ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
"Θεσσαλονίκη - Αντεπίθεση Τώρα"

Η Διακήρυξη του συνδυασμού που αποτελούν η "Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση" και η "Κίνηση Πολιτών - Συνεργαζόμενοι", παρουσίασε χτες ο υποψήφιος δήμαρχος, Αγάπιος Σαχίνης

"Απευθυνόμαστε σ' όλους όσοι αυτά τα χρόνια πέρα και έξω από τον πολιτικό χώρο που ανήκουν, βρεθήκαμε μαζί και αντισταθήκαμε στον επικίνδυνο εκφυλισμό που επιχειρούν να μας επιβάλουν. Με σας όλους διαμορφώνουμε σήμερα μια νέα δυναμική στην πόλη μας, φέρνουμε τον δημότη στο επίκεντρο, διεκδικούμε να τον κάνουμε μοναδικό και πραγματικό "αφέντη". Διεκδικούμε Δήμο στην υπηρεσία του δημότη, ενεργό, πολιτικά υπεύθυνο και ανυποχώρητο".Αυτά τόνισε ο υποψήφιος δήμαρχος Αγάπιος Σαχίνης σε συνέντευξη Τύπου, με αφορμή την παρουσίαση της Διακήρυξης της Δημοτικής Παράταξης "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ - ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ",που την αποτελούν η Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση Θεσσαλονίκης και η Κίνηση Πολιτών - Συνεργαζόμενοι.

Παρουσιάζοντας τους στόχους της Παράταξης ο Αγ. Σαχίνης υπογράμμισε ότι χρειάζεται ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ:

  • Στην πολιτική της υποβάθμισης της πόλης, στη συρρίκνωση της παραγωγικής βάσης και τη διόγκωση της ανεργίας.
  • Στη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης από δημοκρατικό λαϊκό θεσμό με άμεση σχέση με τον δημότη και συμπαραστάτη στην πάλη για τη λύση των προβλημάτων του, σε φορομπηχτικό μηχανισμό ανάπτυξης πελατειακών σχέσεων, διαχειριστή και μοχλό υλοποίησης της αντιλαϊκής πολιτικής.
  • Για να δούμε τον πολιτισμό, τον αθλητισμό και τους ανθρώπους που τα υπηρετούν στην πόλη μας λίγο ψηλότερα. Να αρνηθούμε τη χυδαία πολιτική αντίληψη που επιχειρούν να μας επιβάλουν περί "πολιτιστικού και αθλητικού προϊόντος" και να διαμορφώσουμε όλοι μαζί ένα ενιαίο μέτωπο άρνησης, αλλά και θέσεις δηλώνοντας πως επιτέλους δεν πωλούνται και δεν αγοράζονται όλα σ' αυτόν τον τόπο. Πως υπάρχουν και αξίες που δε χωρούν στην μπακαλίστικη πολιτικάντικη πρακτική τους.
  • Μαζί με τη νεολαία για ένα διαφορετικό αύριο. Με αξίες, με ευθύνη στην ιστορία, με αλληλεγγύη, με άρνηση στην κοινωνία του ΕΓΩ, προτάσσοντας τη δημιουργία του ΕΜΕΙΣ.

"Ολα αυτά, συνέχισε ο Αγ. Σαχίνης, έχουν απέναντί τους πολιτικές και πρακτικές που επιχειρούν να αποκρύψουν τα προβλήματα της πόλης. Σιωπούν για τις ευθύνες διαιώνισης των προβλημάτων και κάνουν πολιτικά φτιασιδώματα. Ζητούν υποκριτικά να κατεβούν δήθεν οι σημαίες των κομματικών αντιπαραθέσεων, ενώ οι ίδιοι σήκωσαν και σηκώνουν ψηλά τη σημαία των ιδιωτικοποιήσεων και των παρκοεταιριών που τα κόμματά τους, τους υπαγορεύουν. Μιλούν για την πόλη των δημοτών, διαφημίζοντας πως έχουν τα κλειδιά από την πόρτα του παραδείσου που υπόσχονται, ενώ οι ίδιοι, με την πολιτική τους, έχουν γκρεμίσει τις πόρτες για να περάσουν τα συμφέροντα των εκδοτών εργολάβων στην πόλη μας ανενόχλητα".

Απαντώντας σε ερώτηση σχετική με τις συνεργασίες με φορείς και κινήσεις, ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης είπε ότι το αποτέλεσμα αυτών των πρωτοβουλιών είναι ορατό, δείχνοντας τον πρόεδρο της "Κίνησης Πολιτών" Γ. Ζαχάρωφ.Σε ό,τι αφορά τις άλλες παρατάξεις του Δημοτικού Συμβουλίου τόνισε ότι "θα ήταν ανόητο και ανεπίτρεπτο πολιτικά να πάμε σε συμπαράταξη με όσους διαφωνούσαμε τα τρία τελευταία χρόνια στο Δημοτικό Συμβούλιο με τις πολιτικές τους επιλογές". Και ανέφερε χαρακτηριστικά: "Διαφωνήσαμε στο ΔΣ με τον υποψήφιο σήμερα δήμαρχο Σπ. Βούγια στο θέμα του ελέγχου των σηματοδοτών, γιατί εκείνος, σε αντίθεση με τους συλλόγους των εργαζομένων, ήθελε να δοθεί στη ΖΗΜΕΝΣ. Πώς θα μας έκρινε ένας δημοσιογράφος αν σήμερα συμπαρατασσόμασταν με τον Σπ. Βούγια; Εν ονόματι ποιου πολιτικού καιροσκοπισμού θα μπορούσε να γίνει κάτι τέτοιο;".

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχαν και οι παρεμβάσεις του Γ. Ζαχάρωφ και του σκηνοθέτη Ερμή Μουρατίδη.

Ο Γ. Ζαχάρωφ σημείωσε ότι, βρίσκοντας τα κοινά σημεία σε μια πόλη που έχει διακριθεί για τους δημοκρατικούς της αγώνες, προσπαθούμε να της δώσουμε μια κοινή κατεύθυνση. "Αυτή την έννοια έχει η συμπαράταξή μας με τη Δημοτική Αγωνιστική Κίνηση", πρόσθεσε.

"Ο Πολιτισμός πουλιέται σαν τις πατάτες από κάτι έξυπνους στην Αθήνα και τη Θεσσαλονίκη, σαν προϊόν κι όχι σαν δημιουργία. Με επιστημονική μέθοδο προσπαθούν να επέμβουν στο κύτταρό μας, ώστε να αλλάξουν την ψυχοσύνθεσή μας, την ιδιοσυγκρασία μας, για να γίνουμε πιο εκμεταλλεύσιμοι", επισήμανε ο Ερμής Μουρατίδης. Ο ίδιος ζήτησε να δημιουργηθούν δημοτικοί φορείς, που θα αντιπαλέψουν την "αυλή του Βενιζέλου". "Αν δεν είσαι στην παρέα αυτή εξοβελίζεσαι, δε βλέπεις θέατρο", πρόσθεσε.

Μηνύματα συμπαράστασης

Μηνύματα συμπαράστασης στον αγώνα που διεξάγει ο συνδυασμός "ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ, ΑΝΤΕΠΙΘΕΣΗ ΤΩΡΑ" και ο υποψήφιος δήμαρχος Αγ. Σαχίνης έστειλαν η ηθοποιός Ελένη Γερασιμίδου,ο διεθνής ποδοσφαιριστής Σάββας Κωφίδης,ο πρόεδρος του Πανελληνίου Μουσικού Συλλόγου Γ. Κατσαρός,ο ομοσπονδιακός προπονητής Κ. Χειμωνίδης και ο καθηγητής του ΑΠΘ Γ. Χουρμουζιάδης.

Το προεδρείο της συνέντευξης αποτελούσαν οι Φ. Καλοτεράκης,Ερ. Μουρατίδης,Γιάν. Ζαχάρωφ,Ν. Ζώκας και Αγ. Σαχίνης,ενώ την παρουσίαση έκανε ο δημοσιογράφος Βαγ. Σπυριδωνίδης.

Στη συνέντευξη παραβρέθηκαν: Μ. Σπυριδάκης,υποψήφιος νομάρχης Θεσσαλονίκης,Φ. Ζογλοπίτης ζωγράφος, Φ. Γεωργουδάκης,μέλος της διοίκησης της ΓΣΕΕ, Θ. Κυριακίδης,γγ του ΕΚΘ, Γ. Ραφαηλίδης,πρόεδρος των συνταξιούχων του ΙΚΑ, Ν. Μήτας από την Κίνηση Πολιτών, Γ. Χατζηγεωργίου,μέλος της ΕΣΕΕ κ.ά.

Παραβρέθηκαν επίσης οι Χρ. Κόφφας, γραμματέας της ΚΟΘ του ΚΚΕ, Θ. Κωνσταντινίδης,μέλος της Γραμματείας της ΚΕ του ΚΚΕ, Γ. Κατσαρός,μέλος της ΚΕ του ΚΚΕ, Κ. Αβραμόπουλος,μέλος του Γραφείου της ΝΕ Θεσσαλονίκης του ΚΚΕ.

Μετά τη συνέντευξη δήλωσαν στο "Ρ":

Μλάντεν Φορτούλα,παλαίμαχος ποδοσφαιριστής του ΠΑΟΚ: "Είμαι βέβαιος ότι εφόσον η Κίνηση αυτή προχωρήσει προς τα μπρος οι πολίτες θα έχουν ένα μεγάλο όφελος".

Τάσος Νικολόπουλος,πρόεδρος του σωματείου των επιπλοποιών: "Η Θεσσαλονίκη είναι πόλη των αγώνων και του πολιτισμού και ευτυχώς υπάρχουν άνθρωποι που βαδίζουν στις δημοκρατικές παραδόσεις. Υποστηρίζω αυτή την παράταξη και είμαι αισιόδοξος για την πορεία της, πιστεύοντας ότι πρόκειται για μια Κίνηση που αγγίζει την έννοια των πολιτών, μία Κίνηση που μπορεί να ελέγχεται από τον πολίτη".

Φαίδων Καλοτεράκης,διευθυντής της θεραπευτικής κοινότητας ΙΘΑΚΗΣ:

"Αυτό που με εντυπωσιάζει είναι το γεγονός ότι στην παράταξη αυτή υπάρχει ένα ανοιχτό πνεύμα, ότι υπάρχει διάθεση για συνεργασία για αυτή την πόλη. Η πρόσκληση για την ενεργό συμμετοχή μου στην παράταξη με τιμά ιδιαίτερα".

Επίσης, ο ποιητής Ντ. Χριστιανόπουλος δήλωσε ότι παρ' όλες τις ιδεολογικές διαφορές που τον χωρίζουν, ο "αγώνας του Αγ. Σαχίνη θα πρέπει να υποστηριχτεί".

ΔΙΕΥΡΥΜΕΝΗ ΝΟΜΑΡΧΙΑ ΔΡΑΜΑΣ - ΚΑΒΑΛΑΣ - ΞΑΝΘΗΣ
Υποψήφιος νομάρχης ο Παν. Ροδάς

Η συνέλευση των μελών της "Νομαρχιακής Αγωνιστικής Συνεργασίας" (ΝΑΣ) που έγινε προχτές Τετάρτη στην αίθουσα του Δημοτικού Συμβουλίου Δράμας, υπό την προεδρία του Τάκη Σιταρίδη,ανέδειξε υποψήφιο πρόεδρο της Διευρυμένης Νομαρχιακής Αυτοδιοίκησης Δράμας - Καβάλας - Ξάνθης τον γνωστό αγωνιστή από τη Θάσο, Παναγιώτη Ροδά.

Η συνέλευση επίσης ανέδειξε υποψήφιο νομάρχη τον 40χρονο αγροτιστή και γραμματέα της ΝΕ Δράμας του ΚΚΕ, Γιάννη Στεφανίδη.Πριν την ανακήρυξη των δύο υποψηφίων μίλησε ο Φάνης Γκερλεκτσής,που ήταν υποψήφιος της παράταξης στις προηγούμενες εκλογές και έγινε συζήτηση με έντονο προβληματισμό για την καλύτερη διεξαγωγή του προεκλογικού αγώνα και την προβολή των θέσεων της ΝΑΣ.

Η συνέλευση έκλεισε με σύντομη ομιλία του Γιάννη Στεφανίδη, που ευχαρίστησε τους συναγωνιστές του για την τιμή που του έκαναν και τους κάλεσε σε συστράτευση για την επίτευξη των στόχων και σκοπών της παράταξης. Σημειώνεται ότι στο νομό Καβάλας υποψήφιος νομάρχης έχει ήδη αναδειχτεί ο μηχανολόγος - ηλεκτρολόγος Βασίλης Λιόγκας.

ΝΑΣΘ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Να προχωρήσει το έργο μετεγκατάστασης των τσιγγάνων Εύοσμου

Εκφράζοντας την αντίθεσή της στην κατεδάφιση των παραπηγμάτων των τσιγγάνων στην περιοχή του Εύοσμου, που συνεχίζεται για μέρες, χωρίς να έχει αρχίσει η μετεγκατάστασή τους στο στρατόπεδο "Γκόνου", όπως προέβλεπε η σχετική απόφαση του Νομαρχιακού Συμβουλίου, η "Νομαρχιακή Αγωνιστική Συνεργασία" Θεσσαλονίκης, σε χθεσινή ανακοίνωσή της τονίζει ότι δεν άρχισε ακόμα να υλοποιείται η μετεγκατάσταση, "παρά την έγκριση των ανάλογων κονδυλίων".

"Παρατηρείται δηλαδή", συνεχίζει η δήλωση της ΝΑΣΘ, "ότι από την πλευρά του νομάρχη υπάρχει διάθεση αναβολής του όλου έργου". Επισημαίνοντας εξάλλου τις ευθύνες της κυβέρνησης για την έλλειψη μιας γενικής, βιώσιμης λύσης στο θέμα των χώρων και συνθηκών διαβίωσης των τσιγγάνων, η ΝΑΣΘ τονίζει: "Η οριστική λύση για το πρόβλημα των τσιγγάνων πανελλαδικά βαραίνει την κυβέρνηση, η οποία όμως κωλυσιεργεί και η αναβολή της απόφασης εντάσσεται σε προεκλογική εκμετάλλευση, όπως συμβαίνει τόσα χρόνια".

Για την αποφυγή των πολλών και δύσκολων προβλημάτων που εγείρονται καθημερινά λόγω των ακατάλληλων χώρων κατοικίας και των απαράδεκτων συνθηκών ζωής των τσιγγάνων, η ΝΑΣΘ και ο νομαρχιακός σύμβουλος, Μιχάλης Σπυριδάκης,καλούν τον νομάρχη "να προχωρήσει άμεσα στην υλοποίηση της ομόφωνης απόφασης του Νομαρχιακού Συμβουλίου για τη μετεγκατάσταση των τσιγγάνων Εύοσμου, μέχρι η κυβέρνηση να δώσει οριστική λύση στο θέμα".



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ