Κυριακή 10 Αυγούστου 2008
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Διαβάστε στα «Θέματα Παιδείας» τεύχος 32

ΕΙΔΙΚΟ ΘΕΜΑ:

Παιδαγωγική προσέγγιση του 12χρονου βασικού σχολείου: Σχολείο και εργασία.

ΠΑΙΔΑΓΩΓΙΚΟ ΛΕΞΙΚΟ: Ζητήματα παιδαγωγικής μόρφωσης σύμφωνα με τους μεγάλους Σοβιετικούς παιδαγωγούς.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ: Η εκπαίδευση του εκπαιδευτικού στη Σοβιετική Ενωση, τα σημαντικότερα στάδια της ιστορίας της.

ΜΕΛΕΤΕΣ - ΕΡΕΥΝΕΣ - ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΙΣΜΟΙ:

  • Σκέψεις και αναδρομές για την εκπαίδευση και ένταξη των ΑΜΕΑ.
  • Περιδιαβαίνοντας στα μονοπάτια της Φιλοσοφίας και της Επιστήμης.
  • Αντιπαράθεση για τα βιβλία Χημείας του Γυμνασίου.
  • Περί ερωτηματολογίου ΚΕΜΕΤΕ και άλλων δαιμονίων.

ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΗ ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ: Για τις μεταπτυχιακές σπουδές.

ΔΙΕΘΝΗΣ ΠΕΙΡΑ: 3η Συνάντηση για την εκπαίδευση Κομμουνιστικών κι Εργατικών Κομμάτων της Ευρώπης.

ΒΙΒΛΙΟΚΡΙΣΙΑ - ΒΙΒΛΙΟΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ:

Το νέο εγχειρίδιο για την Α΄ τάξη Λυκείου - Νέα βιβλία.

Αναζητήστε τα «ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ»: Στις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Σε επιλεγμένα βιβλιοπωλεία («Σύγχρονη Εποχή» κ.ά.) και περίπτερα της Αθήνας και της Κύπρου. Ετήσια συνδρομή: 18 ευρώ. Δίχρονη: 35 ευρώ. Φοιτητική: 15 ευρώ. Νομ. προσ.: 25 ευρώ. Ταχ. Επιταγές: ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ, Ταχ. Θυρίδα: 31207, Τ.Κ.100 35 Αθήνα. Τιμή τεύχους: 5 ευρώ.

ΕΙΔΙΚΗ ΠΡΟΣΦΟΡΑ: Τα παλιά τεύχη «Θέματα Παιδείας» στη μισή τιμή: Στις εκδηλώσεις του ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΚΚΕ - ΚΝΕ σε όλη την Ελλάδα.

Ταχυδρομική αποστολή σε πακέτο με αντικαταβολή: Τα τεύχη 2 - 14 μόνο 19 ευρώ - τα τεύχη 15 - 29 μόνο 25 ευρώ. Τηλ. Επικοινωνίας: 210- 8213.430.

ΒΡΟΝΤΕΡΟ
Δόντι προϊστορικού καρχαρία

Στην Εκθεση Απολιθωμάτων στο Δημοτικό Διαμέρισμα Βροντερών Δήμου Πρεσπών, μετά από μια συγκινητική επίσκεψη στη σπηλιά όπου ήταν νοσοκομείο του Δημοκρατικού Στρατού Ελλάδας, «έπεσε το μάτι μας». Λίγα μόλις χιλιόμετρα από την κατασκήνωση της ΚΝΕ στην όχθη της Μεγάλης Πρέσπας. Αν δεν υπήρχε η ταμπέλα, δεν καταλάβαινες ότι πρόκειται για μουσείο. Ενα ταπεινό, μικρό σπιτάκι, όπου μέσα φιλοξενούνται ευρήματα ανεκτίμητης αξίας. Εκεί βρήκαμε απολιθωμένα δόντια καρχαρία 60 εκατ. χρόνων, αρτιοδακτύλων και μαστόδοντα. Αμμωνίτες, ηλικίας 300 εκατ. χρόνων. Στη φωτογραφία διακρίνεται το δόντι καρχαρία, το οποίο όπως μας είπαν βρέθηκε στην περιοχή, ενδεικτικό των γεωλογικών αλλαγών που έχουν συντελεστεί.

Παλαιοντολογική έκθεση στη Μηλιά Γρεβενών

Απολιθωμένοι χαυλιόδοντες Μαστόδοντα 5,2 μέτρων
Απολιθωμένοι χαυλιόδοντες Μαστόδοντα 5,2 μέτρων
Σημαντικότατα τα εκθέματα της έκθεσης, ωστόσο καμία η ανάδειξη των ευρημάτων, ώστε να λειτουργεί μορφωτικά για όλο το λαό. Καμιά η χρηματοδότηση από το υπουργείο Πολιτισμού, ενώ η προσωπική δουλειά και το μεράκι επιστημόνων που δουλεύουν με συμβάσεις περισσεύουν. Εκεί βρίσκονται απολιθώματα μεγάλων ζώων, που έζησαν 3 - 2,5 εκατομμύρια χρόνια π.Χ. Τότε η Δυτική Μακεδονία ήταν Σαβάνα, με πολύ πυκνή βλάστηση και κλίμα υγρό και θερμό, όπως μας λέει η γεωλόγος, Μαρία Σπυριδάκη.

Το 1997 οι ανασκαφές αποκάλυψαν χαυλιόδοντες Μαστοδόντων (είδος ελέφαντα), 5,2 μέτρων - οι μεγαλύτεροι του κόσμου - και 3,5 μέτρων. Οι Μαστόδοντες εξαφανίστηκαν πριν από 2 εκατομμύρια χρόνια. Είχαν περίπου 4,5 μέτρα ύψος και ζύγιζαν 12 τόνους, ενώ ήθελαν 1 τόνο τροφή τη μέρα, γεγονός που συντέλεσε στην εξαφάνισή τους. Ο επισκέπτης μπορεί να ταξιδέψει πολύ πίσω στο χρόνο, θαυμάζοντας απολιθωμένα οστά ελεφάντων, ρινόκερων, μαμούθ και άλλων ζώων προϊστορικής εποχής. Συνειδητοποιεί κανείς πόσες δεκάδες εκατομμύρια χρόνια ζωής κι εξέλιξης και του ίδιου του ανθρώπου δε διδάσκονται στο πρόγραμμα διδασκαλίας του σημερινού σχολείου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι έχει ανασκαφεί ολόκληρο απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου, ένα από τα σημαντικότερα απολιθώματα ρινόκερου στον ευρωπαϊκό χώρο.

Απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου
Απολιθωμένο κρανίο ρινόκερου
Κοχύλια και οστρακοειδή, απολιθωμένα ψάρια και κοράλλια που εκτίθενται, προερχόμενα από τη θάλασσα που βρισκόταν πάνω από την ευρύτερη περιοχή κι απλωνόταν ως και το σημερινό χωριό Δοτσικό του Νομού Γρεβενών πριν από 30 εκατ. χρόνια, μας οδηγούν στο συμπέρασμα ότι η χλωρίδα και η πανίδα ήταν κάποτε εντελώς διαφορετικές. Αυτό άλλαξε και με την ανέλιξη της γης και την ταυτόχρονη υποχώρηση των υδάτων.

Εντυπωσιακή είναι και μια ερμηνεία για τη μορφή που έδιναν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα. Οταν έβρισκαν ένα κρανίο Μαστόδοντα ταύτιζαν τη ρινική κοιλότητα, όπου ήταν η προβοσκίδα, με την οφθαλμική κόχη και δημιουργούσαν την εικόνα του μονόφθαλμου γίγαντα.


Η ερμηνεία για τη μορφή που απέδιδαν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα
Η ερμηνεία για τη μορφή που απέδιδαν οι άνθρωποι στον μυθικό Κύκλωπα
ΝΟΣΤΙΜΟ ΚΑΣΤΟΡΙΑΣ
Μουσείο Απολιθωμένου Δάσους

Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων
Απολιθωμένοι κορμοί δέντρων
Παρά το γεγονός ότι τα ευρήματα δεν έχουν ούτε τοπικό ούτε εθνικό χαρακτήρα, αλλά το μουσείο φιλοξενεί ευρήματα παγκόσμιας εμβέλειας για την ιστορία της Γης και την εξέλιξη των ειδών μέχρι και την εμφάνιση του ανθρώπου, η χρηματοδότησή του, η συντήρησή του έχει ανατεθεί στο δήμο στο όνομα της ανάδειξης της τοπικής ιστορίας! Το μουσείο βρισκόταν σε ανακαίνιση, ωστόσο τα ευρήματα ήταν στην πλειοψηφία τους ιδιαίτερα εντυπωσιακά.

Ο γεωλόγος Πέτρος Παπακωνσταντίνου ξενάγησε τους επισκέπτες στο μουσείο και παράλληλα τους «ταξίδεψε» μέχρι και 4,6 δισεκατομμύρια χρόνια πριν στη δημιουργία της Γης. Το απολιθωμένο δάσος στο Νόστιμο είναι ένα από τα 31 απολιθωμένα δάση όλου του κόσμου. Η ηλικία του, όπως και του απολιθωμένου δάσους στο Σύγρι Λέσβου χρονολογείται στα 20 εκατ. χρόνια π.Χ.

Το απολιθωμένο δάσος έγινε μετά από μεγάλη έκρηξη ηφαιστείου, ενώ η απολίθωση έγινε μόνο με άμμο. Στο μουσείο φιλοξενούνται απολιθωμένοι κορμοί δέντρων και απολιθώματα από δάσος, απολιθωμένοι αστερίες και κοχύλια, καθώς και ένα δόντι καρχαρία 17 εκατοστών από την προϊστορική θάλασσα που σκέπαζε ένα μεγάλο μέρος των σημερινών βουνών και πεδιάδων.

Μπορεί, επίσης, κανείς να δει απολίθωμα κυανοφύκων 3,5 δισ. χρόνων, μία από τις πρώτες μορφές φυτών στη γη και το παλαιότερο δείγμα ζωής. Εκτίθενται ακόμα απολιθώματα φυτών, όπως φοίνικες, κανέλες, σεκόγιες, δάφνες και πρωτοπευκίδες, που μαρτυρούν την ύπαρξη υποτροπικού κλίματος στην περιοχή.


Από την ξενάγηση στο μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Νόστιμο Καστοριάς
Από την ξενάγηση στο μουσείο Απολιθωμένου Δάσους στο Νόστιμο Καστοριάς
ΘΕΜΑΤΑ ΠΑΙΔΕΙΑΣ - ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΙΚΕΣ ΕΚΔΡΟΜΕΣ
Συναρπαστικό ταξίδι στην ιστορία της γης

Ολοκληρώνεται σήμερα στον «Ρ» το «ταξίδι στην προϊστορία» που διοργάνωσε το περιοδικό «Θέματα Παιδείας»

Από τη μια, σημαντικότατα ευρήματα, κάποια από αυτά παγκόσμιας εμβέλειας. Από την άλλη, πλήρης εγκατάλειψη, αδιαφορία και υποτίμηση. Αποτέλεσμα, οι ανασκαφές να συνεχίζονται με δυσκολία, επειδή κάποιοι επιστήμονες με μεράκι επιμένουν και επιμένουν. Παράλληλα, η ύπαρξη των σπουδαίων ευρημάτων παλαιοντολογίας και γεωλογίας παραμένει άγνωστη στην πλειοψηφία του λαού, αφού και η εκπαιδευτική διαδικασία δεν κάνει καμιά αναφορά.

Ο «Ρ» συνεχίζει το αφιέρωμα στο «ταξίδι στην προϊστορία» που διοργάνωσε το περιοδικό «Θέματα Παιδείας» από τις 2 - 4 Ιούλη. Σήμερα θα παρουσιαστούν τα παλαιοντολογικά ευρήματα που έχουμε στην Ελλάδα, τα οποία γνώρισαν οι εκπαιδευτικοί και άλλοι εργαζόμενοι που συμμετείχαν στην εκδρομή. Το «ταξίδι» μας περιλαμβάνει τους εξής προορισμούς: Παλαιοντολογικό Μουσείο στο Νόστιμο της Καστοριάς και Παλαιοντολογική έκθεση στη Μηλιά Γρεβενών.

Να θυμίσουμε ότι πρόκειται για το δεύτερο μέρος της εκδρομής. Το πρώτο ήταν ξενάγηση στο Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο Βόλου, στο νεολιθικό οικισμό Διμηνίου, στις ανασκαφές και στην αναπαράσταση του προϊστορικού Λιμναίου Οικισμού στο Δισπηλιό Καστοριάς.

«Τα "Θέματα Παιδείας" δε σταματούν εδώ. Εκτός από τον "Ριζοσπάστη", που με τις δημοσιεύσεις του είναι μαζί μας από την αρχή της προσπάθειας, έχουμε ήδη συνεννοηθεί με τον "902 Τηλεόραση", ώστε σε μια νέα εκπομπή, που θα παρουσιάζεται την επόμενη χρονιά με τον τίτλο "Θέματα Παιδείας", να προβληθούν βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα των ξεναγήσεων και των συζητήσεων, ενώ στο περιοδικό θα δώσουμε συνέχεια με συνεντεύξεις των υπεύθυνων πανεπιστημιακών, σχετικές μελέτες και άρθρα. Παράλληλα, κουβεντιάζουμε με τους συνεργάτες και φίλους μας τους επόμενους στόχους για εκδρομές και ξεναγήσεις. Περιμένουμε προτάσεις και συμμετοχές σε όποιο στάδιο αυτής της διαδικασίας», σημειώνει στον «Ρ» η Ρίτα Νικολαΐδου, διευθύντρια του περιοδικού.

Ελάχιστη χρηματοδότηση, καμιά αναφορά στην εκπαίδευση

Το δεύτερο μέρος της εκδρομής, είχε σχέση με την αληθινή προϊστορία του ανθρώπου, δηλαδή την ιστορία της γης και της εξέλιξης των ειδών μέχρι τον άνθρωπο, συνέχεια των δημοσιεύσεων του περιοδικού για τη Γεωλογία αλλά και την Παλαιοντολογία, των εκλαϊκευτικών μελετών για την καταγωγή και την εξέλιξη του ανθρώπου.

Αναδείχνοντας τη σημασία των ευρημάτων, στόχος ήταν να υπογραμμιστεί η παντελής απουσία της Γεωλογίας από τη βασική Εκπαίδευση κι ακόμη ότι τα παιδιά «μαθαίνουν» από τα Θρησκευτικά, που διδάσκονται σε όλη τη διάρκειά της, πώς δημιουργήθηκε ο κόσμος και δε θα φτάσουν ποτέ να διδαχτούν την επιστημονική άποψη για την εξέλιξη του κόσμου ούτε καν τη δαρβινική θεωρία.

Επομένως, οι εκδρομές στοχεύουν στην ανάδειξη προβλημάτων εκπαιδευτικής πολιτικής και λαϊκής παιδείας: Τα μαθήματα που δε διδάσκονται στην εκπαίδευση, τις έρευνες που δε χρηματοδοτούνται από το κράτος, τους χώρους που μένουν κλειστοί για το λαό μας, για να μη γνωρίσει την αληθινή ιστορία του, τον τόπο του, τον πολιτισμό που οι παλιότεροι δημιούργησαν και ζωντανός φορέας του είναι.

«Θέλαμε να "σκάψουμε" κι εμείς...»

«Σήμερα έχουμε εισιτήρια στα μουσεία για τους πελάτες - τουρίστες, και την ίδια ώρα οι γεωλόγοι και αρχαιολόγοι, που με εφήμερες συμβάσεις δουλεύουν, γιατί οι περισσότεροι είναι άνεργοι είτε ετεροαπασχολούμενοι, συχνά μένουν απλήρωτοι για χρόνια», υπογραμμίζει η Ρίτα Νικολαΐδου.

«Κι από κει και πέρα, περιοχές ολόκληρες, εκατοντάδες χιλιόμετρα, με "θησαυρούς" που περιμένουν ν' ανακαλυφτούν. Πότε; Οταν τους ξεθάψει η βροχή ή όταν υπολογιστεί το βάρος τους σε χρήμα και οι πολιτικές σκοπιμότητες το επιτρέψουν. Σχεδόν θέλαμε να μείνουμε για να "σκάψουμε" και μεις, τέτοια διάθεση μας δημιούργησαν τα ευρήματα που είδαμε και οι επιστήμονες που θυσίασαν το χρόνο τους, για να μας ξεναγήσουν - και το σημειώνουμε - ανιδιοτελώς.

Αυτή, όμως, είναι δουλειά των ειδικών. Η δική μας είναι να προβάλλουμε το πρόβλημα, να το κάνουμε γνωστό στους εκπαιδευτικούς, στους μαθητές, στους φοιτητές και σ' όλο το λαό - και μαζί να το λύσουμε. Πιστεύουμε ότι οι επιστήμονες, οι γονείς, οι νέοι άνθρωποι, οι διάφοροι εργαζόμενοι που πήραν μέρος στις εκδρομές αυτές, κάποιοι μαζί με τα παιδιά τους, θα μας βοηθήσουν να το πετύχουμε», εξηγεί.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ