ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ
Σάββατο 6 Ιούνη 1998
Σελ. /64
ΕΡΓΑΤΙΚΑ
ΒΑΣΙΛΙΚΑ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ
Απεργία αλλοδαπών για ανθρώπινα μεροκάματα

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Σε απεργία διαρκείας έχουν προχωρήσει από προχτές, περισσότεροι από 200 Αλβανοί οικονομικοί μετανάστες που εργάζονται στα Βασιλικά Θεσσαλονίκης,διεκδικώντας 8ωρη απασχόληση και ανθρώπινα μεροκάματα. Χτες από νωρίς το πρωί - ακολουθώντας το πρόσφατο παράδειγμα των συμπατριωτών τους στο Βελεστίνο - συγκεντρώθηκαν στην πλατεία του χωριού και προειδοποιούν τους εργοδότες τους πως αν δεν ικανοποιήσουν τα αιτήματά τους, θα συνεχίσουν επ' αόριστο την απεργία. Οι Αλβανοί εργαζόμενοι, όπως και άλλοι οικονομικοί μετανάστες από τη Βουλγαρία, τη Ρουμανία κλπ., απασχολούνται κυρίως σε δουλιές στα θερμοκήπια κηπευτικών και στους μπαξέδες και δουλεύουν από το πρωί μέχρι το βράδυ κυριολεκτικά για ένα κομμάτι ψωμί. Οπως καταγγέλλουν οι Αλβανοί εργαζόμενοι, πληρώνονται με τα χαμηλότερα μεροκάματα σε όλη την περιοχή. Μεροκάματα που κυμαίνονται από 2.000 - 3.000 δρχ. και από αυτά πρέπει να καλύψουν έξοδα διαμονής και φαγητού.

Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του Π. Μπαρδίν: "Μόνο εμείς οι Αλβανοί εδώ στα Βασιλικά πληρωνόμαστε με πολύ χαμηλά μεροκάματα. Θα συνεχίσουμε τη διαμαρτυρία μας όσο αντέξουμε. Θα παραμείνουμε εδώ στην πλατεία. Δε θα πάμε πουθενά. Θέλουμε να δεσμευτούν ότι θα δουλεύουμε 8 ώρες και θα μας δίνουν μεροκάματο 5.000 δρχ".

Μέτωπο σωτηρίας για τη ΛΑΡΚΟ

Απεργιακές κινητοποιήσεις από την ερχόμενη Τετάρτη, εξόρμηση ενημέρωσης του λαού και συντονισμός της δράσης

ΛΑΜΙΑ (Του ανταποκριτή μας). -

Σε συντονισμό του αγώνα τους προχωρούν οι εργαζόμενοι της ΛΑΡΚΟ από τη Λάρυμνα, τα μεταλλεία νικελίου του Αη Γιάννη Βοιωτίας και τα λιγνιτωρυχεία των Σερβίων Κοζάνης, ως τα μεταλλεία της Εύβοιας και την έδρα της διοίκησης, για τη διάσωση της επιχείρησης και των δικαιωμάτων τους. Συγκεκριμένα, οι κινητοποιήσεις αρχίζουν από την Τετάρτη, 10/6, με διαδοχικές ανά βάρδια καθημερινές στάσεις εργασίας ως το τέλος του μήνα.

Στη διάρκεια των κινητοποιήσεων θα πραγματοποιηθούν συσκέψεις με μαζικούς φορείς των περιοχών που δραστηριοποιείται η ΛΑΡΚΟ για παραπέρα συντονισμό του αγώνα, ενώ οι εργαζόμενοι θα ζητήσουν από τα Νομαρχιακά, Δημοτικά και Κοινοτικά Συμβούλια να συζητήσουν το πρόβλημα και να εκφράσουν έμπρακτα τη συμπαράστασή τους.

Επίσης, θα γίνουν εξορμήσεις για ενημέρωση της κοινής γνώμης, στις 14/6 πλατιά σύσκεψη φορέων στη Λάρυμνα, στις 16/6 μοίρασμα ενημερωτικού υλικού στα διόδια της Τραγάνας. Οι κινητοποιήσεις θα κορυφωθούν με συγκέντρωση - συλλαλητήριο όλων των εργαζομένων και των οικογενειών τους στις 29/6, στο υπουργείο Ανάπτυξης.Η παραπέρα πορεία θα εξαρτηθεί από τις απαντήσεις που θα πάρουν από την υπουργό εκείνη τη μέρα.

Οι παραπάνω αποφάσεις πάρθηκαν χτες και προχτές στις μαζικότερες συνελεύσεις που πραγματοποίησαν οι εργαζόμενοι τα τελευταία χρόνια, στις οποίες απέρριψαν τα προτεινόμενα μέτρα της διοίκησης, ενώ καταγγέλθηκε η προσπάθειά της να παραπέμψει τη σύμβαση στη διαιτησία. Οι εργαζόμενοι διατράνωσαν την απόφασή τους να αγωνιστούν και να δημιουργήσουν το δικό τους "Μέτωπο Σωτηρίας της ΛΑΡΚΟ" με αιτήματα: ΛΑΡΚΟ 100% στο δημόσιο, καθετοποίηση της παραγωγής με τη δημιουργία μονάδας ανοξείδωτου χάλυβα, συγχώνευση με τα ΕΛΣΙ, συνολική διευθέτηση των χρεών, χρηματοδότηση και εκσυγχρονισμό κ.ά.

Για τη σημασία του αγώνα των εργαζομένων στη ΛΑΡΚΟ ο Δ. Χόλμπας, μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του σωματείου εργαζομένων στα λιγνιτωρυχεία Σερβίων, δήλωσε στο "Ρ": "Είναι ξεκάθαρο σε όλους τους εργαζόμενους πως οι επιχειρούμενες περικοπές από τη διοίκηση της εταιρίας δεν έχουν να κάνουν με το επικαλούμενο ζήτημα επιβίωσης της ΛΑΡΚΟ. Κυβέρνηση και διοίκηση, εκμεταλλευόμενες τις πραγματικά δυσμενείς τιμές του νικελίου στη διεθνή αγορά - που ήταν αναμενόμενες, κατά περιόδους εμφανίζονται τέτοιες μεταπτώσεις - προσπαθούν να βάλουν χέρι στις εργασιακές σχέσεις και κατακτήσεις των εργαζομένων. Με την ακολουθούμενη πολιτική προετοιμάζουν το έδαφος για ξεπούλημα της ΛΑΡΚΟ μέσα από την απαξίωσή της. Σ' αυτή την πολιτική η κυβέρνηση θα μας βρει αντίθετους, ενωμένους και αποφασισμένους, εκτός κι αν εφαρμοστούν οι ομόφωνες προτάσεις των εργαζομένων".

Γ. Π.

Το ΕΚΑ για το ΕΛΚΕΠΑ

Την απόφαση της κυβέρνησης να διαλύσει το ΕΛΚΕΠΑ,καταθέτοντας σχετική τροπολογία και παραδίδοντας έτσι κοινοτικά κονδύλια και παρεχόμενες προς τρίτους υπηρεσίες σε εταιρίες και μελετητικά γραφεία διαπλεκομένων συμφερόντων, καταγγέλλει, με ανακοίνωσή του, το Εργατικό Κέντρο Αθήνας.Καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει την επίμαχη τροπολογία και να κάνει ουσιαστικό διάλογο με τους εργαζόμενους.

Επισημαίνει ότι το ΕΛΚΕΠΑ είναι ο μοναδικός δημόσιος φορέας σε θέματα ανάπτυξης της παραγωγικότητας και της επιμόρφωσης για το δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με ελληνική και διεθνή αναγνώριση και ότι έχει αναλάβει κοινοτικά προγράμματα 5 δισ. δρχ. Υπογραμμίζει ότι οι εργαζόμενοι του ΕΛΚΕΠΑ με την απόφαση αυτή χάνουν μια σειρά μισθολογικά και ασφαλιστικά τους δικαιώματα. Να σημειώσουμε ότι στο ΕΛΚΕΠΑ απασχολούνται από το '84, 150 εργαζόμενοι με δελτία παροχής υπηρεσιών και που, μετά το καθεστώς υπερεκμετάλλευσης, τώρα πετιούνται στο δρόμο.

Αύριο η Συνδιάσκεψη ΕΣΑΚ - ΔΕ Θεσσαλονίκης

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ (του ανταποκριτή μας).-

Πραγματοποιείται αύριο στη μεγάλη αίθουσα του ΕΚΘ η Συνδιάσκεψη της ΕΣΑΚ - ΔΕ.Πρόκειται για μία σημαντική εκδήλωση, ένα σοβαρό βήμα για τη συνέχιση της ανασυγκρότησης της παράταξης στην πόλη και για το άπλωμά της στην εργατική τάξη της Θεσσαλονίκης. "Η Συνδιάσκεψη γίνεται σε μία περίοδο ολομέτωπης επίθεσης στα εργασιακά δικαιώματα και τις κατακτήσεις της εργατικής τάξης, ενώ παράλληλα υπάρχουν διεργασίες στους εργαζόμενους που πρέπει να αξιοποιηθούν από το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα", δηλώνει το μέλος της ΕΕ της ΕΣΑΚ και ΓΓ του ΕΚΘ Θ. Κυριακίδης.

"Θεωρούμε - συνεχίζει - ότι οι πρωτοβουλίες, η αναγκαιότητα του συντονισμού από τα κάτω στα σωματεία, στους κλάδους, στα δευτεροβάθμια όργανα θα αποτελέσουν αντικείμενο επεξεργασίας, συζήτησης και προτάσεων κατά τη διάρκεια της Συνδιάσκεψης. Ετσι, η Συνδιάσκεψη αυτή θα πρέπει να αποτελέσει ένα βήμα γόνιμου προβληματισμού για την ανάπτυξη της παράταξης, για την πολιτικοποίηση των αγώνων, για το ιδεολογικό ανέβασμα της εργατικής τάξης. Η ουσία είναι ότι θα πρέπει να γίνει μία σημαντική στροφή που να αποτελέσει σταθμό στην προσπάθεια για συσπείρωση, μαζικοποίηση, δουλιά στα πρωτοβάθμια σωματεία, ώστε να υπάρξει το μέτωπο που θέλουμε να διαμορφώσουμε στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα".

Καταγγέλλουν τον αυταρχισμό

Την απαράδεκτη συμπεριφορά της εργοδοσίας της καπνοβιομηχανίας ΚΑΡΕΛΙΑ στην Καλαμάτα, που "προσέλαβε" όλη την αστυνομική δύναμη της πόλης για να αποτρέψει την είσοδο συνδικαλιστών της Ομοσπονδίας Καπνεργατών στο εργοστάσιο και να τρομοκρατήσει τους εργαζόμενους που πραγματοποιούσαν στάση εργασίας, καταγγέλλει με ανακοίνωσή του το Εργατικό Κέντρο Καλαμάτας και καλεί όλους τους εργαζόμενους της πόλης να καταδικάσουν αυτά τα φαινόμενα.

Στην ανακοίνωση επίσης τονίζεται ότι "οι συνδικαλιστικές ελευθερίες, όπως η διακίνηση προκηρύξεων και η ενημέρωση από τα δευτεροβάθμια όργανα και το Εργατικό Κέντρο, δεν εμποδίζονται με ΜΑΤ και αστυνομία και τέτοιου είδους απειλές".

Διώξεις και άλλα ευτράπελα...

Το ΕΚ Καλαμάτας καταγγέλλει τον προϊστάμενο του ταχυδρομείου, ο οποίος διώκει συνδικαλιστές, επικαλούμενος κάλυψη του κόμματός του, του ΣΥΝ!

Σε διώκτη των εργαζομένων έχει εξελιχθεί - σύμφωνα με καταγγελία του Εργατικού Κέντρου Καλαμάτας - ο προϊστάμενος του κεντρικού Ταχυδρομείου της πόλης κ. Ζαφειράκης,ο οποίος μάλιστα σ' αυτό του το ρόλο επικαλείται την"ομπρέλα" του κομματικού του χώρου, του ΣΥΝ! Και μάλιστα με έναν τρόπο που εκτός από αγανάκτηση, να προκαλεί και γέλια. Ετσι - σύμφωνα με το ΕΚΚ - όταν πρόσφατα αντιπροσωπεία του έκανε διάβημα στον εν λόγω προϊστάμενο, ζητώντας του να αποσύρει τις μηνύσεις που έχει υποβάλει κατά οκτώ συνδικαλιστών(μεταξύ τους και ο πρόεδρος του ΕΚΚ), η απάντησή του ήταν: "Το θέμα έχει γίνει πλέον υπόθεση της ΠΓ του Συνασπισμού και θα σας απαντήσω εφόσον συνεργαστώ με τον γραμματέα της ΝΕ του Συνασπισμού Θαν. Πετράκο και το στέλεχος Παν. Στέφανο, αφού τελικά συνεννοηθώ με το κόμμα μου"!

"Μετά από επίμονη προσπάθειά μας - αναφέρει το ΕΚΚ - η αρνητική απάντηση μάς δόθηκε. Ο προϊστάμενος μάς τόνισε ότι για να αποσύρει τις μηνύσεις πρέπει οι οκτώ συνδικαλιστές, να κάνουν δήλωση μετανοίας, γιατί τόλμησαν και άσκησαν κριτική για τον τρόπο που ασκεί τη διοίκηση της υπηρεσίας"!

Το ΕΚΚ καταγγέλλει τον κ. Ζαφειράκη ως "επικίνδυνο, γιατί αποτελεί όργανο φίμωσης και τρομοκράτησης των εργαζομένων" και καταλήγει ως εξής: "Πιστεύουμε ότι είναι λογικό να περιμένουμε απαντήσεις τόσο από τη ΝΕ του Συνασπισμού, όσο και από τους προϊσταμένους του κ. Ζαφειράκη, γιατί αντικειμενικά έχουν εμπλακεί, σύμφωνα τις με δηλώσεις του, στην υπόθεση δίωξης των οκτώ συνδικαλιστών".

ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΟΙ
Προειδοποιούν με νέους αγώνες

Την απαράδεκτη συμπεριφορά του υπουργού Εθνικής Οικονομίας, ο οποίος προχτές - σε συνάντηση που έγινε στα πλαίσια της πανσυνταξιουχικής κινητοποίησης - αρνήθηκε κάθε συζήτηση πάνω στο αίτημα των συνταξιούχων για έκτακτη οικονομική ενίσχυση, καταγγέλλει με ανακοίνωσή της η Συντονιστική Επιτροπή Αγώνα Συνταξιουχικών Οργανώσεων Ελλάδας.

Η ΣΕΑ υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση συνεχίζει στον κατήφορο της αυταρχικής - αδιάλλακτης - αντισυνταξιουχικής πολιτικής και προχωρά προς την ΟΝΕ αδιαφορώντας για τη διεύρυνση της ανεργίας, την ξεθεμελίωση του ασφαλιστικού συστήματος και τον κοινωνικό αποκλεισμό που αγκαλιάζει ευρύτερες κοινωνικές ομάδες. Τέλος, τονίζει ότι στον αντιλαϊκό αυτό κατήφορο συνταξιούχοι και εργαζόμενοι θα απαντήσουν με σκληρούς ενωτικούς αγώνες.



Μνημεία & Μουσεία Αγώνων του Λαού
Ο καθημερινός ΡΙΖΟΣΠΑΣΤΗΣ 1 ευρώ