Παρασκευή 5 Δεκέμβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Στα πράσα (πάλι) οι οπορτουνιστές

Γρηγοριάδης Κώστας

Με κοινή τους (!) επιστολή προς τον «Ρ», ο επικεφαλής της συνδικαλιστικής παράταξης του ΣΥΝ και ο υπεύθυνος για την εργατική πολιτική του κόμματος αποπειρώνται να απαντήσουν στο χτεσινό δημοσίευμα του «Ρ» σχετικά με τα κατορθώματα του ΣΥΝ/ΣΥΡΙΖΑ και τη συμβολή του στη διαχρονική ανατροπή των εργασιακών σχέσεων. Το κείμενο είναι γεμάτο χαρακτηρισμούς και το διαπερνά ο εκνευρισμός που δικαιολογημένα αισθάνεται ο οπορτουνιστής, ο οποίος για πολλοστή φορά πιάνεται στα πράσα και νιώθει στριμωγμένος. Ως προς τα υπόλοιπα, τα όσα γράφουν τα δυο στελέχη του ΣΥΝ, σε καμιά περίπτωση δε διεκδικούν δάφνες σοβαρής απάντησης στα όσα εμπεριστατωμένα σχολίαζε ο «Ρ», αφού για την ταμπακέρα - όσο κι αν ψάξαμε - δε λένε κουβέντα. Για όσους πάντως προσπαθούν να ξεμπερδεύουν με τις ευθύνες τους κατηγορώντας αυτούς που τους αποκαλύπτουν ότι είναι ψεύτες, ας μας πουν: Τις προάλλες ο πρόεδρος του κόμματός τους ρωτήθηκε από δημοσιογράφο σε συνέντευξη στη Σάμο για τη θετική ψήφο του ΣΥΝ στο 65ωρο. Απαντώντας, ισχυρίστηκε ότι αυτά τα γράφει ο «Ρ» και ξεπερνώντας κάθε όριο στην ψευδολογία, πρόσθεσε ότι την άλλη μέρα η εφημερίδα ζήτησε συγγνώμη! Φαίνεται πως ή δεν ξέρουν να διαβάζουν τον «Ρ», ή δεν τον διαβάζουν πάντα, ή νομίζουν πως κάνοντας το άσπρο μαύρο στην κριτική που τους κάνουμε θα βγουν λάδι ως προς την εξαπάτηση των εργαζομένων. Ακόμη όταν επίμονα ζητήθηκε από τον πρόεδρο να απαντήσει επί της ουσίας, αν δηλαδή ο ευρωβουλευτής του ψήφισε, έκανε ό,τι ακριβώς κάνουν και τα δυο στελέχη του ΣΥΝ στην επιστολή τους προς τον «Ρ»: Την πάπια...

Περιμένει... καλύτερη συγκυρία

Βγήκε και ο ΛΑ.Ο.Σ. να σχολιάσει τις απαράδεκτες δηλώσεις του προέδρου του ΕΒΕΑ, Μίχαλου. Ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Καρατζαφέρη είπε ότι ο Μίχαλος «έρχεται να προτείνει μέτρα "θατσερικού" τύπου τα οποία είναι άκαιρα». Μια καλύτερη χρονική συγκυρία αναμένει ο ΛΑ.Ο.Σ. για τη νέα επίθεση στα συμφέροντα της εργατικής τάξης. Και πώς αλλιώς; Με βάση και το πρόγραμμα με το οποίο κατέβηκαν στις εκλογές πριν περίπου ένα χρόνο, στοχοποιούν όλους τους ανθρώπους του μόχθου.

Π.χ. σελ. 33: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική των αμοιβών της εργασίας στον ιδιωτικό τομέα πρέπει να αντιμετωπιστεί εξαρχής και να τεθεί, μέσω μιας διαδικασίας διαλόγου, σε νέα βάση». Ζητά δε «τη δημιουργία ενός νέου θεσμικού πλαισίου για την εργασία στον ιδιωτικό τομέα καθώς και την αναδόμηση των σχέσεων εργασίας - κεφαλαίου πάνω στα νέα πρότυπα που θα έχουν δημιουργηθεί». Ακόμα: «Πιστεύουμε ότι η πολιτική των αμοιβών της εργασίας στον δημόσιο τομέα πρέπει να εκλογικευτεί συνδεόμενη με τον αντίστοιχο μισθό των εργαζομένων σε αντίστοιχες θέσεις του ιδιωτικού τομέα, και να εξατομικευτεί συνδεόμενη με την αποτελεσματικότητα, την παραγωγικότητα και την ακεραιότητα του κάθε δημόσιου υπαλλήλου». Ενώ στη σελίδα 50 κατακρίνει τα «επικρατούντα κοινωνικά πρότυπα της "ήσσονος προσπάθειας" και της "διαφθοράς" που επιδρούν καταλυτικά στην προσπάθεια και στην απόδοση των Ελλήνων εργαζομένων». Παρακάτω (σελ. 59 - 60) καταγγέλλει και τη μονιμότητα των δημοσίων υπαλλήλων. Μ' άλλα λόγια αντεργατικές μεταρρυθμίσεις σε όφελος του κεφαλαίου...

Ο εμπαιγμός στους πυρόπληκτους δεν έχει όρια

Σε ένα ιδιότυπο σαφάρι οικονομικού στραγγαλισμού σε βάρος των πυρόπληκτων προχωρά η κυβέρνηση το τελευταίο διάστημα. Συγκεκριμένα, πριν από ενάμιση μήνα περίπου, το Σώμα Δημοσιονομικού Ελέγχου απέστειλε χιλιάδες ειδοποιητήρια στους πυρόπληκτους του περσινού καλοκαιριού και απαιτούσε την επιστροφή των 3.000 ευρώ της ντροπής σε όσους πήραν περισσότερα από όσα η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι δικαιούνταν.

Τις τελευταίες μέρες, η ίδια υπηρεσία ζητά την επιστροφή τού επιπλέον χιλιάρικου που έδωσε σε τρίτεκνες ή πολύτεκνες οικογένειες και του χιλιάρικου που κατέβαλε σε άτομα με 67% και πάνω αναπηρία, χωρίς τότε να προβάλλει άλλες προϋποθέσεις, όπως καταγγέλλουν πυρόπληκτοι στην Εύβοια. Τώρα, όμως, με βάση εγκύκλιο του υπουργείου Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, μπήκαν προϋποθέσεις όπου μεταξύ άλλων αναφέρεται, πως το επίδομα σε τρίτεκνους και πολύτεκνους θα επιστραφεί σε περίπτωση που δεν έχουν ανήλικα παιδιά! Σε ό,τι αφορά τους ανάπηρους, όσοι λαμβάνουν επίδομα πρόνοιας θα αναγκαστούν να παραδώσουν πίσω τα 1.000 ευρώ!!

Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση, 15 μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους δεκάδες άνθρωποι και καταστράφηκαν, εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες, εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αμπέλια, εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δασικής έκτασης, χιλιάδες ζωντανά και μελίσσια, αρνείται να ικανοποιήσει στοιχειώδη αιτήματα των πυροπλήκτων, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Απέναντι σε αυτήν την απάνθρωπη πολιτική της κυβέρνησης, το Τοπικό Συμβούλιο Κρεμαστού του δήμου Κονιστρών Εύβοιας (δημοτικό διαμέρισμα με τις μεγαλύτερες καταστροφές στο νομό) σε ανοιχτή επιστολή του επισημαίνει χαρακτηριστικά: «Κύριοι, αρνούμαστε να στείλουμε οποιοδήποτε δικαιολογητικό που να αποδεικνύει όσα εκ των υστέρων μας ζητάτε να αποδειχτούν. Ζητάμε να εκπληρώσετε επιτέλους τις υποσχέσεις και να ενισχύσετε ουσιαστικά τους πυρόπληκτους, εκτός αν, με την επιστροφή των χρημάτων που μας ζητάτε, δεσμευτείτε ότι έτσι θα απαλλαγεί η χώρα μας από την οικονομική κρίση».

Αγωνιστικά με την ΠΑΣΥ

Η προπαγάνδα και η σκοπιμότητα πάντα θολώνουν τα νερά. Η αγροτιά αυτή την περίοδο βρίσκεται σε δεινή θέση ως αποτέλεσμα της χρόνιας αντιαγροτικής πολιτικής της ΕΕ που εφαρμόζουν εναλλάξ ΝΔ και ΠΑΣΟΚ. Η ΠΑΣΥ, με συνέπεια και αγωνιστικότητα, πρωταγωνιστεί και δίνει τη μάχη σε όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς, προτείνοντας συγκεκριμένη διέξοδο ενάντια στην ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική και προβάλλοντας συγκεκριμένα και άμεσα αιτήματα για τη δοκιμαζόμενη αγροτιά. Το ίδιο κάνει και αυτή την περίοδο με συγκεκριμένες αγωνιστικές πρωτοβουλίες και με κάλεσμα μαζικής συμμετοχής στις γραμμές της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Η δράση της ΠΑΣΥ, όπως και η δράση του ΠΑΜΕ, όπως και η δράση του ΚΚΕ πάντα έμπαινε στο μάτι κάποιων. Πάντα δέχονταν λάσπη και χτυπήματα κάτω από τη μέση. Ομως το ζήτημα είναι τι ζητάει και τι επιδιώκει ο καθένας. Πραγματικό αγώνα και πραγματική διέξοδο; ΄Η όμορφα λόγια, καλλιεργούμενες αυταπάτες και λάιφ στάιλ αγωνιστές; Η ΠΑΣΥ παλεύει με συγκεκριμένα αιτήματα και συγκεκριμένη αγωνιστική πρόταση. Παλεύει για το δυνάμωμα του αγώνα της αγροτιάς. Παλεύει για το κοινό μέτωπο αγώνα με τους εργαζόμενους και τους αυτοαπασχολούμενους, γιατί η ακολουθούμενη αντιαγροτική - αντιλαϊκή πολιτική τούς θίγει όλους. Η νέα ΚΑΠ και ο ΠΟΕ θίγουν τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Το κεφάλαιο και η επιδιωκόμενη κερδοφορία του θίγουν τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους. Η οικονομική ανέχεια, ως αποτέλεσμα των αντιδραστικών μεταρρυθμίσεων, θίγει τα λαϊκά στρώματα στο σύνολό τους.

Αυτή την περίοδο, και με δεδομένη την αγωνιστική δράση της ΠΑΣΥ, εμφανίστηκε ένα σχήμα με αγωνιστικό προσωπείο, από στελέχη των ΠΑΣΟΚ - ΝΔ και ΣΥΝ. Η προπαγάνδα τους θέλει τους αγρότες να βλέπουν ...παραπέρα και να μη στέκονται στη μιζέρια της ΚΑΠ. Τι σημαίνει αυτό; Να συμβιβαστούν με ακόμα μικρότερες ή καθόλου επιδοτήσεις, με ακόμα πιο εξευτελιστικές τιμές στα προϊόντα που παράγουν. Τους θέλει αφελή θύματα στην αρένα της ελεύθερης αγοράς, όπου τα μικρά ψαράκια δεν έχουν καμία, μα καμία, τύχη. Κι έτσι, προβάλλεται μια νέα γενιά αγροτών 30άρηδων και 40άρηδων, που καλείται να αναλάβει τα ηνία της δράσης του αγώνα. Να πούνε όμως και να διεκδικήσουν τι; Ατοκα, λέει, δάνεια. Λίγο μεγαλύτερες τιμές για ένα έτος. Και πώς θα το πετύχουν αυτό; Μέσα από ένα ...ακομμάτιστο αγροτικό κίνημα. Και από πίσω «κομματικοί» μηχανισμοί του «ευρωμονόδρομου» να κινούν τα νήματα της σκοπιμότητας και της υποταγής.

Ομως τα προβλήματα, που δημιουργήθηκαν, υπάρχουν και θα διογκώνονται. Το μάρμαρο θα το πληρώσει πρώτα η μικρομεσαία αγροτιά. Και κάποιοι που νομίζουν ότι θα γίνουν σύγχρονοι επιχειρηματίες αγρότες, πολύ σύντομα, θα δουν τι ακριβώς τους επιφυλάσσει η νέα ΚΑΠ, η μετά 2013 εποχή στην ΕΕ και τι ακριβώς θα τους συμβεί, όπως το πάνε μεγάλο κεφάλαιο και πολυεθνικές. Αν νομίζουν ότι θα μπορέσουν με «τριτοκοσμικές» τιμές και ελληνικό κόστος παραγωγής να επιβιώσουν και να μπορούν να καλλιεργήσουν, ας ζητήσουν άτοκα δάνεια και όχι εγγυημένες τιμές. Ας διαλέξουν την ελεύθερη αγορά και όχι τον παραγωγικό συνεταιρισμό. Ας αφήσουν να συνεχίζεται η ακολουθούμενη αντιαγροτική πολιτική, που όλο και θα χειροτερεύει. Οσοι καλοπροαίρετα πιστεύουν ότι θα βρουν τη λύση εντός της νέας ΚΑΠ και του ΠΟΕ, σύντομα, θα διαπιστώσουν ποσά οικτρά γελάστηκαν, ποσό πολύ τους γέλασαν!


Κώστας ΔΕΤΣΙΚΑΣ

Για τα κέρδη των τραπεζών...

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΟΛΩΣ ΠΑΡΑΔΟΞΩΣ δεν εξαγγέλθηκε για σήμερα κανένα συλλαλητήριο και καμία μαζική εκδήλωση ευαρέσκειας για την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να προχωρήσει σε μείωση των επιτοκίων στο 2,5%.

Προφανώς οι κάτοικοι αυτής της χώρας δε συμμερίζονται τη ...χαρά της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ που έσπευσαν να δηλώσουν πόσο θετική ήταν αυτή η κίνηση.

Μάλλον δεν ενδιαφέρονται για το ...ακριβές ποσοστό με βάση το οποίο θα απομυζούν οι τραπεζίτες τα χρήματά τους.

Οσο για την ευχή και των δύο, μπλε και πράσινων, περί του «να περάσει η μείωση στους δανειολήπτες», δεν καταλάβαμε τι ακριβώς εννοούν.

Μήπως να δανειστούμε ακόμη περισσότερο; Θεωρούν ίσως πως έχουν πάει καλά τα πράγματα με αυτή την τακτική έως τώρα;

Οι τράπεζες τελικά πρέπει να είναι πολύ ...στριμωγμένες για να χρησιμοποιούν τέτοιου είδους ...«πλασιέ».

ΟΤΑΝ ΠΗΓΑΙΝΕ επίσκεψη στο Αγιο Ορος ο Θ. Ρουσόπουλος, συναντούσε μεν τον Εφραίμ αλλά κάθονταν ήσυχα - ήσυχα και ανέλυαν πολλά περισπούδαστα ζητήματα πίστης και εσωτερικού διαλογισμού.

Ο πρώην υπουργός ήταν σαφής μιλώντας χτες στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής και είναι απορίας άξιο γιατί δεν τον πιστεύουν...

Για το ΠΑΣΟΚ ίσως μπορούμε να το εξηγήσουμε. Οταν τα δικά του στελέχη πηγαινοέρχονταν σε μονές, θα μπορούσαν φαίνεται να τα συνδυάζουν ωραιότατα και τα δύο. «Πίστη» και «μπίζνες» μπορούσαν τότε να πάνε χέρι - χέρι.


Γρηγοριάδης Κώστας

Τώρα επί Νέας Δημοκρατίας φαίνεται ότι άλλαξε το σύστημα. Οπως προκύπτει, οι «δουλειές» συζητούνταν μόνο στα υπουργικά γραφεία. Στα μοναστήρια ήταν όλοι τους καλοί χριστιανοί και μόνο.

Ποιος ξέρει τι θα ακούσουμε ακόμη μ' αυτή την ιστορία...

Ο καθαρός αγώνας

Παπαγεωργίου Βασίλης

Ενοχλημένοι από τη δυναμική και το πολιτικό περιεχόμενο που αποκτά ολοένα και περισσότερο ο αγώνας της μικρομεσαίας αγροτιάς, παλεύοντας για την προοπτική διεξόδου που προτείνει η ΠΑΣΥ, οι διάφοροι «πρασινογάλαζοι» υπονομευτές της πάλης τους, με τη συνδρομή του ΣΥΝ, συνεχίζουν την εκστρατεία συκοφάντησης του συνεπούς αγροτικού κινήματος. Και για να το πετύχουν αυτό επιστρατεύουν και κάποια «παπαγαλάκια» σε διάφορα ΜΜΕ, που λασπολογούν και παραπληροφορούν σε βάρος του. Αυτή τη δουλειά κάνουν, μιλώντας και γράφοντας για «ανάγκη ακομμάτιστου συνδικαλισμού», «ξεπέρασμα των κομματικών αγκυλώσεων» και χαρακτηρίζοντας, ούτε λίγο ούτε πολύ «ανέφικτα» και «μη ρεαλιστικά» τα αιτήματα που προβάλλει η ΠΑΣΥ. Βεβαίως, αυτοί που μιλάνε για ακομμάτιστο και ανεξάρτητο συνδικαλισμό, μόνο «ακομμάτιστοι» και «ανεξάρτητοι» δεν είναι, καθώς, όπως έχουν δείξει και στο παρελθόν, εξυπηρετούν συγκεκριμένα πολιτικά συμφέροντα των κυβερνήσεων του δικομματισμού. Κι αυτά γίνονται, με το να λανσάρονται και να προωθούνται κάποιοι ως νέοι ηγέτες των αγροτών, που έρχονται να αντικαταστήσουν το παλιό, είτε με προτροπές να φτιαχτεί μια νέα Πανθεσσαλική.

Ομως, όλοι αυτοί οι καλοθελητές ας το βάλουν καλά στο μυαλό τους: Οχι μόνο δεν πρόκειται να ξεμπερδέψουν με το συνεπές αγροτικό κίνημα, αλλά θα το βρίσκουν συνεχώς μπροστά τους, ακόμα πιο δυνατό και ισχυρό και σταθερά με αιτήματα διεκδίκησης προς όφελος της μικρομεσαίας αγροτιάς και συνεχούς πάλης για την ανατροπή της ακολουθούμενης αντιαγροτικής πολιτικής.

Σκόπιμη σύγχυση...

Τρικυμία εν κρανίω ή σκόπιμη παραπλάνηση; Ο λόγος για τις πολιτικές κινήσεις πανεπιστημίων, ΤΕΙ, Ερευνητικών Ιδρυμάτων του ΣΥΝ, που, με ανακοίνωσή τους για τα κολέγια, ζητούν «να αποτραπεί κάθε πολιτική που κατατάσσει την εκπαίδευση στην "ελεύθερη αγορά εμπορευμάτων και υπηρεσιών" και να υπερασπιστούμε το καθεστώς που προβλέπεται από την Ευρωπαϊκή Συνθήκη για την αποκλειστική αρμοδιότητα στην ανάπτυξη της Παιδείας»! Δηλαδή, να αποτραπεί η πολιτική της ΕΕ που ψηφίστηκε στο Μάαστριχτ (σ.σ. την ψήφισε και ο ΣΥΝ) και να εφαρμοστεί η πολιτική της ΕΕ που ψηφίστηκε στη Ρώμη και μιλάει για επικουρικότητα στα ζητήματα Παιδείας... Οτι πρόκειται για την ίδια αντιλαϊκή πολιτική, την πολιτική που υπηρετεί το κεφάλαιο, ο ΣΥΝ το «παραβλέπει» ακριβώς γιατί ο ρόλος του είναι να εγκλωβίσει τους εργαζόμενους και το λαό σε «αιτήματα» που πρακτικά στηρίζουν την πολιτική που πλήττει τα δικαιώματά τους. Το «ναι» στην πολιτική της ΕΕ είναι υποστήριξη της πολιτικής που αναγνωρίζει τα ιδιωτικά ψευτοπανεπιστήμια και ιδιωτικοποιεί τα δημόσια. Αυτό το «ναι» το λέει και ο ΣΥΝ. Απλά, φροντίζει να το συγκαλύπτει.

... και προσπάθειες αποπροσανατολισμού

Αλλωστε, είναι φανερό στην ανακοίνωση των πολιτικών κινήσεων του ΣΥΝ ότι μόνος στόχος είναι να περιοριστεί η αντιπαράθεση σε στενές αντικυβερνητικές κορόνες. Φτάνουν μάλιστα στο σημείο να επικαλούνται αράδες από την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την οδηγία 89/48 για τα κολέγια, για να υποστηρίξουν ότι όλα όσα λέει το Δικαστήριο και η Κομισιόν δεν είναι ευθύνη της ΕΕ, αλλά ...της κυβέρνησης!

Παραθέτουν την απόφαση του Δικαστηρίου που λέει ότι τα κολέγια δεν ανήκουν στον εκπαιδευτικό χώρο του κράτους υποδοχής (της Ελλάδας στην προκειμένη), συμπεραίνοντας ότι η απόφαση του Δικαστηρίου «δεν αμφισβητεί λοιπόν την εθνική αρμοδιότητα στα θέματα παιδείας», αλλά «αφορά σε δραστηριότητες που το ίδιο το ελληνικό δημόσιο έθεσε στο πεδίο της "ελεύθερης κυκλοφορίας των εμπορευμάτων και του ελεύθερου ανταγωνισμού"». Μα, η ίδια η ΕΕ, η ίδια η οδηγία 89/48 δεν τίθεται στο πεδίο των ελευθεριών του Μάαστριχτ, της ελεύθερης διακίνησης εργαζομένων; Δεν είναι δηλαδή αυτό πολιτική της ΕΕ; Τόσο απεγνωσμένες προσπάθειες για να συγκαλυφτεί η σύμπλευση του ΣΥΝ με την εφαρμοζόμενη πολιτική στο συγκεκριμένο τομέα καθώς η κυβέρνηση αυτή τη στιγμή πάει να εφαρμόσει τα αιτήματα για αναγνώριση των πιστοποιητικών των κολεγίων, που από το 2002 προβάλλει ο ΣΥΝ, μέσω του Αλ. Αλαβάνου;

Η «ενίσχυση» και το «μικρό καλάθι»...

«Περισσότερο τώρα παρά ποτέ οφείλουμε να σταθούμε δίπλα στον εμπορικό κόσμο της πόλης μας, με ό,τι σημαίνει αυτό και να τον ενισχύσουμε». Με τα λόγια αυτά, ο Νικ. Κακλαμάνης δήμαρχος Αθήνας, έδωσε το στίγμα των φετινών εκδηλώσεων για τα Χριστούγεννα. Και, προφανώς, το «μερίδιο του λέοντος» της στήριξης, θα έχουν τα μεγάλα εμπορικά καταστήματα. Σε αυτή τη λογική, λοιπόν, οι εκδηλώσεις θα κρατήσουν ένα μήνα, απ' τις 7 Δεκέμβρη μέχρι τις 7 Γενάρη, ενώ το κόστος που θα κληθούν να πληρώσουν οι Αθηναίοι, θα ανέλθει στο 1 εκατ. ευρώ, φτάνοντας, τα τελευταία πέντε χρόνια, στα 5 εκατ. ευρώ.

Οι εργαζόμενοι, αλλά και οι μικροεπαγγελματίες και οι μικροί βιοτέχνες, όταν ακούν τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, να μιλούν περί προστασίας και ενίσχυσης του «εμπορικού κόσμου», καλό θα ήταν να κρατούν «μικρό καλάθι». Αν «ξύσουν» πίσω απ' τις φράσεις, θα δουν πως οι μόνοι που ενισχύονται είναι οι μεγαλέμποροι και οι μεγάλοι επιχειρηματίες. Για τους ίδιους, τα μόνα που μένουν, είναι τα «ωραία λόγια» της «ενίσχυσης» που θα κληθούν να τα διπλοπληρώσουν, πληρώνοντας μαζί με τους εργαζόμενους το υπέρογκο κόστος του 1 εκατ. ευρώ...

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Επίθεση για τα κέρδη τους

Από την πρώτη στιγμή που η οικονομική κρίση κυριάρχησε στην πολιτική επικαιρότητα, οι ταξικές συνδικαλιστικές δυνάμεις, το ΚΚΕ, προειδοποίησαν τους εργαζόμενους ότι και με αυτό το πρόσχημα η πλουτοκρατία θα εξαπολύσει νέα αντεργατική επίθεση. Ηδη οι απολύσεις, η μη καταβολή δεδουλευμένων, η μείωση της απασχόλησης μπήκαν στην ημερήσια διάταξη. Στον αντίποδα, η κυβέρνηση έσπευσε να ανοίξει το ταμείο, για να ενισχύσει το τραπεζικό κεφάλαιο.

Ομως, η εργοδοσία δε χορταίνει. Μετατρέποντας την «κρίση» σε μπαμπούλα, εκβιάζοντας ανοιχτά τους εργαζόμενους, με τη στήριξη της κυβέρνησης, αλλά και του ΠΑΣΟΚ και της πλειοψηφίας της ΓΣΕΕ, θέλει να τα πάρει όλα. Να αυξήσει την κερδοφορία της, βαθαίνοντας την εκμετάλλευση της εργατικής τάξης. Να σαρώσει ό,τι έχει απομείνει από τα εργασιακά δικαιώματα. Αυτό ακριβώς εξυπηρετεί η παρέμβαση του Προέδρου του ΕΒΕΑ, που, απειλώντας με «λουκέτα», απαιτεί τη μείωση των ημερών εργασίας. Δηλαδή, μικρότερους μισθούς για χιλιάδες εργαζόμενους και λιγότερες μέρες ασφάλισης.

Αλλωστε, το μεγάλο κεφάλαιο, ακόμα και όταν επικαλείται την «κρίση», γνωρίζει καλύτερα απ' όλους ότι καθόλου δεν έχει θιχτεί η κερδοφορία του. Το αντίθετο, μάλιστα. Μόλις προχτές έγινε γνωστό ότι οι εισηγμένες επιχειρήσεις στο χρηματιστήριο Αθηνών, δηλαδή η «αφρόκρεμα» των καπιταλιστών, το πρώτο 9μηνο του έτους είχαν κέρδη 6,6 δισεκατομμύρια ευρώ. Οι καπιταλιστές υπερασπίζονται τα κέρδη τους. Επιδιώκουν και νέα υπερκέρδη σε βάρος των εργαζομένων. Αυτή είναι η πραγματική επιδίωξή τους και καθόλου δε νοιάζονται για τις θέσεις εργασίας. Μήπως δεν είναι αυτοί, που, για να αυξήσουν την κερδοφορία τους, πήραν και παίρνουν τις επιχειρήσεις τους και τις πηγαίνουν στα Βαλκάνια και όπου αλλού βρίσκουν φτηνότερα υποζύγια; Δεν είναι αυτοί που κλείνουν εν μια νυκτί επιχειρήσεις, ακόμα και κερδοφόρες, όταν μπορούν αλλού να επενδύσουν με μεγαλύτερα ποσοστά κέρδους;

Την ίδια υποκρισία διαλαλούν περίτρανα η κυβέρνηση της ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ. Οι εκπρόσωποι της πρώτης καμώνονται ότι είναι υπέρ της ποιοτικής και πλήρους απασχόλησης. Τα στελέχη του δεύτερου διαρρηγνύουν τα ιμάτιά τους για την «αντεργατική πρόταση». Και οι δύο κοροϊδεύουν τους εργαζόμενους. Οπως βεβαίως και η πλειοψηφία της ΓΣΕΕ. Γιατί όλοι τους νομοθέτησαν και στήριξαν τη μερική απασχόληση με αλλεπάλληλους νόμους από το 1990. Μάλιστα, η συγκεκριμένη πρόταση του προέδρου του ΕΒΕΑ για την «εκ περιτροπής εργασία», δηλαδή για βδομάδα 3 - 4 ημερών έχει ήδη γίνει νόμος από το ΠΑΣΟΚ το 1998. Ο νόμος 2639, με τον οποίο θεσμοθετήθηκε η εκ περιτροπής εργασία, ως μια μορφή της μερικής απασχόλησης είναι δικό τους έργο. Το έκτρωμα αυτό επιδιώκει να βάλει σε λειτουργία η ΝΔ και ανέθεσε στο στέλεχός της Κ. Μίχαλο να κάνει το «λαγό».

Οι εργαζόμενοι, όμως, δεν πρέπει να υποκύψουν σε κανέναν εκβιασμό. Να μη δεχτούν καμία θυσία για την πλουτοκρατία. Η οργή που τους δημιουργεί και αυτή η αντεργατική μεθόδευση πρέπει να γίνει αγωνιστική συμμετοχή στην πάλη για τα δικαιώματά τους, δίνοντας απάντηση και με την απεργία στις 10 Δεκέμβρη.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ