Σελ. /64
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998

ΚΟΣΣΥΦΟΠΕΔΙΟ
Προλειαίνουν το έδαφος για στρατιωτική επέμβαση

Ενώ οι Ευρωπαίοι ηγέτες (Γερμανοί, Βρετανοί κ.ά.) προλειαίνουν το έδαφος για την πραγματοποίηση ΝΑΤΟικής στρατιωτικής επέμβασης στο Κοσσυφοπέδιο, αδιαφορώντας για τις επιπτώσεις μιας τέτοιας ενέργειας, όχι μόνο στην "πυριτιδαποθήκη", αλλά και στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, συνέρχονται τη Δευτέρα οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ και την ερχόμενη Παρασκευή η "Ομάδα Επαφής"


ΣΕΛ.  11

ΚΑΙ ΤΡΙΤΗ ΑΓΩΓΗ ΥΠΑΓΟΡΕΥΣΕ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΣΤΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗ ΤΗΣ ΙΟΝΙΚΗΣ
ΕΚΤΟΣ
ΝΟΜΟΥ
το δικαίωμα της απεργίας!

Εντρομη η κυβέρνηση, μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή και την ενισχυόμενη συνεχώς αγωνιστική συσπείρωση των εργαζομένων, επιχειρεί ουσιαστικά να θέσει σε καθεστώς γενικής απαγόρευσης το συνταγματικά κατοχυρωμένο απεργιακό δικαίωμα!

Τη γενική απαγόρευση του απεργιακού δικαιώματος στη χώρα μας, επιδιώκει ουσιαστικά η κυβέρνηση του ΠΑΣΟΚ,με τη νέα αγωγή, που η ίδια υπαγόρευσε και η Διοίκηση της Ιονικής Τράπεζας κατέθεσε χτες στα δικαστήρια, στρεφόμενη, αυτή τη φορά, κατά της ίδιας της Γενικής Συνομοσπονδίας Εργατών Ελλάδας και της προχτεσινής απόφασής της για συνέχιση της απεργίας στην Ιονική!

Το ίδιο το σκεπτικό της αγωγής θέτει υπό γενική αίρεση το απεργιακό δικαίωμα, ακόμα και όταν αυτό ασκείται από την κορυφαία συνδικαλιστική οργάνωση, ενώ το ζητούμενο είναι η γενική απαγόρευσή του.Σε ό,τι αφορά, ειδικότερα, την απεργία στην Ιονική, ζητείται, όχι μόνο η κήρυξή της για τρίτη (!) φορά ως "παράνομης και καταχρηστικής", αλλά και η απαγόρευση οποιασδήποτε άλλης απεργίας, από οποιαδήποτε συνδικαλιστική οργάνωση, με οποιαδήποτε μορφή και με οποιοδήποτε αίτημα!

Οργισμένη ήταν η αντίδραση των εκπροσώπων του συλλόγου, που ερωτούν την κυβέρνηση "αν μετά την απεργία σκοπεύει να καταλύσει και τη δημοκρατία". "Η έντρομη, μπροστά στη λαϊκή κατακραυγή, κυβέρνηση γίνεται καθημερινά όλο και πιο επικίνδυνη", τονίζει ο αντιπρόεδρος της ΓΣΕΕ Γ. Μαυρίκος,ενώ για επιχειρούμενη γενική απαγόρευση της απεργίας κάνει λόγο, σε ανακοίνωσή της, η ΕΕ της ΕΣΑΚ.

Η εκδίκαση της αγωγής θα γίνει την ερχόμενη Τρίτη, μέρα που συγκαλείται η γενική συνέλευση των απεργών της Ιονικής, ενώ η απόφαση της ΓΣΕΕ καλύπτει τη συνέχιση της απεργίας μέχρι και την Τετάρτη.


ΣΕΛ.  15

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΙΚΟ
"Τσιμέντο" θέλουν να κάνουν τον Υμηττό!

Περισσότερα από 1.000 στρέμματα πυκνού δάσους θα κοπούν, για να κατασκευαστεί η λεωφόρος του Υμηττού (η κίτρινη γραμμή στη φωτογραφία). Κι αυτή θα είναι μόνο η αρχή! Μαζί με τη λεωφόρο, θα "ανοίξει" και ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση, ουσιαστικά, ολόκληρου του μοναδικού "πνεύμονα ζωής" των κατοίκων του Λεκανοπεδίου, "δώρο" της κυβέρνησης στους καταπατητές και τους μεγαλοεργολάβους.

Τα φωτογραφικά ντοκουμέντα, που δημοσιεύει σήμερα ο "Ρ", αποδείχνουν το μέγεθος της οικολογικής καταστροφής και ...αφιερώνονται εξαιρετικά στον υπουργό ΠΕΧΩΔΕ, Κ. Λαλιώτη, που γιορτάζει με φιέστες και πανηγύρια την Παγκόσμια Μέρα του Περιβάλλοντος


ΣΕΛ.  48


"Καζάνι" που βράζει ο Πειραιάς

Αγωνιστικά "μποφόρ" στον Πειραιά. Τις επόμενες μέρες ετοιμάζονται για απεργιακές και άλλες κινητοποιήσεις οι εργαζόμενοι στο λιμάνι, οι καπνεργάτες, οι εργάτες Ζώνης και άλλοι χώροι. Το συντονισμό των κινητοποιήσεων αποφάσισε το ΕΚ Πειραιά, στην προοπτική μιας παμπειραϊκής κινητοποίησης


ΣΕΛ.  15
"Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα"

Τη διακήρυξη και τις προγραμματικές αρχές της δημοτικής παράταξης "Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση τώρα", την οποία αποτελούν η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης" και η "Κίνηση Πολιτών - Συνεργαζόμενοι", παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος, Αγάπιος Σαχίνης


ΣΕΛ.  47
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Ανθρώπινες συνθήκες δουλιάς διεκδικούν οι αλλοδαποί

Με απεργία διαρκείας, που ξεκίνησαν από χτες, περισσότεροι από 200 αλλοδαποί εργάτες, στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης, απαιτούν 8ωρη δουλιά και 5.000 δρχ. μεροκάματο. Μέχρι σήμερα δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ με 2 - 3 χιλιάδες δραχμές!


ΣΕΛ.  14
Στο 5,3% ο πληθωρισμός το Μάη

Στα ίδια υψηλά επίπεδα, όπως και τον προηγούμενο μήνα, διατηρήθηκε ο πληθωρισμός και το μήνα Μάη, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία της Εθνικής Στατιστικής Υπηρεσίας. Ειδικά στον τελευταίο μήνα, ο δείκτης τιμών καταναλωτή αυξήθηκε κατά 0,4%, ενώ σε μέσα επίπεδα (Γενάρης - Μάης) κατά 5%, σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα


ΣΕΛ.  16
Μέτωπο για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ

Μέτωπο συγκροτείται για τη σωτηρία της ΛΑΡΚΟ. Από την ερχόμενη Τετάρτη, ξεκινούν απεργιακές κινητοποιήσεις, που θα κορυφωθούν στις 29/6 με συλλαλητήριο στο υπουργείο Ανάπτυξης. Στο μεταξύ, θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις για ευρύτερο συντονισμό και εξορμήσεις για ενημέρωση της κοινής γνώμης


ΣΕΛ.  14

Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ