Συλλαλητήριο με τρακτέρ τη Δευτέρα στην Καρδίτσα, κινητοποιήσεις και σε άλλες περιοχές | Συνέχεια με συμμετοχή στις απεργιακές συγκεντρώσεις την Τετάρτη 28/2
Καρδίτσα - Μπλόκο Ε65: Οι αγρότες επιστρέφουν από το συλλαλητήριο |
Στο πλαίσιο αυτό, τον αγώνα τους για την επιβίωση συνεχίζουν με πολύμορφη δραστηριότητα οι αγρότες και οι κτηνοτρόφοι της Θεσσαλίας, που την Πέμπτη 22 Φλεβάρη έλαβαν τις σχετικές αποφάσεις τους, επιστρέφοντας στα μπλόκα από το μεγαλειώδες συλλαλητήριο στην Αθήνα.
Αγωνιστικά αποφάσισαν να διατηρήσουν τα τρακτέρ τους στους κόμβους Ε65 της Καρδίτσας, Πλατύκαμπου Λάρισας, Μεγαλοχωρίου Τρικάλων και Στεφανοβικείου Μαγνησίας, προχωρώντας και σε κινητοποιήσεις, όπως η συμμετοχή τους στις απεργιακές συγκεντρώσεις στις 28 Φλεβάρη.
Στα μπλόκα, στα χωριά και στις πόλεις του Θεσσαλικού κάμπου άλλωστε δεν λέει να κοπάσει ο απόηχος του μεγάλου συλλαλητηρίου στο Σύνταγμα, ενώ το μήνυμα των αγροτικών κινητοποιήσεων μετά την Αθήνα θα «σκιάσει» τη Δευτέρα και τις Βρυξέλλες. Είναι η μέρα (26 Φλεβάρη) κατά την οποία συνεδριάζει το Συμβούλιο Υπουργών Γεωργίας της ΕΕ με φόντο και τα μπλόκα στην Ελλάδα, που διανύουν πλέον την 5η βδομάδα, αλλά και τις κινητοποιήσεις των αγροτών σε άλλα κράτη - μέλη.
ΠΛΑΤΥΚΑΜΠΟΣ ΛΑΡΙΣΑΣ |
Τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη, μέσα στην Καρδίτσα θα γίνει συλλαλητήριο, στις 6.30 μ.μ. με τρακτέρ από το μπλόκο του Ε65. Κινητοποίηση θα γίνει την ίδια μέρα και από τους αγρότες στον κόμβο του Πλατύκαμπου.
Την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, μέρα πανελλαδικής απεργίας, οι αγρότες αποφάσισαν να πάρουν μέρος στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε Λάρισα και Καρδίτσα για να συναντηθούν ξανά με τους απεργούς εργαζόμενους και τους φοιτητές, τους οποίους έχουν δίπλα τους από την πρώτη μέρα των μπλόκων.
Μπορεί η κυβέρνηση να τηρεί αδιάλλακτη στάση αλλά τα δίκαια αιτήματα των αγροτικών μπλόκων αγκαλιάστηκαν από τον λαό στις πόλεις διότι αφορούν την ακρίβεια και στο χωράφι και στο ράφι!
Η φέτα ξεπέρασε τα 13 ευρώ το κιλό όταν οι κτηνοτρόφοι πωλούν το γάλα κατά 20 λεπτά φτηνότερα από πέρυσι! Το στάρι πουλήθηκε 25 λεπτά και τα 350 γραμμάρια ψωμιού κοστίζουν πάνω από 1,5 ευρώ! Τα κέρδη καρπώνονται οι επιχειρηματικοί όμιλοι που ελέγχουν την αγορά και πωλούν ακριβά τα αγροεφόδια (σπόροι, λιπάσματα, Ενέργεια) και φυσικά τα προϊόντα διατροφής.
Ο αγώνας των αγροτών είναι αγώνας επιβίωσης, και για φτηνά τρόφιμα για τον λαό.
Τα κυβερνητικά ψίχουλα όμως δεν δίνουν λύσεις, γι' αυτό οι αγρότες επιμένουν στα συγκεκριμένα αιτήματα:
ΓΡΕΒΕΝΑ |
-- Να μην εφαρμοστεί η Νέα ΚΑΠ, να γίνει επαναδιαπραγμάτευσή της.
-- Αναπλήρωση του χαμένου εισοδήματος σε καλλιέργειες που έχουν απώλεια παραγωγής η οποία δεν καλύπτεται από τον ΕΛΓΑ καθώς και σε προϊόντα φυτικής και ζωικής παραγωγής που πουλήθηκαν κάτω από το κόστος παραγωγής. Αποζημιώσεις από τον ΕΛΓΑ για όλες τις ζημιές και νόσους στο 100% της πραγματικής ζημιάς και όχι της ασφαλιζόμενης αξίας.
-- Να παρθούν μέτρα και να γίνονται έλεγχοι από την κυβέρνηση για να σταματήσουν οι «ελληνοποιήσεις» προϊόντων φυτικής, ζωικής και μελισσοκομικής παραγωγής.
-- Τιμές που να καλύπτουν το κόστος παραγωγής ώστε να έχουν εισόδημα για τις βιοποριστικές και καλλιεργητικές ανάγκες τους.
-- Εργα υποδομής για την αντιπλημμυρική θωράκιση.
Παράλληλα, σε αγωνιστική ετοιμότητα είναι οι Θεσσαλοί αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι ενόψει της συνάντησης που έχει αποδεχτεί ο πρωθυπουργός, Κυρ. Μητσοτάκης, να γίνει ειδικά για τα προβλήματα αποκατάστασης της περιοχής μετά τις καταστροφικές πλημμύρες του «Daniel», ο οποίος άφησε αγροτόκοσμο χωρίς σπίτια, κτηνοτρόφους άνεργους και χωράφια που καλύφθηκαν έως και με 7 μέτρα νερό αλλά και από τόνους φερτών υλικών, όπως στην Κάρλα και σε άλλες περιοχές.
Επίσης, στα μέσα του Μάρτη οι βιοπαλαιστές αγρότες θα τιμήσουν την 114η επέτειο της ηρωικής εξέγερσης του Κιλελέρ μέσα από την Πανελλαδική Επιτροπών των Μπλόκων, τις Ομοσπονδίες και τους αγροτικούς συλλόγους τους στον τόπο της θυσίας των κολίγων, στο μνημείο που δείχνει τον δρόμο του αγώνα ενάντια στην ΚΑΠ και τις πολιτικές της ΕΕ και των κυβερνήσεων που τους ξεκληρίζουν.
Δυναμικά συνεχίζουν τον αγώνα τους οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι σε Στερεά και Εύβοια, παραμένοντας και ενισχύοντας τα μπλόκα τους και προχωρώντας σε κινητοποιήσεις με αποκλεισμούς δρόμων και άλλες πολύμορφες δράσεις.
Σε συνελεύσεις που πραγματοποίησαν μετά την επιστροφή τους από το συγκλονιστικό συλλαλητήριο της Αθήνας οι αγρότες στα μπλόκα του Κάστρου Βοιωτίας, της Αταλάντης Φθιώτιδας, στο Μόδι της δυτικής Λοκρίδας και στην Κήρινθο της βόρειας Εύβοιας αποφάσισαν την παραμονή τους στα μπλόκα τουλάχιστον μέχρι την ερχόμενη βδομάδα και τη συνέχιση του αγώνα για τα δίκαια αιτήματά τους.
Μάλιστα, στο μπλόκο του Κάστρου πήραν απόφαση να πραγματοποιούν καθημερινά, στις 5 μ.μ., κινητοποιήσεις αποκλεισμού της Εθνικής οδού Αθηνών - Θεσσαλονίκης, ενώ σε αντίστοιχη κινητοποίηση προχώρησαν το απόγευμα της Παρασκευής οι βιοπαλαιστές αγρότες στο μπλόκο της Αταλάντης.
Στο μπλόκο της Κηρίνθου, οι αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι της πολύπαθης βόρειας Εύβοιας όχι μόνο αποφάσισαν να παραμείνουν στον δρόμο του αγώνα, αλλά ενίσχυσαν το μπλόκο τους με νέα τρακτέρ και αγροτικά μηχανήματα. Μάλιστα, δηλώνουν αποφασισμένοι να κλιμακώσουν τις κινητοποιήσεις τους με συνεχείς πολύμορφες δράσεις, όπως μηχανοκίνητες πορείες και αποκλεισμούς του δρόμου Χαλκίδας - Αιδηψού, τόσο στο ύψος του μπλόκου, όσο και σε άλλα κομβικά σημεία. Επίσης, το μπλόκο της Κηρίνθου θα πραγματοποιήσει σύσκεψη την Κυριακή 25/2 με σωματεία και εργαζόμενους της βόρειας Εύβοιας, προκειμένου να προετοιμάσουν τη συμμετοχή τους στην απεργία στις 28 Φλεβάρη.
Αποφασισμένοι να παραμείνουν στο μπλόκο των Καστανιών είναι οι αγρότες του Βόρειου Εβρου. Συγκεκριμένα, η Συντονιστική Επιτροπή των Αγροτικών Συλλόγων Ορεστιάδας, Διδυμοτείχου, Νέας Βύσσας και Τριγώνου αποφάσισε τη διατήρηση του μπλόκου στις Καστανιές και ενδυνάμωσή του με περισσότερα από τα περίπου 150 τρακτέρ που βρίσκονται ήδη εκεί.
Οι αγωνιζόμενοι αγρότες και κτηνοτρόφοι θα συνεχίσουν τους αποκλεισμούς του δρόμου για τα φορτηγά αυτοκίνητα που κινούνται από και προς τη Βουλγαρία, ενώ τη Δευτέρα 26 Φλεβάρη θα πραγματοποιήσουν νέα σύσκεψη για τα επόμενα βήματα που θα ακολουθήσουν.
Οι πλημμυροπαθείς της Θεσσαλίας, που διαδήλωσαν με τις Επιτροπές Αγώνα που έχουν συγκροτήσει, αφού η επιβίωσή τους συνδέεται με την οργανωμένη διεκδίκηση.
Τα δεκάδες τρακτέρ, που διέσχισαν όλη την ηπειρωτική Ελλάδα για να φτάσουν στο Σύνταγμα, πραγματοποιώντας έναν άθλο, για 14 και 15 ώρες στο τιμόνι, οι χιλιάδες αγρότες, κτηνοτρόφοι και μελισσοκόμοι που έφτασαν οδικώς στην Αθήνα, οι Κρητικοί που «ανέβηκαν» με τα βαπόρια, και όλοι μαζί συγκρότησαν το μεγαλειώδες αυτό συλλαλητήριο, έχουν πλέον μια ακόμα πολύτιμη παρακαταθήκη για την ενίσχυση της πάλης τους.
«Ζύγισαν» καλύτερα τη δύναμή τους, είδαν από πρώτο χέρι ότι αυτή η δύναμη βρίσκεται στον κοινό αγώνα, στην αναμέτρηση με μια πολιτική που θυσιάζει τις ζωές του λαού για τα κέρδη μιας χούφτας επιχειρηματικών ομίλων.
Αυτό το κλίμα άλλωστε κυριαρχούσε όλη μέρα την περασμένη Τρίτη:
Από τα ξημερώματα που το κομβόι των τρακτέρ ξεκινούσε για την Αθήνα, όπως και τα πούλμαν, ενώ κορυφώθηκε με τις συγκεντρώσεις των Σωματείων στο κέντρο, που συντεταγμένα συναντήθηκαν με τα μπλοκ των αγροτών για να φτάσουν στο Σύνταγμα.
Eurokinissi |
«Στα μπλόκα της αγροτιάς σπάει της κυβέρνησης ο τσαμπουκάς», «Εργατιά - αγροτιά μια φωνή και μια γροθιά» ήταν μερικά από όσα ακούστηκαν δυνατά από τους διαδηλωτές.
Αλλωστε, ο αγώνας που δίνεται κοντά έναν μήνα στα μπλόκα και κορυφώθηκε την περασμένη Τρίτη στην Αθήνα είναι αγώνας που αφορά όλο τον λαό, είναι αγώνας για φθηνά και ποιοτικά προϊόντα, αφού οι παραγωγοί ματώνουν με το δυσβάσταχτο κόστος, αλλά ό,τι παράγουν φτάνει στην αγορά σε πολλαπλάσιες τιμές. Η πολιτική λοιπόν που μετατρέπει τη ζωή τους σε αγώνα επιβίωσης, είναι η ίδια με αυτή που πάντα έχει ως «όριό» της τον «πάτο του βαρελιού» όταν πρόκειται για τις ανάγκες των πολλών, αλλά δεν έχει ταβάνι όταν πρόκειται για τα κέρδη των λίγων.
Στον δρόμο αυτόν της διεκδίκησης ενάντια στον κοινό αντίπαλο χτίζεται η συμμαχία της μεγάλης λαϊκής πλειοψηφίας, που μπορεί να αναμετρηθεί με την αντιλαϊκή πολιτική, παλεύοντας για ριζικές αλλαγές. Που θα κάνει πραγματικότητα τη δυνατότητα οι αγρότες να μη ζουν «στην κόψη του ξυραφιού», οι εργαζόμενοι να μην ξεζουμίζονται για ένα κομμάτι ψωμί.
INTIME NEWS |
Και, σε ένα τέτοιο κλίμα, το συλλαλητήριο που αποφασίστηκε ως το επόμενο βήμα της κλιμάκωσης του αγώνα των αγροτών στη μεγάλη τους πανελλαδική σύσκεψη στη Νίκαια, ύστερα από την κοροϊδία που εισέπραξαν από την κυβέρνηση στη συνάντηση, είχε γίνει πράξη.
Αυτό που σε κάποιους φαινόταν ακατόρθωτο, αυτό που η ίδια η κυβέρνηση είχε επιχειρήσει πρώτα να το υπονομεύσει, ύστερα να το συκοφαντήσει ως «υποκινούμενο» και τελικά να το απαγορεύσει, ήταν ήδη γεγονός, ο «τσαμπουκάς» είχε σπάσει. Τα χαμόγελα ικανοποίησης των ανθρώπων που είναι «ένα με τη γη», που έδειξαν ότι ξέρουν να διεκδικούν με κάθε μέσο το δίκιο τους, αφήνουν πια πολύτιμη παρακαταθήκη, κάτι που ήδη αποτυπώνεται στα μπλόκα, στις συνελεύσεις και τις συσκέψεις για τη συνέχιση της πάλης.
Με την ορμή από τη συγκλονιστική αυτή διαδήλωση, και με επόμενο μεγάλο αγωνιστικό ραντεβού αυτό της απεργίας την Τετάρτη 28 Φλεβάρη, η πάλη συνεχίζεται και δυναμώνει.