Επιλέχτηκε μέσω προγράμματος «κοινωφελούς εργασίας» αλλά η διοίκηση του Οργανισμού τον απέκλεισε
Διαμαρτυρία στη διοίκηση του ΟΑΣΑ, επειδή αρνήθηκε να προσλάβει ανάπηρο που είχε επιλεγεί μέσω προγράμματος κοινωφελούς εργασίας, έκαναν την Παρασκευή η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων (ΣΕΑΑΝ) και η Γραμματεία Αστικών Συγκοινωνιών του ΠΑΜΕ. Κάτω από την πίεση ο οικονομικός υπεύθυνος της διοίκησης του Οργανισμού δεσμεύτηκε ότι θα προχωρήσει στη διαδικασία πρόσληψης του εργαζόμενου.
Οπως καταγγέλλει η ΣΕΑΑΝ, «τη Δευτέρα 30/12/13 κάλεσαν τον Αντώνη Κοκολάκη, πτυχιούχο της Παντείου, από τα κεντρικά του ΟΑΣΑ για να πιάσει δουλειά, γιατί έχει προσληφθεί στη θέση ΔΕ διοικητικού. Στις 2/1/2014 παρουσιάστηκε στα κεντρικά γραφεία του ΟΑΣΑ με το σχετικό χαρτί διορισμού του ΟΑΕΔ.
Αφού στην αρχή έβαλαν διάφορα προσχώματα για να μην πάρει τη θέση, το απόγευμα του τηλεφώνησαν στο σπίτι και του είπαν ότι επειδή είναι ανάπηρος δεν προσλαμβάνεται. Ολα αυτά επειδή τις θέσεις διοικητικών του ο ΟΑΣΑ θέλει να τις χρησιμοποιήσει ως "κυνηγούς κεφαλών" ελεγκτές στα λεωφορεία». Σύμφωνα με τη ΣΕΑΑΝ, «στους ικανούς προς εργασία αναπήρους, η ανεργία ξεπερνά το 95%».
Η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Αναπήρων και ο Ενιαίος Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων ΑμεΑ Αττικής διοργανώνουν, επίσης, παρέμβαση στο υπουργείο Εσωτερικών για τα δραματικά προβλήματα των ανάπηρων μεταναστών, την Πέμπτη 16 Γενάρη στις 12 μ., μετά από δυο μήνες προσπάθειας να συναντηθούν με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου χωρίς να πάρουν απάντηση.
Σκοπός της παρέμβασης είναι να αναδειχτούν τα τεράστια προβλήματα που βιώνουν οι μετανάστες που μένουν για χρόνια στην Ελλάδα και έχουν μείνει ανάπηροι οι ίδιοι ή τα παιδιά τους.
Οπως σημειώνει η ΣΕΑΑΝ, «οι ανάπηροι μετανάστες είναι σε τραγική θέση. Από τη μια πλευρά, έχουν το πρόβλημα της συνεχούς ανασφάλειας για το αν θα τους ανανεωθεί η άδεια παραμονής, τον κίνδυνο της απέλασης και, από την άλλη, δεν μπορούν να κάνουν τις αναγκαίες θεραπείες που επιβάλει η αναπηρία ή η χρόνια πάθηση τους ή δεν μπορούν να εξασφαλίσουν για τα παιδιά τους με αναπηρία ή χρόνια πάθηση τα στοιχειώδη, γιατί δεν αναγνωρίζεται κανένα δικαίωμα με βάση τη νομοθεσία».
Καταγγελίες και συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από φορείς του εργατικού - λαϊκού κινήματος
Από παλιότερη κινητοποίηση της Λαϊκής Επιτροπής Περιστερίου για τον αποκλεισμό των ταμείων στο Αττικόν Νοσοκομείο, με αίτημα να καταργηθεί το 5ευρω χαράτσι |
Την Παρασκευή αναμένεται το νομοσχέδιο που μετατρέπει τον Οργανισμό σε κατ' αποκλειστικότητα αγοραστή υπηρεσιών Υγείας
Σε διαθεσιμότητα και κινητικότητα μπαίνει το 75% του προσωπικού του ΕΟΠΥΥ. Την ερχόμενη Παρασκευή κατατίθεται το νομοσχέδιο με το οποίο ο Οργανισμός μετατρέπεται αποκλειστικά σε αγοραστή υπηρεσιών υγείας απ' το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, ενισχύοντας την εμπορευματοποίηση και οδηγώντας σε νέο χαράτσωμα των ασθενών. Στο ίδιο νομοσχέδιο θα περιληφθούν οι σχετικές διαδικασίες για το υπάρχον προσωπικό και τις δομές του ΕΟΠΥΥ.
Τα παραπάνω δήλωσε αργά χτες βράδυ ο υπουργός Υγεία Αδ. Γεωργιάδης, ύστερα από τη συνάντηση που είχε με τους βουλευτές του ΠΑΣΟΚ. Απ' τους 9.400 εργαζόμενους και γιατρούς του ΕΟΠΥΥ, οι 8.000 θα μεταφερθούν στις Υγειονομικές Περιφέρειες (ΥΠΕ). Στον ΕΟΠΥΥ θα παραμείνουν οι υπόλοιποι 1.400 εργαζόμενοι στην κεντρική και στις 57 περιφερειακές υπηρεσίες. Στην πλειοψηφία τους είναι διοικητικοί υπάλληλοι, 200 φαρμακοποιοί και 15 γιατροί.
Τα παραπάνω είχαν προαλειφθεί απ' τις συναντήσεις της ηγεσίας του υπουργείου με τα συνδικάτα των γιατρών και των εργαζομένων στον ΕΟΠΥΥ, στις 3/1/2014, αλλά και από τη σύσκεψη που έγινε χτες στο υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης, με τη συμμετοχή των γενικών γραμματέων των αρμόδιων υπουργείων.
Το ζητούμενο, σύμφωνα με την κυβέρνηση, είναι κατά τη διάρκεια της διαθεσιμότητας-κινητικότητας οι εργαζόμενοι να παραμείνουν στις μέχρι τώρα θέσεις τους και να συνεχίσουν τη δραστηριότητά τους. Ομως μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της διαθεσιμότητας και κινητικότητας, που μπορεί να διαρκέσει από 15 μέρες μέχρι και οχτώ μήνες, οι 8.000 γιατροί και εργαζόμενοι δεν επιτρέπεται να ασκούν «καθήκοντα κύρια και παρεπόμενα», όπως προβλέπει ο σχετικός νόμος. Ετσι τίθεται ζήτημα για την ίδια τη λειτουργία των μονάδων του ΕΟΠΥΥ.
Οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ συνεχίζουν τις απεργιακές κινητοποιήσεις μέχρι τις 10/1/2014. Οι ηγεσίες των συνδικάτων των γιατρών διαπραγματεύονται για όσους μείνουν εκτός του νέου συστήματος Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας, να έχουν προνομιακή σχέση με τον ΕΟΠΥΥ. Μεταξύ άλλων, να έχουν συμβάσεις τριετούς διάρκειας και να αναλάβει το κράτος τις εισφορές προς το ταμείο τους (ΤΣΑΥ).
Θα επιβαρύνει τους ασθενείς με επιπλέον 70 εκατ. ευρώ το χρόνο
Μέχρι αργά χτες το βράδυ εργάζονταν οι υπηρεσίες της ΗΔΙΚΑ και των προγραμμάτων των φαρμακείων για την εφαρμογή από σήμερα το πρωί της είσπραξης του ενός ευρώ «υπέρ του ΕΟΠΥΥ» ανά συνταγή φαρμάκων. Οι συνταγές δεν επιτρέπεται να έχουν περισσότερα από τρία φάρμακα. Δηλαδή αν ένας άρρωστος χρειάζεται πέντε φάρμακα θα πληρώσει δύο ευρώ - ένα ανά κάθε συνταγή -, ενώ αν χρειαστεί εφτά φάρμακα τότε θα πληρώσει τρία ευρώ.
Το νέο χαράτσι θα οδηγήσει, όπως υπολογίζει το υπουργείο Υγείας, στην είσπραξη 70 εκατ. ευρώ το χρόνο, κυρίως απ' τους ασθενείς που κάνουν χρόνια θεραπεία. Και μόνο οι συνταξιούχοι να εκτελέσουν μία συνταγή το μήνα θα καταβάλουν τα μισά από αυτά!
Το ένα ευρώ θα προστίθεται στη συμμετοχή του ασφαλισμένου και θα αφαιρείται, ταυτόχρονα, απ' την αντίστοιχη συμμετοχή του ΕΟΠΥΥ. Για παράδειγμα: Σε ένα φάρμακο αξίας 100 ευρώ η συμμετοχή του ασφαλισμένου ήταν 25% ή 25 ευρώ και του ΕΟΠΥΥ 75% ή 75 ευρώ. Με τη νέα ρύθμιση ο ασφαλισμένος θα πληρώνει 26 ευρώ (26% συμμετοχή) και ο ΕΟΠΥΥ 74 ευρώ (74% συμμετοχή). Αν όμως το φάρμακο στοιχίζει 10 ευρώ, τότε ο άρρωστος πληρώνει συμμετοχή 2,5 ευρώ (25%) + 1 ευρώ = 3,5 ευρώ, που την ανεβάζει σε 35%.
Ηδη μέχρι το τέλος του 2013 οι ασθενείς πλήρωσαν μεσοσταθμική συμμετοχή 24% - από 9% το 2010 - για την αγορά φαρμάκων. Για το 2013 οι άμεσες πληρωμές για φάρμακα αναμένεται να ξεπεράσουν το ένα δις ευρώ.
Κατατέθηκε χτες σε κυβερνητικό νομοσχέδιο από την Κοινοβουλευτική Ομάδα του Κόμματος
«Από 1/1/2014 τέθηκε σε ισχύ η καταβολή από τους ασθενείς των είκοσι πέντε (25) ευρώ για εισαγωγή προς νοσηλεία σε νοσοκομεία του ΕΣΥ και του ενός ( 1 ) ευρώ ανά εκτελούμενη συνταγή, που προβλέπονταν στη διάταξη του άρθρου 1, παράγραφος ΙΒ, υποπαράγραφος ΙΒ2, περίπτωση 12 του νόμου 4093/2012.
Ενώ η κυβέρνηση συνεχίζει την δραστική υποχρηματοδότηση των Κρατικών Νοσοκομείων, των Κέντρων Υγείας, του ΕΟΠΥΥ και των ασφαλιστικών ταμείων, στα πλαίσια μιας αντιλαϊκής πολιτικής που προωθείται διαχρονικά και ενιαία σε όλα τα κράτη της ΕΕ, από την άλλη μεταφέρει όλο και περισσότερο το κόστος των υπηρεσιών Υγείας στις πλάτες των εργατικών-λαϊκών οικογενειών που έχουν γονατίσει από την ανεργία, τους δυσβάστακτους φόρους και την μείωση των λαϊκών εισοδημάτων.
Είναι χαρακτηριστικά τα στοιχεία για την Υγεία που αποτυπώνονται στον Κρατικό Προϋπολογισμό του 2014, που προβλέπει μείωση της χρηματοδότησης των δημοσίων νοσοκομείων κατά 32 %, του ΕΟΠΥΥ κατά 30% και της φαρμακευτικής δαπάνης κατά 15%. Το κόστος για το λαό γίνεται όλο και πιο δυσβάστακτο. Επίσης χαρακτηριστική είναι η αύξηση της συμμετοχής των ασφαλισμένων στις δαπάνες για φαρμακευτική περίθαλψη από το 9% στο 27% την τελευταία τριετία.
Με την παρούσα Προσθήκη-Τροπολογία προτείνεται η κατάργηση της πιο πάνω διάταξης, καθώς και κάθε κανονιστικής απόφασης ή άλλης εγκυκλίου έχει εκδοθεί σε εφαρμογή ή κατ' εξουσιοδότηση της πιο πάνω διάταξης, όπως επίσης και η υποχρέωση καταβολής των πέντε ( 5) ευρώ ως αμοιβή εξετάστρων στα Εξωτερικά Ιατρεία των Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων και των Κέντρων Υγείας».
Σχόλιο του Γραφείου Τύπου της ΚΕ
Σε σχόλιο που εξέδωσε την Παρασκευή για τα νέα χαράτσια στην Υγεία, το Γραφείο Τύπου της ΚΕ του ΚΚΕ σημειώνει:
«Οι δηλώσεις του υπουργού Υγείας ότι με το 25ευρω θα ανακουφιστούν οι ασθενέστεροι, καθώς επίσης και οι συζητήσεις για ισοδύναμα μέτρα, επιβεβαιώνουν κυνικά ότι και στην Υγεία, όπως και σε άλλους τομείς, θα χαρατσώνονται οι φτωχοί στο όνομα τού να δοθούν τάχα ορισμένα ψίχουλα στους πάμπτωχους. Τα χαράτσια στα νοσοκομεία και στα φάρμακα δεν αποτελούν "αλληλεγγύη" για τους ανασφάλιστους και τους απόρους, αλλά υποκαθιστούν μέρος των μειωμένων κρατικών δαπανών για τη δημόσια ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, προκειμένου να στηριχτούν με επιπλέον χρήμα οι επιχειρηματικοί όμιλοι.
Οι δήθεν "ευαισθησίες" για εξαίρεση ορισμένων κατηγοριών ασθενών από το 25ευρω στόχο έχουν να συγκαλύψουν ότι τα χαράτσια, οι φόροι, οι μειώσεις μισθών, η ανεργία δεν αποτελούν "εξαίρεση", αλλά "κανόνα" για το σύνολο των λαϊκών οικογενειών. Η χειροτέρευση των παροχών Υγείας αφορά όλους. Ο λαός δεν πρέπει να δεχθεί αυτόν τον εμπαιγμό. Να διεκδικήσουν την κατάργηση των χαρατσιών και κάθε πληρωμής στην ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, συνολικά της πολιτικής που στηρίζει την επιχειρηματική λειτουργία των δημόσιων νοσοκομείων. Οι εργαζόμενοι έχουν χρυσοπληρώσει την ιατροφαρμακευτική περίθαλψη και γι' αυτό η αποκλειστικά δημόσια και δωρεάν παροχή της πρέπει να είναι καθολικό λαϊκό δικαίωμα».
Ο ελιγμός της κυβέρνησης δεν αναιρεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας
Στην αντικατάσταση του χαρατσιού των 25 ευρώ για νοσηλεία στα δημόσια νοσοκομεία με φόρο πέντε λεπτών στα πακέτα τσιγάρων και καπνού προχώρησε, χτες, η συγκυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ. Με τον τρόπο αυτό προσπαθεί να ελιχθεί απέναντι στη γενικευμένη λαϊκή δυσαρέσκεια και να συμβιβάσει τις επιμέρους αντιθέσεις που αναπτύσσονται στο εσωτερικό της συγκυβέρνησης με το ΠΑΣΟΚ.
Πρόκειται για έναν ελιγμό που σε καμία περίπτωση δεν αναιρεί τη γενικευμένη εμπορευματοποίηση των υπηρεσιών Υγείας, η οποία επιβάλλει άγρια χαράτσια στους ασθενείς, σε κάθε βήμα παροχής και αυτών των υποβαθμισμένων υπηρεσιών στο δημόσιο σύστημα Υγείας.
Η απόφαση της συγκυβέρνησης ανακοινώθηκε μετά από τις συναντήσεις του πρωθυπουργού, Αντ. Σαμαρά, με τον πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ε. Βενιζέλο, και της ηγεσίας του υπουργείου Υγείας με αντιπροσωπεία βουλευτών και στελεχών του ΠΑΣΟΚ. Αργά το βράδυ, το υπουργείο Υγείας εξέδωσε και σχετική εγκύκλιο. Μετά τη συνάντηση, ο Αδ. Γεωργιάδης δήλωσε ότι βρέθηκε το «ισοδύναμο» με τον επιπλέον φόρο στα τσιγάρα και τον καπνό, ο οποίος αναμένεται να αποφέρει στα κρατικά ταμεία 40 εκατ. ευρώ το χρόνο, όσο προϋπολογίζονταν και τα έσοδα από το 25ευρω για τη νοσηλεία. Τα λεφτά αυτά, σύμφωνα με τον υπουργό, θα πηγαίνουν στους λογαριασμούς των νοσοκομείων.
Στο ερώτημα αν πρόκειται να αποσυρθεί και το ένα ευρώ απ' τις συνταγές των φαρμάκων, ο Αδ. Γεωργιάδης είπε ότι το μέτρο θα ισχύσει από σήμερα. Ο Δ. Κρεμαστινός δήλωσε ότι το ΠΑΣΟΚ «διαφωνεί με το μέτρο», αλλά «αυτό είναι θέμα του υπουργείου». Μετά τη συνάντηση με τον Αντ. Σαμαρά ο Ε. Βενιζέλος προσπάθησε να εξωραΐσει το νέο «καπέλο» στον καπνό, δηλώνοντας ότι ο επιπλέον φόρος που θα πληρώνει ο κόσμος στα τσιγάρα, συνδέεται και αυτός με την υγεία, «δηλαδή δεν είναι μέτρο δημοσιονομικό, αλλά μέτρο προληπτικής ιατρικής»!
Εξίσου προκλητικές ήταν και οι δηλώσεις με τις οποίες ο Αδ. Γεωργιάδης υπερασπίστηκε τις προηγούμενες μέρες το 25ευρο, πριν αποσυρθεί. Οπως είπε σε τηλεοπτική του συνέντευξη, το χαράτσι «καταβάλλεται για να μπορούν τα νοσοκομεία να συνεχίσουν να παρέχουν φάρμακα στους απόρους» και ότι δεν πρόκειται για μέτρο με μόνο εισπρακτικό χαρακτήρα, αλλά για «ένα είδος κοινωνικής μεταβίβασης». Ο ίδιος είχε ισχυριστεί ότι «κανένας δεν μπαίνει εντελώς δωρεάν στα δημόσια νοσοκομεία στην Ευρώπη».