Τρίτη 21 Οχτώβρη 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Θίχτηκε... και με το δίκιο του

Παπαγεωργίου Βασίλης

Θίχτηκε ο υπουργός Ανάπτυξης Χ. Φώλιας από ανακοίνωση της πολυεθνικής οργάνωσης «Γκρίνπις» που αναρωτιόταν: «Ο υπουργός Ανάπτυξης θα σταθεί και πάλι ενάντια στις ΑΠΕ»; (Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας).

Οπότε εξεγέρθηκε, αφού και ο ίδιος και η κυβέρνηση της ΝΔ συνολικά κάνουν τα πάντα για τις ...ΑΠΕ. Ξεκαθάρισε πρώτα απ' όλα ότι δεν υπάρχει καμία διαφωνία με τους στόχους ανάπτυξης των ΑΠΕ που έχει θέσει η ΕΕ. Αυτό είναι σωστό, αφού κι αυτή η κυβέρνηση, όπως και η προηγούμενη, δεν αμφισβητούν κανέναν στόχο της ΕΕ.

Επιπρόσθετα: Η κυβέρνησή του απελευθέρωσε την αγορά ηλεκτρικής ενέργειας, ώστε να μπορεί ο καθένας να ιδρύει εταιρείες εκμετάλλευσης και των ΑΠΕ και των υπόλοιπων μορφών παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Υπερδιπλασίασε την τιμή αγοράς της ενέργειας από τις ΑΠΕ προς το σύστημα. Και το ακριβότερο πετρέλαιο να καίγαμε πάλι ...φτηνότερα θα μας ερχόταν. Εκανε επίσης ό,τι μπορούσε με τα χωροταξικά σχέδια, για να μπορούν να βολεύονται εύκολα οι ανεμογεννήτριες ακόμη και σε προστατευόμενες περιοχές. Κανόνισαν τη «μερίδα του λέοντος» να την αποσπάσουν οι πολυεθνικές της ενέργειας που έχουν μετατραπεί σε χρυσωρυχεία. Και έπεται συνέχεια...

Λίγα είναι όλα αυτά υπέρ των... Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας;

Δεν είναι «ατύχημα»

Τις προηγούμενες μέρες στο κέντρο υποδοχής μεταναστών στη Λέσβο 200 μετανάστες δηλητηριάστηκαν. Οπως κατήγγειλε η Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία, οι μετανάστες σιτίζονται με μερίδες πείνας, με κατεψυγμένες και παστεριωμένες τροφές. Σα να μην έφτανε αυτό, 800 άνθρωποι, στεγάζονται σ' ένα χώρο για 250! Απ' τα πρώτα στοιχεία της νομαρχίας δεν προέκυψαν προβλήματα στη διατροφή και αναζητήθηκε η «ευθύνη» στο νερό. Απ' όπου και να προέκυψε το πρόβλημα, δεν έχουμε να κάνουμε με ένα «ατύχημα». Στις συνθήκες που ζούνε, είναι «θαύμα», που δεν έχουν συμβεί χειρότερα. Ας προσπαθήσουμε να φανταστούμε το μαρτύριό τους επαναλαμβάνοντας δύο στοιχεία: 800 άτομα ζούνε σε εγκαταστάσεις για 250 άτομα και τρώνε παστεριωμένες και κατεψυγμένες τροφές. Τι άλλο να πει κανείς;

Συνεπής ιμπεριαλιστική δράση

Η εγκατάσταση και λειτουργία στο χώρο της βάσης της Σούδας του νέου ΝΑΤΟικού Κέντρου Εκπαίδευσης Ναυτικής Αποτροπής (ΚΕΝΑΠ) σηματοδοτεί την ένταση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού ενώ ταυτόχρονα εντείνει την ομηρία της Κρήτης και συνολικά της χώρας απέναντι στα ιμπεριαλιστικά σχέδια. Το ΚΕΝΑΠ αποτελεί κέντρο πολεμικής προετοιμασίας για τον «αντιτρομοκρατικό πόλεμο», καθώς και για αποστολές καθαρά κατασταλτικού χαρακτήρα και είναι ένας ακόμα κρίκος στην αλυσίδα πρόσδεσης της Ελλάδας στο ιμπεριαλιστικό άρμα του NATO. Αποτελεί, μετά και την επίσημη λειτουργία του, μια ΝΑΤΟική υπηρεσία, όπου και οι Ελληνες αξιωματικοί παίρνουν εντολές και δίνουν λόγο στους αξιωματούχους των ΝΑΤΟικών επιτελείων. Πρόκειται για ένα κέντρο εκπαίδευσης με κρίσιμο ρόλο, καθώς συνδέεται με την υλοποίηση των νέων επιθετικών δογμάτων και γι' αυτό υπάγεται απευθείας στο αμερικανικό ΝΑΤΟικό στρατηγείο στη Βιρτζίνια, το επονομαζόμενο «Στρατηγική Διοίκηση Μετατροπής».

Το συγκεκριμένο ΝΑΤΟικό Κέντρο είναι μέρος του πλέγματος ιμπεριαλιστικών λειτουργιών στην περιοχή και στόχο έχει σε πρώτη φάση την εκπαίδευση των ΝΑΤΟικών στον έλεγχο των θαλάσσιων δρόμων, ενώ είναι έτοιμο να αναλάβει και επιχειρησιακό ρόλο. Μαζί με το Πολυεθνικό Συντονιστικό Κέντρο Στρατηγικών Θαλάσσιων Μεταφορών (ΠΟΣΚΕΣΘΑΜ), που λειτουργεί με έδρα το ελληνικό υπουργείο Αμυνας, και το ΝΑΤΟικό στρατηγείο «χαμηλής ετοιμότητας» HQ-NDC/GR, στη Θεσσαλονίκη (πρώην Γ΄ Σώμα Στρατού) που έχει ως βασική αποστολή την εκπαίδευση και την προετοιμασία ΝΑΤΟικών μονάδων για ανάληψη δράσης στα ανά τον κόσμο ιμπεριαλιστικά μέτωπα, αποτελούν μαζί με όλα τ' άλλα την ελληνική προσφορά στα υπό εξέλιξη ιμπεριαλιστικά μέτωπα.

Ολα αυτά δείχνουν ότι η Ελλάδα εμπλέκεται όλο και πιο βαθιά στους ιμπεριαλιστικούς τυχοδιωκτισμούς και γίνεται οργανικό μέρος των νεοταξικών πολεμικών σχεδίων που στρέφονται ενάντια στους λαούς. Δεν είναι μόνο οι αμερικανοΝΑΤΟικές βάσεις και εγκαταστάσεις που βρίσκονται στο ελληνικό έδαφος αλλά και το σύνολο των στρατιωτικών και πολιτικών εγκαταστάσεων (λιμάνια, αεροδρόμια, θάλασσα και αέρας) που προσφέρονται κατά περίπτωση για τις ανάγκες του ΝΑΤΟ, όπως και το σύνολο των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων, που μετασχηματίζονται ώστε ν' ανταποκρίνονται πιο αποτελεσματικά στις νεοταξικές ιμπεριαλιστικές αποστολές.

Το αποτέλεσμα, σε συνδυασμό και με τα νέα στρατιωτικά δόγματα που έχουν εξαγγελθεί και εφαρμόζονται, διαδοχικά από τις κυβερνήσεις ΠΑΣΟΚ και ΝΔ, είναι η εγκατάλειψη του δόγματος περί εθνικής άμυνας, προστασίας των ελληνικών συνόρων και της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. Στη θέση του μπαίνει το επιθετικό ιμπεριαλιστικό δόγμα περί «διεθνούς ασφάλειας» και αντιμετώπισης της «τρομοκρατίας» και των άλλων «ασύμμετρων απειλών», όπου περιλαμβάνεται και το μαζικό λαϊκό κίνημα. Με βάση αυτό το δόγμα οι Ενοπλες Δυνάμεις εκπαιδεύονται και διαπαιδαγωγούνται ως διεθνής κατασταλτική δύναμη με μέτωπο στραμμένο και στο εσωτερικό της χώρας.

Η ενσωμάτωση της χώρας μας στους ιμπεριαλιστικούς σχεδιασμούς είναι συνειδητή επιλογή των κυβερνήσεων του ΠΑΣΟΚ και της ΝΔ, ώστε από καλύτερες θέσεις η ελληνική πλουτοκρατία να συμμετέχει στη μοιρασιά της λείας από τη λεηλασία χωρών και λαών. Η όξυνση της επιθετικότητας του ιμπεριαλισμού είναι αναπόσπαστα συνδεδεμένη με τις εξελίξεις στο οικονομικό πεδίο. Από τα ίδια κέντρα που εκπορεύονται οι ιμπεριαλιστικοί πόλεμοι, εκπορεύεται και η επίθεση ενάντια στις κατακτήσεις και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Ενιαία πρέπει λοιπόν να είναι και η αντίσταση των λαών. Την απάντηση δίνει το αντιιμπεριαλιστικό - αντιμονοπωλιακό μέτωπο για το οποίο παλεύει το ΚΚΕ.


Κυριάκος ΖΗΛΑΚΟΣ

Συσκοτίζοντας την πραγματικότητα

Δύο συνεντεύξεις έδωσε το Σάββατο σε εφημερίδες ο πρόεδρος του ΣΥΝ Α. Τσίπρας. Μια σύνθεσή τους: Ερωτάται στα «ΝΕΑ» με ποια ιστορική προσωπικότητά ταυτίζεται περισσότερο. «Αυτή την περίοδο με την Ρόζα Λούξεμπουργκ. Ελεγε σοφά πράγματα εναντίον όλων των μορφών εξουσίας». Στο δε «ΒΗΜΑ» θυμήθηκε να μνημονεύσει και μια ρήση του «προέδρου Μάο». Στην ερώτηση («ΝΕΑ») ποια ταινία τον σημάδεψε, αναφέρεται στην αντικομμουνιστική «Ζωές των άλλων». Ο ίδιος και οι συν αυτώ δεν είναι έτσι, αφήνει να εννοηθεί. Στα «ΝΕΑ» παρουσιάζει και μια άλλη εικόνα. «Τι απεχθάνεστε περισσότερο από όλα», ερωτάται για να απαντήσει: «Τις πολύωρες συνεδριάσεις των κομματικών οργάνων και τις συνεννοήσεις στους διαδρόμους, πριν από τις συνεδριάσεις». Περιγράφει δε ως το μεγαλύτερο φόβο του «μη μου πέσει η Κουμουνδούρου στο κεφάλι!». Οταν πια του επισημαίνεται από το «ΒΗΜΑ» πως, ενώ όλα όσα καταγγέλλει ο ΣΥΝ, «πατάνε στη Συνθήκη του Μάαστριχτ, την οποία ψήφισε ο ΣΥΝ, δεν έχετε έως σήμερα, με επίσημη απόφαση, καταδικάσει τη Συνθήκη, δεν έχετε πει ότι κάνατε λάθος - αν πιστεύετε ότι κάνατε λάθος... Γιατί;», εκεί δε βρίσκει να πει ούτε μία λέξη για το Μάαστριχτ. Ισως επειδή, όπως απάντησε στην ερώτηση («ΝΕΑ»), «σε ποια περίπτωση επιλέγετε να πείτε ψέματα;», οι περιπτώσεις του είναι «αρκετές. Τα κατά συνθήκην ψεύδη δε μου προκαλούν ενοχές».

Λέξη για το ρόλο των ΗΠΑ

Γρηγοριάδης Κώστας

Λέξη για την ταμπακέρα, δηλαδή για τον επιζήμιο ρόλο των ΗΠΑ για την ειρήνη στην περιοχή, δεν είπε η ελληνική κυβέρνηση μετά την αποκάλυψη (από το «Εθνος» της Κυριακής) ότι (και) το τελευταίο σχέδιο Νίμιτς έχει υπαγορευτεί από την αμερικανική κυβέρνηση. Η επίσημη ανακοίνωση του ΥΠΕΞ είναι «άλλα λόγια να αγαπιόμαστε», αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να θεωρεί ως «ευπρόσδεκτο» τον επιδιαιτητικό ρόλο των ΗΠΑ στο ζήτημα της ονομασίας, ακριβώς γιατί έχει γενικότερα αποδεχτεί να «παίξει» μέσα στο πλαίσιο των ιμπεριαλιστικών σχεδίων στην περιοχή, διεκδικώντας μεγαλύτερο μερίδιο στο μοίρασμα των αγορών. Και αυτό ακριβώς είναι το πραγματικό πρόβλημα και όχι η διαφορά για την ονομασία της γειτονικής χώρας. Από την άποψη αυτή, τίποτα καλό δεν προμηνύεται το «κλίμα αποδοχής» που καλλιέργησε από την πρώτη στιγμή η ελληνική κυβέρνηση για το σχέδιο Νίμιτς, πολύ περισσότερο αν αληθεύουν οι πληροφορίες ότι γνώριζε τις αμερικανικές μεθοδεύσεις στο παρασκήνιο. Σε κάθε περίπτωση, η τελευταία αποκάλυψη έρχεται να επιβεβαιώσει τις εκτιμήσεις του ΚΚΕ, ενώ αναμφίβολα προσφέρεται για εξαγωγή συμπερασμάτων από το λαό.

Αποπροσανατολισμός από τα πραγματικά προβλήματα

Παπαγεωργίου Βασίλης

ΠΛΥΣΗ ΕΓΚΕΦΑΛΟΥ κοντεύουν να μας κάνουν τα κανάλια, σχετικά με το πόσο δύσκολα θα περάσει η κυβέρνηση αυτήν τη βδομάδα.

Για «Βδομάδα των Παθών» μας λένε, για «Γολγοθά», για «δύσκολες ώρες», για «εσωκομματική κρίση» και τόσα άλλα.

Αν, δηλαδή, ξεχαστεί κανείς για λίγο, μπορεί και να τους ...λυπηθεί τους κυβερνώντες για όλα όσα τραβάνε.

Ιδίως αυτόν τον ...αγαθό πρωθυπουργό, που περιστοιχίζεται από τόσους πολλούς «πονηρούς» και δεν ξέρει τι κάνουν πίσω από την πλάτη του.

Μόνο που - για να μην τρελαθούμε - καλό είναι να βάλουμε λίγο τα πράγματα σε τάξη.

Κατ' αρχήν οι κυβερνώντες απλά πληρώνουν το ότι ...τους πιάσανε (για μια ακόμη φορά) να κλέβουν το δημόσιο πλούτο.

Βλέπετε, άλλες φορές το κάνουν νόμιμα (π.χ., ιδιωτικοποίηση του ΟΤΕ, ξεπούλημα των λιμανιών κ.λπ.) και άλλες φαίνεται παράνομα, με βάση τους δικούς τους νόμους.

Στην τελευταία εκδοχή του πράγματος έχουμε ...σκάνδαλο (εκεί είναι που θυμάται να «ξεσπαθώσει» και το ΠΑΣΟΚ).

Στην πρώτη έχουμε απλά ...μια «πολιτική επιλογή» και «αναγκαίες μεταρρυθμίσεις για τον εκσυγχρονισμό της οικονομίας».

Οσο για τον περίφημο εσωκομματικό τους τσακωμό, μην πιστέψει κανείς ότι γίνεται για το ...συμφέρον της χώρας.

Ολοι (από «αντάρτες» μέχρι ...«εξεγερμένους» της κομματικής βάσης) για τα συμφέροντα και τα ρουσφέτια τους γκρινιάζουν.

Εν ολίγοις, το «θέατρο του παραλόγου» έχει για τα καλά στηθεί και, πιστέψτε μας, θα κρατήσει περισσότερο από μία βδομάδα.

Οσο για τους πραγματικούς παθόντες (δηλαδή μισθωτούς, συνταξιούχους και μικροεπαγγελματίες), αυτοί μπορούν για την ώρα να κάνουν στην άκρη.

Μπορεί κάθε βδομάδα τους να είναι δύσκολη και πραγματικός «Γολγοθάς», όμως τώρα άπαντες ασχολούνται με την ...υψηλή πολιτική. Εκεί που τα δικά τους προβλήματα δε χωράνε.

Ο «παράδεισος» της ... φτώχειας

Γρηγοριάδης Κώστας

Σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε πρόσφατα στη δημοσιότητα η διεύθυνση Απασχόλησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, το 9,3% του ενεργού πληθυσμού στην ΕΕ ζει σε νοικοκυριά ανέργων, ενώ το 8% των εργαζομένων ζει κάτω από τα όρια της φτώχειας (η Ελλάδα, μάλιστα, κατέχει την πρώτη θέση με το 14% των εργαζομένων να ζουν κάτω από τα όρια της φτώχειας).

Το 10% περίπου των παιδιών στην Ευρώπη ζουν σε οικογένειες, όπου κανένας δεν έχει αμειβόμενη εργασία. Τα μεγαλύτερα ποσοστά απόλυτης φτώχειας παιδιών μέχρι 17 ετών και ηλικιωμένων (άνω των 65 ετών) συναντώνται στη Λετονία, στην Ισπανία και τη Βρετανία, ενώ στην 4η θέση ακολουθεί η Ελλάδα, όπου το 23% των παιδιών και το 26% των ηλικιωμένων ζουν κάτω από το όριο της φτώχειας.

Σύμφωνα, μάλιστα, με την ίδια έρευνα, η Ελλάδα κατέχει την τελευταία θέση με τις κοινωνικές της υπηρεσίες να μειώνουν τον κίνδυνο της φτώχειας μόλις κατά 2%, έναντι μέσου όρου 38% όλων των χωρών της ΕΕ, την ίδια στιγμή που η κυβέρνηση δε διστάζει να ενισχύσει το τραπεζικό κεφάλαιο με 28 ολόκληρα δισεκατομμύρια ευρώ, για να το σώσει από την κατάρρευση...

Ο ευρωπαϊκός παράδεισος - που μας τάζουν όλοι οι ταγοί του ευρωμονόδρομου - σε όλο του το μεγαλείο...

Αλλα τα μάτια του τραπεζίτη και άλλα του πυρόπληκτου

Την ώρα που η κυβέρνηση χαρίζει προκλητικά 28 δισεκατομμύρια ευρώ σε μια χούφτα τραπεζίτες για τη διασφάλιση των κερδών τους, την ίδια στιγμή δίνει εντολή στις τράπεζες να αποστείλουν χιλιάδες ειδοποιητήρια στους πυρόπληκτους της Ηλείας του περσινού καλοκαιριού, ώστε να επιστρέψουν το έκτακτο βοήθημα των 3.000 ευρώ της ντροπής. Συγκεκριμένα, οι τράπεζες εδώ και μέρες στέλνουν σωρηδόν ειδοποιητήρια σε όσους πήραν περισσότερα από όσα η κυβέρνηση εκτιμούσε ότι δικαιούνταν. Δηλαδή, για παράδειγμα, ζητά από μια οικογένεια που καταστράφηκε το βιος της και πήρε δύο τριχίλιαρα αντί για ένα, να επιστρέψει πίσω 3.000 ευρώ.

Ωστόσο, 14 μήνες μετά τις φονικές πυρκαγιές, στις οποίες έχασαν τη ζωή τους 45 άνθρωποι, καταστράφηκαν εκατοντάδες σπίτια και αποθήκες, εκατομμύρια ελαιόδεντρα και αμπέλια, 352.800 στρέμματα δασικής έκτασης σε σύνολο 906.000, χιλιάδες ζωντανά και μελίσσια, η κυβέρνηση αρνείται να ικανοποιήσει στοιχειώδη αιτήματα των πυροπλήκτων, προκειμένου να σταθούν στα πόδια τους και να ζήσουν με αξιοπρέπεια.

Η μη οικονομική ενίσχυση των πυροπλήκτων όλο αυτό το διάστημα, η μη καταβολή των αποζημιώσεων που δικαιούνται, η μη κάλυψη του χαμένου εισοδήματος, η μη αντικατάσταση των στάβλων και των μηχανημάτων έχει αναγκάσει τους μικρομεσαίους αγροτοκτηνοτρόφους να πουλάνε τα κοπάδια τους και τα χωράφια τους κοψοχρονιά. Η κυβέρνηση χρησιμοποιώντας ως εργαλείο την Κοινή Αγροτική Πολιτική σε συνδυασμό με τις κατεστραμμένες από τις πυρκαγιές καλλιέργειες, εξυπηρετεί τους σχεδιασμούς της ιδίας και της ΕΕ, για το ακόμη ταχύτερο ξεκλήρισμα της μικρομεσαίας αγροτιάς.

Υποκρισία και αντιμεταναστευτική πολιτική

To «ρόλο των πόλεων και των περιφερειών στην ένταξη των μεταναστών», αναζήτησαν οι συμμετέχοντες σε σχετικό σεμινάριο που διοργάνωσαν η Τοπική Ενωση Δήμων και Κοινοτήτων Νομού Αττικής και η Επιτροπή των Περιφερειών, στη βάση μιας «συνεκτικής ευρωπαϊκής πολιτικής μετανάστευσης και ένταξης» - όπως λένε τα συμπεράσματα του σεμιναρίου. Η ευρωπαϊκή πολιτική για το θέμα ήδη υπάρχει και διαμορφώνεται προς το χειρότερο για τους μετανάστες.

Θυμίζουμε ότι το Σύμφωνο για τη Μετανάστευση και το Ασυλο, που βρίσκεται λίγο πριν την έγκρισή του, προβλέπει αυταρχικότερα μέτρα στην κατεύθυνση της δημιουργίας μιας Ευρώπης - φρούριο. Μέτρα που στηρίζει ανεπιφύλακτα και η ελληνική κυβέρνηση, ενώ την ίδια ώρα - με τη βοήθεια τοπικών παραγόντων - διαμορφώνουν κλίμα τρομοκρατίας σε βάρος των μεταναστών. Είναι χαρακτηριστικά τα όσα συμβαίνουν - πιο έντονα - το τελευταίο διάστημα κυρίως στο κέντρο της Αθήνας, με την αστυνομική βία, τις προσαγωγές και τους άγριους ξυλοδαρμούς μεταναστών.

Φτάνουν, λοιπόν, οι υποκρισίες για τη δήθεν ένταξη των μεταναστών και την αντιμετώπιση των «λαθρομεταναστών», ανθρώπων δηλαδή που αναγκάστηκαν να μεταναστεύσουν λόγω των ιμπεριαλιστικών επεμβάσεων των ΗΠΑ, του ΝΑΤΟ και της ΕΕ ή των αντιδραστικών καθεστώτων που υπάρχουν σε διάφορες χώρες και στηρίζονται από τους παραπάνω.

Η ΑΠΟΨΗ ΜΑΣ
Με αισιοδοξία και δυναμισμό

Με βήματα αποφασιστικά, αισιοδοξίας, τα μέλη του ΚΚΕ και οι φίλοι του πορεύονται προς το 18ο Συνέδριό του, έχοντας πλέον στα χέρια τους και το δεύτερο ντοκουμέντο, που κυκλοφόρησε την περασμένη Κυριακή ένθετο στο «Ριζοσπάστη», τις Θέσεις της ΚΕ για το σοσιαλισμό. Η προσυνεδριακή διαδικασία προσφέρεται για το ξεδίπλωμα μιας πολύμορφης δραστηριότητας, με επίκεντρο τα προσυνεδριακά ντοκουμέντα της ΚΕ, πάνω στα οποία σκύβουμε όλοι με ιδιαίτερη προσοχή, τα μελετάμε εξονυχιστικά ώστε να είμαστε σε θέση να συμβάλουμε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στον προσυνεδριακό διάλογο, στην ίδια την επιτυχία του Συνεδρίου μας.

Η επεξεργασία για το σοσιαλισμό - κομμουνισμό πρέπει να αφομοιωθεί απ' όλο το κομματικό δυναμικό, τις ΚΝίτισσες και τους ΚΝίτες. Απ' αυτό το καθήκον κρίνεται η ικανότητα του Κόμματος να συνδέει ολοκληρωμένα τη στρατηγική του με την καθημερινή πάλη, να επεξεργάζεται στόχους για τα άμεσα προβλήματα των εργαζομένων σε σύνδεση με τη στρατηγική για την κατάκτηση της επαναστατικής εργατικής εξουσίας και τη σοσιαλιστική οικοδόμηση. Η καταγραφή σκέψεων και προβληματισμών μέσα από το διάλογο προαπαιτεί προσπάθεια να γίνουν οι Θέσεις κτήμα των εργαζομένων, των ανθρώπων απ' τα φτωχά λαϊκά στρώματα, κάθε ανθρώπου του μόχθου, καθενός που αγωνιά, προβληματίζεται, αναζητά διέξοδο. Κάνοντας από τώρα πράξη το σύνθημα του Συνεδρίου «ΚΚΕ Ισχυρό - 18ο Συνέδριο Αντεπίθεσης» καταθέτουμε και στη δική τους κρίση τις Θέσεις και τις επεξεργασίες μας. Τους αφορούν, αφορούν στη ζωή τους και των παιδιών τους, στο μέλλον που αξίζουν και δικαιούνται να ζήσουν.

Το κάλεσμα ενίσχυσης του Κόμματος, που μπορεί και πρέπει να εκφραστεί με πολλούς τρόπους, με τη συμμετοχή στον προσυνεδριακό διάλογο, με την οικονομική ενίσχυσή του, καθώς σε λίγο καιρό αρχίζει και η δίμηνη Οικονομική Εξόρμηση, με την υιοθέτηση των προτάσεών του, την πύκνωση των γραμμών του, την ψήφο σ' αυτό, πρέπει μέσα στους επόμενους μήνες να φτάσει στο σπίτι κάθε εργατικής - λαϊκής οικογένειας, με την άνοδο της κυκλοφορίας του «Ριζοσπάστη». Αιτιολογημένα, συζητώντας πάνω στους λόγους που καθιστούν αναγκαίο ο λαός να κάνει αυτή την επιλογή, καταδικάζοντας συγχρόνως τους πολιτικούς εκπροσώπους του κεφαλαίου, που ευθύνονται για τη διαρκή επιδείνωση της ζωής του.

Ιδιαίτερα σήμερα με τις εξελίξεις που αφορούν στην οικονομική κρίση, σήμερα που οι εργαζόμενοι καλούνται να υποστούν κι άλλες θυσίες, να βάλουν ακόμα πιο βαθιά το χέρι στην τσέπη για τη διάσωση του καπιταλισμού με την «υπόσχεση» πως θα πληρωθούν με ακόμα πιο σκληρές αντιλαϊκές μεταρρυθμίσεις, σήμερα που στη χώρα μας κυριαρχεί η «μπόχα» των σκανδάλων, της σαπίλας αυτού του συστήματος, είναι απαραίτητο σθεναρά να ανοίξουμε μαζί τους τη συζήτηση για το αύριο, για μια άλλη εξουσία, που στο κέντρο της έχει τον εργαζόμενο άνθρωπο και μόνη έγνοια την πλήρη ικανοποίηση των αναγκών του. Για την εξουσία που προτείνει και παλεύει το ΚΚΕ, τις προϋποθέσεις επίτευξής της, που ανάμεσά τους κυρίαρχες είναι αυτές της ισχυροποίησης του ΚΚΕ και της ανασύνταξης και αποφασιστικής αντεπίθεσης του εργατικού - λαϊκού κινήματος.

Ολοι λοιπόν στη δράση, μέσα στο λαό, με το λαό, με αισιοδοξία και δυναμισμό, με πίστη πως μπορούμε να αξιοποιήσουμε την προσυνεδριακή διαδικασία για την οικοδόμηση πιο ισχυρών δεσμών μαζί του, για την παραπέρα ολόπλευρη ενίσχυση του Κόμματός μας.



Ευρωεκλογές Ιούνη 2024
Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ