Τετάρτη 11 Αυγούστου 2004
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αξιος κομμουνιστής

Παπαγεωργίου Βασίλης

Στη φυλακή οδηγήθηκε, τελικά, ο 80χρονος Κάρελ Χόφμαν, πρώην στέλεχος του ΚΚ Τσεχοσλοβακίας, που καταδικάστηκε για το ρόλο του στην καταστολή της αντεπανάστασης την 21 Αυγούστου του 1968. Τα δικαστήρια της νέας αστικής τάξης πραγμάτων τον έκριναν ένοχο για «σαμποτάζ», επειδή διέταξε την παύση της λειτουργίας της κρατικής ραδιοτηλεόρασης το βράδυ της 20ής Αυγούστου!

Λίγες ώρες πριν οδηγηθεί στη φυλακή ο Χόφμαν δήλωσε τα εξής: «Ημουν, είμαι και θα είμαι κομμουνιστής... Τα δικαστήρια απέδειξαν ότι σταμάτησα τις ραδιοφωνικές μεταδόσεις. Σας παρακαλώ, τα δικαστήρια δεν είχαν τίποτα να αποδείξουν. Ποτέ δεν το έκρυψα. Από την αρχή όχι μόνο το παραδέχτηκα αλλά υποστήριξα την πράξη μου... Δικάζομαι για την αφοσίωση μου στο σοσιαλισμό».

Ο Χόφμαν είναι μόλις ο τέταρτος άνθρωπος πάνω από τα 70 χρόνια που εκτίει ποινή στην Τσεχία. «Λεπτομέρεια» αποτελεί το γεγονός ότι οι άλλοι τρεις δε βρίσκονται στις φυλακές...

Ο Πρόεδρος της χώρας Βάτσλαβ Κλάους δήλωσε ότι εξαιτίας της ηλικίας του ενδεχομένως να του απονείμει χάρη. Ωστόσο, ο ίδιος ο Χόφμαν έκανε σαφές ότι δεν επιθυμεί χάρη, αλλά την απόδοση της δικαιοσύνης. Η κομμουνιστική του στάση τον τιμά. Εχει την αλληλεγγύη και των Ελλήνων εργαζομένων.

Βρετανικό «αντικαταθλιπτικό» νερό

Το αντικαταθλιπτικό Πρόζακ ανιχνεύτηκε σε ποτάμια και υπόγεια ύδατα που τροφοδοτούν με πόσιμο νερό τη Βρετανία, ανακοίνωσε η Υπηρεσία Περιβάλλοντος της χώρας, κρούοντας παράλληλα τον κώδωνα του κινδύνου για «δυνητικά τοξική δράση».

Ομως, δεν είναι μόνο το Πρόζακ, που μέσω των λυμάτων φτάνει με άλλη μορφή πάλι στον άνθρωπο και μάλιστα στον καθένα... Το διάστημα 1991 - 2001, οι συνταγές γιατρού για αντικαταθλιπτικά εκτινάχτηκαν στη Βρετανία από τα εννέα στα 24 εκατομμύρια, ενώ τόνοι από κάθε είδους φάρμακα καταλήγουν στα αστικά λύματα και από εκεί στο περιβάλλον. Παλαιότερες έρευνες είχαν δείξει ότι θηλυκές ορμόνες που προέρχονται από αντισυλληπτικά συσσωρεύονται σε ποτάμια και προκαλούν σε ευαίσθητα ψάρια διαταραχές του φύλου...

Η είδηση αυτή πέραν του «σκανδάλου» που ενέχει έχει και μία άλλη διάσταση: Αυτή του σύγχρονου πολυδιαφημισμένου «δυτικού τρόπου ζωής». Της απόλυτης καταναλωτικής ευδαιμονίας και του ατομισμού...

Για να τον αντέξεις ΠΡΕΠΕΙ να καταναλώνεις σωρηδόν διάφορα φάρμακα. Με «χημικά» μεταλλάσσεις τον ανθρώπινο οργανισμό. Για να αντέξεις, να μη διαφοροποιείσαι, να μην είσαι αντικοινωνικός, να μην απαιτείς, να μη διεκδικείς, να μην αγανακτείς, να μην ονειρεύεσαι, να μην αγωνίζεσαι. Ομως δε σώζεσαι ούτε έτσι. Οι μεταλλάξεις και η αλλοτρίωση έχουν πολλές οδυνηρές «συνέπειες». Και όχι μόνο στον ανθρώπινο οργανισμό.

Κινητά για πούλημα...

Αντιγράφουμε από τηλεγράφημα του ΑΠΕ: «Τέσσερις ποδηλάτες από τέσσερις χώρες - μία ομάδα, ένας στόχος: το χρυσό μετάλλιο. Η ομάδα Cannondale Mountain Bike Racing Team της Siemens mobile βρίσκεται καθ' οδόν για την Αθήνα. Και οι τέσσερις ποδηλάτες προκρίθηκαν από τις χώρες τους για τους Ολυμπιακούς Αγώνες». Και παρακάτω στο ίδιο τηλεγράφημα: «Κάθε μέρα καλύπτουν μέχρι και 200 χιλιόμετρα με τα ποδήλατα Cannondale ενώ από τον Ιούνιο οι ποδηλάτες χρησιμοποιούν στις προπονήσεις τους το κινητό M65 της Siemens mobile. Το νέο κινητό τηλέφωνο M65 από την Siemens διαθέτει ενσωματωμένο υπολογιστή για ποδήλατα και σε συνδυασμό με το 'Bike-o-Meter' αποτελεί μία εξαιρετική συσκευή προπόνησης για όλους τους φανατικούς οπαδούς του ποδηλάτου - όχι μόνο για τους επίδοξους νικητές των μεταλλίων»! Για όποιον δεν κατάλαβε έχουμε ήδη περάσει στην εποχή, που η εκπροσώπηση της χώρας για τους επαγγελματίες αθλητές είναι μόνο το άλλοθι για να εκπροσωπήσουν στην πραγματικότητα την πολυεθνική που τους έχει υπαλλήλους. Για την ιστορία πάντως, στην τετράδα που αναφέρει το τηλεγράφημα είναι Ελβετός, Βέλγος, Σουηδός, Τσέχος... Επίσης μπορεί το ποδήλατο βουνού, να σημαίνει πόνο, ιδρώτα, δεξιότητα, πειθαρχία και διαρκή περιπέτεια αλλά αφού η πολυεθνική πουλάει κινητά τηλέφωνα, τότε αυτομάτως το ποδήλατο βουνού σημαίνει και... κινητό για πούλημα.

Για τον ουσιαστικό αθλητισμό

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες, ως ιδέα, στο πνεύμα της αρχαιότητας, ήταν κάτι το μέγιστο. Ακόμη και οι πόλεμοι, στην περίοδο που διεξάγονταν, σταματούσαν. Γινόταν εκεχειρία για την περίοδο των Αγώνων και οι άνθρωποι συναδελφώνονταν. Δεν είδαμε, όμως, τη ΔΟΕ τη σήμερον ημέρα να αποβάλλει τους Αμερικανούς και τα ...τσιράκια τους από τους Αγώνες, αφού εξακολουθούν να τρομοκρατούν και να σκοτώνουν κόσμο σε Ιράκ και Αφγανιστάν και όχι μόνο.

Σε δυο μέρες αρχίζουν και επίσημα οι 28οι Ολυμπιακοί Αγώνες που θα φιλοξενήσει η Αθήνα, η Ελλάδα, η πατρίδα μας. Το ζήτημα είναι τώρα τι σόι αγώνες θα είναι αυτοί; Του ωραίου του μεγάλου και του αληθινού; Σίγουρα όχι. Οι αλλοτινές εποχές, που οι αθλητές «αμείβονταν» με έναν απλό κότινο ελιάς έχουν περάσει προ πολλού. Τώρα με ράβδους χρυσού και ξέπλυμα χρημάτων των πολυεθνικών οι Ολυμπιάδες και οι περισσότεροι αθλητές βαδίζουν από το κακό στο χειρότερο. Με μοναδική εξαίρεση τους αγώνες στη Μόσχα το 1980, όπου στο επίκεντρο ήταν ο άνθρωπος και η φιλία των λαών, στις υπόλοιπες αυτοί που έκαναν και κάνουν το κουμάντο είναι η Κόκα Κόλα και ..CIA.

Δυστυχώς, στο «πνεύμα» της εποχής το ντόπινγκ έχει καταστρέψει τον αθλητισμό. Εναν αθλητισμό που όσο περισσότερο συνδέεται με το κέρδος και βάζει σκοπό που είναι πάνω από τις φυσικές δυνατότητες του ανθρώπου οδηγεί στον ολισθηρό δρόμο τόσο της υπόσκαψης της υγείας του αθλητή όσο και της ίδιας της ιδέας του Ολυμπισμού. Είναι, λοιπόν, αυτονόητο ότι σε αυτούς τους Ολυμπιακούς Αγώνες μπορεί να στηρίζουμε τις προσπάθειες των αθλητών αλλά σε καμία περίπτωση δε στηρίζουμε τα ιδεώδη αυτών των εμπορευματοποιημένων αγώνων.

Μόνο μέσα από το μαζικό λαϊκό αθλητισμό - το φωτεινό παράδειγμα της Κούβας δείχνει το δρόμο - μπορούμε να μιλήσουμε για την ουσιαστική σημασία αυτής της ανθρώπινης δραστηριότητας. Δεν πρέπει να βλέπουμε το δέντρο και να χάνουμε το δάσος. Μόνο αν ενισχυθεί ο ερασιτέχνης με απαραίτητη υποδομή και φυσικά δωρεάν μπορούμε να μιλήσουμε για αθλητισμό ως εργαλείο για την καλυτέρευση της ποιότητας ζωής όλου του πληθυσμού. Ετσι θα προκύψουν και οι αυριανοί πρωταθλητές και Ολυμπιονίκες. Τόπο λοιπόν στον σχολικό αθλητισμό. Τόπο στα νιάτα. Στα παιδιά μας που διψάνε για άθληση. Ομως σήμερα, για να τη βιώσουν, έστω και ελάχιστα, πρέπει να βάλουν οι γονείς βαθιά το χέρι στην τσέπη. Αυτό τον αθλητισμό δεν τον θέλουμε. Τους τον χαρίζουμε και να είναι σίγουροι ότι θα μας βρουν μπροστά.

Αυτοί οι Αγώνες της Αθήνας στοίχισαν «μια ολάκερη περιουσία». Θα πληρώσουν τον... κεφαλικό φόρο και τα παιδιά των παιδιών μας. Δεν πρέπει ο λαός, για μια ακόμη φορά, να πληρώσει τα σπασμένα. Ομως ένα είναι σίγουρο και να το καταλάβουν καλά οι «αρμόδιοι». Υπάρχουν πολλές μορφές πάλης για αντίσταση. Και οι αγωνιστές τις ξέρουν καλά.


Ανδρεας ΠΑΓΑΝΟΠΟΥΛΟΣ

Αξιοπρεπείς... με τρόπο!

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΑΝ ΚΑΤΑΛΑΒΑΜΕ καλά τα καθήκοντά μας για τις επόμενες μέρες είναι τα εξής: Να χρησιμοποιούμε τα Μέσα Μεταφοράς, να γεμίσουμε τα στάδια, να είμαστε ευχάριστοι με τους φιλοξενούμενους λόγω των αγώνων και να ανεχόμαστε σχεδόν οτιδήποτε για λόγους ασφάλειας.

Κάπως έτσι τουλάχιστον μάς τα περιγράφουν τα πράγματα τόσο ο πρωθυπουργός με τα διαγγέλματά του όσο και οι υπουργοί του. Ολα αυτά γιατί; Για τον ...μεταολυμπιακό παράδεισο που όπως μας δήλωσε ο πρωθυπουργός, ήδη τον μελετάνε τα επιτελεία του.

Εννοείται φυσικά ότι οι παράδεισοι δε δημιουργούνται από τη μια μέρα στην άλλη οπότε έχουμε και κάποια άλλα καθήκοντα στο ενδιάμεσο: Να πληρώσουμε το κόστος των αγώνων, να ανεχθούμε την οικονομική λιτότητα που θα επιβάλλουν οι αυξημένες υποχρεώσεις.

Βεβαίως να ...δεχτούμε και μερικά μέτρα που τους φάνηκαν καλά κατά τη διάρκεια της Ολυμπιάδας. Οπως π.χ. οι κάμερες, η παράταση του ωραρίου των καταστημάτων και άλλα τέτοια.

ΠΑΡΕΜΠΙΠΤΟΝΤΩΣ βρίσκετε ένα είδος ειρωνείας στα δημοσιεύματα του ξένου Τύπου που μιλούν για «υπερβολικά» κονδύλια που δαπανήθηκαν για τις τελετές της Ολυμπιάδας από μια χώρα όπως η Ελλάδα; Ιδίως εκεί που συγκρίνουν τις δαπάνες με αυτές πολύ μεγαλύτερων χωρών;

«Η ΣΥΝΔΡΟΜΗ του ΝΑΤΟ ζητήθηκε με τρόπο που να διαφυλάσσεται η αξιοπρέπεια της χώρας». Η δήλωση αποδίδεται στην παρέμβαση του Γιώργου Βουλγαράκη στο χτεσινό Υπουργικό Συμβούλιο για τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ωστε λοιπόν η αξιοπρέπεια είναι κάτι που διαφυλάσσεται ...«με τρόπο». Τι μαθαίνει κανείς!

Ιδίως μάλιστα όταν μιλάμε για την αξιοπρέπεια μιας χώρας μάλλον πρόκειται για έμμεση παραδοχή ότι κάτι δεν πάει καλά με την όλη ιστορία. Οπως και να έχει πάντως, τόσο το ΠΑΣΟΚ που «ετοίμασε» τη σχετική συμφωνία, όσο και η ΝΔ που την εκτέλεσε, μας έχουν δείξει στο παρελθόν σαφέστατα δείγματα, του πώς την εννοούν την αξιοπρέπεια αυτή.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Μνημείο... Oλυμπιακής ανορθογραφίας

Κοντά στ' άλλα απίθανα που ακούμε και διαβάζουμε τις τελευταίες μέρες, έπεσε στα χέρια μας κι ένας «Ολυμπιακός Τηλεοπτικός Οδηγός» που κυκλοφόρησε ο ΑΘΗΝΑ 2004, όπου, ανάμεσα στις πληροφορίες για το πρόγραμμα των αγωνισμάτων και τις σχετικές διαφημίσεις των χορηγών, παραθέτει και χάρτες με τις οδούς, απ' όπου μπορεί κανείς να έχει πρόσβαση στις ολυμπιακές εγκαταστάσεις. Πρόκειται πραγματικά για ένα βιβλιαράκι που πιθανόν να καθοδηγεί κάθε ενδιαφερόμενο, αλλά... πυροβολεί ταυτόχρονα με κάθε ξεδιαντροπιά και την ελληνική γλώσσα! Θα τρίζουν τα κόκαλα του «ΚΟΛΩΚΟΤΡΩΝΙ» (έτσι ακριβώς γράφεται η οδός Κολοκοτρώνη! - βλ. σχετικό γράφημα), αλλά και τόσων άλλων δρόμων. Τουλάχιστον αδυνατεί να συλλάβει ανθρώπινος νους πώς σ' ένα τόσο μικρό βιβλιαράκι και μάλιστα ενημερωτικό, υπάρχουν τόσα ορθογραφικά λάθη, τόσων γνωστών δρόμων. Μα θα μου πείτε, πώς στεκόμαστε σ' ένα τέτοιο «εξάμβλωμα» όταν η Μαραθώνια οδός θα ξηλωθεί και θα ξανακατασκευαστεί απ;o την αρχή μετά τη λήξη των Oλυμπιακών Aγώνων, όταν η πλατεία Συντάγματος και η πλατεία Ομονοίας επισκευάζονται και ξηλώνονται και ξανακατασκευάζονται, πάντα στις πλάτες του ελληνικού λαού, όταν οι υπερβάσεις όλων των Oλυμπιακών έργων έχουν πολλαπλασιάσει το αρχικό κόστος... Τουλάχιστον τούτο το «ενημερωτικό» βιβλιαράκι δε θα ξανατυπωθεί...

Η οδός Κολωκοτρώνι και άλλες τινες...

Παρ' όλο τον προηγούμενο - αρκετό - σχολιασμό, δε θα αποφύγουμε τον πειρασμό και θα καταγράψουμε μερικά μαργαριτάρια του εν λόγω ιλουστρασιόν φυλλαδίου (σε ένθετο φυλλάδιο στο «7 Μέρες TV»)!

Εχουμε και λέμε:

Ζήνωνως, Νεύτονως, Λεωφ. Κηφησσίας, Πάρνηθως, Αππόλωνος, Σειρίνων, Φαέθωντος, Αρτέμιδως, Πελλοπονήσου, Κολωκοτρώνι, Αρχιμίδη και πάει λέγοντας!

Αντε και περαστικά σας! Αρχαίο πνεύμα αθάνατο!!!

Ιδιες γαλαζοπράσινες συνταγές...

Παπαγεωργίου Βασίλης

«Το κράτος είναι εδώ για να παρέμβει»! Την αρκούντως... «καθησυχαστική» και πομπώδη δήλωση έκανε χτες ο υφυπουργός Ανάπτυξης, Γ. Παπαθανασίου, ερωτηθείς σχετικά με το πώς προτίθεται να αντιμετωπίσει η κυβέρνηση ενδεχόμενες δυσθεώρητες ανατιμήσεις στα δίδακτρα των ξενόγλωσσων φροντιστηρίων ελέω απελευθέρωσης - ήδη οι ιδιωτικοί εκπαιδευτικοί μιλούν για 18% - 20%. Το πώς θα παρέμβει είναι ένα μυστήριο που ο υφυπουργός προτίμησε να μην... αποκαλύψει! Το γεγονός, πάλι, ότι αφού καλά - καλά η πολιτική ηγεσία του υπουργείου εκχώρησε απόλυτη ελευθερία στους ιδιοκτήτες των φροντιστηρίων στη διαμόρφωση των διδάκτρων εκ των υστέρων εμφανίζεται να τηρεί στάση... αναμονής και να λεονταρίζει είναι μια τακτική που θυμίζει γνωστές και δοκιμασμένες συνταγές πράσινης απόχρωσης. Αλλωστε το είχε πει με άλλα λόγια και ο νυν υπουργός Ανάπτυξης Δ. Σιούφας αναλαμβάνοντας τα καθήκοντά του από τον απερχόμενο Α. Τσοχατζόπουλο: ότι τα... καλά θα τα κρατήσει και η νέα κυβέρνηση!!!

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
«Ενότητα» και «εθνικός στόχος»

Οχι τυχαία στο προχτεσινοβραδινό του μήνυμα προς τον ελληνικό λαό, ενόψει της έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, ο πρωθυπουργός, Κ. Καραμανλής, χρησιμοποίησε πρώτο πληθυντικό. Αυτό το «εμείς» κρύβει πολύ περισσότερα από όσα γίνονται αντιληπτά με μια πρώτη ανάγνωση του πρωθυπουργικού μηνύματος. Είναι ο πρώτος πληθυντικός μιας ψευδεπίγραφης συμμετοχής, η υπόμνηση της ευθύνης που την επωμίζεται στο ακέραιο ο ελληνικός λαός να πληρώσει τα σπασμένα και γνωρίζουν πως θα το πράξει αδιαμαρτύρητα, στο βαθμό που πιάσουν τόπο στη συνείδησή του τα κηρύγματα περί «εθνικού στόχου» που χρέος έχουμε να αγωνιστούμε ενωμένοι για την επίτευξή του.

Αν όμως αυτοί - το μεγάλο κεφάλαιο και οι πολιτικοί του εκπρόσωποι - έχουν συμφέρον να επικαλούνται κάθε τρεις και λίγο την «ενότητα», εμείς - εργαζόμενοι και άνεργοι, μικρομεσαίοι αγρότες και επαγγελματοβιοτέχνες, νέοι και συνταξιούχοι - έχουμε χρέος να την απορρίψουμε χωρίς δεύτερη σκέψη. Ας αναρωτηθούμε ποιοι κερδίζουν και ποιοι χάνουν από την προώθηση του «εθνικού στόχου»; Από την απάντηση σ' αυτό το ερώτημα προκύπτει ολοκάθαρα πως ανάμεσα στα δικά μας συμφέροντα και στα δικά τους, υπάρχει χάσμα αγεφύρωτο.

Αυτοί αποκόμισαν ασύλληπτα κέρδη από την κατασκευή των έργων και τη μελλοντική εκμετάλλευσή τους, από τη διαφήμισή τους μέσω των Ολυμπιακών Αγώνων, από την πώληση υπερσύγχρονων συστημάτων ασφάλειας. Εμείς, αρχίσαμε ήδη να παραλαμβάνουμε τα χρεωστικά, για έργα και προμήθειες που κόστισαν ιλιγγιώδη ποσά και που βέβαια δε μας ανήκουν. Κι αν το οικονομικό κόστος υπολογίζεται σε νούμερα με πολλά μηδενικά, υπάρχουν και απώλειες που δεν αποτιμούνται. Νεκροί και σακατεμένοι εργάτες στα Ολυμπιακά έργα. Κατάφωρη παραβίαση εργασιακών δικαιωμάτων. Φαλκίδευση δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών στο όνομα της «ασφάλειας» των Αγώνων. Τσιμεντοποίηση και καταστροφή ελεύθερων χώρων που υποβαθμίζουν παραπέρα την ποιότητα ζωής των κατοίκων της Αθήνας και άλλων πόλεων. Αυτή είναι η κληρονομιά που αφήνουν σε μας οι Ολυμπιακοί Αγώνες. Αυτή είναι η βάση, πάνω στην οποία θα οικοδομηθούν νέα αντεργατικά αντιλαϊκά μέτρα.

Για ποια ενότητα, λοιπόν, μας μιλούν; Για ποιον εθνικό στόχο; Για την Ολυμπιάδα των πολυεθνικών, όπου και η τελευταία σταγόνα ιδρώτα των αθλητών είναι υποθηκευμένη σ' αυτές. Για την Ολυμπιάδα σύμβολο της εμπορευματοποίησης του αθλητισμού. Για την Ολυμπιάδα που η μόνη αξία που αναγνωρίζει είναι αυτή του κέρδους. Ο ελληνικός λαός, αυτός που, όπως παραδέχτηκε ο Κ. Καραμανλής, έκανε μεγάλες θυσίες και θα κληθεί να κάνει ακόμα περισσότερες, οι εργάτες τους οποίους υποκριτικά ευχαρίστησε για τη συμβολή τους, δεν έχουν τίποτα το θετικό να προσμένουν από την τέλεση των Αγώνων, αντίθετα ας προετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Οι Αγώνες θα τελειώσουν σύντομα. Κι αν συμφωνούμε σε κάτι με τον Κ. Καραμανλή είναι πως ήρθε η ώρα ΕΜΕΙΣ να νιώσουμε περήφανοι για την Ελλάδα που αγωνίζεται και κερδίζει. Γιατί και στον κοινωνικό στίβο αγώνας είναι η απάντηση. Αγώνας για την απόκρουση των συνεπειών που μας κληροδοτεί η Ολυμπιάδα, αγώνας για να πληρώσουν αυτοί που κέρδισαν και κερδίζουν κι εμείς να απολαύσουμε αυτά που τα χέρια μας δημιουργούν.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ