ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΡΕΠΟΡΤΑΖ
Μέριμνα με ... λουκέτο!

Η κυβέρνηση έχει έτοιμο Προεδρικό Διάταγμα για την κατάργηση 21 Κέντρων Παιδικής Μέριμνας, καταγγέλλει ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής, με Επίκαιρη Ερώτησή του προς τον υπουργό Υγείας

Τη χωρίς όρια λογική σύνθλιψης των υπαρχουσών δομών της Πρόνοιας αποκαλύπτει, με Επίκαιρη Ερώτησή του για τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας, ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχιλλέας Κανταρτζής.

"Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, αναφέρει ο Αχ. Κανταρτζής, το υπουργείο Υγείας, στο πλαίσιο των περικοπών στον τομέα της Πρόνοιας, έχει έτοιμο προς υπογραφή Προεδρικό Διάταγμα, με το οποίο καταργείται το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας Λάρισας. Καταργούνται, επίσης, και αρκετά από τα 21 Κέντρα Παιδικής Μέριμνας που υπάρχουν σ' όλη την Ελλάδα. Το κλείσιμο των Κέντρων αυτών θα οδηγήσει σε μείωση της προσφερόμενης κοινωνικής πρόνοιας σε παιδιά που την έχουν ανάγκη, η μεταφορά των ήδη φιλοξενούμενων παιδιών σε άλλα Κέντρα θα τα απομακρύνει από το συγγενικό περιβάλλον, θα βάλει σε αμφισβήτηση τις εργασιακές σχέσεις και δικαιώματα των εργαζομένων σ' αυτά. Ειδικότερα, η απομάκρυνση των παιδιών από τη Λάρισα θα δυσκολέψει την κάλυψη των εκπαιδευτικών τους αναγκών και την επαγγελματική τους αποκατάσταση".

Ο βουλευτής του ΚΚΕ Αχ. Κανταρτζής ερωτά τον υπουργό Υγείας - Πρόνοιας Κ. Γείτονα:

  • Ποιες είναι οι προθέσεις της κυβέρνησης σε σχέση με το Κέντρο Παιδικής Μέριμνας της Λάρισας και τα υπόλοιπα Κέντρα της χώρας;
  • Θα επιμείνει σε τέτοιου είδους απαράδεκτες επιλογές, που στρέφονται κατά της οφειλόμενης από το κράτος προστασίας και στήριξης εκατοντάδων παιδιών που την έχουν ανάγκη;
  • Θα υπάρξουν και ποιες επιπτώσεις στους εργαζόμενους των Κέντρων αυτών; Αντιδράσεις
για το νομοσχέδιο

Συνεχίζονται οι έντονες αντιδράσεις για το νομοσχέδιο που εκθεμελιώνει το υπάρχον δημόσιο σύστημα Πρόνοιας.

Το Συνδικάτο Οικοδόμων Πύργου και Συνδικαλιστές ζητούν την απόσυρση του νομοσχεδίου, γιατί οδηγεί στη συρρίκνωση και ιδιωτικοποίηση του δημόσιου τομέα της Πρόνοιας. Το κείμενο διαμαρτυρίας το Συνδικάτο και οι συνδικαλιστές το απέστειλαν προς την κυβέρνηση, τους βουλευτές του Νομού Ηλείας, τον νομάρχη Ηλείας και τον δήμαρχο Πύργου. Το συνδικάτο ζητεί την αναβάθμιση του υπάρχοντος συστήματος, που θα παρέχει τις υπηρεσίες του στον ελληνικό λαό με βάση τις αυξημένες ανάγκες.

Επισημαίνει ότι στο νομοσχέδιο γίνεται εμφανής η πρόθεση της κυβέρνησης να περιορίσει τις κρατικές επιχορηγήσεις, φορτώνοντας μεγάλο οικονομικό βάρος στους δήμους και τα ασφαλιστικά ταμεία. Επίσης, προστίθενται χαρακτηριστικά επαγγέλματος στον εθελοντισμό, συστήνεται ΑΕ για την εκμετάλλευση της περιουσίας των Ιδρυμάτων Προνοίας και επιχειρείται ανατροπή των εργασιακών σχέσεων.

"Η παροχή υπηρεσιών Προνοίας είναι υποχρέωση της πολιτείας και πρέπει να παρέχεται δωρεάν και ισότιμα σε όλους. Γι' αυτό το λόγο η χρηματοδότηση της κοινωνικής Πρόνοιας πρέπει να γίνεται από το κράτος", τονίζεται στην επιστολή.

Το συνδικάτο καλεί τους συνδικαλιστικούς και κοινωνικούς φορείς να απαιτήσουν από την κυβέρνηση την απόσυρση του νομοσχεδίου, "που στόχο έχει τη διάλυση της Πρόνοιας, που τόσο ανάγκη έχουν οι ανήμποροι συνάνθρωποί μας".

ΕΝΙΑΙΟΣ ΦΟΡΕΑΣ ΕΛΕΓΧΟΥ ΤΡΟΦΙΜΩΝ
Αντιδρούν οι αρμόδιοι φορείς

Την κατηγορηματική αντίθεσή τους στην υπαγωγή του υπό σύσταση Ενιαίου Φορέα Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ) στο υπουργείο Ανάπτυξης, εξέφρασαν χτες, σε συνέντευξη Τύπου, εκπρόσωποι του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΓΕΩΤΕΕ), της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Γεωπόνων (ΠΟΣΓ) και της Πανελλήνιας Ενωσης Γεωπόνων Δημοσίων Υπαλλήλων (ΠΕΓΔΥ). Την αντίθεσή τους έχουν εκφράσει επίσης και οι συνδικαλιστικοί εκπρόσωποι των κλάδων των συναρμοδίων υπηρεσιών που εμπλέκονται στον έλεγχο τροφίμων. Συγκεκριμένα:

  • Στη χτεσινή συνέντευξη, οι ομιλητές επισήμαναν ότι η ποιότητα και ο έλεγχος είναι πολύ σημαντικό θέμα για να το χειρίζεται, όπως το χειρίζεται η κυβέρνηση και πως η δημιουργία του ΕΦΕΤ, με τον τρόπο που γίνεται, θα δημιουργήσει περισσότερα προβλήματα από αυτά που ήδη υπάρχουν. Χαρακτήρισαν απαραίτητη την ύπαρξη ενός οργάνου σαν τον ΕΦΕΤ, και τόνισαν ότι την εποπτεία του δεν πρέπει να έχει το υπουργείο Ανάπτυξης, αλλά το υπουργείο Γεωργίας. Οπως είπαν, τα περισσότερα τρόφιμα, φυτικής ή ζωικής προέλευσης, νωπά ή μεταποιημένα, είναι γεωργικά προϊόντα, των οποίων την ευθύνη έχει το υπουργείο Γεωργίας. Επίσης αναφέρθηκε σχετικά ότι ο μεγαλύτερος αριθμός επιστημόνων που ασχολούνται με τον έλεγχο ποιότητας των τροφίμων ανήκουν στο υπουργείο Γεωργίας και, κατά συνέπεια, οποιεσδήποτε δυσκολίες ανακύψουν με την ίδρυση του ΕΦΕΤ θα ελαχιστοποιηθούν, αν υπαχθεί στο υπουργείο αυτό. Ακόμα, ειπώθηκε ότι στις περισσότερες αναπτυγμένες χώρες ο έλεγχος των τροφίμων είναι αρμοδιότητα του υπουργείου Γεωργίας, το οποίο συχνά ονομάζεται υπουργείο Γεωργίας και Τροφίμων.

Ο εκπρόσωπος της ΠΟΣΓ, σχολιάζοντας την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου, για υπαγωγή του ΕΦΕΤ στο υπουργείο Ανάπτυξης, είπε πως όλα αυτά, που συμβαίνουν με τον ΕΦΕΤ, την κατάργηση των Οργανισμών Βάμβακος, Καπνού, Ελαιολάδου και πάρα πολλά άλλα, αποτελούν σαφή μηνύματα των επιλογών που έχουν γίνει.

  • Στη σχετική συνεδρίασή τους οι εκπρόσωποι του Συλλόγου Υπαλλήλων Γενικού Χημείου του Κράτους, της Πανελλήνιας Ενωσης Κτηνιάτρων Δημοσίων Υπαλλήλων, του Πανελλήνιου Συλλόγου Υγειονολόγων Γιατρών και της Πανελλήνιας Ενωσης Εποπτών Δημόσιας Υγείας συνυπέγραψαν επιστολή, την οποία έστειλαν στον πρωθυπουργό. Επισημαίνουν ότι ο ΕΦΕΤ όπως σχεδιάστηκε δε θα έχει την αρμοδιότητα από την παραγωγή μέχρι και την κατανάλωση και θα λειτουργεί παράλληλα με τις υπάρχουσες υπηρεσίες. Ετσι, κινδυνεύει να αυξήσει απλώς την πολυπλοκότητα της όλης δομής, χωρίς να επιφέρει κανένα από τα προσδοκώμενα οφέλη, δεδομένου ότι ένας νέος οργανισμός που θα αντικαταστήσει τις υπηρεσίες που ήδη λειτουργούν αποτελεί μια σαρωτική καινοτομία, η οποία καταστρέφει το ισχύον σύστημα χωρίς το ίδιο να έχει εγγυημένο μέλλον.

Ζητούν για κάθε κυβερνητική πρόταση που θα ακολουθήσει να γίνεται διάλογος με τεχνοκράτες των συναρμοδίων φορέων, αλλά και με τους εκπροσώπους των εργαζομένων στους συναρμόδιους φορείς.

ΣΥΝΔΙΚΑΤΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Καταγγέλλει τις απελάσεις Κούρδων

Την έντονη αντίθεσή της για την απέλαση Κούρδων πολιτικών προσφύγων από τις ελληνικές αρχές δηλώνει με ανακοίνωσή της η διοίκηση του Συνδικάτου Οικοδόμων Θεσσαλονίκης.

Οι οικοδόμοι καταγγέλλουν τις αρμόδιες αρχές, γιατί προχώρησαν στις απελάσεις παρ' όλο που η χώρα μας είναι υποχρεωμένη, σύμφωνα με τη Συνθήκη της Γενεύης, να υποδέχεται τους πολιτικούς πρόσφυγες και να τους προσφέρει πολιτικό άσυλο. Ειδικότερα, μιας και η απέλαση Κούρδων συνεπάγεται την πολιτική τους δίωξη και την έκθεσή τους σε θανάσιμους κινδύνους.

"Θεωρούμε τις απελάσεις που έχουν γίνει σαν πολιτικές διώξεις, κάτι που είναι ανεπίτρεπτο σε μια χώρα που θέλει να φημίζεται για τη δημοκρατία της και τα φώτα πολιτισμού που έχει δώσει σ' ολόκληρη την ανθρωπότητα", τονίζουν στην ανακοίνωσή τους οι οικοδόμοι. Παράλληλα, καλούν την κυβέρνηση να αναλάβει τις υποχρεώσεις της (που εδώ και δυόμισι χρόνια έχει ξεχάσει) και να προχωρήσει τόσο στη δημιουργία χώρων υποδοχής των πολιτικών προσφύγων, όσο και στην παροχή των απαραίτητων εγγράφων για την ασφαλή διαμονή και τη νόμιμη εργασία τους στη χώρα μας.

Στη φυλακή ο αστυφύλακας των ΜΑΤ

Προφυλακίστηκε, μετά την απολογία του χτες στη 16η τακτική ανακρίτρια Αθηνών, ο αστυφύλακας των ΜΑΤ Αθ. Αγγελάκης, που συμμετείχε στη ληστεία της ΕΤΕ στο Γουδί την περασμένη Τρίτη. Την ίδια τύχη είχε και ο συνεργός του Χαρ. Χριστόπουλος, ενώ ο τρίτος της "παρέας" Κ. Σκολαρίκος αφέθηκε ελεύθερος με 1,5 εκατ. δρχ. χρηματική εγγύηση, απαγόρευση εξόδου από τη χώρα και εμφάνιση σε τακτά διαστήματα στο αστυνομικό τμήμα της περιοχής του. Ο τελευταίος αντιμετωπίζει την κατηγορία της συνέργειας στη ληστεία.

Ο Αθ. Αγγελάκης υποστήριξε στους δημοσιογράφους ότι "δεν ήταν εύκολο να πάρει μια τέτοια απόφαση", αλλά, τελικά, "παρασύρθηκε" από τους άλλους, επειδή αντιμετώπιζε οικονομικά προβλήματα...

Αντίθετα, ελεύθερος αφέθηκε χτες ο αστυνομικός διευθυντής Χίου Γ. Μερετάκης, με απόφαση του ανακριτή, ο οποίος έκρινε ότι τα στοιχεία της δικογραφίας δεν αιτιολογούσαν απόφαση προφυλάκισής του. Ο ανακριτής επέβαλε απαγόρευση εξόδου και παρουσία δυο φορές το μήνα στο αστυνομικό τμήμα και χρηματική εγγύηση πέντε εκατομμυρίων δραχμών. Ο αστυνομικός διευθυντής κατηγορείται ότι παρείχε "προστασία" σε καταστήματα με ηλεκτρονικά παιγνίδια.

"Οχι στη συρρίκνωση της Πρόνοιας", ήταν το σύνθημα στην προχτεσινή συγκέντρωση και πορεία που οργάνωσε η Συντονιστική Φορέων και Συνδικαλιστών για την κοινωνική πρόνοια

Συζήτηση για αλλαγή εφημεριών

Η αναδιοργάνωση των Τμημάτων Επειγόντων Περιστατικών (ΤΕΠ) και η αλλαγή του τρόπου εφημερίας των νοσοκομείων, ήταν το θέμα χτεσινής σύσκεψης στο υπουργείο Υγείας υπό την προεδρία του υπουργού Υγείας Κ. Γείτονα.

Στη σύσκεψη πήραν μέρος οι πρόεδροι των μεγαλύτερων νοσοκομείων της Αθήνας και της Θεσσαλονίκης, οι αρχίατροι και οι διευθύνουσες. Ο υπουργός, σύμφωνα με πληροφορίες, ζήτησε την καθημερινή εφημερία των νοσοκομείων μέχρι και τις 3 μμ, ενώ έγινε εισήγηση για την αυτόνομη λειτουργία των ΤΕΠ. Πέρα απ' τη συγκατάβαση, ο υπουργός έγινε αποδέκτης και έντονων αντιρρήσεων για την αλλαγή του τρόπου εφημερίας, με το σκεπτικό ότι μια τέτοια αλλαγή χρειάζεται μια σοβαρή μελέτη, καθώς τα μεγάλα νοσοκομεία δέχονται μεγάλο βάρος λόγω της μη ανάπτυξης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας.

Η άλλη πλευρά που επισημάνθηκε ήταν οι αδυναμίες για τα ΤΕΠ, με δεδομένες τις ελλείψεις του νοσηλευτικού προσωπικού και στο φόντο των περιορισμών στα νυχτερινά και τις αργίες που έχει επιβάλει η κυβέρνηση.

Κι άλλα "σταγονίδια" στην Αστυνομία

Νέο κρούσμα φιλοχουντικών "εξάρσεων" από αστυνομικούς εκδηλώθηκε στο Κιλκίς! Το υπουργείο Δημόσιας Τάξης ανακοίνωσε χτες ότι εξετάζεται η καταγγελία ενός ιδιοκτήτη ψησταριάς σχετικά με τέσσερις αστυνομικούς, οι οποίοι διασκέδαζαν στο μαγαζί του, πυροβολώντας στον αέρα και τραγουδώντας το φιλοχουντικό άσμα "Μωρέ Γιώργο Παπαδόπουλε κράτα τα κλειδιά".

Πρόκειται για τους αστυφύλακες Πολυκάστρου Ολγα Μάλτση,Γεώργιο Χαλκίδη,Ελένη Σαββίδου και Κωνσταντίνο Λάμπρου και τρεις ιδιώτες, οι οποίοι διασκέδαζαν τη νύχτα της Δευτέρας στην ψησταριά του Ε. Βούζα.Ο καταστηματάρχης κατέθεσε ότι παρά το προχωρημένο της ώρας ζήτησαν από παρακαθήμενους μουσικούς να φέρουν από το σπίτι τους μουσικά όργανα, για να συνεχίσουν το γλέντι, πράγμα που έγινε γύρω στις τρεις μετά τα μεσάνυχτα. Κάποια στιγμή άκουσε να τραγουδάνε το χουντοάσμα, ενώ την ώρα που ήταν στην κουζίνα, άκουσε δυο κρότους που έμοιαζαν με πυροβολισμούς.

Ο αρχηγός της Αστυνομίας Α. Βασιλόπουλος ζήτησε λεπτομερή αναφορά από τον γενικό επιθεωρητή Κ. Ζιανίκα, προκειμένου να αποφασίσει αν θα τους θέσει σε διαθεσιμότητα.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ