Παρασκευή 24 Απρίλη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Παπαγαλάκια

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εκτός από τις «πλάτες» του ΠΑΣΟΚ στην παράδοση δημόσιας περιουσίας του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ) στους ιδιώτες, η κυβέρνηση έχει ισχυρούς συμμάχους και τα περισσότερα αστικά Μέσα Μαζικής Επικοινωνίας (ΜΜΕ), έντυπα και ηλεκτρονικά. Παπαγαλίζοντας την κυβερνητική αποπροσανατολιστική προπαγάνδα ότι «αποκρατικοποιεί ιδιαίτερα προβληματικές εταιρείες του Δημοσίου για να απαλλάξει τον Ελληνα φορολογούμενο από το βάρος ελλειμμάτων εκατοντάδων εκατομμυρίων ευρώ», τα αστικά ΜΜΕ, όχι μόνον επαινούν την κυβέρνηση για τη ...φιλολαϊκή της πολιτική στον τομέα των ιδιωτικοποιήσεων, αλλά την ενθαρρύνουν κιόλας να επιταχύνει την εφαρμογή της και σε άλλες επιχειρήσεις και οργανισμούς, εκτός του ομίλου ΟΑ, όπως είναι, για παράδειγμα, ο ΟΣΕ, οι αστικές συγκοινωνίες κλπ.

Ολοι γνωρίζουν, βέβαια, ότι οι «αποκρατικοποιήσεις» κάθε άλλο παρά φιλολαϊκή πολιτική είναι και ούτε, φυσικά, γίνονται για το καλό του ελληνικού λαού. Το γνωρίζουν πρώτα και κύρια οι ίδιοι οι εργαζόμενοι, που βιώνουν στο πετσί τους τα αποτελέσματα των «αποκρατικοποιήσεων», που είναι οι απολύσεις και η επιδείνωση των εργασιακών τους σχέσεων. Αυτό το γνωρίζουν, βέβαια, και οι κυβερνώντες και οι μεγαλοεκδότες - μεγαλοκαναλάρχες. Αλλο αν το κοινό τους συμφέρον επιβάλλει την παραπλάνηση του ελληνικού λαού, ακριβώς για να εφαρμόζεται η αντεργατική - αντιλαϊκή πολιτική, με τις λιγότερες δυνατές αντιδράσεις.

Για το θεαθήναι

Το χρυσό μετάλλιο της υποκρισίας διεκδικεί με αξιώσεις ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ που γνωστοποίησε χτες την απόφαση της Κοινοβουλευτικής του Ομάδας να μην παραστεί τη Δευτέρα στην παράδοση του χρυσού μεταλλίου της Βουλής στον πρόεδρο της Επιτροπής της ΕΕ, Μ. Μπαρόζο! Μια τέτοια πράξη θα μπορούσε σε συμβολικό επίπεδο κάτι να δηλώνει εάν και εφόσον προερχόταν από ένα κόμμα πολέμιο της ΕΕ, του ρόλου της, της ταξικής της υπέρ του κεφαλαίου φύσης. Αλλά από ένα κόμμα που πίνει νερό στο όνομά της, έχοντας κατά καιρούς συνταχθεί με κορυφαίες αντιλαϊκές - αντεργατικές της επιλογές, μια τέτοια κίνηση μοιάζει και είναι υποκριτική, για το θεαθήναι... Πολύ περισσότερο που σύμφωνα με τον επικεφαλής της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ Αλ. Αλαβάνο, με την απόφαση αυτή διαμαρτύρονται «για την πλήρη ανικανότητα της Επιτροπής της ΕΕ να προβλέψει την κρίση, για τις έντονα αντικοινωνικές πολιτικές που ακολούθησε (...)», καλώντας την κυβέρνηση «αντί να προχωράει στις αποδόσεις βραβείων και μεταλλίων στον κ. Μπαρόζο, να επιλέξει μια άλλη προσωπικότητα για τη νέα προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής»! Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ λοιπόν, η Κομισιόν ήταν ανίκανη να προβλέψει αυτό που και οι πρωτοετείς της πολιτικής οικονομίας γνωρίζουν, ότι δηλαδή οι κρίσεις στον καπιταλισμό έρχονται και παρέρχονται, αφού είναι σύμφυτες μ' αυτόν. Κατά τον ΣΥΡΙΖΑ, φταίει η Κομισιόν για τις πολιτικές που εφαρμόστηκαν και όχι συνολικά η ΕΕ. Ετσι εύλογα καταλήγει στην πρόταση πως ένας άλλος πρόεδρος, μια άλλη προσωπικότητα, θα διορθώσει τα κακώς κείμενα. Τόσοι και τόσοι πρόεδροι της Κομισιόν πριν τον Μπαρόζο διαψεύδουν τον ΣΥΡΙΖΑ και επιβεβαιώνουν πως δεν αρκεί να αλλάξει ο οδηγός του λεωφορείου, αλλά χρειάζεται αλλαγή πορείας. Κι αυτή μπορεί να την επιβάλλει ο λαός με τη στάση του, ανυπακοής κι απειθαρχίας στην ΕΕ, την πάλη του εναντίον της και την ψήφο του στις ευρωεκλογές.

Το αφεντικό είναι το κεφάλαιο

«Ενα από τα θεμέλια του δημοκρατικού πολιτεύματος, αυτό της διάκρισης των εξουσιών, πλήττεται βαριά», δήλωσε χτες ο Αλ. Αλαβάνος, εκφράζοντας τη βαθιά ανησυχία του ΣΥΡΙΖΑ, που, ως υπέρμαχος της αστικής δημοκρατίας, δεν μπορεί να μείνει ασυγκίνητος μπροστά στο γεγονός ότι «ανώτατοι δικαστικοί κάνουν πολιτική» και «πολιτικά κόμματα καλούνται να παραστήσουν τους ανεπηρέαστους δικαστές». Δεν εγκαλούμε τον ΣΥΡΙΖΑ για την έγνοια του για την αστική δημοκρατία, άλλωστε δεν έκρυψε ποτέ ότι την έχει κορόνα στο κεφάλι του, μαζί με όλους τους θεσμούς της. Επισημαίνουμε, όμως, την υποκρισία του, γιατί γνωρίζει καλά πως στον καπιταλισμό η διάκριση των εξουσιών τυπικά, και όχι ουσιαστικά, υπάρχει και διακηρύσσεται. Ουσιαστικά, όλες οι εξουσίες έναν αφέντη υπηρετούν, το μεγάλο κεφάλαιο και τα συμφέροντά του. Με γνώμονα αυτά, νομοθετούνται το ένα μετά το άλλο τα αντιλαϊκά αντεργατικά μέτρα και μ' αυτά πάλι για γνώμονα η «ανεξάρτητη» δικαστική εξουσία, εφαρμόζοντας τους νόμους του δίκιου του κεφαλαίου, δηλαδή των αντιλαϊκών νομοθετημάτων, κηρύττει διαρκώς παράνομες και καταχρηστικές απεργιακές κινητοποιήσεις, δικάζει αγωνιστές, βγάζει φιρμάνια τύπου Σανιδά. Ετσι, που το 'να χέρι να νίβει το άλλο και τα δυο μαζί το πρόσωπο της πλουτοκρατίας.

Η μοιρασιά

«Είναι απορίας άξιον, όταν πρόκειται να μοιράσουν λεφτά από την Κεντρική Τηλεοπτική Διαχείριση, όπως αναφέρει το άρθρο 15 παράγραφος 10 του Καταστατικού να χρειάζεται ομοφωνία, προφανώς για να μην σφαχτούμε στη μοιρασιά, ...». Το απόσπασμα της δήλωσης αυτής ανήκει στον εκ των εμπνευστών της Σούπερ Λίγκα και μεγαλομέτοχο της ΠΑΕ Ξάνθη, Χρ. Πανόπουλο. Δε νομίζουμε ότι χρειάζεται περαιτέρω σχολιασμό η ομολογία.

ΠΑΣΟΚική κοροϊδία με... δόσεις

Το ΠΑΣΟΚ, αφού διέγνωσε τις ανάγκες της αγοράς και την «απουσία ρευστότητας» αποφάσισε να την ενισχύσει. Ετσι, με αστραπιαίες κινήσεις και την υπογραφή του Γ. Παπανδρέου αποφάσισε να εκδώσει πιστωτική κάρτα! Σε συνεργασία με το τραπεζικό κεφάλαιο και αναλαμβάνοντας το ρόλο υψηλόβαθμου πλασιέ πιστωτικών προϊόντων, απέστειλε 950.000 επιστολές στα μέλη και τους φίλους του, τις οποίες υπογράφει προσωπικά ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ καλώντας τους να ενταχθούν «εθελοντικά σε πρόγραμμα έκδοσης πιστωτικής κάρτας»...

Φαίνεται ότι μπροστά στην κούρσα της επανάκτησης της εξουσίας επιστρατεύει κάθε είδους κοροϊδία για να εξαπατήσει τα λαϊκά στρώματα. Η ηγεσία του ΠΑΣΟΚ, αντιλαμβανόμενη προφανώς ότι οι αυξήσεις που υπέγραψαν τα συνδικαλιστικά της στελέχη στη ΓΣΕΕ με το ΣΕΒ, με τις δικές της «ευλογίες», για αύξηση στο μεροκάματο των εργαζομένων ένα ευρώ τη μέρα δεν είναι ...ικανοποιητικές, αποφάσισε να ανακουφίσει με άλλον τρόπο τα λαϊκά νοικοκυριά! Η «πράσινη» πιστωτική κάρτα που θα λανσάρει λοιπόν το ΠΑΣΟΚ υποστηρίζει ότι θα έχει το... «ανταγωνιστικότερο επιτόκιο στην αγορά»! Η συγκεκριμένη απόφαση του ΠΑΣΟΚ φανερώνει αφ' ενός τους δεσμούς «αίματος» με το μεγάλο κεφάλαιο - στην προκειμένη περίπτωση με το τραπεζικό - και αφ' ετέρου δείχνει ότι το πρόβλημά του δεν είναι να λύσει ζητήματα φτώχειας, αλλά να μετατρέψει τους εργαζόμενους, τους νέους, σε υποχείρια των τραπεζών. Τόσο «κοινωνική» πολιτική!!!

Πριν λίγους μήνες εγκαλούσε την κυβέρνηση ότι σπρώχνει τον ελληνικό λαό στο δανεισμό και κατέθετε το ένα σχέδιο νόμου μετά το άλλο, δήθεν για την «προστασία» των δανειοληπτών και των υπερχρεωμένων νοικοκυριών. Τώρα προσφέρει πάνω από ένα εκατομμύριο ανθρώπους «βορά» στις ορέξεις των τραπεζιτών. Την ίδια ώρα που η υπεύθυνη οικονομίας του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης, Λ. Κατσέλη, ισχυρίζεται ότι το κόμμα της «θα φορολογήσει τον πλούτο», το ΠΑΣΟΚ αναλαμβάνει ρόλο μεσάζοντα για να σπρώξει ακόμα περισσότερους ανθρώπους στην «αγκαλιά» των τραπεζών και στην παραπέρα υπερχρέωσή τους.

Αυτή η απαράδεκτη απόφαση του ΠΑΣΟΚ σε συνδυασμό με την προτροπή του, μέσω της συγκεκριμένης επιστολής, προς τους ίδιους ανθρώπους να αποκτήσουν ηλεκτρονική διεύθυνση για να λαμβάνουν «ενημέρωση» από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης, αποτελούν σύγχρονα μέσα χειραγώγησης που χρησιμοποιούν τα αστικά κόμματα. Βομβαρδίζοντας με δηλώσεις στελεχών του ΠΑΣΟΚ όσους δεχτούν την ενημέρωση που τους προσφέρει, θα επιχειρήσει να τους δώσει υποσχέσεις και κάλπικες δεσμεύσεις για την πράσινη διακυβέρνηση, σε μια προσπάθεια να κρύψει τις πραγματικές προγραμματικές του θέσεις, για την επέκταση των ελαστικών εργασιακών σχέσεων, την ιδιωτικοποίηση του Ασφαλιστικού, την αντιλαϊκή φορολογία, τις παροχές και τις ενισχύσεις που παρέχει αφειδώς στους πολυεθνικούς ομίλους. Γιατί τότε θα αποκαλυπτόταν η απόλυτη ταύτισή του με την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση και θα κατέρρεε το αποπροσανατολιστικό σύνθημά του περί του ότι δεν «είμαστε ίδιοι»...

Αυτές οι ενέργειες του ΠΑΣΟΚ δεν αποτελούν δικές του εμπνεύσεις. Πιστωτική κάρτα διαθέτει και το κόμμα «Νέων Εργατικών» στη Βρετανία, ενώ την καθημερινή ηλεκτρονική ενημέρωση την αξιοποίησε ο Ομπάμα στην προεκλογική του εκστρατεία. Στόχος των αστικών κομμάτων είναι να εξαγοράσουν, να εξαπατήσουν και να καθυποτάξουν τις λαϊκές συνειδήσεις με κάθε μέσο και τρόπο, ώστε να τις δέσουν πολιτικά. Αυτούς τους σχεδιασμούς τα λαϊκά στρώματα πρέπει να τους αποκαλύψουν και να τους απορρίψουν. Μακριά από το ΠΑΣΟΚ και τη ΝΔ. Είναι επικίνδυνοι για τα λαϊκά συμφέροντα.


Παναγιώτης ΘΕΟΔΩΡΟΠΟΥΛΟΣ

Υποκρισία για τη λειτουργία της Δικαιοσύνης

Παπαγεωργίου Βασίλης

«ΧΕΙΡΑΓΩΓΕΙ» τη Δικαιοσύνη η κυβέρνηση, κατά το ΠΑΣΟΚ, την «απειλεί» η αξιωματική αντιπολίτευση, κατά τη Νέα Δημοκρατία! Και οι δύο μαζί τι της κάνουν, άραγε;

Στα σίγουρα, πάντως, δεν ενισχύουν το κύρος, την αξιοπιστία και την φερεγγυότητά της. Τουλάχιστον όχι όσον αφορά τα σκάνδαλα, που εσκεμμένα μονοπωλούν τον όποιο πολιτικό διάλογο.

Πάντως, όταν οι δικαστικοί λειτουργοί (και ιδίως οι ανώτατοι) δίνουν κατευθύνσεις ενάντια στους εργατικούς αγώνες, ή θωρακίζουν, νομικά, υπονόμευση εργασιακών δικαιωμάτων, εκεί κανείς τους δεν λέει κουβέντα.

Σε αυτές τις περιπτώσεις, απλά η Δικαιοσύνη κάνει τη δουλειά της και επιτελεί το έργο της, οπότε κανείς δε δικαιούται να μιλάει.

Και φυσικά, μέσα στον όλο χαμό, κανείς δεν αναφέρεται στην ουσία: Στο ότι η Δικαιοσύνη δεν είναι θέμα χειρισμών, πρακτικών και κανονισμών, αλλά ...περιεχομένου.

Ετσι, όταν οι μηχανισμοί της Δικαιοσύνης κατά βάση καλούνται να εφαρμόσουν αντιλαϊκούς νόμους, τότε είναι ...μονόδρομος το αποτέλεσμα.

ΠΑΝΤΩΣ, με τη σκανδαλολογία των ημερών, είναι σίγουρο ότι θα εντρυφήσουμε στους νομικούς όρους. «Ηθική αυτουργία», «συναυτουργία», «ενεργητική δωροδοκία», «παθητική δωροδοκία», «απείθεια» και ...άλλα πολλά.

Μη χολοσκάτε πάντως, αν δεν τα πολυκαταλαβαίνετε. Δεν υπάρχει λόγος. Πάνω - κάτω, όλα σημαίνουν ...«μίζα», κι αυτήν τη λέξη την κατανοούμε όλοι.

Το πώς ακριβώς θα χαρακτηριστεί νομικά η «μίζα», εξαρτάται από το ...πώς οργανώθηκε το όλο πράγμα.

Το μόνο βέβαιο είναι πως πίσω από τις περίεργες λέξεις βρίσκεται παγίως κάποιος ιδιώτης ή πολυεθνική, που κέρδισε από το Δημόσιο πολλά και ποτέ δε βρίσκεται στη θέση του κατηγορουμένου.


Γρηγοριάδης Κώστας

Εμπορευματοποιούνται ακτές και το ... κύμα!

Γρηγοριάδης Κώστας

Αλλη μια μελανή σελίδα στην επιχείρηση «παράδοση των ακτών» της χώρας μας στο μεγάλο κεφάλαιο - όσων βέβαια είχαν απομείνει ακόμη ελεύθερες - κατέγραψε η προχτεσινή κοινή υπουργική απόφαση, με την οποία παραχωρούνται στους δήμους ο αιγιαλός και οι παραλίες και μέσω αυτών σε διάφορα επιχειρηματικά συμφέροντα. Ο λαός έτσι και οι εργαζόμενοι χάνουν και τα τελευταία περιθώρια ελεύθερης και δωρεάν πρόσβασης στις ακτές, παρότι είναι λαϊκή περιουσία!

Το έργο της παράδοσης των ακτών, όμως, στο μεγάλο κεφάλαιο έχει την ιστορία του:

  • Προηγήθηκε ο νόμος 2971/2001 (ΠΑΣΟΚ), τον οποίο επικαλείται και η προχτεσινή απόφαση, ο οποίος επιτρέπει την τσιμεντοποίηση του αιγιαλού και των παραλιών ή την παραχώρησή τους για αποκλειστική χρήση από επιχειρηματίες έναντι ...ενοικίου!
  • Ακολούθησε ο νόμος 3105/2003 (πάλι ΠΑΣΟΚ) που επέτρεψε στην «Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα ΑΕ» να άρει την προστασία μεγάλων τμημάτων του αιγιαλού γύρω από τις τουριστικές μονάδες του ΕΟΤ και να τις παραδώσει στο μεγάλο κεφάλαιο.
  • Ακολούθησε ο νόμος 3342/2005 (ΝΔ) για την «αξιοποίηση» των Ολυμπιακών Ακινήτων, με βάση τον οποίο εκχωρήθηκαν οι ακτές του Σαρωνικού σε μεγαλοεπιχειρηματίες για ξενοδοχεία, μαρίνες και άλλες εγκαταστάσεις.

Το αποτέλεσμα της πολιτικής αυτής και των δύο κομμάτων είναι οι εργαζόμενοι, για να κάνουν το καλοκαίρι ένα μπάνιο, να πληρώνουν ακόμη και ένα ...μεροκάματο!

ΥΣ: Αλήθεια με ποιον από τους παραπάνω νόμους δόθηκε άδεια για τη μεγαλεπήβολη - και προφανώς κερδοφόρα - επένδυση της κατασκευής ολόκληρου πλωτού νησιού - καφετέριας και εστιατορίου που θα λειτουργεί ως πανάκριβη ατραξιόν μέσα στο λιμάνι του Βόλου; Και τι άλλο θα δούνε τα μάτια μας μέσα σ' αυτό το όργιο ξεπουλήματος της δημόσιας περιουσίας;

Η ... ακραία ανισότητα...

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσες και άκρως αποκαλυπτικές, για τον τρόπο που στον ΣΥΡΙΖΑ αντιλαμβάνονται το θέμα των οικονομικο-κοινωνικών σχέσεων, είναι το κείμενο για τα «διαρθρωτικά προβλήματα της ελληνικής οικονομίας», που δημοσιεύτηκε στη χτεσινή ΑΥΓΗ.

Ο προβληματισμός, που αναπτύσσεται στο κείμενο, κινείται γύρω από την αναζήτηση απαντήσεων πώς είναι δυνατόν να αντιμετωπιστούν και να ελεγχθούν δείκτες όπως είναι τα δημόσια ελλείμματα, το χρέος και το εξωτερικό ισοζύγιο της χώρας. Ο συντάκτης του, αφού υιοθετεί την άποψη ότι η αριστερά κατανοεί το πρόβλημα που υπάρχει με τους δείκτες αυτούς, εξηγεί ότι «η βασική αιτία του οικονομικού προβλήματος είναι το κοινωνικό ζήτημα - το κύριο διαρθρωτικό πρόβλημα - είναι η ακραία κοινωνική ανισότητα» και από αυτή την άποψη καταλήγει ότι «ο πραγματισμός και όχι η επανάσταση, λοιπόν, επιβάλλει μια τολμηρή αναδιανεμητική πολιτική».

Το γεγονός ότι εν έτει 2009, με την οικονομική κρίση του καπιταλισμού να βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, από την πλευρά του ΣΥΝ-ΣΥΡΙΖΑ παρουσιάζονται παρόμοιες απόψεις και μάλιστα διεκδικούν δάφνες προοδευτικότητας και αριστεροσύνης, είναι απόλυτα ενδεικτικό και αποδεικτικό του χαρακτήρα του συγκεκριμένου πολιτικού σχηματισμού. Γιατί, όσοι στις σημερινές συνθήκες περιορίζουν το βασικό οικονομικό πρόβλημα στο «διαρθρωτικό πρόβλημα» και στην ...«ακραία» κοινωνική ανισότητα, προτείνοντας ως διέξοδο την αναδιανομή, το μόνο που καταφέρνουν είναι ταυτόχρονα δύο πράγματα. Πρώτον, να αφοπλίζουν την εργατική τάξη προβάλλοντας την ουτοπία της δυνατότητας εφαρμογής πολιτικής αφαίρεσης κερδών από το κεφάλαιο για να δοθούν στους φτωχούς και μάλιστα σε συνθήκες απελευθέρωσης. Αρα εμποδίζουν τη συνειδητοποίηση ότι οι κοινωνικές ανισότητες, η ακραία και κάθε φτώχεια είναι αποτέλεσμα της καπιταλιστικής εκμετάλλευσης, που απαιτεί πάλη για την ικανοποίηση όλων των λαϊκών αναγκών κόντρα στα μονοπώλια, με προοπτική τον κύριο στόχο, που είναι η ρήξη και η ανατροπή του ίδιου του συστήματος. Δεύτερον, να γίνονται ουρά και να αναμασούν όσα μονότονα επαναλαμβάνουν τους τελευταίους μήνες οι πλέον ντούροι θιασώτες των εκμεταλλευτικών σχέσεων παραγωγής, με το περιτύλιγμα του εξωραϊσμού μέσω αναδιανομής, του μικρότερου κακού. Γιατί καμιά αναδιανομή δε λύνει τις κοινωνικές ανισότητες.

... και οι ομοιότητες

Για την ιστορία να αναφέρουμε ότι μόλις προχτές, σε άρθρο του στην «ΕΣΤΙΑ», ο γνωστός για τις απόψεις του Ανδριανόπουλος έλεγε περίπου τα ίδια, όταν, μιλώντας για το «νέο καπιταλισμό», εξηγούσε ότι «το μέλλον του βρίσκεται στην φροντίδα της κοινωνικής του φυσιογνωμίας», μια και «η μεγάλη ανισότητα προκαλεί σοβαρές ψυχολογικές παρενέργειες» και άρα πρέπει να «φροντίζει, ώστε οι όποιες διαφορές εισοδημάτων να συμπληρώνονται από σοβαρές και αποτελεσματικές κοινωνικές υπηρεσίες».

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Ποιος πληρώνει το έλλειμμα;

Τα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Γιούροστατ), που δόθηκαν στη δημοσιότητα την Τετάρτη, καταγράφουν επιδείνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος το 2008. Το μεν δημοσιονομικό έλλειμμα ανήλθε στο 5% του ΑΕΠ και το κατά Μάαστριχτ δημόσιο χρέος αναρριχήθηκε στο 97,6% του ΑΕΠ. Σαν έτοιμος από καιρό, ο υπουργός Οικονομίας, από τη σκοπιά του πολέμιου των ελλειμμάτων, δήλωσε απερίφραστα ότι η κυβέρνηση της ΝΔ είναι έτοιμη να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα για τη μείωση των ελλειμμάτων, κάτω από το 3% του ΑΕΠ, όπως έχουν από κοινού συμφωνήσει με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Μέτρα, τα οποία, όπως έχει ξεκαθαρίσει ήδη η κυβέρνηση, θα έχουν και πάλι αντιλαϊκό προσανατολισμό. Αντίθετα, αποκλείει τη συμμετοχή των επιχειρήσεων και των τραπεζών, στην προσπάθεια μείωσης του δημοσιονομικού ελλείμματος, με το επιχείρημα ότι σε συνθήκες οικονομικής κρίσης το κεφάλαιο, όχι μόνο δεν πρέπει να επιβαρυνθεί, αλλά αντίθετα απαιτείται η ενίσχυσή του...

Επομένως το ερώτημα που τίθεται, δεν είναι αν θα πρέπει να ληφθούν μέτρα αντιμετώπισης των δημοσιονομικών ελλειμμάτων. Αυτά δημιουργούνται επειδή οι κυβερνήσεις ενισχύουν το κεφάλαιο. Το ερώτημα είναι ποιοι θα κληθούν να πληρώσουν τις συνέπειες. Και οι κυβερνήσεις του κεφαλαίου φορτώνουν την πληρωμή τους στο λαό. Η διόγκωση του δημοσιονομικού προβλήματος βρίσκεται σε άμεση συνάρτηση με το ρόλο του καπιταλιστικού κράτους στην αναπαραγωγική διαδικασία του κοινωνικού κεφαλαίου. Που απαιτεί τη συνεχή κρατική του ενίσχυση. Αλλο ένα γεγονός που δείχνει ότι η ύπαρξη του κράτους δεν αποσκοπεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κοινωνικού συνόλου, αλλά αντίθετα επιτελεί ρόλο εξυπηρέτησης των συμφερόντων της κυρίαρχης τάξης, της τάξης των αστών. Και ως προς τις οικονομικές του λειτουργίες, αυτό στο οποίο προσβλέπει είναι να ενισχύει τις επιχειρήσεις.

Η ενίσχυση του κεφαλαίου από τον κρατικό προϋπολογισμό είναι που δημιουργεί τα ελλείμματα. Δηλαδή τα έξοδα του προϋπολογισμού είναι μεγαλύτερα από τα έσοδα όχι γιατί δίνονται για κοινωνικές δαπάνες, αυτές περικόπτονται, αλλά γιατί το μεγαλύτερο μέρος τους δίνεται για πολύμορφες επιδοτήσεις των μεγάλων επιχειρήσεων. Το τελευταίο παράδειγμα είναι η ενίσχυση των τραπεζών στο όνομα της κρίσης με τα 28 δισ. ευρώ. Επίσης τα ελλείμματα δημιουργούνται και με άλλες μορφές. Με τη θέσπιση φοροαπαλλαγών στις επιχειρήσεις, με την ενεργοποίηση «αναπτυξιακών» νόμων, την εφαρμογή των λεγόμενων ενεργητικών πολιτικών απασχόλησης. Σε τελική ανάλυση, το δημοσιονομικό πρόβλημα έχει τις ρίζες του στη φιλομονοπωλιακή πολιτική της κυβέρνησης. Οταν από τις κυβερνήσεις του κεφαλαίου λαμβάνονται μέτρα αντιμετώπισης του δημοσιονομικού προβλήματος, από αυτά εξαιρούνται οι μεγάλοι μονοπωλιακοί όμιλοι.

Για να ισοσκελιστούν τα έσοδα με τα έξοδα το κράτος δανείζεται. Και έτσι δημιουργείται και το δημόσιο χρέος. Ο δε προσανατολισμός αντιμετώπισης των ελλειμμάτων και του χρέους γίνεται πάντα σε αντιλαϊκή κατεύθυνση. Δηλαδή με επιβολή έμμεσων φόρων, με πάγωμα μισθών και συντάξεων των εργαζομένων στο δημόσιο, με μείωση των λεγόμενων κοινωνικών δαπανών, με πέρασμα λειτουργιών του κράτους στους ιδώτες κλπ. Γι' αυτό οι κομμουνιστές επιμένουν και παλεύουν την άποψη ότι ο λαός δεν έχει την παραμικρή ευθύνη για τα ελλείμματα και το χρέος. Τη δημοσιονομική κρίση να την πληρώσει η ολιγαρχία που τη δημιούργησε. Οι εργαζόμενοι, ο λαός να παλέψουν για την ικανοποίηση όλων των αναγκών τους και να τιμωρήσουν πολιτικά τα κόμματα του ευρωμονόδρομου.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ