγκεντρώσεις του ΠΑΜΕ, γιατί αυτό παλεύει με συνέπεια και αποφασιστικότητα ενάντια στα αντεργατικά μέτρα και τη συνολική πολιτική που τα γεννάει, γιατί αυτό παλεύει ενάντια στην εκμετάλλευση, στο ξεζούμισμα της εργατικής τάξης.

ΜΑΖΙ με το ΠΑΜΕ, γιατί αυτό διεκδικεί να μην περάσει καμιά διευθέτηση, να μην περάσει η απελευθέρωση του ωραρίου και η κατάργηση της Κυριακής αργίας.

ΜΑΖΙ με το ΠΑΜΕ για σταθερό ημερήσιο χρόνο εργασίας, με 7ωρο - 5ήμερο - 35ωρο, με κατώτερο μισθό 1.200 ευρώ.

Στην ΑΠΕΡΓΙΑ 26 Ιούλη, μαζί με το ΠΑΜΕ. Αυτή η στάση ευθύνης απαντά στην πλειοψηφία της ΓΣΕΕ, που συμφωνεί με τη διευθέτηση του χρόνου εργασίας με τις τις ελαστικές μορφές απασχόλησης, υπονομεύοντας τον αγώνα των εργαζομένων.

Η ΑΠΕΡΓΙΑ είναι υπόθεση της εργατικής τάξης. Αυτή πληρώνει τα σπασμένα της αντεργατικής πολιτικής, αυτή βασανίζεται και θα βασανιστεί ακόμα περισσότερο. Γι' αυτό άμεσα, μαχητικά, οι κομμουνιστές θα πρωτοστατήσουν στα συνδικάτα, στους χώρους δουλιάς, να παρθούν τα αναγκαία μέτρα για την επιτυχία της απεργίας, βάζοντας τις βάσεις για τη συνέχιση - κλιμάκωση του αγώνα, για να βρουν τα αντεργατικά μέτρα τη μεγαλύτερη δυνατή αντίδραση, να μην περάσουν στην πράξη.

«Αντιπολιτευτική» συμφωνία...

Γρηγοριάδης Κώστας

Με τη ΓΣΕΕ συναντήθηκε χτες ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Γ. Παπανδρέου και, ως συνήθως, μετά τη συνάντηση ακολούθησαν και οι σχετικές δηλώσεις. Ξέρετε τι υπονομεύει - σύμφωνα με τον αρχηγό του ΠΑΣΟΚ - το αντεργατικό νομοσχέδιο της ΝΔ; Μήπως το οχτάωρο; Μήπως καταργεί το σταθερό ημερήσιο χρόνο; Μήπως κάνει δώρο στους βιομήχανους τις υπερωρίες; Μήπως εξοντώνει τους εργαζόμενος, κάνοντας σκόνη τον ελεύθερο χρόνο τους; Τίποτα απ' όλα αυτά. Για τον αρχηγό της αξιωματικής αντιπολίτευσης, το πρόβλημα έγκειται στο ότι η ΝΔ υπονομεύει: «Την έννοια του διαλόγου, την έννοια της διαβούλευσης, την έννοια της δημοκρατικής συμμετοχής». Και, ακόμα, «υπονομεύει τους θεσμούς, τις δημοκρατικές αρχές και την κοινωνική συνοχή».

Ενώ για το ΠΑΣΟΚ, όπως είπε ο πρόεδρός του: «Η ανάπτυξη μπορεί να βασιστεί μόνο σε μια ευρύτερη κοινωνική συμφωνία». Ιδού, λοιπόν, οι μεγάλες διαφωνίες του ΠΑΣΟΚ. Ιδού τι το χωρίζει από την πολιτική της ΝΔ. Μήπως περιμένατε και τίποτα άλλο; Κακώς. Γιατί το ΠΑΣΟΚ, είτε στην κυβέρνηση, είτε στην αντιπολίτευση, παραμένει ΠΑΣΟΚ. Είτε με Σημίτη, είτε με Παπανδρέου, ίδια γεύση. Βαθιά αντεργατική.

ΠΑΣΟΚ των Μάνου - Ανδριανόπουλου

Καμία «σύρραξη κορυφής» δεν υπάρχει ασφαλώς στο ΠΑΣΟΚ, επειδή η Αννα Διαμαντοπούλου ανταλλάσσει «παραμυθένιες» αβρότητες με τον Στ. Μάνο στη Βουλή. Στην πραγματικότητα, η Α. Διαμαντοπούλου είναι ένας «θηλυκός Μάνος» και έχει αποδείξει πλειστάκις στο παρελθόν και τώρα ότι δεν υστερεί καθόλου σε άγριες νεοφιλελεύθερες ιδέες από τον ομοϊδεάτη της «ανεξάρτητο» βουλευτή. Μόλις πριν από μερικές βδομάδες, η Α. Διαμαντοπούλου τασσόταν θαρραλέα υπέρ της κατάργησης της μονιμότητας στο δημόσιο τομέα, καθώς και υπέρ των συνεχών μεταρρυθμίσεων στο Ασφαλιστικό, μέχρι «το κράτος να εγγυηθεί μια ελάχιστη κατώτερη σύνταξη» (σ.σ. πείνας)... Είναι αστείο να εμφανίζεται ως ιδεολογικός αντίπαλος του Μάνου. Γενικότερα, όμως, στο ΠΑΣΟΚ δεν είναι «ξένο σώμα» οι Μάνος - Ανδριανόπουλος, ούτε είναι αιρετικές ή ακραίες οι απόψεις που εκφράζουν περί ελεύθερων απολύσεων ή ωράριο καταστημάτων 24 ώρες το 24ωρο και 365 μέρες το χρόνο. Απλά, είναι ένα βήμα πιο μπροστά από αυτά, λέει δημόσια ως «αντιπολίτευση» τώρα η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ και τα οποία θα εφαρμόσει, αν γίνει κυβέρνηση στο μέλλον. Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι ο Α. Παπανδρέου ποτέ δεν αποδοκίμασε επί της ουσίας τις απόψεις των Μάνου και Ανδριανόπουλου. Αντίθετα, τους χρησιμοποιεί, όπως είπε χτες ο Α. Ανδριανόπουλος, ως «καταλύτη» για να σπρώξει ολόκληρο το ΠΑΣΟΚ προς τις ιδέες τους...

Ευρωπαϊκός προσανατολισμός!

Μέχρι και μνημεία στήνουν για να επιδείξουν την προσήλωσή τους στην ΕΕ του κεφαλαίου. Μάλιστα παίρνουν και μέτρα για να τα προστατέψουν από τις πλημμύρες. Ενα τέτοιο μνημείο εγκαινιάστηκε πρόσφατα στο Τριεθνές του Εβρου. Θεμελιώνεται από τις κυβερνήσεις Ελλάδας, Βουλγαρίας και Τουρκίας για να αναδειχτεί ο κοινός ευρωπαϊκός προσανατολισμός τους. Και, βέβαια, οι αγωγοί φυσικού αερίου, οδικοί και σιδηροδρομικοί άξονες, προχωρούν με ταχύτατους ρυθμούς, μόνο που είναι ιδιοκτησία της πλουτοκρατίας, κατασκευάζονται στη βάση του ευρωενωσιακού προσανατολισμού και εξυπηρετούν το κεφάλαιο για γρήγορη και αποτελεσματική διείσδυση στις αγορές της Νοτιοανατολικής Ευρώπης και της Ασίας. Βεβαίως, τα έργα αντιπλημμυρικής προστασίας δεν προχωρούν, αφού αυτά αφορούν την προστασία των κατοίκων και των καλλιεργειών των αγροτών και δε φέρνουν κέρδη στους πλουτοκράτες. Για τους κυβερνήτες κοστίζει φθηνότερα, αντί για έργα υποδομής, να δίνουν κάθε φορά ψίχουλα αποζημιώσεις μετά από κάθε καταστροφή! Και σε τελευταία ανάλυση, άλλο το κεφάλαιο και άλλο το λαϊκό βιος για τις κυβερνήσεις της πλουτοκρατίας. Το κεφάλαιο είναι η βάση της οικονομίας που με την πολιτική τους αναπτύσσουν. Με το λαϊκό βιος θα ασχολούνται τώρα; Γι' αυτό και οι απλοί άνθρωποι του μόχθου πρέπει να πληρώσουν τα κόμματα της πλουτοκρατίας με το ίδιο νόμισμα της αδιαφορίας που εισπράττουν οι ίδιοι. Κάτι περισσότερο να τα εγκαταλείψουν μαζικά, να τα συρρικνώσουν πολιτικά και να τα στείλουν εκεί που τους αξίζει. Στο παρελθόν της ιστορίας. Για να ανοίξουν το δρόμο στο δικό τους μέλλον.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ