Σάββατο 22 Αυγούστου 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Αλληλοκαλέσματα για συνεργασία

Παπαγεωργίου Βασίλης

Σε έξαρση βρίσκεται για μια ακόμη φορά τις τελευταίες μέρες η επιδημία της συνεργασιολογίας ανάμεσα στο ΠΑΣΟΚ και τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ, επιβεβαιώνοντας ότι σε καθένα από τα δυο κόμματα υπάρχουν υπολογίσιμες τουλάχιστον δυνάμεις που με κάθε ευκαιρία φέρνουν και ξαναφέρνουν στην επιφάνεια το θέμα της συνεργασίας, θεωρώντας το ΠΑΣΟΚ όμορο χώρο του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και το αντίστροφο. Πριν από καιρό ήταν ο Αλ. Αλαβάνος με τα πέντε σημεία για κοινή δράση που πρότεινε στο ΠΑΣΟΚ. Μόλις προχτές ανάλογα ζητήματα έβαλε ο Λ. Κύρκος. Το κερασάκι στην τούρτα - τουλάχιστον σε ό,τι αφορά τον τρέχοντα γύρο της συνεργασιολογίας - ήρθε από τον ΣΥΡΙΖΑ Α' Θεσσαλονίκης, ο οποίος έστειλε απαντητική επιστολή στη Νομαρχιακή Επιτροπή Α' Θεσσαλονίκης του ΠΑΣΟΚ, που ζητούσε διάλογο για συνεργασία σε πέντε θέματα. Ο ΣΥΡΙΖΑ απαντά ότι η συγκεκριμένη πρόταση «αποκτά ιδιαίτερο ενδιαφέρον τόσο στο περιεχομενό της, όσο και στην περίοδο που αυτή κατατίθεται». Και αφού αναλύει διάφορους λόγους για τους οποίους η πρόταση ΠΑΣΟΚ «όσο δεν γίνεται απολύτως συγκεκριμένη, δημιουργεί σοβαρά ερωτηματικά για την ειλικρίνειά της», η απαντητική επιστολή καταλήγει: «Με βάση τα παραπάνω ο οποιοσδήποτε διάλογος δεν μπορεί παρά να δοκιμασθεί στο πεδίο του μαζικού κινήματος, όπου και θα κριθεί η ειλικρίνεια των προθέσεων όλων μας, με πρώτο σταθμό το συλλαλητήριο και τις άλλες δυναμικές κινητοποιήσεις στα εγκαίνια της ΔΕΘ». Η απάντηση είναι τουλάχιστον αποκαλυπτική για όσους εντός και εκτός του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ισχυρίζονται ότι έχουν κλειστές τις πόρτες της συνεργασίας με το ΠΑΣΟΚ, αφού μόνοι τους ομολογούν ότι η κοινή δράση στο συνδικαλιστικό κίνημα δεν είναι τίποτε άλλο παρά το θερμοκήπιο μέσα στο οποίο φιλοδοξούν να ανθίσει η πολιτική συνεργασία. Κι αν κρίνουν από τα αποτελέσματα της συνεργασίας ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ - ΠΑΣΟΚ στο συνδικαλιστικό κίνημα, ουδεμιά αμφιβολία δεν πρέπει να έχουν οι εργαζόμενοι για το τι τους περιμένει αν ευδοκιμήσει το μεταξύ τους προξενιό και σε πολιτικό επίπεδο...

Αντιπολιτευτικά παρατράγουδα...

«Μπαλάκι» στην Τοπική Αυτοδιοίκηση, τους δημάρχους και νομάρχες που δέχονται να χρησιμοποιηθούν ως όχημα για να αποποιηθεί το κράτος την ευθύνη του για την παροχή δημόσιων δωρεάν υψηλού επιπέδου υπηρεσιών Υγείας, μέσα από ένα ενιαίο σύστημα Υγείας, έκανε η κυβέρνηση και τη διαχείριση της «νέας γρίπης».

Στα πλαίσια αυτά, τη δημιουργία των Κέντρων Εμβολιασμού και Ιατρείων Γρίπης ανέλαβαν οι δήμοι και οι νομαρχίες. Ομως, απ' την εκχώρηση αυτή έχουν ήδη αρχίσει να προκύπτουν τα πρώτα σχετικά ...παρατράγουδα, άλλοτε γιατί αντικειμενικά οι δήμοι δεν μπορούν να αντεπεξέλθουν στο βάρος της αντιμετώπισης της «νέας γρίπης» και άλλοτε στα πλαίσια της άσφαιρης αντιπολίτευσης ανάμεσα στους εκλεγμένους του ΠΑΣΟΚ και την κυβέρνηση.

Χτες, ο νομάρχης Αθηνών Γιάννης Σγουρός κυκλοφόρησε δελτίο Τύπου όπου αναφέρει ότι απέστειλε στον υπουργό Υγείας Δημήτρη Αβραμόπουλο το Τοπικό Σχέδιο για την αντιμετώπιση της πανδημίας της Γρίπης της Νομαρχίας Αθηνών.

Σύμφωνα με το Σχέδιο Δράσης, η Νομαρχία Αθηνών θα δημιουργήσει 315 Κέντρα Εμβολιασμού Γρίπης (ΚΕΓ) στους 48 δήμους, ώστε αν χρειαστεί να μπορέσουν να εμβολιαστούν 4.300.000 πολίτες. Για τη λειτουργία των 315 ΚΕΓ απαιτούνται 630 γιατροί, 1.890 νοσηλευτές και 1.260 διοικητικοί υπάλληλοι ανά 9ωρη βάρδια. Με αυτή την αφορμή, ο νομάρχης καταγγέλλει ότι η Νομαρχία Αθηνών αυτή τη στιγμή έχει στο δυναμικό της 23 γιατρούς, 28 νοσηλευτές και ο συνολικός αριθμός των υπαλλήλων της είναι 1.350 (συμπεριλαμβανομένων και των συμβασιούχων), ενώ σύμφωνα με τον Οργανισμό θα έπρεπε να υπηρετούν 3.560.

... αλλά χέρι - χέρι για την ιδιωτικοποίηση

«Λόγω της έλλειψης προσωπικού, έχει ζητηθεί από τους αρμόδιους κοινωνικούς φορείς (Ιατρικό Σύλλογο Αθηνών, Πανελλήνια Ενωση Νοσηλευτών, Ερυθρό Σταυρό, Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις κλπ.), η συνδρομή τους σε ιατρούς και νοσηλευτές για τη στελέχωση των ΚΕΓ», αναφέρεται στο δελτίο Τύπου. Η Νομαρχία δηλαδή παρουσιάζεται να διαμαρτύρεται για την έλλειψη προσωπικού και να ζητάει προσωπικό απ' το υπουργείο Υγείας, αλλά συμπλέοντας με τη λογική της κυβέρνησης, που θέλει και η γρίπη να αντιμετωπίζεται από εθελοντές και ΜΚΟ, «βάζει πλάτη» και σε αυτήν την κατεύθυνση. Στο ίδιο πνεύμα, άσφαιρη είναι και η κριτική ότι δημιουργείται σύγχυση απ' το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για τη Γρίπη και για το πού θα εμβολιαστούν οι ασφαλισμένοι του ΙΚΑ και ποιες ομάδες πληθυσμού θα εμβολιαστούν κατά προτεραιότητα.

Για τα λαϊκά στρώματα πρέπει να είναι ξεκάθαρο ότι τα μέτρα που παίρνονται και με αφορμή τη «νέα γρίπη» εγκυμονούν κινδύνους για την υγεία τους. Οτι δεν πρέπει να επιτρέψουν η «νέα γρίπη» να χρησιμοποιηθεί για την παραπέρα επέλαση της επιχειρηματικής δράσης στην Υγεία. Να διεκδικήσουν άμεσα ουσιαστικά μέτρα προστασίας της δημόσιας Υγείας, η παροχή όλων των υπηρεσιών Υγείας για την αντιμετώπιση της «νέας γρίπης» να γίνεται με ευθύνη του κράτους και δωρεάν για όλους, εξασφαλίζοντας την έγκαιρη και επαρκή κάλυψη όλων των χώρων.

Με ταξική βιαιότητα!

Κάποια οικονομικά μέτρα, που πήρε το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση, αποκαλύπτουν ότι οι κυβερνώντες δε σκέφτονται τίποτα άλλο από το πώς θα βρουν νέους τρόπους να βάζουν, συνεχώς και όλο και πιο βαθιά, το χέρι του κράτους στην τσέπη των φτωχών ανθρώπων. Αναφερόμαστε, εν προκειμένω, στις τεράστιες αυξήσεις (από 50% έως 100% και μέχρι και 300%) που επιβλήθηκαν στα τέλη κυκλοφορίας και στα ασφάλιστρα των αυτοκινήτων, στα εισιτήρια των τρένων και στα διόδια των Εθνικών Οδών. Και τα άλλα κυβερνητικά μέτρα - αυξήσεις στη ΔΕΗ, «διόδια» για μπάνιο στις παραλίες, «χαράτσι» για το Κτηματολόγιο κ.ά. - έχουν την «ίδια λογική» και κινούνται στην ίδια κατεύθυνση, όμως τούτα εδώ είναι όχι μόνο προκλητικά αντιλαϊκά, αλλά και ξεδιάντροπα ταξικά.

Ας πάρουμε την εφάπαξ ετήσια αύξηση, από 50 έως και 150 ευρώ, που επιβλήθηκε στα τέλη κυκλοφορίας των αυτοκινήτων. Ποιοι θα την πληρώσουν, κατά κύριο λόγο; Οι φτωχοί, αφού αυτοί έχουν αυτοκίνητα παλιά - οι πλούσιοι έχουν καινούρια - και δεν έχουν και την οικονομική δυνατότητα να αγοράσουν άλλα, όπως θέλει να τους εξαναγκάσει ο Γ. Σουφλιάς, όχι φυσικά επειδή ενδιαφέρεται για το περιβάλλον, αλλά γιατί θέλει να «ταΐσει» με περισσότερα κέρδη τις βιομηχανίες αυτοκινήτων και τους εισαγωγείς. Ποιοι πλήττονται από τις αυξήσεις στα σιδηροδρομικά εισιτήρια που επιβλήθηκαν, κατά βάση, στα λεγόμενα «λαϊκά τρένα» και, σε μερικές περιπτώσεις, φτάνουν στα 300%; Πάλι οι φτωχοί, αφού αυτοί χρησιμοποιούν τα «λαϊκά τρένα», ενώ οι πλούσιοι κυκλοφορούν με λιμουζίνες, αεροπλάνα και κότερα. Βεβαίως, κυβέρνηση του κεφαλαίου είναι η κυβέρνηση της ΝΔ, ταξικά συμφέροντα υπηρετεί, οπότε είναι «φυσιολογικό και επόμενο» να παίρνει μέτρα κατά της φτωχολογιάς και υπέρ της πλουτοκρατίας. Απ' αυτήν την άποψη, όσο προκλητικά και ξεδιάντροπα ταξική κι αν είναι η πολιτική της, δεν παραξενεύει.

Οι εργαζόμενοι και τα άλλα λαϊκά στρώματα βλέπουν, πλέον, πιο καθαρά ότι η πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ - με την οποία, επί της ουσίας, συμφωνεί το ΠΑΣΟΚ κι ας κάνει πως την αντιπολιτεύεται - στρέφεται, με ταξική βιαιότητα, εναντίον τους. Καταλαβαίνουν ότι τα χρήματα που η κυβέρνηση αρπάζει από τις μικρές τσέπες τους, καταλήγουν στα μεγάλα πορτοφόλια μιας χούφτας κεφαλαιοκρατών, που λυμαίνονται όλο τον πλούτο της χώρας. Αντιλαμβάνονται ότι αυτοί πληρώνουν και την καπιταλιστική οικονομική κρίση, για την οποία ουδεμία ευθύνη φέρουν και από την οποία τίποτα δεν προσδοκούν. Αυτό που μένει να συνειδητοποιήσουν είναι ότι η διέξοδος απ' αυτή την κατάσταση δε βρίσκεται σε μια ενδεχόμενη δικομματική κυβερνητική εναλλαγή, αλλά στον αγώνα για την ανατροπή της καπιταλιστικής εξουσίας και την ανάδειξη της Λαϊκής...


Παύλος ΡΙΖΑΡΓΙΩΤΗΣ

Δικομματική κοροϊδία...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΤΙ ΤΡΑΒΑΕΙ όμως κι αυτός ο πρωθυπουργός! Εξομολόγηση εκ βαθέων έκανε σε χτεσινή ομιλία του...

Αναγκάζεται να πάρει «δύσκολες αποφάσεις» για την οικονομία κι αυτό του κοστίζει ψυχολογικά. Στενοχωριέται που πρέπει να κάνει τόσο επώδυνα πράγματα.

Αλλά δεν μπορεί να κάνει αλλιώς, οφείλει να μας πει την αλήθεια και να πάρει μέτρα όσο σκληρά κι αν είναι για να ορθοποδήσει ο δύσμοιρος αυτός τόπος.

Κι εμείς οι αχάριστοι τι κάνουμε; Αντί να συμμεριστούμε τον πόνο του - όπως και όλης της κυβέρνησης που στενοχωριέται εξίσου - ζητάμε αυξήσεις και διαμαρτυρόμαστε.

Αμα έχεις έναν τέτοιο αγνώμονα λαό να κυβερνήσεις τι να περιμένεις... Θα τα βροντήξει μια μέρα όλα και θα μας φύγει, να το θυμάστε!

ΠΑΛΙ ΚΑΛΑ ΔΗΛΑΔΗ που έχουμε εναλλακτική λύση, πανέτοιμη να κυβερνήσει. Με θέσεις, κύρος και προτάσεις...

Φυσικά για τον Γιώργο Παπανδρέου λέμε, που διαθέτει - όπως μας πληροφόρησε με άρθρο του - όχι μία αλλά ...τέσσερις ολόκληρες προτάσεις για την διαφάνεια! Τι άλλο να ζητήσει κανείς;

Ιδίως αυτή που μιλάει για ... «διαφάνεια των πηγών χρηματοδότησης των κομμάτων» είναι πραγματικά σαν να «φωτογραφίζει» το ΠΑΣΟΚ!

Μπορεί κανείς να φανταστεί αυτό το κόμμα - ιδίως όταν ήταν κυβέρνηση - να δέχεται κρυφές ενισχύσεις από επιχειρηματίες και πολυεθνικές; Αδιανόητο, δεν το χωράει ο νους μας.

Σε τελική ανάλυση γιατί να κάνει ένας επιχειρηματίας κάτι τέτοιο; Μήπως πήρε ποτέ το ΠΑΣΟΚ και κανένα μέτρο υπέρ τους; Στην ...πείνα και την ανέχεια ήταν οι κακόμοιροι όσο μας κυβερνούσε.

Ούτε μια τόση δα δουλίτσα δεν μπόρεσαν να στρώσουν. Μια επιδοτησούλα βρε παιδι μου, ένα ρουσφέτι, ενα χρηματιστηριακό κόλπο, εστω μια απλή τροπολογιούλα που να τους βολεύει. Τιποτε...


Παπαγεωργίου Βασίλης

Το ταξικό κίνημα δεν τρομοκρατείται

Παπαγεωργίου Βασίλης

Απροσχημάτιστα η εργοδοσία φροντίζει να «ξεφορτώνεται» συνδικαλιστές και πρωτοπόρους εργαζόμενους. Στην τριμερή συνάντηση που έγινε χτες για την απόλυση της συνδικαλίστριας από κατάστημα της «Vodafone» στην Ελευσίνα, στη σύσταση της Επιθεώρησης Εργασίας ότι η απόλυση είναι παράνομη, η εργοδοσία επέμενε ότι εφόσον δεν προκύπτει οικονομική διαφορά δεν τίθεται άλλο θέμα! Σε έναν κλάδο αμύθητων κερδών και σκληρού ανταγωνισμού, όπως είναι οι τηλεπικοινωνίες, οι επιχειρήσεις δεν ανέχονται να «κινείται φύλλο» και τρομοκρατούν ανοιχτά όταν οι εργαζόμενοι αποφασίσουν να οργανωθούν και να δράσουν συλλογικά. Αυτό άλλωστε φάνηκε και στην περίπτωση της «WIND».

Μόλις η εργαζόμενη στη «Vodafone» εκλέχτηκε στο ΔΣ του Σωματείου Ιδιωτικών Υπαλλήλων και Εμποροϋπαλλήλων Δυτικής Αττικής, λίγες μέρες μετά η εργοδοσία φρόντισε να ... λήξει άρον - άρον η σύμβασή της. Οταν η Επιθεώρηση Εργασίας είπε ότι είναι παράνομο να απολύονται συνδικαλιστές, η εργοδοσία απαντά - με όλη την άνεση που της προσφέρει η στήριξη της πολιτικής ΕΕ-ΝΔ-ΠΑΣΟΚ - «να πάμε στα δικαστήρια». Ενα είναι σίγουρο. Οτι μπροστά τους οι πολυεθνικές, στο ξεσάλωμά τους, θα βρίσκουν όλο και πιο δυνατό και αποφασιστικό το ταξικό εργατικό κίνημα, που δεν τρομοκρατείται ό,τι κι αν κάνουν.

Στα πράσα το Συγκρότημα...

Στα πράσα πιάστηκε το «Βήμα» με το πρωτοσέλιδο σχόλιό του την περασμένη Τετάρτη σχετικά με το μαύρο πολιτικό χρήμα, το οποίο, όπως ισχυρίζεται, διοχετεύεται σε όλα τα μεγάλα κόμματα για να πουλάνε εκδούλευση στους επιχειρηματίες. Γι' αυτό και στο χτεσινό του φύλλο προσπαθεί με λαθροχειρία να τα μαζέψει άρον άρον, παραποιώντας και διαστρεβλώνοντας μάλιστα το σχόλιο που έκανε ο «Ρ» την Πέμπτη για τα όσα είχε γράψει η εφημερίδα του συγκροτήματος Λαμπράκη την προηγούμενη μέρα. Πιο συγκεκριμένα, ο «Ρ» σχολίασε τη φράση στο άρθρο του βήματος που έλεγε ότι «όλα τα μεγάλα κόμματα έχουν κατά καιρούς δεχθεί δωρεές, που να εξασφαλίζουν στους δωρητές την "καλή θέληση" των εκπροσώπων τους στο Κοινοβούλιο ή στην Κυβέρνηση». Οπως παρατηρούσε ο «Ρ», η συγκεκριμένη ομολογία από μια από τις πιο παραδοσιακές εφημερίδες στήριξης της εξουσίας της αστικής τάξης, ούτε λίγο ούτε πολύ στόχο έχει να πείσει τους αναγνώστες να δεχτούν σαν τετελεσμένο γεγονός το χρηματισμό των κομμάτων και να συμβιβαστούν με την προσπάθεια που καταβάλλουν τα εμπλεκόμενα κόμματα να συγκαλύψουν το όλο σκάνδαλο. Χτες, «ΤΟ ΒΗΜΑ» άλλαξε ρότα και από το πρωτοσέλιδο σχόλιό του σφυράει κλέφτικα για τη δική του διατύπωση στο άρθρο της Τετάρτης, παραποιώντας ταυτόχρονα το περιεχόμενο των όσων έγραψε ο «Ρ». Λέει το Βήμα: «Ο "Ριζοσπάστης" (...) αναρωτιέται πώς "αναγκάζεται μία από τις πιο παραδοσιακές εφημερίδες" να ομολογήσει ότι τα κόμματα δέχονται την οικονομική στήριξη των οπαδών τους και άλλων παραγόντων. Ξεχνά προφανώς η εφημερίδα ότι η γενική γραμματέας του ΚΚΕ έχει δηλώσει κατηγορηματικά ότι δεν θα αποκαλύψει ποτέ τα ονόματα εκείνων που στηρίζουν οικονομικά το Κομμουνιστικό Κόμμα Ελλάδας».

... και η λαθροχειρία

Η λαθροχειρία βγάζει μάτι! Είναι φανερό ότι «ΤΟ ΒΗΜΑ» στο άρθρο της Τετάρτης, όταν εύσχημα μιλάει για «δωρεές» προς τα μεγάλα κόμματα, ούτε στο ελάχιστο δεν αναφέρεται στις εισφορές των μελών, οπαδών ή φίλων τους, αλλά σε απευθείας χρηματισμό από οικονομικούς παράγοντες που προσδοκούν ανταλλάγματα στη Βουλή και την κυβέρνηση. Αυτός ήταν άλλωστε και ο λόγος που το άρθρο «έκανε μπαμ», προκαλώντας έτσι και το σχολιασμό από την πλευρά του «Ρ». Κι όταν «ΤΟ ΒΗΜΑ» κατάλαβε τη γκάφα, το γύρισε στο τσάμικο. Και ξαφνικά, οι οικονομικοί μεγαλοπαράγοντες έγιναν «οπαδοί». Αναμενόμενη η αναδίπλωση. Η οποία, εκτός όλων των άλλων, γίνεται και για να μπει στο κάδρο της σαπίλας και το ΚΚΕ, με την τελευταία, εντελώς αυθαίρετη φράση του χτεσινού σχολίου της εφημερίδας. Είναι προφανές ότι στο Συγκρότημα δεν είναι τόσο αφελείς ώστε να ταυτίζουν στο μυαλό τους τη μίζα της «Ζήμενς» προς τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ με την οικονομική ενίσχυση του ΚΚΕ από τους εργαζόμενους οπαδούς και φίλους του. Φαίνεται όμως πως μπροστά στο στόχο να χτυπήσουν τον «Ριζοσπάστη» δεν τους πειράζει να παριστάνουν τους αφελείς. Αυτά έχουν οι επιλογές στήριξης με νύχια και με δόντια της εξουσίας του μεγάλου κεφαλαίου.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η βόμβα που λέγεται «Θριάσιο Πεδίο»

Το γεγονός ότι προχτές δεν υπήρξαν θύματα στη Βιομηχανική Ζώνη του Θριάσιου Πεδίου μπορεί, κάλλιστα, να χαρακτηριστεί τυχαίο. Η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε έξω από τις εγκαταστάσεις του «ΤΙΤΑΝ», μέσα σε λίγα λεπτά έφτασε στην «καρδιά» της Βιομηχανικής Ζώνης και απείλησε εργαζόμενους και κατοίκους. Και δεν ήθελε πολύ - αν ο άνεμος δεν άλλαζε την κατεύθυνση της φωτιάς - να μετατρέψει σε μπουρλότο την ευρύτερη περιοχή, αφού οι φλόγες βρέθηκαν μια ανάσα από διυλιστήρια, χαλυβουργίες, διαλυτήρια πλοίων, αποθήκες πολεμικού υλικού, ναυπηγεία και σπίτια. Αρκούσε μια μόνο σπίθα να πέσει μέσα σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα και από εκεί και πέρα οι συνέπειες να είναι τραγικές...

Το ΚΚΕ έχει καταγγείλει πολλές φορές ότι η ανεξέλεγκτη συμβίωση βιομηχανίας - κατοικίας την περιοχή του Θριάσιου είναι επικίνδυνη. Πως στην περιοχή συνυπάρχουν βιομηχανίες όπως η ΕΛ.ΠΕ. - ΠΕΤΡΟΛΑ, η ΠΕΤΡΟΓΚΑΖ, η ΠΥΡΚΑΛ, ο ΤΙΤΑΝ, η «ΧΑΛΥΒΟΥΡΓΙΚΗ» κλπ., μαζί με πόλεις όπως είναι η Ελευσίνα ή ο Ασπρόπυργος. Και το τι σημαίνει «πυρκαγιά ή ατύχημα σε Βιομηχανική Ζώνη», μπορεί εύκολα κανείς να το αντιληφθεί αν θυμηθεί το τι έγινε στο Μποπάλ της Ινδίας, όπου, μετά από διαφυγή τοξικής ουσίας, υπήρξαν 3.800 νεκροί και 11.000 τραυματίες. 'Η στο Σεβέζο της Ιταλίας όπου από εργοστάσιο παραγωγής χημικών προϊόντων σημειώθηκε διαρροή στην ατμόσφαιρα του δηλητηριώδους αερίου διοξίνη, με τραγικές επιπτώσεις στον πληθυσμό της πόλης και τους εργάτες.

Η χτεσινή πυρκαγιά, όπως και εκείνες το 2008 σε Δερβενοχώρια, Ασπρόπυργο και Βοτανικό, αλλά και άλλες, έφεραν στην επιφάνεια τα σοβαρά προβλήματα, αφ' ενός, της πυρασφάλειας στους εργασιακούς χώρους και, αφ' ετέρου, της ουσιαστικής πρόληψης κινδύνου σε περίπτωση εκτεταμένου βιομηχανικού ατυχήματος. Η ανυπαρξία μέτρων πυρασφάλειας στους τόπους δουλειάς και η ανεξέλεγκτη «συμβίωση» βιομηχανικών μονάδων και κατοικίας, δημιουργούν ένα εύφλεκτο μείγμα. Κι αυτό γιατί είναι γνωστό ότι δε λαμβάνονται μέτρα ασφάλειας και πυρασφάλειας στους εργασιακούς χώρους από τους εργοδότες, γιατί κοστίζουν, παρόλο που προβλέπονται από σχετικούς κανονισμούς (π.χ. κανονισμοί πυροπροστασίας, νομοθεσία για Υγεία και Ασφάλεια εργαζομένων). Επιπλέον, απουσιάζουν οι δημόσιες υποδομές για την υγεία και ασφάλεια των εργαζομένων και υπάρχει ανεπάρκεια υποδομών και προσωπικού για την αντιμετώπιση φυσικών καταστροφών και ατυχημάτων μεγάλης έκτασης.

Την ίδια στιγμή, οι κυβερνήσεις (ΝΔ, ΠΑΣΟΚ) του αστικού κράτους, πριμοδοτούν με δισεκατομμύρια ευρώ τους βιομηχάνους για την εγκατάσταση νέων μονάδων που θα λειτουργούν με τον ίδιο ανεξέλεγκτο τρόπο, όπως άλλωστε προβλέπει το σχετικό νομοσχέδιο για τα βιομηχανικά πάρκα που κατατέθηκε μία μέρα πριν ξεσπάσει η φωτιά στη Μαγούλα. Μπροστά σ' αυτή την κατάσταση, οι εργαζόμενοι πρέπει να διεκδικήσουν άμεσα τον προσανατολισμό των αρμόδιων μηχανισμών του κράτους στον έλεγχο της εργοδοτικής ευθύνης, για την ουσιαστική εφαρμογή των κανονισμών. Η αποφυγή εγκλημάτων τύπου Μποπάλ και Σεβέζο, είναι εφικτή μόνο κάτω απ' τη συνεχή πίεση του εργατικού κινήματος, σε ταξική κατεύθυνση. Αγώνας και διεκδικήσεις με στόχο και προοπτική - εκτός από την ασφάλεια των εργαζομένων και των λαϊκών στρωμάτων, για το σήμερα και το αύριο - μια ανάπτυξη με γνώμονα την κάλυψη των αναγκών των εργαζομένων, άρα και την ασφάλειά τους στην παραγωγή, στο εργοστάσιο, στο γιαπί, στο βαπόρι, για να μπορούν να δουλεύουν για να καλύπτουν τις ανάγκες όλης της κοινωνίας και τις δικές τους.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ