Τρίτη 13 Γενάρη 2009
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
«Διάλογος» το τυρί, για τη φάκα της «συναίνεσης»

Παπαγεωργίου Βασίλης

Με μια καραμέλα που ...την πιπιλάνε τόσα χρόνια, αλλά δε λέει να λιώσει, εμφανίστηκε στις πρώτες του δηλώσεις ως υπουργός Παιδείας ο Αρης Σπηλιωτόπουλος: «Η Παιδεία είναι εθνική υπόθεση» και οι παρεμβάσεις που γίνονται στο χώρο της εκπαίδευσης χρειάζονται «συναίνεση», άρα, «διάλογο»!

Από πού κι ως πού όμως, η Παιδεία είναι «εθνική» υπόθεση; Από πότε το παιδί του εργάτη με το παιδί του βιομήχανου έχουν τα ίδια δικαιώματα στην εκπαίδευση;

Το εκπαιδευτικό σύστημα είναι ταξικό. Αν δεν ήταν έτσι θα υπήρχε ένα και ενιαίο σχολείο, αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν, για όλα τα παιδιά του ελληνικού λαού. Θα είχαν όλα τα παιδιά ίσα δικαιώματα στη μόρφωση και δε θα καθορίζονταν αυτά τα δικαιώματα με βάση το πορτοφόλι του καθενός. Επειδή όμως τα πράγματα δεν είναι έτσι, επειδή άλλα τα συμφέροντα του εργάτη κι άλλα του κεφαλαιοκράτη, επειδή για διαφορετικά πράγματα παλεύει η κάθε τάξη, δεν μπορεί να υπάρξει «συναίνεση». Πολύ περισσότερο που η Παιδεία είναι υποταγμένη στα συμφέροντα των μονοπωλίων.

Ο υπουργός ζητάει συναίνεση από τον εργάτη στην πολιτική που ασκεί για τον κεφαλαιοκράτη. Και ο «διάλογος είναι το «τυρί» για τη «φάκα» της συναίνεσης. Να κάτσει στο τραπέζι του «διαλόγου» ο εργάτης, για να συναινέσει στην αφαίρεση των δικαιωμάτων του, για να νομιμοποιήσει τη μεγαλύτερη εκμετάλλευσή του.

Ο αγώνας έφερε αποτελέσματα

Την ικανοποίηση όλων των αιτημάτων τους, που διεκδίκησαν με επίσχεση εργασίας από τις 6 έως τις 12 Γενάρη, πέτυχαν οι εργαζόμενοι του εργοστασίου κατεψυγμένων ψαριών «ΑΜΑΣΑ» των αδελφών Λιανού στη Σίνδο Θεσσαλονίκης. Η Γραμματεία Θεσσαλονίκης του ΠΑΜΕ στάθηκε από την πρώτη στιγμή στο πλευρό τους, συμβάλλοντας καθοριστικά στη θετική έκβαση, που έρχεται να επιβεβαιώσει την αποτελεσματικότητα του ταξικά προσανατολισμένου αγώνα.

Οι εργαζόμενοι πληρώθηκαν την Παρασκευή τα δεδουλευμένα του Νοέμβρη, του Δεκέμβρη και το δώρο Χριστουγέννων. Χτες, στην Επιθεώρηση Εργασίας η εργοδοσία υπέγραψε ότι θα πληρώσει μέχρι τις 29 του μήνα και το Γενάρη του 2009, ενώ θα καταβάλει όλα τα χρωστούμενα αναδρομικά, το επίδομα αδείας του 2008 και τα χρωστούμενα δεδουλευμένα όσων εργαζομένων παραιτήθηκαν εξαιτίας της απλήρωτης εργασίας, χωρίς να τα έχουν διεκδικήσει.

Υπενθυμίζεται ότι οι εργαζόμενοι της «ΑΜΑΣΑ» ήταν απλήρωτοι για μήνες. Εδώ και εννέα μήνες πληρώνονταν με «έναντι» και μεγάλες καθυστερήσεις, ενώ εξαιτίας της απλήρωτης εργασίας είχαν παραιτηθεί σχεδόν 30 εργαζόμενοι. Σημειώνεται, επίσης, ότι στο εργοστάσιο αυτό ασκούνταν μεγάλη τρομοκρατία σε όποιον σήκωνε κεφάλι.

Κι ενώ τα παραπάνω ήταν γνωστά, η πλειοψηφία του Εργατικού Κέντρου Θεσσαλονίκης (ΠΑΣΚ) είχε «νίψει τας χείρας της». Μάλιστα, τις μέρες των κινητοποιήσεων δεν εμφανίστηκε ούτε... για τα μάτια του κόσμου. Πότε έκανε την εμφάνισή της; Μόλις χτες, στην Επιθεώρηση Εργασίας, όταν η εργοδοσία είχε ήδη υποχρεωθεί σε υποχώρηση. Το χάος που χωρίζει τα εργατικά συμφέροντα με αυτές τις πλειοψηφίες γίνεται εμφανές σε κάθε μικρή και μεγάλη μάχη.

Οι ασθενείς πληρώνουν το «μάρμαρο»

Για την ερχόμενη Δευτέρα - αντί για χτες - μετέθεσε ο Πανελλήνιος Σύλλογος Προμηθευτών Εμφυτεύσιμου Ορθοπεδικού Υλικού (ΠΑΣΥΠΟΥ) τη διακοπή των προμηθειών, αλλά και την απόσυρση των λεγόμενων παρακαταθηκών στα δημόσια νοσοκομεία. Ο ΠΑΣΥΠΟΥ διαφωνεί με τον τρόπο που αποφάσισε η κυβέρνηση να ρυθμίσει την καταβολή των χρεών των νοσοκομείων προς τους προμηθευτές, ενώ καταλογίζει στην κυβέρνηση και καθυστέρηση στην υλοποίηση των χρονοδιαγραμμάτων εξόφλησης των χρεών προς τους προμηθευτές.

Η συμφωνία κυβέρνησης και ΠΑΣΥΠΟΥ έγινε στις 21.11.2008 σε συνάντηση που είχε ο υπουργός Υγείας, Δημήτρης Αβραμόπουλος, με το ΔΣ του Συλλόγου και στην οποία συμφωνήθηκε η εξόφληση των χρεών σε τρεις δόσεις με την καταβολή της πρώτης δόσης μέσα στο 2008. Ο ΠΑΣΥΠΟΥ διαφωνεί με τον τρόπο εξόφλησης που προτείνει η κυβέρνηση, η οποία ζητά εκπτώσεις στα ήδη διαμορφωμένα χρέη.

Και η νέα εξέλιξη αποκαλύπτει μια ακόμα πτυχή της εμπορευματοποίησης των υπηρεσιών Υγείας απ' τις κυβερνήσεις της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ. Οτι, δηλαδή, οι υποχρηματοδοτήσεις των δημόσιων υπηρεσιών Υγείας απ' τον κρατικό προϋπολογισμό φέρνουν υπερτιμολογήσεις, που διογκώνουν τα χρέη των νοσοκομείων. Και όταν έρχεται η ώρα της ρύθμισης των χρεών αρχίζει ένα νταλαβέρι μεταξύ κυβέρνησης και επιχειρηματιών με κατάληξη τις περαιτέρω επιβαρύνσεις για τα ταμεία και τους αρρώστους στην ώρα της ανάγκης.

Αδιαπραγμάτευτο το άσυλο

Δεν είναι η πρώτη φορά που μπαίνει στο προσκήνιο ζήτημα για άρση και κατάργηση του πανεπιστημιακού ασύλου, ούτε είναι η πρώτη φορά που φαίνεται ξεκάθαρα η πρόθεση της άρχουσας τάξης να ξεμπερδεύει με μια ακόμα δημοκρατική κατάκτηση του κινήματος. Αυτή τη φορά, η συζήτηση ανοίγει αξιοποιώντας την προβοκατόρικη δράση συγκεκριμένων ομάδων, άσχετων με το φοιτητικό και σπουδαστικό κίνημα και τις δημοκρατικές αποφάσεις των συλλόγων. Ετσι, έρχεται σαν «ώριμο φρούτο» μια συζήτηση για άρση του ασύλου, επειδή οι κουκουλοφόροι βρίσκουν «καταφύγιο» στα πανεπιστήμια, όπου δεν μπορεί να παρέμβει η αστυνομία. Το επιχείρημα είναι σαθρό, καθώς αποκρύπτει ότι αν η αστυνομία ήθελε να «χτυπήσει» αυτές τις ομάδες, τους λεγόμενους και «γνωστούς άγνωστους», χρόνια τώρα, μπορούσε να το κάνει... στους δρόμους της Αθήνας, οι οποίοι δεν καλύπτονται από πανεπιστημιακό άσυλο...

Στην πραγματικότητα, στο στόχαστρο μπαίνουν τα δημοκρατικά δικαιώματα φοιτητών, σπουδαστών, πανεπιστημιακών και εργαζομένων. Εκείνο που ενδιαφέρει την κυβέρνηση δεν είναι η «πάταξη» των κουκουλοφόρων, αλλά το γεγονός ότι στο πανεπιστήμιο, που λειτουργεί με επιχειρηματικά κριτήρια (και το οποίο προωθούν ΕΕ - ΝΔ - ΠΑΣΟΚ), δε χωράει άσυλο και ελεύθερη διακίνηση ιδεών, παρά μόνο «ασυλία» για τις επιχειρήσεις, ώστε να παρεμβαίνουν στο περιεχόμενο της εκπαίδευσης και να γιγαντώνουν τα κέρδη τους και μέσα από τα πανεπιστήμια. Στο πλαίσιο αυτό, ο ίδιος ο νόμος - πλαίσιο ανοίγει το δρόμο για τον περιορισμό και τελικά την κατάργηση του ασύλου. Συγκεκριμένα, με βάση το νόμο, καλούνται οι Σύγκλητοι να ορίσουν τους χώρους εκπαίδευσης και έρευνας που καλύπτονται από το άσυλο. Επομένως, ο νόμος υπονομεύει το άσυλο. Ακόμα, γίνεται ένας σαφής προσδιορισμός έναντι των «εχθρών» φοιτητών - εργαζομένων - καθηγητών, καθώς θεωρείται καταπάτηση του ασύλου η παρακώλυση της εκπαιδευτικής και ερευνητικής διαδικασίας, ακόμα και αν αυτό συμβαίνει επειδή υπάρχει δημοκρατικά αποφασισμένη κινητοποίηση του συλλόγου φοιτητών... Το νερό έχει ήδη μπει στο αυλάκι...

Οι τοποθετήσεις που επικαλούνται εγκληματικές και κακουργηματικές πράξεις, για να καλέσουν την πανεπιστημιακή κοινότητα να συναινέσει στην άρση του ασύλου, όπως για παράδειγμα κάνει το ΠΑΣΟΚ, απαιτούν την εφαρμογή ενός αντιδραστικού νόμου. Γιατί, σε περίπτωση τέλεσης κακουργηματικών πράξεων, ο ίδιος ο νόμος - πλαίσιο δίνει τη δυνατότητα αυτεπάγγελτης επέμβασης της αστυνομίας, χωρίς την άδεια κανενός πανεπιστημιακού οργάνου. Με άλλα λόγια, το αντιδραστικό νομοθετικό οπλοστάσιο για την κατάργηση του ασύλου έχει ήδη ετοιμαστεί. Εκείνο που αναζητάει η κυβέρνηση είναι αφορμή για να μπει σε εφαρμογή ο «νόμος και η τάξη» στα Πανεπιστήμια, δηλαδή να δημιουργηθεί προηγούμενο για να καταστέλλονται οι αγώνες. Και στο σημείο αυτό αξιοποιείται στο έπακρο η προβοκατόρικη δράση συγκεκριμένων ομάδων.

Το άσυλο είναι αδιαπραγμάτευτη κατάκτηση του νεολαιίστικου και λαϊκού κινήματος και είναι υπόθεση του ίδιου του φοιτητικού και εργατικού κινήματος να το περιφρουρήσει και να απαντήσει δυναμικά στο παιχνίδι που στήνεται για την «αναίμακτη» κατάργησή του. Και σε αυτό το αντιδραστικό παιχνίδι για την περιστολή δημοκρατικών δικαιωμάτων και ελευθεριών, η κυβέρνηση έχει πρόθυμους συμμάχους. Το ΠΑΣΟΚ που πρωτοστατεί στη συζήτηση για περιορισμό του ασύλου - παριστάνοντας ταυτόχρονα ότι συμμετέχει στις εκπαιδευτικές κινητοποιήσεις - προτείνει «σύνθετες» «υπηρεσίες φύλαξης» των πανεπιστημίων, μήπως ανοίγοντας το δρόμο για να φτάσουμε τελικά στην πρόταση του προέδρου του ΛΑ.Ο.Σ., Γ. Καρατζαφέρη, για μόνιμη παρουσία εισαγγελέα στα ιδρύματα;..


Ελένη ΧΑΤΖΗΓΕΩΡΓΙΟΥ

Υποκριτικές ευαισθησίες

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΚΑΛΥΤΕΡΑ (γι' αυτούς) να παίρνουν παράδειγμα από τον πρόεδρό τους - που τηρεί σιγήν ιχθύος για τη χρήση του λιμανιού του Αστακού προκειμένου να εξοπλίζεται με αμερικανικά όπλα το Ισραήλ - ορισμένοι βουλευτές του ΠΑΣΟΚ.

Γιατί ακούσαμε κάποιους σε ραδιόφωνα, αλλά και από το βήμα της Βουλής να αναφέρονται στο θέμα μιλώντας για ...πρακτικές της κυβέρνησης της ΝΔ.

Ούτε λίγο - ούτε πολύ να λένε πως ...επί ΠΑΣΟΚ δε θα γίνονταν ποτέ τέτοια πράγματα!

Τουλάχιστον αστείος ο ισχυρισμός, ιδίως όταν μόλις χτες το κόμμα τους - μαζί με τη ΝΔ που τόσο αντιπολιτεύονται - ψήφισε συμφωνία με την οποία μπορούν να υπάρχουν ακόμη και πυρηνικά όπλα στο επιτελείο του ΝΑΤΟ στη Θεσσαλονίκη.

Για να μην αναφερθούμε στη χρήση της βάσης της Σούδας και του Ακτιου σε ΝΑΤΟικές επιχειρήσεις (και ίσως σε άλλες που δεν ήταν ΝΑΤΟικές. Ποιος ελέγχει άλλωστε;).

ΝΔ και ΠΑΣΟΚ όσο κι αν κόπτονται ...δε μας πείθουν. Οπως και δεν πείθουν κανένα λογικό άνθρωπο.

Ούτε η κυβέρνηση με τις «ανθρωπιστικές» κορόνες της και με τους ...αγώνες της για κατάπαυση του πυρός, ούτε το ΠΑΣΟΚ με την υποτιθέμενη «αλληλεγγύη» του στον παλαιστινιακό λαό.

Απλά πράγματα: Στήριξη του παλαιστινιακού λαού σημαίνει ευθεία καταδίκη του Ισραήλ, των ΗΠΑ, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ. Σημαίνει απαίτηση για ενιαίο ανεξάρτητο παλαιστινιακό κράτος. Εχουν αποκαλυφθεί τόσο πολύ όλοι τους που δεν είναι ...να το κουβεντιάζουμε.

ΑΣΧΕΤΩΣ του τι κάνει με τους Παλαιστίνιους, το ΠΑΣΟΚ απεδείχθη ιδιαιτέρως υποστηρικτικό στον πρώην γραμματέα του Κώστα Λαλιώτη.

Σώθηκε το σπίτι στα Δολιανά, αφού θα πληρώσει το ίδιο το κόμμα τον Μητσοτάκη και θα σταματήσει τον πλειστηριασμό.

Δεν ξέρουμε αν θα το κηρύξει (το σπίτι πάντα) και μνημείο του κινήματος. Ισως να αρχίσει να διοργανώνει και 3ήμερες εκδρομές της Νεολαίας ΠΑΣΟΚ. Να μαθαίνουν οι νεότεροι την ...ιστορία.


Παπαγεωργίου Βασίλης

Καπηλεία μέχρι γελοιότητας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Εχουν χάσει κάθε αίσθηση του μέτρου εκεί στην Κουμουνδούρου. Καιρό τώρα πασχίζουν και ιδρώνουν να δείξουν ότι ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ είναι «εμπνευστής» των λαϊκών και νεολαιίστικων αγώνων στη χώρα. Κι όσο η πραγματικότητα τους διαψεύδει τόσο περισσότερο μοχθούν, ματαίως. Αλλά ότι θα έφταναν ως το σημείο να παρομοιάζουν τον ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ με τον κομμουνισμό, επικαλούμενοι απόσπασμα του «Κομμουνιστικού Μανιφέστου» των Κ. Μαρξ και Φ. Ενγκελς, αυτό πια...! Αναφερόμαστε σε άρθρο του Γραμματέα της ΚΠΕ του ΣΥΝ Ν. Χουντή στην κυριακάτικη «Αυγή» όπου ούτε λίγο ούτε πολύ, αφού παραθέτει το γνωστό απόσπασμα του μανιφέστου για το φάντασμα του κομμουνισμού που πλανιέται πάνω απ' την Ευρώπη, ισχυρίζεται ότι πάνω απ' την Ελλάδα πλανιέται το φάντασμα του ΣΥΡΙΖΑ! Και όπως τον κομμουνισμό στην Ευρώπη ενώθηκαν να τον κυνηγήσουν «όλες οι γερασμένες δυνάμεις της Ευρώπης» έτσι και στην Ελλάδα ισχυρίζεται ο Ν. Χουντής ενώθηκαν στο κυνήγι του ΣΥΡΙΖΑ «όλες οι δυνάμεις του γερασμένου πολιτικού σκηνικού, η κυβέρνηση, στελέχη του ΠΑΣΟΚ, η ηγεσία του ΚΚΕ, το ΛΑ.Ο.Σ....».

Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ βεβαίως έχει τόση σχέση με τον κομμουνισμό όση ο φάντης με το ρετσινόλαδο. Δηλαδή, καμία. Ο ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ δεν ανήκει στις δυνάμεις που κυνηγιούνται, αλλά στις δυνάμεις που κυνηγούν. Δεν ανήκει στις δυνάμεις του πραγματικά νέου, αλλά στις γερασμένες δυνάμεις του συστήματος. Ο οπορτουνισμός γεννήθηκε γερασμένος. Και ορκισμένος εχθρός του κομμουνισμού, του κομμουνιστικού κινήματος. Εχθρός του συνεπούς εργατικού, λαϊκού, νεολαιίστικου κινήματος. Η ηγεσία του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ ας αφήσει κατά μέρος τις φαιδρότητες, τις λαθροχειρίες και τις συκοφαντίες περί «φαιοκόκκινων μετώπων». Κι ας πάψουν επιτέλους να εκμεταλλεύονται τον κομμουνισμό και τον Μαρξ, που στην πράξη πολεμούν με όλες τους τις δυνάμεις.

Ανάλογα τη συγκυρία

Εμμένει η ηγεσία του ΣΥΝ, για μικροκομματικούς λόγους, να τσουβαλιάζει το ΚΚΕ με τη ΝΔ και το ΛΑ.Ο.Σ, χρεώνοντάς του συμμετοχή «σε ένα ετερόκλητο μέτωπο», για το λόγο ότι άσκησε στο ΣΥΝ τεκμηριωμένη κριτική για τη στάση του απέναντι στους κουκουλοφόρους και την επιδίωξή του να σύρει το λαϊκό κίνημα στο τίποτα. Σε ανακοίνωση της ΠΓ του ΣΥΝ προσάπτεται ακόμα στο ΚΚΕ «πολιτική σύγχυση» και σε μια καταφανή διαστρέβλωση της πραγματικότητας του χρεώνεται προσπάθεια να «παρουσιάσει τη νεανική εξέγερση ως υπόθεση καταστροφών και ομάδων βίας»!

Πέρα όμως από τους βολικούς αφορισμούς και τις ανέξοδες συκοφαντίες, η ηγεσία του ΣΥΝ αποδεικνύει με την ανακοίνωσή της ότι δεν έχει τίποτα άλλο να αντιπαραθέσει στην τεκμηριωμένη κριτική που άσκησε το ΚΚΕ. Γιατί προφανώς δεν αποτελεί απάντηση το «ο ΣΥΝ και ο ΣΥΡΙΖΑ υπερασπίζονται με συνέπεια το νεολαιίστικο κίνημα και δεν επιτρέπουν τη συκοφαντική συσχέτιση των νεανικών κοινωνικών αγώνων με την τυφλή βία και με την τρομοκρατία». Πολύ περισσότερο όταν προέρχεται απ' αυτούς που εξυμνούσαν την εξέγερση των μολότοφ και της σπασμένης βιτρίνας και από την άλλη καλούσαν τη νεολαία «να μεταφέρει το κέντρο των αγώνων της από τις σπασμένες βιτρίνες στα σχολεία και τις σχολές... Ομως έτσι είναι ο οπορτουνισμός, με τον ίδιο τρόπο που παρακινεί για ένα πράγμα με ακριβώς τον ολόιδιο το απορρίπτει την επομένη και κυνικά επανέρχεται πάλι από την αρχή τη μεθεπομένη, ανάλογα τη συγκυρία...

Αποπροσανατολιστικά «ερωτήματα»

Συμμετείχε ή δε συμμετείχε τελικά η «Qatar Airways» στην πρώτη φάση του διαγωνισμού για την ιδιωτικοποίηση του ομίλου της «Ολυμπιακής Αεροπορίας» (ΟΑ), όπως είχε ανακοινώσει επίσημα η κυβέρνηση; Ιδού το... μεγάλο ερώτημα που ανέκυψε εσχάτως, μετά από δηλώσεις του εκτελεστικού αντιπροέδρου της «Qatar Airways ότι «ποτέ δεν ενδιαφερθήκαμε για την εξαγορά οποιασδήποτε άλλης αεροπορικής εταιρείας».

«Το ενδιαφέρον της "Qatar" υπάρχει εγγράφως», αντιτείνουν στελέχη της «Pantheon Airways», της εταιρείας που αποτελεί το νομικό κέλυφος της προς πώληση νέας εταιρείας πτητικού έργου.

Βέβαια, το αν ενδιαφέρθηκε ή όχι η «Qatar» για την εξαγορά του ομίλου ΟΑ, ουδόλως ενδιαφέρει τους 8.000 εργαζόμενους που πρόκειται να απολυθούν έως το τέλος του ερχόμενου Απρίλη, ανεξάρτητα από το εάν θα υπάρξει τελικά νέος ιδιοκτήτης στον όμιλο. Ουδόλως, φυσικά, ενδιαφέρει και τον ελληνικό λαό, ο οποίος θα κληθεί να ακριβοπληρώνει αεροπορικές υπηρεσίες ιδιωτικού τύπου, με ό,τι αυτό συνεπάγεται και για την ασφάλεια των πτήσεων.

Το ζήτημα είναι οι εργαζόμενοι στον όμιλο ΟΑ από κοινού με το σύνολο της εργατικής τάξης, να ακυρώσουν, με την ενωτική αγωνιστική τους δράση, το καταστροφικό σχέδιο κυβέρνησης - Ευρωπαϊκής Ενωσης και να απαιτήσουν 100% δημόσιο τομέα αερομεταφορών, ο οποίος θα είναι ενταγμένος μέσα σε έναν κοινωνικοποιημένο τομέα συγκοινωνιών - μεταφορών. Μόνο που αυτό χρειάζεται άλλη πολιτική. Γι' αυτό και πρέπει να τσακίσουν την πολιτική της ΝΔ, που πουλάει την ΟΑ, αλλά και του ΠΑΣΟΚ, που άνοιξε το δρόμο της ιδιωτικοποίησής της, και να συστρατευτούν με την πολιτική του ΚΚΕ.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Η οικονομική πολιτική

Ο τελευταίος κυβερνητικός ανασχηματισμός και η αντικατάσταση Αλογοσκούφη, του «αρχιτέκτονα» της οικονομικής πολιτικής των τελευταίων πέντε χρόνων, έφεραν στο προσκήνιο το θέμα του προσανατολισμού της οικονομικής πολιτικής. Το ερώτημα, που υποτίθεται πως τίθεται, είναι αν η αλλαγή του υπουργού σηματοδοτεί και αλλαγή της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης. Επιτελείς κομμάτων, θεωρούν, ότι με τον κυβερνητικό ανασχηματισμό η πολιτική ζωή της χώρας εισέρχεται σε προεκλογική περίοδο, ενώ η κυβέρνηση επιδιώκει να τον συνδέσει με ένα γενικότερο κλίμα αλλαγών, ειδικά στην οικονομική πολιτική. Ετσι ακούσαμε το νέο υπουργό Οικονομίας να δηλώνει ότι δε θα υπάρξει καμιά επιβάρυνση για χαμηλόμισθους, χαμηλοσυνταξιούχους, αγρότες και μικρομεσαίους, ενώ έκανε λόγο και για «αναγκαίες προσαρμογές» στην ασκούμενη οικονομική πολιτική.

Ακόμα και αν δεχτούμε, ότι διανύουμε προεκλογική περίοδο, ή ότι η κυβέρνηση, υπό το βάρος των δυσμενών δημοσκοπήσεων, προτίθεται να κάνει ορισμένες «διορθωτικές» κινήσεις, το ερώτημα παραμένει: Σηματοδοτεί ο ανασχηματισμός στροφή στην οικονομική πολιτική; Η οικονομική πολιτική της κυβέρνησης της ΝΔ - αλλά και της όποιας άλλης κυβέρνησης από κόμματα του ευρωμονόδρομου προκύψει στο μέλλον - δεν πρόκειται να αλλάξει την πολιτική της επί το φιλολαϊκότερο ούτε κατά ένα γιώτα. Αντίθετα, αναμένεται να γίνει επιθετικότερη, περισσότερο βάρβαρη και επαχθής και γι' αυτό τα λαϊκά στρώματα ας ετοιμάζονται για τα χειρότερα.

Κατ' αρχάς η όποια πολιτική και πολύ περισσότερο η οικονομική πολιτική, δε χαράσσεται από τις προσωπικές επιθυμίες του κάθε πολιτικού ή και του ίδιου του πρωθυπουργού της χώρας και ό,τι μπορεί να λέγεται πέραν αυτού αποβλέπει στη δημιουργία αυταπατών και ψευδαισθήσεων στους εργαζόμενους, που σηκώνουν το άχθος των διαχρονικών αντιλαϊκών πολιτικών. Οποιος υποστηρίζει το αντίθετο «παραβλέπει» ότι η οικονομική πολιτική καθορίζεται και αποφασίζεται με βάση τις σύγχρονες ανάγκες του κεφαλαίου και της άρχουσας τάξης, που σε αυτή τη φάση έχει θέσει ως πρώτο της στόχο την ολοκλήρωση των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων. Φαίνεται ότι «ξεχνούν» ότι στα πλαίσια της συμμετοχής της Ελλάδας στην ΟΝΕ, η εισοδηματική, η δημοσιονομική, η συναλλαγματική ή η επιτοκιακή πολιτική δεν είναι υπόθεση διαφόρων... αποχρώσεων, που αλλάζει με βάση τους υπουργούς ή ακόμα και τις κυβερνήσεις, αλλά αποτελεί ευρωενωσιακή συμφωνία, που την υπηρετούν όσοι πορεύονται τον ευρωμονόδρομο. «Ξεχνούν», ότι οι ευρωπαϊκές κυβερνήσεις στη Σύνοδο Κορυφής της Λισαβόνας, συμφώνησαν στη χάραξη κοινής στρατηγικής, η οποία επιδιώκει να καταστήσει ως το 2010 το ευρωπαϊκό κεφαλαίο το ανταγωνιστικότερο του πλανήτη... «Ξεχνούν», ότι με το ξέσπασμα της οικονομικής κρίσης, τον Αύγουστο του 2007, η ελληνική κυβέρνηση έχει συνταχθεί μαζί με τις άλλες κυβερνήσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης και έχει συμφωνήσει στην εφαρμογή πολιτικών μεταφοράς των συνεπειών της οικονομικής κρίσης στους λαούς της Ευρώπης. Και πρέπει να λάβουμε επίσης υπόψη, ότι η οικονομική κρίση, δεν έχει κτυπήσει ακόμα την πόρτα μας...

Το θέμα για τους εργαζόμενους και τα άλλα λαϊκά στρώματα δεν είναι η ανίχνευση των κυβερνητικών προσανατολισμών. Αυτοί είναι δεδομένοι. Ετσι, καμία επανάπαυση, καμία αυταπάτη. Καμία ψευδαίσθηση. Η απάντηση στο μονόδρομο του κεφαλαίου, είναι η αγωνιστική, ταξική, συσπείρωση, η ενδυνάμωση και ακόμα μεγαλύτερη ανάπτυξη του κινήματος αντίστασης. Η ανατροπή των πολιτικών συσχετισμών με την αποφασιστική ενίσχυση του ΚΚΕ, που στις μέρες μας αποκτά το χαρακτήρα του αναγκαίου και του επείγοντος.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ